Reacties voor: Einde van een tijdperk: Jony Ive vertrekt bij Apple

Topontwerper Jony Ive verlaat na 27 jaar Apple om zijn eigen designstudio op te zetten. Apple wordt een van de belangrijkste klanten en Ive zal "nog vele jaren" voor het bedrijf blijven werken. Ook Ive's vriend en designcollega Marc Newson gaat mee, die sinds 2014 bij Apple werkt. Vreemd genoeg komt er geen opvolger.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. 😢😢

  2. Wow. Die zag ik niet aankomen…!
    Jammer, logisch, beter?

  3. Helaas heb ik hier gemengde gevoelens bij. Jony Ive is een geweldenaar en heeft Apple veel moois gebracht, maar frisse wind zou voor Apple geen overbodige luxe zijn. Uiteraard hoop ik dat hij enigszins betrokken blijft. Jammer dat we hem niet meer zullen zien in de Apple design filmpjes. En wat ik zeer jammer vind is dat hij zijn droom design nooit heeft kunnen maken (a single slab of glass. Uiteraard zonder de camerabump).

  4. einde?
    licht het aan mij of zijn we toe voor iets nieuws

  5. Ik zag het al jaren komen. Hij maakte nog nauwelijks designs. Deed steeds andere dingen voor projecten buiten Apple. Gaf (slecht?) leiding en was ook niet bij de Keynotes betrokken volgens mij. De bevlogenheid was al een paar jaar weg. Hopelijk komen nieuwe mensen met visie en bevlogenheid voor hem in de plaats.

  6. Ik vind Ive’s hardware designs superieur, maar het is al eens gezegd, als je een perfect ontwerp hebt gevonden voor een klasse machines (denk iMac) dan is daar uiterlijk niet veel meer aan te veranderen. Zelfs de iMac Pro ziet er hetzelfde uit, ook al is die aan de binnenkant heel anders. Het nieuwste kaasrasp-model is wel weer een stap voorwaarts, gedreven door temperatuur-management.

    Ive’s interface-design vind ik daarentegen behoorlijk waardeloos, een klassieker van vorm boven functie. Dat is in iOS wel weer wat rechtgetrokken, maar de neiging om in de Finder alles zo veel mogelijk nietszeggend grijs te maken zodat je de iconen niet meer in één oogopslag kunt herkennen maar de begeleidende tekst moet gaan lezen, is naar mijn mening idioot.

    Maar goed, we zullen zien of er iets gaat veranderen; op korte termijn verwacht ik dat zeker niet.

  7. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Ik zag het al jaren komen. Hij maakte nog nauwelijks designs. Deed steeds andere dingen voor projecten buiten Apple. Gaf (slecht?) leiding en was ook niet bij de Keynotes betrokken volgens mij. De bevlogenheid was al een paar jaar weg. Hopelijk komen nieuwe mensen met visie en bevlogenheid voor hem in de plaats.

    Waar baseer je dit überhaupt op?

  8. De titel zegt alles het einde van een tijdperk.
    Bah wat een naar nieuws!

    Trouwens ik heb alleen breaking nieuws aanstaan bij jullie notificaties maar deze had wel gepusht mogen worden.

  9. Als je fan bent van zijn designs, dan is dit vooral goed nieuws: dan ga je namelijk zijn designs in veel meer producten tegenkomen dan alleen maar Apple

  10. Mijn God lezen jullie de tekst wel? Hij gaat een eigen bedrijf opstarten en Apple is dus een van de klanten voor wie hij gaat werken. Hij werkt nog steeds met Apple, maar onafhankelijk.

  11. Origineel geplaatst door 020
    Mijn God lezen jullie de tekst wel? Hij gaat een eigen bedrijf opstarten en Apple is dus een van de klanten voor wie hij gaat werken. Hij werkt nog steeds met Apple, maar onafhankelijk.

    En gaat zo meer verdienen waarschijnlijk. Maar zijn eerste klant is Apple, dus heel veel zal er niet gaan veranderen. Dit nieuws wordt zo dramatisch gebracht, beetje nuancering had er wel bij gemogen.

  12. Aan de ene kant jammer. Aan de andere kant: zijn invloed zal nog duidelijk merkbaar zijn. Voor het geld hoeft ie het vast niet te doen. Die man is helemaal binnen. Vraag me alleen af wat hij er nou mee opschiet. Hooguit meer vrijheid in andere projecten los van Apple. Denk overigens dat Ive al langere tijd minder betrokken was. Enige wat ik zal missen zijn de filmpjes met die diepe stem. Top om mee in slaap te vallen 😁

  13. De man heeft niets nieuws meer gebracht sinds Steve Jobs er niet meer is. Enkel aanpassingen aan hetzelfde basisontwerp. Moet voor hem ook erg frustrerend zijn. Ook de flop van de trashcan macpro en de tegenvallende verkoop van de iphone en watch zullen hem geen goed gedaan hebben.

