Reacties voor: ‘iPhone-locaties opslaan is een foutje’, aldus John Gruber

Volgens Apple-kenner John Gruber heeft Apple niet bewust de locatie van gebruikers vastgelegd. Iemand heeft de code voor het vastleggen van de locatie geschreven, maar vergat om de oude locaties te wissen. Het zal in een volgende iOS-versie worden opgelost.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 65 reacties

  1. Sja, klinkt niet onlogisch, maar ook niet bepaald handig.

  2. Mooi zo,
    Als het echt zo is dat het wordt verholpen vind ik dat een een goede reactie van Apple, maakt niet uit of ze zeggen dat het een foutje is of niet en of dat geloofwaardig is. Het gaat om de reactie en die is dan erg goed 🙂

  3. @daniel – helemaal mee eens.

  4. En dan maar hopen dat de update ook geldt voor een iPhone 3G

  5. Jaja. Kan Gruber mij dan uitleggen waarom de iTMS condities als volgt zijn :
    (ook weer een “ongelukje” zeker

    According to the iTunes terms and conditions, yes. The company pretty clearly spells out its right to “collect, use, and share” location data any time it pleases. From the document:

    Location-Based Services
    Apple and our partners and licensees may collect, use, and share precise location data, including the real-time geographic location of your Apple computer or device. This location data is collected anonymously in a form that does not personally identify you and is used by Apple and our partners and licensees to provide and improve location-based products and services. For example, we may share geographic location with application providers when you opt in to their location services.”

  6. Volgens mij staat .db gewoon voor database, een database is een verzameling van gegevens waarbij over het algemeen het idee is om nieuwe gegevens toe te voegen aan de database.

    Een enkel record steeds updaten kan wel maar ik blijf het vedacht vinden.

  7. Een foutje dat er al 4 versies in zit zou ik het niet noemen. Er zijn ook al boeken over geschreven. Ik vond dit zelf erg interessant om te lezen, erg leerzaam http://t.co/XNsaV9F

  8. @Kennet: Uiteraard staat .db voor database, maar het zijn Apple zijn zaken toch niet waar ik naartoe gaat?

  9. The locations are required by steve jobs , then he knows which place he can retire and be worshiped by iphone owners

  10. Het zal me een worst wezen. Ik run geen mexicaans drug cartel dus van mij mogen ze ten alle tijden weten waar ik ben.

  11. De info is iets te handig voor Apple om dit af te doen als een foutje… Als ze het echt oplossen in de volgende update geef ik ze het voordeel van de twijfel en lullen we nergens meer over.

  12. Gruber laat vrij duidelijk merken dat hij het ook niet helemaal zeker weet… Dat blijkt niet helemaal uit dit artikel!

  13. Tsja… Privacy is een mythe. Het heeft nooit bestaan.

    Ik heb ook zeer mn twijfels over watvoor gegevens in die db file opgeslagen worden, want mijn iPhone is nog nooit in de buurt van de afsluitdijk / texel en groningen geweest … en toch komen die naar boven bij mij.

  14. Pfft, ik wil gewoon zelf die data kunnen uitlezen.. met een windows applicatie.
    Lijkt me erg interessante info.

  15. hahahaha en jullie geloven ook echt wat deze pion zegt?
    wat een onzin

  16. @Koen: Dat kan 🙂 Download het volgende (gratis) programma:
    http://sqlitebrowser.sourceforge.net

    En open het bestand consolidated.db daarmee. De latitude en longitude-waarden die je er in terug zal vinden kan je bijvoorbeeld invoeren op Google Maps om de bijbehorende locatie op de wereldbol te vinden en de kolom met tijdstippen is vast wel duidelijk zonder verdere uitleg.

  17. @Chris

    Weer zo’n achterlijke opmerking ik run geen drugscartel
    dus mag iedereen weten waar ik ben geweest.
    Tot er misbruik van wordt gemaakt, dan kunnen we weer met z’n alle gaan lopen janken.

