Widgets op het toegangsscherm

Reacties voor: De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)

Na jaren wachten is het moment daar: de iPhone 14 Pro heeft een always-on-scherm! Het is vergelijkbaar met de Apple Watch. Maar wat heb je hieraan en wat zijn de voor- en nadelen?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 32 reacties

  1. Ik zou het graag zien! En er zal vast veel voor moeten worden aangepast in iOS-16 die over anderhalve week gepresenteerd wordt, maar dan willen ze natuurlijk nog niks lekken over een always-on scherm, da’s vast een uitdaging

  2. Gaat de 14 ook verbinding maken met satellieten? Was ook een gerucht van vorig jaar…

  3. Ik vond dit persoon een heel slecht verhaal en maar heel ver gezocht waarom een always on display handig zou zijn.
    De verspilling van de batterij omdat je 95% van de tijd niet kijkt (en de hele nacht je normaal gesproken slaapt) lijkt mij voldoende om het niet te implementeren.

    De genoemde “voordelen” zijn nergens echte voordelen. Appjes en berichten komen nu ook binnen op het scherm. Laten je telefoon indien gewenst trillen en ook je Apple of andere Watch. Als ik de tijd wil weten en mijn telefoon daarvoor pak, kan ik ook een knop indrukken zonder dat dit letterlijk een seconde duurt voordat ik de tijd weer of app kan lezen.

    Ik zou het heel goed voor kunnen stellen dat met deze genoemde argumenten Apple geen always on implementeert.

  4. Mmmm… op de Apple Watch is dat idd heel handig maar op de iPhone minder, die steekt ofwel in mijn broekzak ofwel ligt hij met het scherm naar beneden op tafel ofzo (camerabult naar boven) ofwel heb ik hem vast en gebruik ik die. Ik mis iets denk ik…

  5. Handig! Eindelijk deze handige toevoeging. Je kunt in één oogopslag zien of je meldingen hebt van apps waarvan je dat wil. Als de telefoon op tafel of bureau ligt zie je niet altijd dat het scherm oplicht bij een melding. Dus een erg handige toevoeging, weet ik uit ervaring met Android.
    Wat betreft batterijduur ben ik niet zo bang, op Android gebruikt het ook niet veel extra batterij. En als je instelt dat het scherm van je Iphone niet meer oplicht bij een melding, zal het zelfs minder batterij gebruiken dan nu (nu licht bij elke melding 100% van het scherm gedurende een aantal seconden op, bij AOD maar een beperkt aantal pixels). Je zult vast ook net als op Android kunnen instellen dat het AOD uit is als je telefoon merkt dat ie in je broekzak zit, en op bepaalde tijden, bv. ‘s nachts.
    En voor degenen die het niks vinden: je hoeft het niet te gebruiken he. Dan zet je het gewoon uit.

  6. Blijven geen complicaties zijn, dat is alleen op mechanische horloges. Gewoon apps of widgets. Je hoeft ook geen always on , het is zo te zien je draait je pols daar is de tijd. En de Consumentenbond stelde al vast dat de se langer batterij duur heeft dan de 6 , zal komen door dat always on….

  7. Origineel geplaatst door Eric
    Handig! Eindelijk deze handige toevoeging. Je kunt in één oogopslag zien of je meldingen hebt van apps waarvan je dat wil. Als de telefoon op tafel of bureau ligt zie je niet altijd dat het scherm oplicht bij een melding. Dus een erg handige toevoeging, weet ik uit ervaring met Android.

    Wat betreft batterijduur ben ik niet zo bang, op Android gebruikt het ook niet veel extra batterij. En als je instelt dat het scherm van je Iphone niet meer oplicht bij een melding, zal het zelfs minder batterij gebruiken dan nu (nu licht bij elke melding 100% van het scherm gedurende een aantal seconden op, bij AOD maar een beperkt aantal pixels). Je zult vast ook net als op Android kunnen instellen dat het AOD uit is als je telefoon merkt dat ie in je broekzak zit, en op bepaalde tijden, bv. ’s nachts.

    En voor degenen die het niks vinden: je hoeft het niet te gebruiken he. Dan zet je het gewoon uit.

    Ik snap echt nog steeds hieruit ook niet wat nu handig is..Als je telefoon nu een bericht krijgt kan je 1. Een bericht op je scherm krijgen 2. Een geluid of trilling van je toestel krijgen en 3 als je een smartwatch hebt nog een melding op je pols.
    Je telefoon / smartphone is een apparaat wat berichten kan ontvangen, maar is geen monitor station waar een bericht binnen 5 minuten gezien en beantwoordt moet worden toch? We hebben op dit moment al dat alle mensen een aandachtsspanne hebben van heel weinig door de biepjes en trillingen, denk je dit serieus dat nóg verder verkleinen iets ten goede komt? (Vraag het eens aan je baas, collega’s, vrienden of partner)

    Zeker als je bedenkt dat je hem dus niet in je zak en in de nacht aan wilt hebben.. dan dus wel tijdens werk en etentjes en gezellig met het avondeten?
    Of wanneer gebruik je het dan?

