iPhone usb-c met Mac en iPad

Reacties voor: iPhone 15 usb-c poort: dit kun je ermee

De iPhone 15 heeft een usb-c-poort gekregen. Na meer dan tien jaar Lightning-poort is het tijd voor iets anders. Heeft de usb-c-poort alleen maar voordelen of zijn er ook wat nadelen? We lopen ze met je langs.
Lees het complete artikel → iPhone 15 usb-c poort: dit kun je ermee
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 40 reacties

  1. ik kan niet wachten… ik ben zooooo immens klaar met die f#@k%n lightning… altijd gezeik met opladen. en altijd een extra kabeltje meenemen en dan weer Lightning naar usb-c en anders wel naar usb-a… je moet ze gewoon beiden hebben… of nog een 3e zelfs als je een wat langere kabel nodig hebt/wilt gebruiken. belachelijk allemaal!

    Lightning moet eruit want het is zwaar achterhaald. Als de iPad pro ermee om kan gaan, kan een iPhone dat ook.

  2. Ik vraag me af waarom het de EU niet lukt om dit om te zetten tot een wet.
    Alle (onzin) milieu wetten voor de kleine burger poppen zo uit de grond. Milieu regels waar grote bedrijven niet blij mee zijn bestaan niet of gaan moeizaam.
    Maar ow wat zijn we toch allemaal bezorgd om het milieu (nee echt niet om geld, ik zweer)

  3. Gewoon helemaal geen aansluiting meer. Achterhaald.

  4. Origineel geplaatst door Raj
    Ik vraag me af waarom het de EU niet lukt om dit om te zetten tot een wet.

    Alle (onzin) milieu wetten voor de kleine burger poppen zo uit de grond. Milieu regels waar grote bedrijven niet blij mee zijn bestaan niet of gaan moeizaam.

    Maar ow wat zijn we toch allemaal bezorgd om het milieu (nee echt niet om geld, ik zweer)

    Kunnen ze beter in India beginnen daar word heel veel troep in milieu gegooid!

  5. Origineel geplaatst door Raj
    Ik vraag me af waarom het de EU niet lukt om dit om te zetten tot een wet.

    Alle (onzin) milieu wetten voor de kleine burger poppen zo uit de grond. Milieu regels waar grote bedrijven niet blij mee zijn bestaan niet of gaan moeizaam.

    Maar ow wat zijn we toch allemaal bezorgd om het milieu (nee echt niet om geld, ik zweer)

    Ik vraag mij af waarom de EU altijd Apple moet hebben.

  6. Hoe zit met andere dingen van Apple die lightning aansluiting hebben zoals afstand bediening?

  7. nog een reden om de 14 over te slaan

  8. @Icrazy: Daar moet ook usb-c op van de EU.

  9. Apple gaat op sommige modellen van de iPhone 15 een usb-c-poort inbouwen

    … klinkt een beetje alsof het, net als bij de iPads, eerst op de pro-modellen gaat komen 🤔

    Hoop trouwens wel dat ze het wel gaan inbouwen in die iPhones, niet er op 😉

  10. USB-C is niet water dicht, dus zal er waarschijnlijk niet gaan komen.
    Ga maar alvast een draadloze oplader aanschaffen.

  11. (Red.) Ook Bloomberg zegt nu iPhones met usb-c te verwachten, op z’n vroegst in 2023.

  12. Goeie zaak usb c

  13. @Edgar: Lightning achterhaald. Want ??

  14. Origineel geplaatst door Pim
    USB-C is niet water dicht, dus zal er waarschijnlijk niet gaan komen.

    Ga maar alvast een draadloze oplader aanschaffen.

    Klopt want alle moderne usb c gsm’s zijn niet waterdicht 🙈🙈….

  15. @Pim: Begrijp niet vanwaar dat komt, M’n vorige Samsung S8+ had usb-C en is waterdicht. Iemand die voor de lancering in een pop-up store werkte gooide die in een bokaal waar de drank gekoeld werd ( privé feestje onder vrienden) en dat ding bleef gewoon werken. Ook officieel door fabrikant aangegeven als waterdicht.

