Reacties voor: ‘iPhone-bashen gewoonste zaak van de wereld’

NRC Next-columniste Aaf Brandt Costius heeft het helemaal gehad met de iPhone. De gebruikers zijn dom en koppig en verdedigen een apparaat dat niet goed werkt.
Lees het complete artikel → ‘iPhone-bashen gewoonste zaak van de wereld’

Reacties: 101 reacties

  1. Idd, kort door de bocht. Ze zal nog vast zitten aan een abo bij een andere provider en nog niet kunnen switchen ofzo?!

  2. Wat een dom artikel zeg! Schrijf dan niks…. Jammer dat je niet kan reageren op het artikel.

    Aaf zouden ze meteen moeten ontslaan.

  3. Haha inderdaad wel erg kort door de bocht, slecht van zo’n professioneel iemand…
    Tuurlijk heb ik soms problemen met mijn iPhone, maar als ik afweeg wat ik meer kan dan met een normale telefoon en hoeveel er soms fout gaat ten opzichte van een normale telefoon, dan wint de iPhone het zeker!!!

    Enne owjah… ik wil nooit meer een column lezen van Aaf Brandt Corstius, en dat komt niet door de columns zelf, maar door 1 dom column waarin zij zo dom is dat ze door verhalen besluit dat ze de iPhone haat en niet bij die domme gemeenschap wil horen. Nou ik wil dus niet meer bij de domme mensen horen die op basis van verhalen die iPhone beoordelen!

  4. Ok, nu pakt ze wel alleen maar uitzonderlijke gevallen in dat stukje van dr. Telefoon uitdrukken met mn wang? Nooit last van gehad, werkt haar nabijheidssensor niet ofzo of houdt ze dr telefoon niet tegen de oor aan ofzo? 😛
    En dat koptelefoongevalletje? Kwestie van kapotte luidspreker lijkt me? Dan zou handsfree het trouwens wel moeten doen mja.
    Het is inderdaad makkelijk een iPhone onderuit te halen omdat een heleboel opties niet beschikbaar zijn (meeste tot OS 3.0 dan) maar het is zoals bij elk product het opwegen van de voordelen t.o.v. de nadelen en ik blijf erbij dat ik geen enkel toestel zo leuk en tof vond als mn iPhone. Moet wel toegeven dat als je een telefoon hebt puur om te bellen en te smsen nix mn oude nokia 6310i kan verslaan mja :P. Slechtste toestel dat ik ooit heb gehad was een HTC Blue Angel (MDA II of III geloof ik) wat me heeft doen besluiten nooit meer een HTC te kopen, belfunctie werkte gewoon domweg in 80% van de gevallen niet, hadden toen met de zaak iets van 8 van die toestellen die allemaal een keer of 5 zijn ingeruild maar het probleem bleef bestaan.

  5. Hoezo “werkt” de iphone niet? Kan ze soms de aan/uit knop niet vinden?

    Mn iphone nu bijna een jaar in gebruik en heb er geen moment spijt van gehad. Ja toen ik hem gesloopt had op wintersport want toen kreeg ik een HTC…….

    Wat verlang je dan weer terug naar je oude vertrouwde iphone. Ik raad Aaf aan ff op het forum te kijken hoe de iphone precies werkt. Staan vast handige tips voor haar om ermee te leren omgaan…

    PS. als ik die man uit het verhaal was zou ik toch even langs de winkel gaan waar ie hem gekocht heeft…… GARANTIE?¿

  6. Moet je mij is uitleggen hoe je je iPhone uitzet met je wang :p

  7. Dat vroeg ik mij ook al af :p
    Volgens mij gaat je scherm uit tijdens het bellen als je m ergens bij houdt :p

  8. Pak haar telefoon voor een week af en geef haar een iPhone.
    ……….
    ‘De iPhone is fantastisch’!

  9. Aan Aaf: STFU!! :S

  10. Tja, als ze zelf al maanden een niet-werkende iPhone had…
    Je kunt geen artikel schrijven van alleen maar horen zeggen vind ik…
    Bullshit dus!!!

  11. goh.. jongens.. Het is een column. Aaf schrijft wel vaker min of meer bewust onzin om reacties op te roepen. Daar is een column ook voor bedoeld. Eerder heeft Aaf heel positief geschreven over Apple en de iPhone, en ik neem aan dat ze zich nu begint te ergeren aan fanboy gedrag en daardoor wat extreem stelling neemt. Ook dat is gebruikelijk in een column. Jullie gedragen je als ongegeneerde fanboys door te roepen om een ontslag.. Mogen mensen geen kritiek hebben op jullie iPhone?

    Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook een iPhone en ben er heel, maar dan ook heel, tevreden mee en herken me niet in haar kritiek op de iPhone(gebruiker).

  12. problemen?serieus nog nooit gehad.. echt niet..

  13. @jurjen:

    Een goede journalist moet objectief zijn en feiten brengen naar mijn mening. Een iPhone kan haast niet uitgaan van het aan je wang houden. En dat van die koptelefoon gaat over 1 kapotte Iphone. Dat zegt niks over de Iphone in het algemeen. Kritiek mag natuurlijk maar dan moet het wel op waarheden berusten.

  14. Leuk, dat artikel in de New York Times, trouwens!

  15. over die koptelefoon… dat is een heel bekend probleem waarbij de iPhone denkt dat er een koptelefoon is ingestoken, maar dit niet (langer) het geval is. Dit kun je verhelpen door een paar keer je hoofdtelefoon erin en eruit te halen, waardoor je het sensortje weer in z’n normale positie kunt brengen. Dit probleem heb ik zelf al een paar keer gehad.

    Verder klopt het dat een journalist zo objectief mogelijk hoort te zijn (niemand is objectief, ook jij en ik niet). Een columnist hoeft dit echter helemaal niet te zijn. Een columnist is immers iemand die een column schrijft, en een column is, volgens wikipedia en van dale “een kort stukje proza waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert”. Ik denk dat Aaf redelijk geslaagd is als columnist; ze heeft een uitdagend en spits stukje geschreven waarin ze haar mening ventilleert. Veel iPhone-fans reageren hierop dus uitdagend kan je het zeker noemen.

  16. @jurjen: Tuurlijk mag je een prikkelend standpunt kiezen of dingen uitvergroten als columnist, maar ik vind dat ze hier wel een beetje doordraaft. Dat zou ik trouwens ook gevonden hebben, als ze over een Nokia had geschreven.