  8. Bij een watch werken de berichten en andere privacy-meldingen alleen als je ‘m om hebt. Hoe moet dat met de iPhone? Zeker als die op een bureau ligt of staat moet je wel binnen Face-ID bereik zijn, lijkt me. En het verschil met nu is dan, dat je alle berichten continu ziet? Het zal me benieuwen hoe dit nou weer zal werken.

  9. Zie eigenlijk alleen maar een voordeel als mijn iPhone in een dockingstation staat tijdens het werk. Dan is het handig als ik niet steeds wordt afgeleid met een oplichtende iPhone.

  10. Veel mensen gebruiken en Wallet hoesje. Als je die dicht hebt gaat door m ook moet worden

  11. (Red.) Bijgewerkt met het nieuwste gerucht van Mark Gurman, dat in iOS 16 support voor always-on zit.

  12. @Leo: Ik vind die Wallet hoesjes helemaal niks, maar op Android toestellen zie ik juist veel Wallet hoesjes met een uitsparing waar de always on widgets staan. Dan is het dus juist een hele welkome toevoeging.

  13. Dit bestaat naar mijn weten al erg lang bij Android-toestellen. Zo had je dit al bij de LG G5 en Samsung Galaxy S7, beide uit 2016. En nu komt Apple 6 jaar later aankakken met deze functie, ook nog eens niet voor de gehele line-up? Beter laat dan nooit, zullen we dan maar zeggen.

  14. @Joost: Het is handig om juist als ik niet de telefoon constant in de gaten hou, en niet gestoord wil worden door piepjes of trilling. Dan kan ik af en toe kijken of er een nieuwe melding is, van welke apps. Wanneer het mij uitkomt, zonder telkens gestoord te worden. Als je een appje van iemand verwacht, of altijd te kunnen zien dat er een agenda-afspraak is.
    En het fijne is, als je het niet handig vindt, dan gebruik je het gewoon niet!

  15. Zou deze functie ook naar de 13 pro komen?
    Ik ben namelijk van plan om een 13 pro aan te schaffen.

  16. @Benjamin Kuijten | iCulture.nl: dan zal dit de gemiddelde gebruiker voorbij gaan voorlopig. Oude iPhones blijven lang in roulatie en de meesten kopen niet de aller duurste. Zeker niet als die nog weer duurder gaat worden. Er zijn functies die me leuker kijken dan dit, op mijn Watch mis ik het ook totaal niet. Trouwens de Consumentenbond heeft bij de Watch vastgesteld dat de se wel degelijk langer meegaat dan het model met altijd aan, dus dat verhaal dat de alwayson net zo lang mee gaat als de niet is erg twijfelachtig. Als je het uitzet is het uiteraard een ander verhaal maar dat heb je het niet voor lijkt mij

  17. (Red.) Artikel bijgewerkt na aankondiging van iOS 16 en de nieuwe widgets op het toegangsscherm.

  18. Ik zie het nog gerust gebeuren dat het alleen maar voor de iPhone 14 is en niet voor oudere toestellen. Vergeet niet dat de iPhone13 niet echt goed verkocht is.

    Daarbij zit ik er niet op te wachten hoor. Persoonlijk zit ik helemaal niet meer te wachten op alle software upgrades van Apple omdat het allemaal steeds meer richting het afscannen van je devices gaat en het volmaken van hun (Siri) AI.

    • @JeroenT: Het always-on scherm komt volgens bronnen ook alleen naar de iPhone 14-modellen (en dan alleen de Pro-versies), zoals ook uitgelegd in het artikel. De widgets op het toegangsscherm komen echter naar alle modellen met iOS 16, alleen staat het scherm daar niet altijd aan. Dat heeft ook met hardwarematige beperkingen te maken.

  19. Goed voor de omzet van Apple. Als je scherm continu aan staat, dan brand deze uiteraard sneller op. Dat is met de Apple Watch ook zo. Tweedehands dus minder interessant. OLED heeft echt maar een aantal branduren. Maar even goed zal het één paar jaar duren voordat je scherm minder fel wordt. En de meeste mensen hebben hun iPhone scherm niet op maximaal staan, dat geeft weer extra ruimte voor een altijd aan scherm.

    Ik zie de toevoeging niet zo. Telefoon zit 9 van de 10x in mijn broekzak.

