Reacties voor: Kinderarbeid bij Apple, hoe erg is dat? (opinie)

Apple zou kinderarbeid gebruiken voor de productie van iPhones en iPods, is in diverse nieuwskoppen te lezen. Het ging echter om maar 11 gevallen op de 133.000 medewerkers, terwijl overwerk een (54%) een veel groter probleem is.
Lees het complete artikel → Kinderarbeid bij Apple, hoe erg is dat? (opinie)

Reacties: 62 reacties

  1. overdrijven is ook een vak.
    hier mogen 15 jarige ook werken maar niet teveel/te lang.

    en zolang die 15 jarige weet hoe die een iphone in elkaar moet knutselen.

  2. zolang ze mijn iphone goed maken met een goeie prijs, vind ik het goed:)

  3. Inderdaad, overdrijven is ook een vak apart. Het hangt gewoon van de locale wetgeving af hoe de zaken geregeld zijn, hier kan je bijvoorbeeld op 15 jarige leeftijd al als jobstudent beginnen werken, maar je kan ook onder leercontract een vak leren in plaats van gewoon school te volgen, dan werk je ook al voor een baas nog voor je afgestudeerd bent en meerderjarig bent.

  4. Waarschijnlijk is het gewoon voor hun een chil baantje
    en gaan ze later toch ergens anders werken.
    ik begon ook met werken op mijn 14e zwart ergens

  5. Zelfs als het 0,00001% was, zou dit nog teveel zijn. Kinderarbeid valt niet goed te praten. 15-jarigen zijn ook nog kinderen. En ik denk niet dat het hier over bijbaantjes gaat waarmee deze kinderen een extra zakcentje verdienen…

  6. Ach in fabrieken van Sony zal ook heus wel een 15jarige werken. Dat is in die landen nou eenmaal gebruikelijk.

    Misschien hadden die kinderen wel een zieke oma thuis en werkte ze voor de behanding in het ziekenhuis î„…

  7. Kinderarbeid is kinderarbeid, toch heb ik er zelf weinig problemen mee als een 15 jarige aan het werk gaat. Wat ik wel weer jammer vindt is dat een 15 jarige voor een appel en een ei moet werken en wij als consument voor hele kisten appels en eieren moeten betalen!
    Als ik op de Apple.com site kijk naar de prijzen vindt ik deze zeer redelijk maar op onze Apple.nl is bijna overal de $ vervangen voor de € !!!

  8. Iedereen doet gewoon hypocriet over het feit dat kinderen willen of kunnen werken, wie zet zijn eigen kinderen niet thuis aan het werk tegen de zin van het kind zelf? Even de wagen wassen voor papa, of naar de winkel lopen omdat mama nog wat bloem nodig heeft om pannekoeken te maken, of in het school een project opstarten waar leerlingen als het ware een soort van bedrijf runnen om wat geld te verdienen. Alles is nogal relatief gezien de locale wetgevingen, als in China iemand volgens de wetgeving meerderjarig is vanaf 15 jaar, dan spreken we niet over kinderarbeid, trouwens het gebeurt vaak dat 15 jarigen wereldwijd als volwassene berecht worden omdat ze een misdaad begaan hebben, is dat dan ook fair? Ja en nee, maar het is nu eenmaal zo.

    Ikzelf had er niets op tegen om op mijn 15 jaar de naad van mijn broek te werken, ik had dan ook alles wat een ander van mijn leeftijd niet had, maar ik werkte er wel elk weekend of vrije dag in de week voor, ik heb mij dan ook een sportwagen kunnen kopen toen ik nog op de schoolbanken zat en reed in een dikkere wagen dan de directeur van de school rond. Voor niets gaat de zon op.

  9. @Grande88:

    Dat komt omdat de prijzen op Apple.com excl. btw zijn. In Nederland is het incl. btw. Dan heb je hier in Nederland het transport dat betaald moet worden en de invoerrechten.

    Trek al deze kosten er maar eens vanaf, je zult zien dat het prijsverschil dan nog niet eens zo heel groot is.

