Reacties voor: iPhone wordt 5 euro duurder door thuiskopieheffing

De iPhone wordt vijf euro duurder door de thuiskopieheffing. In 2013 moet voor smartphones met 16GB opslag en meer 5 euro extra worden betaald aan de winkelier, die afrekent met de Stichting Thuiskopie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 84 reacties

  1. Dit slaat nergens op, ik bedoel van, waarom gaat de regering zich nu bemoeien met die piraterij en zo. Ik bedoel van je hebt het toch zelf in de hand of je betaald of niet. Apple doet het trouwens wel goed met iTunes, dat wel, ik betaal alleen via iTunes mijn muziek, bij verder geen andere winkel!

  2. Oh ja… maar natuurlijk, de consument gaat wel weer betalen. Kijk nu eens naar de verwijderingsbijdrage, na jaren is de pot zo opgelopen dat er geld genoeg is voor jaren en we doen er niets mee. Hadden ze dat geld niet kunnen gebruiken dan?

    Dit is weer een leuk potje en straks hebben ze het geld en weten ze niet hoe ze dit moeten gaan verdelen.

  3. Echt belachelijk… Stel je bent al legaal bezig.. Dan zegt de overheid, ja leuk, maar betaal toch maar lekker extra. Moet niet gekker worden, zie het al voor me dat dit in andere branches gaat gebeuren…

  4. In de laatste regel staat dat er voor 1 januari 2013 nieuwe afspraken gemaakt moeten zijn. Moet dit niet 2014 zijn?

  5. @Laredo: Ik heb het nog eens goed bekeken en de afspraken moeten voor 1 januari 2013 gedaan zijn. De opmerking over ‘1 jaar’ in dezelfde zin was op die plaats niet zo handig (omdat je dan inderdaad denkt dat het 2014 moet zijn), dus die heb ik weggehaald.
    Ze moeten dus voor 1 januari 2013 om tafel om nadere dingen af te spreken.

  6. Word hier zo moe van. Eerst harde schijven, welke ik enkel gebruik om eigen projecten op te back-uppen. Nu weer de smartphones. En dat terwijl ik geen eens muziek of films op mijn iPhone heb staan…

  7. Via elke mogelijke manier wordt je kaalgeplukt.

  8. dat is er 1 uit de categorie, doe mij die maar ( geldkraan )

    achja, ze moeten wat he, vliegen tellen op kantoor wordt ook saai na een tijdje

  9. Mooi, is mijn argument om lekker te blijven piraten ook weer binnen. Slim hoor, Teeven.

    Voor mij werkt het zo: ik heb door de jaren heen zoveel lege cd’s, dvd’s, usb-sticks, harde schijven, mp3-spelers en telefoons gekocht, dat ik mag stelen wat ik wil. De artiest c.q. de hebberige platenbaas is al betaald door mij, ik ga dat niet dubbelop doen.

    Makkelijk zat!

  10. Nederland is echt een belasting land. Alles draait om belastingen. Daarom hebben bedrijven zoals Apple een “speciale” belastingregeling met Nederland. Hierdoor betalen ze minder belasting. Ze mogen Apple en andere multinationals juist gaan aanpakken zonder dat de consument hier last van heeft. Ach ja dat is enkel in verhalen en sprookjes mogelijk.

    Apple lobbiers krijgen genoeg voor elkaar, dit geldt voor de meeste lobbiers. En de grap is dat deze mensen ook in het kabinet zitten.

  11. En de mensen maar kaal plukken voor hun eigen fout. Over een paar jaar is alles zo duur dat niemand wat meer kan betalen.
    En de salarisen maar niet veranderen vindt dit een beetje triest !!!! Beetje heel erg zelfs.
    Net zoals die 21% btw nou sorry hoor maar de consumenten hiermee opzadelen en hun laten betalen voor wat de regering heeft veroorzaakt vindt ik het een erg zielig.
    Ik geef het nog zo een 10 jaar en dan zijn wij net zoals griekeland waar hun nu in zitten maar dan worden wij wel failiet verklaard.

