Reacties voor: iPhone OS 4: meer mogelijkheden voor ontwikkelaars

De SDK van iPhone OS 4.0 bevat ruim 1.500 nieuwe API’s voor ontwikkelaars. Gastblogger Jelle Prins legt uit wat dat voor ontwikkelaars betekent. Apple-fans genieten van aankondigingen als OS 4. We krijgen er vele nieuwe features bij zoals multitasting, meerdere Exchange-accounts, Folders, iBooks en meer. Voor ontwikkelaars zit er nog een extra dimensie aan de […]
Jelle Prins -

Reacties: 44 reacties

  1. Wat is meer? Als je aan de ene kant meer functies beschikbaar stelt en aan de andere kant technieken gaat verbieden, komen er dan meer functies of zijn het dan alleen andere functies?

  2. Tevens dank aan Wouter van den Broek met commentaar, en specifiek deze stukken als toevoeging:

    HTML als oplossing voor cross-platform ontwikkeling is een mythe zolang er App Stores bestaan: jouw web-app kan daar niet in en dat is juist wat iedereen wil: één plaats voor al je apps. Apple doet veel voor HTML5 (Safari Mobile is een van de beste HTML5-browsers die er is en ze maken de mooiste sites) alleen ze geven geen visie hierin, geen ontwikkeltools en dergelijke. HTML5 wordt door Apple vooral naar voren geschoven om plug-ins weg te krijgen, zodat hun browsers (op iPad en iPhone) alles goed weergeven.

    en

    Android is een vreemde eend in de bijt: Google wil hiervoor een zo’n groot mogelijk marktaandeel en zal dus het cross-platform juist promoten. Je kunt nu al in Java en in C Android-apps maken. Microsoft zal geen cross-platorm tools willen, net als RIM voor de Blackberry, omdat ze beide gesloten platformen hebben hebben en het beste hiervan willen maken. Apple zal niet de enige zijn om cross-platformtools tegen te houden. Als Apple de kleinste was geweest hadden ze dit ook gedaan, alleen al om zo het uiterste uit de iPhone/iPad te blijven halen.

  3. Als je je kalender & google calender goed instelt (dmv de google exchange server, m.google.com) kun je gewoon met push je kalender synchroniseren.

  4. Origineel geplaatst door Thaan
    Als je je kalender & google calender goed instelt (dmv de google exchange server, m.google.com) kun je gewoon met push je kalender synchroniseren.

    Ik moet zeggen dat het inderdaad lang geleden was dat ik hier naar een simpele oplossing zoch. Nu wel gevonden: http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138740&topic=14252

    Al moeten er voor meerdere agendas op 1 device nog wel een aantal truukjes worden uitgehaald.

  5. Sinds Google nu ook push (exchange) ondersteunt kun je gewoon je iPhone calender syncen met je Google Cal 😉

    Dat doe ik namelijk al sinds een paar maanden…Helemaal fijn wanneer je iCal (mac) ook hebt gesynct met Google Cal…Gewoon iets aanpassen op je mac en hij staat meteen op je iPhone, en vice versa…

  6. Duidelijk tekst. Zo zie je maar weer dat 4.0 veel nieuws mee gaat brengen. Hopelijk kunnen we het ook meteen combineren met jailbreak.

  7. wat was de release datum van OS 4.0 ook al weer?

  8. Verschillende nieuwe dingen, maar nog steeds geen bluetooth tussen andere gsm’s, Apple staat 10 jaar achter.

  9. @Falk:

    Iemand een idee van hoe je al een nickname bij het game-center kan registreren?

  10. Mijn Agenda synchroniseert draadloos met mijn Google agenda en die synchroniseert weer automatisch met outlook. Dit alles zonder MobileMe. Ik vind dit juist een van de beste eigenschappen van mijn iPhone OS. Nog meer omdat de iPhone van mijn vrouw dit ook doet en wij dus al onze afspraken direct in de agenda zien verschijnen. Ideaal!

  11. Erg mooi artikel!, maar idd zoals thaan al zei, google synchroniseerd wel degelijk automatisch de calender als je exchange instelt

  12. Origineel geplaatst door Soxbrother
    Verschillende nieuwe dingen, maar nog steeds geen bluetooth tussen andere gsm’s, Apple staat 10 jaar achter.

    En dat is het geniale! Apple doet dingen die al lang bestaan, maar dan beter. Zoals al in het artikel vermeld kan de Nexus One wel multitasken maar gaat de batterij dan erg kort mee. Met de iPhone is dit veel beter gedaan!

