Reacties voor: iPhone 5 met 4G LTE: hoe zinvol in Nederland?

Het is nog niet duidelijk of de iPhone 5 gebruik zal maken van 4G-netwerken in Nederland. Op het moment wordt er namelijk getest met niet ondersteunde frequenties. Later dit jaar wordt de ondersteunde 4G-frequentie geveild.
Lees het complete artikel → iPhone 5 met 4G LTE: hoe zinvol in Nederland?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 41 reacties

  1. *Kijkt uit naar het Belgische artikel*

  2. *Kijkt ook uit naar het Belgische artikel*

  3. En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland 🙁

  4. Pittig, dus handig te wachten en/of te achterhalen welk model T-Mobile Nederland gaat verkopen om het pas in een ander land te kopen. Neem aan dat ze ondanks de zwijgplicht niet een model gaan verkopen die niet ondersteund wordt door de 4G frequentie die ze zelf willen gaan verkrijgen en gebruiken.

  5. De Europese versie van de iPhone ondersteund 3 LTE bands: band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz) en 5 (850 MHz). Met de frequentieveilingen worden 800 MHz, 900 MHz en 1800 MHz geveild. Het is dus goed mogelijk dat Nederland goed ondersteund gaat worden.

  6. Tegen de tijd dat 4G landelijk beschikbaar is, zal de iPhone 5S al uit zijn, dus niks om je druk over te maken.

  7. Snel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimieten

  8. Ik vind de iPhone 5 heel cool maar veel te duur. En de abonnementen zijn ook alleen maar duurder geworden.

  9. De iPhone 5 zal in Belgie wel gebruik kunnen maken van het LTE netwerk. Alle Belgische operatoren zullen de 1800 Mhz frequentie (LTE band 3) gaan gebruiken die compatibel is met het Europese model v/d iPhone 5. De 2600 Mhz frequentie (LTE band 7) is in België nog niet geveild

    Mobistar is momenteel bezig met tests uit te voeren in Antwerpen. Ook Proximus voert momenteel tests uit met bedrijfsklanten. Proximus zou dit najaar nog met een commerciëel aanbod komen, maar bevestigt officiëel niets.

    http://www.standaard.be/mobilia/s/nieuws/DMF20120913_068
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks

  10. Origineel geplaatst door Michel van Drongelen
    Snel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimieten

    Want het bestand wordt groter als je sneller internet ofzo? Onderbouw het eens aub.

  11. LTE uitrol gaat pas echt plaatsvinden als de 1800 en 800 MHz band geveild zijn. Dus over een jaar kan je denk ik wel al op veel meer plekken in NL LTE gebruiken.

  12. Proximus werkt op de 1800 band, ik heb op de site van Apple zelf de 1800 band zien staan dus normaal gezien als procimus eind dit jaar hun 4G uitrolt dan zouden alle iPhone gebruikers die hun toestel sowieso in belgie hebben gekocht de 4G perfect moeten kunnen gebruiken. (schiet me niet af als ik fout ben maar dat van die 1800 band dat klopt wel).
    De vraag is ook: gaan de providers geld gaan vragen voor iets dat nog geen volledige dekking heeft? Wat mij betreft moet dit gewoon gratis zijn.

  13. En België loopt daar nog verder achter

    Origineel geplaatst door dcbeaux
    En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland

  14. Dus de mensen in belgie die proximus hebben (de andere weetk niet) die gaan dit jaar vooral in de grootsteden al 4G kunnen gebruiken.
    Op facebook (belgacom) hebben ze laten weten dat ze de 4G nog voor eind dit jaar gaan uitrollen en dat zal ook zo zijn want dit komt van een officiele bron.
    Proximus hun netwerk is voor minstens 50% klaar wat 4G betreft.

  15. Mobistar gaat er ook met beginnen in Antwerpen als ik het goed gelezen heb. Op de website http://www.desnelsteantwerpenaar.be staat de informatie. Vind niet direct iets van frequenties.

  16. Info i.v.m. de Belgische situatie:

    De veiling van de 4G-frequenties in België had wel degelijk betrekking op de 2600MHz-band: http://www.bipt.be/GetDocument.aspx?forObjectID=3511&lang=nl.