    Sorry hoor moest ff me ei kwijt

    @Apple user: ik geef je helemaal gelijk

  12. Ze zijn gek geworden ik heb een spotify ab en betaal dus al voor muziek
    Toch maar weer gaan downloaden en spotify opzeggen
    Goed gedaan hoor lekker mensen kaal plukken die het misschien niet gebruiken
    Laat dan mensen 5€ betalen voor een app die muziek kan afspelen kan je teminste kiezen
    Nederland ik wordt ziek van je belastingen

  13. Als ik 2 vriendinnetjes heb. Moet ik dan voor de extra vriendin ook belasting betalen. Pfff kom er niet uit. Beter eentje dumpen. Anders krijg ik een blauwe envelop thuis. :)))

  14. En ze zeggen “tijdelijk”. We zullen zien. Hoe ging dat ook alweer met het “tijdelijke” kwartje van Kok?

  15. Stichting thuiscopy bestaat al jaren. Zo’n 7 jaar geleden leverde mijn bedrijf een zelf gemaakte video aan op VHS aan de klant, 500 banden. De banden waren ook voir intern gebruik bij de klnt. We konden de thuiscopy heffing op de VHS band terugvragen via een formulier. Netjes gedaan allemaal. Alleen het geld hebben we nooit mogen ontvangen. Tja, zo’n stichting Thuiscopy is net zoals Brein, Buma Stemra en de Kamer van Koophandel een manier om je meer geld uit je zak te troggelen zonder dat je er iets voor terug krijgt. Dit soort clubjes treed naar buiten alsof ze een heldendaad uitvoeren voor gemeenschap , artiesten en bedrijven, terwijl het eigenlijk gewoon dieven zijn en de eigen zakken aan het vullen zijn. Schandalig eigenlijk toch?

  16. Nederland weet weer een nieuwe vorm om belasting op te leggen. Voor mij een reden om mijn iPhone buiten Nederland te kopen, alleen al uit protest. Heb nog nooit één noot muziek buiten iTunes om, gedownload.
    Wat een v r e s e l i j k land wordt Nederland toch, wat dit betreft.

  17. Nu dus een iPhone of iPad aanschaffen de heffing is tijdenlijk dus alleen voor 2013

  18. ik heb nog nooit een MP3 bestand of videobestand gehad op mijn iPhone 4. Muziek stream ik via Spotify (betaal ik 10 euro per maand voor), video’s kijk ik via youtube.

    weg met die zooi!

  19. het blijven zakken vullers in Den Haag.
    of het nou de links of de rechtse zijn maakt niet uit.

  20. Dit slaat echt nergens op.

  21. Ik vindt het prima, het is een klein bedrag bij de kosten van een iPhone.
    En aangezien dat ik 99,99999% van de muziek en filmpjes gratis van het net haal 🙂

    En als je zelf alles eerlijk betaald download (kuch..ik kan het niet geloven), dan kan je voortaan ook met opgeheven hoofd ook naar de piratenbaai surfen :LOL

    En laten we eerlijk zijn dit is gemakkelijker te handhaven dan een download verbod 🙂

  22. Straks moeten we ook betalen als je zelf de WC schoonmaakt, dit vanwege inkomstenderving van de schoonmaak(ster)…

  23. En zolang je niet voor de volle 100% zelf mag bepalen wat je met je GEKOCHTE downloads mag doen, zal ik niet betaald downloaden.

    Want zelfs bij iTunes mag je niet, je betaalde downloads doorgeven aan je kids of familie, wat wel kan met een CD of BluRay.

  24. 3e wereldland zijn we inmiddels aan het worden. Ze zijn zo verward door de crisis, dat ze niet meer weten waar ze het geld moeten halen. Dan maar de weg van de minste weerstand?

  25. En dat komt dus bovenop de 1.1. miljoen die we al per gezin aan belasting betalen.

  26. Jullie gebruiken het verkeerde teken waardoor het artikel beetje onduidelijkheid geeft. Jullie gebruiken het kleiner dan of gelijk aan ( ≤ ) i.p.v. het groter dan of gelijk aan ( ≥ ). Hierdoor lijkt het net alsof je voor 16gb of minder maar €2,50 betaald en voor meer dan 16gb € 5,- betaald.

    On topic: Jammer dat de ministers niet snappen dat je hiermee het downloaden alleen maar stimuleert, je betaalt immers via de aankoop van je devices al.