  13. Ik heb je artikel vol intresse gelezen, mooi artikel.

  14. @Soxbrother: 
    Je loopt zelf jaren achter. Wat zou jij nog allemaal via bluetooth willen delen? Het enige wat ik daardoor ooit gehad heb is troep. Daarnaast kun je net zo makkelijk een afbeelding of video mailen. Alles is tegenwoordig terug te vinden op internet. Muziek delen via bluetooth komt er sowieso nooit ivm itunes en copyright. Bluetooth als uitwissel techniek is pre-mobiel-internet.

  15. radio activeren

  16. Its all very well all these extra functions but iphone owners want really only one thing to be able to do what they want with thier phone and not be dictated to by apple on what we can have

  17. Origineel geplaatst door Hamertej
    Origineel geplaatst door SoxbrotherVerschillende nieuwe dingen, maar nog steeds geen bluetooth tussen andere gsm’s, Apple staat 10 jaar achter.En dat is het geniale! Apple doet dingen die al lang bestaan, maar dan beter. Zoals al in het artikel vermeld kan de Nexus One wel multitasken maar gaat de batterij dan erg kort mee. Met de iPhone is dit veel beter gedaan!

    Gaat de batterij lang mee in de iphone? Dat is een nieuwe voor mij. :’)

  18. @bliep we laden de batterij dagelijks op omdat we de iPhone zoveel gebruiken ;-). Als ik naar 2e iPhone (testdevice) kijk, welke minder/niet gebruikt wordt, dan gaat deze lang mee voor een smartphone!

  19. Helder geschreven stuk!! Bedankt hiervoor en ik kan niet wachten tot OS4 uitkomt!!

  20. Wordt er ondertussen een beetje gestoord van dat mijn comments niet door komen, maar dan nogmaals. @Soxbrother:

    Je loopt zelf achter. Wat zou je nog via bluetooth willen versturen? Alles is tegenwoordig terug te vinden op internet. Wil je een afbeelding of filmpje delen? Stuur gewoon een linkje per mail.
    Muziek en Films delen via bluetooth kun je sowieso vergeten gezien Apple grote belangen heeft bij de verkopen binnen iTunes. Daarnaast speelt daar nog zoiets als copyright.
    Het enige wat ik ooit heb gekregen via bluetooth is troep, troep die je ook via internet binnen kan halen. Bluetooth als uitwisselingstechniek is pre-mobiel-internet. Tot 2008 dus ongeveer.
    Bluetooth zal verder gaan als middel om apparaten met elkaar te verbinden wanneer ze elkaars functionaliteit aanvullen of extra functionaliteit bieden. Verder is het gewoon overbodig aan het worden.

  21. Zoals hierboven al gezegd: Google Calendar synct out-of-the-box probleemloos met de iPhone..?

    Wbt Bluetooth: misschien minder uptodate voor verzenden van bestanden, maar voor zaken als draadloze koppeling naar auto-radio of andere telefoons voor multiplayer zeker nog geschikter dan de wegvallende 3G-verbindingen. Alle andere aankomende funties (hibernation als alternatief voor multitasken), folders etc, zijn geen koplopers-actie maar inhalen van achterstand.

    Ik hoop dat de markt een beetje opengebroken wordt door Android, misschien dat Apple dan mijn favoriete telefoon eindelijk onder mijn eigen beheer durft te laten, ipv alles dicht te spijkeren 🙁 voel me bijna -verdrietig genoeg- genoodzaakt op Android over te stappen 🙁 Vooral nu die achterstand/dichtspykermoraliteit zi benadrukt wordt door introductie van mogelijkheden de mijn nokia 5 jaar geleden had, danwel func

  22. (vervolg) funties die de JB al bood.

  23. @kaas:

    Draadloos beeld doorsturen is ook mogelijk met lastige opstellingen, dat maakt het nog niet bruikbaar voor een grote doelgroep. ..rest my case.

  24. Als fan van zowel Android als iPhone blijf ik verhalen over multitasken en batterijverbruik zeer opmerkelijk vinden. Ik kan programma’s op de iPhone gebruiken die de batterij (zonder multitasken) in een paar uur leegtrekken en hetzelfde is voor de Nexus van toepassing.

    Zowel mijn 3GS als mijn Nexus moeten ‘s nachts aan de oplader…absoluut geen verschil. ALS ik al een verschil moet aangeven gaat de batterij van de Nexus zelfs een beetje langer mee.

  25. Voor mij is de extra Exchange account een uitkomt.Sinds het overlijden van mijn vorige 3Gs mis ik mijn oude baseband met ad-exchange het meest.

  26. Hmmm Multitasting…. Sounds Yummie.. lol

  27. Leuk stukje trouwens, ook meteen duidelijk dat dit door een (mede) ontwikkelaar is geschreven, geen onzin en iemand die weet waar die over praat. 🙂

  28. Over de layer app gesproken.
    Ik kan hem niet meer vinden in de app store. Evenals de betaalde ping app. Weet iemand hier iets van?

