Reacties voor: iPhone 3GS vs Nokia N97: een gedetailleerde vergelijking

Michael Sherlock vergelijkt de nieuwe nokia N97 en de iPhone 3GS om te zien welke functies beter werken.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 62 reacties

  1. Leuk, maar vind de iphone nog steeds leuker / mooier / beter.
    Heb meerder nokia telefoons gehad die het allemaal niet halen bij de iphone.
    Ben inmiddels verslaafd aan mijn iphone

  2. Leuk, dat “multitasken” op de N97 maar als de webbrowser moet herladen als je er naar terug switched heb je er niet veel aan 🙂 Dat levert hetzelfde resultaat op als op de iPhone (gebrek aan geheugen -> Safari dumpt web pages).

  3. Kwa interface is het zeker de iPhone die er wint, touchscreen van de N97 ziet er ook niet echt lekker uit..

  4. Toevallig zat ik net dit filmpje te kijken toen dit artikel gepost werd..
    De Nokia ziet er mooi uit, maar ik denk dat ik toch voor de iPhone ga.

  5. “iPhone bschikt sinds 3.0 over weergave in ladscape modus 5:35″

    Hoop dat dit landscape is ^^” maarja foutje moet kunnen ;p

    Eens zien of het een mooie vooruitgang voor nokia is 🙂

  6. Het grote verschil vind ik tussen de iPhone en andere telefoons, dat bij de iPhone alles gewoon lekker vloeiend loopt. Bij andere telefoons gaat het allemaal maar stug en hapert het als een tierelier. Het gebruiksgemak maakt de iPhone wat mij betreft een van de best ontwikkelde tele(-/smart)foons.

  7. Ik denk wel dat de nokia betere hardware heeft, maar daar heb je niks aan als je geen goede appstore hebt… Daarom vind ik de iPhone toch beter

  8. Origineel geplaatst door oentje13
    Ik denk wel dat de nokia betere hardware heeft, maar daar heb je niks aan als je geen goede appstore hebt… Daarom vind ik de iPhone toch beter

    Volgens mij niet hoor. De processor in de iPhone is in ieder geval beter
    ARM 11 434 MHz processor(n97)
    600MHz (iPhone), waarschijnlijk ook een ARM en gemaakt door Samsung

    Ik ga ook voor de iPhone trouwens(ik heb mijn 2G nog liever dan de N97!!:p)

  9. de iphone 3G S laad apps zo snel + push notifications, dus je hebt eigenlijk geen background apps nodig, dit bespaard je alleen maar batterij duur… en bij safari onthoudtie ook gewoon precies waardie was dus dat werkt ook perfect.
    ik zou nooit een andere telefoon dan de iphone willen.. iphone is perfect in mijn ogen 🙂

    en wanneer komt iphoneclub met een review van de iphone 3G S? die gingen jullie ook maken toch? hoop dattie snel komt 🙂 is wel chill, een nederlandse video review.

    :):):)

  10. Weinig mensen die allebei de toestellen hebben dus ook weinig toe kunnen voegen over hun eigen ervaringen. Ja l*llen over oude Nokia’s die ze vroegah hebben gehad. Heb ze beide maar vind persoonlijk de N97 ge*iler dan mijn 3gs. Zit een meer “speel gehalte” in dan in de iPhone. Mailen en smsen gaat toch sneller met een HW TB en ja ik hou wel van veel opties en goede specs. Als Nokia nou eerst begint met het goed bijhouden vd OVI store…

    De iPhone trekt een andere gebruikersgroep aan dan de N97. De iPhone is gewoon simpeler in gebruik en is dus interessanter voor de gemiddelde consument. Aleen jammer dat je in NL aan T-mobile vast zit anders was de verkoop hoger geweest in NL.