    Met een column probeer je mensen voor jouw standpunt te winnen; met ongeloofwaardige argumenten (‘iPhone gaat uit door wangaanraking’) gaat dat niet lukken.

  17. Als je een baard hebt, kan je hem niet uitzetten met je wang 😀

  18. ik snap wel dat ze de iphone haat want als je lomp bent is het best moeilijk werken met de iphone

  19. Origineel geplaatst door jurjen
    (niemand is objectief, ook jij en ik niet).

    Ik helaas wel. Ik ben het zelfs regelmatig met mijzelf oneens. 🙁

  20. Tja als je niks te doen hebt moet je maar iets nutteloos verzinnen voor de NRC Next.

    Gewelidige krant dus, subjectieve info gaat boven objectieve info!

    Daarnaast, wat lult ze nou allemaal, ik ben bijvoorbeeld bij met mn iPhone. Werkt goed en is gewoon super. Van mn vorige telefoon daarentegen(samsung u600) heb ik soms nog wel eens nachtmerries.

  21. de iPhone is gewoon geweldig dus ze moet niet zeuren

  22. Ziet dan niemand dat dit gewoon humor is van Aaf? Morgen schrijft ze vast dat ze er toch eentje heeft gekocht.

  23. Er zijn genoeg problemen met de iPhone; het bereik is matig tot slecht, het materiaal laat soms iets te wensen over en de functionaliteiten niet onbeperkt. Maar wat iedere incompetente ( op het vlak van technologie ) columnist / mobiele beller niet ziet, is dat Apple met dit toestel een revolutionair apparaat heeft neergezet. Een prachtig robuust stukje hardware en een OS waar over nagedacht is. Dus; absoluut kort door de bocht.

  24. Haha wat een dom figuur zeg. Die snapt zeker niet waar ze het over heeft.

    De halve wereld koopt een iPhone omdat het melig is, right.

  25. Tja, er zijn nu eenmal mensen die niet weten dat je voor een column af en toe wat research moet doen. Dit is wel een heel makkelijk afzeik stukje met klachten en irritaties van een jaar geleden en gewoon klinkklare onwaarheden. Erg slecht.

  26. volgens mij komt ze thuis wat tekort en schrijft ze zich dat zo van zich af.
    Nee,neem een htc met 5 mp en bluetooth die 5 x per dag vastloopt of een samsung waar niets aan te tweaken valt. Een iphone is voor mensen die wat meer van computers weet dan de gemiddelde NRC columnist. Die moeten het bij hun Nokia 3310 houden 🙂

  27. Toch de Nrc-next erbij gepakt en het stukje nog ns doorgelezen..

    Waar wordt verwezen naar het ‘uitzetten’ van de telefoon met de wang, spreekt ze over algemene klachten die ze wel eens hoort over het gebruiksgemak van de iPhone. Het lijkt er dus op dat of haar informanten niet met de technologie om (willen) kunnen gaan óf dat ze chargeert voor journalistieke doeleinden. Niet erg netjes/correct. Maar dat ze lekker kort door de bocht is druipt van het hele stuk af.

    Overigens heb ik met mn 2g het koptelefoon issue ook wel ns.Komisch!

    Hoe dan ook krijgt ze wel de gewenste reactie 😉

  28. touchscreen waarbij je met je wang de telefoon uitzet

    Dan ben ik heel benieuwd wat voor iPhone ze gebruikt heeft! Bij mij gaat mn beeld gewoon uit wanneer hij bij mn hoofd zit 😉

    Waar ik wel een beetje ziek van wordt is dat je zodra je de iPhone verdedigt je een fanboy bent.. Waarom? Kan het niet gewoon zijn dat ik mij niet irriteer aan de zogenaamde problemen? Dat ik de genoemde problemen niet ervaar? ik ben gewoon blij met mijn iPhone, super telefoon! Niks geen gekloot, werkt gewoon erg lekker..
    Achjah, dan ga je toch lekker voor je samsung touchscreen telefoon, waar je tenminste 3x moet drukken voor je hebt wat je wil, en het elke dag weer een sport is om door je lijst heen te scrollen zonder wat aan te tikken…

  29. Kweetnie hoe die vrouw haar phone opneemt wil ze hem uitdrukken but ok

  30. Gasten rustig, niet te serieus nemen dit! Waarschijnlijk gewoon een grapje om voor wat leuke reacties te zorgen hier 😛 bij mij was het tot nu toe zo dat kritiek over de iPhone alleen komt van mensen die er zelf geen hebben, of ooit mee hebben gekloot. Kritiek tegen de iPhone komt altijd van verhaaltjes. Ik lach om dit stukje, en daar is het zeker te weten ook voor bedoeld 😀

  31. Ach die vrouw is verschrikkelijk. Die stukjes in NRC Next zijn ook van een tenenkrommend niveau. Ze heeft geen idee waar ze over blaat.

    Hier is nog wel een topic over haar:
    http://forum.fok.nl/topic/1223338/1/25

  32. Er zit wel iets van waarheid in het stuk. Iphone is nog een soort beta, ik verwacht wel flinke verbeteringen de komende tijd.

  33. Mij maakt het geen reet uit dat zij de iPhone niet interessant vind. Dan belt ze toch lekker met een Nokia? Zal ik niet wakker van liggen, want ik ben wel blij met m’n iPhone!

  34. Euh… Wat mij eigenlijk verbaast is dat zo’n niet bijster nozel stukje nog zoveel verontwaardiging teweegbrengt… Met alle respect voor Aaf verder hoor, maar kom op zeg, ze is nou toch niet bepaald een autoriteit op het gebied van telefoons, gadgets e.d. te noemen. En ja, op het uitblinken in het hebben van een enorme mensenkennis of soortgelijke inzichten heb ik haar zowel in haar schrijfsels als tijdens die enkele keer dat ze haar opwachting in DWDD mag maken al helemaal nooit kunnen betrappen. Ik zou zeggen, in zake van kennis omtrent de iPhone (en diens gebruikers) heeft Aaf de best wel dappere moed gehad zich te laten wegen, maar is m.i. vooralsnog veruit te licht bevonden…

    En als ik nog even heel kinderachtig een licht vileine tip mag geven: Lieve Aaf, misschien is het beter dat je het blaten voortaan maar aan de echte schapen overlaat… die kunnen dat eveneens ongehinderd door enige kennis van zaken vast veel beter…denk je ook niet?

