Reacties voor: iPhone 5 ondersteunt 5 GHz Wi-Fi: voor- en nadelen

Bij de aankondiging van de iPhone 5 gaf Apple aan dat niet alleen dataverkeer via het mobiele netwerk supersnel is (dankzij 4G/LTE), maar dat ook Wi-Fi veel sneller is. Tot wel 150 Mbps! Dat heeft ermee te maken dat de iPhone voor het eerst dual-band Wi-Fi via de 5 GHz-band ondersteunt. Het betekent dat je […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Dus eigenlijk heb je er niet heel veel aan

  2. De iPad ondersteunt al vanaf de iPad 1 IEEE 802.11n op 5GHz en natuurlijk ook de MacBook Pro.

    Hier werkt dat perfect met een Time Capsule als primaire router en een AirPort Extreme als bridged router.

    Uiteraard is de paddemping (“Path Loss”) op 5 GHz meer dan dubbel zo hoog als op 2.4 GHz. Maar onze MacBook Pro halen toch zonder moeite 300 – 350 Mb/s. Een iPad 1 haalt ca. 30 Mb/s en een iPad 3 100 – 120 Mb/s.

    De paddemping op 5 GHz wordt ruimschoots gecompenseerd door het gebrek aan interferentie die op 2.4 GHz wel aanwezig is. Bovendien worden er op 2.4 GHz modulatiemethodes gebruikt die niet altijd even compatibel zijn. Bijvoorbeeld DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) door iets oudere Wi-Fi routers en FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) voor Bluetooth.

    Het maximale zendvermogen is volgens EN 300 328 20 dBm (ca. 100 mW) en dat is dus een norm die niet alleen voor Nederland geldig is maar voor heel de EU en ook voor de EFTA staten. Dit zendvermogen verhogen is hoogst illegaal.

    Bedankt voor het interessante artikel 😉

  3. Ik heb in huis twee accesspoints, een op 2.4 GHz en een op 5 GHz (Airpot Express). De MBP’s werken op die 5 GHz net als de iPads terwijl alle andere apparatuur op de 2.4 GHz. werken. Reden: te veel interferentie van omgeving op 2.4 GHz band. Daarnaast hebben we ook nog twee homeplug verbindingen, een naar tv en een naar computerkamer. Kinderen zitten allemaal op de 2.4 GHz en die gaat automatisch uit op een bepaalde tijd, ik zou er ook nog allerlei filters enz. op kunnen zetten, maar daar beginnen we maar niet aan. Kortom, dat de iPhone 5 ook op 5 GHz gaat werken, zou ik erg op prijs stellen.

  4. @Ryan: Hmm hangt er van af….. Thuis heb ik Apple time capsule en die ondersteund 5ghz. Thuis gebruik ik hem het meest en kan ik dus snel internetten.

  5. 5 Ghz komt slechter door muren heen, dus dan neemt hè bereik snel af. Ik heb de Airport Extreme en de Expres ( als extender) op 2.4 GHz draaien.

  6. Minder bereik met 5GHz??? Ik heb juist beter bereik in huisbaas ik hem op 5GHz zet dus dat vind ik vreemd.

  7. Ik zie niet in hoe dit een nadeel is voor het toestel, ik kan alleen inzien dat het een probleem vormt wanneer je ENKEL 5GHz Wi-Fi in je huis/appartement plaatst.

    Ik neem aan dat de meesten wel een 2.4GHz Wi-Fi netwerk hebben met de 802.11n standaard voor maximale dekking.

    Ik heb centraal op de benedenverdieping een 5GHz bridge staan, dan heb ik snel internet binnenhuis en nog steeds een deftige Wi-Fi verbinding in de tuin en de zolder.

    Again, ik vind de 5GHz feature op de nieuwe iPhone een fantastische aankondiging en zeker niet nutteloos.

  8. Op mijn werk waar iedereen met Windows werkt en ik met een MB Pro hebben ze ook 2,4 en 5Ghz. Mijn MB Pro switcht helaas regelmatig tussen de 2,4 en 5Ghz, waardoor ik af en toe geen internet heb (wel bereik). Een euvel wat specifiek is bij Apple producten begreep ik van de servicedesk. Ben benieuwd of dit dus ook gaat gelden voor de iPhone 5. Hopelijk is dan het probleem al verholpen :-).

  9. Origineel geplaatst door Koen
    Een euvel wat specifiek is bij Apple producten begreep ik van de servicedesk.

    Ik vrees dat die “servicedesk” alleen maar ervaring heeft met Windowsbakken.

    Ons huis staat vol met Apple apparatuur: vier Mac, drie iPads, drie Apple TV’s en een paar iPhones. Dat wat op 5 GHz werkt blijf op 5 GHz werken en dat wat op 2.4 GHz werkt blijft op 2.4 GHz werken. Van “switchen” is er geen sprake.

