Reacties voor: iPhone Tech Talk in Delft… hoe was het?

In Delft vond vandaag Apple's iPhone Tech Talk plaats. Een gedetailleerd verslag kunnen we vanwege de NDA (en het feit dat we geen toestemming hadden om aanwezig te zijn) niet geven, maar we geven wel een indruk of het de moeite waard was.
Lees het complete artikel → iPhone Tech Talk in Delft… hoe was het?
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Precies wat er in het artikel staat. Ik kan me ook begrijpen dat echte Objective C programmeurs meer diepgang willen maar het werd naar mijn mening een beetje gecommuniceerd als een instap event. Jammer dat het dus zó ingewikkeld was dat je met een beetje kennis van C flink moeite moet doen om het te kunnen begrijpen.

    Ik weet in ieder geval voldoende weer over iPhone dev. en kan mijn idee verder ontwikkelen om dadelijk een ontwikkelaar in te huren. 🙂

  2. Ben ook geweest. Een v/d presentatoren sprak inderdaad belabberd engels en het hakkelen werd steeds erger naarmate de presentatie vorderde. Laat het nou net de presentator geweest zijn die de meest technische presentatie voor zijn rekening had genomen. Ik had niet het gevoel dat hij zelf ooit een applicatie had gebouwd, want ik heb geen tips uit de praktijk kunnen ontdekken uit zijn mond wat niet op de slides stond.

  3. Ik ben er vanmiddag 2 keer langs gefietst, en zit op de TU Delft maar kheb niks gehoord :S Gemiste kans helaas!

  4. Leuk was het trouwens dat ze tegen Steve in gingen. Ze vonden de uitspraak ‘One More Thing’ namelijk verschrikkelijk.

  5. Jammer dat ik dat gemist heb!
    ik zit zelf namelijk ook op de TU.. maar niets over gehoord. Er is hier helemaal geen reclame gemaakt ofzo!

    en trouwens echt schraaal dat er Amsterdam op dat shirtje staat!

  6. Het is wel een heel sexy shirtje. 🙂 Het zat ook in een leuk doosje! 🙂 http://dl-client.getdropbox.com/u/28600/IMG_0122.JPG
    Binnenkant is afgewerkt met het zelfde blauw als de zegelsticker en onderin het doosje vind je ook weer een wit Apple logotje. De presentatie sheets waren wél echt heel schraal, ik twijfelde even of het wel echt Keynote was en geen Powerpoint maar gelukkig bleek het toch Keynote te zijn maar de Theme was écht verschrikkelijk!

  7. Ik vondt het een leuk event om bij aanwezig te zijn ik kan alleen niet zeggen dat ik er nou veel van opgestoken heb. Die man de de presentatie interface design, development tools en UIkit gaf sprak belabbert engels. Ik ben bij de UIkit presentatie dan ook maar afgehaakt (was gebroken door zijn slechte engels)

  8. Wat is dit toch voor amateuristisch gedoe van Apple.
    Eerst verliest het evenement zijn glans door allerlei vaagheid en slechte regie.
    Vervolgens gaan de details letterlijk de wereld over, in steeds meer detail geciteerd door allerlei aliassen en passanten.

  9. * Het adres was gewoon gekopiëerd van de TU-website. Hierbij staat het adres van het gebouw van Civiele Techniek als bezoekadres. Dit is dus redelijke nalatigheid van Apple, de Aula (waar het event was) heeft echt een ander adres.

    * De presentaties hadden weinig diepgang. Jammer was ook dat de spreker met het slechte Engels ook niet helemaal goed op de hoogte was van de slides. Zijn presentatie kwam daarom niet uit (qua tijd) waardoor hij eerder moest stoppen.

    * Ik vond de slides er wél netjes uit zien!

    * Inderdaad nogal jammer dat er geen Delft op het shirt staat!

    en nog @ andere mensen hier: je had officieel een uitnodiging nodig om binnen te komen, dus ook al studeer je op de TU en ben je langsgelopen: je mag niet zo maar naar binnen.

    En voor de fotoverzameling: http://twitpic.com/jqkz

  10. Slechte foto maar je kan het idee zien… http://twitpic.com/jpnd
    Slecht dus die sheets! 😛

    *** (edit iemand) is zonder registratie naar binnen gelopen die was namelijk te laat. Je kon via de boven ingang gewoon naar binnen lopen en na het eerste event keek niemand meer op van je.