  27. Leuke reacties. Voor de mensen onder ons die nog nooit van VHS of casettebandjes hebben gehoord: daar heeft altijd al een kopieheffing opgezeten. Feit is eigenlijk dat de overheid dit nooit heeft ingevoerd voor andere vormen van muziekopslag. Ze zijn er gewoon rijkelijk laat mee. Overigens is de verwachting dat dit voor een jaar ongeveer 30mln oplevert. Heeft in die zin dus nouwelijks met bezuinigingen te maken. Het is slechts ter compensatie van misgelopen rechten door artiesten.

    Of je het daarmee eens bent is een andere discussie, maar kopieheffing is niets nieuws in Nederland. Het is gewoon te laat geüpdatet.

  28. Haal t wel in het buitenland, net zoals de benzine!
    Dat is t voordeel als je in het uiterste zuiden van dit belastingzuigende heffingsland woont!…
    Van mij krijgen ze geen cent meer

  29. Nou nou nou, gaan we nu echt lopen zeuren dat een 5 euro teveel is? En dit op een apparaat dat zoveel meer kost…. tssss

  30. *slingert Spotnet weer ff aan!* 😉

  31. Kim op zeg !!! Dit slaat toch nergens op dat is bijv. apple zijn eigen verantwoordelijkheid daar hoefen de consumenten toch niet voor te betalen belachelijk

  32. Met die 5 euro koop je dus mooi de schuld van het piraten af 🙂 Dat wordt dus als ik een nieuwe iPhone koop geen “kopen” meer want het is dan toch al betaald..

  33. Ik koop 90% van mijn muziek. Pc en staan vol met orginele cd’s en dan kan ik weer meer gaan betalen. Crisis oplossing door meer geld te blijven vragen aan burgers. Ondertussen zal er geen muzikant geholpen worden, want of het gaat naar de platenlabels of gewoon in eigen zak voor een jsf project.

  34. Wat een boolshit regeling.. De gene die het minst te verteren hebben zijn de gene die het meest piraten..

    Teven is echt een domme .. (vul maar in)

  35. Kan iemand mij zeggen waar de kopieerknop zit op mijn iPhone? Ik kan hem niet vinden? Als ik hier voor ga betalen, wil ik wel even weten hoe het werkt.

  36. Grappigerwijs zijn opbrengsten uit thuis kopie een van de weinige gelden die rechtstreeks naar artiesten gaan. Dus ik zou die 5 euro niet als nodeloze belasting zien maar gewoon als tegemoetkoming aan muzikanten en kunstenaars. En die zijn echt redelijk het schip ingegaan door het downloaden. Een muzikant verdient veel minder aan alle spotify’s ed dan de platen maatschappijen. De 5 euro is een van de weinigen vormen van copyright die rechtstreeks aan de makers betaald worden. Zie het als jouw bijdrage aandeel muzikant. Dan is het toch niet zo erg?

  37. Origineel geplaatst door Arie
    Wat een boolshit regeling.. De gene die het minst te verteren hebben zijn de gene die het meest piraten..Teven is echt een domme .. (vul maar in)

    Degene die “het minst te verteren” heeft, moet geen dure smartphone kopen.

  38. Is daarbij dan illegaal downloaden legaal? Want ik heb er immers voor betaald.

  39. Beter maak je 5 euro over naar de piraten partij, zij vechten tenminste tegen dit soort activiteiten. Onlangs nog tegen brein vanwege de blokkade op internet.

    Ze kunnen nog wel wat geld gebruiken voor de rechtzaak. Alleen vrees ik dat ze die niet gaan winnen omdat zulke instantie’s van god los zijn. Kan iemand zich de naam Jochem Gerrits nog herinneren. Dat corrupte baasje van Buma? Zo werkt het in deze sector. Dat geld gaat echt niet naar de artiest.

    (evt kan je op URL klikken om het artikel na te lezen over Buma op Geenstijl)

  40. Die 5 euro gaat echt niet naar de artiesten hoor!

    Dan weet jij nog niet hoe dit corrupte zootje in elkaar zit. Kijk maar naar BUMA, met dat corrupte baasje Jochem Gerrits. Dat is hoe hun te werk gaan.

