Reacties voor: Klachten in België over koppelverkoop en gratis gsm’s

In België is een klacht ingediend over het feit dat twee Belgische gsm-winkels nu al experimenteren met koppelverkoop. Hotgsm.be en The Phone House geven geven flinke kortingen bij afsluiting van een abonnement. Unizo, Nelectra en Test-Aankoop zijn tegen: de kleine handelaar wordt benadeeld.

Reacties: 24 reacties

  1. De minister Van Quickenborne heeft gisteren op de radio gezegd dat koppelverkoop in principe al toegestaan is in België, ook al is de wet nog niet aangepast.

  2. Tja, het is in strijd met de europese regelgeving (het niet toestaan van koppelverkoop), ik denk niet dat hier veel tegen te doen valt

  3. Laat ze maar rustig verder doen. Weet dat mobistar in september ook gaat beginnen met koppelverkoop.

  4. Prijzen iPhone 3GS bekend! Check T-Mobile site

  5. Dat mobistar maar meteen op 26 juni de mogelijkheid biedt om de iphone samen met een abbo te kopen. Dan gaak ik er meteen 1 halen.

    Dat ze het beste van 2 werelden aanbieden, simlock vrij met en zonder abbo.

    doe mij dan maar met abbo ben heel te vreden met mobistar. Veel beter ontvangst dan proximus…. (en ja ben nog proximus geweest maar weggegaan omdat ik thuis nooit ontvangst had en als ik dan wou bellen moest ik buiten gaan staan heel handig… niet)

  6. Dat is dan jou ervaring,waar ik hier woon is het net omgekeerd.. Mijn vader is vertegenwoordiger en krijgt per dag een stuk of 50 telefoontjes..sinds ze op zijn werk besloten hebben Mobistar te nemen is het bij ons thuis heel wat rustiger geworden.. Juist ja, omdat hij hier een ontvangst van 0 heeft met Mobistar, terwijl hij ervoor met Proximus nooit problemen gehad heeft..

    Ontopic

    Ik hoef dus geen Mobistar en al zeker geen verplicht abo erbij… Ik vind die koppelverkoop dan ook waardeloos @Joachim:

  7. Het is zo dat de de wetswijziging nog niet gepubliceerd moet worden vooraleer zij van toepassing is, geld de wetswijziging op de dag van het besluit/wetswijziging, en niet de publicatiedatum…

    Hoop dat ze die zonder simlock niet onnodig hoog gaan zetten… dus ook voor mij heeft koppelverkoop geen zin omdat ik heel tevreden ben van base… en geen zin heb om te veranderen…

  8. Origineel geplaatst door Sander Robijns
    consumenten wordt het bovendien ingewikkelder om aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

    Op die manier mag alles in België. Het mag dan weer wel of dan weer niet, maar in de wet staat het net andersom. Het probleem hier is dat men gemakkelijke en omzendbrief naar bepaalde departementen stuurt waarin nieuwe richtlijnen duidelijk gemaakt worden zonder dat de wet aangepast is geweest.

    Ik ben geen voorstander voor koppelverkoop, maar hoe de phonehouse nu een GSM aanbied vind ik prima, men geeft je de keuze het toestel “los” te kopen of je krijgt hem voor 1€ of zelfs gratis bij het nemen van een abonnement. Maar wie nuchter nadenkt weet dat NIETS gratis is, alleen de zon komt op voor niets.
    Ik hoop dat als de 3G S beschikbaar komt dat er gelijkaardige promoties gaan lopen, ik kies dan dan vast om 600/700€ neer te tellen dan dat ik voor 3 jaar vast hang aan een abonnement van 40€ terwijl ik misschien 20€ opbel per maand.

  9. Laat maar komen die koppelverkoop. Als ik de iPhone gratis krijg neem ik met plezier een abonnement van 24 maand bij Mobistar. Bellen moet je toch en het blijft sowieso voordeliger met een abonnement dan met een prepaid kaart.

  10. Laat ze er inderdaad goed moeilijk over doen… Dan kan ik volgende week nog een simlockvrije iPhone 3GS halen zonder abonnement voor een prijs rond de 600 euro.

