Reacties voor: Hoe Apple je fopt met de nachtmodus van de iPhone

‘Apple misleidt bij inzoomen’
De nachtmodus van de iPhone levert vaak prachtige plaatjes op, maar toch blijkt de functie niet helemaal eerlijk te werken bij het gebruik van de telelens. Tijdens het inzoomen wisselt de iPhone ongezien naar digitale zoom.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 7 reacties

  1. Hier kwam ik inderdaad ook laatst achter doordat ik per ongeluk met mijn vinger voor de 1x lens zat terwijl ik met de 2x een night mode foto wilde maken. Night mode schakelde hierdoor ook uit, wat ik vreemd vond. Dit verklaard het echter volledig.

  2. Een beetje meer duiding waarom Apple deze keuze waarschijnlijk gemaakt heeft:

    De primaire camera heeft een diafragma van 1.8, waarbij de telelens eentje heeft van 2.0.
    Hoe groter het diafragma – dus hoe kleiner het cijfer – hoe meer licht er binnenkomt.
    De kans is groot dat de foto met telelens een nog slechter resultaat oplevert (meer ruis/onscherpte) en dat Apple hierdoor de voorkeur geeft aan een bijgesneden foto van de primaire lens.

    Dit trucje is trouwens niet exclusief voor de night mode. Dit gebeurde ook al bij voorgaande modellen met telelens bij lage lichtcondities.

  3. Dit is op zich wel logisch. Want met de tele een nachtopname maken vereist eigenlijk een statief om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

  4. Inplaats de slechtste resolutie te kiezen zou mij dan logisch lijken als Apple de beste foto destilleert uit de 2 camera’s – en wel op de manier waarop “Apple dat zou hebben gedaan”

  5. Eigenlijk is dit niks nieuws. Dit was namelijk op de iPhone 7 plus al zo. Onder slechte lichtomstandigheden werd toen ook al de groothoeklens gebruikt met 2x digitale zoom in plaats van de telelens.

    Daar is destijds ook al een nieuwsartikel van geweest. Maar je kon het zelf ook testen door je vinger voor één van de lenzen te houden.

  6. Ik heb de link van het artikel aangeklikt, volgens mij is het de verkeerde link. Onderaan het gelinkte artikel zag ik een ander artikel waar iCulture blijkbaar op doelde.

    Daar zag ik ook nog staan dat Apple had beschreven dat de nachtmodus niet werkte bij bepaalde wijde instelling (heb er geen verstand van hoe het precies genoemd wordt, maar ik vond dat dit bij dit artikel er ook bij moet). Bij deze dus 😎.

  7. @Roland: Goede uitleg! Tweede reden zal waarschijnlijk zijn dat de de telelens alleen bij de iphone x/xs en 11 is gestabiliseerd waardoor je kortere sluitertijden moet hebben in het donker (minder licht en meer ruis). Daarnaast is de lichtsterkte van de telelens bij de 8 en de 7 een stuk lager dan bij de x/xs en 11. Uit mn hoofd is het 2.2 op de X en XS en 2.8 op de 7/8. Dat scheelt bijna de helft (google maar naar diafragma berekeningen).

    Tergelijkertijd heb je door te croppen wel een “crop-factor” waardoor je ook moet stabiliseren voor een langere lens en je moet de iso waarde ook toevoegen aan de crop-factor. Kortom in sommige gevallen begrijp ik Apple’s aanpak (met de 7/8) maar zo heel voor de hand liggend vind ik het nou ook niet.

    Origineel geplaatst door Aagje
    Ik heb de link van het artikel aangeklikt, volgens mij is het de verkeerde link. Onderaan het gelinkte artikel zag ik een ander artikel waar iCulture blijkbaar op doelde.

    Daar zag ik ook nog staan dat Apple had beschreven dat de nachtmodus niet werkte bij bepaalde wijde instelling (heb er geen verstand van hoe het precies genoemd wordt, maar ik vond dat dit bij dit artikel er ook bij moet). Bij deze dus 😎.

    Dat zal waarschijnlijk komen doordat de ultrawide lens niet wordt gestabiliseerd. Als ik ook de andere reacties lees dan lijkt me dat stabilisatie (of het ontbreken daaraan) de belangrijkste reden voor deze aanpak is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.