  10. Origineel geplaatst door Cancunlover
    Zelfs als het 0,00001% was, zou dit nog teveel zijn. Kinderarbeid valt niet goed te praten. 15-jarigen zijn ook nog kinderen. En ik denk niet dat het hier over bijbaantjes gaat waarmee deze kinderen een extra zakcentje verdienen…

    Links gebrabbel!! Hier in Nederland is alles goed geregeld, maar in heel veel andere landen niet. Voor die mensen is het overleven en hebben vaak geen andere keus. Zo gaat het al eeuwen daar. Ik probeer het niet goed te praten, maar dat gemoraalridder schieten we niets mee op. Iedereen heeft commentaar, maar willen wel zo goedkoop mogelijk hun spullen hebben.
    Zolang China niet de democratie en welvaart kennen zoals wij hier, zal dit altijd een probleem blijven.

  11. Origineel geplaatst door Runaque
    Even de wagen wassen voor papa, of naar de winkel lopen omdat mama nog wat bloem nodig heeft

    In China is een normale werkweek 60 uur (excl. overwerk), dat vind ik niet te vergelijken met autowassen voor papa. Mensen zoals @Danny die zeggen ‘het boeit me niet hoe het gemaakt is, als het maar goed en goedkoop is’ of iemand die op z’n 14e al een bijbaantje had en geen besef heeft dat het in China toch iets anders toegaat. Tja.. dan laat je jezelf wel kennen.

  12. Werken ze voor een Apple en een Ei ?
    Als de locale regeringen hun belasting op arbeid zouden afschaffen zouden die spullen zelfs binnen europa kunnen gemaakt worden.
    Het is de politiek die kinderarbeid enerzijds in de hand werkt en anderzijds willen ze met de vinger wijzen naar iets waar ze zelf schuld aan hebben. Wat een hypocriete wereld. Maar misbruik van kinderen voor het realiseren economische winsten is absoluut onaanvaardbaar.

  13. Als Apple geen kinderarbeid wil dan moeten ze ook niet in dit soort landen de productie van hun goudmijn laten plaatsvinden.

  14. @John:

    Oh, ok. Zo had ik het nog niet bekeken, bedankt!

  15. Dat is waar Gonny, maar wat scholing betreft van arbeiders zal het niveau daar wel lager liggen dan hier. Ginder houd men 4 arbeiders of meer aan het werk voor het loon wat een arbeider hier kost en ginder is er ook geen sprake van vakbonden, maar vroeg of laat veranderd het daar wel en zullen arbeiders geleidelijk aan meer gaan verdienen, minder werken en meer rechten verkrijgen. Dat is hoe het altijd gaat, zo is het hier gegaan en nu is dat duidelijk ook aan het spelen in het Oostblok waar de lonen ook geleidelijk aan hoger worden en stilaan op hetzelfde niveau komen als in West Europa.
    Feit is dat iedereen zijn kinderen aan het werk zet, dat is mede om hen te stimuleren dat je niet gans de tijd op je lamme krent kan blijven zitten, sommigen die een eigen zaak hebben laten hun kinderen ook in de zaak werken, vaak zonder betaald, maar wel met een ietwat groter bedrag als zakgeld op het einde van de week.
    De vraag is vanaf wanneer je over kinderarbeid spreekt, die grens is nogal vaag als je het op menselijk vlak bekijkt, maar elk land heeft daar een wetgeving voor die bepaald waaraan voldaan moet worden en welke zaken dan ook niet toegestaan zijn.
    In bijna elk bedrijf over gans de wereld lopen er wel 15 jarigen rond die een job uitoefenen, maar zo lang men kinderen niet gaat uitbuiten en misbruiken als arbeider, dan valt het nogal mee als je spreekt over kinderarbeid.

  16. Kinderarbeid is altijd een moeilijk thema. Kijk in die landen is het vaak normaal. Als je nu enkel kijkt naar dat feit lijkt het niet goed te praten. Echter veel bedrijven geven naast het werk ook scholing , eten, verzorging voor hun. Dan ziet het plaatje anders uit.

    Wat ik me meestal afvraag is: hoe zou de situatie van die kinderen zijn als in dit geval Apple er niet was. OK dan moesten ze niet te werken maar hadden ze dan ineens wel scholing, eten?

