Reacties voor: iPhone 3G: iPhone SDK kent beperkingen voor navigatiesoftware

De voorwaarden van de iPhone SDK heeft een beperking waarin staat dat er geen navigatiesoftware voor de iPhone Appstore mag worden ontwikkeld.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 38 reacties

  1. Misschien gaat Apple zelf navigatie software uitbrengen…iNavigate o.d en kun je het kopen via de AppStore…Wel slim, want de iPhone heeft nu GPS, als Apple het zelf uitbrengt en niemand anders het mag uitbrengen kunnen ze er flink aan verdienen aangezien waarschijnlijk veel mensen die iPhone 3G hebben ook GPS willen gebruiken…

  2. Auw, dat komt hard aan, het is te hopen dat Apple zelf wat navigatie software gaat uitbrengen.
    Zoals ze lieten zien op de persconferentie.

  3. real-time route guidance: daarmee zouden ze kunnen bedoelen het online ophalen van de route guidance zelf* – en dat is wat TomTom niet doet: TomTom werkt met eigen kaarten (lokaal op de iPhone) en eigen route guidance (vanuit de lokale software op de iPhone), dus het enige wat TomTom zal gebruiken is de real-time GPS coordinaat (en – hopelijk – realtime verkeersinfo, liefst HD Traffic natuurlijk maar dat is Vodafone data dus dat zou juridisch wellicht weer andere haken en ogen kunnen hebben).

    *) online route-guidance is wat Google Maps zal doen op de 3G dus ik kan me daarvoor wel de reden van de juridische restrictie voorstellen

  4. Ik denk niet dat Apple dit soort applicaties tegen gaat houden. De beperkingen moeten wel uitsluitend voor Google maps zijn. Waarom zou Apple anders een GPS functie aan het toestel toevoege? Alleen voor het later kunnen kijken waar je ook alweer die foto hebt gemaakt. Daar hadden ze al een oplossing voor (wifi/gsm locatie bepaling). Het enige wat nog wel zou kunnen is dat Apple zelf de software wil ontwikkelen maar dat is wel zeer onwaarschijnlijk. Nee ik denk dat we de 11e onze Iphone kunnen kopen met TomTom (en natuurlijk Bram)

  5. Ik ben een navigatiestem? 😮

  6. WAAROM kan Apple nu niet eens gewoon NORMAAL doen??

    Al die compleet idiote regeltjes beginnen me de keel uit de hangen … Dit mag, dit mag niet … blablabla … Geef ons gewoon de iphone zoals elke andere smartphone!!

    Ik wil er dan ook gerust de prijs voor betalen van bv een HTC Touch Cruise, geen probleem!!

  7. Ik vind het toch vreemd van TomTom aangezien ze vorig jaar (of dit jaar) nog een overeenkomt met Microsoft hebben gesloten. Verder moet TomTom het voornamelijk hebben van de inkomsten uit de hardware.

  8. Waardeloos ding die i-phone en dan krijg je ook nog voorgeschreven [terwijl je hem voor heel veel geld moet kopen] wat je er wel en niet mee mag doen!!!!!
    Geef mij maar de nieuwe Samsung i-900, kun je mee doen wat je wilt en heeft ook nog meer mogelijkheden
    Die i-phone is veel te duur en al een ouderwets bakbeest.

    Gerben.

  9. Ben ik de enige die dit gewoon regelrecht een naaistreek vind?

    Apple moet hiermee ophouden, alles dichttimmeren.

  10. @ Rob,

    nee, alle regelgeving van Apple ontneemt me elke voorpret die zou kunnen horen bij een nieuwe iPhone. spuugzat zou je het ook kunnen noemen.

  11. Realtime route guidance zou betekenen dat je blind kunt vertrouwen op de navigatie software. Dat kan niet en dat is dus ook waar Apple zich voor wil indekken, mensen die gaan janken dat ze er vanuit gingen dat hun iPhone ze wel ging redden.

    Tom Tom komt er heus wel, reken maar niet dat ze überhaupt aan hun projecten beginnen zonder ook maar enig onderzoek te doen aan de haalbaarheid ervan.

  12. onzin,.. als apple zelf TomTom heeft gevraagd, wat het geval geweest schijnt te zijn dan maken ze hier een uitzondering voor, maar voor alle knutselaars die zelf appjes maken mag het weer niet.

  13. Ik vind dat perfect, dan komt er alleen maar kwaliteit op de iPhone en niet allerlei rommel…

    Vinden jullie de iPhone stom, koop hem dan niet!

  14. @Glen, nou hopelijk loopt de iPhone geen kwaliteit mis door de regelgeving. Dat probeer ik ermee te zeggen.

    TomTom kan betere kwaliteit leveren als een simpele iNavigate wat als voorbeeld hierboven wordt genoemd.

