Reacties voor: Is er nog ruimte voor een 16GB iPhone in 2015?

Apple zou van plan zijn om de 16GB iPhone te vervangen. Daar is het anno 2015 hoog tijd voor, want apps en iOS-updates worden steeds groter.
Lees het complete artikel → Is er nog ruimte voor een 16GB iPhone in 2015?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 56 reacties

  1. Ik heb nooit begrepen waarom Apple met de komst van de iPhone 6 gegaan is voor 16 GB, 64 GB en 128 GB. Waarom niet 32 GB, 64 GB en 128 GB? Ze hadden dan makkelijk de 32 GB aan kunnen bieden voor de prijs van de 16 GB. Ik heb toen destijds gekozen voor de 16 GB, omdat ik 64 GB echt veel te veel vind en ik geen zin had om €100 bij te leggen voor iets wat ik niet volledig ga gebruiken. Maar het is wel zo dat 16 GB wat aan de krappe kant wordt, hoewel ik maar 50 foto’s, 60 apps en een klein beetje muziek erop heb staan (meeste staat in iCloud).

  2. Ik vind 32GB een prima instap model. wat mij irriteerde van de 16GB versies of zelfs nog de 8GB versies. waren de OTA update’s je kan je toestel niet updaten zonder iTunes. De meeste andere dingen staan in de cloud of op de NAS. Dus kan mij voorstellen dat veel mensen 16GB prima vinden met een relatief klein app assortiment op hun telefoon en de rest dus secundair.

    Met een beetje apps zit je al snel op 23/28gb incl. iOS. dus dan is 32GB wel minimaal. Ik heb bij de 6 in september dus bewust gekozen voor 64GB omdat er geen tussenstap was/is.

  3. Ik zie niet waarom mensen een probleem hebben met 16 GB. Serieus. Niet iedereen heeft 5000 nummers, 200 apps en 1000 foto’s op hun telefoon staan. Ik zit nu bijna 2 jaar met een 16 GB iPhone 5 en heb nog nooit last gehad van te weinig opslag.

  4. Als ze gewoon de 32GB aanbieden voor de prijs van een 16GB dan is er niks aan de hand.

  5. Ben ik de enige met een 16GB iPhone 6 die nog gewoon ruim 3GB over heeft op mn telefoon?

  6. Same here, al jaar en dag een iPhone 16gb, heb nooit te weinig ruimte. Waar Apple wel iets aan zou moeten doen is de iCloud opslag.

  7. Als dat gaat gebeuren hoop ik wel dat je icloud ook 10 gb wordt, merk nu al best vaak dat ik niet genoeg backup ruimte heb. En tuurlijk kan ik het er bij kopen maar ik verwijder liever een paar dingen dan dat ik ga betalen.

  8. Heb ook genoeg aan 16gb. Zet regelmatig foto’s over op aparte harde schijf en ben niet zo’n spelletjes speler. Ga ook geen €100 meer betalen als ik het niet nodig heb. Updates die ik gewoon via iTunes dus daar ook geen problemen mee.

  9. @Vincent: Veel mensen zijn lui en downloaden honderden apps, terwijl je je makkelijk af kunt vragen of je al die apps wel nodig hebt en hoevaak je ze gebruikt. Hetzelfde geldt met foto’s: sommige mensen maken weet ik veel hoeveel foto’s en bewaren dat allemaal, terwijl je echt niet elke foto die je maakt 24 uur per dag bij je moet hebben en dus net zo goed kan verplaatsen naar een laptop of iets dergelijks. Muziek is wel lastig, omdat 800 nummers al snel 10 GB aan muziek beslaat.

    Maar met een beetje moeite en gezond verstand kun je nog prima doen met 16 GB, dat ben ik wel met je eens. Ik heb nu nog 2 GB over, maar op zich begrijp ik het wel als je nog even wat meer ruimte over wil hebben. Een vervanging van het 16 GB-model met een 32 GB-model is dan ook de ideale uitkomst, voor dezelfde prijs. Opslag is toch goedkoper geworden de afgelopen jaren.

  10. @Justin w: 99 cent per maand is best goed te doen en scheelt een hoop gedoe

  11. 16 gieg is niet veel maar prima te doen vind ik. Als je je foto’s op Flickr flikkert…
    En wie heeft er nou nog 1000 songs, je hebt toch Spotify en zo?

    Dus 16 is prima te doen

    iCloud van 5 gieg is echt veel te weinig. Gebruik ik alleen voor backup van iphone en ipad.