  11. Mailen en smsen gaat toch sneller met een HW TB en ja ik hou wel van veel opties en goede specs.

    Onzin als ik op mijn iPhone op MSN zit geloven veel mensen zelfs niet dat ik niet achter een computer zit omdat ik net zo snel typ als de gemiddelde computer-gebruiker(niet dat dat nou zo snel is..). Maar dat je op de N97 sneller/beter zou typen is onzin. Daarnaast heeft deze geen auto-correctie mogelijkheid.
    Daarnaast heb ik deze telefoon al eens vast gehad en het toetsenbord is echt niet degelijk. Met mijn vingers toets ik makkelijk 2-3 toetsen tegelijk in, en extreem breed zijn die ook niet. Bij de iPhone kun je nog handig met je vinger schuiven als je de verkeerde letter hebt ingetoetst.
    Daarnaast wordt de iPhone steeds beter en wordt je voor de N97 straks geacht gewoon de N98 te kopen als je meer functionaliteit wilt.
    Doe mij maar de iPhone, werkt sneller en soepeler dan de N97… (en batterij wordt niet leeggetrokken als je MSN aan wilt laten)

  12. Niet alle punten hierboven kloppen. Ik heb in de winkel de nokia even goed bekeken. Wat ik wel gaaf vind is dat als ik voor de n97 ga zitten, het ook voor mij gaat zitten… 🙂 bedoel het scherm dat naar een bepaalde hoek omhoog kan schuiven. Toetsenbord is goed, behlave dan de spacebar, zoals al genoemd. Handig voor colleges :). Video komt op 30fps, iets (dvd) beter dan de 3gs. Meer extensies ondersteund, geldt ook voor de blauwe-tand functie. navigatiefunctie is beter, resolutie is beter (had ik niet verwacht). Behalve dat ik kon testen hoe vaak hij wel of niet vast kon lopen, is het wel een degelijk apparaat. Hij ziet er minder gelikt uit als de Iphone, maar is wel technisch zwaarder gebouwd. Maar ik ben overtuigd. Iphone en N97 zijn de toestellen van dit jaar. Ben een man, dus moet beiden hebben :))))

  13. heeft de N97 ook een goed soort van appstore en zo ja kan je daar de meeste nederlandse applicaties ook vinden? (bijv Telegraaf, teletekst, nu) en de vele spelletjes?

  14. Origineel geplaatst door maikel
    heeft de N97 ook een goed soort van appstore en zo ja kan je daar de meeste nederlandse applicaties ook vinden? (bijv Telegraaf, teletekst, nu) en de vele spelletjes?

    Zie hieronder voor meer info over OVI:
    http://www.ovi.com/services/discover/intro?lid=TakeTour

    Het mooie is dat je kunt opslaan hoeveel je wilt (je leest het goed). En het is gratis (voor een nokia-bezitter. Ik zag trouwens in de doos dus een 16gb geheugenkaart, los van de 32 die het toestel al in zich heeft. tel uit je winst… jeweetzelf..

  15. Origineel geplaatst door Dennis
    Onzin als ik op mijn iPhone op MSN zit geloven veel mensen zelfs niet dat ik niet achter een computer zit omdat ik net zo snel typ als de gemiddelde computer-gebruiker(niet dat dat nou zo snel is..). Maar dat je op de N97 sneller/beter zou typen is onzin. Daarnaast heeft deze geen auto-correctie mogelijkheid.

    Hoezo onzin? Je zegt het zelf al. [b]Jij[/b] typt sneller dan de gemiddelde gebruiker. [b]Ik[/b] typ sneller op een HW TB. [b]Ik[/b] gebruik op geen van mijn toestellen auto-correctie dus persoonlijk mis [b]ik[/b] het niet. Ander voordeel van een HW TB is dat het scherm niet voor een deel geblokkeerd word met een TB op het scherm.

  16. Origineel geplaatst door maikel
    heeft de N97 ook een goed soort van appstore en zo ja kan je daar de meeste nederlandse applicaties ook vinden? (bijv Telegraaf, teletekst, nu) en de vele spelletjes?

    Ik weet niet waar mijn post steeds verdwijnt:
    zoek google op OVI en dan zie je genoeg. je kunt onbeperkt opslaan (je leest het goed) op OVI. Dat is, naast de 48 gb die je in totaal meekrijgt met het toestel (32 + 16 extern), iets om nooit bang te zijn dat je toestel vol raakt.