  35. Aaf
    Brandt
    Corstius

    …komt zelf niet eens verder dan ABC…

  36. Is er niet een goede applicatie waar je meteen haar column kan lezen;-)?

  37. Jemig zeg wat een onzin!!!
    Met je wang tijdens het bellen je telefoon uit zetten, best knap als je realiseerd dat je de hold butten een paar seconden moet indrukken om vervolgens te kunnen sliden en je iphone uit te zetten…

  38. @Tim: iPhone is een soort beta… heb je wel eens een T-Mobile G1 gebruikt? Dat vind ik nou beta!

  39. Aafje toch.. Je zou eens moeten zoeken naar artikelen over iPhone & vrouwen, dan kom je er achter dat de meeste vrijgezelle heteroseksuele vrouwen hun iPhone leuker vinden dan mannen. Daarbij “Ik hoef geen iPhone meer.” In je zogenaamde bash column maak je duidelijk je helemaal geen iPhone bezit. Als je nou een hele stoere meid bent dan probeer je zo ding, ik weet zeker dat je mening (zogenaamde vooroordelen/meeloop praatjes) radicaal zal omslaan.

  40. Mijn mening is als volgt:

    Ik vind de iPhone een fantastisch apparaat. Ik had altijd een Nokia met een extra MP3 speler want die nokia’s werken niet lekker als mp3 speler. Nu heb ik een iPhone waar ik mee kan bellen, smsen en muziek luisteren. Weer een gadget minder in mijn broekzak. Verder slick design, leuke features en sommige dingen mist het maar die mis ik niet zo erg (ik gebruik vrijwel nooit copy paste?).

    Waar ik wel een beetje afschuw voor heb is sommige reacties op sites zoals deze. Het is geen goddelijk apparaat en nadelen zijn nadelen, die praat je niet goed met voordelen die misschien in de toekomst komen. Sommige mensen zijn overdreven fanboy en bashen daardoor ongelofelijk snel al het andere. Nee, Apple is geen goddelijk bedrijf, hun producten zijn alleen vaak erg degelijk.

    Aan de andere kant begin ik kotsmisselijk te worden van iedereen die een goed en degelijk apparaat onderuit proberen te halen, met argumenten die gewoon onmogelijk zijn. Mensen die roepen “copy/paste werkt niet” en “de batterijduur is kort” vind ik echt de domste mensen die er zijn. Ja goed copy paste tja veel telefoons hadden dat al jaren, maar hadden die zo een geavanceerde mp3 speler etc erin?
    De batterijduur? Mja, veel mensen hier op mijn werk gebruiken een blackberry en die zijn vaak elke dag opnieuw aan het opladen, en dan heb ik het nog niet eens over de modellen die nog meer kunnen en ongetwijfeld nog meer slurpen.

    Sorry als iemand zich beledigd voelt door mijn afschuw voor overdreven fanboy gedrag, maarja, vrijheid van meningsuiting he?

  41. tja..
    persoonlijk wil ik nooooit meer een andere telefoon 😀
    ben dus na een jaar nog steeds een zeer gelukkige gebruiker.. ben altijd van de nieuwe telefoontjes geweest maar sinds ik mijn iphone heb boeit het me geen drol meer wat voor andere toestellen er uitkomen..

    Er zullen vast mensen zijn die er een schijt hekel aan hebben en een boel die net als ik nooit meer terug willen.

  42. Het is toch een leuk stukje? Ik zie de commotie niet echt. Ik bedoel, het is wel erg knap dat je met je wang je iPhone uit kan zetten. Ik kan met mijn wang niet bij de sleep-button. Daarnaast gaat mijn touchscreen gewoon uit wanneer ik aan het bellen ben, zoals het bedoeld is. Slecht bereik heb ik ook niet en eigenlijk heb ik over het algemeen helemaal geen problemen.

    Ze heeft wel gelijk over de onzinnige apps waar de Appstore mee vol staat. Scheten, badeendjes en noem maar op. Gelukkig bestaat iPhoneclub, want ik zie de goede apps niet meer tussen de troep.

    Maar over 1 ding heeft ze echt ongelijk. Namelijk het toetsenboordje. Wat wil je dan? 86 keer op de 3 drukken, omdat je vaak de E nodig heb in 1 sms’je.

  43. Tja, ik vind het wel humor.

    iPhone bezitters draven zelf ook regelmatig door. Mijn kinderen kijken me vaak erg schaapachtig aan als ik weer trots een nieuwe App laat zien ….
    Ze zijn stikjaloers natuurlijk !!

    Met mijn wang lukt het niet om hem uit te zetten. Net even geprobeerd met mijn neus, dat lukt gelukkig wel!

  44. Origineel geplaatst door iFreek
    Aaf
    Brandt
    Corstius…komt zelf niet eens verder dan ABC…

    hahaha xD geniale reactie.

  45. Krijg de indruk dat haar stukje meer ironisch bedoeld is, want ze eindigt de column met: Dus graaf je oude baksteentelefoon met antenne op uit een la en ga er deze zomer goede sier mee maken.

  46. Goed verhaal.
    Ik wacht vol spanning het volgende artikel af, ongeacht of het nu over bezemstelen, pannelappen en/of dunschillers gaat.

  47. Eigenlijk is het lezen van de reacties wel grappig. Het idee alleen al dat ze de iPhone onrecht aandoet! (grapje jongens en meisjes…grapje). In ieder weten we nu allemaal wie Aaf Br…ehh….is. En wat het NRC voor columnisten in dienst heeft. En wat voor lezerspubliek het NRC heeft 🙂
    @Gonny: je hebt toch niet toevallig een belang in NRC? 🙂 Ik denk trouwens dat ze bij het NRC niet weten wat ze overkomt. Ik hoor het ze al zeggen: moet je kijken wat een hits op dat artikel! Geweldig Aaf, ga zo door 🙂

  48. Wat een ongelooflijk kreng is dat wijf, ik zat pas naar een aflevering De Wereld Draait Door te kijken (waarin ze tafeldame was, of tafelvrouwtje is beter), daarin heb ik me zo ongelooflijk aan haar opmerkingen geërgerd. Ze kon het niet begrijpen dat een bepaalde man (een schijver) aan tafel alleen op zwarte vrouwen viel: So What zou je zeggen, maar nee, ze vond het zelfs discriminatie.. Juist, en als ik op blondjes val ben ik de nieuwe Hitler zeker, dag Aaf, en ik vond NRC zo’n fijne krant..

