Reacties voor: KPN: mobiel internet wordt duurder, gebruik VoIP apps als Skype extra belast [Update]

KPN maakt met ingang van deze zomer mobiel internetten duurder. Gebruik van diensten zoals Skype en WhatsApp worden extra belast en VoIP wordt voor nieuwe en bestaande klanten geblokkeerd.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 144 reacties

  1. Ik ben T-Mobile en Vodafone:

    Hallo voormalige KPN-klanten. Bij ons hoef je geen belachelijke heffingen betalen.

  2. @Nick – Geef jij ons die garantie? Reken er maar dat de rode en magenta jongens ook mee zullen gaan…

  3. Maar snel een VPN server instellen en al mijn data via deze verbinding laten lopen.

  4. Origineel geplaatst door Nick
    Ik ben T-Mobile en Vodafone:Hallo voormalige KPN-klanten. Bij ons hoef je geen belachelijke heffingen betalen.

    Nog niet althans……..

  5. Eerst willen de grote bedrijven dat je de nieuwste smartphone koopt! “overal online met je vrienden”
    Doel bereikt, maar er is een app wat de inkomsten belemmerd dus gaan ze op een andere manier geld zoeken.
    Machtmisbruik! bah
    Ze verwachten nu toch niet dat er veel mensen bij KPN blijven?

  6. Game-over KPN..

  7. Belachelijk, vooral chatberichtjes leveren geen grote hoeveelheden dataverkeer op. Pure afzetterij.
    Snap het wel, de provider zit in het nauw, en een provider in het nauw maakt rare sprongen.

  8. Straks moeten iedereen nog extra gaan betalen voor mailen? Gooien ze nu niet gewoon de markt in voor whatsapp en zal binnen kort iedereen weer aan de pingchat zitten of iets vergelijkbaars?

  9. Straks gaat KPN bij hun gewone internet nog verbieden om te skypen en groepsmails te sturen. Deed je vroeger ook allemaal met een telefoontje. Hier mag wel wat aan gedaan worden want het is gewoon te gek voor woorden dat ze beslissen welke Apps je gebruikt binnen je internetbundel.

  10. @MRB78: Nooit zul je bedoelen ik ga nooit meer mijn tmobile Abbo vernieuwen dus zit lekker onder de oude voorwaarden en koop me iPhone los 🙂

  11. Origineel geplaatst door Nick
    Ik ben T-Mobile en Vodafone: Hallo voormalige KPN-klanten. Bij ons hoef je geen belachelijke heffingen betalen.

    Dacht je dat dit zo zal blijven dan ? KPN is gewoon initiatiefnemer let maar op

  12. ze zijn knetterjegek !!!

  13. Belachelijkheid ten top!! Ze vragen toch ook geen heffing die skype gebruiken voor op de pc, mac? Kijk eens hoeveel mensen dit doen. Elkr keer als ik skype opstart zijn er gemiddeld 23 miljoen mensen online.

    Ik was altijd erg blij met kpn maar door zo’n actie verlagen ze hun professionele kijk op de telecomie anno 2011. Hoop dat andere providers hun voet stijf houden endat kpn veel klanten gaan verliezen waardoor het wordt geblokkeerd. Waardeloos!!

  14. Mooi is dat. Ik beschouw het duurder maken van mijn mobiele internet-abonnement als contractbreuk, dus ik ga er niet mee akkoord. Ik voorspel een grote leegloop, vooral bij Hi en Telfort, waar veel jongeren met dergelijke apps klant zijn.
    Tijd dat de politiek er eens wat van zegt!

  15. KPN gooit hiermee zijn eigen glazen in….

  16. Origineel geplaatst door Don_Grigori
    @MRB78:Nooit zul je bedoelen ik ga nooit meer mijn tmobile Abbo vernieuwen dus zit lekker onder de oude voorwaarden en koop me iPhone los

    heeft weinig zin… in je voorwaarden staat dat T-mobile ten alle tijde recht heeft om je abbonoment aan te passen (datalimiet/prijs) jou enig recht dan is dat je voortijdig het contract mag verbreken…. daar schiet je als alle operators dat doen niets mee op…

  17. Ik ben blij dat water maatschappijen niet de zelfde ideeën hebben als KPN,

    Dat zou dan zo gaan,

    Wat, U kookt ook eten in het water?, U wast zich er mee, drinkt het, en maakt er mee schoon.
    We gaan Uw waterverbruik extra belasten. (we zullen U leren)”

    PFFFFF ben blij dat daar een goed management zit.

  18. En op FD.nl lees ik dat het dividend in 2013 op 0,95 per aandeel moet komen, tegen 0,80 in 2010. Kortom, KPN wil gewoon z’n aandeelhouders plezieren en laat daar z’n gebruikers voor opdraaien. En die 5000 man/ vrouw personeel die eruit vliegen.

    Als T-mobile en Vodafone slim zijn, dan volgen ze KPN niet. Kost ze aan de ene kant geld, maar aan de andere kant krijgen ze meer klanten. Dat kan dus uiteindelijk voordelig uitpakken, maar dat rekensommetje zullen ze bij T-mobile en Vodafone zelf ook wel aan het maken zijn momenteel. In ieder geval is het voor KPN 1 klant minder (ik). Hetzij na contractduur, hetzij direct als de voorwaarden nadelig veranderd worden. Aangezien Voip al verboden is, zal dat niet om die reden lukken, maar misschien dat KPN is z’n “aandeelhouders-plezieren”-modus nog wat andere konijnen uit de hoge hoed tovert. Graaiers

  19. @Noud: Bestaande contracten zullen ze niet veranderen werd vanochtend duidelijk op Radio 1 gezegd.
    Maarja, op een gegeven moment moet je en dan ben je de løl.

  20. Miss een domme vraag hoor, maar deze verhoging geldt toch alleen als je op een 3G verbinding zit? Als je van die diensten gebruik maakt terwijl je op wifi zit, kunnen ze toch niets extra rekenen?

  21. @Nick: Gaat niet al te lang meer duren hoor. Iedere provider zal uiteindelijk maatregelen nemen om genoeg winst te maken, is het niet via deze heffingen dan wel op een andere manier.

