Reacties voor: iPhone-ontwikkelaars omzeilen NDA met klussen van $1

Ontwikkelaars die volgens de NDA niet over hun ervaringen met iPhone-ontwikkeling mogen praten hebben een juridisch veilige uitweg bedacht: ze betalen onderling $1 voor hulp en antwoorden bij problemen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 12 reacties

  1. Wat is het nut hiervan, zo maken ontwikkelaars ook geen betere producten.. Ik snap het niet helemaal. Enige wat ik me kan voorstellen is dat Apple zelf wil verdienen aan Dev Camps e.d. maar anders..

  2. Ik krijg steeds meer een Big Brother-gevoel bij Apple. Je mag niks, en alles wordt streng afgeschermd…
    Ben blij dat ik thuis voor 95% op open-source draai, dat voelt een stuk prettiger.

  3. Ik heb de laatste dagen serieus zitten overwegen om ook voor de iPhone applicaties te gaan ontwikkelen. Maar deze NDA heeft me snel genezen. Het verbod op het uitwisselen van ervaringen en informatie met andere ontwikkelaars? Belachelijk, onzinnig en bijna fascistisch. Bovendien is een dergelijke restrictie strafbaar volgens de Nederlandse grondwet.

    Waarom doet Apple dit? Willen ze voorkomen dat serieuze ontwikkelaars software voor de iPhone gaan maken? Willen ze voorkomen dat veel software op termijn bugvrij zijn? Willen ze voorkomen dat de software straks steeds beter aansluit op de iPhone hardware? Willen ze voorkomen dat er nieuwe innovaties ontstaan?

  4. Piet zegt:
    27 augustus 2008 op 10:37Ik heb de laatste dagen serieus zitten overwegen om ook voor de iPhone applicaties te gaan ontwikkelen. Maar deze NDA heeft me snel genezen. Het verbod op het uitwisselen van ervaringen en informatie met andere ontwikkelaars? Belachelijk, onzinnig en bijna fascistisch. Bovendien is een dergelijke restrictie strafbaar volgens de Nederlandse grondwet.

    – ze willen voorkomen dat de zwak heden die in de sandbox omgeving zitten uitlekken en er exploits voor komen en zo virussen voor de iphone.

    – ze willen voorkomen dat geheimen over mogelijkheden vande iphone die nog niet bekend zijn op straat liggen voor de concuurent er lucht van krijgt.

    – ze willen er juist voor zorgen dat iedereen unieke software maakt en niet op basis van 1 slimbo een hoop clones gaat maken

    misschien hoor…?

    voor elk negatieve benadering is er ook een positieve te bedenken.


    Maar dat zal wel niet. Bij apple gaat alles immers om geld en bij de rest van de wereld niet.ɉ۬

    Apple is de duivelɉ۬

    Apple zijn eenstelletje facisten…

    Denk is dieper na man. De iphone als product en potentie gaan veel verder an wat we nu zien.
ook wat programmeer mogelijkheden betreft. Over die mogelijkheden mag niks naar buiten komen. zo blijft apple de concurrentie voor. Innovatie werkt het best als je je bedrijfs geheimen (de innovative produten en de ontwikkeling er van ) tot het laatste moment geheim houd. Hoe denk je anders dat apple steeds met producten komt die ZO anders zijn dan de rest en verder doordacht zijn dan alleen een mooi uiterlijk.
    Ze hebben er de tijd voor genomen om het door te ontwikkelen. (bij sommige recente producten twijfel ik daar aan omdat de kwliteit achteruit aan hollen is sinds apple groter aan het worden is)

    Wat de SDK betreft… er zitten bedrijfs geheimen in. misschien niet voor iedereen duidelijk maar blijkbaar genoeg dat apple wil dat je je mond er over houd. Juist om innovatie van het iphone platform te bevorderen.

    Denk anders, denk zelf, denk niet samen als community van software ontwikkelaars maar kom met je eigen frisse ideeen.

    Werk je ideeën goed uit huur daar desnoods de juiste mensen voor in als je kennis te kort komt. Alleen met kwaliteit steek je met je hoofd boven het maaiveld uit. ga dat niet op eenbeurs lopen vragen. Daar stelen mensen je ideeën. zo zijn mensen. Die NDA is dus ook een bescherming voor jezelf en je product. Je kan altijd bij apple zelf aankloppen als je iets niet snapt. Maar dan is men wel opeens bang dat ze met jou idee aan de haal gaan.

    En grote software huizen zijn niet voor niets groot geworden. die hebben goede programmeurs om zich heen die gaan heus niet met de concurrent overleggen hoe ze een eigen programmeer fout kunnen oplossen of omzeilen.
Het stimuleert dus juist de eigen creativiteit. en met je collegas op werk praat je er over. alshet maar binnen het bedrijf blijft.