  17. Ik ben het volledig met Runaque eens, we praten hier niet over 8 jarigen die bijvoorbeeld schoenen lijmen in korea. We hebben het hier over een 15 jarige… die zul je ook in Nederland aantreffen in bijv. een Supermarkt.
    Ik werkte ook al voor mijn 16e om mijn biertje te kunnen betalen 😉

  18. Als je alleen nog maar zaken wil kopen waar geen uitbuiting bij te pas is gekomen, dan ga je goed kunnen sparen. Ik vind het positief dat Apple werkelijk iets doet nu het ontdekt heeft dat er zulke zaken gebeuren. Er zijn vele bedrijven die dit ook weten van hun leveranciers, maar de andere richting uitkijken.

  19. Could explain why some apple products explode and why the macbook case cracks , holland has also kids working but only as a holiday job , full time is another story , at 15 they should be at school and not slaves to apple , sony ect

  20. Ik denk dat je eens moet bedenken dat bijna alles wat je koopt (made in China) wel eens door minderjarigen kan zijn gemaakt en misschien wel in meer mens-onterende toestanden…. zo schokkend is het nieuws dus niet….

  21. ….alle westerse fabrikanten zitten daar in het oosten al sinds weet ik veel lekker te profiteren van simpele wetten en lekker laks doen….wat ze thuis niet kunnen vanwege millieu,mensen en strenge arbeids rechten.

    Zo af en toe duikt er op het net weer zo’n schijnheilige discussie terwijl sinds jullie geboorte iedereen spulletjes gebruikt die in waardeloze bare omstandigheden zijn geproduceerd.

    Ik kan het niet tegenhouden, ik betaal voor een G-star of een ipodtje die voor waardeloze bedragen geproduceerd zijn enorm veel geld….maar wat zien die kinderen daarvan?!?!! Dat is mijn probleem. Wie wordt alleen rijker ?? Waardeloze wereld jongens !

  22. @Cancunlover:
    Als ik jou was zou ik niks meer uit China kopen. Er gebeuren daar wel ergere dingen met kinderen dan dat ze op hun 15e in een Apple fabriek werken. Als ze 16 waren was er niks aan de hand en dat salaris hebben ze ook gekregen.

    Een woord: hypocriet.

  23. Sommigen begrijpen duidelijk niet dat er een wereld van verschil is om voor je 16e te werken om een biertje te kunnen betalen (overigens onverantwoord gedrag voor een 16 jarige!) en verplicht te zijn om dag in duig uit absurd aantal uren te MOETEN werken. Werken onder uiterst laakbare omstandigheden.

    Ik zou zeggen: diegenen die denken dat het allemaal wel losloopt moeten zelf maar eens daar gaan kijken. Dan praten ze wel anders.

    Schuld van de arbeidsomstandigheden daar (en die lijken echt in niets op die hier) ligt volledig bij de Westerse consument die het verdomd om ook maar iets meer te betalen. Zelfs als dat tot gevolg heeft dat de buurman werkloos wordt omdat zijn werk verplaatst is.

  24. Zolang wij in de westerse wereld onszelf moeten verrijken met (te veel) geld zal een productiebedrijf altijd naar de laagste productiekosten gaan zoeken. Waar mensen dom gehouden worden en voor nog geen euro per dag werken. Waar er geen sociaal plan is. Is er niets te produceren, dan sta je op straat… en zoek het verder maar uit hoe je je gezin onderhoudt…

    Beroepsmatig heb ik ook met productie in China te maken. Als je dan ziet dat bovenop de fabriek een compleet flatgebouw staat waar werknemers kunnen slapen, werken, slapen, werken etc.

    En dit alles omdat wij onze zelfverrijking belangrijker vinden dan het welzijn van een ander (ras of land)

    Ik wil wel eens weten hoeveel mensen het werk blijven doen wat ze nu doen als niemand iets betaald kreeg. Te veel mensen werken om het geld wat ze ermee verdienen. En geef ze eens ongelijk, het leven wordt steeds duurder. Dus we zitten in een vicieuze cirkel waar we niet meer uitkomen.

