Reacties voor: Lachen mag niet in de iPhone-fabriek

Bij Foxconn, het bedrijf waar de iPhone en de iPod voor Apple worden gemaakt, mag niet worden gelachen of gepraat. Het staat in het rapport 'Playing with labour rights' dat makeITfair heeft uitgebracht. Deze organisatie doet onderzoek naar arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij de productie van elektronica.
Lees het complete artikel → Lachen mag niet in de iPhone-fabriek

Reacties: 30 reacties

  1. Die zijn iig serieus bezig 😀 (oh, die smilie mag niet 😛 )

  2. Jammer dat Apple zo geld verdient over de rug van een ander….
    Ze verdienen zat op de iPhone, laat ze dan ook zorgen voor goede omstandigheden bij de productie faciliteiten.
    Erg jammer dat het weer eens onmogelijk blijkt om een eerlijk product te kopen, terwijl het allemaal zo mooi lijkt aan de buitenkant.

  3. alles voor een goedkope prijs voor de westerlingen (maar inderdaad wel seu van de directie)

  4. Zo.. ik denk bij mn eigen wees blij met waar je leeft! 84 euro in de maand voor 60uur stom werk doen.. thank god

  5. Origineel geplaatst door Gky
    Zo.. ik denk bij mn eigen wees blij met waar je leeft! 84 euro in de maand voor 60uur stom werk doen.. thank god

    Bedenk wel dat het levensonderhoud een fractie kost in verhouding met dat van ons. Ook voor Chinese maatstaven is het het minimum, maar genoeg om van te leven en te wonen.

    En als we het allemaal zo erg vinden, dan kunnen we beter stoppen met het kopen van dergelijke producten. Tweestrijd sucks huh.

  6. @Gky, let op he, 84 euro per maand. Ze werken 60 uur per week, dus ongeveer 240 uur per maand. Dat is dus 35 cent per uur.

  7. Ze leven alsnog beneden onze stand, leo.. embarlijk leventje daar

  8. Komt niet eens als een schok.
    Denken dat onze “troep” in dat soort landen helemaal ok gemaakt wordt is een droom. Het enige wat daarbij loopt is de marketing machine van het bedrijf zelf… totdat het eens misgaat. Amnesty eens actie onderneemt en iedereen het volgende week vergeten is… want ja nog meer betalen voor de iphone willen we niet.

  9. Het is interessant dit soort informatie te posten, maar dan moet je ook erbij vermelden wat de gemiddelde inkomsten ter plekke zijn. Iemand die in een ander deel van de wereld in zijn levensonderhoud moet voorzien, is waarschijnlijk ook een stuk voordeliger uit als wij.

  10. 900 yuan per maand? Een big mac kost daar zo’n 10.5 yuan(http://www.investmentu.com/tradersu/2006/20060601.html), dus je kan 86 big macs kopen. Het salaris is dus in Nederland: 86*2.95euro = 253 euro per maand. (=0,97euro per uur)

    Best laag dus voor 60uur werk per week!

  11. dit is natuurlijk ondenkbaar.

    ik vraag me alleen af of dit de schuld is van apple of van de chinese cultuur.

  12. Ik ben het hier helemaal mee eens. iPhones in elkaar zetten is serieus werk, en bij serieus werk wordt niet gelachen. Lachen doe je maar lekker in je eigen tijd!

    *dit comment moet met enig sarcasme worden opgevat

  13. @Luc P: Wat het prijspeil ter plaatse is hangt er denk ik ook vanaf of je in een provinciestadje of in Peking woont, maar makeITfair zegt dat 84 euro per maand niet genoeg is om van te leven. Of dat zo is, is natuurlijk ook weer relatief: als ze met z’n tienen een kamer met stapelbedden hebben gehuurd heb je aan 84 euro misschien weer wel genoeg. Maar of dat fijn leven is…?

  14. @Niels: Of de schuld van de consument, die het zo goedkoop mogelijk wil hebben. Eigenlijk gek dat er al wel fairtrade bananen zijn, maar geen fairtrade iPods.

  15. @Niels:

    Apple maakt gretig gebruik van die Chinese cultuur, dus heeft er niets tegen..
    Als het ze aan het hart ging zouden ze er geen misbruik van maken.

  16. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Niels: Of de schuld van de consument, die het zo goedkoop mogelijk wil hebben. Eigenlijk gek dat er al wel fairtrade bananen zijn, maar geen fairtrade iPods.

    dat komt waarschijnlijk de bananen hoogstens een paar euro zijn. Een ipod/iphone kost al weer wat meer , dan is bv 10% extra betalen omdat het fairtrade is al gauw aardig wat 😛 misschien moeten we de ipods biologisch maken, dat is nu helemaal een hype 😛

  17. Niets nieuws onder de zon. Misschien vinden jullie het leuk de dvd van China Blue eens te kijken. De kleur is 1 van de Caluwe.

  18. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Niels: Of de schuld van de consument, die het zo goedkoop mogelijk wil hebben. Eigenlijk gek dat er al wel fairtrade bananen zijn, maar geen fairtrade iPods.

    Apple’s klanten gaan sowieso niet voor de laagste prijs, dus dat argument gaat nu niet echt op vind ik. Als je te maken hebt net enorme prijsvechters kan ik me dit wel voorstellen, daarbij maak je als consument er wel een keus voor. Bij een premium merk als Apple met premium prijzen hoef je dit echt niet te verwachten. Jammer dat Apple dit toestaat :{. 35ct per uur wtf!