  29. @Jelle
    Wat bedoel je niu met Google Calendar werkt niet?
    Ik heb al een jaar lang probleemloos Google als CalDav ingesteld op mijn iPhone en het werkt en synct als een tiet….
    Je moet het alleen niet syncen vanuit iTunes, maar op de iPhone kan je bij instellingen zelfs aanklikken dat je een Google CalDav account aan wil maken.

  30. @Soxbrother:

    Wat wil je nou via Bluetooth doen dan? Je hebt toch email e muziek kun je terecht vergeten! Copyright etc wel eens van gehoord?
    Kortom, onzin! Prima zo.

  31. @thomaspilot:

    Layar is in de app store, beter zoeken.
    Maar het klopt dat ping! er niet meer is, ik vraag me ook af waarom die eruit is gehaald.

  32. De Google agenda(‘s) kun je heel mooi syncen in de iPhone calender via iCal, dit werk perfect zelfs met een Google app (zakkelijk) account….

  33. Er is wel degelijk synchronisatie mogelijk met Google calendar (en contacten). Heb je Google wel als Exchange account ingesteld ipv imap?

  34. Hoe kun je een naam registreren bij het game center ?

  35. Origineel geplaatst door Mark
    Hoe kun je een naam registreren bij het game center ?

    Als je OS 4 beta (als ontwikkelaar) hebt geinstalleerd staat de gamecenter app er standaard bij. Bij eerste keer opstarten gegevens invullen voor registratie.

  36. Origineel geplaatst door Jelle Prins (Moop.Me)
    Origineel geplaatst door MarkHoe kun je een naam registreren bij het game center ? Als je OS 4 beta (als ontwikkelaar) hebt geinstalleerd staat de gamecenter app er standaard bij. Bij eerste keer opstarten gegevens invullen voor registratie.

    Dank je, ik moet er dus gewoon zo snel mogelijk bij zijn als os4 public wordt.

  37. Prima artikel maar toch een paar opm:
    1. Multi-tasking met scheduling en priorisatie is met Unix tools al lang mogelijk. En toch komt Apple weer met iets nieuws zonder uit te leggen waarom. Blijft ook hier vaag.
    2. De Apple-centrische visie op het heelal blijft nogal subjectief. Hoe belabberd cross-platform en Flash ook presteren, het is de gebruiker die beslist over zijn toestel (het ding is niet gehuurd) en welke UI hij beter of minder vindt. Vanuit pt1. kan je Apple’s bezwaren als beslag op het OS oplossen en deze argumenten slaan dus nergens op. Allemaal onzin om ons in de Appstore te houden. Het web IS nu eenmaal cross-platform en onze Steve heeft iedereen luid en plechtig het internet in your pocket beloofd. Quod non.
    Erger nog: als Apple echt oorlog met Google wil kan ze die zo krijgen: Google stopt dan de Youtube/Maps/Streetview support voor de iPhone en dan zullen miljoenen mensen hun iPhone (en niet Google) ditchen. Snel die keutel’s intrekken, Cupertino..!
    3. Bluetooth daar kan je zoveel meer handige dingen meedoen. Iedereen die hier meijert dat BT, wifi en e-mail hetzelfde is proficiat, sudder lekker door in Steve’s narrow sweetspot, die ook hier de innovatie ernstig belemmert.

  38. Origineel geplaatst door Jelle Prins (Moop.Me)
    Ik moet zeggen dat het inderdaad lang geleden was dat ik hier naar een simpele oplossing zoch. Nu wel gevonden: http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138740&topic=14252Al moeten er voor meerdere agendas op 1 device nog wel een aantal truukjes worden uitgehaald.

    Nee hoor, geen truukjes nodig voor meerdere agenda’s:
    http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=139206

  39. @thumper_uk:

    uhh nee, want als dat really the one thing was that iPhone owners zouden willen, dan zouden ze geen iPhone kopen denk you not?? Please projecteer je eigen wensen niet op de hele groep “iPhone owners” you will make an ezel van jezelf door dit wel te doen..

  40. Waarom Bluetooth integreren, als je toch niet de volledige functionaliteit kan benutten, dat is toch vrijwel nutteloos moet ik zeggen.
    Mvg, Soxbrother

  41. Goed verhaal. Thx!

  42. Misschien zie ik het verkeerd, maar is het wel de iphone 3g(s) wat die man bij het 1ste filmpje heeft?

  43. Origineel geplaatst door GD2609
    Misschien zie ik het verkeerd, maar is het wel de iphone 3g(s) wat die man bij het 1ste filmpje heeft?

    Dat zie je verkeerd. Het gaat om toepassingen die *straks* op de iPhone mogelijk zijn. Om dat te demonstreren mag je best een ander apparaat gebruiken.

  44. op welke datum komt os 4.0 en kost de nieuwe os geld ?????

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.