Reacties voor: iPhone-prototype zoekgeraakt: Foxconn-medewerker pleegt zelfmoord

Afgelopen donderdag heeft de 25-jarige Sun Danyong zelfmoord gepleegd nadat een vierde generatie iPhone-prototype was zoekgeraakt. Het voorval laat zien hoe Apple's gewoonte om nieuwe producten geheim te houden doordringt tot diep in de toeleveringsketen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 42 reacties

  1. ik denk dat die jongen serieus gemarteld is geweest en een aantal doodsbedreigingen heeft ontvangen, anders pleeg je geen zelfmoord.

  2. Vreemd genoeg ben ik hier niet verbaast over

  3. Zelfmoord? mmmm….

  4. waarom installeren ze geen gps tracking app?

  5. nou ja dat ie zelfmoord gepleegd heeft(of mischien in scene gezet) is erg maar
    dat apple 16 prototypes van nieuwe iphone aan een pas afgestudueerde chinees vertrouwt lijkt me een beetje overdreven

  6. Het probleem zit hem niet in het feit dat Apple een prototype mist, maar dat een concurent of de pers in het bezit komt in dit prototype en zo een voorsprong op de concurretie misloopt.

  7. baantjer kom d’r maar in..

  8. @ Junero – dat lijkt me inderdaad hoogst onwaarschijlijk.

    Zelfs Baantjer en Columbo zullenl hier nooit achter komen, ze zaaien gewoon verwarring…. Die arme jongen is volgens mij gewoon een chinese zondebok.

    Of ben ik nu te conspiracy-achtig =)

  9. Iemand iphone 4g kopen? 😉

    OT: gaat wel erg ver dit

  10. @Job: Maar wat heeft de concurrentie eraan? Het gerucht gaat toch altijd dat Apple meerdere nepproducten maken, om hun eigen medewerkers op het verkeerde been te zetten? Als er dan niets uitlekt, weten ze precies waar de bron zin. Maar goed, ik ben daar niet bij, speculatie allemaal.

  11. Nu geloof ik zeker dat er veel ‘politricks’ en complottheorieën zijn die ‘Babyl(w)ron(g)’ gebruikt, maar daarmee kun je toch nog niet zeggen dat er meer aan de hand blijkt te zijn, maar eerder schijnt te zijn …

  12. Dat China..

  13. @Marco: Ja, laten we daar eens een boom over opzetten. Er blijken instant messaging-berichten van Sun te zijn gevonden, vlak voordat hij zelfmoord pleegde. Mensen die contact met hem hadden, hebben dat bevestigd aan Engelsschrijvende Chinese bloggers. Bij de Fisher-Price-meneer was de zaak na de zelfmoord afgedaan. Bij Sun speelde er meer: in ieder geval huiszoekingen en mogelijk ook fysiek geweld. Daarmee is bewijs geleverd dat er op de achtergrond meer speelt dat alleen een beschaamde medewerker. Derhalve ben ik van mening dat ik het woord ‘blijken’ juist heb gebruikt.

  14. Veel politiek in deze situatie. Feit is dat een man dood is.

    Zou mij nog niets verwonderen dat hij door zijn eigen ‘superieuren’ opgeofferd is omdat niet hij maar zij voor de verdwijning gezorgd hebben. De cultuur is nu een keer anders in China. Maar zo ver hoef je nog niet te gaan. bv Turkije heeft ook heel andere vormen om zaken te doen dan wij hier in NL. Trieste van dit verhaal is dat eigenlijk Apple in verband met dit voorval gebracht wordt, terwijl direct ze er niets mee te maken hebben. Als wij 4 keer zoveel voor zo’n toestel zouden willen betalen hoefden ze niet naar China uit te wijken voor productie. Dus.. wie is de schuldige? Niemand en iedereen denk ik..

  15. Vaag verhaal. R.I.P. – maar nu even over die 4e generatie iPhone he… (ja, beetje dom om daar na zo’n verhaal over te beginnen). Zijn ze daar nu al mee bezig? Ben nu al benieuwd eerlijk gezegd. Zou toch eigenlijk best wel gaaf zijn dat jij al weet hoe een nieuw product er uit komt te zien en wat het kan? Natuurlijk is het alleen gaaf als dit soort (belachelijke) taferelen niet gebeuren.

  16. De meeste Iphone’s hebben nu toch die prachtige functie “Find My Iphone” van firmware 3.0??

    Dat is blijkbaar nog niet doorgedrongen bij Foxconn. 🙂

    @Simon Ik denk dat dat juiste niet zo gaaf is. Als je het nu al weet dan zit je jezelf alleen maar lekker te maken en dan duurt het wachten op de nieuwe iphone alleen maar langer en langer.

