Reacties voor: iPhone OS 3.0 in het Nederlands, deel 4: Safari (video)

In iPhone OS 3.0 zijn nieuwe functies aan Safari toegevoegd: formulieren, fraudemelding en het kopiëren van linkjes. Ook kun je makkelijker websites in nieuwe tabbladen openen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 27 reacties

  1. Bedankt voor alle uitgebreide verslagen. Als groot tabbed browsing- en command/control-klik gebruiker, heb ik nog twee vragen:
    – als je op ‘open in new page’ klikt, gaat hij er dan meteen heen, of opent hij hem mooi in de achtergrond, zodat je een hele “wachtrij” aan pagina’s kunt openen?
    – Kan de Safari in 3.0 toevallig (eindelijk) pagina’s in verschillende tabs tegelijk geladen houden, zodat je niet moet wachten totdat de pagina op nieuw geladen is zodra je teruggaat naar een vorige tab?

    Nogmaals, erg goed werk.

  2. Haha, het filmpje is leuk mar ik moet er even aan wellen dat alles word gespeld (Jullie zeggen U-R-L, terwijl ik het gewoon plat url zeg, dat moet ik telkens even voor me vertalen). Leuk handig filmpje hoor.

  3. Een vraagje voor de Belgen onder ons:

    Bij het intikken van een website kan je je vinger even op de .com toets houden waarna er ook de keuze komt uit .nl .net en .org en zo. Alleen lastig voor ons Belgen: er komt geen .be keuzemogelijkheid. Is dit met OS 3.0 misschien wel toegevoegd?

  4. Die vorige en volgende knoppen zijn niet nieuw bij iPhone OS 3.0, ze zitten al zeker sinds 2.0 in de firmware (zelfs mét cursortje, dus in dat opzicht is het een achteruitgang).

  5. Haha, en toen stond alles ingevuld, behalve het @live.nl gedeelte 😛

  6. (alweer) een mooie review! Ik vraag mij of Safari tijdens het openen van een pagina nog steeds meerdere malen naar de top van de pagina “springt”. Ik erger mij hieraan, dat als je pagina’s zoals deze opnieuw wilt openen en alleen geinteeseerd bent in de reacties, je tijdens het laden steeds weer automtisch naar boven scolled.

    Dus heeft Apple dit aangepakt of is dit met een jailbreak te verhelpen?

  7. Origineel geplaatst door Luvlektrik
    Een vraagje voor de Belgen onder ons:Bij het intikken van een website kan je je vinger even op de .com toets houden waarna er ook de keuze komt uit .nl .net en .org en zo. Alleen lastig voor ons Belgen: er komt geen .be keuzemogelijkheid. Is dit met OS 3.0 misschien wel toegevoegd?

    Ik heb ergens gelezen dat dat nu inderdaad ook wordt toegevoegd..en ik ben geen belg trouwens..hehe.
    Alhoewel ik het nou niet eens zo heel handig vind trouwens hoor. Duurt altijd ff en dan moet je hem selecteren..volgens mij had ik in die tijd ook ff door kunnen typen en stond het er ook al.
    Zou het handiger vinden als je zelf kon bepalen wat er als eerste kwam te staan..dus .nl of .be i.p.v. .com

    Lees anders dit ff door: https://www.iculture.nl/25940/nieuw-in-iphone-os-30-belgisch-toetsenbord-backup-met-encryptie/

  8. Origineel geplaatst door Wouter
    (alweer) een mooie review! Ik vraag mij of Safari tijdens het openen van een pagina nog steeds meerdere malen naar de top van de pagina “springt”. Ik erger mij hieraan, dat als je pagina’s zoals deze opnieuw wilt openen en alleen geinteeseerd bent in de reacties, je tijdens het laden steeds weer automtisch naar boven scolled. Dus heeft Apple dit aangepakt of is dit met een jailbreak te verhelpen?

    Idd. Dit geld ook voor bijv. iphone club met laden. Ben je reacties tijdens het laden aan het lezen, sprintg ie weer naar boven als de pagina geladen is.

    Ook is een reactie die heir geplaatst is niet te wijzigen op mijn iPhone….

  9. @Luvlektrik: Ik denk dat jij dit artikel niet gelezen hebt, over het AZERTY-toetsenbord (en de .be-knop staat zelfs in de titel).