    Proximus en Mobistar beweren dat de iPhone 5 wel zal werken op hun 4G/LTE-netwerk (dus vermoedelijk via de 1800MHz-band die ook al lang gebruikt wordt voor 2G/GSM): http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20120913_068.

  17. @Nick:

    dit was de tweede veiling, waarvoor Proximus ook de rechten heeft gekocht, maar waar voorlopig nog niet op gewerkt wordt.

  18. @Nick:

    Als je zoekt dan vind je het in artikels waarbij staat proximus en met de 1800mhz band ;).
    Geen probleem voor ons Vlamingen/Belgen om de 4G te gebruiken. Met proximus zit je alvast goed mee.

  19. Origineel geplaatst door dcbeaux: En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland 🙁

    Bereik
    Uberhaupt

  20. Mobistar begint in het voorjaar van 2013 met het lanceren van 4G. Dit is dus niet alleen goed nieuws voor alle klanten van Mobistar, maar ook die van Telenet, aangezien zij de zendmasten van Mobistar gebruiken.

  21. Ik ben bang dat de iPhone 5 voorlopig niet geschikt zal zijn voor LTE in Nederland. De enige band die de iPhone heeft die ook in Nederland zal worden gebruikt is de 1800Mhz band. En net die band is al in gebruik voor GSM op dit moment en niet meteen inzetbaar. Als LTE en GSM niet kunnen samenwerken op een frequentie, wat ik aanneem, kan het nog zeker twee jaar duren voordat de iPhone 5 op LTE zal kunnen werken. En dan zijn we al weer twee generaties verder…

  22. Proximus belooft tegen het einde van dit jaar hun 4G netwerk klaar te hebben.

    Source Belgacom Facebook

    https://www.facebook.com/belgacom

    ons 4G-/LTE-netwerk zal nog voor het einde van dit jaar beschikbaar zijn

  23. Nee maar je weet toch ook wel dat wanneer je sneller internet, je uiteindelijk meer zal verbruiken omdat je meer op zal zoeken.
    Zou jij nog evenveel data gebruiken als je een gprs verbinding had?

  24. Origineel geplaatst door Jim Kroon
    Origineel geplaatst door Michel van DrongelenSnel internetten. Erg handig icm lage/dure datalimietenWant het bestand wordt groter als je sneller internet ofzo? Onderbouw het eens aub.

    Dat niet maar je bent sneller in de verleiding om meer met je telefoon te doen online.

    Bijvoorbeeld het kijken van filmpje het streamen van muziek ect.

  25. Wacht ook af naar het belgisch artikel.

  26. Idd, de logica dat men meer data gebruiken omdat t opeens snellere verbinding is, gaat niet op. Wel zal je mensen hebben die toch ff dat fimpje etc onderweg willen afkijken , dan kan t in de papieren lopen..

  27. De grotere providers zijn momenteel druk bezig met de uitrol van nieuwe netwerkapparatuur en infra om LTE dekkend te maken. Op een flink aantal belangrijke locaties zijn op dit moment al verregaande aanpassingen gedaan en zal, wanneer er volledige duidelijkheid is over frequenties dus sneller dan gedacht, ingesprongen kunnen worden om LTE operationeel te maken!

  28. Origineel geplaatst door Zomer
    Tegen de tijd dat 4G landelijk beschikbaar is, zal de iPhone 5S al uit zijn, dus niks om je druk over te maken.

    Leuk, maar niet iedereen koopt elk jaar een nieuw toestel..zijn ook mensen die er echt 3 of 4 jaar mee doen.

  29. Tegen de tijd dat de iPhone 7 uitkomt is Nederland misschien geheel 4G dekkend!!!

  30. Op de Amerikaanse Apple site staat dat de A1428 gebruik maakt van LTE-bands 3 & 17, en dat de A1429 gebruik maakt van LTE-bands 1, 3 & 5. Dat is toch meer dan alleen de 1800Mhz frequentie?