  16. Origineel geplaatst door Dirk
    @Pim: Begrijp niet vanwaar dat komt, M’n vorige Samsung S8+ had usb-C en is waterdicht. Iemand die voor de lancering in een pop-up store werkte gooide die in een bokaal waar de drank gekoeld werd (privéfeestje onder vrienden) en dat ding bleef gewoon werken. Ook officieel door fabrikant aangegeven als waterdicht.

    Bij waterschade geen garantie dus waterdicht zijn ze niet hoor!

  17. Wat mij betreft is spatwaterdicht, zoals bij regen wel voldoende. Verder zorg ik dat mijn toestel altijd uit de buurt van Water blijft, wel of niet waterdicht. Als ze nou maar steeds blijven voorspellen dat er een USB poort in komt zal het wellicht een keertje gebeuren. Voor mij is het niet, wel of niet een rede om een toestel te laten liggen. USB is wel wat sneller dan Lightning met synchroniseren maar hoeveel keer komt het nog voor dat je via een kabel gaat synchroniseren. Eigenlijk heb ik een kabel nog uitsluitend voor het opladen van de batterij, dat doe ik liever niet draadloos omdat de batterij dan warmer wordt. Geen noodzaak dus om de Lightning poort door USB te vervangen.

  18. Gewoon stoppen met kabels. Draadloos opladen. Hoef je geen smartphone meer met lader en of kabel te leveren. Gewoon verplicht draadloos opladen via de wet.

  19. @Leo van der Meer: lekker makkelijk onderweg laden ook dan zonder kabel. En laten we vooral weer wat verplichten bij wet. Man man man

  20. Origineel geplaatst door Kokkie
    @Edgar: Lightning achterhaald. Want ??

    Ja inderdaad. Leg dat eens uit.

  21. Origineel geplaatst door Edgar
    ik kan niet wachten… ik ben zooooo immens klaar met die f#@k%n lightning… altijd gezeik met opladen. en altijd een extra kabeltje meenemen en dan weer Lightning naar usb-c en anders wel naar usb-a… je moet ze gewoon beiden hebben… of nog een 3e zelfs als je een wat langere kabel nodig hebt/wilt gebruiken. belachelijk allemaal!
    Lightning moet eruit want het is zwaar achterhaald. Als de iPad pro ermee om kan gaan, kan een iPhone dat ook.

    Je kan ook draadloos opladen. Vanaf de nieuwe iPad Pro 2022 kun je waarschijnlijk je iPhone draadloos opladen via de nieuwe iPad. Kabels zijn wel een beetje klaar. USB C is niks beter dan USB C.

    Daarnaast zouden veel mensen weer al hun kabels en opladers moeten vervangen. Niet iedereen heeft een USB C iPad.

  22. Als k het goed begrijp is het enige echte verschil tussen Lightning en usb-c de waterdichtheid en snelheid bij grote hoeveelheden dataoverdracht. Hoe verhoudt zich dat tot de MFI chip in de kabel?

    Ik dacht dat Apple de vrijheid wilde om zijn eigen kabels te kunnen ontwerpen en daarom tegen de wettelijke kabel eenheidsworst was. Maar als er eigenlijk nauwelijks verschil is, dan mogen ze wat mij betreft gauw stoppen met die nutteloze apartheid.

  23. Valt me tegen dat het niet op de 14 zit

  24. Leuk man. 10 dure Lightning kabels weggooien en weer 10 nieuwe USB-C kabels terug kopen. Waarom? Wat zou je aansluiten op je iPhone? Goed voor het milieu zou zijn om de huidige kabels te kunnen blijven gebruiken ipv weg te gooien.
    Het enige dat ik begrijp is fotografie.. Fotografen werken allemaal met een laptop of iPad omdat ze een groter scherm willen. Die gaan echt niet op een telefoonscherm pielen.

