Reacties voor: iPhone HDR-functie beter dan foto-apps Pro HDR en TrueHDR?

Presteren camera-applicaties voor HDR-fotografie minder goed als Apple's HDR-fotofunctie? In een vergelijkende test blijkt het wel mee te vallen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Onderwerpen

Reacties: 45 reacties

  1. Dan vind ik TrueHDR op de voorbeeldafbeelding hierboven nog het mooiste… Ik ga toch ook even wachten op de Cydia tweak die het mogelijk gaat maken op mijn 3GS… Ben beniewd

  2. Zo zeg! Die foto met Pro HDR bij het voorbeeld (huizen) ziet er wel erg onnatuurlijk uit, ten opzichte van de rest.

  3. Ik moet toegeven dat Pro HDR wel lekker werkt. Soms last van crashes, maar de resultaten zijn wel daar. Heb nog geen ervaring met Apple’s eigen HDR-functie.

  4. Gebruik sinds een paar dagen ProHDR op mijn 3GS, met af en toe geweldige foto’s ……en soms hele lelijke.
    Maar vooral tegen de zon in fotograferen lukt eigenlijk alleen met HDR. Veel sfeer en warmte.

  5. Ja, Pro HDR is ver onder de maat. Het lijkt wel een tekenfilm en heeft weinig meer te maken met fotografie. Ik moet zeggen dat True HDR het meest de echte HDR-feel heeft. Toch tof dat Apple de mogelijkheid in ieder geval aanbiedt, mocht je geen 3rd party app willen installeren.

  6. Idd, de nieuwe HDR functie in de standaard camera is zwaar onder de maat!
    Het lijkt ook alsof ‘ie maar één foto maakt, terwijl met Pro HDR er duidelijk 2 worden gemaakt.
    Met Pro HDR absoluut beter resultaat, helemaal mee eens dus!

  7. Pro HDR is veel beter dan het voorbeeld doet vermoeden. Daarnaast is de sterkte van het effect handmatig in te stellen.

  8. Origineel geplaatst door Jeroen Wienen
    Zo zeg! Die foto met Pro HDR bij het voorbeeld (huizen) ziet er wel erg onnatuurlijk uit, ten opzichte van de rest.

    Dat is de bedoeling van HDR, zo zien de meeste HDRs eruit en dat is juist vet! vind bij de voorbeelden ook Pro HDR veruit het beste

  9. Ik denk niet dat velen de functie van HDR snappen, de meesten denken dat het is om “speciale” foto’s te bekomen dient, maar eigenlijk is deze techniek ontstaan om foto’s te maken waar camera’s tekort schieten. Een camera ziet enkel het verschil tussen licht en donker en werkt aan de hand van voorgeprogrammeerde gemiddelde waarden om een foto te maken die mooi en neutraal belicht is, het nadeel hiervan is dat zwart vaak geen enkel detail meer bevat en hetzelfde geld voor lichte delen. Wil je lichte delen goed belicht hebben, dan moet je gaan onderbelichten en dan worden donkere delen alleen maar donkerder en als resultaat minder detail, hetzelfde geld als je donkere delen beter wil uitbelichten, dan verlies je enorm veel detail in de lichte delen. Door deze drie foto’s te combineren kan je softwarematig de perfect belichte foto verkrijgen zonder dat men kan zien dat het een HDR is.
    Maar uiteraard zoals in de schilderkunst wenden fotografen deze techniek aan zoals zij dat willen en zo krijg je foto’s die haast geanimeerd er uit gaan zien.

    Voor mij is het de mooite techniek in de digitale fotografie, combineer deze met panorama of infrarood fotografie en je krijgt plaatjes waar je mond gewoon van open valt.

  10. Ik ben wel tevreden met die van apple zelf. Gister rond een uur of 7 foto’s gemaakt van de wolken en die van apple komen er lichter uit dan de normale foto, maar wel realistischer dan de normale foto’s.