    Maar agh, niet te hard van stapel lopen tegen Aaf, ze heeft het al niet zo mee, haar gezicht is namelijk nogal scheef.. 😛 http://images.google.nl/images?hl=nl&q=aaf%20brandt&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi : AUTCH!!

  49. Ach mensen toch….alsof we ons ook maar een biet aantrekken van zo’n schoolkrant-schrijfstertje…. 😉

  50. Ach ja.. sommige mensen. pfff

  51. Aaf is nog nooit betrapt op een intelligente mening,en ook deze keer is het haar weer gelukt.
    Deze mevrouw mag alleen maar stukjes schrijven omdat ze een bekende achternaam heeft,met een wat linkse uitstraling.

    En ze leest hier mee,en weet dat ik gelijk heb. 🙂

  52. Dat van die koptelefoon klopt wel een beetje: als je een andere koptelefoon dat de originele gebruikt en het stekkertje eruit trekt dan schakelt je iphone soms niet terug naar speaker. Dit komt omdat de meeste koptelefoons een kortere stekker hebben dan de originele dus registreerd de iphone niet dat de koptelefoon is verwijderd. Oplossing: originele koptelefoon erin en er weer uit net zolang tot ie wel overschakeld. Ik heb dit wel eens 50x moeten doen voordat het lukte. Wellicht iets dat voor verbetering vatbaar is?

  53. zou ze eens een HTC moeten proberen.. daar heb je pas problemen mee *** software.. oh daar zit Windows mobile op..

  54. Het schijnt te kloppen dat je de iphone met je wang kunt uitzetten,
    Alleen moet je wel een dikke wrat op je wang hebben.

  55. Ik vind dit eerlijk gezecht wel een grappig stukje. Vooral waarin ze praat over dat bad eend gedoe. Het is misschien een beetje opgeblazen maar iedereen heeft idd onzin dingen op z’n iPhone staan die je dan hoe dan ook laat zien aan vrienden. Haar argumenten vind ik alleen wat ondoordacht want zoals al meerdere hebben gezecht is het vrijwel onmogelijk je telefoon uit te drukken met je wang als je belt en nou als je met een hoofd ding moet bellen kun je ook gewoon de bijgeleverde oordopjes gebruiken. En ik weet niet maar ik heb zo goed als nooit last van m’n bereik ofzo maar dat is ook weer ieder voorzich. Maar ik blijf erbij het is wel een grappig stukje, ik kan er wel om lachen.

  56. *gaaaaaaap* Aaf wie…?

  57. Ik werk zelf in een telefoon winkel (TPH) en wij krijgen iedere dag ladingen aan ‘kapotte’ (lees: niet goed werkende) telefoons binnen. Als ik kijk naar het percentage dat per merk per merk (of type) terug komt dan is de iPhone een van de laatste waar over geklaagd word. Ik werk ook nog een in een omgeving waar T-Mobile echt slechte dekking heeft maar ik heb nog maal heel weinig klachten gehoord. Ze zal zelf wel met een Nokia N-serie lopen die om de 5 minuten vast loopt en uit frustratie maar een van de beste telefoons af gaat lopen kraken… En zoals al eerder is genoemd, dit is de allereerste telefoon die Apple maakt, naast de vorige generatie natuurlijk, maar deze is nooit officieel in Nederland verkrijgbaar geweest dus deze laat ik even buiten beschouwing. Als je je dan realiseert dat bedrijven als Nokia en Samsung, die al jaren ervaring hebben, nog steeds met hele slechte toestellen op de markt komen. Dan snap ik alle kritiek niet. Neem bijvoorbeeld de Nokia N96. Heel erg leuk al die functies, maar als ze het allemaal niet doen heb je er weinig aan. Ik denk dat van alle N96 (en N95) toestellen die wij verkocht hebben 90% is terug gekomen voor reparatie… Dat mag toch eigenlijk niet gebeuren…
    Kortom, als iemand ergens een poging doet om een gadget/telefoon af te kraken dat ze dan echt niet moet beginnen met de iPhone. ??

  58. Gaan professionele redacteurs nu ook al TROLLEN?

  59. Valt me op dat vrijwel alle reacties hier nogal gelaten zijn. Dat niemand boos wordt of zich aangesproken lijkt te voelen.
    Moet enigszins een tegenvaller zijn voor iemand die ‘m vooral wil raken door de tevredenheid van de iPhonebezitter te verklaren uit de geiligheid van de gadgetfreak.
    Ik herinner mij een onderzoek van enkele maanden terug waaruit naar voren kwam dat ca. 90% van de iPhonebezitters erg tevreden is over zijn/haar aankoop. Geldt ook voor mij, geldt ook voor m’n vriendin (wel handig om er in een relatie allebei één te hebben).

    Het lijkt erop dat tevredenheid van de iPhonebezitter ook echt tevredenheid betekent 😉

  60. Als ik als T-Mobile medewerker haar aan de telefoon zou krijgen, riep ik waarschijnlijk ook: “Doe het niet!”..

  61. Wat men liefheeft kastijd men! 😉

  62. Als je ge”basht” wordt krijg je in ieder geval aandacht. Sinds de iPhone heb ik tenminste een up-to-date agenda, die ik “any time” kan bijwerken. Bovendien heb ik al mijn mails bij de hand, alsook de nodige informatievoorziening en entertainment. Over de iPhone kun je niet klagen, tenzij je dat persé wilt.
    Zie het artikel als aandacht voor ons geliefde gadget.
    Ik zie het zo (voor de iPhone dan): Ze kunnen beter over je fiets l*llen, dan over je l*l fietsen.

  63. @Thourin;

    Geen twijfel; ik ben gewoon een eikel en ik ben smoor op je.

  64. En iedereen blijft hier verdedigen he 😉

    (Leest nu werkelijk niemand de ironie in het stuk?????)

  65. @Redchilly:

    Dank Pepper, door jou heb ik het artikel ook maar even gelezen. Je snapt daarna niet waarom hier nog reacties
    staan.

    Leuk, degelijk en pittig cynisch stukje. Met als teneur; de iPhone steekt overal met kop en schouders bovenuit. Als NRC niet in zo degelijk was zou ik dit, hoewel het met mijn eigen ervaring ruimschoots overeen komt zelfs nog in twijfel trekken.

