Reacties voor: iPhonetienvingerblind (Column)

Mijmeringen over het touchscreen van de iPhone: de wekelijkse column van columnist Rutger, winnaar van een Dutch Bloggie voor Beste Persoonlijke Weblog voor zijn vertellingen op Koekjesfabriek.com.
Lees het complete artikel → iPhonetienvingerblind (Column)
Rutger de Quay - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 87 reacties

  1. Noem me ouderwets, maar als ik ben aan het fietsen of autorijden heb ik echt niet de behoefte om mijn iPhone te gaan gebruiken 😉 Zodanig verslaafd ben ik er nou ook weer niet aan. Het handschoenen probleem heb ik verder nog nooit echt ondervonden, wederom om bovenstaande reden, als ik handschoenen aanheb omdat ik ergens heen ga heb ik meestal geen iPhone nodig om me te entertainen 😮

  2. je bent de enige

  3. Mjah niet veel beter als die van vorige week :S

  4. leuk dat je schrijft, maar vind de onderwerpen beetje achterhaald…. De echte (diehard) applefans hebben de iPhone al 2/3 jaar en zulke verhalen zijn al lang aan bod geweest.

  5. Ik heb nog nooit een telefoon gehad met zo’n fijn tochscreen. Je zeurt.

  6. Wat een zagevent!! Er zijn tegenwoordig zoveel oplossingen om te smssen! Als de touchscreen handeling niet echt jou ding is.
    Blijf gewoon van de Iphone af jongen en koop je een Nokiatje!!

  7. Ik weet niet hoor, maar smsen onder het rijden als je naar school toe moet? En dan zeker ook de automobilist aansprakelijk stellen als jij er tegenaan rijdt zeker, omdat het kan?

    Bah

  8. Wanneer gaat hij nu eens weg?

  9. Even over het bedienen met handschoenen aan je kan hem ook bedienen met een worstje doenze in Azië ook

  10. Ze hebben voor deze mensen een naam,,, zeikerds! Beste phone met het beste touch screen op het moment! Alleen die van htc komt in de buurt.

  11. Goed column, ik ken het probleem zelf ook xD ook die automatische spellingsckeck man behoorlijk hinderlijk zijn

  12. Dat vind ik zeer laf van iphoneclub, geen reactie meer plaatsen. Is de kritiek die j krijgt gewoon te hard voor jullie
    Dit is nu gecorrigeerd.

  13. Ik denk dat jullie niet snappen waarom het gaat en dat ze daarom stopen met reactie’s.
    Jullie vallen de persoon in kwestie persoonlijl keihard aan inplaats van dat jullie je bij het artikel houden in de inhoud daarvan.Dat is niet alleen laf maar ook erg stom..Want dat geeft aan dat iedere randdebiel een reactie kan plaatsen.En voor de iPhoneclub een dikke pluim.Die nemen hun redactieleden teminsten in bescherming tegen aso’s zoals jullie

  14. Zoals gezegd een beetje achterhaald, bovendien is iPhone niet de enige met een touchscreen dus dit geldt natuurlijk niet alleen daarvoor.

    Nee sorry!

  15. Goed.

    Ik heb ook via de Twitter al aangegeven dat ik niet kan begrijpen dat de reactie gesloten werden dus dat doe ik hier nog eens.

    Columns bevatten een mening. Daar ben je het mee eens of oneens. Dat is in zekere zin ook de bedoeling lijkt me. reactie sluiten is gewoon niet aanvaardbaar. Dat doen ze in Noord-Korea en niet hier.
    Maar hou het netjes en doe het niet anoniem. Dat is echt zo laf!!

    De colums is gewoon niet goed en bevat een mening die inderdaad zoals al eerder geschreven vooral gezeur. En iemand die zeurt wordt in Nederland nu eenmaal een zeikerd genoemd.

  16. Ik vind het toetsenbord banden iPhone juist super handig:D bij een ech toetsenbord moet je de heletijd knopjes indrukken die vooral op mobieltes vaak heel priegelig zijn. Hèt is waar dat je wat moet oefenen met de iPhone, maar op een computer toetsenbord kon je waarschijnlik ook niet gelijk met tien vingers typen. Ik kan best snel typen op de iPhone, (niet heel veel langzamer dan op de computer:P)

    van het handschoenen probleem heb ik nooit last gehad, sms’en tijdens het fietsen is een groter probleem jah, maar dat zou ik niet veel beter kunnen met een andere telefoon

    ik type trouwens liever met de iPhone rechtop, het vereist wat meer oefening maar dan type je ook een stuk sneller (:

  17. Ik vind het een beetje zeuren om problemen die er niet zijn.

  18. @ikdoetzelfniet:
    helemaal mee eens, dit is allemaal oud ‘nieuws’. Kan er moeilijk tegen dat een jongen van 14/15 een eigen blog krijgt hier op iphoneclub en dat hij telkens met een verhaal komt wat echt TOTAAL niet meer relevant is, dit zijn dingen die ik herkende, zeker weten, maar dan 2,5 jaar geleden!
    Reactie aangepast.

  19. ik ben het volledig eens met de columnist ,

    ik gebruik naast men iphone (die ik zeker nooit meer wil missen) ook een nokia e72 voor men werk. Met de nokia kan ik blindelings een sms typen met de iphone niet echt.

    in de winter(met handschoenen) een sms’je typen op de nokia gaat natuurlijk niet maar rap eventjes door het menu een mailtje zoeken gaat perfect. op de iphone moet je hiervoor spijtig genoeg je handschoen voor uitdoen, of zo een handschoen kopen waar de vingertoppen weg van zijn.

    maar dit weet je natuurlijk wel op voorhand. mss een ideetje voor apple: het huidige scherm combineren met een drukgevoelig scherm (al dan niet zelf uit en aan te zetten)??

    voor de mensen die zeggen dat hetniet meer relevant is, toch wel het probleem stelt zich nog steeds…

    maar toch zou ik zeker men iphone niet kunne missen, men nokia daarin tegen… maar daar speelt software en menuopbouw een grote rol in.