  22. Leuk, ik betaal 40 euro per maand aan een abbo en mag dan niet eens meer zelf bepalen wat ik doe. Willen ze het nog duurder maken ook.
    Maar ja, de rest komt er uiteraard ook mee, anders gaan die ook falliet.
    Beetje schraal dat ze van de zomer pas de prijzen gaan bekend maken, dat geeft erg korte tijd om te beslissen of je blijft of naar een andere provider gaat.

  23. Gewoon achterlijk

  24. Ook wel een beetje logisch toch, telecom providers moeten grof investeren in hun 3G/4G netwerken komende jaren om de enorme groei in dataverkeer af te kunnen handelen en dat moet ergens terugverdiend worden. Nou snap ik ook wel dat ze dikke winst maken, maar zo werkt het nou eenmaal in commerciele wereld.

  25. Wat een megasukkels zijn het daar in Voorburg eigenlijk.

    Eerst houdt Scheepbouwer de iPhone jarenlang tegen onder het mom dat Apple teveel provisie vraagt, dan wordt men in 2010 eindelijk wakker en gaat de iPhone aanbieden en nu ze de boot gemist hebben gaan ze ook nog eens alle (iPhone) abonnementen duurder maken !

    Ondanks dat KPN het beste netwerk heeft ga ik mijn heil elders zoeken…

  26. Ik switch van kpn naar vodafone..

  27. Origineel geplaatst door Nilles
    Straks gaat KPN bij hun gewone internet nog verbieden om te skypen en groepsmails te sturen. Deed je vroeger ook allemaal met een telefoontje. Hier mag wel wat aan gedaan worden want het is gewoon te gek voor woorden dat ze beslissen welke Apps je gebruikt binnen je internetbundel.

    Ik vind idd eigenlijk wel dat hier tegenop moet worden getreden want op deze manier bepalen ze welke apps je wel en niet mag gebruiken…

    Ik vraag mij af of dat eigenlijk juridisch gezien wel mag (ben daar overigens geen expert van oid)

  28. Hoe gaan ze in godsnaam Whats-App dan “extra belasten”?

  29. Nou Nou, het wordt dus weer eens tijd om te kijken of we van dit lopende abonnement kunnen afkomen.

    had al het vermoede dat ik beter T-Mobile had kunnen nemen.

  30. Wat was het Credo van KPN weer toen ze met de iPhone begonnen? “Zo’n dure iPhone verdient toch een duur netwerk”?

    Of was dat iets anders?

  31. @Alexander: Doormiddel van een proxy server voorkomen dat Whatsapp online kan komen.
    Klanten die de extra toelagen betalen kunnen wel online met Whatsapp.

  32. KPN logo al eens bekeken?

    Je ergert je groen en geel,
    Je betaald je blauw.

    Ben blij dat ik weg ben bij de Laaienlichters. Telkens opnieuw zoeken ze een nieuwe melkkoe, nu weer de data bundel, wordt eens tijd dat Brussel dit gewoonweg aan banden legt, dan is het uit met het vullen van je zakken en is de concurentie niet op Quantiteit maar op Kwaliteit.

    KPN vult al jaren zijn zakken met het bellen naar je voicemail. Als je je mobiel niet continue in je hand hebt dan schakeld de beller altijd door naar je voicemail. 3x overgaan en weg is de lijn. Bellen naar je voicemail kost geld, de eerste 2 minuten ben je al kwijt door allerlei geneuzel van een voicemail stem die je op allerlei dingen attendeerd dan pas eindelijk je ingesproken bericht.

    Als je KPN hierop vragen steld krijg je te horen “dan schakeld u de voicemail toch uit” een tekenend antwoord van de service van KPN.
    Oude klanten worden (ja KPN wij zijn het die u groot gemaakt hebben) gewoonweg genegeerd, nee wordt klant bij KPN dan kan alles.

    @ Timosha – De grootste onzin dat je bij je Iphone een Speciaal Iphone abonnement moet hebben, heb de laatste maanden van mijn contract prima gebelt en ge-internet op mijn Flexibel contract met een Iphone van Vodafone. Geen enkel probleem, geen dataverlies what ever. Nee, zo snel mogelijk een duur contract bij de Iphone prakken en dan vertellen dat dat van Apple moet, bah, stelletje leugenaars.

    KPN zal aan mij nooit meer een klant hebben, eerst de huistelefoon weg, toen het geweldige internet van HetNet, daarna de digitale TV en het mobiele internet verkeer en al laatste nu de GSM abonnementen.

    Vindt het jammer voor de mensen die hier werken, ik kan en zou me niet kunnen vinden in de bedrijfspolicy.

  33. Ik ben T-Mobile en Vodafone: Wij wachten twee maanden zodat mobiel-internetgebruikers naar ons zijn overgestapt, en dan voeren wij dit ook in 🙁

  34. Een goed artikel van Bits of Freedom over Netneutraliteit. Netneutraliteit vind ik erg belangrijk, dit mag niet aan banden worden gelegd.

  35. Ik vind het echt nergens op slaan.

    De meeste hebben al een data limiet en als ze dan apps gaan gebruiken zullen ze dus sneller aan hun data limiet zitten waardoor ze alsnog extra moeten bijbetalen dus ze moeten niet zo janken.

  36. @marc: Net nu T-Mobile Bobsled heeft ingevoerd 😉 😉

  37. Toevallig was ik net aan een nieuw abonnement toe. BYE BYE KPN!

  38. Moet toch softwarematig mogelijk zijn e.e.a zo aan te passen dat dit te omzeilen is (het meten van whatsapp)? Net als Pdanet met wifi thetering doet.

  39. ik betaal nu 35euro voor een bel/sms abbo en 10euro voor het internet.
    als ze die bedragen nou eens omdraaien is het in mijn ogen weer redelijk en naar verhouding.

    ow nee dom van mij, dan verdienen ze natuurlijk niet meer geld…

  40. Belachelijk zeg. Ik wilde overstappen dit jaar als mijn tmobile contract afloopt…gaat dus niet door

  41. Vodafone prepaid met internet here I come!!!!

  42. Origineel geplaatst door Richard
    Game-over KPN..

    Correct,, 😛

    Dit zal KPN nog harder raken dan alle verliezen die ze nu al leiden door VoIP, zeg maar dag dag tegen die 85% van je klanten..