  25. Toch maar m’n XsMax inruilen voor een 14. Als het goed is doe ik daar ook weer 4-5 jaar mee en dan zullen al m’n Lightning kabels wel eens aan vervanging toe zijn ☺️

  26. Eindelijk!
    Dat is voor mij een reden om dan pas weer een nieuwe iphone te bestellen!

  27. Origineel geplaatst door T
    Gewoon helemaal geen aansluiting meer. Achterhaald.

    Achterhaald? Dan moet er eerst maar eens voor gezorgd worden dat je lossless audio kan sturen en ontvangen via Bluetooth want dat kan nog steeds niet. En dan dus ook externe DAC’s die daarmee werken zodat je ook onderweg kunt genieten van een goede geluidskwaliteit want de interne DAC van een iPhone klinkt al nergens naar en dan nog eens de Bluetooth die niet met Hi-RES audio overweg kan. Laat mij dan tot die tijd maar met kabeltjes klooien. Ik hoop dat het nog heeeeeel lang duurt alvorens er een iPhone komt zonder fysieke aansluitingen. Zou weer een rib uit mijn lijf kosten om mijn externe DAC en hoofdtelefoon te moeten gaan vervangen. Ik overwoog al voor de 14 te gaan en dat is nu al wel bijna een zekerheid. Anders weet ik niet hoe ik mijn externe DAC aan zou moeten gaan sluiten.

  28. @Stefan: Ja. Voor mij ook. Dan kan iPhone, MacBook , werk laptop 1 lader opladen, nu een Lightning kabel in de tas en een usb-C voor de werk laptop.
    Dan de gewone iPad ook nog al gaat die denk ik dit jaar, dan heeft Apple namelijk alle iPads voorzien van usb-c.

    Dan zullen ze wellicht vanaf volgend jaar beginnen met de iPhones denk ik, maar goed we gaan het zien.

  29. Origineel geplaatst door T
    Gewoon helemaal geen aansluiting meer. Achterhaald.

    Das iemand die écht nog nooit wat met z’n iDevice gehad heeft…
    Zonder aansluiting en dan maar iets mislopen tijdens backup terug zetten of update… DFU mag je dan vergeten. Recht naar Apple ermee en €€€€€€€€€€€ leggen.
    Als we ooit zover zijn dat je geen iPhones meer kan kopen zonder fysieke aansluiting vrees ik dat ze aan mij een klant kwijt zijn.

  30. Wat een complete onzin. Je kan ook zonder Lightning kabel je iPhone opladen dus eigenlijk voldoet Apple al aan die onzin.
    Waarom hebben de klanten het niet voor het zeggen hier? (Naast Apple natuurlijk)
    Als je zonodig met usb-c wil opladen neem je maar een verloopje mee (of kabel met dubbele stekker, zoals inCharge). Kleuters.
    Prima systeem dat Lightning, lekker laten zo.

  31. Hoewel ik best begrijp dat mensen een usb-c poort willen, mag het van mij persoonlijk best lightning blijven. De poort is perfect en veel minder kwetsbaar dan usb-c. Zie regelmatig telefoons bij collega’s waarbij op den duur problemen ontstaan bij usb-c poort. Met name door vuil, wat er lastiger is uit te halen met een extra “stukje” in de usb-c poort. Bij Lightning is dit meer open en minder kwetsbaar.

    Maar goed, we gaan het wel beleven komende tijd, verandering kun je toch niet tegenhouden 😉

  32. (Red.) Artikel bijgewerkt met voor- en nadelen.

  33. Ik ben blij dat het gebeurd. Hier in huis zitten we in de twilight zone. 40% Lightning 40% USB C de rest nog micro usb.

  34. Op naar usb d

  35. Het voordeel is inderdaad 1 kabel maar het nadeel is de kwetsbaarheid zoals vuilophoping, oxidatie en beschadigingen. Dit is bij eerdere onderzoeken gebleken die Apple zelf heeft uitgevoerd.

  36. @ADMIRAL-DAVE: Valt wel mee alle andere bedrijven zijn al over naar usb c zoals altijd is Apple weer als laatst

  37. Mijn hele familie gebruikt iPhones. Straks ben ik de de enige met USB-c in de familie en dus moet ik meer kabels mee. Grootste onzin dit.
    En voor mijn AirPods moet ik wel weer lightning gebruiken.

  38. (Red.) Nu alle details bekend zijn hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste feiten.

  39. Die snelle Apple USB 3 kabel is inderdaad € 79 maar het mooie is dat je nu ook een USB 3 kabel kunt gebruiken die bijvoorbeeld bij een snelle USB 3 SSD drive zit.

    Ik denk dat er genoeg mensen zijn die een snelle USB 3 kabel in huis hebben. Apple gebruikt nu geen chip omdat te blokkeren.

  40. @mike: Goede tip, die heb ik idd liggen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.