  20. Goed voor de omzet van Apple. Als je scherm continu aan staat, dan brand deze uiteraard sneller op. Dat is met de Apple Watch ook zo. Tweedehands dus minder interessant. OLED heeft echt maar een aantal branduren. Maar even goed zal het één paar jaar duren voordat je scherm minder fel wordt. En de meeste mensen hebben hun iPhone scherm niet op maximaal staan, dat geeft weer extra ruimte voor een altijd aan scherm.

    Ik zie de toevoeging niet zo. Telefoon zit 9 van de 10x in mijn broekzak, omdat ik een Apple Watch heb.

  21. Persoonlijk zie ik ook geen enkel voordeel in een always on scherm. Het oude Nokia had dit ook al op zijn toestellen en meerdere Android toestellen. Heb dit altijd uit laten staan. Op mijn Watch 7 gebruik ik het ook niet omdat je daar met een simpele beweging die prima functioneert het scherm aan kan laten gaan. Wat mij betreft is het meer een gimmick want het gaat hoe dan ook ten koste van je batterijtijd. Daarom heb ik bewust al de iPhone 13 pro max aangeschaft terwijl ik eerst wilde wachten op de 14.

  22. Ze kunnen beter een always off scherm ontwikkelen, daar hebben we meer aan in deze tijd

  23. @hans:

    Ik heb het nu eens een tijdje gebruikt, maar merk echt dat best wat meer batterij kost.
    Ja kan je zeggen de 7 kan wat sneller laden, effe half uurtje eraan en je kan weer door.

    Ik wil niet iedere keer er aan denken oh effe laden, met always on uit kan ik makkelijk 2 dagen mee doen(zelfs langer).
    Dan kan ik in de avond effe opladen voor ga slapen, en dan gaat die weer 2 dagen mee ideaal veel fijner.

  24. AOD is (voor mij) een nutteloze toevoeging. Heb het op mn Samsung gehad maar heb het nog geen seconde gemist sinds ik een weer iPhone heb. Sinds ik ook een AW heb gebruik ik mn telefoon ook minder om berichten te lezen.
    Dus geen behoefte aan een AOD.

  25. Ik wil het graag eerst in het echt zien. Ben momenteel in het bezit van een 12 mini en het is nu echt tijd voor een upgrade. Maar ik zit enorm te twijfelen tussen de 13 pro en de 14 pro…..

    Lastig….

  26. Hmm. Ik maak wel gebruik van Always On op mijn Apple Watch. Zie nog niet direct het nut van Always On op dd iPhone… mocht de 14 pro komen (heb nog een perfect werkende 12pro en kan geen afscheid nemen van die mooie blauwe kleur!!) dan weet ik niet of ik gebruik ga maken van die functie…

  27. @hans: ja de vroegere gsm s hadden hun info altijd op t scherm. Ik heb zelf wel altijd heel sterk het gevoel dat Apple opzettelijk dingen langzaam door laat druppelen zodat ze elk jaar wat hebben, en niet in 1 keer 10 nieuwe functies geven en ook niet software matig teveel nog geven, kunstmatige verschillen houden.

  28. Ik heb ook always on op mijn watch. Hij werkt op zonne-energie en m’n andere mechanisch. Er zitten wijzers op en je hoeft ze nooit op te laden. Het belangrijkste van alles, hij geeft altijd volle helderheid weer en geeft nooit piepjes en trilt niet. Het is een horloge…. Voor de jongeren onder ons, dit apparaat deed het altijd en wordt nog steeds verkocht bij de juwelier in plaats van de mediamarkt.
    De Iphone is een telefoon. Dat ding is om te bellen, wellicht om een keer een mailtje te bekijken. Alles wat je er tijdens een kantoorbaan meer op doet is in 90% van de tijd persoonlijke onzin in de baas zijn tijd.
    En ja ik heb een Iphone 13 en ook nog ergens een Apple watch 5, maar whatsapp is voor mij sms, alle troep van Zuckerberg heb ik niet, tiktok is voor kleine meisjes en twitter voor mensen die toch ergens belangrijk gevonden willen worden. Toegegeven, die ingebouwde Ipod werkt goed.

  29. @Fred: Wat een onzinnige reactie. Enfin, een mobiele telefoon is niet alleen voor ‘plezier’. Gebruik je niet de agenda, notities, safari, mail etc?

  30. @Dylan: Agenda, die wel dat klopt, safari, mail, notities allemaal niet zakelijk nee. Op kantoor heb ik daar een laptop of pc voor, thuis heb ik daar een macbook of een pc voor. Privé mail hoef ik niet te openen als ik niet thuis ben. Er is niets wat niet kan wachten. Alleen dat snapt iedereen onder de 35 niet, omdat ze opgegroeid zijn met een databehoefte en datatoegankelijkheid die bijna lachwekkend zou zijn als het niet zo triest was. In het kort, ja ik kan nog zonder.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.