  18. Dan gaat onze batterij weer 5min langer mee yes!

  19. Origineel geplaatst door Swen
    Dan gaat onze batterij weer 5min langer mee yes!

    Eerder minder, want er moet naast opslaan van cache nu ook oude cache verwijderd worden, dus meer werk

  20. dat zal waarschijnlijk voor alle location-based Apps zijn. Er staat bovendien niks in over het permanent opslaan.

    Origineel geplaatst door Rufus den ZeeperdJaja. Kan Gruber mij dan uitleggen waarom de iTMS condities als volgt zijn

  21. Ik snap de heisa hierom niet.

    Als ik reis (loopt, fiets, auto of OV) dan verander maak ik iedere keer verbinding met een andere zendmast op de door mij genomen route, en nu gebeurt het al in het iDevice zelf en gaat iedereen erover klagen, Apple zegt dat ze gegevens niet opslaan/bewaren maar dat doen de Telecom providers dus wel, zij slaan die gegevens wel op en zullen die ook wel doorverkopen aan derden, ook de sms berichten die we versturen.
    Het is mij niet bekend of data dus Whatsapp etc ook bewaard kan worden als dat niet het geval is zou dat misschien de achterliggende reden van KPN (de anderen zullen wel volgen)kunnen zijn om er geld voor te gaan vragen, want dat zou heel goed kunnen (verlies van inkomsten)???

  22. Wat een ophef over niets. Al veel langer is het voor Justitie mogelijk om bij ernstige misdrijven te kijken welke telefoons er in de directe omgeving waren op het moment van het misdrijf. die gegevens worden centraal bewaard en dat is eigenlijk veel enger.

  23. Jaja, zeker net zo’n “foutje” zoals Google met wifi netwerken deed.

  24. Ik heb niets te verbergen, zal mij dus ook een rotzorg zijn of Apple ziet wanneer ik naar de winkel ga en hoe lang ik op de wc zit..

    Telecom providers slaan ook log gegevens op van al hun klanten, klaagt ook niemand over (op een paar criminelen na)

  25. is er iemand die zich druk maakt over in auto’s ingebouwde navigatie systemen? die doen precies hetzelfde…

    en overigens, Android doet het ook!
    http://thenextweb.com/google/2011/04/21/its-not-just-the-iphone-android-stores-your-location-data-too/

  26. Origineel geplaatst door chris
    Het zal me een worst wezen. Ik run geen mexicaans drug cartel dus van mij mogen ze ten alle tijden weten waar ik ben.

    Hahah helemaal mee eens!!!!

  27. Ja ja. En gras is blauw.

  28. Spelletje voor het eerst alles gekleurd te krijgen over heel Nederderland.

  29. ik wil zelf wel graag de gegevens uitlezen (niet 1 voor 1 de locaties invoeren), maar dat gezeur over de mythe die privacy heet……. en vervolgens wel iedere 10 minuten een update op Facebook of twitter zetten ……

  30. Hopelijk ook nieuwe versie voor de iphone 3g

  31. Tja, lekker belangrijk. Wat maakt het uit. Ben geen crimineel, ga niet vreemd dus iedereen mag weten waar ik uithang. Als Apple hier blij van wordt, prima.

  32. Privacy. Het gaat er niet om of we wat te verbergen hebben. Het gaat erom dat de gebruiker de controle behoort te hebben. Die is/was er nu niet. Het is/was dus geen keuze, en daar kun je terecht enkele op- en aanmerkingen bij hebben.

  33. Geheel belachelijk, alle GSM’s, GPS’en, Providers, Google’s, enz. houden informatie en locatie gegevens bij en niemand weet wat ze hier mee doen…

    En al het persoonlijke DNA die we dagelijks achterlaten, soms tot jaren nadien opspoorbaar:-)))

  34. @Hubert Savelberg:

    ..sfeermaker. Android dumpt wel de oude data en slaat niet complete paden door het land op.