    Zijn er nu eindelijk al eens prijzen bekend in Belgie?

  11. hoop dat ik hem als nl kan kopen in belgie simlockvrij

  12. Origineel geplaatst door Jan
    Laat maar komen die koppelverkoop. Als ik de iPhone gratis krijg neem ik met plezier een abonnement van 24 maand bij Mobistar. Bellen moet je toch en het blijft sowieso voordeliger met een abonnement dan met een prepaid kaart.

    lol en dan komt er volgend jaar een nieuwe iphone uit en zit je nog een jaar vast aan je abo

    ik wil eerst de prijzen wel is zien zonder abo,en die van met abo
    Denk dat ze bij mobistar toch wel een dure abo formule gaan aanrekenen mochten ze dit toestel pak voor 150 euro wegdoen met abo
    kijk naar de iphone abootjes die ze nu al hebben vind ik toch redelijk kostelijk voor dat wat erin begrepen zit.
    Als ik een toestel nodig heb betaal liever dan wat meer dan aan een abo vast te hangen

  13. Origineel geplaatst door Terrentiao
    Het is zo dat de de wetswijziging nog niet gepubliceerd moet worden vooraleer zij van toepassing is, geld de wetswijziging op de dag van het besluit/wetswijziging, en niet de publicatiedatum……

    Er is nog geen wetswijziging geweest.

  14. Nee en dat is ook niet nodig…
    De wet is afgeschoten door europa…
    elke klacht met betrekking tot die wet vraagt de rechtbank raad aan europa en die zeggen dat mag.
    Worden ze wel veroordeeld in belgie, dan gaan ze naar europa die de uitspraak ongedaan maakt.
    Feit is dat er zo snel mogelijk nieuwe wet moet komen die voldoet aan de eisen van europa, tot die tijd is het mogelijk om koppelverkoop toe te passen.

  15. Koppelverkoop is er altijd al geweest omdat je simpelweg niets hebt aan alleen een telefoon of alleen een abonnement. Die 2 moeten samen (probeer maar eens te bellen met alleen een abonnement en zonder telefoon ;)). Die samenvoeging is hetzelfde als bij printers en inktcartridges, scheerapparaten en scheermesjes, etc. Nuttige koppelverkoop die je niet anders kunt doen en welke daarom ook in veruit de meeste landen gewoon is toegestaan.

    Wat mensen in 99,99% van de tijd bedoelen heet geen koppelverkoop maar een uiterst beperkte keuze vrijheid. Je kunt nu namelijk niet kiezen welke telco je neemt als je een iPhone wil hebben. Die beperking in keuze vrijheid zou dan ook aangepakt moeten worden en niet koppelverkoop (omdat dat dus onzinnig is).

    Daarnaast is er de nodige regelgeving vanuit de EU. In dit geval is de richtlijn zo opgesteld dat wat men in België doet niet mag en daarmee strafbaar is. Al zou men in België een rechtszaak aanspannen, zodra het op Europees niveau komt zal de EU richtlijn gehanteerd worden. M.a.w. zolang het binnen de landsgrenzen blijft zullen de aanklagers het misschien winnen maar zodra het Europees gaat hebben diezelfde aanklagers geen enkele schijn van kans. Daarbij komt dat hun claim onjuist is. De koppeling vindt plaats tussen telefoon en telco, de winkelier die deze combinatie verkoopt heeft daar niets mee te maken. Het enige verschil waar sprake van kan zijn is wanneer men er commissie op geeft. Wie dan niet die combinatie verkoopt krijgt dan geen commissie. Dat lijkt mij dan iets waar je als ondernemer maar wat aan moet doen: zelf afspraken maken met je leverancier (de telco dus). Indien dat spaak loopt kun je hun aanklagen.