    Gelukkig heb ik T-mobile, waar dit nog niet bekend gemaakt is maar hoogst waarschijnlijk niet veel later zal volgen evenals Vodafone. Tja dan zullen we allemaal aan de e-mail moeten 😛

  43. …en zo wordt er vrolijk aan de poten van het vrije internet principe gezaagd

  44. Maar wat gaat het nou daadwerkelijk extra kosten?
    KPN roept nu al voor de tweede keer dat het belast gaat worden maar komt wederom niet met prijzen.

    Als er voor 2,50 extra geen gezeik meer is kan ik daar wel inkomen maar KPN kennende zal dit wel weer 5,- a 10,- kosten.

  45. Ik ga erover nadenken m’n contract niet te verlengen. Ze pakken je waar ze kunnen. Snap werkelijk niet waar Kroes in Brussel nu uithangt!

  46. Voor heen had je alleen bellen en sms’en.
    Later kon je een data abonnement afsluiten. Hier betaal je dus EXTRA voor!
    Dan gaan ze zeuren dat je data ook daadwerkelijk gaat gebruiken :-S

    Data limiet… prima. Meer betalen voor meer data verbruik… niet leuk maar best logisch. Maar data verbruik limiteren… zwaar onlogisch !!! Je betaald er voor !!

    Voor mij geen KPN !!

  47. T-mobile have allready mentioned about the internet apps last year , against apple / google , where they wanted apple to pay them for the use of thier internet service for the youtube viewing ect , its also the main reason the iphone exclusive on t-mobile was lost and is now on all the networks , so expect t-mobile to follow kpn after they see what effect it has on customer contract numbers , apn’s or a cydia tweak sort out the kpn problem anyway

  48. Alle providers gaan dit doen maar wat ik niet begrijp is dat ze geen nieuwe abbonnementen maken je hebt 1000 smsjes voor 10 euro in de maand internet voor 10 euro en dan nog een bel bundeltje!!!
    Degene die alles via data willen doen moeten gewoon een hoger data bundel aanschaffen heb je straks precies hetzelfde als nu maar op een andere manier!!
    Bijvoorbeeld 1gb zoals nu 10 euro 2gb 20euro 3gb 25euro
    4gb 29 euro enzovoorts!!!
    Is dat nou werkelijk zo moeilijk om te bedenken???

  49. Origineel geplaatst door Umpire
    Gelukkig heb ik T-mobile, waar dit nog niet bekend gemaakt is maar hoogst waarschijnlijk niet veel later zal volgen evenals Vodafone. Tja dan zullen we allemaal aan de e-mail moeten

    Ik denk dat T-Mobile, als heel groot internationaal bedrijf, de filosofie volgt: “if you can’t beat them, join them”.

    Misschien dat ze daarom Bobsled aan’t invoeren zijn, dat is ook VoIP.

    En KPN als Hollands bedrijfje: “If you can’t beat them, charge them”.

  50. straks word VoIP via je pc ook nog verboden. reden belminuten van de vasten lijn loopt terug.

  51. Waarom hebben ze zelf geen ping2/whats-app gemaakt de poorten voor echte whats-app dichtgehouden en whats-kpn-app in betaalde goedkope bundelvorm naar buiten gebracht, daar had ik zeker gebruik van gemaakt.

  52. KPN is een bedrijf die altijd al te last inhaakt op de nieuwste ontwikkelingen, hierdoor lopen ze vaak achter met de trend in de markt.

    Ook nu pakken ze de klanten die de overstap hebben gemaakt ivm €2,50per maand voor internet je leven lang… Nu hebben wij jou als klant en gaan we toeslagen berekenen voor o.à whatsapp.

    Nee KPN, ik ga weg zodra het kan. Dan nog een gratis tip: kom nu eens met tarieven ipv twee keer een nieuwsbericht dat het duurder wordt. Of kijken jullie nu naar de reacties en op basis daarvan de prijzen bepalen?

    Heeft iemand een link waar staat dat het niet voor bestaande klanten geldt? Dat is jammer, wil niet lid zijn van een bedrijf die geld aftroggelt omdat ze in het verleden verkeerde beleidskeuze hebben gemaakt.

  53. Dit gaat opgelost worden door Cydia, kwestie van de data “scramblen” kunnen ze nooit weten wat het is….komt vast goed!!

  54. wat een onzin dit zeg.
    hoeveel geld pakken ze al niet van ons af door ons met die belminuten op te lichten.
    als ik bel om te zeggen dat ik later kom duurt dat 10sec en gaat er 1min vanaf.
    en per maand bel ik niet eens mijn bundel op.
    en dat gaat 1 maand mee en dat vervalt dan.
    dus daar pakken ze ook weer geld van je af omdat je dat niet gebruikt.
    mensen whatsappen nu gewoon in plaats van bellen dus houden de mensen meer belminuten over en die pakt kpn dan van je af door het te laten vervallen.
    conclusie: meer data verbruik geen belverbruik dus kpn pakt je belminuten dan af en dus ook geld omdat je het niet heb gebruikt.
    dus ze moeten gewoon niet zo zeiken

  55. Volkomen kansloos. Ze pakken alleen de digibeten en huis-tuin-en-keukengebruikers. Iedereen die iets meer kaas van de techniek heeft gegeten (lees: mensen die de meeste data wegzetten) heeft z’n VPN-connectie al in de aanslag.

  56. Volgens mij is het echt heel erg makkelijk, als één van de grote providers nou slim is om dit allemaal gewoon toe te laten dan zullen er heel erg veel overstappen en draaien ze vanzelf weer een grotere winst, lijkt mij voor hun de oplossing toch?

    Als KPN mij gaat naaien en dingen gaat verbieden terwijl ik zeker al een jaar of 8 klant bij ze ben dan stap ik ook wel over!

  57. “maar vragen een extra vergoeding voor bijvoorbeeld alle apps die gebruikmaken van de functie VoIP””

    Sinds wanneer heeft WhatsApp iets met VoIP te maken?

  58. Dit is voor andere aanbieders de kans om veel klanten te lokken en aan zich te binden, maar dat snapt een log ex staatsbedrijf als KPN niet.
    Het enige wat KPN nog zou kunnen redden is het eruit schoppen van alle ex ambtenaren, en een jonge generatie die het wel begrijpt de tent te laten draaien.

  59. @Bart: Het is oIP.