  17. Scrollen is bagger op de N97 : Erg plakkerig

  18. ik vind de iphone nog altijd een ”gsm” apart. Die is niet te vergelijken met andere toestellen vind ik, de hele gebruikersinterface is toch anders
    Het blijft voor mij de zaligste gsm wat ik ooit gehad heb

  19. punten van beide toestellen

    iPhone 3GS:
    – veel sneller (m.a.w. super snel)
    – gebruiksvriendelijke interface (perfect)
    – video-bewerken
    – app store (50.000 apps)
    – werkt met iTunes
    – MobileMe ondersteuning/intergratie
    – warmte gevoelig multitouchscreen
    Р̩cht fullscreen internetten met safari
    – en nog veel en veel meer…

    N97:
    – 5MP Carlzeiss lens camera met dualled flitser
    – …. en thats it’ eigenlijk

  20. Oeh,, hmmz..

    Wanneer word de 3Gs vergeleken met de Samsung Jet? ben daar ook wel benieuwd naar..

    als ik dit zo zie en ik had GEEN iPhone,, dan zou ik er nog wel even over na denken..

  21. @Nils: Met dat Comic Sans keyboard?

    Not into my cold, dead hands, of zoiets 😉

  22. Nee de Iphone is gewoon beter in gebruik.

    Heb hiervoor altijd NNokia gehad maar sinds de Symbian sofware is het helemaal onoverzichtelijk geworden in de menu`s

  23. @gammel

    dat is wel heel kort door de bocht.
    Heb vanmiddag even met de n97 gespeeld en vind het Ook een heel mooi toestel.

  24. Wat is dat toch met niet kunnen multitasken.
    Als je muziek luisterd kan je prima internetten gamen mailen foto’s maken sms en mms doen zonder dat de muziek stopt.

    Als je gebeld word kun je tijdens het gesprek na het indrukken van de home knop gewoon internetten een notitie maken een adres opzoeken een foto maken en vast nog meer.

    De mensen doe zeggen dat de iPhone geen achtergrond processen aan kan zijn gek.

    Dat Apple een andere aanpak heeft voor programma’s die Ltijd online moetenzij is hun goed recht. De door Apple gekozen manier bespaart batterij

    En veel verschil in gebruiks vriendelijkheid zie ik niet. Bij de iPhone wissel je om en om en die Nokia heeft moeite met het in beeld brengen wat er al stond. De eindstand is dat multitasken je telefoon / computer niet veel sneller maakt.

    En wat wil je allemaal gelijktijdeig kunnen doen dan wat nu met push notification echt onmogelijk is?

    Ik denk dat dit voor bedrijven die iPhone tegenhangers maken gewoon een afgebroken handvat is om zich aan op te trekken in de hoop de iPhone er mee naar beneden te halen.

    Het probleem is allang opgelost. En nu het er is is er alsnog byzonder weinig waar ik het voor nodig zou kunnen hebben.

  25. De N97 is nog maar net uit en wordt al vergeleken met de iPhone 3GS, laat het toestel nog wat rijper en sneller worden met firmware updates,symbian 5th edition is nog jong en de N97 zeer jong,over enkele maanden een nieuwe vergelijking zou eerlijker zijn,de 3GS is ook nog net uit maar is in prenciepe dezelfde toestel als een 3G met wel met vernieuwde hardware en het OS is rijp en de simpelste die er is,ik bezit ook beide en symbian is zeker niet zo slecht, de qwerty toetsenbord valt zeer goed mee vind ik, hoe meer je er mee bezig zijt hoe beter je ermee kan typen,heel belangerijk aan de resistive touchscreen is dat hij krasvrij is,goed dat de browser kineticit scrolling heeft,het gaat niet zo vloeibaar als op een iPhone maar op de resistive scherm doet het heel goed zijn werk, de browser vind ik snel, OviStore moet nog rijpen, vind de N97 dan ook mooier dan een iPhone en steekt goed in elkaar, design is knap, een volwaardige smartphone, iPhone blijft appart, het OS dan en zijn succesvolle appStore.

  26. @Centrino: Holy crap, zitten er geen punten op het keyboard van een N97? 😉

    @4saus: Meestal heb je gelijk, maar het meest irritante euvel met de iPhone vind ik dat je niet tegelijk streaming radio kunt luisteren en internet gebruiken. Dat is gewoon stom geregeld.

