Reacties voor: Jailbreaken en unlocken legaal verklaard in de Verenigde Staten

De Library of Congress heeft bepaald dat het jailbreaken en unlocken van onder andere de iPhone legaal is in de Verengide Staten. Nederland kent een vergelijkbare uitzondering in artikel 45m van de Auteurswet.
Paul Pols -

Reacties: 67 reacties

  1. Yes! Eindelijk.

  2. Nu krijgen we hopelijk geen gezeur meer van apple…

  3. Kunnen ze net zo goed overal simlockvrije iphones verkopen.
    Hè T-Mobile !!!
    Waardeloos dat de iPhone niet officieel simlockvrij in Nederland te koop is (voor een zelfde prijs als in andere landen). Triest…

  4. Goed nieuws zeg! Ik ben nu erg benieuwd (tijd zal het wel leren) hoe Apple nu moet om gaan met de garantie als een idevice defect is geraakt en hij toen gejailbreaked was.

  5. keep on dreaming. Als apple er niet meer over zeurt dan kunnen ze evengoed jailbreak apps in de app store zetten

    Origineel geplaatst door Lieuwe
    Nu krijgen we hopelijk geen gezeur meer van apple…

  6. Origineel geplaatst door Joost
    Goed nieuws zeg! Ik ben nu erg benieuwd (tijd zal het wel leren) hoe Apple nu moet om gaan met de garantie als een idevice defect is geraakt en hij toen gejailbreaked was.

    ze mogen nog best in de voorwaarden zetten dat je dan geen garantie meer heb

  7. @waspoeder: Dan restore je je iPhone toch voordat je hem inlevert voor garantie? Dan is er geen JB meer.

  8. @Dion: Dat is niet helemaal waar, Jailbreaken is geen unlock.
    Vaak doe je dit wel tegelijk 😉

  9. @Jeroen: En wat als die dan niet meer aan gaat of reageert ??

  10. @knauf: Als mijn gejailbreakte iPhone defect zou zijn, zou ik eerst alle mogelijke manieren proberen om hem weer aan de gang te krijgen. Als het dan echt niet lukt, lukt het bij de reparatiedienst wrs ook niet, en dan kunnen ze ook niet weten dat er een JB op zat.

  11. Zal wel een zure Apple zijn voor stijve Jobs 🙂

  12. @waspoeder: Hoe zit het dan met dat ‘wettelijk 1 jaar’ ding. Gaat dat opeens niet meer op als je iets installeert?

  13. Obama heeft toch een iPhone?
    “Yes, we can!” >:)

  14. @Joost: als je iPhone door het installeren stuk is gegaan niet. Je hebt namelijk garantie op een goedwerkend apparaat. Dat was het ook, tot dat je er andere software op gaat zetten. Heb je nu je telefoon gejailbreakt en je touchscreen werkt niet meer, dan is dat een heel ander verhaal. Dan heeft het geen oorzaak gevolg relatie en valt het gewoon onder garantie…

  15. @Joost: Ik denk dat dit het zelfde is als wanneer je een scooter opvoert. Dit valt ook niet onder de garantie. Contract?

  16. Wat heeft het rechtsstelsel hiermee te maken? Het is puur een juridische kwestie die per staat kan verschillen, afhankelijk van het geldend recht in die staat. Dat heeft met het verschil tussen common law en civil law niets te maken, of geldt dit nu ook voor Engeland?

    Ik kan me trouwens niet voorstellen dat deze verandering grote invloed op het jailbreaken van iPhones zal hebben. Apple keurt het jailbreaken af, zal met iedere update de jailbreak proberen te doorkruisen en de garantie weigeren of bemoeilijken indien een jailbreak wordt geconstateerd. Het enige verschil is dat het jailbreaken opzich dus niet illegaal is.

  17. @Remco: Precies, dat dacht ik dus ook. Maar Apple gooit het er altijd op dat hij stuk is gegaan omwille de jailbreak, dat kunnen ze blijkbaar gemakkelijk zien. Daarom vraag ik me af hoe daar nu mee omgegaan zal worden.

  18. Origineel geplaatst door Maarten
    Obama heeft toch een iPhone? >:)

    Black Berry

  19. Waar blijft die jailbreak van de 4!!! 😀

  20. Oke… vind ik niet erg. Aangezien veel van de inovaties daar vandaan komen vind ik dat een goede rede. Ik vind nog steeds jailbreaken, om puur en alleen om goedkoper en gratis te downloaden terwijl je er normaal meer voor moet betalen, nog steeds niet correct. Dat is belemmeren van de creabea’s, vind ik.