    Beter maak je 5 euro over naar de piraten partij, die vechten zulke dingen nog wel eens aan. Zo zijn ze nog bezig met een rechtzaak tegen Buma over de blokkade op TPB.

  41. @yocko: Wel erg als je al hebt betaald.
    Heffing op je Laptop, heffing op je externe HD, heffing op je iPhone, heffing op je iPad. Dat naast de gewone prijs (EUR 0,99) van een nummer.

    Ik wilde laatst een DVD-R kopen om een kopie te maken van mijn vakantiefoto’s. Zit daar dus ook kopieerheffing op. evenals het SD kaartje in mijn camera.

    Het middel is niet conform de ratio.

  42. Niet al te lang geleden heb ik een onderzoek gelezen waaruit duidelijk bleek dat de verzamelde gelden vele malen hoger zullen zijn dan de kosten die mis gelopen zouden worden denk dat ik dit op tweakers las. Dacht dat er ergens in de 20mil mis gelopen zou worden en men ruim 30 mil zou binnen harken en dus ruim 10mil extra?? À 13mil. Das voor de moeite zeg ik maar hahaha heerlijk openlijk diefstal schatkist vullen. Ik geef de downloaders 100% gelijk. Ik zelf ben niet zo’n muziek pers. Laatste cd’s die ik kocht was van hangmassive. En bij de artiesten zelf afgerekend geen platen maatschappij met dikke sigaren en dikke auto’s en politici die na hun kabinet verloop dromen van een baan bij deze mensen. Ik boycot de boel. Ennu heb al m’n iPhone 5. Lekker puh en als ze zo doorgaan dan gaan eerlijke mensen ook alternatieven vinden.

  43. Thuiskopieheffing?… prima!, maar dan ook niet janken over downloaden en kopieeren!

  44. Klopt het dat ik dus voor 5 Euro nu zonder me genant te voelen legaal uit illegale bron kan downloaden? Dan ga ik toch maar overstag en hoop ik dat iphoneclub aandacht zal schenken aan de plekken waar ik dat kan doen en hoe dat werkt.

  45. @Kevin: Ik heb nog even goed gekeken, maar gebruikte tekentjes kloppen wel.

  46. Origineel geplaatst door paultje
    Nou nou nou, gaan we nu echt lopen zeuren dat een 5 euro teveel is? En dit op een apparaat dat zoveel meer kost…. tssss

    Nou nou, nooit van principes gehoord?
    Waarom mensen straffen bij voorbaat?? Als je nou nooit iets download, geen film, muziek of wat dan ook, maar alles netjes koopt.
    Waarom zou jij dag nog een keer 5 euro moeten betalen.
    En het gaat niet om die 5 euro..het gaat om het idee erachter. 5 euro hier, 5 euro daar, btw verhogen etc.

    Maar goed..ik zelf download wel eens..ga het nu alleen nog maar meer doen..heb er toch al voor betaald.

  47. Altijd zo vaag die heffing. Ik ben schuldig op voorhand…

    Er is toch ook geen inbraakheffing op een koevoet? Daarmee kun je makkelijk inbreken en veel geld jatten.
    Moet er een inbraakheffing op een koevoet?

  48. Vreemde ontwikkeling maar ja ergens moet het gat mee gedicht worden. Dus maar weer een nieuwe bron (van inkomsten) aanboren. Is niet veel anders dan de BPM-heffing op auto’s. Heeft verder weinig met de inhoud te maken van wel of niet legaal media afspelen, gaat puur en alleen om extra belastinginkomsten.

  49. Een lekker domme maatregel. De eerlijke koper van muziek bij iTunes wordt nu gestraft. Of is men van mening dat Apple liegt over verkoopcijfers?

  50. Gelukkig gisteren de laatste iPhone 5 32 bij de belcompany zoetermeer kunnen bemachtigen scheelt dus toch 5€ o nee parkeer garage was €4,50 LoL

  51. Ik gebruik inmiddels alweer een tijd Spotify, maar toch moet ik deze heffing betalen. Helemaal eerlijk vind ik het niet, ook al is het slechts 5 euro..

  52. Gaat nergens over dit, het is een maatregel bedacht door een stel fossielen die krampachtig hun falende jaren ’90 businessmodel in stand proberen te houden.