    SMS over IP…

    Blijkbaar is dat reden genoeg om het apart te gaan belasten

  60. Ik vraag me zeer sterk af hoe KPN een app als whatsapp extra wil gaan belasten. Zijn ze in staat te achterhalen hoeveel berichtjes je ermee verstuurd? Willen ze bij de installatie extra geld vragen? Hoe gaat een bedrijf als Apple hier op reageren?

    Ik snap dat de toename van mobiel internet enorm is. Hier moet mee worden omgegaan. Het is de reden die KNP heel duidelijk aangeeft waar ik enorm pissig van wordt. Ze zeggen dat ze de toename van mobiel internet, lees whatsapp, niet hebben voorzien. Daardoor krijgen ze minder inkomsten en dus gaan ze voor bepaalde programma’s, lees whatsapp, geld vragen.

    Dus: wij snappen de markt niet en verdienen minder miljoenen, laten we dan op een andere manier geld gaan aftroggelen van klanten.

    Mijn tip aan KNP klanten: ga snel weg want als dit hun beleid is voorzie ik een donkere toekomst!

  61. Update vanaf de tweakers.net website:

    Een KPN-woordvoerder laat aan Tweakers.net weten dat er voor chatapplicaties als WhatsApp niet extra betaald hoeft te gaan worden, maar dat dit alleen zal gaan gelden voor voip-toepassingen. Hier was volgens KPN gedurende de toelichting onduidelijkheid over ontstaan.

  62. Update 12:25: Een KPN-woordvoerder laat aan Tweakers.net weten dat er voor chatapplicaties als WhatsApp niet extra betaald hoeft te gaan worden, maar dat dit alleen zal gaan gelden voor voip-toepassingen. Hier was volgens KPN gedurende de toelichting onduidelijkheid over ontstaan.

  63. over 2 jaar smsen we allemaal via een dienst van facebook…

  64. Gonnie, een Pol zou een leuke toevoeging zijn bij dit artikel.

    Kun je binnen een paar dagen de eerste verliezen voor KPN al aantonen 😉

  65. Dat klinkt goed die update, toch geen extra heffing voor WhatsApp.

  66. Het word tijd dat internetneutraliteit in de wet geregeld wordt dan ik dit soort onzin snel afgelopen.
    Je betaald voor het recht op data via het mobiele netwerk. Wat je ermee doet gaat de provider niet aan.

    Ik ben benieuwd of de politiek op tijd actie onderneemt en hoe snel Vodafone en T-Mobile de KPN volgen.

    Oplichters!

  67. Vodafone verbied ook het gebruik om via je telefoon te internetten op je laptop, maar ik doe het wel als het moet. Dat komt misschien 2x in maand voor.

    Dadelijk word er nog een verbod opgelegd dat niet meer buiten je bundel mag bellen, smsen en internetten.

  68. KPN heeft net laten weten dat Whatsapp niet extra wordt belast. Tot nu toe worden alleen voip diensten extra belast.

  69. chat heffing gaan ze pas doen wanneer de klanten voor de nieuwe abo’s binnen zijn…

  70. Gut o gut wat een onrecht. Straks hebben alle providers deze regeling en dan hoor je er niemand meer over.

  71. Ik heb me zowieso altijd verbaasd over KPN’s definitie van ‘onbeperkt internet’, ook in de huidige bundel. Hoe kun je nou met droge ogen dat roepen als er niet geVoIP’t mag worden, je mail uitsluitend mag ophalen met POP of IMAP (dus geen Exchange) en ‘alleen door KPN goedgekeurde chatprogramma’s’ gebruikt mogen worden…

    Dit lijkt een grapje, maar zo stond het drie jaar geleden in de voorwaarden die toen bij mijn ‘onbeperkte internetbundel’ zaten voor mijn Nokia N95.

    En owja, streaming A/V kan wel, maar wordt apart (en stevig) belast.

    Dit was voor mij de reden om over te stappen naar T-Mobile toen mijn abbo afliep. Maar ja, dat heeft tot op heden ook niet echt geholpen ;-(

  72. De abonnementsaanpassing zal voorlopig alleen gelden voor VoIP-applicaties.

    Voorlopig mijn vrienden, voorlopig.

    Ze zullen wel een stortvloed van gezeik over zich heen gekregen hebben.

  73. Zelfs nu ze whatapp niet extra gaan belasten is het eigenlijk een belachelijke maatregel. Al is het wel afhankelijk van de uitleg die ze geven aan de reden waarom de maatregel getroffen wordt.
    Als ze zeggen “omdat het inkomsten scheelt” is het een belachelijke maatregel. Dat je extra moet betalen omdat VoIP meer bandbreedte zou kosten is het eerder een reden die sneller geaccepteerd zou worden. Aan de andere kant zou dan een bijkomende maatregel moeten zijn dat je bijvoorbeeld maar mailtjes mag sturen via je gsm met een max grote van bv 2 MB en al helemaal geen streaming video bekijken. En dat mag wel gewoon.

    Maar tot nu toe vind ik het een belachelijke maatregel dat we zelf niet mogen weten wat je met onze betaalde internetbundel doen. Als je wilt VoIPen zit je gewoon eerder aan je datalimiet voor je bundel en moet je bijdokken als je doorgaat.

  74. Ha ha, stap maar lekker over, Vodafone heeft VOIP allang geblokkeerd en via het slome TM netwerk is VOIP niet eens mogelijk, meesten hier hebben geen idee waar het over gaat!!!

  75. Gewoon abb. Verkopen met alleen data bundels, sms en bellen wordt dan een extra dienst. De telefoonwereld verandert naar een mobiel internet systeem, ze moeten zich daaraan aanpassen , niet van die bullshit regels bedenken, dit wordt een kat en muis spel zo..

  76. Mijn KPN/Hi abbo is op 28 mei voorbij. YES! Eindelijk weg bij kpn. Ik zit nog vast aan een eindeloos online bundeltje met een snelheid van 384kbit, echt te sloom voor woorden. Maar toch betaal ik er de volle prijs voor en KPN wilde niet de snelheid verhogen naar hedendaagse standaarden.

    Ik stap lekker over naar Tmobile of Vodafone. KPN mag van mij lekker in de stront zakken

  77. Fijn dat KPN inmiddels inziet dat de iPhone niet zo nutteloos is.

    Fijn dat KPN deze marktspecialist inmiddels met pensioen gestuurd heeft (dat scheelt flink in de exploitatie)

    Fijn dat KPN zich inmiddels realiseert dat WhatsApp geen Voip is en ook niet te filteren is.
    Wat intussen niet wegneemt dat SMS, waar deze jongens enorm in geinvesteerd hebben, nu game over is.