    Totdat de (financiële crisis)bom echt barst.

    Om maar even on topic te komen:
    Apple doet het dan zo slecht nog niet. Althans, dat willen ze ons doen geloven. Ik wil wel een onafhankelijk, ongecensureerd rapport lezen over de arbeidsomstandigheden in ‘Apple’s’ fabrieken.

    Maar ja, ondertussen ga ik door met ‘te veel’ geld verdienen…

  25. Ik heb ook op 15 jarige leeftijd gewerkt bij een boer 56 uur per week met een half uur pauze per dag voor twee gulden veertig bruto per uur en dat was niet in 1792 maar in 1992 in Nederland! Op het moment dat de arbeidsinspectie kwam controleren moesten we vluchten naar een schuur en verstoppen.

  26. @viermaal raden.:
    Ik ga helemaal niet kijken. Een keer in China geweest en NOOIT meer!

  27. Wat is er zo gek aan om in een land met een gemiddelde levensverwachting van 40 jaar (of zoiets) op je 15de te beginnen met werken? We moeten de werkomstandigheden etc. in dergelijke landen niet aan onze eigen maatstaven meten, dat is volstrekt onrealistisch. Daarnaast is er vaak ook geen alternatief behalve over straat zwerven, want geld voor een opleiding is er ook niet.

  28. Origineel geplaatst door marcoooo
    Origineel geplaatst door CancunloverZelfs als het 0,00001% was, zou dit nog teveel zijn. Kinderarbeid valt niet goed te praten. 15-jarigen zijn ook nog kinderen. En ik denk niet dat het hier over bijbaantjes gaat waarmee deze kinderen een extra zakcentje verdienen…Links gebrabbel!! Hier in Nederland is alles goed geregeld, maar in heel veel andere landen niet. Voor die mensen is het overleven en hebben vaak geen andere keus. Zo gaat het al eeuwen daar. Ik probeer het niet goed te praten, maar dat gemoraalridder schieten we niets mee op. Iedereen heeft commentaar, maar willen wel zo goedkoop mogelijk hun spullen hebben.
    Zolang China niet de democratie en welvaart kennen zoals wij hier, zal dit altijd een probleem blijven.

    Mee eens. Zou je de Nederlandse werknormen in China (en vele andere landen) gaan toepassen, dan kun je het hele land stilzetten. De normen die wij hebben zijn ook nog erg jong. Zoiets moet zich ontwikkelen.

    Dat Apple hier mee bezig is, en het zelf naar buiten brengt is juist erg goed imo. Ik zou hierdoor juist EERDER geneigd zijn om een Apple produkt te kopen.

  29. Ronduit schandalig!

    Apple maakt per kwartaal gigantische hoeveelheden winst. Zij kunnen best wat van die winst inleveren om de omstandigheden van de makers van haar producten in landen als China te verbeteren. Dit door betere werktijden en in ieder geval een minimum loon uit te betalen.

    Ze kunnen zelf invloed uitoefenen op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden!

    Maar in plaats daarvan kiezen ze voor de grootst mogelijke winst… Want tenslotte moet er dividend betaald worden aan de aandeelhouders. In plaats van voor de eigen mensen te zorgen, zorgen ze voor het getalletje onder de streep.

  30. Foxcom produceert niet exclusief voor Apple.
    Dell Sony en vele andere groten merken halen er hun onderdelen vandaan.

    Dus er moet naar meer bedrijven gewezen worden dan alleen apple. En als mijn bron het goed heeft is het alleen Apple die controle uit oefent op de werkomstandigheden voor het personeel daar. En Apple is de enige die straft als er niet aan de voorwaarde wordt voldaan.

    Bron: http://pliep.nl/blog/2010/03/alle_kinderarbeid_is_de_schuld_van_apple

  31. Hmm moeilijk. Moet een kind in zo een land thuis zitten ongeschoold thuis zitten, met een hele familie vol honger. Of moeten deze kinderen in een fabriek aan het werk kunnen, werken aan hun levensstandaarden en een vorm van scholing. Beide is natuurlijk niet zoals we willen.