    @Erik:

    Dit is niet persoonlijk bedoeld, maar je bent echt een sukkel als je zo makkelijk met je gegevens omgaat. Het is misschien een godwin, maar je weet nooit wie er in de toekomst de beschikking krijgt over al die opgeslagen gegevens. Het zal niet de eerste keer zijn dat er complete volkeren worden uitgemoord met hulp van dit soort gegevens.

    Zou jij het fijn vinden om achterna gejaagd te worden omdat je een mening hebt die afwijkt van wat de hoge heren willen dat jij denkt?

  35. He jammer ik vond het wel leuk om een kaartje van al mijn reizen en verblijven te kunnen genereren.
    Trouwens waarom moet die John Gruber nou weer reageren, en niet Apple zelf?

  36. Natuurlijk hebben we hier allemaal niks te vrezen want we zijn brave burgers… maar dat is zo onbelangrijk!

    Het gaat om het feit dat opsporingsdiensten het principe van “onschuldig tot het tegendeel bewezen is” aan het omdraaien zijn en daar steeds meer technische hulpmiddelen voor krijgen.

    Ze koppelen je google history, je browser history en nu dus ook je locatiedata, je belgegevens en wat al niet meer. Voor je het weet is er zoveel indirect bewijs tegen je dat je zelf gaat twijfelen aan je onschuld…. wrong place, wrong time wordt veel aannemelijker als er maar genoeg data over je is….

  37. Hoe hebben jullie het bovenste plaatje zo gekregen?

  38. Chriet, inderdaad is er ook een windows tooltje voor? Kon alleen voor mac vinden :p

  39. Origineel geplaatst door ErikTja, lekker belangrijk. Wat maakt het uit. Ben geen crimineel, ga niet vreemd dus iedereen mag weten waar ik uithang. Als Apple hier blij van wordt, prima.

    Lees dit stuk maar eens en bekijk de bijbehorende VPRO documentaire over identiteitsdiefstal: http://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/identiteitsdiefstal/item/239-schrijnend-voorbeeld-van-identiteitsdiefstal.html

    Gaat over een man die regelematig door een arrestatie team van zijn bed wordt gelicht omdat een ander (de echte crimineel) zijn naam ooit als valse naam heeft opgegeven. sindsdien staat de onschuldige meneer foutief als zwaar crimineel te boek in de database van de overheid. De overheid kan of wil dit niet veranderen, zelfs niet na opdracht van de rechter.

    Denk daarna nog eens na of je echt wel wilt dat jouw privé gegevens in handen van anderen vallen!

  40. Waarschijnlijk komt het doordat de database een veld met een unieke key automatisch verhoogt, ipv van dat je dan het record overschrijft maakt de database automatisch een nieuw record aan. Dit is een configuratiefout in die specifieke datasbase, in mysql bijvoorbeeld is het een verschil tussen een vinkje zetten of weghalen. Ik kan mij voorstellen dat dat over het hoofd kan worden gezien, en helemaal als het standaard aan staat.

  41. Origineel geplaatst door Leo
    Ik snap de heisa hierom niet.Als ik reis (loopt, fiets, auto of OV) dan verander maak ik iedere keer verbinding met een andere zendmast op de door mij genomen route, en nu gebeurt het al in het iDevice zelf en gaat iedereen erover klagen, Apple zegt dat ze gegevens niet opslaan/bewaren maar dat doen de Telecom providers dus wel, zij slaan die gegevens wel op en zullen die ook wel doorverkopen aan derden, ook de sms berichten die we versturen. Het is mij niet bekend of data dus Whatsapp etc ook bewaard kan worden als dat niet het geval is zou dat misschien de achterliggende reden van KPN (de anderen zullen wel volgen)kunnen zijn om er geld voor te gaan vragen, want dat zou heel goed kunnen (verlies van inkomsten)???

    Denk je echt dat providers die gegevens zomaar door mogen verkopen? Als die gegevens ooit nodig zijn is er voor zover ik weet gewoon een gerechtelijk bevel nodig, anders mag de provider ze simpelweg niet weggeven.