    Piet zegt:
    27 augustus 2008 op 10:37
    Waarom doet Apple dit? Willen ze voorkomen dat serieuze ontwikkelaars software voor de iPhone gaan maken? Willen ze voorkomen dat veel software op termijn bugvrij zijn? Willen ze voorkomen dat de software straks steeds beter aansluit op de iPhone hardware? Willen ze voorkomen dat er nieuwe innovaties ontstaan?

    Die NDA is juist om dat te bevorderen maar als je er te kortzichtig over nadenkt dan snap je dat niet.

    De marketing strategie van Apple heeft hier ook mee te maken. 
Als je kijkt naar hoe bedrijven hun producten in de markt zetten is dat haaks op hoe apple werkt.
De gemiddelde software ontwikkelaar werkt in het geheimen de software presenteert vroege beta’s van de software op een beurs en een jaar later is het te koop. in dat half jaar is er prima tijd voor ervaren bedrijven om met een clone te komen dat beter is of het zelfde bied voor minder geld.

    met hardware idem. ( van de 10 bedrijven staan met als un product innovaties te koop nog voor ze in productie zijn. ze struiklen over elkaar heen met kijk eens wat wij ZOUDEN kunnen. De helft haalt de winkel niet eens om die reden.

    er word van te voren al teveel verteld van jonges dit komt er aan. Dat zogenaamde roadmap systeem kan je verkoop bevorderen maar ook stagneren. Dat laatste is waar apple bang voor is en daarom zeggen ze niks over toekomstige producten.

    A omdat je dan je huidige product niet meer verkoopt als de nieuwe ook echt mooier en beter is.

    B omdat je dan de concurrent een kijkje in je eigen keueken geeft en dat is zonder van al je R&D

    Als de concurrentie snel genoeg is kunnen ze met die info namelijk snel zelf iets ontwikkelen gebaseerd op jou ideeën. Lellijk als ze dan ook nog eerder op de markt komen met jou idee.
    Dat risico wil apple niet lopen. Vandaar dat je ook je mond moet houden over wat je maakt totdat je het hebt aangemeld bij de app store. 
Apple heeft altijd jaarin jaaruit zijn eigen momenten gekozen om producten te lanceren. Die waren dan ook vlak na aankondiging te koop. Alleen met de apple TV en de Iphone hebben ze wat eerder verteld dat ze er aan bezig waren en je zag gelijk de copy cats die ookmet iphone clones kwamen. Voor het geval dat de iphone zou aan slaan.

  5. @ 4 saus

    Er is inderdaad op elke negatieve benadering een positieve te bedenken, maar zeg nou heel eerlijk.
    Waar zou java zijn als er geen boeken waren over de programmeertaal.
    Hoe iets geprogrammeerd wordt interesseert toch niemand.
    Of het nou van scratch af wordt gedaan of volgens een aantal basis regels, als het maar werkt!!

  6. Heb je al eens de SDK gedownload?

    dan weet je dat je over de 8GB aan vides en instructies in PDF vorm kan downloaden over hoe te programmeren voor de SDK. Daar heb je dus je boeken en videos geschreven door de makers zelf dus de info is ook nog is first hand. Ik heb tot nu toe altijd antwoord gehad op mijn vragen die ik aan apple heb gesteld als ik er niet uit kwam. ik heb aan de video tutorials en de PDFjes meer dan voldoende gehad. en ik ben een beginnend programmeur. Wat ik maak mag ik nog nis over zeggen. Maar ik probeer aan te tonen dat het allemaal wel mee valt met hoe facistisch apple bezig is. En hoe open ze zijn met hun platform.

    Als jij als programmeur C++ beheerst dan kan je al programmeren voor de iphone. Over C++ zijn genoeg boeken beurzen en fora te vinden. Verdere speciale kennis is niet nodig. Ja ervaring hebben met hoe een mac bedient moet worden.

    Mensen beginnen veel te snel te gillen gebaseerd op halve info.
    ze hebben ergens gehoord/gelezen dat… en meteen blaaat blaat apple is di dat het is en schaden het gaat om het geld blaa blaa

    verdie je is echt in de materie voor je met negatieviteit komt.
    Kom je dan alsnog met negativiteit dan is het vaak gegrond.
    Apple is niet heilig maar ze verdienen meer credits dan ze nu krijgen.

  7. @4saus
    Ik waardeer je uitvoerige reactie, maar met alle respect, de gedachte dat het beperken van communicatie juist creativiteit en innovatie bevordert is lariekoek. Ik ben software ontwikkelaar sinds 1982, zeer ervaren mag ik inmiddels wel zeggen, en ik heb altijd erg veel gehad aan de ervaringen en tips van andere ontwikkelaars – sterker nog – zonder dat was ik zeker nooit zo ver gekomen. Tegenwoordig leer ik zelf nog steeds nieuwe dingen door juist aan andere programmeurs zaken uit te leggen.

    Communicatie bevordert de stabiliteit van software – elke ontwikkelaar met meer dan één jaar ervaring op de werkvloer kan dat beamen. Apple hoeft bedrijven niet tegen zichzelf te beschermen. Als je een innovatief product hebt dan bescherm je dat als bedrijf zijnde automatisch. Daar heb je geen wurgcontract van Apple voor nodig. Als je tijdens de ontwikkeling van je innovatieve software tegen een technisch probleem aanloopt dan is het prettig als anderen je voor waren en je richting de oplossing kunnen leiden.

