iPhone-maker Foxconn ziet weinig groei

Het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat de iPhone en andere Apple-producten fabriceert, zag in 2007 geen winstgroei van dertig of veertig procent, maar slechts 1% groei.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

FoxconnApple laat groeicijfers van meer dan dertig en veertig procent zien, maar de Taiwanese fabrikant Foxconn maakt slechts een bescheiden groei door. Foxconn is het bedrijf dat de iPhone en andere Apple-producten fabriceert en assembleert. Het bedrijf noteerde in 2007 een omzetgroei van 3,4% en een winstgroei van maar 1%. Toch kunnen de Taiwanezen nog steeds goed ervan eten: het bedrijf maakte een winst van $725 miljoen.

Foxconn maakt niet alleen producten voor Apple, maar ook voor Nokia, HP, Motorola, Dell, Nintendo en Sony. Ook maken ze componenten die door andere Aziatische fabricagebedrijven weer verder worden verwerkt, zoals de hierboven afgebeelde fan. Ondanks die prominente rol bij de totstandkoming van apparaten die we allemaal kennen, blijft Foxconn een bedrijf dat liever op de achtergrond blijft. Meer dan een miljoen mobiele telefoons fabriceerde het bedrijf. In een toelichting bij de cijfers merken ze op dat de markt onder druk staat door toenemende consolidatie. Er zijn grote verschuivingen in marktaandeel onder de wereldwijde OEM-merken. Ook de wisselende vraag van consumenten heeft invloed op de industrie. Er kwamen nieuwe spelers bij en er zijn opdrachtgevers (Apple, Motorola) bij die gevestigd zijn in een landen dat op de rand van een recessie staat.

Foxconn kreeg er afgelopen jaar 13.000 medewerkers bij en zit nu op bijna 124.000 personeelsleden. Er is verdere uitbreiding gepland in nieuwe fabrieken in China en India. Toch is Foxconn geen zelfstandig bedrijf: het maakt deel uit van de Hon Hai Group en is goed voor ongeveer een kwart van de omzet in deze groep. Foxconn verdient meer dan de helft van de omzet in Azië, de rest is gelijk verdeeld tussen Europa en de VS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:33
Categorie iDevices
Onderwerpen foxconn, hon hai, taiwan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.