    Het is of een degelijke koelkast als telefoon, of een iPhone. Alle andere opties blijven buiten beschouwing.

  66. ‘Aaf beweert dat in Amerikaanse kranten het iPhone-bashen al de gewoonste zaak van de wereld is.’
    Dus loopt ze daar lekker achteraan, schrijft wat over en ze heeft weer een column.
    Goedkoop.

  67. Wat een verspilling van tijd was het om dit artikel en de bijbehorende reacties te lezen.

    Lekker belangrijk wat Aaf in d’r column zet.

  68. Grappig artikel waar ik de humor wel van inzie. Hoort ook wel een beetje bij artikelen die door veel mensen gekocht worden (denk aan windows bashen). Overigens heb ik ook veel kritieken gelezen (o.a. door de Volkskrant enige tijd geleden).

    Moet i.m.o. kunnen. Consumenten zijn mondig genoeg om zelf te bepalen wat voor hen het beste product is.

    Wat vind ikzelf: N.a.v. de geweldige ervaring met mijn iPhone heb ik nu (eindelijk) de stap durven wagen van Windows naar Apple (heb een MacBook aangeschaft)…

  69. Ik hoop nu eigenlijk op een reactie van Aafmet welke intentie ze het stuk heeft geschreven .. Ironisch of niet?
    Kort interviewtje door de iPhoneclub met haar?

  70. Dezelfde ochtend… in de trein naar Utrecht. Meld via Twitter op de iPhone wat ik daar ‘s morgens doe (en check mijn mail). Een Twitteraar die ik nog niet heb ontmoet nodigt me uit voor de lunch; woont vlakbij het station. Ik krijg het adres en loop heel gemakkelijk met de iPhone-gps-toepassing de kortste weg. Daarna leuke kennismaking, die zonder moderne media nooit had plaatsgevonden. Een jaar geleden zou ik het misschien niet geloofd hebben dat dit nu al mogelijk is. Blijf blije iPhone-verhalen delen en laat de zuurtjes verzuren!

  71. Dit soort dommigheid lost zichzelf op aangezien al die kranten bungelen aan de afgrond. Dit soort mensen moet de Iphone omarmen om digitaal afzet te krijgen!

  72. Ach waar hebben we het over. Kranten zijn ZO ontzettend passé… en NRC Next stelt al helemaal niks voor. Een onbeduidende mening van een onbeduidend columnvolkrabbelaarstertje in een onbeduidend zieltogend vodje papier.. Gaap.

  73. En nu?
    Als artikelen populair worden wordt de groep haters ook populairder. Wat dan nog, als je blij bent met je iPhone is er toch geen probleem?
    Ik geef nu ook af op Nokia, maar er zullen best mensen blij zijn met zo’n ding!
    Freedom of speech heet dit.

  74. Zijn er dan mensen die een iphone niet begrijpen? is ABC er een van? lijkt me geen compiment voor je intelect.

  75. Origineel geplaatst door jurjen
    goh.. jongens.. Het is een column.
    [KNIP]
    iPhone(gebruiker).

    Zoals jurjen al schreef:

    Het is een column.

    Een column is over het algemeen een opinierend artikel dat vooral niet te serieus genomen moet worden. Waar maken jullie je druk om. Vooral typisch hoe fanatiek jullie allemaal reageren, alsof iemand je kind bedreigd. Mensen, het is een telefoon, geen geloof. Ik begin haar column na al jullie reacties steeds beter te begrijpen.

    En ook ik heb een iPhone en ben er zeer content mee, maar dat wil niet zeggen dat er niks op aan te meken is.

    Cheers.

  76. Chick needs to get laid or she prolly got dumped by a guy who owned an iPhone and is just venting her bitchness.

  77. Columns van aaf zijn altijd erg leuk en goed. Ik vind dit ook grappig, maar wel kort door de bocht. Nu zal ze niet erg veel research doen voor ze een column schrijft, maar baseren op van horen zeggen en wat ze er zelf van vindt. Dat is tenslotte een column.

    Gelukkig weten wij beter 🙂

  78. Origineel geplaatst door Slaaitjuh
    Mensen die roepen “copy/paste werkt niet” en “de batterijduur is kort” vind ik echt de domste mensen die er zijn. Ja goed copy paste tja veel telefoons hadden dat al jaren, maar hadden die zo een geavanceerde mp3 speler etc erin?
    De batterijduur? Mja, veel mensen hier op mijn werk gebruiken een blackberry en die zijn vaak elke dag opnieuw aan het opladen, en dan heb ik het nog niet eens over de modellen die nog meer kunnen en ongetwijfeld nog meer slurpen.Sorry als iemand zich beledigd voelt door mijn afschuw voor overdreven fanboy gedrag, maarja, vrijheid van meningsuiting he?

    Dit lijkt toch aardig op fanboy gedrag…. Zoals je zelf zegt. Het een goed praten (beter mp3 speler, wat een crap) met een gebrek wat er standaard op had kunnen (ik zeg niet moeten) zitten (gelukkig komt er daar een update voor in de vorm van 3.0)
    En de batteirjduur is gewoon klote. Er is daarvoor gekozen voor een platter moier design ipv een dikkere krachtiger batterij.Dat is een keuze, maar wel jammer.

  79. Uitzetten met je wang? Kan wel smssen met m’n bil (S).
    Voor de rest kan ik me niet erg vinden in haar stukje. Ondanks dat ik best anti-apple ben, die iphone bevalt gewoon goed. Ik denk dat ik een nepper heb ofzo, de mijne geeft namelijk nooit problemen.

  80. Origineel geplaatst door Fabian
    Enne owjah… ik wil nooit meer een column lezen van Aaf Brandt Corstius, en dat komt niet door de columns zelf, maar door 1 dom column waarin zij zo dom is dat ze door verhalen besluit dat ze de iPhone haat en niet bij die domme gemeenschap wil horen. Nou ik wil dus niet meer bij de domme mensen horen die op basis van verhalen die iPhone beoordelen!

    Quoted for truth… heel scherp 😉

  81. Haha wat een verontwaardiging alom hier joh! 😀

    Ik ben zelf ook dolgelukkig met m’n iPhone en op smartphone gebied wil ik geen andere. En zeker valt haar column op bepaalde punten te ontkrachten. MAARRR….het punt dat zij denk ik wil maken is wat hierboven bewezen wordt; iPhone gebruikers doen alsof de iPhone het perfecte toestel is…..maar laten we nou gewoon eerlijk zijn; dat is het NIET.