    Ten tweede was dit al het geval in Nederland, dus er veranderd niet zo heel erg veel.

  21. @Joost: Gewoon hetzelfde als nu, dit heeft namelijk alleen (mogelijk) weerslag op de US, niet op Nederland…

  22. Origineel geplaatst door Maarten
    Obama heeft toch een iPhone? “Yes, we can!” >:)

    Nee, hij heeft een BlackBerry.

  23. Origineel geplaatst door heijdemann
    Black Berry

    CrackBerry

  24. Kan Apple nu Europese iPhone Jailbreakers ook niet aanpakken?

  25. Jailbreaken is nu legaal geworden in Amerika, de handeling van doen.
    Het draaien van gekraakte software op een gejailbreaked toestel blijft echter illegaal.
    Ik had mijn 3G naar de knoppen gehaald door hem te jailbreaken vanaf de dag dat jailbreaken bestond voor de 3G. Mobistar raakte er niet aan uit, en apple heeft hem opnieuw aan de praat gekregen, geen boete enkel een vergoeding moeten betalen van 175€.
    Toen ik mijn toestel opnieuw binnen deed voor schade die onder garantie viel, moest ik hem opnieuw meenemen naar huis van de Iphone verkoper met de woorden: “als je geen problemen wilt, doe je jailbreak eraf en breng hem morgen terug binnen” . Heb ik gedaan en ik heb een nieuw toestel gekregen bij uitoefening van mijn garantie. Dus blijkbaar kan Apple dit niet zien, of laten ze het oogsluitend toe!
    Per slot van rekenening: uit polls blijkt dat maar een minderheid jailbreaked!

  26. @Ruben Marissen:
    Vast wel,, ook al is jailbreaken en unlocken nu legaal in de VS,, als Apple het niet wilt kunnen ze het ‘verbieden’.
    Maar volgens mij was jailbreaken zoiezo niet illegaal?

  27. super!!” a Small step for DMCA, a giant step for mankind!!”

  28. Origineel geplaatst door Lieuwe
    Nu krijgen we hopelijk geen gezeur meer van apple…

    Volgens mij heeft Apple er nooit over gezeurd, ze proberen het alleen tegen te houden en ik geloof niet dat deze uitspraak Apple verbiedt om dat gewoon te blijven doen.

  29. @JMO: Je gaat er vanuit dat iedereen met een JB illegaal software op z’n iPhone zet. Niet iedeen doet dat!!! Ik heb een jailbreak omdat ik vind dat Apple mij niet hoeft te beperken op mijn iPhone 3G. Ik heb alleen aangekochte apps, die ik deel met m’n vriendin.

  30. Origineel geplaatst door Joost
    Goed nieuws zeg! Ik ben nu erg benieuwd (tijd zal het wel leren) hoe Apple nu moet om gaan met de garantie als een idevice defect is geraakt en hij toen gejailbreaked was.

    Ze kunnen nog steeds het jailbreaken niet ondersteunen dus valt het nog steeds buiten de garantie. Ze mogen je echter niet vervolgen. Zo zal het nu wel gaan.

  31. @Efron: small step, giant leap…

  32. @Jacco: Oh neeneenee… Het is inderdaad niet zo dat iedereen dat doet. Beter zelfs: ik ken zelf genoeg mensen die het voor de zelfde reden doen zoals jij. Daar zie ik ook helemaal geen probleem in. Laat t-mobile maar een beetje zweten:):P. Ik ken alleen ook wat mensen die jailbreak hebben omdat ze dan lekker goedkoop apps kunnen krijgen. En dat vind ik niet kunnen. Maar laat ik duidelijk zijn: het is natuurlijk niet zo dat een groot deel jailbreakt om de goedkope of gratis apps voor te krijgen, maar ze bestaan wel.

  33. Snap de ophef niet. Het is gewoon niet meer strafbaar om een jailbreak of unlock toe te passen. Maar Apple kan nog steeds zeggen dat ze je niet helpen als je je telefoon jailbreakt. Zijn twee totaal verschillende punten.