    Is het voor sommige mensen nou ECHT zo moeilijk om in te zien dat Apple zeker niet het braafste jongetje uit de klas is?

  42. Origineel geplaatst door Kennet
    Volgens mij staat .db gewoon voor database, een database is een verzameling van gegevens waarbij over het algemeen het idee is om nieuwe gegevens toe te voegen aan de database.Een enkel record steeds updaten kan wel maar ik blijf het vedacht vinden.

    Je kan ook cachen in een database.

  43. Tuuuuurrrrrlijk.
    Typisch een Apple reactie. Alles bagatelliseren.
    Het perfectionistische Apple ziet dit als een “foutje”…4 versies lang.
    Als ze dit éçht een foutje vinden…laat ze het dan direct een bugfix maken om dit foutje te herstellen.

    Maar geloof me….dat gaat niet gebeuren.

  44. Origineel geplaatst door Martijn
    Origineel geplaatst door ErikTja, lekker belangrijk. Wat maakt het uit. Ben geen crimineel, ga niet vreemd dus iedereen mag weten waar ik uithang. Als Apple hier blij van wordt, prima.Lees dit stuk maar eens en bekijk de bijbehorende VPRO documentaire over identiteitsdiefstal: http://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/identiteitsdiefstal/item/239-schrijnend-voorbeeld-van-identiteitsdiefstal.htmlGaat over een man die regelematig door een arrestatie team van zijn bed wordt gelicht omdat een ander (de echte crimineel) zijn naam ooit als valse naam heeft opgegeven. sindsdien staat de onschuldige meneer foutief als zwaar crimineel te boek in de database van de overheid. De overheid kan of wil dit niet veranderen, zelfs niet na opdracht van de rechter.Denk daarna nog eens na of je echt wel wilt dat jouw privé gegevens in handen van anderen vallen!

    Ach……ik heb mijn politiedossier eens bekeken. Daar stond in da tik bij een discotheek als portier iemand zwaar mishandeld had. Dit terwijl ik daar nooit als portier gewerkt had, en er zelfs in geen 10 jaar was geweest.
    Toen ging ik moeilijke vragen stellen.
    Bleek een agent na een vechtpartij een lange bruine portier gezien te hebben. Schreef hij gewoon mijn naam in zijn verbaal. Het stond dus al een paar jaar in mijn dossier. Alsof ik de enige lange bruine portier in Nederland ben. Bij mijn toenmalige echtgenote bleek er ook onzin in te staan.
    N heb ik geen verstand van verzekeren (alhoewel….toch wel) maar juridisch ben ik aardig onderlegd…….en dat werd een klein feestje. De politie heeft me 4500 pietermannen schadevergoeding betaald. En daar is niet eens de rechter aan te pas gekomen.
    Geloof me, er bestaan dossiers waar je niets vanaf weet en waar ook nog rommel in staat.
    Dat is niet alleen identiteitsdiefstal…maar ook gewoon luie fantasierijke ambtenaren.

  45. Tig duizend Apple iOS programmeurs in dienst en dan is dit een ‘foutje’… woehahahahahaha

  46. Het klinkt mij meer als een ‘goed’ excuus nu de functionaliteit boven water is gekomen. Ik krijg het idee dat Apple het met andere bedoelingen had geïmplementeerd.

    Als nog kan Apple zeggen dat bij de volgende update deze ‘bug’ verwijderd wordt, maar een soort gelijk bestand aanmaken dat je locaties verzameld kunnen ze nog steeds. Ze hoeven het bestand alleen goed te versleutelen zodat alleen Apple en andere gemachtigden het kunnen uitlezen.