  19. Nou moeten we niet allemaal medelijden gaan hebben met die mensen daar. Denk eens aan de spijkerbroek die aan je ko*t zit, de meubeltjes van Ikea, en de computer waar je nu achter zit. Allemaal van het zelfde laken een pak. Dit is nu eenmaal het commerciele cultuurtje waar we in leven. Iedereen wil meer voor minder, en dit bericht is het logische gevolg. Heb er vrede mee, of koop niets meer wat in het verre oosten gemaakt wordt…

  20. Niet best inderdaad, dit soort dingen, daar wordt je niet vrolijk van.
    Helaas houden we dat wel met z’n allen in stand, ook ik.

    Toch kan het nog veel erger, check de volgende link maar eens: http://www.nlcnet.org/article.php?id=613
    het erge is dat ik hier op het werk ook nog eens typ op een toetsenbord wat daar gemaakt wordt :-/

  21. 35 cent per dag?

    Omg,, gooi die prijzen van de iphone maar omhoog en ook het salaris van die kinderen..

    wtf man,, 35 cent? dat laat ik soms perongeluk vallen, nou zeker weten ik raap elke cent vanaf nu op! ik zweer tot god!

  22. Origineel geplaatst door Nils
    35 cent per dag?Omg,, gooi die prijzen van de iphone maar omhoog en ook het salaris van die kinderen..wtf man,, 35 cent? dat laat ik soms perongeluk vallen, nou zeker weten ik raap elke cent vanaf nu op! ik zweer tot god!

    Zoals iemand al eerder zei hier, je moet die bedragen wel in de context van de economie daar zien natuurlijk. Dan praat je nog steeds over vreselijk lage lonen, maar toch wel van een iets andere orde dan het op het eerste gezicht lijkt.
    Dat gezegd hebbende, ik raap altijd al AL het geld op wat ik zie liggen, al is het maar één cent. Kost een seconde maximaal, en tot ik ooit €36,- netto per uur verdien is dat dus nog altijd sneller verdiend dan ik met werken voor elkaar krijg…

  23. Dus eigenlijk mocht dat meisje aan de productie lijn ook niet lachten toen haar foto gemaakt werd.. (die later de wereld over ging omdat de foto op een iphone stond die in de schappen terecht kwam .. . )

  24. Origineel geplaatst door Nils
    35 cent per dag?Omg,, gooi die prijzen van de iphone maar omhoog en ook het salaris van die kinderen..wtf man,, 35 cent? dat laat ik soms perongeluk vallen, nou zeker weten ik raap elke cent vanaf nu op! ik zweer tot god!

    Laat de prijzen van de iPhone maar staan. Apple maakt uiteraard dikke winst hierop, mede dankzij de lage productiekosten.

  25. alsof je nog kunt lachen tijdens zulke geestdodende arbeit…

  26. Als Apple de productie van de iPhone daar weg zou halen uit principieele overweging, dan hebben de mensen daar helemaal geen werk en dus ook geen € 84,00 per maand. Dan zouden ze zeker honger lijden.

    Maar dan kunnen wij wel weer bijspringen met ontwikkelingshulp

  27. een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  28. Origineel geplaatst door Le0
    Origineel geplaatst door GkyZo.. ik denk bij mn eigen wees blij met waar je leeft! 84 euro in de maand voor 60uur stom werk doen.. thank godBedenk wel dat het levensonderhoud een fractie kost in verhouding met dat van ons. Ook voor Chinese maatstaven is het het minimum, maar genoeg om van te leven en te wonen.En als we het allemaal zo erg vinden, dan kunnen we beter stoppen met het kopen van dergelijke producten. Tweestrijd sucks huh.

    Jij hoeft je dus met die gedachte niet te verplaatsen in het leven van zo’n arbeider. Handig!

  29. Apple is niet de enige die in China hele (of halve) producten laat fabriceren; talloze bedrijven doen dat. Bedrijven hebben qua hun commerciele en concurrerende aard niet de sterkste impuls om daar iets aan te doen. Het zijn vooral regeringen van landen die met elkaar allerlei handelsverdragen afsluiten die wellicht meer kunnen afspreken over betere arbeidsomstanigheden en beloningen. Consumenten kunnen ook kritischer zijn, maar echt makkelijk om het te vermijden is het niet, en het is nog maar de vraag of de mensen daar beter geen- of dit werk hebben waarmee ze in verhouding tot de locale kosten voor levensonderhoud waarschijnlijk relatief beter mee verdienen dan ander werk, als dat er al is. Alleen een voortdurende controle, evaluatie en druk van allerlei kanten kan dit soort dingen verbeteren denk ik.

  30. foxconn is verreweg de grootste fabrikant van electronica (en nog veel meer zaken) ter wereld, en dus lang niet alleen voor apple.

    De lonen in die landen zorgen voor alle welvaart hier (en dit gaat echt verder, veeeel verder dan apple) en je kunt een erg groot gedeelte van de supermarktvoorraad wegschrijven als “over de rug van een ander” gemaakt.

    Als je er niet tegen kan: ook nooit meer willekeurig welke merkkleding, Computerapperatuur, lampen, of gepelde manderijntjes uit blik kopen a.u.b..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.