Reacties voor: ‘Dat verhaal van $40 miljoen goud uit oude iPhones? Klopt niks van’

Er blijkt weinig te kloppen van Apple's mooie verhalen over recycling. Het gaat niet om oude iPhones, maar vooral om oude tv-schermen. 'Apple schrijft gewoon een cheque uit', luidt de kritiek.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 10 reacties

  1. Erg naief om te denken dat Apple anders is dan overige tech bedrijven, ook voor ic.

    De tech bedrijven willen winst! Kopen hun afval af door de winst en markeren zich naar buiten als “groen”.

    Alsjeblief zeg, economisch belang is veel geoter dan een milieu belang, als je dat nog steeds niet erkend leef je in een utopi en houdt je je ogen gesloten. We werken er allemaal aan mee, ook ik simpel omdat het haast onmogelijk is om het niet te doen.

    Die zgn “groene” beweging in de app store ook, leuk dat Apple een x-percentage donneert, leuk voor hun om zo hun “geweten” schoon te poetsen.

  2. Liam.. Hoe KON je? ;(

  3. Mooi artikel waarmee iCulture weer ‘s bewijst niet (alleen maar) met een roze bril op te kijken naar alles wat Apple maakt, doet, en beweert te doen.

    En wat een prachtige samenvatting in de slotregel 😃

    Alle beetjes helpen, maar als je filmpjes van robot Liam in actie ziet weet je voortaan: dit is marketing.

    Vwb de inhoud: de handel in CO2, e-waste en andere milieugerelateerde regelingen met zo’n soort compensatie-achterdeurtje kun je natuurlijk van alles van vinden, maar als politici wetten met zo’n uitweg opzadelen moet je (idd zoals @Henk zegt) wel erg naïef zijn om te verwachten dat bedrijven toch ineens naar de geest ipv de letter van die wetten gaan handelen…

  4. Mooi dat iCulture niet alleen positief over Apple schrijft.

  5. Alle afgedankte elektronische apparatuur zoals computers, telefoons, printers gaat per schip van Amerika naar Guiyu in China en naar India. Daar wordt het met de hand uit elkaar gehaald (vies werk) en gesorteerd. O.a. Greenpeace geeft hierover informatie. Je zou precies moeten kunnen nagaan waar iphones uit elkaar worden gehaald en Apple kan daarover wel wat opener zijn.

  6. Helemaal met @Ferryman eens:
    Apple zou veel vaker het vuur aan de schenen gelegd moeten worden. Maar bovenstaande negatieve “zie-je-wel” reacties zijn wel wat kort door de bocht.

    De “politici” (@Ferryman) proberen namens ons de bedrijven verantwoordelijk te stellen voor de recycling van hun producten. Goed plan! Maar ieder bedrijf zijn eigen producten laten recyclen is om heleboel redenen niet slim. Het maakt niet uit wie welk afval opruimt, als het maar gebeurt. Dus stelt de wetgever eisen en laat het probleem door de markt oplossen.

    Ik vind robotje Liam juist wel in de geest van de wetgeving (@Ferryman). Op dit moment wordt bijna alle e-waste door de shredder gehaald en daarna omgesmolten. Het is veel waardevoller een product geheel te scheiden in losse onderdelen. Om dat betaalbaar te houden zouden robots kunnen helpen.

    Toch heeft Gonny volledig gelijk. Liam is uitsluitend marketing, want er zijn nergens Liams aan het werk. Laten we hopen dat er snel verandering in komt. We hebben het nodig.

  7. Allemaal leuk en aardig, maar waar zijn de bronnen die deze waarnemingen bewijzen? Ik had dit ook kunnen roepen..

  8. Liam is een prototype. Dat heeft Apple duidelijk gezegd op hun event. Journalisten moeten maar weer eens aan onderzoeksjournalistiek beginnen doen ipv alles klakkeloos overnemen. Dan zouden ze snel weten dat Liam (nog) niet operationeel is.

  9. Wat zen geleuter,Apple is geen recyclage bedrijf dat zouden die stommeriken van de schandaalpers wel mogen weten.Een van de grootste recyclage bedrijven is het Belgische Umicore.Zij halen goud en andere edelmetalen uit electronisch afval en binnen kort Nyrstar in hun Australische vestiging Port Pirie.

  10. Het bescheiden bedrag dat voor iPhones wordt gegeven valt best mee. Ik heb net toevallig een iPhone 4 en 4s ingeleverd, en daar krijg je ongeveer net zoveel voor als op marktplaats.

    Voor de iPhone 6 of 6 plus krijg je op marktplaats nog wel meer, maar ook dat vind ik geen onredelijke bedragen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.