Reacties voor: Java-programmeurs kunnen met JaiPhon ook voor App Store ontwikkelen

Beheers je Java en wil je graag voor de iPhone applicaties ontwikkelen? Binnenkort komt er met JaiPhon een kit uit die Java naar de iPhone SDK om kan zetten, zodat je jouw applicaties gewoon in de App Store kan zetten.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 16 reacties

  1. zou wel super vet zijn kan nu namelijk niks want ik heb geen mac 🙁

  2. eindelijk, dit geeft de mogelijkheid voor veel meer mensen (windows gebruikers) om apps te ontwikkelen. Dat is dus weer voordelig voor ons 😉

  3. Daar w8 ik nou op + 100x meer apps :).

  4. dat zou zo vet zijn..
    Ben zelf java developer dus zie hier heel veel in 🙂

  5. Ik heb tot nu toe de ervaring als gebruiker, dat programma’s en websites die Java gebruiken, ontzettend traag zijn. misschien dat het komt door de programmeurs, maar dat is wel mijn ervaring. daarom hoop ik zeker dat dit niet gebruikt gaat worden, omdat als applicaties slecht draaien op een 3.6GHz Intel Core 2 Duo, met 4GB geheugen en een 8600GT, dat ze zeker niet goed gaan draaien op een iPhone, die al ontzettend traag is.

  6. als er op windows ontwikkeld zou kunnen worden zouden er veel meer apps komen vanwege de grotere userbase dus ook meer mogelijke ontwikkelaars.

  7. afhankelijk van je normen & waarden kan je natuurlijk ook vmware gebruiken met osx. Het is maar een idee 😉

  8. Ik heb tot nu toe de ervaring als gebruiker, dat programma’s en websites die Java gebruiken, ontzettend traag zijn. misschien dat het komt door de programmeurs, maar dat is wel mijn ervaring. daarom hoop ik zeker dat dit niet gebruikt gaat worden, omdat als applicaties slecht draaien op een 3.6GHz Intel Core 2 Duo, met 4GB geheugen en een 8600GT, dat ze zeker niet goed gaan draaien op een iPhone, die al ontzettend traag is.

    Als ik het goed begrijp zal de uiteindelijke code geen java bevatten maar zal de gemaakte java code geconverteerd worden naar xcode wat weer gecompilede word naar een applicatie.

  9. @ Arawn:

    Zoals ik het begrijp vindt er eerst een vertaalslag plaats van de java-broncode naar gecompileerde Object-C bytecode.
    Er draait dus geen Java maar, net als alle andere SDK apps, native C op de iPhone

  10. Xcode is de IDE, de taal is objective-c. Dat is een object georienteerde vorm van C.

  11. Aanvulling @ hierboven: met een vleugje Cocoa.

  12. Dat is erg mooi.
    Wel een strategisch probleem voor Apple.
    Immers Apple wil geen Java op de iPhone, naar het heet omdat het traag zou zijn, maar wellicht eerder omdat er met duizenden Java-spelletjes opeens een gigantische pluk concurrentie voor de appstore zou zijn.
    Ben dus zeer benieuwd hoe Apple hierop reageert.

  13. @Bacillus

    Scherp opgemerkt, ik hoop niet dat Apple roet in het eten gaat gooien…….

    Ik denk trouwens niet dat je zonder meer elke java-applicatie kunt omkatten naar iPhone-apps. Ik vermoed dat om deze java on iPhone kit je gebruik dient te maken van een specifieke set API’s

  14. Klassiek staaltje Vaporware

    Met deze software is niemand geholpen.

    -Ga er maar niet van uit dat je hiermee zonder Mac voor de iPhone kan ontwikkelen. De software maakt het mogelijk om code uit een java IDE om te zetten voor de iPhone SDK. De laatste draait voorlopig alleen op de Mac en zonder SDK geen iPhone applicatie.

    – Objective C is niet het grootste struikelblok voor de (beginnende) iPhone developer, het lijkt in sommige opzichten zelfs sterk op Java. Het probleem zit hem meer in de design patterns; Het ontwerp van de Frameworks en de manier waarop de objecten, bijvoorbeeld bij het afhandelen van een event, met elkaar samenwerken. Een goede java programmeur heeft geen moeite met de objective C syntax.

    – Een aantal Frameworks is gewoon in C geschreven, en als je daar vanuit Java code tegenaan gaat genereren ben ik benieuwd naar het resultaat. Het geheel wordt waarschijnlijk veel te langzaam. De iPhone heeft geen 2.8 GHz Intel Core 2 Duo aan boord. Uiteindelijk zal het moeten neerkomen op een combinatie van Java met C code. Objective-C laat zich beter met C combineren ook voor een Java programmeur.

    – Extra complexiteit = extra bugs.

    [iPhone en (ex) Java:programmeur]

  15. – Een aantal Frameworks is gewoon in C geschreven, en als je daar vanuit Java code tegenaan gaat genereren ben ik benieuwd naar het resultaat. Het geheel wordt waarschijnlijk veel te langzaam. De iPhone heeft geen 2.8 GHz Intel Core 2 Duo aan boord. Uiteindelijk zal het moeten neerkomen op een combinatie van Java met C code. Objective-C laat zich beter met C combineren ook voor een Java programmeur.

    Je hebt ook de JNI (Java Native Interface) methode. C/C++ DLL’s invoken vanuit je Java applicatie, zo’n groot probleem is het om Java en C te combineren. Als ze maar de zelfde taal spreken naar elkaar toe.

    Linkje JNI: http://en.wikipedia.org/wiki/Java_Native_Interface

    Wat bedoel je trouwens met de Design Patterns? Of heb je het gewoon over het ontwerp van hoe Apple de boel in elkaar heeft gezet ?

    edit: Ik weet wel wat Design Patterns zijn trouwens :P. Maar dat is denk ik niet wat jij bedoelt :).

  16. @HMS: JNI is pas relevant als je het over een Java Virtual Machine hebt. Op de iPhone zal, ook met bovengenoemde software, geen VM draaien. Ben het volledig met Bram eens.

    [iPhone en (ook!) Java:programmeur]

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.