  34. @waspoeder: apple mag niet zomaar bepalen wanneer je garantie hebt ofniet..
    Als zij een product verkopen dient het product perfect te werken, zoniet heeft de consument áltijd een bepaalde tijd recht op garantie zolang er geen illegale dingen of opzet in het spel zit..
    Aangezien je een JB altijd kunt restoren kan apple nooit beweren dat hardware problemen door een JB komen..Aangezien ze niet kunnen aantonen dat hij ooit gejailbreakt was (wel eerst restoren dus als je een beetje slim bent) doen ze dit wel kun je het voor de rechter uitvechten, waar jij wss de meeste kans maakt om te winnen..en in de usa al helemaal aangezien daar rechtzaken zijn gewonnen door mensen die ‘niet wisten’ dat je een spijkerbroek eerst moet uittrekken voordat je het gaat strijken

  35. @Gabrie: 2 verschillende zaken?
    Oorzaak-gevolg. Als de oorzaak verandert, kan het gevolg in dit geval ook veranderen. Dus het is nu legaal, dus zou het kunnen dat Apple (echter onwaarschijnlijk) hier anders mee om gaat in de toekomst.

  36. Super!!! Ga zo door!!

  37. Wat zijn dan nu de voordelen? Dat we niet veroordeelt kunnen worden als we jailbreaken? Daar wa ik sowieso al niet bang voor…

  38. @Jeroen: Apple kan zien dat je iPhone en iPad ooit zijn gejailbraked. Dat schijnt met 4.0 aantoonbaar te zijn.
    Ik heb geen bron voor je.
    Ik hoorde het van een ontwikkelaar.

  39. @JMO
    Volgens mij jailbreak je juist voor de gratis apps toch? De enige grote beperking zonder jailbreak is nu nog het tetheren en de andere grote dingen zijn er langzaam in elk os bij gekomen. (multi tasken, filmpjes maken, thema’s etc.) Toch?

  40. Geweldig nieuws, hopelijk komt het in Nederland ook ooit zo ver 🙂

  41. @Kallt:Goed gedaan dit lijken wel indianen verhalen

  42. @Kasuja: Ik hoorde feiten aub

  43. Geweldig uitspraak, kan het bijna niet geloven. Uitzonderingen, goede zaak!

  44. Origineel geplaatst door Gabrie
    Snap de ophef niet. Het is gewoon niet meer strafbaar om een jailbreak of unlock toe te passen. Maar Apple kan nog steeds zeggen dat ze je niet helpen als je je telefoon jailbreakt. Zijn twee totaal verschillende punten.

    hehe, eindelijk iemand die het wel begrijpt.
    Bedankt Gabrie

    Legaal of illegaal heeft totaal niets te maken met hoe Apple erin staat of zijn garantie bepaalt, daar zijn ze (redelijk) vrij in. En heeft ook niets met een oorzaak-gevolg blabla verhaal te dien. Kom op zeg.

    Het is ook niet illegaal om je iPhone een uurtje onder water te houden, of open te maken, of verzin maar iets. Toch heb je dan geen garantie meer; geldt voor bijna alle electronica hoor.

    Waarom denken sommigen toch altijd dat ze zo slim zijn? Garangie heeft totaal niets met illegaliteit te maken; Apple kan nog altijd een JB veroordelen als oorzaak.

  45. Here’s to the rebels. The ones who put round pegs in square holes.

  46. Als je voor een toestel de hoofdprijs betaald, mag hij toch zeker wel simlockvrij zijn.

    Een simlock heeft bij mij de gedachte dat een provider bv een Prepaid toestel voor een groot deel financiert en dan door de verplichting in te stellen dat er een simlock op zit, zodat je alleen gebruik kan maken van hun netwerk. Dat kan ik nog begrijpen.

    Maar zoveel betalen voor een Iphone en dan al die ristricties.

  47. Origineel geplaatst door waspoeder
    ze mogen nog best in de voorwaarden zetten dat je dan geen garantie meer heb

    Dat mogen ze, maar of ze zich er aan kunnen houden is de vraag. De wet staat voortaan toe dat een iPhone gejailbreaked wordt, Apple heeft zodoende geen inspraak meer of ze een gejailbreakte iPhone repareren of niet. Tenzij ze echt kunnen aantonen dat de jailbreak de oorzaak is van het defect, wat tegenwoordig volgens mij niet meer voor kan komen. Bricks komen zelden of nooit voor.

