Reacties voor: Jonathan Ive: ‘Ronde smartwatch is onlogisch’

Jonathan Ive vindt een ronde smartwatch onlogisch. Vanaf het begin werd bij de Apple Watch daarom gekozen voor een rechthoekige horlogekast.
Lees het complete artikel → Jonathan Ive: ‘Ronde smartwatch is onlogisch’
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 23 reacties

  1. Hmmm klinkt bijna als iets recht praten wat krom is….

    We wachten af.

  2. Tja.. Een kleinere iPad dan de normale iPad was ook onlogisch. Een styluspen gebruiken op de iPad was ook onlogisch. Ive had natuurlijk ook, in plaats van een ronde smartwatch afkraken, kunnen zeggen wat de voordelen zijn van de iWatch. Dan kan je later ook niet voor paal staan als je toch een ronde smartwatch uitbrengt 🙂

  3. Apple was dus begonnen met het ontwikkelen van een Apple Watch slechts 4 jaar na de lancering van de eerste iPhone! Ze zijn er dus lang en vrij intensief mee bezig geweest. Dit is geen iDevice die ze maar snel in elkaar hebben gestoken om de concurrentie voor te zijn, zoals Samsung dit deed.

  4. Ik vind die van LG echt mooi lijkt echt op een classy horloge.

    De Apple watch lijkt door het systeem de ze gebruiken op een horloge voor kinderen met al die kleuren.

    Maar ja ik denk dat ze meeste de Apple watch zullen kopen voor de functies en niet voor het uiterlijk.

  5. Ligt eraan. De Withing Activité is niet een smartwatch pur sang: het is een design horloge met slimme functies.

  6. Hoe minder het op een horloge lijkt en hoe smarter de Apple watch is, hoe groter de kans op succes, naar mijn idee.
    Een rond beeldscherm is toch helemaal niet handig. Ik begrijp niet waarom sommige mensen dat willen.

  7. Origineel geplaatst door macaanzee
    Hoe minder het op een horloge lijkt en hoe smarter de Apple watch is, hoe groter de kans op succes, naar mijn idee.
    Een rond beeldscherm is toch helemaal niet handig. Ik begrijp niet waarom sommige mensen dat willen.

    Dit denk ik dus ook!

  8. Ik vind de LG absoluut mooi! Maar ben het wel eens dat rond niet echt praktisch is, je bent immers beperkt in het laten zien van informatie i.v.m. de beperkte ruimte van het scherm. Maar nogmaals wel een mooi klokje, al betreft dit wel een rendering…

  9. We zullen zien wat het wordt meneer Ive
    En die 4 jaar ontwikkel tijd geloof ik niet zo daar zit zeker een jaar prototype maken bij van dhr Ive

  10. Ik snap het gejubel over het ‘vernieuwende’ klikwiel niet: mijn Sony Ericsson P900 had ook al een klikwiel. Het ontbreken ervan bij de eerste iPhone was een aarzeling in 2008 om over te stappen.

  11. Ive heeft veel in te brengen bij Apple, maar ik vind dat hij wordt overschat. Hopelijk wordt Apple na Ive weer speelser.

  12. Origineel geplaatst door Alex
    Ik snap het gejubel over het ‘vernieuwende’ klikwiel niet: mijn Sony Ericsson P900 had ook al een klikwiel. Het ontbreken ervan bij de eerste iPhone was een aarzeling in 2008 om over te stappen.

    Maar het klopt waarschijnlijk wel dat geen smartwatch het heeft overgenomen. Sinds multi-touch zijn dat soort besturingsknoppen grotendeels verdwenen. Het fantastische bij de iPhone was destijds dat je juist niet met allerlei knoppen moest friemelen, terwijl Apple met de Apple Watch het tegenovergestelde doet om de besturing überhaupt mogelijk te maken.

    Ik kan mij wel in zijn mening vinden. Bij de ronde behuizingen wordt veel meer aan de functie van de klok vastgehouden, terwijl je met een vierkante behuizing zowel klokken als informatie efficient kunt tonen. Vrij naar het principe: vorm volgt functie. Horloges daarentegen ogen veel prettiger met een ronde behuizing, omdat het uiteindelijk om te de klok gaat.

  13. Ik vind het ook wel jammer dat Apple niet voor een rond scherm is gegaan. Dat is misschien niet altijd even efficient, maar voor veel van het soort info dat ze op dat ding willen laten zien is er best een goede layout voor een rond scherm te maken. Alleen met lijstjes en bijvoorbeeld de kalender wordt het wat lastiger.

    Uiteindelijk is een horloge nog veel meer een fashion statement dan een telefoon, en dan vind ik die Moto360 eerlijk gezegd toch mooier.