  12. En dan te bedenken dat vorig jaar oktober in de apple store NY als demo een 32 GB versie lag.
    Dus ze bestaan wel degelijk.

  13. Apple is van alle telefoonmakers een van de duurste als het om opslag gaat (sowieso een van de duurste, maar zeker op dit gebied). Als ze dat nou eens gewoon veranderen. 32, 64, 128 voor iPhone, 64, 128, 256 voor iPad zonder prijsverhogingen, Moore’s law!

  14. Blij met de keuze van apple, voor 100 euro 4x zoveel ruimte, heb nu nog 32gb over, hierdoor is de kleinere variant wat krap en de 16gb helemaal.

    Voorheen altijd genoeg gehad aan 16gb, nu wil ik niet meer terug.

    Voorheen was 32gb net zo duur als nu de 64gb is, het is natuurlijk hoe je het wilt zien, veel mensen hebben nog steeds genoeg aan 16gb, dus vandaar snap ik ook de keuze van apple om dit op deze manier nog te verkopen.

  15. @Benjamin: omdat dat voor veel mensen te weinig is en kunnen ze nog meer geld verdienen

  16. Snap ook het probleem niet.
    Ik heb nog 5 Gig over op m’n 6 met 16 G.
    M’n foto’s verwerk ik paar keer per week. Ja ik druk sommigen zelfs nog af. Heel Old School en de foto’s die ik digitaal wil bewaren gaan naar Drive of Box o.i.d.
    Dan delete ik ze van de telefoon.
    Met ruimte voor apps ook nooit problemen, maar daar delete ik er ook genoeg van. Als ik ze niet gebruik…hup weg ermee.

    Ja ik zou heel veel van Deezer offline kunnen opslaan.. maar dat is ook weer zo wat. 😉

    Verder begrijp ik het zichtpunt van Apple wel. 32 G is ook uit concurrentiemotieven een soort van minimum. Premium is premium.

  17. Ik hoop dat ze Et hierbij houden. Ik vond het juist zo leuk dat voor 100 euro van 16 naar 64 gegaan werd. Dan heb je in ieder geval veel waar voor je geld. Maar ik heb gelukkig nog bijna 5 gb vrij van 128

  18. Heb eerst een paar jaar de 4 gehad met 8gb, dat is echt te weinig. Nu 5s met 16gb en tot op vandaag heen problemen met te weinig geheugen.

    Ik heb liever dat ze een iPhone met 16 gb maken en dan 50 euro goedkoper als 32 gb of meer die je toch niet gebruikt.

  19. Ik zie het probleem niet. Ik mag aannemen dat de 32 Gb prijstechnisch hetzelfde wordt als de 16 Gb nu (t.o.v. de 64Gb). Dan is er toch niets aan de hand, dan krijg je meer voor hetzelfde :-).

    Ik heb momenteel de 6 64Gb en heb er zeker geen spijt van. Ik heb hiervoor eigenlijk altijd de 32Gb versies gehad en eenmaal een uitstapje gemaakt naar de 4S 16Gb. Toen heb ik een jaar lang zitten schipperen met de ruimte.

  20. Ik heb toevallig vorige week mijn 16GB iPhone6 verkocht en een nieuwe 64GB gekocht. Werd gek van de “opslagruimte vol” meldingen en wil gewoon foto’s en video’s kunnen maken zonder op te letten op opslagruimte.

    16GB Past niet meer bij deze tijd. Apps worden steeds groter, de camera’s beter en dus foto’s groter etc. etc.

  21. Heb nu een 16 gb iPhone5 van de baas en baal ontzettend. Hij zit de hele tijd vol. Heb realracing 3 erop staan wat al ruim 2 gb in beslag neemt, de iwork apps zijn aan de grote kant en photostream is ook flink aan de maat. Ik kom de hele tijd plek tekort. Vroeger liep ik met m’n oude 4s 23 gb ernaast om spotify offline opslag mee te hebben. Dat was ik zat. Zou heel blij zijn met een 32, maar wil eigenlijk met een volgende iPhone meteen naar 64, om voorlopig van m’n eigen gezeur af te zijn. Jammer dat meteen de prijs zo omhoog gaat daarmee…

  22. Ik vind het beter want als je zoveel ruimte hebt dan heb je deze discussie niet je kan alles erop gooien wat je maar wilt films voor VLC app voor onderweg zelf heb ik 2474 nummers op mijn iPad maar ik ben van plan om een 6S te kopen met 128 gig ook speel ik emulators Snes NES Sega Genesis GBA GBC NDS PSP en Playstation 1 de roms nemen heel veel geheugen in beslag dus wil ik zoveel als ik maar kan krijgen.