    Apple moet wel sommige grote spelers toelaten anders wordt het niks…

  15. Vind wel dat deze hier ergens gelijk heeft 🙂

    WAAROM kan Apple nu niet eens gewoon NORMAAL doen??

    Al die compleet idiote regeltjes beginnen me de keel uit de hangen … Dit mag, dit mag niet … blablabla … Geef ons gewoon de iphone zoals elke andere smartphone!!

    Ik wil er dan ook gerust de prijs voor betalen van bv een HTC Touch Cruise, geen probleem!!

  16. Sorry hoor maar apple wil gewoon een vinger in de pap blijven houden. Zonder deze regels zouden er allemaal app’s komen die dan weer negatief voor de gebruiker of apple kunnen zijn. Apple wil zich bijvoorbeeld indekken tegen het geval dat de GPS een “foutje” maakt en een ambulance niet op de juiste bestemming aankomt waardoor er iemand sterft en apple een miljoenenclaim aan de broek krijgt.
    Als apple geen navigatiesoftware zou willen dan zouden ze er geen GPS in hebben gestopt. Waarschijnlijk gaan ze het wel toelaten(zoals tomtom) of maken ze zelf software ervoor…

  17. Jezus echt waar… ze hebben prachtspul, maar dit slaat nergens op! Geen apps op achtergrond, geen navigatie. Mogen we wel nog bellen of is dat zometeen ook verboden!?

  18. Apple wil gewoon geld verdienen over de rug van de hardwerkende belastingbetaler. 😉

    Maar goed het is inderdaad rigide. Ze verbieden toch ook niet de ontwikkeling van software voor de Mac. Indien blijkt dat het negatieve invloed heeft op de verkoop zal het wel weer terug gedraaid worden.

  19. @Denni, ik denk niet dat apple zich zorgen maakt over aansprakelijkheid bij foute navigatie. Apple is in eerste instantie geïnteresseerd in zoveel mogelijk geld verdienen aan de iPhone door alles zoveel mogelijk in de hand te houden. Op zich niets mis mee – en dan bedoel ik dat geld verdienen – maar je kunt het ook overdrijven.

  20. Ik durf te wedden dat er wel tomtom op de iphone komt, Wat heb je anders aan GPS?
    En er staat volgens mij dat je geen programmas mag schrijven die je auto rechtstreeks besturen, Lijkt me ook een beetj gevaarlijk. Verbeter me als ik het fout heb.

  21. er is vast wel weer een slimmerik die ervoor gaat zorgen dat we via de app store applicaties kunnen installeren waar de DRM van afgesloopt is…

    zodat we uiteindelijk niet voor alles hoevenn te dokken (Nederlander?:P)

    (helaas(begrijpelijk) is dit verboden)

  22. @gaston,.. voor apps op de achtergrond hebben ze een veeeeel betere oplossing gevonden, een system wide notification system. veel slimmer dan background apps.

  23. Waarschijnlijk gaat wel iemand via Installer een navigatie tool uitbrengen, en mogelijk zelfs webbased? Webbased is erg moeilijk, maar misschien kan er iets met de Flash-ondersteuning, en kan die de camera aanspreken, zodat de GPS in de geotagging modus de coördinaten naar de camera en die weer naar Flash stuurt? Lijkt me onlogisch, maar alles kan 😉

  24. Oke… Maar het intereseert Apple echt geen ruk wat de consument vind. Zijn we daalijk nog beperkt tot 40 minuten bellen per dag ene 5 smsjes?

  25. Als TomTom de software niet klaar had dan hadden ze dat echt niet gezegd. Dat is niet de stijl van TomTom geloof nou maar in hun. Ze zijn de beste van de wereld en passen ook een beetje in de strategie van apple. Allebei TOP producten 😉

    Dus vanaf 11 juli kan je de tomtom software gewoon in de winkel kopen voor ongeveer 150 euro denk ik.

  26. Gelukkig hier geen last van twijfel over navigatie op de iPhone.

  27. Gewoon wachten tot de 3G versie ook gehacked wordt en er kunnen weer gratis applicaties geinstalleerd worden. Ik vind het ook zwaar zielig hoe apple alles bepaald voor de consument in tegenstelling tot andere aanbieders van smartphones.

  28. @Niels
    Je bedoelt natuurlijk de ‘AppStore’ winkel 😉

  29. het is echt jammer dat het met de iphone zo anders gaat dan met ander etelfoons, andere telefoons liggen gewoon in de winkel en dan koop je hem
    hier bij meot je hem unlocken en andere onzin:S
    ik wil hem gewoon kopen en verder geen gezeik
    nu mag je blij zijn als je hem mag kopen :S:S:S

  30. Euhm..
    1. Ik denk niet dat Tomtom al zo ver in een ontwikkelingsproces zal gaan, met denodige investering, zonder eventjes na te kijken of het wel mag/kan. Zeker niet als ze dan al direct na de launch aan de grote klok gaan hangen dat het bijna af is.