    De iPhone springt er naar mijn mening uit, allereerst door de hoeveelheid apps die ervoor te verkrijgen zijn. Daarnaast zorgen het gebruiksgemak betreffende de aanraakgevoeligheid, de menustructuur en het design dat de meesten voor een iPhone kiezen.

    Maar de iPhone is gewoon niet zo perfect is als de gebruikers altijd pretenderen; batterij vliegt leeg, bluetooth, kopieren/plakken, flash, apps op de achtergrond runnen etc; allen zaken die de bij tig andere toestellen gewoon tiptop in orde zijn…en bij de iPhone gewoon NIET (OS 3.0 daargelaten). En dan lees ik hierboven dat sommigen de voordelen noemen die daar tegenover staan; ja wel leuk en aardig en zeker ook terechte voordelen, maar daarmee verdwijnen de minpunten niet.

    Dus samengevat is het punt denk ik dat iPhone een very nice toestel is maar niet zo geweldig als de meesten m doen voorkomen. Een iPhone is meer een cult-item geworden; de minpunten worden genegeerd. Zou ik een ander toestel willen? ZEKER NIET. Verdient de iPhone naar mijn mening de ophemelingen die je vaak hoort; ZEKER NIET ALTIJD.

    🙂

  82. Ze heeft stiekem gewoon een iphone. Ze gaat ook alleen maar af op de meningen van andere mensen (waarschijnelijk leken op iphone gebied).

    Mijn toestel is gejailbreaked en heb nog nooit zon fantastische telefoon gehad.

  83. Ik ben het volledig met haar eens. Uit de bovenstaande reacties blijkt dat ze ook nog eens echt gelijk heeft. Ik citeer:

    “door de domme, koppige gebruikers die niet willen toegeven dat hun gadget eigenlijk niet werkt”.

  84. Ik stoor me nogal aan mensen die het verschil niet weten tussen een column en een artikel, journalist en columnist.. het een is niet zonder reden gescheiden van het ander.

    Voor wat betreft vreemde grote blauwe koptelefoons, uitzetten met je wang of andere ongein, doe wat die vriendin van die bekende doet: “Als hij kapot is, laat ze hem repareren”. Waarom accepteren we toch zoveel crap?

    Zoals er iphone bashers zijn zijn er ook iphone fanboys; mensen waarbij je echt niet een enkel puntje van kritiek kan opperen voor je een stortvloed aan “lul tch niet” en “onzin” verwijten krijgt. Irritante mensen zijn het allebei.

    Maar.. het enige dat Aaf hoeft te doen als iemand haar op haar column aanspreekt is verwijzen naar deze thread…

    en da’s jammer.

  85. Origineel geplaatst door Jacq
    Uitzetten met je wang? Kan wel smssen met m’n bil (S).
    Voor de rest kan ik me niet erg vinden in haar stukje. Ondanks dat ik best anti-apple ben, die iphone bevalt gewoon goed. Ik denk dat ik een nepper heb ofzo, de mijne geeft namelijk nooit problemen.

    Hylarisch

  86. Verwijderd door moderator

  87. Ik was verleden week een ganse week in New York…
    bijna 6 op de 10 mensen die ik tegenkwam, liep met een iPhone rond. (misschien een beetje overdreven aantal, maar echt, was ongelooflijk hoeveel iPhones er in het straatbeeld te zien waren.)

    Van enige haat-artikels in de amerikaanse media totaal niks gemerkt.

  88. Columniste Aaf Brandt Corstius sluit aan in het kleine rijtje van ongelofelijke dombo’s die zich onsterfelijk belachelijk maken door zo af te geven op een product dat “de concurrentie” het klamme zweet in de handen doet staan.

    Zorgkip Antoinette Hertzenberger van Tros Radar en die pedante gehaktbal Vincent Everts (wat een vreselijke irritante man is dat toch) van VARA’s Kassa! gingen haar al voor in “The Hall Of Blame”.

    Columniste Aaf Brandt Corstius is waarschijnlijk ook zo een type die inplaats van de telefoon, de hete strijkbout opneemt en vervolgens die strijbout bashed in haar column omdat ze haar wang heeft verbrandt.

    Het is gewoon de kift, het druipt er vanaf. Het zou mij trouwens ook niet verbazen als Aaf Brandt Corstius op de ene of andere mannier gesponsord wordt door “die concurrentie” die er overigens beter aan zou doen om strijbouten te gaan produceren.

    De Apple iPhone is zo een verschrikkelijk goed apparaat, het is gewoon top of the bill.
    En dat gezeur of die batterij; dat is de stupiditeit ten top; ik heb liever een mooie, slimme en briljant werkende partner die misschien wat eerder een opkikkertje nodig heeft, dan een gespierde, dikke logge dombo die 24 uur aan 1 stuk door niet doet wat ik wil.

  89. Mooie column in the times 🙂 En dat voor een stuk dat eindigt in het kopen van een blackberry…

    We moeten niet vergeten dat er niet zoiets is, als een apparaat dat het helemaal is voor iedereen. En ik vind dat de schrijver van het stuk in the times het goed verwoordde; ik heb zelf nooit een blackberry gehad; maar inderdaad typen met 2 duimen, daar valt ook wat voor te zeggen.

    Maar vrees niet; is doe pas afstand van m’n 3G als er een nieuwe iphone uitkomt; of als blijkt dat een concurent er eindelijk in is geslaagd een veel beter product uit te brengen. Maar dat zal nog wel even duren…

  90. Ze heeft gedeeltelijk gelijk. De iPhone is fraai en functioneel, maar is geen toonbeeld van efficiency. Gebruik ‘m graag maar gepast. Moet soms switchen naar snellere devices.

  91. sterk zo zeg, schrijven dat je niet meer gaat schrijven over iets waar je niet meer over wil schrijven.
    Schrijf dan gewoon niet! 😀
    Ik ben heel blij met mn iPhone, HET beste is dat hij na anderhalfjaar nog steeds niet verouderd is door de halfjaarlijkse softwareupdates..
    Als het dingetje ECHT niet zou werken dan zou het ook niet verkopen, dus kort door de bocht is wel het minste wat je kan zeggen..