  23. Ik gebruik al een aantal jaren de 4S met 8GB en dat werkt prima voor mij. Mocht je behoefte hebben aan een toestel met grotere opslag dan is die mogelijk er toch. Snap het gezeur allemaal niet

  24. ik heb mijn i Phone 5s 16 GB alleen voor het bellen/gebeld worden en de broodnodige apps. (weer/navigatie).

    de rest van de apps/spelletjes zet ik wel op mijn ipad air 64 GB. (heeft ook een veel prettiger scherm grootte).

  25. Op zich is 16GB redelijk te doen. Je moet echter wel wat consessies doen zoals regelmatig je foto’s op Flickr zetten en video op NAS of andere online dienst. Als je ook je apps verwijdert die je niet vaak gebruikt en verder van streamingdiensten als Spotify en Netflix gebruik maakt, dan red ik het om gemiddeld 3GB vrij te houden (van mijn 16GB iPhone). Probleem wordt het echter op vakantie. Ik wil Tomtom laden met de landen waar ik naartoe ga (gem. 1.5GB) en wil foto’s/video’s kunnen maken. Omdat ik daar soms wel soms geen Wifi heb, gebruik ik een portable extern medium om mijn foto’s/video’s tijdelijk op te kunnen slaan. Maar mijn volgende iPhone wordt minimaal een 32GB versie, dat geeft echt veel meer lucht en minder gedoe. Die €100 extra is dat wel waard dan.

  26. Wat mij verbaast ook in de reacties hierboven is dat mensen niet lijken na te denken of zich totaal niet inlezen voordat ze een toestel aanschaffen.
    Er is wel degelijk een markt voor een 16Gb toestel. Mensen die alleen (zakelijk bijvoorbeeld) het toestel gebruiken als telefoon (ja, dat kan echt) en een paar zakelijke apps er op.
    Misschien een of andere streamin dienst er op als spotify of netflix achtige dingen en je bent klaar.
    Dan hou je met 16gb meer dan genoeg ruimte over.

    Als je vooraf al verwacht dat je meer dan dat als apps, muziek of foto’s/filmpjes er op gaat zetten, dan moet je simpelweg niet kiezen voor dit toestel.

    Als je dagelijks met 10 verhuisdozen vol de weg op gaat, koop je ook niet een fiat panda. Dan weet je dat je een uitdaging gaat krijgen. Dan koop je een grotere auto die voldoet aan het gebruik dat je verwacht. Dat zal je met een telefoon tegenwoordig ook moeten doen (niet alleen apple aangezien samsung nu ook van de sd kaart is afgestapt).

  27. Ik heb eerst een iPhone 4s gehad net 8gb. Geen probleemNu een 5s met 16 gb ook geen enkel probleem. 2gb over. 1800 foto’s en 60 apps. iCloud van de 5gb nog 810mb over.16gb dus ruim voldoende.

  28. Origineel geplaatst door Daan
    Ben ik de enige met een 16GB iPhone 6 die nog gewoon ruim 3GB over heeft op mn telefoon?

    en 3GB noem jij ruim? Oke

  29. Heb een iPhone 4 8GB van de baas. Voor bellen, mailen, adresboek meer dan genoeg.
    Prive wel een iPhone 6 met 64GB opslag. 16GB werd te weinig. als er 32 GB was geweest, had ik die gekozen.

  30. Als 32 GB dezelfde prijs blijft, zie ik het alleen maar als positief. Als ze er meer geld voor gaan vragen, geef mij dan maar gwn een 16-GB model. Altijd al gehad en nog nooit behoeft gehad aan meer geheugen. Opslag is verleden tijd. Toegang is belangrijker geworden dan bezit: ofwel alles streamen en niks meer opslaan.

  31. Origineel geplaatst door richard
    Heb nu een 16 gb iPhone5 van de baas en baal ontzettend. Hij zit de hele tijd vol. Heb realracing 3 erop staan wat al ruim 2 gb in beslag neemt, de iwork apps bla bla…

    Hahaha, lekker klagen bij je baas over te weinig ruimte op zijn foon vanwege de zware games en fotos en post dan nog even zijn reactie hier okay? Best post ever!