  11. Afgaande op de foto’s hier is de iphone hdr functie beter.
    Die anderen lijken te nep.

  12. De ingebouwde functie werkt perfect voor waar het voor bedoeld is: mooie foto’s in moeilijke omstandigheden. Het is niet bedoeld om kunstzinnige foto’s te maken. Gewoon scheepsdekken op het object dat je neutraal belicht wilt hebben en de telefoon zorgt er voor dat de donkere en lichte gedeeltes goed uitkomen. In situaties waar die al goed zijn levert dit fletse, saaie foto’s op. Daar kan je beter een betaald programma voor kopen. Ik heb zowel TrueHDR als Pro HDR en raad de laatste aan.

  13. Scheepsdekken = scherpstellen. Ik ben het helemaal eens met de reactie hierboven van Runaque.

  14. Waren we de Camera+ app even vergeten? Daar zit allang HDR op.

  15. @JSM:

    Nee, dat is dus niet de bedoeling van HDR, wel een mogelijkheid.

  16. Origineel geplaatst door Runaque
    Ik denk niet dat velen de functie van HDR snappen . . . . . .

    Nee, jij bent echt de enige . . . 😉

  17. Origineel geplaatst door Martijn
    Scheepsdekken = scherpstellen. Ik ben het helemaal eens met de reactie hierboven van Runaque.

    + 1

  18. Ik vind HDR functie tegenvallen op mijn iPhone 4. De foto’s worden veel donkerder dan de werkelijkheid. Het is wel iets scherper, maar veel donkerder. Dat lijkt me niet de bedoeling. Het gaat hier om foto’s die binnen zijn gemaakt met voldoende daglicht.

  19. Pro HDR doesn’t produce HDR images is creates images with a neon glow effect.

  20. De Apple hdr toepassing maakt duidelijk de meest natuurlijke foto’s, wat voor normale gebruikers optimaal zal zijn.De andere twee lijken eerder geshopt, dan echt hdr, veel te veel contrast, en inderdaad soms bijna een neon effect.

  21. Uiteraard is het op een telefoon ‘maar’ een tussen oplossing om de voorgrond en achtergrond ongeveer vast te leggen met de zelfde belichting. Dus naar mijn mening niet echt HDR.

    Geen reclame maar hier –> http://www.flickr.com/photos/anthonylooij/4820217495/ een voorbeeld van een ‘echte’ HDR foto.

    Pro HDR komt volgens mij het dichts in de buurt bij een echte HDR. Apple zelf heeft het volgens mij bij het juiste eind, in de vorm dat ze weten wat de gangbare iPhone gebruiker wilt. Een correct belichte foto. Ze hadden het dus beter ‘exposure fusion’ kunnen noemen. Maar dat bekt niet lekker… 😉

  22. als ik het moet beoordelen op die ene foto.
    kies ik voor TrueHDR die foto ziet er nartuurlijker uit dan de anderen.

    had wel graag meerdere foto vergelijkingen willen zien.
    ProHDR is vreselijk kijk dat huis dan als of er een HALO omheen zit kom op 😛

    Apple HDR is aardig ik had de foto liever wat lichter gehad

  23. Origineel geplaatst door Anthony
    Uiteraard is het op een telefoon ‘maar’ een tussen oplossing om de voorgrond en achtergrond ongeveer vast te leggen met de zelfde belichting. Dus naar mijn mening niet echt HDR.Geen reclame maar hier —> http://www.flickr.com/photos/anthonylooij/4820217495/ een voorbeeld van een ‘echte’ HDR foto.

    Dat is geen ‘echte’ HDR foto, dat is een plaatje waar de fotograaf een truukje tot in het extreme heeft doorgevoerd. Stuitend lelijk imho, en het doet me nog het meest denken aan de werkjes van ‘spuitbuskunstenaars’ die in pakweg Parijs een marslangschap met drie manen en een eenhoorn op een stuk karton kladderen.