    Opdoeken die handel, Stichting Thuiskopie, Brein en meer van dat soort instanties die elk jaar hun subsidies proberen veilig te stellen. Een heffing op een apparaat omdat je daar eventueel iets illegaals mee kunt doen is van de zotte. Dat is niet goed te praten ook al “is het maar een paar euro”.

    Zo kun je inderdaad met alles zo omgaan, een heffing op een koevoet omdat je er eventueel mee in kunt breken, een heffing op een dieselauto omdat je er eventueel rode diesel in kunt gooien, een heffing op een scanner omdat je eventueel een boek kunt kopieren. Ga zo maar door.

    Echt absurd. Dan te bedenken dat de apparaten van Apple zeer laagdrempelig zijn als het aankomt tot de aanschaf van legale content door het gesloten model. Met 1 druk op de knop heb je vanuit iTunes store een CD op je apparaat staan.

  53. Alsof je een iPhone/ tablet/pc koopt voor muziek. Maar je ziet het niemand komt in opstand dus het gebeurt gewoon. Wel eens afgevraagd waarom muzikanten dan van dit geld nooooit een stuiver hebben ontvangen.
    Nederlandse regering is gewoon een maffia organisatie. Tijd voor een totale leegloop in dit land als je het mij vraagt!

  54. Wat een onzin. Ik betaal op voorhand een heffing voor het feit dat ik illegaal zou kunnen gaan downloaden.
    Mooi zo, dan zal ik dat ook maar eens gaan doen dan.

  55. Voor die mensen die het hebben over, ‘t is maar … Euro. Bedenk wel dat je voor elke mogelijkheid die hebt tot gebruik betaald, dat is in mijn ogen de wereld op zijn kop. Je betaald voor muziek. En vervolgens moet je weer betalen voor de potentiële drager. Alsof je bij de patatzaak ook de losse patat naar je toe gesmeten krijgt omdat je niet betaald hebt voor het zakje!! Dit is echt je reinste diefstal en het begon met de bijdrage voor tapes, cd’s en dvd’s. Nog ff en dan betaal je ook nog een heffing voor de kast waar je je iPod op oplaad! Of je platen en cdtas waar je muziek inzit. Wat een idioten zeg..

  56. We betalen nu eindelijk voor zo’n beetje elk digitaal product de heffing. Dit bekend dat Brein kan stoppen met haar activiteiten. Er komt nu voldoende geld in het laatje om al die arme artisten, etc. van alle heffingen te betalen. Conclusie: downloaden is legaal.

  57. Ik heb een iTunes Match abonnement. Een deel van het abonnements bedrag wordt door Apple afgedragen tbv auteursrechten. Dan betaal ik toch al een heffing voor mijn muziek collectie?

  58. Tja, €5,- als compensatie om “legaal” alles te downloaden wat los en vast zit, is een kleine prijs. Zolang de overheid niet zeurt over het bezit van gemiddeld honderden illegaal gedownloade albums, heb ik er best €5,- voor over.

  59. Leuke woordgrap/fout, derde zin “iPhone 5 euro duurder”
    Haha

  60. Haha tijdelijke heffing, mag ik even lachen. Dat kwartje van kok was ook tijdelijk. Gelukkig is ook het kabinet tijdelijk, wat een stelletje zakkenvullers zijn het toch.

  61. Dus waar kan ik de vergoeding krijgen voor mijn Prive foto’s en video’s die ik op mijn iPhone, iPad en MacBook pro staan heb.

    Maakt de weg vrij om een jaar lang van alles te downloaden via torrents enz.

    Reinste diefstal betaal al voor een nummer die ik koop via iTunes en moet ik nog extra betalen als ik een nieuwe iPhone koop.

  62. Wat een onzin. Ik betaal toch al een € 10,00/maand aan Spotify?! ‘Ja’, zullen ze zeggen, ‘maar je kan er ook illegale downloads opzetten.’ Lekker. Straks moet je voor je auto een heffing (boete) gaan betalen, omdat je met een auto te hard kan rijden.