  32. @Vincent: iOS is ook dubbel geworden. Eerst was het gemiddeld 700mb en nu minimaal 1300mb.

  33. Nou mijn 16GB 5s was met een dag al vol dus nu voor de 6 64GB gegaan. Apps zijn ook stuk groter tegenwoordig enja als je dan geen spotify ofzo gebruikt…

  34. Ik heb een 128GB iPhone met 2000 foto 62 apps en 1200 liedjes er op en gebruikt 14GB het probleem is niet de opslag maar het gedeelte wat de OS inneemt denk ik daarom is 16GB te weinig

  35. Waarom maken ze niet een 25 GB model?
    25 GB, 32GB, 64GB en 128GB

    Zou echt ideaal zijn

  36. Het wordt tijd dat Apple eindelijk eens véél meer geheugen gaat bieden. Ik kan niet wachten op een 1TB model (en dat is geen grap) of een model met geheugen-uitbreidingsslot. Als het dit jaar blijft bij de max. van 128GB dan ben ik vertrokken naar 1 van de vele Android-modellen die al lang uitbreidingsslots bieden. Alleen mijn muziekbieb is al 155GB groot en die wil ik graag onderweg mee kunnen nemen. Die limiet van 128 GB is een lachertje……..

  37. Vroeger, hadden we slechts 8gb

  38. Een 32 GB als instapmodel lijkt me heel redelijk. Elke update kost ruimte. Met de 16 GB die ik nu heb is het passen en meten. Steeds moet ik iets verwijderen om iets nieuws erop te kunnen zetten.

  39. Origineel geplaatst door Vincent
    Ik zie niet waarom mensen een probleem hebben met 16 GB. Serieus. Niet iedereen heeft 5000 nummers, 200 apps en 1000 foto’s op hun telefoon staan. Ik zit nu bijna 2 jaar met een 16 GB iPhone 5 en heb nog nooit last gehad van te weinig opslag.

    Dit dus. Iphone 4S met 8, en nu 5S met 16GB. Meer dan genoeg ruimte. Vind ze al duur genoeg, en 32GB gebruik ik niet.

  40. Wat kun je nu aanvangen met 16 of 32 GB,een minimum zou toch 64 GB moeten zijn en Hopelijk komt een 256GB versie.

  41. Origineel geplaatst door abas
    Waarom maken ze niet een 25 GB model?
    25 GB, 32GB, 64GB en 128GB

    Zou echt ideaal zijn

    Een 25Gb hoe ga je dat fixen?
    Leer eerst wat over bits en bytes dan zul je zien dat dit niet mogelijk is.☺️

  42. Mijn 3GS, 5 en 6 aangeschaft met 16GB. Nooit het gevoel gehad dat 16GB te weinig was. Nooit de drang gehad meer te willen.

  43. Ikzelf heb de iPhone 6 Plus 16GB, maar ik kom niks tekort! Vind het fijn genoeg zo!

  44. Vindt het een erg logische stap. 16GB als standaard is te weinig anno 2015, als je alleen al kijkt naar IOS dat al 5/6GB inneemt. Ik heb maximaal 30 apps op mijn iPhone 5s en rond de 500 foto’s en mijn muziek luister ik via soundcloud, dus heb er echt niet veel grote bestanden op staan. Maar toch zeurt hij elke keer dat hij vol zit!

    En in vergelijking met 2/3 jaar geleden is een 32GB chip nu even duur als destijds een 16GB chip.

    Dus ik zeg, doen!

  45. Origineel geplaatst door Daan
    Ben ik de enige met een 16GB iPhone 6 die nog gewoon ruim 3GB over heeft op mn telefoon?

    Nee hoor (: ik heb zelfs ruim 5 gb. Ik heb alles op dropbox, en voor muziek gebruik ik gewoon spotify (; geen nood aan massaal veel geheugen.