    Het gaat helemaal goedkomen met deze jongens.
    Maar ik heb mijn aandelen KPN verkocht.

  78. Origineel geplaatst door pommetje\Gonnie, een Pol zou een leuke toevoeging zijn bij dit artikel. Kun je binnen een paar dagen de eerste verliezen voor KPN al aantonen.

    Onzin! Impulsieve reacties op deze site zeggen niets over werkelijk gedrag.

  79. Origineel geplaatst door Don_Grigori
    @MRB78: Nooit zul je bedoelen ik ga nooit meer mijn tmobile Abbo vernieuwen dus zit lekker onder de oude voorwaarden en koop me iPhone los

    Daar win je niks mee, ze mogen gewoon hun voorwaarden en tarieven veranderen BINNEN je contractstermijn en dan heb jij het recht om of op te zeggen of dat je akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden …

    Mobiel internet is gewoon de nieuwe melkkoe, dus reken er maar op dat het duurder wordt en dat geldt voor iedereen.

    Is trouwens nonsens dat het netwerk overbelast raakt door teveel datagebruik blablabla, ze moeten wat verzinnen om het zogenaamd te rechtvaardigen. Ik denk dat slecht 1 procent daadwerkelijk een filmpje streamed van het mobiele netwerk, kan me echt niet voorstellen dat je 2 uur lang naar een schermpje van 4 inch loopt te turen.

    Mobiel internet wordt vooral gebruikt om snel wat op te zoeken, te mailen of snel wat nieuwsberichten door te lezen. Al het overige is voor fanatiekelingen en zal niet meer dan 10% van alle gebruikers zijn.

  80. Hoe en wat weet ik allemaal nog niet.
    Maar ik wil straks nog wel onbeperkt internet..dan betaal ik liever wat meer en dat ik dan echt onbeperkt heb..dan dat ik elke maand moet opletten en aan een datalimiet zit!!

  81. De vooruitgang wordt in dit geval beperkt door de telecomproviders. Apple wil een cloud based opslag beginnen, maar als je er via je provider extra voor moet afrekenen, is dit gedoemd te mislukken.

    KPN moet meegaan en inspelen op de ontwikkelingen en niet proberen deze innovaties tegen te werken. Binnenkort weer naar het postkantoor voor een telegram?

  82. Ik zit zelf niet bij KPN, maar laten we hopen dat ze net als Vodafone een tijd geleden (met de snelheidsverlaging), zich nog een keer bedenken, naar aanleiding van alle ophef. Ik zeg massaal protesteren dus!

  83. @MarcelXXX: Nou volgens mij weet jij ook niet alles, ik gebruik al lange tijd voip en skype over het 3g t-mobile netwerk en dat werkt PERFECT!!

  84. Snap niet zo goed waar ze de wijsheid vandaan halen dat vorig jaar augustus niemand bij HI whatsapp gebruikte.
    Ik gebruik het al zolang het bestaat icm mijn Hi abonnement.

    Wat ik alleen niet zo goed begrijp is hoe ze gaan monitoren waneer je het gebruikt.
    Want als ik 3g uit heb, (das standaard bij mij ivm sparen van batterij) werkt whatsapp nog steeds gewoon.
    Berichten komen gewoon door incl push enz.

  85. Origineel geplaatst door Alexander
    Hoe gaan ze in godsnaam Whats-App dan “extra belasten”?

    Heel simpel, voor niet betalende gasten port 5223/TCP blokkeren. Staat zelfs in de FAQ van whatsapp.

  86. Beste KPN,
    Luister voor een keer naar uw gebruikers doe geen domme dingen, blokkeer niets en vraag geen enorm hoge prijzen. Nee creëer in plaats daarvan een internet extra bundel, 2e per maand erbovenop en je mag onbeperkt gebruik maken van Whatsapp en Skype, nee dit zal het verlies niet dekken maar ik denk dat een hoop klanten gretig gebruik zullen maken van deze bundel, daarmee behoudt u uw klanten en je kan deze internet extra bundel later altijd in prijs verhogen.
    Groeten een tevreden klant

  87. Sinds een aantal dagen krijg ik in de belstand rood app van Vodafone ook een databundel te zien. Het lijkt erop dat vodafone dus ook (zonder mij wat te zeggen) iets in mijn abonnement heeft aangepast?

    Om precies te zijn staat er nu:
    Resterende databundel
    793936,00 van 1048567,00

    Of zou dit niet een daadwerkelijk limiet zijn? Ben benieuwd wat er gebeurd als ik eroverheen ga.

  88. Ik heb een sim only van Simyo, dat is ook via het KPN netwerk. In hun voorwaarden wordt helemaal niets genoemd over VoiP.

  89. Ik snap dat ze hun inkomsten zien verdwijnen en daarom zo iets proberen. maar zijn een paar dingen die ik niet helemaal snap.

    1. Mag KPN gaan kijken wat ik op internet doe ? (bedoel een byte is een byte, dit scheelt voor hun niets in onderhoud/kosten of wat dan ook). Een Nuon gaat toch ook niet kijken wat ik met me stroom doe ? Opta is er blij mee?? voor de overzichtelijkheid… veel makkelijker dan dat het nu is kan niet. 1mb = 1mb… gebruik je meer, betaal je meer ?

    2. Het is niet zo dat kpn veel kosten maakt om bijv een whatsapp berichtje te sturen. waarom zouden ze hier dan wel veel voor mogen vragen? (waarom zou dat zomaar geachepteerd moeten worden). je betaald nu al veel teveel voor een smsje die je stuurt. vind het al appart dat daar nooit naar gekeken word.

    Denk dat ze hier in de politiek is naar moeten kijken. GEEN INTERNET CENSUUR

    KPN lekker voor mb’s gaan rekenen.