  14. Ik vind een vierkant horloge niet bepaald logischer. En die digitale kroon is helemaal onlogisch. Dat is een klein wieltje dat lastig vast te pakken is als het horloge aan je pols zit. Mij had een digitale versie van de duikersring een veel logischer en prettigere extra invoermethode geleken. Die ding is veel makkelijker te manipuleren, zowel met links als met rechts. Hij is groter, en kan dus precieser verdraaid worden. Maar daar heb je uiteraard wel een rond horloge voor nodig…

  15. @KALLT: Zo zwart-wit is dat verband tussen vorm en functie niet echt. Het is uiteindelijk toch vooral een kwestie van smaak, net als bij klassieke horloges. Tijd kun je ook prima op een rechthoekig scherm/wijzerplaat weergeven, digitaal maar ook analoog. Dat heeft dan weer zijn eigen praktische en esthetische voor- en nadelen, deels objectief deels subjectief.

    Bijvoorbeeld agenda-informatie is juist in essentie minstens zo sterk tijdgerelateerd als de tijd van de dag, dus die zou je met een beetje fantasie (out-of-the-square-box denkend zeg maar :-)) ook vast prima op een rond scherm kunnen weergeven. Maar zelfs droge statistische of financiële cijfertjes kunnen al aan duidelijkheid winnen als je ze in taartdiagrammen weet te vangen, en die zijn niet toevallig rond.

    Beetje onverstandig dus inderdaad dat Ive zich zo ongenuanceerd uitlaat, zoals Brian eigenlijk al zegt. Al maakt de concurrentie het hem wel makkelijk ermee weg te komen door (nog?) geen overtuigende smartwatch app te leveren die alles, tot de laatste pixel aan toe, uit hun ronde scherm weet te halen…

    En als we het dan toch over (denken buiten) de hokjesgeest hebben: waarom zou je uit alleen rond of rechthoekig moeten kiezen? Misschien is een zeshoekig scherm wel ideaal. En er zijn nog zoveel meer geometrische vormen om uit te kiezen 🙂 . Een uit pixels opgebouwd ‘rond’ scherm is eigenlijk niet eens rond, maar een veelhoek (met gigantisch veel hoeken)…

  16. En met die uitspraak is Apple flink in mijn lijstje gedaald. Het gaat niet om logisch of onlogisch, het gaat wat je er mee doet. En blijkbaar is Apple z’n touch kwijt om met een rond horloge (overigens veel logischere vorm als je naar juweliers enzo kijkt) wat te doen.
    Maar ja, een crown is ook onlogisch zoals Apple die gebruikt.
    En als je naar de nieuwe LG kijkt dan loopt mij het water in de mond! Stijlvol, rond en (hopelijk) niet te dik.
    Ik ga NIET met zo’n mini iPhone 3G om mijn pols lopen!

  17. Apple zal zijn watch best ik de ijskast terug brengen en zich focussen op een rechte iPhone ipv iPhones doe krom trekken. Dat den Ive daar wat meer werk in steekt en die prijzen doen dalen. Zal voor iedereen veel leuker zijn.

  18. Ik zou ook opteren voor een ovale vorm.
    Het horloge zou een 8 mm rand hebben met daarop een sensitive strip. Scroll en bedien apps met de sensitive strips.
    Ook zullen de sensitive strips lekker aanvoelen waar de gebruiker vaak graag aan veegd. Uiteraard zou ik ook een goude versie op de markt brengen.

    Apple watch, in ieder geval de mooiste en laat die andere rommel van andere partijen lekker voor de nono’s.

  19. @iedereen die zegt dat het niet handig is.( de draaiknop en het scherm) ik denk als je het eenmaal gebruikt dat het juist wel handig is. En die knop hoef je niet vast te pakken.

  20. Microsoft brengt zelfs Smartphones op de markt the Windows Lumia voor slechts 120 euro. En het geheugen is uitbreidbaar met SD cards. Daar zou Apple een voorbeeld aan moeten nemen ipv de mensen hun geld te pluimen. Dat den Cook daar maar eens aan denkt…

  21. een smartwatch is geen horloge het is een computer. de horloge functie is maar 1 onderdeel van de smartwatch, alle andere functies vragen om een rechthoekige vorm.

  22. Ik draag mijn horloge rechts, die draaiknop met links bedienen zal dus a. niet gemakkelijk gaan en b. er bijzonder knullig uitzien.
    Vraag is dus: komt er ook een iWatch voor rechtsdragende Corky’s als ik met de knop aan de andere kant?

  23. @Berry: Ik draag zelf m’n horloge ook rechts, moet nog even kijken hoe ik dat met de Apple watch doe maar ga ervanuit dat daarvoor hetzelfde geldt.

    Apple heeft aangegeven dat je de watch kunt instellen om zowel links als rechts te dragen, geen probleem dus!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.