  46. Origineel geplaatst door Roger
    Een 25Gb hoe ga je dat fixen?
    Leer eerst wat over bits en bytes dan zul je zien dat dit niet mogelijk is.☺️

    mmm kijk eens wat je overhoudt aan vrije ruimte met een “lege” 32GB… 🙂

  47. Origineel geplaatst door Roger:

    Origineel geplaatst door abas
    Waarom maken ze niet een 25 GB model?
    25 GB, 32GB, 64GB en 128GB

    Zou echt ideaal zijn

    Een 25Gb hoe ga je dat fixen?
    Leer eerst wat over bits en bytes dan zul je zien dat dit niet mogelijk is.☺️

    Beetje te kort door de bocht. Als jij je eerst een beetje in gangbare SSD capaciteiten had verdiept (over leren gesproken) had je geweten dat die in even onlogische capaciteiten als 120, 250 en 500 GB bestaan😛. Misschien nog niet bij Apple, maar wel bij de grote concurrent die ze toch steeds meer na gaan doen😏 (met bv steeds meer verschillende schermmaten die tegenwoordig ook afwijken van de binair ooit zo mooie 1024×768 en 2048×1536 van iPads en de ook nog redelijke 480×320 en 960×640 van de 3,5″ iPhones)

    Bovendien is wat 1TB wordt genoemd en wat we (bijna) normaal zijn gaan vinden vaak helemaal niet een binair mooi ronde 1024GB, maar ‘slechts een karige’ 1000 GB…

  48. 16GB is echt niet meer van deze tijd. Maar ze moeten de 32GB variant niet duurder maken, want dan gaat het averechts werken, veel mensen zullen dan óf overstappen naar een ander platform, óf langer met hun toestel gaan doen.

    Ik heb zelf een 16GB iPhone 5, heb hier al heel veel apps van verwijderd, heb ongeveer 500 foto’s in m’n album staan en bijna geen muziek. Toch krijg ik regelmatig de melding dat ik geen foto’s meer kan maken omdat de opslag vol is. Of een app kan niet meer geïnstalleerd of geüpdate worden. Wel heb ik een paar grote apps erop staan, die samen ongeveer 5GB van de beschikbare 12GB opeten.

    Het is ook de reden dat ik niet zo’n haast heb met de iPhone 6, de 64GB is nl. te duur en vanwege de grotere apps en foto’s zal 16GB nog sneller vol zijn.

  49. Wat hebben mensen allemaal op hun telefoon ik heb 16 GB en nog genoeg ruimte over en ik heb 2 pagina’s vol met eigen apps en meer dan 500 foto’s.

    Hoezo 16gb niet meer van deze tijd ik hoop dat ze die niet uit de assortiment halen dan mag ik lekker meer gaan betalen voor een Iphone terwijl ik niet zoveel gb nodig heb.

    Laat de 16gb lekker dan heeft iedereen een keus en hoeft niet iedereen meer te betalen dan dat ze nodig hebben.

  50. Nooit geen problemen met 16GB gehad nu ook de 6+ 16GB. Heb nog 6,3gb vrij. Heb alleen apps die ik echt gebruik erop staan. Muziek gaat via deezer (dus weinig opslag nodig) foto’s gooi ik 1x per maand gewoon op de laptop. En heb er maar paar games op staan die ik toch vaak al weer snel zat ben en eraf gooi 😏

  51. Ik vind het wel chill als 32gb het instap model wordt, maar dan moet de prijs niet omhoog gaan!

  52. 16gb is ruim voldoende als je het mij vraagt. Hoeveel apps gebruik je nou daadwerkelijk dagelijks? En zeg nou zelf; wie laat er 1000 foto’s op z’n iphone staan, alsof je daar nog naar kijkt elke dag.

    Wel ben ik van mening dat 32gb het nieuwe instap model moet worden, en dan zonder dat de prijs hoger wordt.
    Het slaat nergens op dat Apple zoveel geld vraagt voor een beetje meer geheugen, het maken ervan kost echt niets meer dan een met minder gb!

  53. Ik vrees ook voor de prijs als de 16GB versie eruit gaat. Door de 32 GB versie niet meer aan te bieden en meteen van 16GB naar 64 GB te gaan hebben ze veel mensen kunnen overhalen om een duurder model te kopen. Zouden ze de 16GB versie vervangen met een 32GB versie dan zou die incentive niet meer bestaan en zou Apple omzet mislopen.
    Plus het feit dat de Dollar relatief hoog staat tegenover de Euro en je kan op je klompen aanvoelen dat de basisprijs voor de iPhone 6S flink omhoog gaat. Ik acht een prijs van 749 Euro dan mogelijk.

  54. @Tim: heel, heel vroeger was er nog 4GB!

  55. @Daan:
    Vast niet, maar het is uiteraard afhankelijk van wat je met je telefoon doet. Gebruik je deze voor navigatie? Ben je vaak in het buitenland? Kijk je ook films op je telefoon? Dan is 16GB al snel te weinig.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.