  20. Leuk verhaaltje. Niet iedereen heeft al een iPhone vanaf 2007, dus voor die mensen (waaronder mijzelf) is zo’n column best leuk.
    Ik had dezelfde ervaring dus ook pas afgelopen winter, toen het zo koud was. Stond ik met handschoenen aan te rillen op een perron, wachtend op de trein. Snel even de applicatie TREIN starten om te kijken of hij misschien vertraagd is. Shit…..
    Ik kijk nu al uit naar de column van volgende week.

  21. Nou vindt deze column wel heel erg achterlijk, sorry dat ik het zeg, op moment dat jij je iphone in verkeer veelvuldig gebruiken ben dan ben jij een gevaar voor andere weg gebruikers.

    En sowieso ik denk dat met iphone moeilijk blind typen is, maar helaas is bellen tijdens fietsen niet verboden, al is dat nog niet zo gevaarlijk, het smsen en liggen internetten tijdens fietsen dat is pas gevaarlijk.

    En stja ik heb inderdaad ook gemerkt dat iphone niet goed bruikbaar is met handschoenen, maar aan de andere kant als je fietsen bent moet je iphone gewoon in zak laten, de ipod aan okay, want automobilisten zetten ja ook de radio aan.

    Maar toen ik in winter wandelen was en ik was dan iphone gebruiken moest ik mijn rechter handschoen uit doen en kreeg echt koude vingers erdoor lol.

  22. Opbouwende kritiek: Rutger, schrijf eens meer over waar je de iPhone wél voor gebruikt. En hoe deze geïntegreerd wordt in je dagelijkse leven, als exponent van de huidige jeugd. Probeer leuke invalshoeken te vinden. En maak de columns wat langer. Probeer ook niet krampachtig voor alle doelgroepen te schrijven. Ik zou het wel leuk vinden om, als ‘ouder’ iemand (nou ja zeg) te lezen over hoe de jeugd een smartphone als verlengstuk van hun arm gebruikt. En als anderen niets in jouw stukken zien, dan snap ik niet dat ze ze nog lezen.

  23. Goeie collum,
    ik heb zelf geen iphone maar ben wel van plan de nieuwe (dus die nog uit moet komen) te kopen.
    weet ik gelijk waar ik rekening mee moet houden in de winter 😉

  24. Je weet dat Apple er zelf niets aan kan doen, als de developer geen feedback in zijn applicatie programmeert.

  25. Helemaal mee eens, ik wilde ook nooit een touch ivm het typen etc.
    Ook de tikfouten herken ik, na 1 week had ik er geen last meer van, dit is mijn eerste touch ervaring dus kan niet vergelijken. En de zeikerds moeten niet zaniken

  26. SHIT ZEG jullie zijn zelf zeikerds ik vind dit juist een goed artikel!

    @Rutger je hebt helemaal gelijk ik gebruik de iphone nu een jaartje en zit er nog elke dag aan te denken om een blackberry te kopen of iets dergelijks met toetsen omdat ik ze toch mis, maar ik ben bang dat ik na 2 weken mn iphone gewoon te erg mis het is een telefoon die overstappen naar een ander toestel bijna onmogelijk maakt

  27. Je bent dus de enige… iedereen kan met dit touchscreen overweg, ik had mijn ipod touch 1 dag en ik ik kon gelijk al hele verhale typen met ontzettend weinig spelfouten. voorderest, kijk je gewoon naar het scherm als je sent tweet doet en dan gaat het altijd goed. iphone is best touchscreen ter wereld en jij gaat erover klagen 0_o?

    oke..

  28. Koop handschoenen zonder topjes.

  29. Het touchscreen is idd prima,zoals alle kindertjes hier al hard schreeuwden.
    De collumnist bedoelde echter iets geheel anders en daar steun ik hem ook in.
    Ik vind dat ‘even snel’ een sms typen er niet bij is met de iphone.
    Steeds fouten wissen en overnieuw beginnen,dat had ik dus nooit met mijn x-aantal oude ‘niet touchscreen’ telefoons.
    Wil niet zeggen dat ik niet gek met hem ben,ik mis hem ook echt al ik hem thuis per ongeluk aan de lader heb laten liggen…
    Maare het is beter niet in het verkeer met je iphone bezig te zijn hé!
    In de auto is het super gevaarlijk maar hoeveel fietsers ik al niet bijna van de sokken ben gereden omdat ze opeens voor mijn auto duiken omdat ze te druk aan het sms’en zijn GRRR tot mijn ergenis!

  30. Net als vorige week een slappe column, zeuren over koude vingers door je telefoon? Als ik op de fiets zit, oordopjes in, en die kun je met handschoentjes aan prima bedienen.

    touchscreen was voor mij 2/3 dagen wennen en toen had ik het door.

    Ik ben benieuwd naar je volgende column, hopen dat er een verbeterende lijn inzit, nu heb je voor mij je meerwaarde voor Iphoneclub.nl nog niet bewezen, ondanks dat: succes.

  31. Ik snap niet waarom iedereen zo moeilijk doet met dat je dat touchscreen niet kan gebruiken tijdens het fietsen of autorijden. Daar is het ook helemaal niet voor bedoeld. Als je dan alsnog je muziek wil regelen met je iphone, terwijl je mer handschoenen fietst, dan doe je gewoon een jailbreak uitvoeren en Glovepod downloaden. Problem solved.

    Verder vind ik het trouwens wel een toevoeging aan Iphoneclub. Niet dat ik het geweldige stukjes vind en ik alles zelf al meerdere keren heb meegemaakt, is het toch goed dat Iphoneclub toch ook naar andere dingen kijkt dan alleen maar op nieuws en accessoires etc. concentreerd. Er zouden vaker van dit soort stukjes mogen worden gepubliceerd en niet alleen door Rutger, maar ze kunnen ook zoeken naar andere schrijvers die weer andere dingen belichten.