    (ow w8 dan gaan ze zeker MB’s afronden op GB. 10 mb gebruiken is 1GB betalen…)

  90. Ook deze klant is kpn volgend jaar kwijt!
    Tot die tijd maar ff over een vpn server….

    Tot nooit kpn!:|

  91. Wie gebruikt er viber/Skype over 3G? Ik niet ohr. Wifi power 🙂

  92. …Was er zondag, om te vertellen dat ik niet meer naar KPN wilde (zit nu bij T-mobile, maar dacht dat KPN beter was dus had ik een paar maanden geleden KPN mijn T-mob abbo laten stoppen per 1juni).
    Vragen ze waarom wil je niet naar KPN? Zei ik; omdat jullie belachelijke bedragen gaan vragen voor vrijwel alle VoiP apps. (ik dacht dat het al zeker was) Maar ze wisten allemaal van NIKS! En nu is het dus wel zeker! ga nu T-mobile bellen dat ik niet weg wil bij hun.

  93. Over 3G is t sowieso al een ramp. 1 sec geen 3G en je bent klaar. Alleen SMSoIP gbruik ik welis dmv BiteSMS. Verder was ik juist van plan naar KPN over te stappen. Zit
    bij TM nu. Mensen in mijn omgeving raden VF af. Dus ja. Het het wordt me niet makkelijk gemaakt zo….

  94. Nou ja, ik zit bij KPN en vindt deze aanpassing geen ramp. Skype gebruik ik wel eens om met me vriendin video te bellen, aangezien ze in het buitenland stage loopt. Maar via 3G is dit toch geen succes dus doe het alleen via WiFi.
    En Viber is toch waardeloos.

    Gebruik wel heel veel WhatsApp 😀 en dat blijft geen kosten met zich meebrengen dus
    i’m happy!

  95. Abbonement loopt morgen af bij kpn!
    Dat wordt dus kei hard T-Mobile nu
    -1 kpn

    iPhoneclub tip hint!
    open een Poll over wat iedereen nu wil en wat hij zei gaat doen naar het eind van hun contract.

    kan kpn misschien wel meegenieten!?

  96. Woest word je hier toch van? Je gaat toch ook niet computers duurder maken omdat typemachines niet worden gekocht? Zoek nieuwe markten en loop als KPN niet zo te zeiken!

  97. T-Mobile zag het afgelopen kwartaal het gebruik van mobiele datadiensten wederom sterk toenemen, al steeg het aantal sms’jes bij de operator wel.

    Sidenote: De steiging van het aantal sms’jes is waarschijnlijk een resultaat van het gebrekkige netwerk van T-Mobile. #durftewedden

  98. Vodafone blokkeert VoIP en sms over IP al langer, zo blijkt na vragen van NU.nl. Bij Vodafone bestaan basisabonnementen bel+sms+web en een basis databundel Smartphone Blox. Beide abonnementen blokkeren VoIP, willen klanten wel gebruikmaken van deze diensten moet extra betaald worden.
    In de voorwaarden (pdf) van het bel+sms+web-abonnement staat dat het gebruik van VoIP en SMSoIP niet mogelijk is en dat ‘excessief’ gebruik van audio- of videostreaming niet toegestaan is. WhatsApp valt niet onder SMSoIP.
    Vodafone zag onlangs af van het Fair Use Policy (FUP) waarbij gebruikers wanneer ze te veel data gebruiken ‘afgeknepen’ worden. Of de zinsnede uit de voorwaarden op hetzelfde neerkomt, is niet bekend. Volgens Vodafone wor

  99. Wat een onzin!
    We betalen toch voor het internet, dit zijn gewoon applicaties die via internet communiceren.

    Dan moeten ze dit ook voor mailen en msnen doen, aangezien ik dit nooit zie gebeuren vind ik het allemaal grote onzin!

    Maak dan het internet abbo duurder…

  100. Origineel geplaatst door Bin
    @Bart: Het is oIP.SMS over IP…Blijkbaar is dat reden genoeg om het apart te gaan belasten

    In het artikel sprak KPN toch duidelijk over VoIP-toepassingen en noemde daar WhatsApp bij. Kennelijk had betreffende woordvoerder ook niet erg goed begrepen waar het over ging, want ik lees net dat WhatsApp nu ineens weer niet extra belast gaat worden.

    Dat kon ook niet, want de voorwaarden van KPN verbieden alleen VoIP-applicaties. En alleen dáár is nu de “verhoging-en-je-kunt-niet-klagen”-actie op gestoeld. Extra rekenen voor WhatsApp mag dus niet zomaar, als ze het al zouden kunnen.

  101. @MarcelXXX: Jij hebt helemaal gelijk! De meeste mensen die hier reageren, weten inderdaad niet waar ze het over hebben.

  102. Je zou eigenlijk belminuten die je over hebt moeten kunnen verkopen aan mensen die te kort komen

  103. Het mooiste van dit gedraaikont en onzekere besluiteloosheid van KPN is nog wel dat met elk nieuwsitem en journaal uitzending de mensen indirect geattendeerd (lees: reclame!) op Apps als
    Whatsapp!
    Sukkels-KPN snijdt zichzelf alleen maar extra in de vingers…
    Zelfs m’n schoonmoeder denkt: ‘hè je kunt blijkbaar ook gratis sms-en….?’
    😀

  104. Ik vind het erg jammer dat ik geen klant ben bij KPN… anders zou ik per direct mijn abbonement kunnen opzeggen …. wat een kansloze acties….

    een bit is een bit en wat ik met die bits doe is mijn zaak…… zorg gewoon dat je een goede prijs per GB krijgt en ga niet diensten lopen afsluiten … Net Neutraliteit heet dat in een goed Nederlands woord 🙂

    Mijn aandelen KPN maar gelijk verkocht … als er een topman zit die de moderne tijd zo niet begrijpt dan kan het met KPN alleen maar slecht aflopen. Hoe vervelend het ook voor KPN medewerkers is, met een dergelijk beleid verdien je om failliet te gaan….

  105. Prima toch… WhatsApp blijft gratis. VoIP niet, maarja.. dan blijf ik wel bellen, je hebt immers toch belminuten. De rest Whatsapp ik wel… niks extra’s voor mij dus!

  106. @daan: Je kunt je abbo niet opzeggen. In de voorwaarden staat al reeds vermeldt dat VoiP diensten “verboden” zijn. Alleen tot heden heeft KPN het altijd toegelaten. Je bent destijds akkoord gegaan met die voorwaarden.

  107. (Red.) Test verwijderd.