  63. Wat een onzin. Als ik muziek koop dan koop ik dat om te beluisteren. Waar en hoe ik dat beluister is mijn zaak. Die vijf euro is zo te lezen een belasting en die zal dan ook niet bij auteurs terecht komen maar dat zal in de staatskas verdwijnen. Als ik nou aan zelfbevrediging doe, wordt er dan ook een heffing gedaan op condooms omdat Durex inkomsten mist? Doe eens normaal daar. Als we dan moeten betalen moeten ze ook het up – en downloaden toestaan want daar hebben we dan ook voor betaald.

  64. Kunnen ze ook Brein opheffen per januari, want dan betalen voor copie rechten. Toch?

  65. @Apple user:

    Kom dan maar eens in Frankrijk, hier betalen we nog meer, 8€voor 16 gb, 10€ voor 32gb en 15 euro voor 64gb, die ze willen verhogen naar 12,80€, 24€ en 32€.

  66. In elk geval is illegaal straks legaal. Linksom of rechtsom. En dat voor € 5,00!!!

  67. We kunnen weer lekker zeuren met z’n allen. Ja, we wonen in Nederland en daar betaal je over sommige dingen (auto) 3 x belasting, maar qua muziek en films zijn we qua downloaden toch echt een piratenlandje vergeleken met de rest van Europa. Aangezien 80% z’n muziek toch echt niet koopt, komen we er nog heel goed vanaf… de discussie zou meer moeten gaan over de platenindustrie; ‘pikt’ die niet al het geld van de artiesten in?

  68. @Robbert: haha.
    ze moeten ook apple haters zijn want ik zie alleen (iPod, iPhone en iPad). Moeten we massal Samsung kopen?

  69. Lijkt me een goed plan om dit ook voor de verkeersregels toe te passen. Als je een fiets koopt €5, een brommer €10, een auto €20 enz. En dan voor de rest van alle controles en boetes af zijn.

  70. Maar wat is het nou: 16GB en minder 2,50 en daarboven 5,00 (zoals in de tabel)? Want volgens de letterlijke tekst van het artikel betaal je alleen onder en boven de 16GB… 😉

  71. Hahaha,
    De Nederlander en z’n poen. Blijft altijd een pijnlijk onderwerp. Zoveel reacties en dat voor €5. Let wel ben zelf ook een kaaskop maar weet op voorhand dat ik genaaid ga worden via links of rechts.
    Ben alleen dan wel weer benieuwd of dit voor een rechtbank stand zou houden.

    In mijn ogen krijgen we een heffing opgelgd voor het geval we illegaal zouden downloaden. Wat ik overigens weleens doe om te kijken of het wat voor mij is, als het bevalt koop ik alsnog het orgineel omdat de artiest ook moet leven. Maar een heffing opleggen aan iemand die geen muziek op zijn apparaten heeft is wrang, zou in dat geval beniuwd zijn naar de uitkomst van het proces.

  72. Weet overigens nog wel een goeie voor ze, wat dacht je van zuurstof tax. Deze heeft een langere houdbaarheid, kun je van wieg tot graf opleggen en daar kan niemand van zeggen dat hij er geen gebruik van maakt.

  73. Weet overigens nog wel een goeie voor ze, wat dacht je van zuurstof tax. Deze heeft een langere houdbaarheid, kun je van wieg tot graf opleggen.
    Daar kan niemand van zeggen dat hij er geen gebruik van maakt.

  74. Origineel geplaatst door Beanut
    Maar wat is het nou: 16GB en minder 2,50 en daarboven 5,00 (zoals in de tabel)? Want volgens de letterlijke tekst van het artikel betaal je alleen onder en boven de 16GB…

    Wel opletten.
    Er staat een _ onder de < dat betekend gelijk aan 16 gb of kleiner…..

  75. Die Teven mag wel dikkop belasting betalen……
    Wat een eikel!

    Dat houdt dus in dat je nu ook ongestraft mag downloaden je betaald immers overal een thuiscopy heffing voor…

  76. Die Teven mag wel dikkop belasting betalen……
    Wat een eik..!

    Dat houdt dus in dat je nu ook ongestraft mag downloaden je betaald immers overal een thuiscopy heffing voor…

  77. Ik vind dat Nederland volkomen belachelijke en achterhaalde wetgeving heeft. Zogenaamd “legaal” downloaden tolereren en dan mensen die alles legaal kopen straffen. En dat tegen de wil van de (veelal buitenlandse) copyright-bezitters in. Dit riekt naar vals protectionisme. Het hoort niet thuis in de wereld.