  17. maar je kunt je afvragen wat voor waarde een iPhone-prototype heeft als er tegelijk 15 andere prototypes zijn gemaakt.

    Betere vraag: wat voor waarde heeft zo’n prototype als er dit soort dingen kunnen gebeuren met mensen die daarmee te maken hebben?

  18. Conclusie, op de 4e generatie iphone schrappen ze “find my iphone” Waarhscijnlijk weer…

    😛

  19. “…maar je kunt je afvragen wat voor waarde een iPhone-prototype heeft als er tegelijk 15 andere prototypes zijn gemaakt.”

    Pardon?! Zijn jullie wel helemaal lekker?

    @Simon: Martelen is in China heel gewoon, daar plegen ze niet zo snel zelfmoord voor.

    @Simon: Teken dat het waarschijnlijk een echte update wordt en niet een slap aftreksel van de 3G (zoals de 3GS is). Kan ik straks eindelijk een nieuwe iPhone kopen!

  20. maar je kunt je afvragen wat voor waarde een iPhone-prototype heeft als er tegelijk 15 andere prototypes zijn gemaakt.

    Want als er maar 1 was geweest was het het offer wel waard geweest?

    Dat bedoel je vast niet te zeggen, maar het staat er een beetje onhandig.

    @Frans:

    Trieste van dit verhaal is dat eigenlijk Apple in verband met dit voorval gebracht wordt, terwijl direct ze er niets mee te maken hebben.

    Nou vind ik wel dat die Chinezen de beste man wat te enhousiast hebben aangepakt, gezien dat voor hem de enige uitweg zelfmoord was, en dat is natuurlijk niet de schuld van Apple. Maar blijkbaar leggen zij wel dusdanig veel druk op de fabrikanten dat zij zich geneigd voelen hun medewerkers zo te behandelen. Dat kan dan ook wel met wat minder toe.

  21. @Job: Ja, je hebt gelijk, als dit bijvoorbeeld een prototype is die in de eindfase zit(heel waarschijnlijk) niet, kan het voor Apple wel een heel groot probleem zijn als het in de verkeerde handen valt.

  22. Hmm, triest verhaal. Maar inderdaad, GPS tracking…

  23. Triest verhaal inderdaad. Nu schijnt zelfmoord in de Chinese samenleving wel vaker voor te komen als men faalt. Je kan bijna wel zeggen dat het helaas in hun cultuur thuis hoort.

    De meeste zelfmoorden worden gepleegd in China en Japan, omdat men onder de druk bezwijkt en men vaak niet gelukkig is. De samenleving eist namelijk erg veel en zoals het artikel al omschrijft, kunnen velen dat niet aan.

    Is Apple na dit incident (marteling en dood door schuld) indirect niet schuldig of ligt de schuld direct bij Foxconn?

  24. Mooi klusje voor James Bond. Eerlijk gezegd vind ik de iPhone hardware niet echt interessant.

  25. Als ze vertellen hoe die ‘4g’ iPhone er uit ziet, kan ik wel helpen zoeken…

  26. Vervelend dat dit is gebeurd. Het moet wel vanuit de context van wat gebruikelijk is in de Chinese cultuur worden bekeken. In het artikel wordt er al wat gezegd over hoe het gezin en hoe het kind opgroeit anders is dan hier, daarnaast zou je ook moeten kijken naar andere verschillen met de Nederlandse cultuur. In Oosterse culturen is zelfmoord niet ongebruikelijk als een individu faalt (denk Harakiri in Japan).

    Mocht je meer over de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de Chinese cultuur willen lezen, check dan deze vergelijking tussen een paar variabelen van Geert Hofstede.

  27. Zoals Jullian al zei, dit is in China bijna onderdeel van de cultuur. Als je daar een fout begaat, en je pleegt daarna zelfmoord, hebben veel mensen respect voor je, nog meer dan toen je leefde, nog meer zelfs dan voordat je die fout beging. Zie “You Only Live Twice” 😉

  28. Maar nu even iets anders. Denk er maar eens over na. Komt ‘ie.

    Op het internet duiken er dagelijks ‘spy’ foto’s op. Variërend van de onderbroek van Michael Jackson, een nieuwe HTC en zogenaamd nieuwe iPhones.

    Waarom, als hij in het bezit is van iemand, hebben we nog niets gezien van deze 4e generatie. Zeker nu de iPhone zo hot is wereldwijd en spy foto’s idem, waarom zien we dan nog niets?

    Ik vind het een vaag verhaal. Ik denk gewoon verzonnen om de gemoederen op de diverse forums wereldwijd weer wat leven in te blazen want APPLE IS BEZIG MET EEN NIEUWE JIPPIEKAJEE WOEHOE AI AI AI.