    @Wouter: Nee, bij het laden van een pagina springt de webpagina niet helemaal naar boven, maar heeft nog wel wat springerig gedrag als er bovenin nog een foto moet worden geladen. Zodra dat klaar is springt je tekst weer een stukkie naar beneden.

    @Milo: Hmmm, ligt denk ik toch aan je vriendenkring. Ik ken alleen maar mensen die U-R-L zeggen en in het Engels hoor je ook meestal joe-aar-el. In veel andere talen (bijv. Spaans en Italiaans) is het oe-er-elle, in het Duits oe-er-el. Maar ach, waar hebben we het eigenlijk over? O ja, Safari!

    @Eric: Gecheckt, klopt.@

    Maarten: Om dat te checken heb ik heel snel de websites van Nederlandse omroepen in tabbladen geopend (altijd goede truc omdat die toch niet in mijn cache staan). Antwoord: nee, eigenlijk niet. Als je na het intikken van de URL snel weggaat wordt de pagina niet verder geladen. Wacht je even een seconde of twee, zodat de eerste contouren van de website zichtbaar zijn, dan staat de website er meestal al bijna helemaal op. Wat het lastig controleren maakt, is dat de webpagina’s helemaal opnieuw worden geladen als je naar een oud tabblad teruggaat. Dat zou ik kunnen controleren door tussentijds de internetverbinding uit tte schakelen, maar dan laden de tabbladen helemaal niet meer (en da’s ook meteen het antwoord op jouw vraag 2: hij laadt opnieuw, helaas).

  10. goede reviews en fijne duidelijke stem! Wel mag er wat meer snelheid in, ik denk dat de algemene kennis en ervaring van iphoneclub.nl bezoekers voldoende hoog ligt om sneller en meer de diepte in te gaan bij de reviews. suggestie?

  11. Hey,

    Dat van ‘Volgende’ en ‘Vorige’ gebruik ik al lang. Is dus niet nieuw in 3.0

  12. Origineel geplaatst door Luvlektrik
    Een vraagje voor de Belgen onder ons:Bij het intikken van een website kan je je vinger even op de .com toets houden waarna er ook de keuze komt uit .nl .net en .org en zo. Alleen lastig voor ons Belgen: er komt geen .be keuzemogelijkheid. Is dit met OS 3.0 misschien wel toegevoegd?

    be kun je kiezen of fr of de of nl, Belgen hebben geen eigen taal * evil *

  13. Sites die naar Postbank of Rabobank verwijzen? Postbank bestaat niet eens meer, dan is het sowieso een phishing site 😛

    @ Luvlektrik, er komt een Belgisch toetsenbord bij 3.0, dus ik neem aan dat die naar .be sites kan verwijzen..

  14. Origineel geplaatst door Ichigo
    Origineel geplaatst door LuvlektrikEen vraagje voor de Belgen onder ons:Bij het intikken van een website kan je je vinger even op de .com toets houden waarna er ook de keuze komt uit .nl .net en .org en zo. Alleen lastig voor ons Belgen: er komt geen .be keuzemogelijkheid. Is dit met OS 3.0 misschien wel toegevoegd?be kun je kiezen of fr of de of nl, Belgen hebben geen eigen taal * evil *

    .be .fr .de .nl wordt gebruikt voor een land niet voor een taal

  15. Origineel geplaatst door Hub
    Origineel geplaatst door IchigoOrigineel geplaatst door LuvlektrikEen vraagje voor de Belgen onder ons:Bij het intikken van een website kan je je vinger even op de .com toets houden waarna er ook de keuze komt uit .nl .net en .org en zo. Alleen lastig voor ons Belgen: er komt geen .be keuzemogelijkheid. Is dit met OS 3.0 misschien wel toegevoegd?be kun je kiezen of fr of de of nl, Belgen hebben geen eigen taal * evil *.be .fr .de .nl wordt gebruikt voor een land niet voor een taal

    Niet de wijsneus uithangen, iedereen zal wel begrepen hebben dat het een flauw anti Belgen grap van mij was.

  16. Geweldig! bedankt voor het artikel.

  17. Ehmm vraagje, het kan zijn dat ik het gewoon niet heb gevonden, maar zeg dat ik op een forum zit waar ik veel posts heb gelezen eb dus heel ver naar beneden ben gescrolled. hoe refresh je een pagina zonder weer helemaal naar boven te gaan??? Anders moet ik steeds weer zoeken waar ik was gebleven. Is dit mogelijk of tog weer een functie die mist in safari?

