Reacties voor: iPhone 5-bezitters klagen over paarse waas in foto’s

Een aantal iPhone 5-bezitters klaagt over een paarse waas in foto's met een felle lichtbron. Het effect komt echter voor in veel andere lenzen.
Lees het complete artikel โ†’ iPhone 5-bezitters klagen over paarse waas in foto’s
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 32 reacties

  1. Ja, da’s echt een gevalletje “hoge bomen…”. Inderdaad bestaat dit probleem al sinds de uitvinding van de fotografie, maar uiteraard is het nu allemaal de schuld van Apple…

  2. Zeik zeik zeik, dat is al jaren bekend dat fotos t mooiste worden als je ze van de zon af maakt. Natuurlijk krijg je zo’n waas, zoals de tekst al zegt heeft bijna elke camera dat. Stop alsjeblieft met deze onzinnige posts over mensen die weer eens een onzinnige klacht hebben, de iphone 5 word alleen maar zwart gemaakt en kijk op welk forum we zitten…

  3. ******, wat ligt Apple onder een vergrootglas zeg, en wat pakken de grote tech-blogs (TC, Verge, Gizmodo) ontzettend uit erop zeg. Ik weet dat het clicks oplevert, dus inkomen.
    Maar het wordt wel een beetje sneu zo, elke minutieus tegenvallertje wordt opgeblazen als de grootste faal in de geschiedenis van de mensheid. Werd er ook zo gehamerd op de tekortkomingen van de S3, de OneX of vergelijkbare toestellen?
    Als marktleider krijg je een hoop over je heen, maar het lijkt nu een daadwerkelijke hetze te worden.

  4. Apple heeft dus instagram rechtstreeks in de lens geรฏntegreerd ๐Ÿ˜‰

  5. ********, dit heeft elke camera van een paar honderd euro ook! Waarschijnlijk kun je elke smartphone in dit artikel zetten met exact dezelfde problemen, of erger.

  6. Man man man… wat ze toch allemaal uitvinden om toch maar te proberen de best verkopende telefoon af te breken.
    Ga misschien eerst een cursus fotografie volgen ofzo. De mooieste openlucht foto’s maak je tijdens het ‘blauwe uurtje’ (net voor zonsopgang of net na zonsondergang). Probeer maar eens met een dure reflex mooie foto’s te maken met de zon die recht in je lens knalt. Daar zal je ook allerhande filters en beschermkappen nodig hebben om tot een mooi resultaat te komen.

  7. Origineel geplaatst door AlexT
    ******, wat ligt Apple onder een vergrootglas zeg, en wat pakken de grote tech-blogs (TC, Verge, Gizmodo) ontzettend uit erop zeg. Ik weet dat het clicks oplevert, dus inkomen. Maar het wordt wel een beetje sneu zo, elke minutieus tegenvallertje wordt opgeblazen als de grootste faal in de geschiedenis van de mensheid. Werd er ook zo gehamerd op de tekortkomingen van de S3, de OneX of vergelijkbare toestellen? Als marktleider krijg je een hoop over je heen, maar het lijkt nu een daadwerkelijke hetze te worden.

    Er is geen vergelijkbare telefoon, daarom pakken ze de iPhone.

  8. Duhโ€ฆ moet eigenlijk er nog bij vermelden dat als ik de foto’s goed bekijk voornamelijk de lichtbron spreiding dat de foto met de iPhone 5 net wat beter is. De waas van de lichtspeiding over de lens is minder. De blaadjes zijn beter zichtbaar dan op de foto met de 4S.

    Alles heeft voor- en nadelen. Mensen moeten eens stoppen met klagen en kijken hoe goed ze het eigenlijk hebben. Vergelijk de foto’s eens met die van de 3GS. ๐Ÿ˜‰

    Persoonlijk kan ik niet wachten tot ik de iPhone 5 vrijdag in mijn handen heb en zo blij ben als een kind (^_^)

  9. Volgende week: “iPhone 5 onderwaterfoto’s uitermate slecht”

  10. Laat ik nu de foto gemaakt met de 5 mooier vinden dan die van de 4S!

  11. In eerste instantie schrok ik van de kop van het bericht en wat blijkt na lezen van het artikel, loos alarm en de iPhone 5 maakt betere foto’s dan de iPhone 4S!

  12. Weet je wat ook zo raar is….als ik dan zelf naar de zon kijk zie ik allemaal vlekken voor mijn ogen. Die zie ik ook niet terugkomen op de foto…..waardeloze camera.

  13. @N: Tegenlichtfoto’s kunnen zeer mooi en spannend zijn. Probeer het maar eens. ๐Ÿ˜‰

    Chromatische aberratie (CA) is een volkomen normaal verschijnsel in de fotografie. Alleen bij topobjectieven (bijvoorbeeld de professionele L lijn van Canon) heb je er minder last van. In die zin weten de klagers niet waarover ze klagen.