    Fuck de aparte copyright-wetgeving per land. Het wordt tijd dat we in Nederland gewoon in iTunes toegang krijgen tot dezelfde films/muziek en tegen dezelfde prijzen als in het buitenland. Er is geen enkele reden waarom wij dat in Nederland apart moeten regelen. Volkomen achterhaald idee. Deze wetgeving had al lang van Den Haag naar Brussel gekund.

    Het wordt tijd dat content-distributie effectief wordt overgenomen door bedrijven die wél begrijpen dat copyrightwetgeving in Europa en de wereld moeten worden afgestemd. Niet op nationaal niveau. Deze wetgeving bevoordeelt Nederlandse bedrijven ten koste van die in het buitenland. Schandalig dat zoiets nog kan in 2012.

    Dit is Nederland op zijn smalst. Ik hoop dat Europa dit soort eenzijdige praktijken binnenkort onmogelijk gaat maken. Bah bah bah.

  78. Heeft die Teeven zich even mooi door de lobby van de platenindustrie laten beetnemen. Kan hij misschien een toontje lager zingen met deze onzin?

  79. (dit stuk heb ik voor een ander doel geschreven maar is hier zeker ook van toepassing)

    Op internationaal niveau was “thuiskopie”-wetgeving nooit bedoeld om een illegale download (of anderszins illegaal verkrijgen van content) legaal te maken. De “wet op de thuiskopie” zou het mogelijk moeten maken om thuis legale kopieën te maken voor privé gebruik van reeds legaal verkregen materiaal.

    De Nederlandse wetgever is echter uitgeschoten en maakt nu geen onderscheid tussen “legaal verkregen” content en “illegaal verkregen” content (waarvoor de consument geen vergoeding heeft betaald, zoals een download vanaf de Pirate Bay, een andere illegale site of ondergronds netwerk).

    Ik ben het hiermee oneens om de volgende redenen:
    1. Het moedigt mensen aan om “dan maar” illegaal te downloaden;
    2. Het bestraft mensen onterecht die altijd hun content legaal verkrijgen;
    3. Het forceert content-eigenaren om de “legale” tarieven hoog te houden gezien het grote aantal mensen dat illegaal kopieert;
    4. Het verhoogt de thuiskopie-tarieven onnodig ten opzichte van landen waar illegaal downloaden gewoon strafbaar is;
    5. Het is een wet die op nationaal niveau moet worden gehandhaafd, terwijl dit een gebied is wat veel beter Europa-breed afspraken gemaakt zouden moeten worden (met lagere tarieven en goedkopere content tot gevolg);
    6. Het vertraagt het beschikbaar komen van legale content-diensten op het internet, omdat ze per land met verschillende wetgeving en tarieven te maken hebben;
    7. Het bestraft fabrikanten van hardware die geen enkele schuld hebben aan illegaal kopiëren (in feite maakt bijvoorbeeld iOS-apparatuur het expliciet moeilijk of lastig om content illegaal te verkrijgen).

    Kortom: Ik vind dat deze wetgeving snel in Europa moet worden gelijkgetrokken en dat het bezitten van illegale content weer strafbaar moet worden gesteld. Een lokale overheid (zoals Nederland) zou niets te zeggen moeten hebben over de content.

    Natuurlijk is het handhaven van zo’n wet niet 100% mogelijk. Natuurlijk zal het altijd mogelijk zijn om illegaal te kopiëren. De oplossing zit hem echter in een goede combinatie van technische maatregelen en “menselijke” maatregelen.