    Maar ik vraag me wel af of iedereen die nu zo hard van de toren blaast over kan niet/mag niet/etc. Zich de positie van die kinderen en hun gezinnen realiseren. Daarnaast of ze in de winkel echt letten op dit soort dingen of nu gespeelde verontwaardiging hebben.

    Dat goedkope toetsenbordje, USB stickje, T-Shirt, Broek, schoenen, voetbal voor de kinderen, etc is echt niet zo goedkoop als we het naar westerse maatstaven produceren.

    Let wel; Ik ben tegen uitbuiting, ik zou graag zien dat iedereen een goede levenstandaard heeft, maar laten we elkaar niet roomser dan de paus noemen.

  32. Verzoekje aan alle “goedpraters van kinderuitbuiting”:

    Realiseer je goed dat de situatie in landen als Thailand nog vele malen erger is want daar worden kinderen als sexobject uitgebuit.

    Gaan de “goedpraters” daarop ook zeggen “hun levensverwachting….” of ” niet onze maatstave hanteren ….” of “hypocriet, ik werkte ook al voor een biertje ….”?

    Of zijn er creatievere excuses?

  33. Wat een gedoe over niets. ik werkte toen ik 14 jaar oud was ook al in een fabriek waar ik volgens de arbo niet had mogen werken. dat gebeurt overal ter wereld. En 0,008% noemen wij in de elektrotechniek ‘te verwaarlozen’.

    Een hoop mensen van 60 jaar oud in Nederland moesten ook al met de 14 jaar gaan werken, dat is gewoon aanpassen aan de situatie waar je land in verkeert.

  34. Apple keert geen divident uit. Zoek maar na.
    En de fabriek is niet van Apple . Apple is slechts één van de klanten/opdracht gevers van de Foxcon fabriek.

    Origineel geplaatst door Ptrck
    Ronduit schandalig!Apple maakt per kwartaal gigantische hoeveelheden winst. Zij kunnen best wat van die winst inleveren om de omstandigheden van de makers van haar producten in landen als China te verbeteren. Dit door betere werktijden en in ieder geval een minimum loon uit te betalen.Ze kunnen zelf invloed uitoefenen op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden!Maar in plaats daarvan kiezen ze voor de grootst mogelijke winst… Want tenslotte moet er dividend betaald worden aan de aandeelhouders. In plaats van voor de eigen mensen te zorgen, zorgen ze voor het getalletje onder de streep.

  35. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    Verzoekje aan alle “goedpraters van kinderuitbuiting”:Realiseer je goed dat de situatie in landen als Thailand nog vele malen erger is want daar worden kinderen als sexobject uitgebuit.Gaan de “goedpraters” daarop ook zeggen “hun levensverwachting….” of ” niet onze maatstave hanteren ….” of “hypocriet, ik werkte ook al voor een biertje ….”?Of zijn er creatievere excuses?

    We hadden het hier over kinderen van 15 die in een fabriek werken. Niet over kinderen die als sexslaaf gebruikt worden. Je doet nu net of we dat ook ‘goedpraten’. Leuk wel. Woorden in de mond leggen.

  36. Het blijft altijd een moeilijk onderwerp. Kindeerarbeid. laten we niet vergeten dat Nederland 2 jaar geleden op de vingers werd getikt omdat jongeren vanaf 17 bij Defensie konden werken. Ook dat werd bestempeld als kinderarbeid. ‘s Lands wijs , ‘s lands eer. ( een oud gezegde)

  37. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    Sommigen begrijpen duidelijk niet dat er een wereld van verschil is om voor je 16e te werken om een biertje te kunnen betalen (overigens onverantwoord gedrag voor een 16 jarige!) en verplicht te zijn om dag in duig uit absurd aantal uren te MOETEN werken. Werken onder uiterst laakbare omstandigheden.Ik zou zeggen: diegenen die denken dat het allemaal wel losloopt moeten zelf maar eens daar gaan kijken. Dan praten ze wel anders.Schuld van de arbeidsomstandigheden daar (en die lijken echt in niets op die hier) ligt volledig bij de Westerse consument die het verdomd om ook maar iets meer te betalen. Zelfs als dat tot gevolg heeft dat de buurman werkloos wordt omdat zijn werk verplaatst is.