  32. Heerlijk die klagende, zelf verheerlijkende Nederlander die hier zijn eerste de beste gedachtens over een collumpje waar ze het nietmee eens zijn uitspuien, echt jongens, ga zo door! (alsof je er wat mee berijkt)
    maargoed, ik moet zeggen dat ik de collum wel herken, en het is idd voor iPhone gebuikers onmogelijk om blind te typen, en lees asjeblieft goed mensen, wand omze collumist heeft het niet ovet typen in het algemeen, maar over blind typen, en blind bepaalde handelingen doen met de iPhone, en dat wil idd nog wel eens verrekte lastig zijn!
    Maar blijkbaar kunnen sommige mensen er hier niet tegen wanneer iemand pijlen schiet op de zwakke plekken van hun oh zo geweldige iPhone, moeten we dat ding dan alleen in d lucht gaan prijsen? Daar heb je toch geen collumist voor nodig!
    Ik zeg, ga zo door, ben benieuwd wat je nog meer te vertellen hebt!

  33. @JiK: Je hebt gelijk we hoeven niet alleen die iphone te prijzen het is ook gewoon een toestel met een hoop slechte eigenschappen

  34. Herken mezelf absoluut niet in deze column.

  35. Snaap neit fat je poblemn gebt mer toucscreeeen 😉

  36. ik vind het mooi geschreven maar zelf heb ik nog geen last gehad van het handschoen-probleem

  37. Ik snap niet hoe je een sms op een willekeurig toetsenbord smartphone typt met handschoenen aan. Dan maak je toch ook tikfouten?

  38. Had laatst met het verbouwen bij ons thuis handschoenen aan een soort neopreen ofzo (wegwerphandschoenen). Onderandere de vingertoppen waren van rubber. Tot mijn grote verbazing kon ik hier perfect mijn iphone mee bedienen!

  39. Handschoenprobleem heb ik niet. Maar snap wel wat je bedoelt met de feedback. Ik had hiervoor een Nokia 5800. Die had haptic-feedback. Oftewel: optie om een kleine trilling te geven bij het typen of selecteren. Dat werkte op zich wel lekker. Maar dat zal de al zo korte batterijduur van de iPhone niet ten goede komen. Ps: lekker blijven doorgaan met deze stukjes. Vind ze leuk om te lezen en zijn een welkome afwisseling op de ‘normale’ berichten! De mensen die hierover lopen te zeiken heb ik maar 1 bericht voor: Get a life!

  40. column is leuk! hou em erin a.u.b. hoe meer verschillende artikels, hoe meer vreugd.

    Verder: deze winter nergens last van gehad. Handschoenen aan, iphone in je broekzak en gaan met die banaan! pas binnen weer erbij pakken. weet je ook zeker dat ie niet uit je handen glipt!

  41. voor de mensen die zeuren.
    wat zitten jullie nou te zeiken geen ene telefoon is perfect hoor!!!

  42. Ik ben het eens met het feit dat je niet fijn blind kunt typen op de iphone. Ik heb ook nog een zakelijke normale telefoon en daarop blijf ik sms’en tijdens wandelen een verademing vinden.
    Wat betreft het typen tijdens fietsen en met handschoenen typen nog 2 opmerkingen. Je komt wel heel verslavend over, maar herkenvaar 😉 en fietsend met de telfoon bezig zijn is erg gevaarlijk, vooral in combinatie met auto’s. Maar ik denk dat je daar pas achter komt als je je rijbewijs hebt, in de auto gaat alles 10x sneller danop de fiets, ook al rij je net zo snel. Je denkt vast nog wel een keer terug aan al de kritiek op jouw column als je eenmaal in die auto zit. 😉

  43. Beste iPhoneclublezers,

    Ten eerste waardeer ik het dat jullie allemaal de moeite hebben genomen om mij te vertellen dat er iets niet helemaal klopt aan dit stukje. Ik heb al jullie reacties die jullie me gaven via verschillende mediums gelezen en ik ben tot de conclusie gekomen dat jullie iets dieper in de materie willen. De vraag die mij dan rest is: wat willen jullie? Ik heb een aantal ideeën die ik wellicht kan uitvoeren, maar ik wil graag jullie mening horen.

    Met vriendelijke groet,

  44. In mijn eerdere reactie is regelmatig te zien dat je op de iphone snel een letter verkeerd typt 😉 Normaal typ ik op toetsenborden ook 10 vinger blind, dus op iphone doe ik dat automatisch al met beide duimen z.s.m. Dat gaat regelmatig fout!!

  45. @Rutger de Quay: Ahoy Rutger,

    Allereerst wil ik graag dat je weet dat ik je nog steeds een goede gozer vind. Je stukjes op je blog zijn goed geschreven en ik moet er vaak om lachen. Mijn kritiek gaat dus over het stukje en niet over jou.

    Het stukje hierboven is niet echt boeiend, dat is mijn probleem ermee. Ik wacht op een clou die er niet is, die er niet komt en dat vind ik jammer. Het “probleem” met het iPhone touchscreen is een onderwerp dat al zo ontzettend vaak is behandeld, en de informatie die je erover geeft is niet nieuw of speciaal. Natuurlijk zit er geen tactiele feedback in een touchscreen (duhh!) en dat over die handschoenen, tja, dat is heel vervelend, maar niet nieuw en (zeker nu het lente is) ook niet heel relevant meer.

    Nogmaals een verzoek: ga blij door met schrijven en vat dit niet persoonlijk op. Je bent pas veertien (véértien) en ik ben pas zestien (zéstien). We hebben allebei nog een hoop leven te gaan, leer van je fouten en zorg dat wij ook in de toekomst weer van je stukjes kunnen genieten 🙂

    -Bor

    PS: die laatste alinea van deze comment klinkt bejaarder / afgezaagder dan ik hem bedoel. Sorry.

  46. Wat wil je doen op de fiets dan? Muziek bedienen kan via je oortelefoontjes en derest lijkt me niet verstandig tijdens het fietsen.

    Onzinnige column zonder inhoud. Volgende keer beter!