  10. @Timosha: hoor je wel wat je zegt:P, 100 miliwat is hendig veel daarmee kun je bijna een blok huizen mee coveren

  11. Je hebt er zeker wat aan wanneer je b.v. wilt gamen met airplay mirroring op je Apple TV 🙂

  12. Ik heb thuis ook wel last van storingen met wifi. Maar dat komt denk dat ik thuis 12 messen 12 vorken en 12 lepels heb liggen. Ook staat er nog 1 pc en een paar iphones.

  13. Origineel geplaatst door smoky
    Ik heb thuis ook wel last van storingen met wifi. Maar dat komt denk dat ik thuis 12 messen 12 vorken en 12 lepels heb liggen. Ook staat er nog 1 pc en een paar iphones.

    Bijna goed. 😉

  14. Origineel geplaatst door Koen
    Op mijn werk waar iedereen met Windows werkt en ik met een MB Pro hebben ze ook 2,4 en 5Ghz. Mijn MB Pro switcht helaas regelmatig tussen de 2,4 en 5Ghz, waardoor ik af en toe geen internet heb (wel bereik). Een euvel wat specifiek is bij Apple producten begreep ik van de servicedesk. Ben benieuwd of dit dus ook gaat gelden voor de iPhone 5. Hopelijk is dan het probleem al verholpen.

    Dit is een probleem dat alle systemen hebben. Als je verbinding net rond de grenswaardes zit dan kan het zijn dat de verbinding opnieuw opgebouwd wordt maar op de andere frequentie-band. Om het op te lossen moet je het bereik verbeteren door ofwel de infrastructuur aan te passen (repeaters, hoger zendvermogen) ofwel zelf te gaan verplaatsen.

  15. @Koen: OS X kiest automatisch de 5GHz band, wanneer die uit bereik is schakelt hij terug op de 2.4GHz band. Normaal gezien zou je in alle situaties op internet moeten kunnen.

    Op mijn campus geen enkel probleem met mijn MBA.

  16. Dus als iedereen een Airport Extreme koopt en enkele Airport express, dan is het helemaal perfect! 😉

  17. Origineel geplaatst door smoky
    Ik heb thuis ook wel last van storingen met wifi. Maar dat komt denk dat ik thuis 12 messen 12 vorken en 12 lepels heb liggen. Ook staat er nog 1 pc en een paar iphones.

    Geniale reactie op een kansloos materialistisch ingestelde @Timosha

  18. Hier in mijn appartement komt de 5GHz volledig tot z’n recht met een KPN Experiabox icm een Airport Extreme. Opstelling: Experiabox in de meterkast aan de buitenzijde van het appartement. De Experiabox is verbonden met het lichtnet via homeplugs van devolo. De Airport Extreme staat in de woonkamer als bridge en is via een homeplug verbonden met de Experiabox. Doordat de Airport Extreme in de woonkamer staat, is er zeer weinig interferentie.

  19. Origineel geplaatst door Monsterrr
    Geniale reactie op een kansloos materialistisch ingestelde @Timosha

    Tja, ik besef ook wel dat dit allemaal niet past in een kansloze “idealistische” geitenwollensokkenfilosofie. Maar met een “kantoor aan huis” redt je het in deze eeuw niet meer met perkament en ganzenveer.

  20. @Timosha: komt helaas vaker voor.. Zgn “servicedesk” branie

  21. Ik woon in een flatgebouw en heb een dual-band router.

    Als ik met inSSIDer naar netwerken scan met mijn laptop, dan vind ik 38 netwerken op de 2,4Ghz band en maar één op de 5Ghz band (eigen router). IK heb ook met Chanalyzer gescant en dan zie je hoeveel magnetorns en telefoontoestellen er op dezelfde band zitten, is echt héél veel.

    En zelfs dan heeft de 2,4Ghz een beter bereik en is op een afstand van 15 meter en twee gewapend betonnen muren sneller als de 5Ghz band.

    5Ghz band worden thuis dan enkel door de tv’s gebruikt voor het streamen van films.

  22. Zou apple dat fm dan dus later nog wel toe kunnen voegen met een update? En zou je dus ook d.m.v. een jailbreak een fm radio van je telefoon kunnen maken?

  23. Oeps, je mag in de reacties op de IphoneClub niet meer zeggen dat je iPhones, iPads en Apple TV’s hebt. Dan ben je ehhh… materialistisch. Voor het gemak vergeten we even dat er in een gemiddeld huishouden inmiddels 3 Windows ‘dingen’ staan en 4 gsm’s. Dus zolang er geen i voor staat is het hier toegestaan? Vreemd clubje…

  24. @René Nieuwenhuis: op welke bijdrage reageer je nu?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.