  47. Ik heb geen jailbreak en wil dat ook niet wat moet ik nou doen om niet ne locatie te laten opslaan ..?

  48. @Rufus den Zeeperd: als je heel even nadenkt is het ook logisch dat het erin staat want wat kun je met een iPhone? Jawel, navigeren. Dat navigeren doe je middels locatiebepaling aan de hand van GPS, telefonie netwerk en wifi netwerken. Het gebruik van de laatste 2 is iets wat officieel A-GPS heet. Data wordt dan verzameld en elders heen gestuurd om bijv. te berekenen wat je positie is. Ieder apparaat wat A-GPS heeft doet dit dus ook je TomTom, Navigon, Garmin, Android smartphone, etc. Het A-GPS verhaal is de reden waarom dit in de Algemene Voorwaarden staat en iets wat veel meer bedrijven dan alleen Apple doen.

    Het probleem bij Apple is wat ze met de oude gegevens doen. Die blijven bewaard terwijl de rest ze maar heel kort bewaard. De meesten bewaren het alleen zo lang als dat de gegevens nodig zijn. De laatst bepaalde positie is een uitzondering, die wordt onthouden als de app wordt afgesloten. Stukje gebruiksgemak omdat je dan vaak sneller de positie bepaald hebt en hier ook minder reken werk voor nodig is.
    En een ander probleem is dat een ander nu heel makkelijk locatiegegevens van de iPhone kan halen. Als je echter alleen nog maar de laatst bekende positie bewaard zal het echter nog weinig uit maken of iemand anders moeilijk of eenvoudig die gegevens op kan vragen.

  49. Daargelaten alle meningen en meningkjes hier zijn Apple’s praktijken in strijd met Europees recht. Dat verbiedt nl. opt-out (alleen opt-in is toegestaan).
    Verder is het delen van privacy info met partners buiten de EU niet toegestaan.
    Dus ik acht mij niet gehouden aan de (eerder geciteerde) iTMS guidelines (maar laat verder iedereen verder vrij om dat wel te doen)
    En wens Apple en Google veel sterkte met het zich conformeren aan regelgeving.
    Bron: Prof. C. Alberdink Thijm
    (Solv Advocaten)

  50. .Een enkel record steeds updaten kan wel maar ik blijf het vedacht vinden.

    Aluhoedje op! De Russen komen! Of de marsmannetjes!

    Zucht. Bel je telco effe, vraag even waar je was op 13 oktober 2010 om 17:31. Dat weten ze namelijk.

  51. Ik run net dat progje en ik hij geeft plaatsen aan waar ik niet geweest ben somige tijdstippen was ik gewoon aan het werk bij ASML ,
    Beetje nutteloos dit

  52. @dtsjunk

    Als jij er niet mee zit als men dan claimt dat jij 50% van je tijd rondhangt in het huis van Muhammed B. of koffieshop “De Vette Libanon”, vind ik dat ook niet erg.
    Alleen voor anderen misschien wel.

  53. Voor diegenen die het op zich ook wel grappig vinden om te zien waar je allemaal hebt uitgehangen:
    http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/ (alleen Mac)

  54. Pff foutje… geloof ik niet

    Al sinds IOS 3.0 slaat mijn telefoon de locaties op waar ik al mijn fotos genomen heb. en toen kon je dat niet terugzien, pas toen 4.0 uitgebracht was. Als je naar de fotos app gaat, heb je onderaan de keuze uit albums en plaatsen.

    Wanneer ik dat laatste kies zie ik een hele map van europa en azie, en zie ik overal van die “rooie punaises” op locaties waar ik fotos gemaakt heb, wanneer ik er 1 selecteer laat ie precies zien waar en welke fotos ik gemaakt heb.

    Dus het opslaan van locaties is geen foutje, het is gewoon de bedoeling.
    Het grappige is dat ik mijn internet, 3g en dataroaming in het buitenland altijd expres uitschakel om onnodige kosten te vermijden.

    Wanneer ik (in het buitenland) een foto maak is mijn 3gs alsnog in staat om een locatie op te slaan, zonder dat ik toestemming geef om verbinding te maken met het internet. Zelfs op locaties waar je nooit van je leven bereik hebt, dus bellen kan die daar niet maar locatie opslaan kan wel? zonder internet, gps en gsm netwerk?