  47. Origineel geplaatst door Rutger de Quay
    Beste iPhoneclublezers,Ten eerste waardeer ik het dat jullie allemaal de moeite hebben genomen om mij te vertellen dat er iets niet helemaal klopt aan dit stukje. Ik heb al jullie reacties die jullie me gaven via verschillende mediums gelezen en ik ben tot de conclusie gekomen dat jullie iets dieper in de materie willen. De vraag die mij dan rest is: wat willen jullie? Ik heb een aantal ideeën die ik wellicht kan uitvoeren, maar ik wil graag jullie mening horen.Met vriendelijke groet,

    Ik heb zelf ook eens een blog geschreven, maar je pakt een fout thema, het was gister 24 graden hier in Limburg en jij schrijft over dat je niet met handschoenen kunt typen.

    Daar sla je de plank mis, niemand boeit zulke berichten in de lente in zomer, in de Winter misschien wel, dan had je er meer succes waarschijnlijk, je moet ook thema’s nemen die niet vaak voorkomen.

    http://kerkraadse-kde-user.blogspot.com/2009/08/solution-for-iphone-under-linux.html

    bijvoorbeeld dit wat ik toen schreef, het was een vrij uniek onderwerp.

  48. Vind het een leuk stuk, ben dol op de iPhone, maar heb hartje winter ook wel eens een handschoen in mijn mond gehad om te sms-en tijdens het fietsen. Is echter wel touchscreen eigen, niet zozeer iPhone. Zo’n meemaaksel leest toch gewoon lekker weg, laat maar komen die columns van Rutger.

  49. maare…. zulke teksten zijn leuker om zelf te ondervinden, niet? ik ging daarom elke dag met maar 1 handschoen naar school en mijn andere hand in mijn zak, als ik mijn iphone moest pakken kon dat met mijn ene hand terwijl ik met de andere stuurde, handig en je krijgt het niet koud:)

  50. Zo ver ik kan zien is de iphone nog altijd MASTER m.b.t. het touchscreen.
    Geen ander merk kan hier aan tippen.

  51. Rutger, ben het helemaal met je eens. Heb de winter met iPhone nog niet meegemaakt. Maar ik had tot voor kort een BlackBerry en sinds een week de iPhone. Het typen gaat vele malen minder snel dan bij de BB. Dus ja ik jubel zeker over de iPhone maar zeik graag over het touchscreen en ik hoor hier meer mensen over.

    Goed kort door de bocht mail en kalender is BB. Flashy, fun, style, internet en uptodate blijven op alle gebieden is iPhone en dan maar minder mail, ook wel zo lekker!

  52. Ik ben erachter gekomen dat je hem met handschoenen aan nog steeds prima kan bedienen met je neus… :o)

    Een SMS is wel een uitdaging maar een fototje kieken lukt prima.

  53. Al die zeik reacties hier.. Kom op mensen, it’s just entertainment!

    Als reactie op deze column: ik vond de vorige columns leuk om te lezen maar deze was wat minder. Ik denk dat het komt doordat dit artikel gefocussed is op deplus en min punten van de Iphone wat ik minder zag in je adere columns. (naar mijn mening).

    Ga zo door!

  54. Ik ben er achter gekomen dat je handschoenen prima een paar seconden in je mond kunt houden, en je iphone hierdoor optimaal kunt benutten. Echter heb ik ondervonden dat je dit niet kunt als je eet, fietst en Crash Racing wilt spelen.

  55. Als ik de reacties lees dan ben ik bang dat bijna iedereen last met het touchscreen heeft.De reacties zijn soms amper leesbaar vanwege de taalfouten en zinsopbouw.Speel wat minder met je iphone en doe je huiswerk.

  56. Naja vind het 100 keer beter dan mijn HTC die overaaaaaal op reageerd qua touchscreen.. Zelfs al heb ik hem in zijn hoes zitten bij bepaalde momenten waarop er op de een of andere manier druk op komt te staan gaat ie bellen etc, ook al heb ik hem met de knop bovenop op sleep gezet.. De enige manier is om te werken met een VERGRENDEL knop en die zit nou net alleen verwerkt in hele lelijke thema’s zucht..

    Naja doe maar de Iphone, smsen wel als ik van me fiets af ben en doe dan vaak me handschoen voor de helft af.. Niks aan het handje..:P

  57. Ik benhet helemaal met je eens de iPhone is echt een geweldig ding maar aan het tikken zal ik nooit wennen, sms’en gaat gewoon echtniet als ik naar school fiets, en met mijn oude mobieltjes had ik daar echt geen moeite mee.
    Dus toch niet de enige hoor:P

  58. Leuke kolom hoor, en tis mij wel duidelijk waarom je leeftijdsgenoten met een BB lopen.
    Denk dat de doelgroep een beetje te oud hier, de meeste jonge mensen van 15 hebben geen iPhone en zeker niet al sinds een jaar of 3. Maar als je niets herkenbaars schrijft voor jongeren, dan wordt het ook nooit een doelgroep dus ik vind je juist een aanvulling op deze site.
    Ik zou wel eens een kolom willen lezen over WhatsUp, dat schijnt erg populair te zijn bij jouw leeftijdsgroep en wat ouder. Veel succes met schrijven!

  59. Zo. Wat een nare reacties allemaal. Ik herkende mezelf juist in wat hij schrijft. Je mag toch van je iPhone houden èn ook een aantal hebben die niet ideaal zijn? Dat is toch meer dan normaal? Als je alles fiets zoals in amsterdam, heeft hij zeker een punt. In de winter kon ik de iPhone alleen met m’n neus activeren (sliden), laat staan sms’en. En de oude t9 manier om sms’jes te sturen was ook praktischer voor korte sms’jes. Dit kon je voorheen snel doen zonder je aandacht voor dingen om je heen te verliezen. Nu heeft het heel veel van mijn (visuele) aandacht nodig. We zijn uiteindelijk consumenten, geen blinde groupies neem ik aan, het is dus prettig om juist ook een licht te werpen op dingen niet ideaal zijn. Wat ik zelf ook een beetje frustrerend vind is dat je geen directe toets hebt om de 3G samen uit te zetten. Nu moet je een stuk of 4 handelingen plegen (die dan ook je volle visuele aandacht nodig hebben) om dat te doen. Of ben ik aan het zeiken en is daar allang iets voor? Laat me dan graag weten!