  11. Was leuk om een keer mee te maken, maar meer om andere developers te spreken dan voor de presentaties.

    – alles is al uitvoerig op de developer website en in de te downloaden video’s besproken.
    – ik geloof niet dat er streng werd gecontroleerd op bloggers etc. Ik zat constant te twitteren met o.a. Martijn en Mark (praseodym), en heb ook een aantal foto’s gemaakt (zonder nda te overschrijden.. (tenzij Apple denkt dat hun tip dat het ontwikkelen 60% design is geheim moet blijven…)

  12. Er vanuit gaande dat dit ging om een gratis 8 uur durend evenement, inclusief twee pauzes met koffie en lunch, ook gratis, ga ik niet beginnen met kritiseren, maar eerst Apple bedanken dat ze de moeite hebben gedaan om ook Nederland aan te doen in hun “world tour”.

    Gezien de duizenden bladzijden tellende iPhone developer documentatie, is het ook wat naïef te verwachten in één dag alles over iPhone programmeren te leren. De technische persoon die deze sessies gaf – van Spaanse afkomst geloof ik – gebruikte een Engels wat inderdaad wat moeilijker te volgen was (spreken wij Nederlanders beter Engels?), maar deed toch zijn best om zoveel mogelijk te vertellen over materie die in de WWDC in niet minder dan een kleine honderd sessies behandeld is. Ikzelf ben het nog aan het leren, maar heb in ieder geval nuttige informatie opgepikt, die een goede aanvulling gaat vormen op wat ik al gelezen heb over Objective-C, Cocoa Touch, Human Interface Guidelines, enz.

    Bijzonder praktisch was het laatste onderdeel, waarin gedetailleerd werd ingegaan op het publiceren van een app op de iTunes App Store.

    Kortom, het evenement in zijn juiste perspectief plaatsend, kan niet ik niet anders dan Apple bedanken dat zij – gratis – de moeite genomen hebben om het developen voor iPhone in Nederland te stimuleren. Voor mij althans is het een positieve stimulans.

    Oh ja, nog bedankt voor de t-shirt, Apple. Ook gratis.

  13. Ik ben het met iPhone Developer eens; de dag was ook voor mij nuttig. Hoewel het artikel in grote lijnen klopt, enige nuance:

    > Opvallend was overigens dat Apple relatief veel aandacht besteedde aan Java, wat zou kunnen duiden op het feit dat Java binnenkort toch mogelijk gaat worden op de iPhone.

    Onzin; Java werd enkel aangehaald om mensen die daarmee wel bekend waren, en niet met Cocoa Touch, een idee te geven van hoe UIKit in elkaar zit.

    > Zo heeft Apple (strenge) regels opgesteld waar de gebruikersinterface van iPhone-applicaties aan moet voldoen

    Mwa; paradigma’s. In de juiste omstandigheden kun je daar van afwijken, maar voor table view applicaties is het ook beter om je aan standaard controls en richtlijnen te houden. Dit klinkt alsof de gebruikersinterface door Apple wordt gecheckt, maar dat is onzin. Ze bieden slechts standaard controls aan en raden je aan die te gebruiken, dat is alles. (en het klopt, je krijgt dankzij die standaard controls een hoop functionaliteit ‘for free’).

    > dat een applicatie niet meer dan 35MB geheugen in beslag mag nemen (mag alloceren)

    Niet zozeer niet mogen; er zit 128 MB in en het OS neemt 90 – 100 MB in (afhankelijk van iPod / iPhone).

    Overigens bleek wel dat je app ook geheugentekort kan krijgen door apps van apple die op de achtergrond draaien, en dat iedere app na afsluiten nog 10 seconden zijn geheugen bezet kan houden om data weg te schrijven etc. Als je dan snel een andere geheugenintensieve taak start kun je dus geheugenproblemen tegenkomen.

    Het is hoe dan ook zaak om je memory management serieus te nemen en te proberen zoveel mogelijk zo laag mogelijk te zitten.

  14. Vond het een geslaagde dag maar had zelf graag meer detail informatie gehad maar ze moeten een keus maken.
    Hartstikke bedankt Apple voor deze dag!
    Enkele foto’s http://twitpic.com/photos/wbroek
    (NDA geld voor inhoud ga ik uit niet op alles eromheen)

  15. Origineel geplaatst door Wouter
    (NDA geld voor inhoud ga ik uit niet op alles eromheen)

    Daarom belde Apple mij ook afgelopen week over mijn blog artikel… :-/

  16. Ik zie dat er veel mensen waren die alleen maar gingen omdat het kon,en er de ballen van hebben gesnapt.
    Mooi juist dat Apple zoveel werk maakt van een GRATIS evenement,jammer van het T-Shirt met amsterdam,dat ik als Rotterdammer natuurlijk direct op ebay zet. 😉

    NDA gaat nadrukkelijk ook op voor foto’s trouwens,dat werd dan ook gemeld bij aanvang.