  92. Veel mensen zijn fel tegen de iphone. leuk voor je dat je de iphone *** vindt wat maakt mij het uit. ik heb nooit problemen met de iphone, heb hem al sinds de lancering en ben er nog steeds hartstikke tevreden mee. vandaag ook weer iemand die me helemaal probeerde te overtuigen dat een iphoen slecht is, maarja mischien zijn die mensen gewoon jaloers. en laat die aaf gewoon janken

  93. Belachelijk artikel.
    Natuurlijk heeft de iPhone zo zijn nadelen, maar welke telefoon heeft dat nou niet? Een groot deel van die nadelen zijn verleden tijd met iPhone OS 3.0.

    Uiteraard gebruikt zij meteen hele extreme voorbeelden, zoals het stuk “met de blauwe koptelefoon”, maar dat soort problemen kunnen zich bij elke telefoon voordoen. Sterker nog, dat soort dingen beperking zich nieteens tot telefoons: toen ik een nieuwe magnetron ging kopen las ik op kieskeurig.nl een review over dat de glasplaat steeds brak tijdens gebruik en dat het apparaat zelf raar deed (digitaal display). Ik zelf heb nu de magnetron al maanden en heb nergens problemen mee.

  94. Misschien een belachelijk artikel, maar “we” hoeven de iPhone ook niet heilig verklaren. Een column schrijven heeft niets met journalistiek te maken. Met een column ga je bepaalde doelgroepen kietelen. En dat is geziend e reacties hier uitstekend gelukt. In een column mag je overdrijven, net dat ene foutje aandikken.
    Ik wil mijn iPhone niet kwijt, het heeft zoveel leuke goede mogelijkheden… Maar, als het er echt op aan komt. Waar is het apparaat in feite voor bedoeld?
    Tegenover de vele leuke voordelen heeft de iPhone toch echt een aantal heel vervelende nadelen.
    De nadruk bij de iPhone lijkt te liggen op het iPod gedeelte. Als tefeloon is het toch wel echt minder dan verscheiden andere Phones.

    Het is een feit dat het ontvangst gewoon beroerd is. Ik kan soms niet eens bellen omdat ik geen ontvangst heb. Dan moet ik de oude N73 eerst weer aanzetten, ook met T-Mobile en verbaas me dan dat die wel volledig signaal heeft en moet daar dan weer mee bellen.

    Internetverbinding? Idem dito. Vaker geen 3G dan wel. En met de Nokia’s wel.

    WiFi? Sinds Apple van de eerste firmware is gaan updaten is het slecht. Alleen bij de eerste firmware had ik door het hele huis verbinding.
    Nu alleen naast de router nog 100% maar verderop moet ik geregeld WiFi even uit zetten en dan weer aanzetten anders doet het gewoon niets.

    Dat heb ik met de nokia’s (Symbian) en de HTC’s (WM) dus eigenlijk nog niet meegemaakt en dat spul heb ik dus allemaal al vanaf dag 1 dat het ooit uitgekomen is.

    Als ipod is de iPhone super. Ik heb de 16 gieg vanaf dat de verkoop begon. Muziek en film is mooi. Het laad/sync snoertje is brak. accu is brak, internetontvangt is brak, vaker geen 3g en ook geen GPRS, telefoonverbinding is geregeld brak, WiFi is brak.
    Firmware? Allemaal vol lof over de toekomstige versie 3. O wat zijn wij heden blij, wij krijgen firmware 3.0. En wat is er zo bijzonder aan deze te verwachten firmware? Dat het eindelijk, na een jaar, zo wordt zoals de iPhone vanaf dag 1 had moet zijn. Functies dat bij de concurrent heel normaal is, staan wij voor te juigen alsof we een 7e werdeldwonderapparaat hebben.

    Apple kan (met) ons (be)spelen zoals ze willen als we al verontwaardigd worden als een mevrouw met beroemde voorouders in een krantje een column schrijft die wel overdreven is maar ook wel begrijpelijk, en “we” allemaal over de rooie lijken te gaan. Hoezo addicted?
    De iPhone (3G) is een prachtig apparaat, maar niet zo super dat het nu maar heilig verklaard moet worden en niet zo super dat iemand die een ander geluid laat horen op de brandstapel moet.

  95. @EAD:

    Alle problemen die jij beschrijft liggen aan derden en niet aan de iPhone. Ik weet niet waar jij woont, maar hier in Amsterdam heb ik altijd een hele goede telefoon- en 3G verbinding en ook in andere (grotere) steden heb ik nooit problemen gehad, ook niet in de auto van de ene naar de andere stad. Het lijkt er op dat T-Mobile in jouw omgeving dus (nog) niet voldoende netwerk heeft.

    WiFi functioneerd bij mij ook uitstekend. Heb sinds 1 week 20 Mb ADSL van Tele2 met WiFi modem. Het werkt zoals gezegd uitstekend: een krachtig signaal wordt goed ontvangen, ook nooit verbindingen gehad die wegvielen.

    De meest recente (18 APR 09) firmware 2.2.1 werkt bij mij ook top.

    Persoonlijk ga ik niet over de rooie bij kritiek op de iPhone, maar ik ben er van overtuigt dat veel kritiek op derden zou moeten worden geuit. Bij mij werkt alles gewoon uitstekend en ik heb al heel wat mobiele telefoons en apparaten van andere fabrikanten versleten, maar ze hebben allemaal een belangrijke tekortkoming: gebruikersgemak.

    Ik begrijp niet waar die zeurkousen het toch allemaal over hebben. Echt niet. Nee, ik werk niet voor Apple, ik wordt ook niet gesponsort, maar ik ben wel een techneut en ontwerper en ik heb een bloedhekel aan ongefundeerd en onzorgvuldig geouwehoer van mensen die Apples met peren vergelijken en toch pretenderen er verstand er van te hebben. Weg met die nono’s.

  96. Sjongejonge… De typerende reacties hierboven geven meteen aan wat het probleem is. Men moet eens stoppen met het waanbeeld dat de iPhone één of ander perfecte godsgeschenk is. Al het geringste kritiek en je kunt het boe-geroep al van ver horen.

  97. @Evilghost:

    Vergelijk ik de iPhone met zichzelf dan ben ik erg tevreden, maar zie ik ook ruimte voor verbetering. Die is inmiddels onderweg met OS3 en komt in juni geloof ik. Als ik de iPhone vergelijk met andere merken dan krijg ik medelijden met de andere merken.