  16. Koppelverkoop of geen koppelverkoop het blijft denk ik een discussie zonder einde. Zo zul je altijd voorstanders hebben en tegenstanders. Wil je de consument helemaal tevreden houden geef de koper dan een keuze tussen wel of geen abonnement. Maar de uiteindelijke beslissing zal hoe je het ook draait of keert bij mobistar en Apple liggen.
    Persoonlijk ben ik niet echt voor koppelverkoop omdat het mij als consument de vrije keuze laat. Zonder een provider bij naam te noemen kwam ik tot de berekining dat ik met toestel abo over een periode van 2 jaar aan een totaal van €770. Dit lijkt me goedkoper als elk abo in combinatie met koppelverkoop. Voor de liefhebbers van details: ik kocht mijn iPhone 16gb 3G in een winkel waar die dag 10% korting was op de officiele prijs. Mijn telefoon abo bestaat uit onbeperkt smsen en 150 belminuten. Bij intekening van contract kreeg ik het eerste jaar een korting van 50% daardoor betaal je maar 7,5€ gedurende een jaar en het tweede jaar betaal je €15.

  17. Origineel geplaatst door Joachim
    Nee en dat is ook niet nodig…
    De wet is afgeschoten door europa…
    elke klacht met betrekking tot die wet vraagt de rechtbank raad aan europa en die zeggen dat mag.
    Worden ze wel veroordeeld in belgie, dan gaan ze naar europa die de uitspraak ongedaan maakt.
    Feit is dat er zo snel mogelijk nieuwe wet moet komen die voldoet aan de eisen van europa, tot die tijd is het mogelijk om koppelverkoop toe te passen.

    Elk land dat betrekking heeft tot de Europese Unie dient zijn wetten af te stemmen naar de Europese, is dat niet het geval, dan is er reden tot discussie. Het werkt enorm vaak in de omgekeerde richting ook hoor, een goed voorbeeld is de BIV die wij hier in België kennen.

    De BIV is de belasting voor het in verkeer stellen van een voertuig, dat kan volgens de Europese wetgeving maar 1 keer gebeuren en dat is de dag dat een nieuwe wagen voor het eerst ingeschreven wordt. Maar wat gebeurt er in de praktijk, de Belgische overheid rekent deze belasting elke keer opnieuw aan als het voertuig van eigenaar wisselt en dat is in strijd met de Europese wetgeving en België dient zich daar ook naar te schikken. De Belgische overheid is hiervoor al meermaals veroordeeld in Straatsburg, maar vooralsnog doet blijft men deze belasting telkens opnieuw heffen en ergens is het ook logisch, de opbrengst hiervan ligt zoveel keer hoger dan de dwangsommen die de overheid hiervoor moet betalen.

    Ik denk dat dit zo’n beetje het beste voorbeeld is dat België, als het hen uitkomt, de Europese regels niet volgt, komt het hen wel uit, dan volgt men ze wel. En wie zegt dat politiek saai kan zijn. 😀

  18. Koppelverkoop of niet… Maakt niet zoveel uit, zolang je ook maar toestellen buiten abo kan aankopen.
    Aan de voorstanders van koppelverkoop: hoe dien ik anders om te gaan met mijn abo dat ik via werkgever heb. Ik heb idd ook een toestel van mijn werkgever (een simpel nokiaatje), maar kan nu lekker mij iphone gebruiken…

  19. @ppl: ze noemen dat het wonder van de prepaid kaart…. Dan werken gsm’s ook zonder abonnement.

    @Joachim: Die wetswijziging is wel nodig want België gaat nooit koppelverkoop ongereglementeerd toe laten. Dus de intelligente bedrijven wachten tot ze de echte wetgeving gaan kennen.

  20. Ik was altijd tegen koppelverkoop en blijf daar aan vasthouden. Ik ben de enigste niet.

    Ik heb al eens vergeleken en raar maar waar koppelverkoop leidt nu al tot duurdere prijzen.

    Als België zonodig koppelverkoop wil toestaan dat moet ze:
    MAXIMUM 1 JAAR ABONNEMENT
    DUIDELIJKE PRIJSVERMELDING KOSTEN (ALL IN)
    LOS TOESTEL MOET OOK AANGEBODEN WORDEN
    EEN PAKKET MET KOPPELVERKOOP MAG NOOIT DUURDER ZIJN DAN EEN LOS TOESTEL!

    Koppelverkoop is al niet positief, want nu is het zo bij ons dat je sim-kaarten gratis krijgt met belwaarde (die belwaarde betaal je) in principe kun je iedere week van provider veranderen zonder problemen.
    Je gaat en staat waar je wil!