  18. Goeie review

  19. “Een geheel willekeurige website” haha

  20. Mooie en overduidelijke review die wel helder maakt hoe snel t met het versienr. (3.0) vergaat.
    Is feitelijk niet meer dan een inhaalslag…
    Inplaats de zoveelste maal het wiel van password mgt. uit te vinden had Apple beter wat openheid (API’s) kunnen betrachten voor gespecialiseerde developers zoals 1password. Maar nee hoor, Live and let D… .

  21. @Timmeh_:

    Vond het wel mooi ja.. Willekeurig 😛 hehehe

    mooie review Gonny 🙂

  22. volgens mij ligt dat automatisch invullen van formulieren (zoals die van de ANWB) niet aan Safari, maar aan de site waarop je het wilt gebruiken. De formulieren die op sites staan hebben bepaalde namen.

    Waarschijnlijk gebruikt ANWB iets van “naam” in de broncode en safari is waarschijnlijk gewoon in het engels en die gebruikt dan “name”, en dat komt natuurlijk niet overeen.

    Zoals je ziet worden email en telefoon nummer gewoon ingevuld, waarschijnlijk is die het zelfde: tel en email oid.

    Misschien een proberen bij een Engelstalige site?

  23. Die “Vorige Volgende” funtie bij die inuvlvakken was er al lang in Safari.

  24. @Luvlektrik: Handmatig .be of .nl intikken gaat heel wat sneller dan wanneer je die knop ingedrukt moet houden. Gezien een vorig nieuwsbericht zou er wel .be moeten staan als je het vlaamse toetsenbord kiest (dan heb je ook de azerty indeling).

    Klein foutje die in de tekst staat: “Open” is net als “Open in new page” heel erg Engels omdat dit in het Nederlands namelijk vertaald wordt als “Openen” en “Openen in nieuwe pagina” (waarbij page/pagina eigenlijk weer een rare benaming is van Apple omdat het meer overeenkomt met tabs). Ze hebben dus de eerste 2 items niet goed vertaald.

    Overigens is het niet slim om sites uit je spam folder te halen die over pillen e.d. gaan. Dat zijn nooit phishing sites. Of je dan nou iets als iphoneclube.nl, nu.nl of 1 van die pillensites neemt maakt dan niet uit want in alle gevallen mag het filter niets blokkeren. Indien er toch wel wat geblokkeerd wordt is de kans groot dat het een false positive is en dat zijn dingen die opzich juist weer wel leuk zijn om te weten aangezien het iets kan zeggen over hoe goed het filter is. Het artikel impliceert nu alleen een beetje dat die pillensites e.d. ook aan phishing zouden doen wat gelukkig verderop (en in het screenshot er naast) opgehelderd wordt.

    Overigens is de kans groot dat Safari gebruik maakt van stopbadware.org dan van Google’s SafeBrowsing filter. Google is echter wel 1 van de partners van stopbadware.org die ook de nodige meldingen aan stopbadware.org levert, daardoor zijn Safe Browsing en stopbadware.org aan elkaar gekoppeld. Er zijn echter nog meer partners waardoor het gebruik van stopbadware.org t.o.v. Safe Browsing van Google zinniger is omdat de lijst uitgebreider is dan die van Google alleen. Mozilla Firefox maakt sinds versie 3.0 ook gebruik van het filter van stopbadware.org.

    Het probleem met de autofill is trouwens niet specifiek voor de mobile versie van Safari. De versie op OS X heeft het namelijk ook al. De mensen van Agile Websolutions hebben om die reden 1Password ontwikkeld. Een van de mensen van Agile heeft er een stukje op hun weblog over geschreven die goed het verschil tussen de Keychain in OS X en die van 1Password zelf laat zien. Dat geeft op een aantal punten zeer waarschijnlijk ook de verklaring waarom het niet werkt op de mobile versie van Safari. Het artikel: http://www.switchersblog.com/2009/03/how-is-this-different-than-the-built-in-keychain.html
    Bottom line is dat Safari zelf ook niet in erg veel velden kijkt en dat het alleen maar naar een domeinnaam kijkt en niet naar de volledige URL.

  25. @ mbliek: k dacht aan hetzelfde.. wat het ook blijkt te zijn.

    Het valt me op dat deze vierde review vol zit met ontdekte bugs: hebben ze safari nog zo laten liggen?

  26. echt geweldig die filmpjes, geeft een goede indruk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.