  108. Belachelijk.
    Of je nu surft op het internet of via Voip met iemand praat.
    Ze moeten het nog leuker maken voor de consument.
    Het zijn net drugsdealers, eerst iedereen voor een prikkie ( ha woordspeling, prikkie – drugs) aan het mobiel inetrnet helpen en vervolgens overal te pas en te onpas meer geld voor vragen.
    Helaas gebeurt dit niet enkel in providerland maar word deze truc overal op toegepast.

  109. Die bandieten hebben jarenlang hun zakken gevuld met absurde prijzen voor spraak- en SMS-verkeer, dus moeten ze niet grienen dat de klanten nu VOIP of WhatsApp gaan gebruiken.

    De providers dienen internet aan te bieden voor een afgesproken prijs voor een bepaalde hoeveelheid en snelheid, niet meer en niet minder. Ik wil zelf kunnen bepalen waar ik vervolgens internet voor gebruik.

    Providers die bepaalde diensten gaan blokkeren maken zich schuldig aan censuur. Het is tegen de netneutraliteit waar Neelie Kroes zich sterk voor maakt, en ik hoop dan ook dat er snel een stokje voor gestoken wordt.

  110. dit geldt niet voor huidige abonnees. dus je kan gewoon bij KPN blijven

  111. Voorlopig thuis VPN server inrichten.
    Dit werkt trouwens maar totdat ze ook dit gaan belasten…
    Maar goed, is lullig dat je betaalt voor een data abonnement en daarna nog een keer voor de data die je erover verstuurd!
    Blijft altijd een afweging: weinig klanten die veel betalen of veel klanten die weinig betalen. Tijd zal leren wat de optimale combinatie is…

  112. T Mobile doet het gewoon op een andere manier. In feite hebben ze al geen onbeperkt internet meer. Of je moet het onbeperkt vinden als na een bepaalde limiet je snelheid GIgantisch omlaag keldert. Als dat gebeurt kan je tegen betaling je snelheid weer omhoog laten gooien.
    Dus wat denkt T Mobile…..gaat u maar lekker streamen en voipen….en als je aan je limiet zit….kom je lekker betalen.

  113. Waarom is er nog geen aktiesite waar je petities kunt ondertekenen? Ik dacht zelf aan:

    LekkereendagjezonderKPN.nl.

    Gewoon allemaal een dag minimaal bellen, smsen, Whatsappen en skypen.

  114. Tja dat is dan jammer voor Microsoft die net Skype heeft gekocht. Ik vind dit een erg slechte zaak je hebt tegenwoordig alleen maar 1 gb data limiet als je daar overheen komt dan ga je extra betalen maar ik vind niet dat KPN mag bepalen hoe jij die 1 gb op maakt.voorlopig belasten ze chatprogrammas niet…..voorlopig, tot ze een nieuwe melkkoe nodig hebben. Je kan ook andere chatprogrammas gebruiken strakt gaat KPN Facebook ook blokkeren

  115. Origineel geplaatst door Flieps
    De vooruitgang wordt in dit geval beperkt door de telecomproviders. Apple wil een cloud based opslag beginnen, maar als je er via je provider extra voor moet afrekenen, is dit gedoemd te mislukken.KPN moet meegaan en inspelen op de ontwikkelingen en niet proberen deze innovaties tegen te werken. Binnenkort weer naar het postkantoor voor een telegram?

    Heel goed gezien. Bij de Apple moet alles draadloos. Als ik mijn telefoon mee naar mijn werk neem kan ik met een Iphone geen bestanden overzetten. Systeembeheer laat mij niet toe om applicaties te installeren waardoor ik dat wired kan doen. Ofwel…alles moet via het internet.

    Dan kan ik beter een Androidtoestel meenemen….die kan ik tenminste met een usbkabeltje, zonder wat te installeren, aan de pc koppelen om bestanden over te zetten. Veel goedkoper.

  116. Ik denk dat KPN niet anders kan, hun vaste verbindingen lopen terug, digitenne levert ook niet veel op. Hun enige melkkoeien, sms’en en belminuten, liggen ook onder vuur. Oorzaak, mismanagement en niet goed anticiperen op de toekomst. Dit is de laatste stuiptrekking van een bedrijf rijp voor overname.
    Ze zijn eigenlijk te klein, maar ik begrijp hun actie nu wel. vind het ook niet aftroggelen of diefstal.

  117. @Ruud: En dat is het precies je moet gewoon per mb, gb, of liter betalen. Het mag niet uitmaken welke diensten je gebruikt. Dat zorgt nl. alleen maar dat ze concurerende diensten gaan afknijpen.

  118. wordt tijd dat er een app in cydia komt die het gebruik van viop misleidt

  119. @ dit geldt niet voor huidige abonnees. …

    Niet direct, maar wel als het abonnement verlengd wordt. Dus sommigen zullen het nog max 2 jaar kunnen uitzingen…

  120. Ha ha ha ik lag me dood, dit is nu net de manier hoe die arrogante managers en dus ook die nieuwe directeur Lia Belilos te werk gaan!
    Kpn loopt al jaren achter de feiten aan zo nu dus ook weer!
    Lia Belilos komt van shell… wat the ***** weet zij nou van telecom af!
    Omdat ze tegenvallende omzetten maken en toch de aandeelhouders willen pleasen gaan ze echt hard werkende mensen maar ontslaan en proberen ze op deze manier weer meer geld uit de zakken van vaste klanten te kloppen waardoor je juist ook die gaat verliezen!
    Kpn is maar een kleine speler op de telecom markt, maar oh oh oh wat voelen we ons toch groot! (lol)
    Zitten die lui nou echt te slapen of zo, ik persoonlijk had deze ontwikkeling al jaren geleden zien aankomen en ben ook al lang bij KPN weg gegaan. (beste beslissing ooit zo blijkt nu wel weer)
    In plaats van dat KPN vooruit denkt om zelf met chat apps te komen en innovatie, proberen ze op deze manier de ontwikkeling op de telecom markt tegen te houden… ha ha ha ohw wat dom… Kpn kijk eens goed om je heen en zie wat er gebeurt in de wereld van de telecom, en laat jonge mensen daar eens aan het werk! (nu zetten ze daar weer z`n oude muts neer die er totaal geen verstand van heeft en alleen maar kijkt naar de eur`s)
    Heeft KPN wel een flauw idee hoeveel apps er dagelijks bij komen met dergelijke chat functie??
    Kpn is gewoon duur, en het zogenaamde beste netwerk hebben ze allang niet meer!
    Kpn graaft zijn eigen graf… ik verwacht dat T-mobile en Vodafone daar helemaal niet aan mee zullen doen en hier juist gebruik van zullen maken…
    Ik zie de volgende commercial van T-mobile al voor mij, en die luid als volgt… WELKOM!
    De rest doet KPN al voor ze hahaha

  121. What ?! Hoorde ik daar iemand schreeuwen “wake up, Neelie, now’s not the time to be sleepin’ on the job”! Miss Kroes hield even een kleine siesta…. In any case, ik zie gouden tijden voor bedrijfjes die kleinschalige, veilige VPN-servers “for the home” verkopen en workshops geven in het installeren van dat speelgoed. Never mind, just my 2 cents.