    De technische beperkingen zijn simpel, JPEG (en het hele soft / hardware systeem eromheen) heeft een beperkt dynamisch bereik. Met HDR probeer je dat zo efficient mogelijk te vullen. Dat kan subtiel of zelfs wat vlak (iPhone 4), een tikje overdreven (de besproken apps) of alle remmen los (het voorbeeld uit jouw link). Je doet een waardevolle techniek echt tekort als je alleen die laatste “echt” HDR noemt.

  24. Ik blijf het stom vinden van Apple om de HDR funktie tot de iPhone 4 te beperken, doen ze gewoon om mensen op de iPhone 4 over te stappen, wat Apple kennelijk niet snapt is dat er zo iets is als een contract waar men een of twee jaar aan vast zit, denk ik zo. Ik wil best een iPhone 4, maar ik zit nog meer dan een jaar vast aan mijn 3GS…

  25. Origineel geplaatst door Hionimi
    Ik blijf het stom vinden van Apple om de HDR funktie tot de iPhone 4 te beperken, doen ze gewoon om mensen op de iPhone 4 over te stappen, wat Apple kennelijk niet snapt is dat er zo iets is als een contract waar men een of twee jaar aan vast zit, denk ik zo. Ik wil best een iPhone 4, maar ik zit nog meer dan een jaar vast aan mijn 3GS…

    Dit soort reacties he…
    Ten eerste: waar heeft Apple jou beloofd dat je 3GS HDR zou krijgen? Je hebt een telefoon van een jaar oud die beter wordt gesupport dan wat dan ook in de markt. Maar nee, klaag, klaag, whine, whine.
    Ten tweede: niemand weet of de hardware in de 3GS wel in staat is om dit snel genoeg en met genoeg kwaliteit te doen. Zie bv. de belabberde resultaten van de videocam-hacks op de 3G: zonder uitzondering waardeloze filmpjes, en derhalve niet een ervaring die Apple wil verkopen. Best kans dat met de 3GS-hardware die drie plaatjes niet snel genoeg achtereen kunnen worden genomen.

  26. Er zit overigens een erg groot verschil tussen de native camera HDR functie en de andere 2 apps en dat is de tijd om de foto op te slaan.

    Bij de camera app is dat enkele seconden, bij de overige apps duurt dat bijna een halve minuut of zelfs langer.

  27. Origineel geplaatst door Larss
    Ten eerste: waar heeft Apple jou beloofd dat je 3GS HDR zou krijgen? Je hebt een telefoon van een jaar oud die beter wordt gesupport dan wat dan ook in de markt. Maar nee, klaag, klaag, whine, whine.

    Kunnen we het even vriendelijk houden? Dank je.

    Ik hou gewoon van dit soort features, en ik spreek alleen uit dat ik het jammer vind als ik iets mis, en het is onmogelijk natuurlijk om iedereen tevreden te houden, toch zeg ik dat ik het fijn zou vinden als het of mogelijk was op de 3GS, of dat T-Mobile een betere regeling had voor klanten die ietsje laat een 3GS hebben gehaald en eventueel kunnen ruilen voor een versie 4…

    Dus wie klaagt hier nou?

  28. een fraai staaltje van HDR kun je vinden op Flickr, vooral deze user : http://www.flickr.com/photos/norbertloev/sets/72157623879065044/ dit is toch wel iets waar ik HDR voor zou willen gebruiken, en dan zou ik eerder voor Pro HDR kiezen denk ik.

  29. de voorbeeld foto’s mogen van mij wel iets groter 🙂

    HDR van apple doet precies wat de functie moet doen, namelijk detail in de donkere en lichte delen van de foto brengen. De apps die daarvoor zorgen voeren het extreem door, de voorbeeldfoto’s zien er ook erg gelikt uit, de app moet natuurlijk verkocht worden, maar daardoor vaak onrealistisch.
    Wat ik merk dat de apple’s hdr de foto’s ook wat contrastarmer maakt, maar daardoor meer ruimte om zelf het contrast op het gewenste niveau aan te passen.