    Zo zitten er bijvoorbeeld technische gebruiksbeperkingen in Apple’s iOS die het niet vanzelfsprekend maken om een complete iTunes-library naar een andere computer te kopiëren. Zo is het voor doorsnee-gebruikers makkelijker en vriendelijker om legaal iets te downloaden uit iTunes, dan bestanden te zoeken op Torrents. Het is een goede zaak dat het “hosten” van illegale content verboden kan worden. Zolang de “stap” om illegaal te downloaden maar voldoende “lastiger” is dan het legaal verkrijgen van content, is het goed. Mensen die echt content illegaal willen verkrijgen, doen het toch wel. De wetgever kan het soort beperkingen dat Apple in samenwerking met de content-industrie heeft ontwikkeld overnemen en tot wet verheffen, waardoor niet alleen Apple’s software, maar ook alle andere software het illegaal kopiëren van content lastig maakt. Zo kunnen applicaties illegaal worden gemaakt als ze een makkelijke zoekfunctie bieden naar illegale content op het Internet. Kunnen door de rechter bepaalde illegale domeinen ontoegankelijk worden gemaakt via de dns-servers van providers. En kunnen Google en andere zoekmachine-leveranciers door de rechter bepaalde illegale links weglaten uit zoekresultaten. Ook hier geldt: Waterdicht zijn de beveiligingen niet, maar ze maken de stap om illegaal content te verwerven wel voldoende groot om normale gebruikers te verleiden om legale contentproviders te gebruiken.

    Dat “hackers” en “arme scholieren en studenten die veel moeite doen” hier een weg omheen vinden, levert geen significant inkomstenprobleem voor de content-industrie. Dat mensen nu thuis een harddisk hebben met honderden illegaal verworven films en zich daarbij van geen kwaad bewust zijn, is echter wel een serieus probleem. Zeker omdat deze mensen deze films maar al te graag als “vriendendienst” aan hun buren en vrienden geven. Dit gedrag is afkeurenswaardig en de overheid kan en moet een rol spelen in de voorlichting hierover.

    Minstens net zo belangrijk is de rol van de overheid en het onderwijs bij het voorlichten van burgers over de ethiek achter (en het doel van) copyright. Mensen moeten begrijpen dat het illegaal verkrijgen van content (die, gezien de moeite die voor het verkrijgen ervan gedaan wordt, kennelijk enige waarde heeft), gelijk staat aan diefstal. En dat het distribuëren van deze content, met of zonder geldelijk gewin, gelijk staat aan heling. Als gebruikers tegen een redelijke vergoeding kunnen beschikken over content, dan zullen welwillende burgers altijd voor het legale alternatief kiezen. En zonder welwillende burgers zijn we nergens.

    Ik stel daartoe de volgende overheidsmaatregelen voor:

    1. Overname en internationale handhaving op overheidsniveau van technische maatregelen en regels die de content-industrie met individuele software/hardwareleveranciers met elkaar afgestemd hebben;
    2. Voorkomen (of afschaffen) van wetgeving die “legaal” gebruik van content op welke wijze dan ook belast. Hier valt ook onder: lage BTW-tarieven op software en digitale content;
    3. Uitbreiding van lespakketten in het onderwijs met specifieke informatie over copyright;
    4. Regelmatige informatieuitingen van de overheid over het “fout” zijn van illegaal kopiëren (of gebruiken van illegaal verkregen materiaal) via populaire media;
    5. Afstemming van deze wetgeving en handhaving tussen alle landen (gevolgd door opheffing van lokale handhavingsinstanties).

    Met de bovenstaande maatregelen kan copyright op redelijke wijze worden beschermd zonder dat de privacy en het briefgeheim in het geding komen.

  80. Dat is natuurlijk heel makkelijk te omzeilen.
    Als Apple als “geste” de iPad’s, iPod-touche’s en iPhone’s standaard zonder muziek en video-apps aanbiedt maar wel toegankelijk als gratis “opt-in” dan is het geen device voor audio en video…..Hooguit een harde schijf.
    “light-bulb”

  81. Origineel geplaatst door Robert
    Dat is natuurlijk heel makkelijk te omzeilen. Als Apple als “geste” de iPad’s, iPod-touche’s en iPhone’s standaard zonder muziek en video-apps aanbiedt maar wel toegankelijk als gratis “opt-in” dan is het geen device voor audio en video…..Hooguit een harde schijf. “light-bulb”

    Een iPod (muziek speler) zo uitbrengen dat die geen muziek kan spelen… Ja, dat is slim 😉

  82. @sanderevers: De muziek- en video- apps zijn dan natuurlijk gewoon te downloaden ( gratis ) via de App-store. Moet ik dan echt ALLES uitleggen?

  83. (Red.) Verwijderd en eenmalige waarschuwing.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.