Reacties voor: iPhone helpt slechtzienden, Schakelbediening in iOS 7

De iPhone helpt blinden en slechtzienden beter te functioneren, bijvoorbeeld Luis Perez. Ook bevat iOS 7 een nieuwe functie Switch Control voor mensen met beperkte motoriek.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Ik heb een collega die blind is. Ook zij heeft een iPhone en ik ben altijd verbaasd om te zien hoe gemakkelijk ze er mee werkt. Ik ben zeker geen fanboy (zelfs overgestapt op Android, maar heb nog wel een iPad) en heb soort een haat-liefde verhouding met Apple. Maar ik moet zeggen dat dit Apple toch wel sympathiek maakt. Natuurlijk, ook hier zal ook een commerciële drijfveer achter zitten, maar ik ken geen fabrikant doe zo rekening houdt met mensen met een handicap.

  2. En toch is voor de ‘nog niet extreem slechtziende’ de toegankelijkheid erg verslechterd met iOS7. Dunne icoontjes, nog dunnere letters, heel jammer. En dynamische tekst is nog niet door veel ontwikkelaars opgepikt. Het toetsenbord is echt extreem slecht leesbaar en bij spotlight heb ik een zwarte achtergrond (beter), bij e-mail weer een wit. En blauwe of grijze lichte letters op een witgrijze achtergrond is ook geen verbetering.
    Ter info, bij mijn handicap sterft het netvlies af, dus een bril werkt niet…

  3. Heb zelf nooit echt baat gehad aan die toegankelijkheidsopties (afgezien van de gehoorapparaatmodus i.v.m. drager van hoortoestel), maar ik vind het mooi om te zien dat Apple vooruitloopt wat betreft het gebruiksgemak voor mensen met beperkingen.

    Ken ook mensen in mijn omgeving die dankzij die mogelijkheden plezier hebben bij het gebruik van een iPhone of iPad. Het werkt allemaal prima eigenlijk (test immers weleens van die dingen uit).

    En dat switch control is natuurlijk weer een voorbeeld van zo’n handige toevoeging.

    Viel me met trouwens op dat hij ergens een optie aangeeft om Siri te starten, terwijl ik een iPhone 4 heb. xD

    Zag daarnaast de optie om de camera te gebruiken, maar die is donker aangegeven. Weet iemand hoe dat komt? Kan ook weer zoiets zijn als met dat Siri, dat het zich beperkt tot bepaalde apparaten. Maar iPhone 4 heeft wel een camera voorop, dus die optie zou moeten werken, toch?

  4. Bram Duvigneau is een Nederlander die blind en zelf ontwikkelaar is. Prachtige man die heel goed aan kan geven of app, telefoon en website voor hem werkt, maar ook wat er anders zou moeten. Aanrader om hem je app of website te laten gebruiken. Daar ga je geen spijt van krijgen!

  5. Een goede vriendin van ons is blind en doet alles met de iPhone. Van mail tot Facebook. Mooi dat dat kan!

  6. @frank: Er is bij de toegankelijkheidsopties een schakelaar te vinden waarmee je de tekst dikker kunt maken voor betere leesbaarheid. Ook kun je het blur-effect uitschakelen dat je ziet in bijvoorbeeld het dock, berichtencentrum, controlecentrum en in spotlight. Dan is alles ook beter leesbaar.

  7. @Tom: Vette tekst heb ik aan staan, maar werkt niet overal en het verschil is dan groot tussen wat wel en niet vet is. En het helpt niet voor het toetsenbord. Blur staat ook uit, merk niet heel veel verschil in leesbaarheid. Toch bedankt voor de tip!

  8. Mijn vader is 82 en in toenemende mate slechtziend. Ik heb me suf gezocht op de Apple-website voor een training en instellingen van de iPhone voor hem. Hij heeft nu nog een 3GS en gebruikt alleen grotere letters, is ook bang voor verandering omdat hij dat niet zo goed kan onthouden. Wat dat betreft is de upgrade naar iOS mogelijk geen verbetering….
    Wil hem niet naar de Genius Bar sturen om daar dan een jong ventje te treffen die het ook zelf allemaal nog wil uitvinden… Hoe voorkom ik dat?

  9. Inderdaad, wie als slechtziende overgestapt is van iOS 6 naar iOS 7 is veel slechter af. Het toetsenbord van mail en de telefoon zijn zelfs met ‘vette tekst aan’ niet goed leesbaar. En de lichtblauwe icoontjes zijn voor sommige mensen door het weinige contrast niet te zien.
    Het is spijtig dat de functie ‘kleuren omkeren’ de foto’s negatief maakt, dit was anders een mogelijke uitweg geweest voor dit probleem.
    Apple zou eens moeten kijken naar de kleurcombinaties van TV-leesloupes en die mogelijkheden voorzien in de toegankelijkheidssettings.

  10. Ik ben zelf ook slechtziend (zicht 5% en nystagmus) en werk eigenlijk doorgaans zonder problemen met de iPhone. Ik gebruik ook eigenlijk geen aanpassingen, alleen voor heel kleine lettertjes maak ik wel eens gebruik van de 3 vinger tap zoom functie. De komst van IOS7 maakt dat ik bepaalde dingen die ik voorheen nauwelijks kon lezen, opeens wel kon lezen. Het ene of het andere lettertype kan een wereld van verschil maken. Ook bepaalde knoppen zijn groter geworden en ik denk voor de gemiddelde slechtziende duidelijker, al maakt dat voor mij niet veel verschil.

  11. Ook leuk voor slechthorenden zijn er appjes, bijvoorbeeld: i-Hear – Hearing Aid (gaat niet over bediening, maar om snel geluiden te kunnen filteren).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.