  31. Origineel geplaatst door dcbeaux
    En HSDPA…. dat is net weer iets sneller dan 3g? hebben we daar uberhoud al berijk mee in Nederland. Want we lopen altijd zo lekker achter de feiten aan in Nederland

    In Nederland hebben wel al sinds 2006 HSDPA. Door de iPhone (en in andere uitingen) wordt het gezien als onderdeel van 3G, dus je ziet niet expliciet als je er gebruik van maakt. Je merkt het wel, want de andere 3G standaard in NL (UMTS) haalt max 384kbps, terwijl je vaak toch echt sneller internet hebt.

  32. 4 G is toch eigendom van Samsung?

  33. @Johan:

    Wat moet er aan de naam 4G eigendom zijn van samsung ?, 4G is netwerk geen telefoon van samsung.

  34. Belgacom in België heeft vandaag medegedeeld dat hun 4G-netwerk compatibel zal zijn met de Iphone 5

  35. Frequentie in België is 1800 Mhz

  36. Over snelheden…… ik ben net terug uit Amerika en heb daar een contractvrij abo van T-Mobile genomen op 4G voor $ 3,00 per dag onbeperkt bellen in de US TXT en DATA op 4G (de eerste 200 Mb p/d snel)…………. dat eerste is mooi (veel vrienden) en off topic dat laatste was niet zo mooi als het lijkt…. speciaal een telefoon voor 4G gekocht (Samsung Exhibit 4G) , want “onze” NL iPhone van T-Mobile ondersteunde geen 4G T-Mobile style. Die snelheid viel echt “tegen” (wel 10 beter als EDGE) de speedtestjes die ik te pas en te onpas deed kwamen niet verder dan 3983 kbps ! Dat heb ik hier ook op mijn iPhone met het 14,4 Mb abo van T-Mobile, echter de zendmast hier komt niet verder 7,2 Mb (ondersteund nog geen 14,4 Mb) en heb ik dus dus niets meer dan 4134 kbps, soms minder soms een frutje meer. M.a.w. de zogenaamde 4G in Amerika steld bij ervaring ook niet zo gek veel voor. Het was wel gek, toen ik mij iPhone 4S aanzetten in Amerika kwam er in het scherm te staan 4G, en onder de opties 4G aan of uitzetten. Dat was dus mijn NL T-Mobile SIM in de T-Mobile iPhone op het AT&T netwerk. Bij navraag bleek dat alleen AT&T op de iPhone 4S de 4G mag “aanbieden”. T-Mobile USA heeft GEEN iPhone in zijn winkel en mag dan ook niet 4G aanbieden op dezelfde frequentie. …………. het blijven rare jongens ! Ik heb dan de DATA roaming maar uitgelaten (ja, duh) en het netwerk van T-Mobile genomen zonder toesters en bellen op mijn NL iPhone….. 4G sneller of niet in de USA, het was wel erg goedkoop en toch nog “redelijk snel”. (SIM kaartje T-Mobile 4G US was 1,00 $ online)

  37. Je kunt dus beter de 5s afwachten.. 679 euro voor een iPhone 5 welke nog niet optimaal te gebruiken is, is echt te duur! Daarnaast zal alle software geupdate moeten worden zodat de software gebruik kan maken van het grotere scherm. Tegen die tijd is de 5s al uit.

    Ik hou het dus nog ff bij de 4s..

  38. Ik erger me al dood op dit moment. 3G is nog lang niet overal. En als je het niet hebt ben je tijden bezig om iets te openen. Telefoon vind ik super, maar zonder goed netwerk heb je er geen zak aan

  39. ok, maar in ieder geval kan ik beter een unlockte iphone 5 in de VS kopen. ik werk in beide landen en het zit er niet in dat ik het komende jaar hier 4g kan gebruiken, maar dan kan ik het tenminste daar (zelfs op t-mobile daar, waar de europese iphone ook niet het bereik voor heeft)
    bovendien is ie fiks goedkoper….

  40. 3G van t-mobile is waardeloos heb er een abbo van Vodafone bijgenomen om is te vergelijken en wat is dat een verademing t.o.v t-mobile.
    Haal met gemak de 9 mb met mijn 14,4 mb abbo
    Hier in huis moet me Telefoon bij het raam liggen anders is het bereik weg van t-mobile, internet komt niet verder dan gprs dus onbruikbaar. Lang leven t-mobile moet nog een jaar en ze willen niks doen het is schandalig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.