  27. Heb beide toestellen in handen gehad en mee mogen spelen. Ben blij als ik dit zo lees dat ik voor de iPhone heb gekozen… 😉

    Heb de iPhone 3GS inmiddels simlock vrij met Ultrasn0w en gebruik hem dus nu met mijn Vodafone abo…

  28. De iphone blijft gewoon numero uno! 😀

    Wat wel te merken is is dat bij veel telefoons de interface langzaam of slordig afgewerkt is. Bij de iPhone loopt alles smooth en fast. 😉

    De iPhone heeft persoonlijk meer indruk op mij gemaakt dan andere telefoons en ben er nog steeds niet op uit gekeken, wat ik met de andere wel had. Daaraan kan je zien dat de iPhone erg goed is en dit alleen maar beter kan worden.

  29. lol en dan posten ze zoiets op een iphone forum waar 90% van de mensen iphone bezitter is is natuurlijk vragen dat een toestel word afgekraakt,En dan nog door mensen die de N97 zelf niet hebben uitgetest of zelfs niet hebben.

    Kom op jongens van nokia is algemeen bekend dat ze goede gsm,s maken dat spelletje van ik heb een iphone dus ik zeik alle andere toestellen af beetje lullig en toont duidelijk het fanboy gehalte.

    Ik heb hier zelf nog een oude N95 liggen en tegen de foto,s kan zelf de nieuwe 3gs niet op.En zo zijn er nog wel wat meer dingen waar een iphone niet tegenop kan.

    Elk toestel heeft zijn voor en nadelen zo ook de iphone
    of de nokiaN97

  30. Origineel geplaatst door Centrino
    De N97 is nog maar net uit en wordt al vergeleken met de iPhone 3GS, laat het toestel nog wat rijper en sneller worden met firmware updates,

    rijp worden???

    Hoelang hebben ze nodig?
    Symbian is ouder dan het iPhone os
    en touchacreen symbian telefoons waren er ook al voor de iPhone ze zouden het nu toch onderhand wel moeten weten hoe z na al die tijd een rijp os moeten maken. Maar ze falen gewoon weer door in eerste instantie al het verkeerde type aanraakscherm te kiezen. Daarnaast hebben ze een UI die veel meer handelingen vraagt dan nodig is. Dat doet andoid en het palm OS zelf makkelijker.

    Nee Nokia kan terug naar de teken tafel met deze grap

  31. @ronaldoo
    .
    En zo een reactie kon ook niet uitblijven. Ik werk in de winkel bij een provider en inmiddels al geruime tijd bekend met alle grote merken. Dat het algemeen bekend zou zijn dat Nokia goede toestellen maakt is dan ook lukraak onzin. De N95 (1st G) was samen met de N73 waaar-de-loos! Onze reparatielijsten stonden er vol mee. Niet voor niets is er een N95 8GB gekomen. Los van extra geheugen was het vooral een verbeter model. Er zijn op dit moment van de wel 10 modellen Nokia 3 echt goed te noemen: 6300, E71 en in mindere maten de 6500’s. De rest is huilen met de pet op..dat jij je oordeel baseert op je oude 3310 of als een van de weinig (relatief gezien) gelukkige eigenaar van een werkend N95 zegt niets over ‘algemeen bekend’zijn van dergelijke uitspraken. Nokia is met grote stappen achteruitgegaan en de enige reden dat ze zo groot zijn is hun verleden. Genoeg klanten gehad die zeiden altijd tevreden geweest te zijn met Nokia en per se een Nokia wouden (haalden even hun oude 3210 eruit) en kwamen vervolgens een maand later het toestel ter reparatie brengen ivm softwareproblemen. Als er iets is waar ik niet tegen kan is het de goede naam van Nokia..

  32. maar het meest irritante euvel met de iPhone vind ik dat je niet tegelijk streaming radio kunt luisteren en internet gebruiken. Dat is gewoon stom geregeld.

    Als mensen dit 10 jaar terug lazen zouden ze denken “Wat?? Internet op een telefoon, streaming radio?? Kun je er ook mee bellen??? Zo ja wat is dit voor gezeur?? Ik wil er 1!!” Zelf blijf ik het netjes vinden wat ik allemaal kan met zo’n plat ding.