    2. Alle apps die tot nu toe ontwikkeld werden, zijn op uitnodiging van apple zelf dacht ik. En met een (beta) developers key + een beta versie van 2.0 > wat TomTom zeker nodig zal gehad hebben om hun applicatie te schrijven.

    3. Apple zal geen gps chip in een phone steken om enkel geotaged photos mee te maken 😉 En gezien ze zelf niet met de soft af komen…Het zou op zijn minst een slechte zet zijn van gps apps te verbieden op een phone met gps-chip.

  31. 1. Als Apple bezig was met een nieuwe ‘reinventing’ eigen navi software dan had steve dat echt wel kenbaar gemaakt tijdens de keynote..

    2. het lijkt me niet meer dan logisch dat apple een exclusiviteitsdeal maakt met de grootste speler op de navisoftware markt.

    3. de prijs: die apparaten van tomtom in de winkel, daar houdt tomtom gemiddeld 40% van over (omzet). (uitgaande van de 2.5 factor) dus op een apparaat van €250,- maakt tomtom zelf € 100 omzet op.
    en dan alle productiekosten er vanaf.. dat wordt duimpje zuigen..
    maar aangezien het nu alleen om initiele software bouwkosten gaat, geen distributie en hardware te pas komt.. en apple 30% krijgt, verwacht ik een nette verkoopprijs van € 79,- voor de software :))
    lekker betaalbaar..

  32. Hopelijk komt er een voorziening voor iphone 1.0 gebruikers.

    Want met alle restricties van het kopen van een iphone 2 kan het nog eens moeilijk worden om een iphone2 goedkoop te bemachtigen.

  33. ik vind het echt niet normaal meer, om een iphone te krijgen moet je verplicht 1 bij tmobile kopen, dan heb je een leuk dingetje maar nog met wat minpunten.. ik kan hem niet meer uit amerika halen omdat je hem in de winkel moet activeren.
    Dan heb je leuk gps zonder tomtom… ik word helemaal gek van dat half exclusiefe gedoe.. doe zoals elke andere telefoon en verkoop de iphone normaal!
    ik ben dit gezeik zo erg zat dat ik zit te twijfelen over te stappen naar de htc diamond wat ik echt een mooi telefoontje vind.

  34. De grote vraag is: Is er realtime navigatie op dit moment met GPS/google maps? Ik heb hier nog nergens een echte bevestiging van gezien. Ik weet dat je wel op een knop kan drukken om je locatie te bepalen en dat je stap voor stap routebeschrijvingen heb (zoals de 1e iPhone) maar werkt dit nu ook realtime of moet je telkens op die knop blijven rammen?

  35. De bepaling zegt dat het gaat om het gebruik van “location based API’s”. Hieronder zal ongetwijfeld wel de Google Maps API vallen, dus Tom Tom mag die niet gebruiken (Wat ze ook niet zullen doen). Als de GPS wel gebruikt mag worden door Tom Tom overtreden ze geen enkele regel.

  36. TomTom doesn’t foresee a clause in the SDK guidelines against real-time tracking as affecting its development: Apple is simply protecting itself against legal threats from users who land themselves in trouble using navigation software, the representative claims.

    http://www.appleinsider.com/articles/08/06/13/tomtom_for_iphone_lives_jobs_true_health_green_iphone_3g.html

  37. Het volgende zou mij niets verbazen.

    Met die nieuwe SDK is het voor de eerste de beste puistenkop mogelijk om applicaties voor de IPhone te maken en deze via ITunes beschikbaar te stellen.

    Gezien de claimcultuur in Amerika, zou ik mij zo voor kunnen stellen dat Apple geen risico wil lopen voor verkeersongevallen door ondeugdelijke applicaties op de IPhone, waarvoor Apple vervolgens aansprakelijk kan worden gesteld.

    Ik kan mij dus voorstellen dat Apple om DIE reden een verbod op navigatie heeft neergelegd.

    ALS dat zo is, hoeft dat nog niet te betekenen dat Apple NIET met gerennomeerde software ontwikkelaars in zee te gaan, waarmee ze dit soort aansprakelijkheden rustig kunnen bespreken en bij voorbaat kunnen afwentelen op de SOFTware ontwikkelaar, in plaats van Apple.

    Zou dat ook kunnen !??

  38. Er is geen verbod op navigatie.. er staat een semicolon (;)

    Ofwel (denk ik)

    “marketed for real time route guidance; automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes.”

    wordt gelezen als:

    “marketed for real time route guidance Being: automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes.”

    Een navigatie heeft geen automatische noch autonome controle over voertuigen, dus mag gewoon.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.