Reacties voor: iPod bestaat 10 jaar

De iPod bestaat vandaag 10 jaar. Op 23 oktober 2001 kondigde Apple een revolutionaire muziekspeler aan, die alle concurrentie van de kaart zou vegen. Tien jaar later worden er nog steeds 40 miljoen per jaar verkocht.
Lees het complete artikel → iPod bestaat 10 jaar
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 40 reacties

  1. Top product!

  2. 450 euro voor een muziekspeler???

  3. Ja? Is dat héél gek?

    Er wordt nu nog steeds met gemak tot 400 euro betaald voor zo’n dingetje toch?

  4. “no-brainer geworden”

    Genoeg mensen die graag vrij hun mapjes met muziek wilden blijven slepen en niks van verplicht via iTunes werken moesten hebben…

  5. Waar ik niet achter kom: wat betekent de “i” eigenlijk die sinds iTunes overal voor staat?

  6. Volgens mij is dit ook het moment geweest dat Jonathan Ive Apple producten ging ontwerpen.

  7. @MobieleEenheid: Eeh ‘ik’?

  8. Leuk! Ik zou graag willen weten hoeveel (werkende!) iPods mensen in huis hebben. 🙂

  9. Zeer boeiend artikel, zeker als je 10 jaar geleden nog maar 5 jaar was en dus nog nooit van Apple had gehoord 🙂

  10. iPod nano 4G en iPod Touch 4G

  11. Ik heb de allereerste nog met firewire aansluiting
    leuk om nog te hebben.

  12. 450 euro in 2001? Moeten dat dan geen guldens zijn of was de iPod toen 1000 gulden en noem je daarom het geconverteerde bedrag in euro’s? Of zeg ik nu iets geks? De gulden is tenslotte pas in januari 2002 vervangen door de euro.

  13. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Reem: Van iTunes op Windows krijg je inderdaad geen zen-ervaring. Maar het is altijd nog een stuk beter dan de muzieksoftware die Sony (elk platform) heeft gemaakt. Of Winamp.

    Geen Zen-ervaring is nog zachtjes uitgedrukt. iTunes op Windows is een lomp stuk bloatware wat maar amper in staat is om te doen wat het moet doen, op een computer die nog veel zwaarder moet zijn dan het vraatzuchtige Windows zelf al nodig heeft om nog enigszins acceptabel te kunnen draaien. Bovendien is er geen 64-bits versie van, alleen een 64-bits installer die de 32-bits-versie op een 64-bits systeem installeert, waardoor je ook die voordelen van een 64-bits systeem niet kunt gebruiken.

    En toch, als je het vergelijkt met andere systemen dan is iTunes op Windows een gelikt snelheidsmonster wat bol staat van de mogelijkheden. Ik heb bv. ook Samsung Kies gebruikt in combinatie met een Galaxy S, dan steekt iTunes daar met snelheid, opties en grootte met kop en schouders bovenuit.

    Het grappige is dat iTunes op OS X juist heel goed werkt, snel en soepel, precies zoals Apple het ook bedoeld heeft. Het zou voor de ontwikkeling van iTunes op Windows waarschijnlijk heel goed zijn geweest als wijlen Steve Jobs eens wat vaker met een Windows computer had gewerkt…. (mogelijk zouden er dan wel wat koppen zijn gaan rollen bij het Windows ontwikkelingsteam)

  14. @Alfred: je zegt eerst dat iTunes niet goed is voor windows, en dan is het opeens WEL goed. Of iig beter dan sony samsung software etc.
    Je haalt je eigen argument onderuit :S?!?!

  15. Zou de daling in verkoopcijfers van de ipod niet meer te maken hebben met mp3 ondersteunende telefoons in het algemeen, dan met de specifieke komst van de iphone?

    Ik heb nog ergens een 2nd gen ipod in een la liggen. Het grote nadeel was toch wel het ontbreken van een ingebouwde zoekfunctie met 20GB muziek erop 🙂 respect voor alle mensen die WEL de tijd namen om itunes netjes in te richten!

  16. @Ashcat: Die van mij doet het na 8 jaar nog steeds.
    *edit* 7 jaar

  17. @N: De strekking van Alfred zijn vehaal is toch duidelijk? Itunes voor windows is beter dan de software van de meeste concurenten, maar het is nog steeds een draak van een programma onder windows.

  18. toevallig ben ik vandaag ook jarig! haha leuk nieuwtje dat van de iPod

  19. pfoe wat heb ik veel iPods versleten de meesten gingen in de was

    @Vosjuh: Gefeliciteerd!

  20. Sony, was in die tijd de absolute nummer 1 met zijn Walkman lijn, niets meer van gehoord!!! Ik had toen ook nog een Minidisk Walkman!!!

  21. @Ashcat: iPod 1, iPod 2, iPod 4 (photo), iPod 5

  22. @i: ‘t lijkt misschien alsof je de hoofdprijs betaald, maar in die tijd waren er enkel mp3spelers te verkijgen die 6 uur op een batterij werkte en ongeveer 50 nummers aan opslagcapaciteit hadden.

    De iPod had toen een accuduur van ongeveer 20 uur als ik me niet vergis en een opslagcapaciteit voor 5000 mp3’s. De prijs die je betaalde per liedje dat je mee kon nemen was dus aanzienlijk lager dan bij de concurrent. 80% ofzo. En dat is wat het zo revolutionair maakt.