  60. Ten eerste: een column die zoveel reacties/weerstand oproept is per definitie een goede column. Columns zijn niet bedoeld om de communis oipinio weer te geven. Ten tweede: ik vind het gemaakte punt niet goed gebracht, maar wel een goed punt. Dat van die handschoenen is een beetje flauw, want met mijn Nokia kon ik ook geen sms-jes typen met mijn handschoenen aan. Maar wat ik wel kon, en met mijn iPhone slechts met grote moeite, is achteloos met één hand sms-jes typen (ook op de fiets idd!). Wat dat betreft is de iPhone een heel ander apparaat. Ik vind m’n iPhone een fantastisch ding, maar niet om met een hand te gebruiken. Ook bellen met het ding vind ik geen genot. Vaak een echo naar vaste telefoons, soms moeite in fel zonlicht de telefoon op te nemen, regelmatig moeite de slider bij inkomende gesprekken in een keer (met één hand lukt geregeld pas na de tweede of derde keer!) te beantwoorden. Aangezien het ding zoooveel andere dingen zo goed kan weegt dit ruimschoots op, maar ik moet eerlijk zeggen dat het een beter internet device dan sec telefoon is. Dat geldt ook voor de batterijduur. Ald ik geen gigantische internet behoefte zou hebben (die ik wél heb) zou ik zo terug gaan naar m’n oude Nokia uit 1999. Eat that, niet-kunnen-spellende-iPhone-club-reaguurders. Aan Rutger: dat zou ik ook een interessantere insteek vinden: waar gebruiken veschillende doelgroepen hun telefoon voor? Dat verklaart denk ik waarom grote groepen mensen nog steeds de voorkeur geven aan een blackberry (zakelijke gebruikers die veel mailen/SMS-en, dat geldt ook voor schooljeugd). Iets anders/gerelateerds dat ik interessant zou vinden voor een column is het verslavende aspect van een iPhone. Ik word soms gek van mezelf als ik om 23:00 ‘s avond in bed nog lig te internetten oid op m’n iPhone ipv lekker een boekje te lezen. Succes Rutger!

  61. Column is gewoon de ervaring/mening van iemand. Prima toch. Dat iemand het er niet mee eens is en zegt wat hij vind moet ook kunnen, anders heeft een column geen zin vind ik. Maar op de persoon spelen en half lopen te schelden etc. vind ik nergens op slaan en zulke gasten mogen wat mij betreft een Ip-ban ofzo krijgen hiero. Gewoon door blijven schrijven en voor jou is het op zich mooi dat je hier jezelf ook kunt ontwikkelen als columnist (ook doordat je gelijk reacties krijgt)

    Ben het zelf ook niet eens met de column en vind het toetsenbordje superieur..veel lekkerder dan echte toetsen en beter dan welke touchscreen ook op dit moment.
    Heb nog nooit zo lekker getypt, was ff wennen in het begin uiteraard.
    Verder vind ik inderdaad dat het natuurlijk niet kan dat je in het verkeer aan je iphone zit te pielen/typen. En als je het al doet kun je er natuurlijk niet vanuit gaan dat Apple er rekening mee houdt dat mensen ook op de fiets of tijdens het auto rijden sms’jes gaat sturen. Dat is de wereld op zijn kop. Dan eis je haast dat ze iets gaan ontwikkelen dat mensen in het verkeer ook met andere dingen bezig gaan en dus daar rekening mee houden? Onzin.
    En nee, hij reageert niet op handschoenen..is ook niet zo raar. Maar probeer jij maar normaal te typen met een blackberry en handschoenen aan..wordt je ook niet vrolijk van.

    Maar goed..iedereen kijkt er anders tegenaan..laat je niet van de wijs brengen door sommigen hier..vooral doorgaan..Ben het verder helemaal eens met Jack zei op 30 april 2010 om 17:39. Geef die man een pluim.
    zo kan het ook namelijk en kunnen anderen een voorbeeld aannemen.
    I.p.v. iemand proberen af te branden kun je ook opbouwende kritiek geven en iemand proberen uit te leggen wat en hoe.

  62. uitstekende column, die zoveel reactie oproept.
    in os4 komt een nieuwe functie in autocorrectie. als je een woord selecteert krijg je een vervang suggestie.
    Ergo, Apple denk mee over de beschreven problemen.

    Verder lijkt mij een neus extensie wel handig voor de koude winterdagen,

  63. ik vind het eigenlijk wel leuk dat er elke week zo’n column geplaatst wordt. je schrijft lekker luchtig en ik vind het fijn om te lezen

  64. probleem met touchscreen:
    ik heb momenteel last van mijn huid van mijn vingertoppen en dan reageert het touchscreen ook anders.

  65. @Johannes:
    Als jou Nokia uit 1999 het zelfde kon als de Iphone was hij binnen 5 min al leeg.
    Het gebruik van een telefoon in het verkeer is ten alle tijden fout, zowel in de auto als zeker op de fiets.
    Als oom agent een beetje zou opletten dan krijg je daar gewoon een bekeuring voor.

    Voor degene op de fiets, een ongeval waarbij een motorvoertuig is betrokken geld de omgekeerde bewijslast. Dus de bestuurder van het motorvoertuig moet bewijzen dat de fietser fout was. Met een mobiel in je handen wordt dat wel heel gemakkelijk.
    Immers de verzekering is er om geld te innen en niet om het uit te geven.

  66. Toetsenbord vind ik persoonlijk prima. Je mist weleens wat natuurlijk en als je vaak in 2 talen schrijft is het bijster irritant dat the opeens THE wordt (geen idee waarom overigens, zelfs nadat de iPhone hersteld is, is deze “verbetering” aanwezig). Voor wat betreft het stukje: geef hem een kans! Voor iemand van 14 – 15 jaar is het best aardig en we kunnen allemaal zien dat het gros van de reacties bewijzen dat de auteurs daarvan een stuk slechter schrijven…..