    In Nederland geeft Apple bijvoorbeeld maar één jaar garantie op veel artikelen, waaronder de iPhone, maar bij wet moeten ze op de meeste producten 2 jaar garantie geven, of harde schrijven (in een Time Capsule, Macbook oid) volgens mij zelfs 5 jaar! Je kan hier altijd aanspraak op maken. Niet alles wat in de algemene voorwaarden staat mag een bedrijf zich aan houden in het geval het tegengesproken wordt door wetgeving! Zo is Apple care in Nederland voor de garantie onzin, voor ondersteuning handig, maar voor alleen dat doel te duur in mijn ogen. Sla de consumentenwet er maar op na.

  48. zou wel flex zijn als de iphone 3gs weer een keertje geunlocked word zit al een tijdje zonder me iphone

  49. Origineel geplaatst door Hendrik Bruinsma
    @Efron: small step, giant leap…

    a giant fail for me :p. Je hebt gelijk (a) hoe dan ook is het een grote stap voor de us (ook de andere aanpassingen in de wet!!) dan maar:”if you cant beat em,join em”

  50. @knauf:

    Origineel geplaatst door knauf
    @Jeroen: En wat als die dan niet meer aan gaat of reageert ??

    Dit is altijd mogelijk..

    Het beeld dat mensen van een jailbreak hebben is volgens mij dat alles heel sloom en onstabiel gaat lopen wanneer je je telefoon jailbreakt ofzo..

  51. Wat raar he dat Apple jailbreaking tegenhoudt. Het kost ze enorm veel omzet in de App Store.

    Groot gelijk dat je garantie vervalt, is gewoon het risico van jailbreaken.

    Ik jailbreak niet, puur omdat ik het niet erg vind om te betalen voor software aangezien ik weet hoeveel tijd en werk het kost om te programmeren. Hetzelfde geldt voor PS3 spellen.

    En de softwarematige restricties van Apple heb ik ook geen problemen mee. Ik zou multitasking bv niet eens willen op mijn 3G. Dat ding is nu met iOs 4 al zo traag als dikke stront door een trechter laat staan dat je dingen op de achtergrond laat draaien!

  52. @Joost:das een goeie joost

  53. @Benjamin:

    Ik vraag me af of het ze omzet kost in de appstore. In Cydia worden er hele andere dingen verkocht/vrijgegeven dan er in de Appstore wordt toegelaten.

    En uit jouw opmerking maak ik op dat als je jailbreaked, je meteen illegale IPA’s gaat installeren, wat bij de meeste mensen helemaal niet het geval wil zijn.

    Apple mist gewoon zaken als sbsettings en beperkt zijn klanten door bijvoorbeeld zaken als 3g restricties te integreren, wat dus met een jailbreak op te lossen is.

    @Dennis de Jong:

    Aaah dankje, dat antwoord zocht ik. Hopelijk dat jij nu ook hier niet wordt afgebrand.

  54. Origineel geplaatst door Jantjehehe, eindelijk iemand die het wel begrijpt.
    Bedankt Gabrie

    Legaal of illegaal heeft totaal niets te maken met hoe Apple erin staat of zijn garantie bepaalt, daar zijn ze (redelijk) vrij in. En heeft ook niets met een oorzaak-gevolg blabla verhaal te dien. Kom op zeg.

    Het is ook niet illegaal om je iPhone een uurtje onder water te houden, of open te maken, of verzin maar iets. Toch heb je dan geen garantie meer; geldt voor bijna alle electronica hoor.

    Waarom denken sommigen toch altijd dat ze zo slim zijn? Garangie heeft totaal niets met illegaliteit te maken; Apple kan nog altijd een JB veroordelen als oorzaak.

    Prachtig verhaal, zeker het punt waarin je jezelf compleet gaat tegenspreken. Gelukkig ben jij wel zo slim om het allemaal te snappen…

  55. @Kaatje_TGIL (twitter) heeft met Apple (en AT&T) gebeld en kreeg van Apple te horen dat ze binnenkort met een nieuwsbericht komen. Ze verwacht dat alle iPhones geunlockt gaan worden, maar ik weet niet waar ze dat op baseert.

  56. Dus voor welke doeleinden mag ik nu wel mijn iPhone jailbreaken? Want van deze regels snap ik niks. Is er ook een versie in lekentaal? En hoe zot het met garantie?

  57. Zou dit ook betekenen dat je dus in appstore met een jailbroken iphone kan ?. zou moeten.

  58. Origineel geplaatst door robin
    Zou dit ook betekenen dat je dus in appstore met een jailbroken iphone kan ?. zou moeten.