  30. Die optie voor HDR in je iPhone is echt niet het echte HDR (i), daar voor zul je toch eerst moeten kijken op http://www.hdrlabs.com mocht je niet precies weten wat HDR(i) inhoud

    Dus kijk eerst eens goed op die site voordat je dingen gaat roepen (algemene opmerking niet beledigend bedoelt dus voel je niet aangesproken) waar je geen verstand van hebt.

    Vaak is het kwestie van smaak hoe je gaat tonemappen (svp niet reageren als je niet weet wat daar mee bedoelt wordt) hou zelf meer van natural tonemapping en niet van het volkomen over de top plaat van Anthony (sorry maar hou er gewoon niet van)

  31. vind de fotos van pro hdr mooier en dreigender! dus een betere hdr foto!

  32. Sjonge,.. heeft dan niemand het begrepen?

    De HDR functie wordt door apple gebruikt om betere foto’s te maken, en niet om wat iedereen HDR foto’s noemt, geen artistieke foto’s met overdreven luchten e.d. maar iets wat veel meer in de buurt komt van de waarheid.

    Voor een hele vette HDR plaat moet je gewoon een ander soort applicatie hebben.

    🙂

  33. Waar aan voorbij wordt gegaan in deze vergelijking (hiermee doel ik met name op de 4 foto’s van het huis tegen de lucht) is dat je met HDR heel gemakkelijk een kleurcorrectie uit kunt voeren. Of de verzadiging kunt verminderen. Hiermee kun je je HDR foto veranderen van een subtiel ‘extra detail’ naar ‘extreem over de top’, al naar gelang de wens.

    Ik heb zelf een 3GS dus ken de iOS4.1 HDR functie niet en heb alleen Pro HDR (dus ook geen ervaring met True HDR), maar is een beetje appels met peren vergelijken op deze manier.

    En… wie weerhoudt een iPhone 4 bezitter ervan om ook Pro HDR aan te schaffen?

  34. Origineel geplaatst door Hionimi
    Origineel geplaatst door LarssTen eerste: waar heeft Apple jou beloofd dat je 3GS HDR zou krijgen? Je hebt een telefoon van een jaar oud die beter wordt gesupport dan wat dan ook in de markt. Maar nee, klaag, klaag, whine, whine.Kunnen we het even vriendelijk houden? Dank je.Ik hou gewoon van dit soort features, en ik spreek alleen uit dat ik het jammer vind als ik iets mis, en het is onmogelijk natuurlijk om iedereen tevreden te houden, toch zeg ik dat ik het fijn zou vinden als het of mogelijk was op de 3GS, of dat T-Mobile een betere regeling had voor klanten die ietsje laat een 3GS hebben gehaald en eventueel kunnen ruilen voor een versie 4…Dus wie klaagt hier nou?

    Tuurlijk zou dat leuk zijn voor iedereen, maar in de echte wereld is dat er niet.. En tuurlijk heeft T-Mobile niet zo’n regeling..of denk je dat ze verlies willen draaien?
    Ik had vorig jaar ook nog een 3G en zag mensen om me heen met een 3GS..stukken sneller..betere camera, Augmented Reality, ze konden Nike plus gebruiken en weet ik wat ik nog meer miste.. Maar goed..dat hou je toch..over een jaar heb jij een iPhone 5 en zitten heel veel mensen met een iPhone 4..tja.. Dat hou je toch.

  35. Als je naar de vormgeving van de wolken kijkt dan komt Apple HDR het dichtste bij het origineel naar mijn mening. De overige HDR apps lijken de wolken wel te veranderen qua vormgeving.