  67. @Jasper: Die spellingscontole kan je gewoon bij instellingen uitzetten 😉

  68. Ik zou graag op twee dingen willen reageren: het stuk zelf en de auteur!

    Ten eerste: het artikel. Het artikel is qua inhoud inderdaad een beetje achterhaalt. Maar toch lees ik het met groter plezier dan de meeste andere artikelen. De opbouw is goed, het taalgebruik is goed en ga zo maar door. Een hoop proffesionele artikelen vind ik een stuk slechter!

    Ten tweede: de auteur. Naar mijn mening ben jij echt een super goede auteur! Je stukjes zijn vermakelijk en duidelijk! Ik denk dat jij het als journalist of iets dergelijks ontzettend ver kunt gaan schoppen gezien je leeftijd. Dit is niet zomaar iets wat de eerste de beste negatieve reageerder je hier na doet. Ik heb ook wel eens wat geschreven voor iphoneclub, maar ben daar na een tijdje mee gestopt in overleg met de redactie. Als ik jou artikelen vergelijk met de artikelen die ik toen schreef, zie ik echt een wereld van verschil! Dus mijn advies: ga iets doen met je talent, want dat is het: een talent!

  69. Ik merk hier helemaal niks van. De iPhone heeft niet alleen een goede spellings controle, ook kun je op de 3gs met je headsetje gewoon lekker Voice control etc gebruiken. Ookvind ik het een beetje onzin om zoiets over die koelkast te schrijven. Je kunt ook gewoon eerst op tweet drukken en dan de koelkast open do

  70. “De vraag ik die dan telkens stel als”

    Leest de redactie die columns zelf ook niet?

  71. @Tom: Natuurlijk lezen we die. Maar het is traditie dat redacties columnisten ook een zekere mate van redactionele vrijheid geven.

    Anders krijg je dit soort taferelen. Desondanks is de zinsbouw nu gecorrigeerd.

  72. Beide problemen zijn makkelijk op te lossen en idd dus redelijk achterhaald. Want je hebt handschoenen En een opplaktoetsenbord. Volgende keer beter dus, hoop ik.

  73. Ik heb de afgelopen winter heel gemakkelijk op mijn iPhone buiten kunnen werken, je moet ook handschoenen kopen en geen wanten. Dan is het probleem van op verkeerde knoppen drukken ook er ook niet meer 😉

  74. Rutger, laat me beginnen met zeggen dat al wat volgt géén aanval is op jou als persoon. Mijn commentaar is gericht op de inhoud (inhoud?) van je blogs en alleen maar opbouwend bedoeld…

    Wat ik mis in al je blogs is emotie. Het is alsof ik iets lees van iemand die lijdt aan een autistische stoornis (dat worden minimaal 13 reacties aangaande ‘autisme’). Schrijven is namelijk (be)leven. Het schrijven van een column is dat al helemaal. Als lezer wil ik de ergernis, de verwondering, het geluk, de woede, frustratie en de angst kunnen voelen, of nog beter…, kunnen ruiken. En behalve dat Rutger, stel jezelf altijd de vraag: “Waar wil ik naar toe met mijn verhaal?”. Lees je “”columns”” nog eens over en probeer deze vraag eens voor jezelf (maar ook voor mij en het overgrootte deel van de iPhoneclub) te beantwoorden. “Waar wilde ik in godsnaam naartoe?” of, zoals je leeftijdsgenootjes het zo mooi zeggen: “What the F* was I thinking?!”. Laat me je even terugnemen naar je tweede “”blog””. Dat je in ‘Je kunt er ook mee bellen’ een ‘dikke mevrouw’ wilt opvoeren, prima, so be it. Niets mis mee. Maar… behalve dat ze dik is doe je er niets mee. Je insteek is aardig (als dat geen compliment is…), je opbouw jammerlijk en je afwerking zuigt. Werk toe naar een climax! Om je een idee te geven, een voorbeeld.

    Daar zit je. Lichtelijk nerveus vanwege de flinke reis die je met het openbaar vervoer gaat maken. Stations die aan je voorbij suizen. Je ziet jezelf weerspiegeld in het smerige raam. Klein, puisterig en met de onzekere blik van een vijftienjarige die voor het eerst naar ‘De Grote stad’ gaat. Op de rug van je hand staat in vlekkerige letters ‘Sloterdijk eruit!!”. Had je een creditcard gehad, dan had je nu de applicatie “Trein” kunnen openen. Vooral omdat de speaker, nét voordat ‘ie met een vermoeid gekraak uitviel, een station noemde dat volgens jou met een S begon. Bij gebrek aan ‘Trein’ open je ‘Twitterrific’ om hiermee wat tijd te vertwitteren. Je beschrijft de dikke vrouw die schuin tegenover je zit. Het lillende vet van haar buik, borsten en nekplooien dat solidair meedeint met iedere beweging van de trein. Terwijl ze tikt op haar telefoon (ook een iPhone), kijkt ze je met boosaardig, kleine varkensoogjes aan. Je verzendt je Tweet naar al je tweehonderdtwaalf vriendjes en checkt daarna de Tweets in je directe omgeving. Je moet lachen om een tweet van ene Olga. “Zit in de trein. Station Sloterdijk net voorbij. Puisterig jochie schuin tegenover mij. Beslist niet ouder dan twaalf. Vanaf welke leeftijd mag je als kind zonder begeleiding reizen? Waar is de stakker zijn moeder?”.

    T. [T. is géén 15 jaar, heeft géén eigen site en heeft ook nooit een Dutchie Blog- award gewonnen]

    Ps. iPhoneclub. Dat Rutger nog maar 15 is en stukjes schrijft is bijzonder te noemen. De cohesie van poep onder je schoenen is dat ook. Denk echter niet dat ik me daarover verwonder als ik de levensdrek met een takje uit het profiel van mijn zool peuter… (overleeft deze laatste alinea de censuur?)

  75. @rutger
    Los van het gekozen onderwerp van een column en de timing hiervan, zou het mooi zijn als er aan het eind sprake is van een soort clou. Nu blijft het allemaal een beetje als los zand aan elkaar hangen.