  14. Één iets waardoor hij er waarschijnlijk wel een stukje beter van wordt, is dat hij op deze manier zijn Apple aandelen kan verkopen.

  15. Als ZZP’er kan ie zo waarschijnlijk (nog) meer opstrijken. 😜

  16. Even muggenziften: “Toen Steve Jobs voor de tweede keer terugkwam bij Apple,” Nee, hij kwam voor de eerste keer teug. En daarmee begon z’n tweede periode bij Apple.

    @Planeten Paultje: Eens. UI design is toch wat anders dan product design.

    Met het ApplePark project hebben ze hem nog een tijdje in dienst weten te houden. Anders was hij waarschijnlijk al eerder weggeest. Ik heb het idee dat het (hij) wat veranderd is toen zijn vriendje Marc Newson ook bij Apple kwam werken. Die gaat nu ook weer samen met hem “Love From” opzetten. Die lijkt nog al wat invloed op hem te hebben.

  17. Origineel geplaatst door 020
    Mijn God lezen jullie de tekst wel? Hij gaat een eigen bedrijf opstarten en Apple is dus een van de klanten voor wie hij gaat werken. Hij werkt nog steeds met Apple, maar onafhankelijk.

    Da’s grotendeels persberichttaal, vermoed ik. Een totaal vertrek van Ive zou de suggestie van een geforceerd ontslag wekken, en die indruk wil iedereen voorkomen (en da’s waarschijnlijk ook niet waar). Maar Apple doet bijna alles intern, en dat zal nu wel zo blijven.

    Voor Ive is dit denk ik een mooie gelegenheid om verder te kijken dan het toch vrij smalle spectrum aan ontwerpen dat Apple nodig heeft. Ik ben benieuwd hoe een Jony Ive-bank eruit zou zien, om maar eens wat te noemen. En dat bij Apple een nieuwe wind gaat waaien is ook geen slechte zaak.

  18. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Ik zag het al jaren komen. Hij maakte nog nauwelijks designs. Deed steeds andere dingen voor projecten buiten Apple. Gaf (slecht?) leiding en was ook niet bij de Keynotes betrokken volgens mij. De bevlogenheid was al een paar jaar weg. Hopelijk komen nieuwe mensen met visie en bevlogenheid voor hem in de plaats.

    Origineel geplaatst door Bernard
    Waar baseer je dit überhaupt op?

    Heb jij de laatste jaren veel van hem gemerkt? Sinds hij niet meer zelf ‘de’ designer was, maar leidinggevend heb ik weinig verrassends meer gezien. En als Apple ‘een’ klant van hem wordt is dat toch een heel andere situatie.

  19. Wat ik lees is dat hij al in 2015 wilde opstappen! Ik treur er niet om, tijd voor eens wat anders!

  20. Kennelijk wist hij niet meer met zulke aansprekende nieuwe ontwerpen te komen, althans de beslissingsnemers op hoger niveau waren er kennelijk niet van onder de indruk. De Apple Watch als mode accessoire heb ik ook nooit een goed idee gevonden, dan had hij destijds echt ook met wat andere vormen moeten komen dan alleen twee maten, die allebei nog steeds vrij dik waren (en nog steeds best zijn, al ben ik er heel blij mee).
    Dat dat geen goed idee was, is ook wel gebleken trouwens… citeer even van Nu.nl: “Uiteindelijk introduceerde Apple als compromis een gouden model dat vanaf 11.200 euro werd verkocht. Duizenden geproduceerde exemplaren van deze modevariant gingen niet over de toonbank.”
    1000 stuks is dus al ruim € 11 miljoen gemiste omzet, waarvan wel producten op voorraad. Dan kun je wel nagaan hoe dat daarna verder gegaan is als Ive eens met een nieuw ontwerp kwam… dat bekijkt dan niemand hoog in de pikorde bij Apple zonder scepsis, of dat nu terecht is of niet.
    Doodzonde, maar zo werkt het helaas wel. Tegelijkertijd wilde Apple met Angela Ahrendts opeens WEL die kant op van exclusiviteit en een prijsniveau dat alleen voor de happy few is weggelegd. Maar dan zonder baanbrekend design. De consument straft Apple daar keihard voor af door alleen al minder iPhones te kopen. Er wordt dan een zondebok gezocht. Ahrendts heeft daarvoor inmiddels reeds het veld geruimd (of dat nu een eigen besluit was of niet) en Ive kiest kennelijk ook eieren voor zijn geld.
    Je kunt van alles van Ive zeggen of vinden, maar een hoofdontwerper die zijn bezieling kwijt is (wat daar ook de oorzaak van is), dat lijkt me nu eenmaal geen houdbare situatie, voor zowel Ive als Apple niet. Laten we hopen dat hij die terug vindt en dat Apple juist dan de draad weer met hem oppakt.

  21. @MLVC:

    Denk dat verdienen niet zo zeer meer een dingetje is :p

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.