    Apple gooit met deze clausule dus precies de verkeerde deur dicht. De deur naar de concurrentie met betrekking tot de functionaliteit van een product zit al dicht, en de deur naar andere ontwikkelaars met betrekking tot de oplossing van technische problemen moet juist open blijven.

    Ik begin nu trouwens wel te begrijpen hoe het komt dat er zoveel shit tussen de software in de appstore zit. Overigens heb ik (als niet-iPhone ontwikkelaar nota bene) al technische vragen gehad van iPhone ontwikkelaars. Dus erg serieus nemen ze de NDA niet. Gelukkig maar.

  8. Als ze de nda laten vallen dan verliezen ze het recht om patenten aan te vragen.

  9. 4aus, ik geef je grotendeels gelijk gelijk.

    Omdat je stuk nogal lang is de kern punten van jou mening:

    Waarom NDA?
    – ze willen voorkomen dat de zwak heden die in de sandbox omgeving zitten uitlekken en er exploits voor komen en zo virussen voor de iphone.
    – ze willen voorkomen dat geheimen over mogelijkheden van de iphone die nog niet bekend zijn op straat liggen voor de concurrent er lucht van krijgt.
    – ze willen er juist voor zorgen dat iedereen unieke software maakt en niet op basis van 1 slimbo een hoop clones gaat maken
    -omdat je dan je huidige product niet meer verkoopt als de nieuwe ook echt mooier en beter is.
    -omdat je dan de concurrent een kijkje in je eigen keueken geeft en dat is zonder van al je R&D

    Maar er zijn ook tegenargumenten: Apple hanteert nog een ouderwetse denk methode. Onder invloed van de ontwikkeling van het internet zijn veel bedrijven afgestapt van het idee van het ‘gesloten bedrijf’ wat werkte met patenten en geheim onderzoek. De tijd van de wikinomics ligt voor ons. Het delen van ideeën en massaal werken aan een nieuw product is de toekomst. Miloenen mensen kunnen via het internet hun gezamenlijke kennis en creativiteit bundelen om een nieuw product te ontwikkelen en zo tot veel grotere innovaties komen een R&D team het welk bedrijf dan ook. Meer info: http://www.wikinomics.com

  10. die ouderwetse denkwijze heeft ze wel weer uit de rode cijfers getrokken met de ipod.
    ook een gesloten platform dat zich alleen maar via itunes wil laten voorzien van muziek en software.

    Mensen die aansluitende producten willen maken moeten lid worden van het made for ipod plan staan een deel van hun winst af aan apple en in ruil daarvoor zorgt apple dat de nodige software voor hun product ondersteuning in de ipod firmware op genomen word.

    die manier van ouderwets denken is nu uitvergroot aan de gang voor de iphone.
    Ik denk niet dat het apple kwaad doet. Sterkernog alle andere meer open filosofien over hoe zet ik een mp3 speler met bijbehorende winkel in de markt zijn tot nu toe gekomen en gegaan. of ze brokkelen een marginaal aandeel in de pap. Ik denk dat het concept van apple ziech nu onderhand wel bewezen heeft.

    juist omdat het anders ie dan wat gangbaar is.
    Dat wat anders is niet altijd positief word ervaren neemt apple op de koop toe

    ze varen en goed bij. Zelfs met de iphone word grof geld verdiend door apple en partners aan de unit verkoop. aan de software verkoop en aan de accesoires verkoop.
    Juist die concentratie van het aanbod maakt het zo goed werkend. (althans dat is wat ik opmaak uit 6 jaar ipod verkoop en 1,5 jaar iphone verkoop.

    de ipod is en blijft apple meest succesvolle product en wat de ipod is voor de muziek liefhebber hoop apple met de iphone te gaan doen voor de smartphone freaks en trend setters. die trekken dan weer vanzelf de massa mee. Over 2 jaar denk ik dat je overal iphones ziet. net als dat je overal ipods tegen komt. En niet omdat het het beste product is op dat moment maar omdat het product op dat moment dot wat het beloofd en het werkt makkelijk en eenvoudiger dan de concurrentie. plus het ziet er geil uit (vormgeving)

  11. In de hoop dat Apple ooit het concept Open Innovation omarmt (net zoals IBM, Philips, Sun, P&G, etc). Dan heb ik echt helemaal geen moeite meer om mijn liefde voor Apple aan anderen te verklaren.

  12. De enige goede denkbare reden voor het beleid bij Apple is: Steve Jobs.
    Lees dit maar eens:
    http://www.amazon.com/iCon-Steve-Jobs-Greatest-Business/dp/0471720836
    Een goed boek met een duidelijk inzicht in de gang van zaken bij Apple en de denkwijze van Steve.
    En nee, ik word niet betaald door Amazon. 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.