    Het was (en is nog steeds) een luxe product en daar betaal je nu eenmaal voor. Maar er was veel vraag naar en dat is wat het tot een succes heeft gemaakt.
    Niet zoals dit nu gebeurd met de iPhones/iPads met een enorme marketing campaign eraan om het product op te hypen. De marketing voor de iPod is pas medio 2003 wereldwijd gelanceerd.

    3 Hoeraatjes voor Apple in 2001. Ben helaas de laatste tijd niet meer zown fan van alle zaken rond apple ivm de patentenstrijd etc.

  23. Origineel geplaatst door Ashcat
    Leuk! Ik zou graag willen weten hoeveel (werkende!) iPods mensen in huis hebben.

    Ik heb nog een 10 jaar oude goed werkende ipod \.

  24. Origineel geplaatst door Joppe
    Zeer boeiend artikel, zeker als je 10 jaar geleden nog maar 5 jaar was en dus nog nooit van Apple had gehoord

    Toen ik 5 was speelde ik met m’n eerst Macintosh 😀

    Prince of Persia retro (geport naar iPhone!) ftw!

  25. Origineel geplaatst door mark
    Zou de daling in verkoopcijfers van de ipod niet meer te maken hebben met mp3 ondersteunende telefoons in het algemeen, dan met de specifieke komst van de iphone?Ik heb nog ergens een 2nd gen ipod in een la liggen. Het grote nadeel was toch wel het ontbreken van een ingebouwde zoekfunctie met 20GB muziek erop respect voor alle mensen die WEL de tijd namen om itunes netjes in te richten!

    Eh… Ik kan gewoon zoeken hoor? Ik ueb ook een iPod Touch 2g (en een iPad 2) en ik kan op beide zoeken.

  26. Origineel geplaatst door Riked
    Ik heb de allereerste nog met firewire aansluiting leuk om nog te hebben.

    Haha, die heb ik nog en hij doet het nog steeds 🙂
    Ik gebruik hem dagelijks bij mijn stereo installatie.
    Al mijn cd’s staan erop.

  27. Heb hem nog liggen. Achteraf inderdaad waanzin om 950 gulden voor dat ding neer te leggen….. ;-))

  28. Origineel geplaatst door Ashcat
    Leuk! Ik zou graag willen weten hoeveel (werkende!) iPods mensen in huis hebben.

    Wij hebben twee: ik heb mijn iPod video (die bijna nooit huis verlaat en staat aan speakers aangesloten en zeer uitgebreid gebruikt wordt) en mijn dochter heeft een groene iPod nano. Zij ging dus voor de kleur. Dat heb je niet bij iPhone (ja, ja, zwart en wit zijn ook kleuren, maar niet als je 14 bent 🙂 en dan komt nog bij dat je nog veel te jong bent in de ogen van je moeder om iPhone te hebben).

    Daarnaast heb ik iPhone en mijn dochter een HTC.

  29. Origineel geplaatst door WouterT
    Eh… Ik kan gewoon zoeken hoor? Ik ueb ook een iPod Touch 2g (en een iPad 2) en ik kan op beide zoeken.

    Hij bedoelde de iPod second generation, niet de 2de generatie iPod touch….

  30. @Bitje: Nee hoor, Ive is ook verantwoordelijk voor de gekleurde iMacs, is al vanaf ’92 bij Apple in dienst…

  31. De genoemde prijs klopt niet. In m’n mailbox nog de factuur uit 2001 opgezocht van de Online Apple Store en daar staat toch echt een bedrag op van €425 (excl BTW) / €505,75 (incl BTW).

  32. @Matjas: Lol verkeerd begrepen 😉

  33. @MobieleEenheid: Sinds itunes? Volgens mij was de iMac wat eerder…… Het antwoord op je vraag staat ook daar:

    ‘i’ van iMac staat voor internet, individual (individueel), instruct (instrueren), inform (informeren) en inspire (inspireren).

    Note: Ik heb niks van apple. 😉

  34. De eerste iPod heeft destijds: 1399,00 gulden gekocht. Ik heb dit model (5 GB) nog steeds, en hij werkt nog perfect.

  35. Deze heb ik ook nog! En het leuke is na TIEN JAAR gaat het transferren van mp3’tjes nog steeds sneller dan huidige generatie iPod/iPhone/iPad!

  36. Itunes is op windows echt slecht, maar in vergelijking met samsung KIES is het geniaal! het duurt een half uur voordat hijn mijn samsung galaxy gio herkent en dan kan je nog niets behalve muziek eropzetten

  37. Ik heb de 2e generatie iPod ook nog liggen. Werkt nog perfect

  38. @Reem: Van iTunes op Windows krijg je inderdaad geen zen-ervaring. Maar het is altijd nog een stuk beter dan de muzieksoftware die Sony (elk platform) heeft gemaakt. Of Winamp.

  39. @MobieleEenheid: Wat de i in Apple-productnamen betekent:

    “Apple declared the ‘i’ in iMac to stand for “Internet”; it also represented the product’s focus as a personal device (‘i’ for “individual”)” (http://en.wikipedia.org/wiki/IMac)

  40. @D@Loup: Zeshonderdnogwat dollar. Dus in hedendaags geld is dat 450 euro, geen guldens.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.