    Je snapt waar ik heen wil.

  29. Dit laat dus alleen maar zien dat er wel een 4de Generation aan zit te komen. Zielig slecht nieuws gemengd met goed nieuws 😉

  30. Broodje aap….

    vindt het allemaal overdreven en net zo mysterieus als alle andere sterke verhalen rond apple. wellicht is die jongen depri en hadtie last van aambeien…je weet het niet.

  31. @sam
    Het Hofstede-model klopt: de machtsafstand in China is veel groter dan hier of in de USA.
    “Wat de baas belangrijk vindt” is dan een levenszaak. Intussen maken door de wol geverfde Chinese managers daar ook misbruik van: door de druk op te voeren wordt bij een “schandaal” ook zelfmoord uitgelokt/geveinsd.
    En aan het begin van de keten zit Apple die dat allemaal weet of hoort te weten en voor wie het “zoekraken van een prototype” die zogenaamde levenszaak is.
    Ik zou zeggen: dikke drufus.
    Het is maar een mobiele telefoon zeg.
    En als er een nieuw model uitkomt, zijn ze na al die overdreven zelf-ophijgerij niet eens in staat om te leveren of zelfs aan te geven wanneer die krengen arriveren.
    Een bedrijf met een logistiek van het jaar nul moet niet zo’n grote broek aantrekken en mag zich eens breed schamen voor het HR-beleid in de keten van toeleveranciers van haar produkten.
    De tijd dat IKEA de schouders kon ophalen voor kinderarbeid bij haar fabricage is al lang voorbij.
    Goedenmiddag verder.

  32. In China is het inmiddels toch vrij normaal dat na een zware tegenslag in hun leven meteen zelfmoord gepleegd wordt?

  33. ‘verschil in cultuur’, ‘vrij normaal in China’, ‘onderdeel van cultuur’…..
    Wat mij betreft: geen enkele iPhone of welk ander voorwerp dan ook, prototype of niet, rechtvaardigt marteling. Laat staan (zelf)moord.
    En dan gaan wij hier discussiëren over ‘blijkt’ en ‘schijnt’ en/of ons afvragen hoe de volgende generatie iPhone er uitziet.
    Hoe diep zijn we gezonken met elkaar?

  34. Nieuwe iPhone komt rond de kerst uit !
    Andere cover en keuze uit 32 en 64 GB.
    Opties als navigatie van Apple zelf met verbeterde GPS.

  35. Origineel geplaatst door iphonespy
    Nieuwe iPhone komt rond de kerst uit !
    Andere cover en keuze uit 32 en 64 GB.
    Opties als navigatie van Apple zelf met verbeterde GPS.

    Lol waar haal je die info :p. Er is net een nieuwe iphone uit 😀

  36. Origineel geplaatst door junero
    nou ja dat ie zelfmoord gepleegd heeft(of mischien in scene gezet) is erg maar
    dat apple 16 prototypes van nieuwe iphone aan een pas afgestudueerde chinees vertrouwt lijkt me een beetje overdreven

    Apple vertrouwde die 16 helemaal niet toe aan een ‘pas afgestudeerde Chinees”. En iets minder denigrerend mag ook wel. Die “Chinees” is ongetwijfeld vele malen beter gekwalificeerd dan jij ooit zult worden.

  37. En terecht… Zulk onverantwoord gedrag kan en mag niet getolereerd worden!!

  38. nu maar wachten tot dat prototype naar boven komt 😀

  39. Werknemers in Azië staan onder hoge druk, maken veel uren en verdienen gemiddeld minder dan in Europa. Er zijn sterke herargische verhoudingen en er zijn andere ideeën over het maken van fouten.

    De toewijding is enorm, maar dingen als individuele verantwoordelijkheid en zelf beslissingen nemen worden anders gezien. Zo is mijn ervaring.

    Ze gaan maar door, tot 12 uur s’avonds aan toe werkt men zich een slag in de rondte, men verwacht dat ook van elkaar. Het is normaal.

    Ik begrijp het wel, de mensen zien mogelijkheden op verbetering, er zijn kansen, ze zijn slim en goed opgeleid. Dus waarom niet?

    Keerzijde is wellicht dat excsssen zoals de zelfmoord van de 25-jarige Sun Danyong daarom wat eerder plaats kunnen vinden.

  40. @Wessel Meijer:12 uur per dag ja, maar ze krijgen hiervoor wel mooi €15!!!

  41. Het ging hier om de Ikill…Het laatste prototype 🙁

  42. @F_Riso:

    Zucht… Denk nou nog eens goed na over je opmerking. Een Iphone in verpakking gaat geen gpssignaal uitzenden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.