    Onzin. Zoals ik ook al andere topics heb gelost ga ik regelmatig(!!) naar China om bedrijven te inspecteren.

    De grote schuldige is de Chinese overheid en de Chinese ondernemers. Vergeet niet, China is een land met relatief veel superrijken en een totaal gecorrumpeerd overheidssysteem.

    Als zij de Westerse producenten regels zouden opleggen, zouden deze verplicht zijn om ze te volgen. Of niet soms?

    En ik blijf erbij, de arbeidsomstandigheden bij bedrijven die gelinkt worden aan Apple zijn véél beter dan diegene die je zal aantreffen bij de low cost retailers zoals Hema etc.

  38. @viermaal raden.: Ik vind dat er een verschil is tussen echte uitbuiting en kinderarbeid. Het is de plicht van onze westerse wereld (en ook het thuisland) om uitbuiting tegen te gaan.

    Met alle respect heb ik niet het gevoel dat we het hier hebben over uitbuiting (zeer slecht salaris, slechte omstandigheden en misbruik), maar over kinderarbeid. Apples en peren (;))

    Als binnen een land kinderarbeid een geaccepteerd en noodzakelijk fenomeen is; Dan kunnen wij niet vanuit onze ARBO geregulleerd landje bepalen dat dat niet mag en daarmee hele families naar de verdoemenis werken.

    Wat we wel kunnen is eisen stellen. Dus maximering aan de te werken uren; Verplichte scholing aanbieden door de werkgever, niet onderbetalen, werkomstandigheden. Op die manier werk je aan korte termijn hulp (geld=eten) en lange termijn (scholing).

    Niets is erger als een stel grijze pakken die onder het mom van wij weten het beter een fabriek sluiten voor kinderen, en weg gaan elkaar op de schouders slaan vanwege het succes en families in honger achterlatend. Natuurlijk is “ons model” beter, maar dat kan je niet stel op sprong afdwingen. Vergeet niet dat “Wij” honderd jaar geleden op dezelfde wijze werkten en het heeft tientallen jaren geduurd om te komen waar we nu zijn; in kleine stapjes.

    De door jou genoemde seksindustrie is wat mij betreft niet vergelijkbaar. Dat is regelrecht misbruik en never nooit niet goed te praten. Ook moet arbeid vanuit een criminele inslag bestreden worden.

    Maar niet en nooit ten koste van het welzijn van het kind en dat is uitsluiting van kinderen op de arbeidsmarkt in die landen helaas nog wel. 🙁

  39. Idd. Apple heeft nu zijn vingers Gebrand door er over naar buiten te komen.
    Maar ik ben erg benieuwd hoe het er in andere fabrieken aan toe gaat. @Slick:

  40. tja, iemand moet die kleine schroefjes toch aandraaien? 😉

  41. Kinderarbeid is nooit goed te praten. Minderjarigen uitbuiten omdat ze geen alternatieven hebben is verwerpelijk.

  42. Origineel geplaatst door 4saus
    Idd. Apple heeft nu zijn vingers Gebrand door er over naar buiten te komen.
    Maar ik ben erg benieuwd hoe het er in andere fabrieken aan toe gaat. @Slick:

    Hangt af van wat ze maken…Meestal zijn IT-fabrieken redelijk te doen, omdat er daar vooral geassembleerd wordt, de chips en zo komen meestal van Korea en Taiwan. Feitelijk lijken deze fabrieken op grote Beschutte Werkplaatsen.

    Erger zijn fabrieken waar glas wordt geblazen of textiel wordt geverfd (al doen ze dit meestal in Bangladesh, waar de omstandigheden helemaal schrijnend zijn)

    Ik keur al deze omstandigheden niet goed, maar zoals ik in een andere topic zei: héél onze economie moet veranderen om dit te doen stoppen. Apple viseren is tendentieus.

  43. ik werk zelf ook al vanaf mijn twaalfde jaar heb hier nooit problemen mee gehad en zie ook het probleem niet in voor china, elk land heeft zijn cultuur en daar moeten wij ons niet mee bemoeien zei bemoeien zich ook niet met onze cultuur en gewoontes.