  98. Origineel geplaatst door Wessel Meijer
    @EAD:Alle problemen die jij beschrijft liggen aan derden en niet aan de iPhone.

    Dan heb mijn posting niet goed gelezen. Hoe kan het dat ik met 2 gelijkwaardige abo’s van T-Mobile, naast elkaar, met de iPhone maar steeds moet afwachten op ik wel 3g, of zelfs GPRS heb en met de Nokia wel een zwakkere ontvangst heb, maar wel gewoon met 3G aan het werk kan. Op dezelfde plek. Als ik dan de Vario van T-Mobile gebruik, hetzelfde verhaal. Wel internet op plaatsen waar de iPhone het volledig laat afweten.
    Dan ligt het niet aan een derde als T-Mobile, maar aan het toestel. We kunnen toch niet de schuld dan gaan geven aan T-Mobile omdat de ene sim het wel goed doet en de andere niet. Daar gaat het verhaal van derden dus niet op.
    Wel is duidelijk merkbaar dat T-mobile hier in het Noorden van het land nog wel wat kan verbeteren. Maar met de 4 toestellen die ik hier heb kan ik duidelijk (helaas) het verschil wel zeer goed merken.

    En ik weet ook niet wie de “derden” dan moeten zijn met mijn belabberde WiFisignaal. Mijn eigen router? Die was er ook toen ik de iPhone kreeg. Bij de eerste firmware had ik net als met de andere toestellen een goede WiFiverbinding in huis. De 300N1 router is best goed. Bij iedere volgende firmware-update werd het gebruik van WiFi in huis met de iphone er alleen maar slechter op. En met de laatste firmware is het huilen met de pet op.
    Het steeds weer uit en inschakelen is frustrerend en als je de berichten een beetje volgt weet je dat ik met die klachten in het geheel niet alleen sta.In tegendeel.

    Het is ook zeker niet de bedoeling de iPhone af te kraken. Het is mijn “mooiste” toestel, maar ik heb het idee dat Apple nog niet helemaal het nivo heeft van zin concurrenten als het om het telefoongedeelte gaat, inclusief internet en WiFi.
    Ik vind dat we best realistisch mogen blijven en niet blind de iPhone als de allerbeste bestempelen.
    De Firware-update die er aan zit te komen is natuurlijk super en ik wacht net zo erg met smart erop als iedereen. Maar op de keeper beschouwd is het overgrote deel van de vernieuwingen een gemis die er eigenlijk al vanaf het begin erop had moeten zitten. Veel van de nieuwtjes zitten al standaard op andere toestellen.
    Dat we nu misschien wat extra’s krijgen mag wel een tegemoedkoming zijn voor het gemis in het eerste jaar van functionaliteit van de eigen software/firmware.

    Vandaar mijn opmerking dat de iPodgedeelte prima is. Maar dan had ik beter een ipod aan kunnen schaffen. Nu loop ik ook met 2 toestellen in mijn broekzak.

  99. Ik ben geen fan van Apple. En per ongeluk aan de iphone geraakt.
    Maar niks te klagen juist wat de hardware betreft. Ontvangst is juist beter dan op m’n HTC.
    WiFi deed wel een beetje vervelend, maar dat deed het op m’n netbook ook. Dus de router vervangen (was ook al 5 jaar aan het vastroesten in de meterkast).
    En nu werkt het perfect.

    Softwarematig mag het allemaal wel beter, beknopte opties bij dingen als camera etc. Maar wellicht is dat ook wel de kracht van het apparaat.
    Die laagdrempeligheid en niet teveel toetertjes en bellen. Zelfs m’n zus snapt een iphone. En das echt een enorme prestatie van Apple.

  100. @ead:

    Even een korte reactie: het feit dat je Nokia naast je iPhone wel god 3G ontvangt betekend nog niet meteen dat het in het toestel zit. T-Mobile heeft (voor zover ik heb begrepen) een apart netwerk draaien voor de iPhone om aan diverse technische mogelijkheden van de iPhone te kunnen voldoen. Ik ben er van overtuigd dat bij jou in de buurt de dekking daarvan niet goed is. In welke stad of dorp woon je? Toen de iPhone uitkwam stond het bol van deze berichten, nu ben je een van de weinigen; firmware is verbeterd, maar met name het T-Mobile netwerk is verbeterd, want ik had al van af dag 1 in Amsterdam geen enkel probleem… en ja Amsterdam, Rotterdam, de grote steden doen ze natuurlijk eerst goed…

    Ik weet ook zeker dat er iets mis is met jou WiFi instellingen of router, mijn iPhone 3G werkt ook met WiFi super goed; Skypen zonder echo, super snel contact; ik heb geen problemen met de iPhone hoor.

    Je moet even volhouden tot versie 3.0 en T-Mobile aan de jas trekken. Als je dan nog niet tevreden bent, tja, dan maar een postduif kopen?

  101. Ik heb deze en andere collums gelezen van mevr. Columniste Aaf Brandt Corstius en constateer dat het azijnzeiken (waar de Volkskrant zo goed in is) doorgesijpeld is naar het NRC. Een afschuwelijk negatief niemandallentjesgehalte met kwasie peseudo ironie die grappig moet zijn. Maar ach, wat betekenen die kranten nou nog helemaal? Ik ben ontzettend blij dat de gedrukte media het monopolie op “informatie” en moraal niet meer in pacht hebben. Ik vond het zo irritant worden dat ik reeds lang voor de doorbraak van internet mijn krantenobonnement had opgezegd.

    En nu moeten ze / gaan ze aanspraak maken op inkomsten die andere media wel maken.

    Nee, niet de iPhone moet gebashed worden, dit soort tantes moeten gebashed worden, inclusief de krant vaar ze voor werken. Echt belangrijke ontwikkellingen schrijven ze niet over in hun prehistorische medium, daar zijn ze te arrogant of te dom voor, maar we moeten wel dit soort gillende keukenmeiden nieuws leuk vinden. Wat een verspilling van papier, inkt en energie.

    Niks geld voor deze achterhaalde media met hun flut collumns en betweterige redacteurs. Ik zal mijn eigen ervarigen hier niet etaleren, maar volgens mij zitten er heel wat bij die onmiddellijk in de kelders van het oudheidkundig museum opgeslagen moeten worden.
    Gewoon uit laten sterven die kranten dus. En lang leve de iPhone!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.