    Hoe bedoel je precies? Je kan met een jailbroken iPhone gewoon in de appstore hoor. Ik heb een unbroken 3GS en een jailbroken 3G en op beiden zet ik dezelfde software uit dezelfde appstore. De enige reden voor mij om te jailbreaken is dat ik perse VNC op de 3G wilde kunnen gebruiken. (als server zijnde, niet de client)

  59. Ik las dit bericht ook op NU.nl, daar hadden ze de volgende quote

    “Consumenten hebben het recht alle legale programma’s op hun telefoon te gebruiken die ze maar willen”

    Als dat zo is dan zou apple de iphone toch al gejailbreakt aan moeten bieden? Omdat ik het recht heb om alle applicaties te installeren, wat apple beperkt…

    of denk ik nu weer scheef?

  60. ok ik dacht op het moment dat een jailbroken iphone had niet in appstore kon.

  61. Ik snap de ophef niet…

    Het is legaal verklaard, maar alleen op Fair Use Policy… Okee, je kunt niet meer in de bak worden gegooid omdat je jailbreakt, maar dat zou toch al nooit gebeuren; hooguit een boete voor mensen die honderden iPhones jailbreaken…

    Een unlock is dus niet meer illegaal, maar alleen als je bijv. T-mobile blijft gebruiken op een t-mobile telefoon… Waarom zou je dan unlocken?

  62. Even ter verduidelijking, ik was blijkbaar niet de enigste die dacht dat dit nieuws in lijn zou staan met de garantie.

  63. Origineel geplaatst door Jantje
    Origineel geplaatst door GabrieSnap de ophef niet. Het is gewoon niet meer strafbaar om een jailbreak of unlock toe te passen. Maar Apple kan nog steeds zeggen dat ze je niet helpen als je je telefoon jailbreakt. Zijn twee totaal verschillende punten.hehe, eindelijk iemand die het wel begrijpt.Bedankt GabrieLegaal of illegaal heeft totaal niets te maken met hoe Apple erin staat of zijn garantie bepaalt, daar zijn ze (redelijk) vrij in. En heeft ook niets met een oorzaak-gevolg blabla verhaal te dien. Kom op zeg.Het is ook niet illegaal om je iPhone een uurtje onder water te houden, of open te maken, of verzin maar iets. Toch heb je dan geen garantie meer; geldt voor bijna alle electronica hoor.Waarom denken sommigen toch altijd dat ze zo slim zijn? Garangie heeft totaal niets met illegaliteit te maken; Apple kan nog altijd een JB veroordelen als oorzaak.

    Dus je gaat nu een vergelijking maken tussen de Iphone onder water houden waarbij iedereen weet of zou moeten weten dat dit niet goed is voor je Phone of een JB waarbij een federale instantie heeft verklaard dat dit niet illegaal is. En je dus ook kan beargumenteren dat zij dit blijkbaar niet schadelijk vinden voor je Phone. In het eerste geval zal de rechter Apple altijd in het gelijk stellen (common sense) maar in het tweede geval zal dit toch wat genuanceerder liggen denk ik. De uitkomst weet niemand dus jij ook niet… In ieder geval hoe je niet alles wat in de algemene voorwaarden staat zomaar te slikken… only jurisprudentie will tell…..

  64. Origineel geplaatst door Kasuja
    @Jeroen: Apple kan zien dat je iPhone en iPad ooit zijn gejailbraked. Dat schijnt met 4.0 aantoonbaar te zijn. Ik heb geen bron voor je. Ik hoorde het van een ontwikkelaar.

    En wie was dit dan, dit is voor het eerst dat ik dit hoor?

    BTW, blog van dev-team (link).

    Daar staat oa.:

    This doesn not mean that Apple will stop their technical attempts to thwart jailbreaking, but it does mean that our iPhone jailbreaks and unlocks are now unambiguously legal under the DMCA.

  65. Ik jailbreak alleen om te unlocken en voor LockInfo…
    Eerder ook voor thema’s en multitasking, maar dat hoeft niet meer…

  66. Lijkt mij wel goed nieuws voor iedereen die wacht op een nieuwe jailbreak, kan mij voorstellen dat het nu voor meer partijen interesant is om een jailbreak te ontwikkelen en zoveel te meer partijen zich hiermee bezig houden zoveel te sneller zal het in de toekomst komen. ( kan niet wachten tot mijn Iphone 4 gebroken kan worden )

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.