  76. Ik begrijp de term “time is money” maar op dit moment kost jij alleen nog maar geld want je gaat nog naar school dus die ijskast een seconde later opentrekken nadat je “send tweet” hebt gedrukt zal wel gaan,zeker…

    Trouwens vind ik het een zeer slecht voorbeeld om op de fiets te gaan sms’sen. JE MOET UIT JE DOPPEN KIJKEN EN HET VERKEER IN ‘T OOG HOUDEN! In de auto mag je ook niet bellen e.d. dus waarom zou dat voor jou anders zijn?
    Het zijn net zo’n superhelden als jij die een mens een zeer slechte dag bezorgen door met je fiets op de moterkap van zijn/haar auto te belanden en dan de kaart van “zwakke weggebruiker” te trekken terwijl je eigenlijk een tekstberichtje aan ‘t typen was,meezingend met de muziek die loeihard door je schedel gebeukt werd.
    Ik ben niet van mening dat dit een nuttige topic was,integendeel!

    Er is ook nog zoiets als verantwoord gebruik dus ik denk niet dat Apple oren heeft voor jouw frustraties.
    En voor jouw vingerprobleem is trouwens al drie winters een oplossing. Er bestaan al heel wat handschoenen die het wel mogelijk maken de iphone “in de kou” te bedienen.

  77. Ik denk dat het meer een porbleem is dat zich onder jongeren voordoet. Ik had dit namelijk ook 😛 Ik heb een ipod touch, en dan is het al helemaal niet te doen, want dan heb je geen tril die je een kleine vorm van feedback geeft. En idd de koude handen door het uitdoen van je handschoenen om naar het volgende nummer te skippen (ik heb iTouch 1st gen.. ik weet het begin er niet over).

  78. Oh jee, zoveel tegenstanders tegen deze column…
    Nu ff weerleggen dan:

    1. @dannyy: dit verhaal is wel degelijk relevant, omdat ik het zelf ook ervaar.. Je kan wel boos zijn om het feit dat een jongen van 14 jaar een wekelijkse blog op iphoneclub schrijft, maar niemand stuurt je om het te lezen.. Je kan er net zo goed gwn overheen lezen als je de titel ziet, dus wat zeur je nou? En als jij het beter kan, waarom doe jij dan geen poging om een blog te schrijven?

    2. @mick: handschoenen zonder vingertoppen beschermen niet tegen de kou, dus dan kan je net zo goed geen handschoenen dragen

    3. @kevin: natuurlijk moet je opletten in het verkeer, maar als fietser kom je ook vaak op lange fietspaden, waarbij je geen enkele kruispunt of dergelijk tegenkomt, waardoor het gebruiken van je iphone geen gevaar is. Natuurlijk moet je niet de hele tijd je ogen op je iphone houden, maar ook om je heen kijken, maar het is niet zo dat, wat wel bij een autobestuurder is, dat als je even naar beneden kijkt, je hand dan naar links of rechts neigt, waardoor je stuur dat ook doet en dat je dan binnen de kortste keren in een botsing bent betrokken

    4. @kevin/remco/..: Ik heb het heel vaak dat ik mijn iphone wil bedienen zonder ff te gaan kijken, zoals tijdens het lopen

    5. @seeker/benjamin: Je kan wel zeggen dat je je iphone in je broekzak moet laten tijdens het fietsen, maar het is toch wel vaak zo, dat als je op de fiets bent en je bent muziek aan het luisteren, dat je soms een lied wilt skippen of de volume harder of zachter wil zetten. Dit kan je dan wel met de apple oordopjes met de microfoon doen, maar dit zijn dan ook de enige oordopjes waarbij dat mogelijk is. Bij alle overige oordopjes is dat niet mogelijk, waardoor je toch je iphone uit je broekzak moet halen. Ook is het zo dat het mogelijk is dat je ineens gebeld wordt, waardoor je toch je iphone ff uit je broekzak moet halen om het op te nemen. Dit kan met de apple oordopjes wel met de mic, maar nogmaals, met alle overige oordopjes niet!

    6. @tarik: de iphone kan dan wel het beste touch screen ter wereld hebben, maar dat betekent niet dat het perfect is 😉

    7. @angelique: dat jij niet ‘even snel’ een smsje kan typen, doordat je telkens op ‘backspace’ moet drukken is jouw persoonlijke ervaring, want ik typ bijna net zo snel als dat ik op de pc typ (boven de 400 aanslagen per minuut)

    8. @bashb: je kan je oordopjes danwel bedienen met je handschoenen aan, maar dat is alleen voor muziek en het bellen. Als je je iphone via het touch screen wilt gebruiken, dan is dat echt niet mogelijk

    9. @teerdz: er zijn verschillende applicaties die je kan gebruiken ‘voor onderweg’, maar geen enkele is hetzelfde als via de originele ipod bediening op je iphone

    10. @JiK: het is niet onmogelijk om blind te typen op de iphone.. Ik kan het wel, ook al is het niet optimaal.

    11. @peter: telefoons met een echte toetsenbord zijn makkelijker te bedienen met handschoenen aan, omdat ze fysiek aan te raken zijn. Je kan de knoppen op gevoel bedienen en het is eigenlijk hetzelfde als de toetsenbord van je pc alleen dan in een miniatuur versie.

    12. @richard: je kan je iphone wel pas uit je broekzak halen als je binnen bent, maar dat is niet echt handig als je je iphone tijdens de hele rit gebruikt (voor bv muziek) en als de rit ook nog eens heel lang is. (muziekbediening/oordopjeskwestie; zie @seeker)

    13. @carlos: ik heb mijn rijbewijs en ik gebruik mijn iphone nog steeds tijdens het fietsen en over de typfoutperiode ben ik al overheen.

    14. @jerry.w: handig tijdens het lopen, maar niet tijdens het fietsen

    15. @AH: probeer de app mboxmail eens

    16. @sander: doe je je handschoenen ook in je mond als ze van wol ofzo zijn dan?