  17. ‘Gratis’ wil nog niet zeggen ‘vrijblijvend’. Ik vind dat Apple zich beslist meer op de hoogte had moeten stellen van het niveau van de bezoeker, of anders dit duidelijk had moeten aangeven bij de inschrijving.

    Het was toch een TECH Talk? Mag ik dan alsjeblieft wat nuttige en praktische toepassingen zien van voorbeeldcode? Ja, het is leuk om te weten welke widgets beschikbaar zijn en wat de key methods en properties voor die widgets zijn. Maar dat had ik al gelezen in de docs. Ik zou graag voorbeelden hebben gezien van hoe die vervolgens worden toegepast. Best practices. Echte producten/projecten.

    Ter info: ik heb ook een wat langer blogbericht geschreven (zonder m.i. de NDA te overtreden 🙂 over het evenement, zie hiervoor eventueel http://www.kassenaar.com/blog/post/2008/11/NDA-bij-Apple-iPhone-Tech-Talk.aspx.

  18. Het is toch niet normaal dat mensen op hun tenen moeten lopen om ervoor te zorgen dat ze niet teveel zeggen. Het lijkt China of Noord Korea wel. Apple moet écht weer eens met zijn poten op de aarde komen en ophouden met dat communistische gedrag.

  19. Origineel geplaatst door Rob
    Het is toch niet normaal dat mensen op hun tenen moeten lopen om ervoor te zorgen dat ze niet teveel zeggen. Het lijkt China of Noord Korea wel. Apple moet écht weer eens met zijn poten op de aarde komen en ophouden met dat communistische gedrag.

    Het gaat allemaal om intelectueel eigendom, patenten enzo. Bij uitstek helemaal superkapitalistische dingen.
    Minkukel.

  20. @Nop
    Ah yes, kwalificaties. Je bericht was serieus te nemen tot het laatst, toen niet meer…

  21. Was er ook bij.
    Organisatie leek inderdaad een beetje een haastklus.
    Heb ook door het gebouw van Civiel gedoold.
    Maar we zijn dan ook ontzettend verwend met die beelden van keynote speeches van Jobs.
    Vond het vooral erg leuk om eens in real life met iemand van Apple te spreken.
    Ze waren zeer makkelijk aanspreekbaar in de pauzes.
    Ik heb zowaar een dusdanig interessant idee geopperd dat de Technology Evangelist (fantastische functienaam) zei dat ik dat zeker als bug/feature request in moest schieten en zijn naam moest vermelden.
    Hij kon natuurlijk niets beloven, maar wellicht dat dit in een volgende software release van de iPhone meegenomen wordt.
    Van dat soort dingen wordt ik nou blij.
    Om kwart over twee de presentatie uit gerend omdat ik nog naar Mobile Monday in Amsterdam moest.

  22. De informatie waar het was was al vanaf het begin bekend. Ism Apple Nederland heb ik de zaal geregeld op de TU en vervolgens een uitgebreide mail-conversatie gehouden met Apple UK en US, maar ze vertikten het om Amsterdam in Delft te veranderen (blijkbaar staat Amsterdam beter in het internationale lijstje dan Delft). Ook heb ik ze een mooie routebeschijving gestuurd naar de aula. die heeft een poos op http://www.mac.tudelft.nl gestaan (is nu weg omdat het voorbij is), maar blijkbaar hebben ze die niet meegestuurd in de uitnodiging.
    ik vond het wel leuk om als enige geen iPhone te hebben op de bijeenkomst…

  23. @Jako – Je was niet de enige zonder iPhone hoor, ik heb meer mensen zonder gezien :-). Ik heb de beschrijving op http://www.mac.tudelft.nl op de dag zelf ook nog gezien maar toen was het dus te laat…

  24. tja, als het aan mij gelegen had, had in alle info ‘Aula TU Delft’ gestaan met routebeschrijving (of een verwijzing naar mac.tudelft.nl), maar ik heb het niet voor het zeggen bij Apple’s PR afdeling helaas…

  25. @Jako – Precies, dat was beter geweest dan een kopie van de TU Delft > Contactpagina. Maar goed, uiteindelijk is iedereen wel op de goede locatie terechtgekomen. Bij CiTG wisten ze (gelukkig) uiteindelijk ook wel waar we moesten zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.