    Vergeet niet als in China en meer van dit soort landen de kinderen niet mee werken dan heeft niemand wat te eten, het is dan ook heel normaal dat in dat soort landen vader, moeder en de kinderen werken en het is zelfs zo dat ze voor de ouderen zorgen ( opa’s en oma’s ) want daar kennen ze geen AOW zoals hier.

    Eigenlijk moeten we blij zijn dat Apple en andere bedrijven werk creëren voor de bevolking daar zodat er niemand verhongerd

  44. Ik vind het erg jammer dat nu juist diegene die een audit doet van de fabrieken die ze inhuren en dan eerlijk is over de uitkomsten wordt verguisd, terwijl diezelfde fabrieken ook voor andere merken produkten assembleren… En dan hoor je er niemand over…
    Niet het merk, maar ook geen consumenten.
    Alleen als het Apple betreft.
    Ik zie een dubbele standaard…

  45. ik weet niet welk kind mijn iPhone inelkaar hebt gezet maar 1 ding weet ik wel hij of zij had hem wel wat beter inelkaar mogen zetten !!
    simkaarthouder gaat er niet helemaal in steekt een randje uit, aan uit knop bovenop zit niet recht, zit een kier onderop tussen de chromen lijst en de oplaad aansluiting, oplaadaansluiting zit scheef erin gemonteerd dit alles vind ik niet netjes hebben meer mensen hier last van ??

  46. @henk:

    Troost je, dat kind heeft waarschijnlijk geen enkel onderwijs gehad.

  47. Origineel geplaatst door henk
    ik weet niet welk kind mijn iPhone inelkaar hebt gezet maar 1 ding weet ik wel hij of zij had hem wel wat beter inelkaar mogen zetten !!
    simkaarthouder gaat er niet helemaal in steekt een randje uit, aan uit knop bovenop zit niet recht, zit een kier onderop tussen de chromen lijst en de oplaad aansluiting, oplaadaansluiting zit scheef erin gemonteerd dit alles vind ik niet netjes hebben meer mensen hier last van ??

    Hoe bedoel je off topic :S

  48. De kleding die je nu draagt is waarschijnlijk ook onder gruwelijke omstandigheden gemaakt.

    en als je klaar bent met mijn reactie te lezen zijn er 3 kinderen gestorven aan honger of aids.

    mijn punt is dus dat er altijd wel iets is, de wereld is verschrikkelijk maar daarom ga ik mijn iPhone nog niet weg gooien.

    relativeren mensen

  49. Overdrijven is ook een vak… Hoe zit het met de kinderen die in Nederland kranten bezorgen!?

  50. Zolang ze 15 jaar zijn en hun broek tijdens het werk aan mogen houden,
    moeten we hier in het Westen niet alles beter weten.

  51. Kind 1 woont op een vuilnisbelt en eet zich ziek aan het afval.
    Kind 2 woont in en slum en steelt om te overleven.
    Kind 3 heeft net zijn 2 ouders verloren in een aardbeving.
    Kind 4 werkt zich suf in een duffe fabriek.
    Kind 5 speelt een groot deel van de dag met zijn iPhone.

    Is het terecht dat kind 5 zich overwegend zorgen maakt om kind 4 ?

  52. @Jens Kortmeijer:

    Kinderen horen kind te kunnen zijn en horen zich dus geen zorgen te moeten maken.

    Voor volwassenen gelden andere regels. Ik neem aan dat hier volwassenen (of zich zo voelend) schrijven en niet kinderen.

    (Ik moet zeggen dat ik soms weleens denk dat er ook kinderen rondlopen)

  53. Grappig om te zien dat mensen er schande van spreken. Welkom in de wondere wereld van westerse welvaart, deze bestaat bij de gratie van het uitzuigen van andere werelddelen.

    Ik zou graag zien dat westerse bedrijven verplicht worden in al hun fabrieken een redelijk loon + educatie aan te bieden. Maar om kinderarbeid nu af te schuiven als iets slechts… Dat gaat te ver, ooit er over nagedacht wat die kinderen zonder die arbeid moeten doen?