    Bij koppelverkoop zit dat anders, je hebt een abonnement van een bepaalde periode en daar hang je aan vast of je dat nu wil of niet.

    Ik hoor sommige mensen hier zeggen van ‘oh, ik hoop dat er geen nieuwe komt, mijn abo is nog niet afgelopen’ Ja kijk mensen, pech voor jullie dan hadden jullie zo DOM maar niet moeten zijn dat pakket af te sluiten.

    Ik spreek hier dus inderdaad over DOM, als je er voor kiest dat te hebben moet je achteraf ook niet komen klagen!

  21. Gelukkig, Unizo gaat verdwijnen binnen de volgende 5 jaren, ze gaan een interne comissie oprichten binnen de Belgische Regering 🙂 Gedaan met dat zagen van die oude zeikers.

  22. Origineel geplaatst door Puck84
    @ppl: ze noemen dat het wonder van de prepaid kaart…. Dan werken gsm’s ook zonder abonnement.

    Prepaid is een abonnementsvorm, wellicht niet zoals jij het definieert maar toch 😉 Ook hier geldt weer dat je niks hebt aan een telefoon zonder een abonnement en vice versa.

    @Joachim: Die wetswijziging is wel nodig want België gaat nooit koppelverkoop ongereglementeerd toe laten. Dus de intelligente bedrijven wachten tot ze de echte wetgeving gaan kennen.

    Ieder lid van de EU heeft zijn handtekening onder een zeker verdrag gezet waarin staat dat zij verplicht zijn om richtlijnen over te nemen in hun eigen wetgeving binnen een bepaalde termijn. Er kunnen sancties volgen indien deze termijn niet gehaald wordt. Intelligente bedrijven of niet maakt niet uit, zodra je het op Europees niveau gaat uitvechten hangt de boel en moeten de aanklagers incl. België het onderspit delven.

    @Jos: lees je eerst even in wat koppelverkoop is, op nl.wikipedia.org staat een mooie uitleg. Zul je zien dat wat jij bedoeld onder keuze vrijheid valt en niet onder koppelverkoop. Het zijn twee hele verschillende dingen! Veruit de meeste mensen hebben geen flauw benul wat ze roepen omdat ze absoluut niet weten wat koppelverkoop nou exact inhoudt.

    @Kevin: Het is inderdaad DOM om tegen koppelverkoop te zijn omdat je in heel veel gevallen geen andere keus hebt. Als je tegen koppelverkoop bent ben je dus voor half werkende producten. Als je tegen koppelverkoop bent ben je ook tegen de koppeling abonnement – telefoon. Kortom, jij vindt niet dat je met een telefoon mag bellen want dat is wat je nu impliceert. Ken je terminologie alvorens je er mee gaat smijten!

  23. @ppl: @ppl bedankt voor je fijne verwijzing naar wikipedia. Alleen was ik al op de hoogte van de inhoud van koppelverkoop. Ik ben dan ook niet bewust tegen of voor koppelverkoop. Ik stel alleen maar dat het leuk zou zijn als consument om naast koppelverkoop ook de vrijheid te kunnen hebben om zelf te kiezen voor een toestel zonder abonnement. Ik dacht dat die nuance duidelijk was in mijn vorige post. Blijkbaar voor jou niet, bij deze hopelijk wel. Nochtans dacht ik als je mijn vorige post las dat die nuance er wel in zat. Net zoals ik bij mijn vorige post al schreef: ligt de uiteindelijke beslissing bij mobisar en Apple.
    Langs de andere kant stel dat mobistar in de toekomst beslist om enkel een iphone te verkopen in samenwerking met hun abbonement ben ik als consument een stukje mijn vrijheid kwijt om een andere provider te kiezen. Dus je hebt gelijk dat koppelverkoop en vrijheid niet hetzelfde zijn maar in sommige gevallen impliceert het ene het andere. Maar laat mij duidelijk zijn dit zijn vaak uitzonderingen.

  24. Ja fijn dan word het als america
    Contract en iphone 500 euro, zonder contract 1000 euro
    ipv
    Contract en iphone 0 euro zonder contract 500 euro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.