  122. Leuk voor de andere providers.

  123. En wat doet KPN met facetime?

    Omdat dit via WiFi gaat lijkt het me dat dit niet extra betaald gaat worden, of wel????

  124. Straks worden de e-mails nog belast per verzending om maar meer geld in het al zo gevulde laatje te brengen!

    Veel te machtig zijn die huidige providers. Tijd voor een paar frisse winden die die gasten eens met de neus op de feiten drukt!

  125. Eerst allemaal T-Mobile afzeiken en nu zijn ze ineens een betere keuze?Zo Nederlands.Ik gebruik T-Mobile vanaf het eerste begin en nooit problemen gehad.Als dit allemaal doorgaat kan iedereen met een jailbreak gewoon de zo uit de tijd geplande ingrepen omzeilen.laat KPN maar gaan want die gaan op deze manier vanzelf ten onder.Als T-mobile slim is doen ze niet mee aan deze geldwolven praktijken .

  126. @MarcelXXX en Exotic: OK swell ! So….Do educate us simple folk: diensten als bellen via apps als Fring (of Skype) kan dus niet bij Vodafone ??!?

  127. Je kunt er volgens mij op wachten tot er netwerken van anonieme, steeds wisselende voip proxies ontstaan waar we over port 443 tegenaan gaan Skypen… Desnoods via je server thuis

  128. Of de andere providers dit voorbeeld van KPN gaan volgen hangt helemaal af van wat de consument gaat doen.
    Als mensen massaal weggaan bij KPN denk ik niet andere dit gaan invoeren.
    Vertrekt echter maar een klein percentage naar aanleiding van deze wijziging is er blijkbaar toch vraag naar (is er een grote groep die bereid is te betalen)

  129. ******* wat lees ik hier een hoop naïeve reacties zeg. Natuurlijk is het logisch dat kpn naar een nieuw verdien model gaat met al het mobiel internet. Maar goed en terecht dat ze diensten die niet meer verbruik kosten niet extra gaan belasten zoals Whatsapp.

  130. Als Skype kan worden geblokkeerd, waarom dan ook geen (kinder)porno?

  131. @madmax: Ach, het is voor een goed doel zullen we maar denken. Waar moeten ze anders die extreem hoge salarissen en bonussen voor de top van betalen? Uit onze zakken dus. Vaste telefoon had ik al opgezegd. Digitenne en itv van KPN was ook een drama. Dus ook weg. Nu mijn mobiele ABO nog. Kan ik eindelijk naar een echte provider met een echte netwerk waar de klant nog klant is en geen melkkoe voor een gouden handdruk of een mooie bonus.

  132. Wat een hoop naïeve reacties hier.
    KPN biedt een dienst aan en wil dat blijven doen / evenveel winst blijven maken. Nu ze erachter zijn dat ze zich hierbij in de vingers snijden dmv een andere, goedkopere, dienst, zullen ze hun verdoekingen aan willen passen. Zo ging het ook met sms vs bellen.
    Andere providers zullen hierbij vast volgen / al zijn voortgegaan.
    Helaas voor hun brengt KPN het niet zo handig.

    En voor alle wijsneuzen die zeggen Dat ze dit eerder aan hadden kunnen zien komen, had dit geen verrassing moeten zijn…

  133. If you read the thread on vodafones forum it states vodafone has no plans to charge extra for whatsapp , as long as you do not go over your data limit , which is good news , but things can change as we know , with t-mobile now having data limits on some internet bundles , something we thought would not happen but has , just hope kpn loose alot of customers as this will stop the other 2 networks from following kpn’s idea

  134. KPN = DOM

  135. @Jaap Jan – Bij mij stond er ook ineens een databundel in de app, maar ook bij myvodafone. Ik had 0 MB over van 1024 MB na 1 dag. Direct gebeld en men had een foutje gemaakt. Hierna is het verwijderd. Als je niet reageert zal er denk ik gewoon betaald moeten worden aan het eind van de maand. Dus of even bellen en anders goed opletten op je rekening.

  136. Providers kunnen dus zien waar ik mijn 3g verbinding voor gebruik (hoe kunnen ze anders de ene applicatie blokkeren en de andere niet) wat is er gebeurd met de vrijheid op het internet? De hoogste tijd dat wij klanten eens de barricade op klimmen, we worden aan alle kanten genaaid, is het niet de overheid, dan zijn het wel te telecom providers.

    Enne Overheid bemoei je er maar niet mee, want alles waar jullie je mee bemoeien (het openen van de telecom en energiemarkt voor andere aanbieders) waar wij als consument het voordeel van de toenemende concurrentie, dus lagere prijzen moeten krijgen is toch ook volledig mislukt.

    @dios KPN

  137. Nu weten we waarom de topman van KPN “blok” heet

  138. T-mobile en Vodafone volgen ook op korte termijn. Onbeperkt internet is voor niemand houdbaar.

  139. @Kevin: Ik hoor regelmatig dat mensen problemen hebben met skype en voip enzo, maar ik gebruik al lange tijd skype en fring waarmee je dus ook video kan bellen!
    Dit gaat bij T-mobile 3g perfect maar heb dan ook een zeer snelle verbinding, KPN is gewoon traag en te duur en dan zijn ze ook nog gekke dingen doen!
    Ik zeg overstappen en heel snel!

  140. Ik snap het nog steeds niet: gebruikt WhatssApp en skype nou internet of niet??? Kan iemand hier antwoord op geven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.