    !7. @ mrmaikey/jeroen revelman: ik sms zovaak tijdens het fietsen

    18. Jacq: Whatsapp één van de apps die onmisbaar zijn! gratis smsen.. Daarom is de BB zo populair (vooral onder de jongeren), door het pingen. Veel vrienden van mij hebben ook een BB. De meeste reacties waarom een BB en geen iphone: het is goedkoper, het is mooier, het heeft geen touch screen en je kan pingen (terwijl je op de iphone ook kan pingen). Ikzelf heb natuurlijk een iphone, omdat het gewoon 1000x beter is :p

    19. @johannes: als je je helderheid zo instelt, dat het automatisch aanpast aan de omgeving, dan heb je ook geen problemen met het zonlicht of andere lichtbronnen

    20. @daejji: het is niet leuk als er alleen maar negatieve reacties komen en vooral niet als ze persoonlijk gericht zijn, maar de columnist is niet de enige met vrijheid van meningsuiting, al is het wel zo dat het met al die negatieve reacties ook niet echt opschiet en in de plaats daarvan beter opbouwende kritiek kan zijn, maar een ip-ban gaat ook weer te ver

    21. @rufus kohn: al die extra dingen om je typvaardigheid te verbeteren, terwijl het alleen maar langer laat duren. Als je het nou gelijk goed doet, dan ben je er klaar mee en heb je geen andere extraatjes ervoor nodig

    22. @henk: gewoon je spellingscorrectie uitdoen

    23. @dennis: de opplaktoetsenbord is wel handig in normale modus, maar niet in landscape modus, wat ik liever heb

    24. @dimitri: iphone hater..

  79. Ik ben het eens met de schrijver en vind het jammer dat er zoveel ‘fanboy’ reacties geplaatst zijn. Iedereen die een keypad telefoon heeft of heeft gehad weet precies welk probleem de columnist hier omschrijft. Als ik tijdens het fietsen een smsje wil typen op mijn nokia pak ik het toestel uit mijn zak terwijl ik nog gewoon op het verkeer let, ik druk toets naar links en daarna de eerste letter van degene die ik wil smsen, dit allemaal terwijl ik nog steeds op het verkeer let en mijn muziek luister, ik druk de enter toets in en typ het hele berichtje, BLIND, dus nog steeds zonder 1 keer kijken, wat Rutger ook bedoelt. Ten slotte als ik klaar ben met het smsje typen en ik rijd op een recht stuk of sta bij een stoplicht ofzo lees ik het snel door voor mogelijke typfouten en druk op verzend. Als ik dit met een iphone zou willen doen moet ik continu naar het scherm kijken omdat deze gewoon niet reageert wanneer je een letter in toetst, ook weet je niet welke letter je intoetst als je niet naar het scherm kijkt. Waardoor het inderdaad gevaarlijk is om dit toestel tijdens het fietsen te gebruiken. Ik zelf sta op het punt nu een 3gs te kopen maar het niet blind kunnen smsen is de enige reden waardoor ik nog niet wil overstappen op een TOUCH telefoon in het algemeen.

  80. Niet zo zeuren mensen! Als je het er niet mee eens bent, dat kan, en dat mag ook. Maar ga dan niet die jongen persoonlijk de grond in stampen.

    Wat mij betreft: leuke column tussen al dat nieuws. Ga zo door Rutger!

  81. Origineel geplaatst door Seeker
    maar helaas is bellen tijdens fietsen niet verboden, al is dat nog niet zo gevaarlijk

    inderdaad, smsen is net zoals bellen niet verboden in het veroer. internetten is ook niet verboden.

    wat wel verboden is op de fiets, op de brommert, in de auto, vrachtwagen en bus (als bestuurder) is het VASTHOUDEN van je mobiele telefoon. je krijgt een boete als ze zien dat je je telefoon beet hebt, ongeacht of en wat je ook doet.

  82. Wat een hoop zielige reacties hier…
    Zeuren over zijn gedrag en bla bla bla..
    Het kan inhoudelijk wat spannender, probeer het verhaal wat smakelijker te maken. Verder is het wel herkenbaar. Ik heb mijn iphone nu nog maar 4 maanden en ik heb inderdaad van die momenten dat ik denk: “Waar is mijn Nokia met T9!!??”
    Gewoon even snel en blind een sms sturen.
    Ga zo door en laat die azijnpissers maar lekker gaan.

  83. Beste collumnschrijver,
    Ik stuur je een paar iphonehandschoenen op. Probleem opgelost. Nooit meer kouden handen en toch lekker iphonen. Mail je adres naar iphonehandschoenen@gmail.com

  84. @T.:

    Hahahaha, T. for president! Heb me rotgelachen!!

  85. Origineel geplaatst door kevin
    Ik begrijp de term “time is money” maar op dit moment kost jij alleen nog maar geld want je gaat nog naar school dus die ijskast een seconde later opentrekken nadat je “send tweet” hebt gedrukt zal wel gaan,zeker…Trouwens vind ik het een zeer slecht voorbeeld om op de fiets te gaan sms’sen. JE MOET UIT JE DOPPEN KIJKEN EN HET VERKEER IN ‘T OOG HOUDEN! In de auto mag je ook niet bellen e.d. dus waarom zou dat voor jou anders zijn? Het zijn net zo’n superhelden als jij die een mens een zeer slechte dag bezorgen door met je fiets op de moterkap van zijn/haar auto te belanden en dan de kaart van “zwakke weggebruiker” te trekken terwijl je eigenlijk een tekstberichtje aan ‘t typen was,meezingend met de muziek die loeihard door je schedel gebeukt werd. Ik ben niet van mening dat dit een nuttige topic was,integendeel!Er is ook nog zoiets als verantwoord gebruik dus ik denk niet dat Apple oren heeft voor jouw frustraties. En voor jouw vingerprobleem is trouwens al drie winters een oplossing. Er bestaan al heel wat handschoenen die het wel mogelijk maken de iphone “in de kou” te bedienen.

    En door mensen zoals jij is deze leuke column opgehouden te bestaan.
    Mensen zoals jij bederven het plezier van anderen.

    BEDANKT (NOT)!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.