  54. Kind 6, ooit begonnen in een garage, runt nu een enorm computerbedrijf, 80 uur per week tegen een salaris van $1, en heeft inmiddels als volwassene genoeg kapitaal om alle kinderen van de 3 armste landen in hun onderhoud te voorzien of te helpen.
    Zelfde vraag.

  55. Soms is de armoede zo groot dat alles aangepakt moet worden wat er te pakken valt; anders heb je gewoon niet te eten.

    Dan kunnen wij wel zeggen “dat werk mag daar en daar niet meer uitgevoerd worden” maar dan hebben ze heel vaak niets of NOG smeriger en gevaarlijker werk.

    Apple zal niet de enige zijn die in dergelijke landen fabriceerd. Dat kan ook niet anders, want als je keurig in het westen fabriceerd dan wordt je prijs te hoog en koopt niemand je spullen nog. Oevrigens moet het westen (of Nederland) nog verdomde goed oppassen met comtaar op anderen want wat er in Nederland zoal niet deugd aan arbeidsomstandigheden kan ik een boek over vol schrijven.

    Geen eenvoudige materie dit vind ik. Dat bedrijven in de gaten gehouden moeten worden staat voorop, maar dat bedrijven als Apple OOK hun uiterste best moeten doen om arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk te houden, en veel moeten doen aan scholing en begeleiding ook.

  56. Ja, natuurlijk moeten we Apple boycotten!!!
    Als we dat niet doen gebeurd er niets.
    Als we het wel doen, dat is het probleem in no-time opgelost!!!

  57. Mooi toch? Zo’n kind wordt door een baantje als dit blootgesteld aan heel veel verantwoordelijkheid, iets wat naar mijn mening positief is voor de opvoeding van kinderen.

    Zo’n baantje is volgens mij dus alleen maar goed. Tenzij je daardoor school mist, dat is veel belangrijker, geld kan altijd nog verdiend worden. Maar het probleem is ook een beetje dat wanneer zo’n kind wilt werken, hij zal werken. Als er niks redelijks te vinden (zoals dit) zal hij op zoek gaan naar viezer/gevaarlijker werk. Als dat niet kan naar nóg viezer/gevaarlijker werk. Dat houd je niet tegen, kan je er maar net zo goed voor zorgen dat er goede werkvoorzieningen voor ze zijn.

    Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jochies van twaalf dag en nacht in een afgekeurde fabriek moeten werken omdat vader ziek is en het gezin niet kan onderhouden. Maar ik denk niet dat dit hier van toepassing is.

  58. Origineel geplaatst door DAnny de Visser: zolang ze mijn iphone goed maken met een goeie prijs, vind ik het goed:)

    Nou vind ik het niet echt een goede prijs die wij voor een telefoon moeten betalen die niks kan lijden!

    Maar het hele verhaal lijkt me wel uiterst uit zijn verband gerukt! VAn de andere kant moeten mensen maar eens ophouden met het eindeloos verdedigen van Apple! Ze zijn nou eenmaal niet heilig en niet alles is goed!

  59. Misschien moet je een keer naar China gaan en erachter komen dat mensen niet leven zoals wij. Vaak werken mensen daar veel jonger en hebben niet de luxe die jij hebt om lekker pas vanaf je 18e te gaan werken.
    Kinderarbeid verbieden in die landen werkt vaak averechts.
    Het is typisch westers om weer met het vingertje te wijzen hoe men daar moet leven.
    Buiten dat zijn het geen kleine kinderen. Je kan als je geen geld hebt niet naar school. Wat moet je dan?
    Of is bij een boer werken dan opeens minder erg.
    Een keer uit je comfortabele stoel komen en je bekend maken met andere culturen is misschien eens slim om te doen.@Cancunlover:

  60. PC spul wordt ook in het verre oosten gemaakt, daar wordt geen ophef over gemaakt.

  61. @Cancunlover:
    Soo, dus nu ga jij niets meer van apple kopen? Omdat een technische 15 jarige jongen heeft meegewerkt met het maken van misschien 1 iphone? Poeh he!

  62. Apple is namelijk ook de enigste….

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.