  36. Ik wil niet zeuren, maar die wolkenlucht bij Apple’s foto is alleen nog een stuk vlakker geworden. En het blok huizen marginaal lichter. Maar we kunnen natuurlijk geen beoordeling doen aan de hand van één fotootje van 2 centimeter.
    De overige voorbeelden op de sites doen me echter ook iet achteroverslaan van de kwaliteit van Apple’s HDR functie.
    Het is echter een leuke nieuwe functionaliteit en het is gewoon handig bruikbaar.
    Bij de Apps sta je 30 seconden je iPhone stil te houden, en dat is ook weer niet heel fijn.

  37. Origineel geplaatst door Hionimi
    Ik blijf het stom vinden van Apple om de HDR funktie tot de iPhone 4 te beperken, doen ze gewoon om mensen op de iPhone 4 over te stappen, wat Apple kennelijk niet snapt is dat er zo iets is als een contract waar men een of twee jaar aan vast zit, denk ik zo. Ik wil best een iPhone 4, maar ik zit nog meer dan een jaar vast aan mijn 3GS…

    Niemand die je tegenhoudt om nu een 4 te kopen hoor, je krijgt ‘m alleen niet kado omdat je je contract niet verlengt. Dus zet je 3GS op Marktplaats en ga voor je nieuwe speeltje. Maar blijf een volgende keer wat dichter bij het onderwerp; deze reaktie is totaal niet interessant voor je mede-lezers. ….en de mijne overigens ook niet…..

  38. De hdr van Apple werkt prima

    Ik heb zelf een mooi voorbeeld gemaakt waarbij ik van binnen naar buiten een foto heb gemaakt.

    Op de normale iPhone foto zie je vlak licht.
    Op de hdr foto zie je echte wolken zoals het eruit zag.

    Tevens werkt een hdr foto niet in alle situaties beter.

    Zowiezo vind men een foto mooi op persoonlijke voorkeur.

  39. Ik gebruik ProHDR en ben er niet kapot van. In feite regelt het alleen de belichting, maar het werkt niet met een belichtingstrapje, tenzij ik iets gemist heb. Omdat informatie die er niet is (door onder- of overbelichting) niet gecreëerd kan worden, krijg je nooit hetzelfde resultaat als bij meer foto’s met een verschillende belichting. In mijn ogen dus geen echte HDR.

  40. @ Frank van Manen: Als ik me niet vergis doet camera alleen een HDR imitatie op basis van een enkele (liefst onderbelichte) foto. Heb er al een tijdje niet meer mee gewerkt, maar zo was het in het verleden in ieder geval.

  41. Ik heb TrueHD getest: erg mooie foto’s. Niet overdreven veel aanpassingen. Subtiele verbeteringen.

  42. Ik heb gisteren even Pro HDR geprobeerd en het resultaat mag er zijn! Ik denk dat de HDR functie van de iPhone 4 er niet tegenop kan als ik dit zo zie.

  43. Veel boeiendere functie van de iP4 is de audio limiter bij video, maar daar hoor je niks over

  44. Origineel geplaatst door Rutger
    Veel boeiendere functie van de iP4 is de audio limiter bij video, maar daar hoor je niks over

    Kun je daar iets meer over vertellen of een linkje geven? Heb er inderdaad nog niets over gehoord en vind het wel interessant – zou dat bv. helpen bij het opnemen van concerten?

    Thanks.

  45. @iNick

    En… wie weerhoudt een iPhone 4 bezitter ervan om ook Pro HDR aan te schaffen?

    De insteek van het artikel was niet zozeer: moet ik als iPhone 4-bezitter ook nog Pro HDR aanschaffen? Maar: mis ik iets, omdat ik op mijn oudere iPhone die HDR-functie niet heb? Bij de functie van Apple heb je minder instellingsmogelijkheden en controle over het resultaat. Het was niet mijn bedoeling om een lesje HDR-fotografie eraan vast te knopen 😉

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.