  14. Ik heb ook een klacht, als ik mijn vinger op de lens houdt, komen er zwarte foto’s, schandalig! wat een slechte lens

  15. chromatische aberratie is niet het gevolg van licht afbraak maar van lichtbreking (of afbuiging).
    idd moet je een lens van 10 euro niet vergelijken met een objectief van 500-1500 euro.
    Feitelijk waanzinnig wat voor foto’s ze uit zo’n K lensje weten te peuteren. vergelijk dat maar eens met een foto uit een goedkoop mobieltje (in deze lichtomstandigheden)
    Maar goed met de vervanging van de compactcamera’s door de telefoon gaan ook de eisen omhoog. Ik gebruik mijn DSLR ook nog steeds wanneer ik goede foto’s maak. Echter die heb ik niet altijd bij me …

  16. AnandTech? Nou laat dat tech maar weg. Beetje verstand van technische zaken hebben ze niet. Beetje Apple de schuld geven. Ik heb net ook de 4S en de 5 vergeleken. Bij beide paarse gloed. Alleen onder een bepaalde hoek.

  17. Origineel geplaatst door Evita
    Laat ik nu de foto gemaakt met de 5 mooier vinden dan die van de 4S!

    hahaha, ik ook! ๐Ÿ™‚

  18. “afbraak” van licht? Hopelijk breekt de lens het licht alleen maar…

  19. Origineel geplaatst door Evita
    Laat ik nu de foto gemaakt met de 5 mooier vinden dan die van de 4S!

    Dat vond ik nou ook, de vlek is wel kleiner en iets scherper, de waas is op de 4S een stuk groter.

  20. Mensen moeten niet zaniken. Wil je een mooie foto, koop een spiegelreflexcamera en ga op cursus en gebruik je telefoon voor simpele snelle foto’s. Stelletje azijnpissers.

  21. en niks over een eventuele grip of death. balen. will it blend filmpje ook nog niet online. snif. mis de goeie oude tijd

  22. wat een onzin das met iedere camera lens zo pfff zeuren is ook veet vak..

  23. Idd het is gezeur, maar waarom moet hier daarop weer met gezeur antwoorden? ik moet er alleen heel hard om lachen.

    Tip aan de klagers over de lens: maak eens een onderwaterfoto, dat geeft een juist weer heel apart resultaat!

  24. beter gezegd: de vlek wordt veroorzaakt door overstraling. De kleur echter wordt inderdaad veroorzaakt door chromatische aberratie: dit wordt veroorzaakt doordat zonlicht (en ook andere lichtbronnen) opgebouwd zijn uit meerdere frequenties licht (lees kleuren) en aan de randen van een lens wordt licht met een andere frequentie nu eenmaal sterker of minder sterk gebogen. Vergelijk de werking van een prisma waar wit licht doorheen valt en een regenboog aan de andere kant ontstaat. Op de randen van een lens begeef je je als het ware in de dezelfde vorm als een prisma (driekhoeksvorm)

  25. Pffft. Hoe lang nog voor dat mensen gaan klagen dat de iPhone 5 niet onder water kan filmen, of veel kwalijker natuurlijk, het gras niet kan maaien, laat staan kinderen kan baren?

    De iPhone 5 is gewoon een geweldig mooie telefoon die erg veel kan. Maar je kunt natuurlijk niet verwachten dat de camera hetzelfde kan als de high end modellen, noch zal het geluid van de speakertjes audio installaties omver blazen, etc, etc…

    Kortom. Met een prijskaartje van zo’n 600-800 euro is verrassend veel fraais mogelijk en Apple bewijst dat wederom. Met die insteek koop je hem, of niet.

  26. Als je kwaliteit wil koop je gewoon een spiegelreflex camera! probleem opgelost ๐Ÿ™‚

  27. @EOTB: Ik heb begrepen dat als je de iPhone 5 onder water houd ie zich vermenigvuldigd … ๐Ÿ˜›

  28. Zucht… Huistuinenkeuken foto’s maak je met je mobiel. Wil je echt fotograferen dan zal elke stand alone camera een mobiel “verslaan”. Feit is: het is een kan van alles iets ding, niet een vervanging pc-camera-spelcomputer-telefoon.

    Kortom: miepen om niets;-)

  29. Hoewel hier wel lichtbreking te zien is is dit officieel geen chromatische abberatie.

    Chromatische abberatie veroorzaakt groene en magenta lijnen langs contrastlijnen bv deze foto.

  30. Voor iedereen die zich hier druk over maakt, het advies om een spiegelreflex te kopen als je perfecte foto’s wil. het is een telefoon, mensen. Logisch dat de camera van een telfoon, die zo klein mogelijk moet zijn snel last krijgt van dit soort ongemakken. Maar waar klagen we over? Komt iemand strax ook met dat de ruis te goed zichtbaar is bij de iPhone 5? En dan de scherptediepte niet klein genoeg kan? Laten we ajb op dit forum weer eens nuttige dingen bespreken ipv dit soort kijk eens wat de iPhone 5 niet kan artiekelen.

  31. Hoe groter de hype….en hoe harder de fanboy’s het toestel heilig verklaren…hoe groter het vergrootglas is wat over de Iphone5 wordt gelegd. Dat is een gewone reactie.

    Maar wat fotograferen betreft. Mensen kopen een Iphone niet vanwege zijn superieure fotografiekwaliteit…..want dan zijn er toch andere androidtoestellen die beter scoren. Dus lekker belangrijk dit artikel

  32. Toch hebben ze gelijk ik heb binnen een foto gemaakt met de 5 en 4s in een met witte wand. Bij de iPhone 5 zit er een roze gloed op.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.