    Door middel van het opslaan van locaties bespaart Apple een hoop geld aan marktonderzoek. En om big brother een handje te helpen, of je dat wil geloven of niet.

  55. @Piet Hein
    Dat je 3GS coordinaten opslaat als je GPS bereik hebt, is toch niet zo speciaal ?
    Alleen of jij dat wilt delen, of dat Apple dat zonder jouw tussenkomst een beetje aan derden mag lopen te verkopen, dat is de vraag.
    Ik ben er niet van overtuigd.
    Het is ook in strijd met wetgeving.

  56. Origineel geplaatst door Nibs: The locations are required by steve jobs , then he knows which place he can retire and be worshiped by iphone owners

    Kan je aub in Nederlands schrijven op deze nl site we leven in Holland engels kent mij namelijk niet

    Mooi dat ze het zo oplossen dus weer een nieuwe versie

  57. @chris: Jij bent de verpersoonlijking van wat er mis is met de maatschappij. “Ik heb niets te verbergen…” IEDEREEN heeft iets te verbergen: zijn prive leven die niemand anders een zak aan gaat. En domme mensen met zulke gevaarlijke meningen realiseren de consequenties niet van een priveloze samenleving. Combineer de DDR Stasi met de huidige techniek. Alleen een idioot zou het gevaar niet zien.

  58. Het misschien wel de moeite waard om na een reparatie van je iPhone eens te kijken waar die allemaal aangezet is…

  59. @Rufus den Zeeperd: Of je stelt even je eigen wet en regelgeving samen zoals je nu aan het doen bent :X Nee, dat wat je nu zegt is totaal niet van toepassing omdat het hier om een stukje techniek betreft dat caching heet en laat caching nou iets zijn wat zowel in NL als in de EU gewoon van de wetgever mag.

    Het zou je goed doen als je je eerst in de materie, zowel techniek als recht, verdiept alvorens je dingen hier neer gaat planten. Je bent nu een rechtspersoon ergens onterecht van aan het beschuldigen en dat is strafbaar (smaad/laster) 😉

  60. @ppl
    Dat denkwerk kwam van de bronvermelding en bijv. ook: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703983704576277101723453610.html

    “Apple gathers the data to help build a “database with known location information,” the letter says. “This information is batched and then encrypted and transmitted to Apple over a Wi-Fi Internet connection every twelve hours (or later if the device does not have Wi-Fi Internet access at that time),” the company wrote in the July letter to Congress.”

    Veel plezier met je “caching” 

  61. Al die verschillende meningen hier wel erg grappig.
    Ik zeg lekker belangrijk er zijn genoeg ander zaken waarbij er geregistreerd wordt maar daar heb ik geen last van.

  62. Origineel geplaatst door Joost
    @ChrisWeer zo’n achterlijke opmerking ik run geen drugscartel dus mag iedereen weten waar ik ben geweest. Tot er misbruik van wordt gemaakt, dan kunnen we weer met z’n alle gaan lopen janken.

    Nee, het interesseert me niet zeg ik toch net. Kan je niet lezen?

  63. Zou het bijna geloven…..not!!!!

  64. Ik vraag mij af of je lokatie ook gelogd wordt als je geen sim in je iPhone hebt zitten. Wil iemand dit eens testen? Ik heb geen Mac, namelijk.

  65. Origineel geplaatst door Mario
    @chris: Jij bent de verpersoonlijking van wat er mis is met de maatschappij. “Ik heb niets te verbergen…” IEDEREEN heeft iets te verbergen: zijn prive leven die niemand anders een zak aan gaat. En domme mensen met zulke gevaarlijke meningen realiseren de consequenties niet van een priveloze samenleving. Combineer de DDR Stasi met de huidige techniek. Alleen een idioot zou het gevaar niet zien.

    Omdat jij je er wel wat van aantrekt moet ik dat ook doen ofzo ? Nogmaals, het zal me jeuken. Idioot.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.