  33. 4saus: Het is symbian 5th edition voor touchscreens,het is symbian maar het is nieuw,voordat 3th edition zeer goed werkte heeft het ook een tijdje geduurd,voordat iPhone OS beter of goed werkte heeft het ook een tijdje geduurd,tis met de meeste bestuuringssystemen zo, dat een iPhone wordt voorgetrokken hier begrijp ik volkomen, ik ben geen apple fan en ook geen Nokia fan, heb gewoon mijn mening gezegd,voordat je iets zegt over een toestel moet je em eerst en vooral bezitten en genoeg user experience ermee hebben om er een oordeel over te geven.

  34. N97 Is qua functionaliteit ver vooruit op de iPhone, maar de iPhone heeft een beter scherm en OS.

    Nuja N97 is ook veel meer geschikter voor zakelijk gebruik dan de iPhone.

    Ik heb beiden, en ze zijn goed.

    Wat velen hier zeggen dat Nokia achteruit gaat, moet maar ééns gaan nadenken, zelfs met financiele crisis managed Nokia om steeds meer phones te verkopen en een markt-aandeel stabiel te houden. 2010 komt Nokia uit met hun Super OS, en dat zal zoals vele grote gsm-makers voorspellen, WM 7 en OSXM van de baan vegen.

  35. Misschien niet een echt inhoudelijke bijdrage, maar ik wil hem jullie toch niet onthouden.

    Andere fabrikanten zullen ongetwijfeld op de proppen komen met nieuwere functies en slimme(re?) mogelijkheden dan die Apple met de iPhone biedt.

    Maar uiteindelijk denk ik dat de meesten voor een iPhone gaan voor het basispakket aan goed werkende native apps, de gemakkelijke manier waarop je extra apps toevoegt, (draadloze) sync-mogelijkheden, maar daarboven de Apple ‘feel’. Er is iets aan de iPhone waar je voor valt, wat lastig is uit te drukken. Ik noem het voor mijzelf heel simpel een ‘prettige gebruikservaring’. Het werkt gewoon lekker en intuïtief.

    Vrienden en familie laten me soms hun nieuwe smartphone zien en ik zeg dan uit beleefdheid dat ik het prachtig vind. Maar stiekem denk ik dan: “Maar het is geen iPhone”.

    Een Apple-concurrent zal voor mij van heel goeden huize moeten komen om mij van een ander toestel te kunnen overtuigen.

  36. mijn vrouwtje werkt bij dynafix waar ze de kapotte iphones en nokia,s maken de lijst vankapotte nokia’s is even groot als de lijst met kapotte iphones.

    dan ben ik denk ik een van de weinige die het geluk heeft gehad nog nooit problemen te hebben gehad.

    Wat ik hoor van mijn vrouw is dat veel mensen heel onzorgvuldig met hun toestel omgaan zowel iphone als nokia
    voor ik een iphone had heb ik altijd nokia gehad en altijd zeer tevreden geweest ga ik misschien heel voorzichtig om met mijn toestellen.
    koop mijn nokia’s in engeland zet ze zelf software matig om naar de eu code zodat ik de nl software er op kan zetten scheeld toch een pak in prijs.

    tja en dat er veel problemen zijn met bepaalde modellen van nokia dat is geweten.je hebt natuurlijk prijs kawaliteit verhouding
    Had voor de N95 een nokia N80 werkt ook nog prima nooit geen probs mee gehad net zoals de N70 die ik daarvoor had.
    En ik heb veel gsm,s gehad was zo een fan boy die om de 2 maanden een ander toestel wou.
    heb hier zelfs nog een N90 liggen die het tot nu toe nog prima doet Maar het kan aan mij liggen dit waren dan ook wel weer toestellen van ruim 700 euro.
    Maar hier staat weer tegenover heb ik met mijn 2g iphone ook nog geen problemen ondervonden net zoals met mijn 3g iphone

    Als mensen is wat zorvuldiger met hun gerief omspringen dan zullen er heel wat minder repairs zijn.
    Want als ik de verhalen van mijn vrouw hoor is ze soms vies van sommige toestellen die ter reparatie worden aangeboden veel vuil dat in die toestellen zit
    Hoe het erin komt ?
    en dan is het de schuld van de fabrikant.Terwijl het grootste deel van de mensen hun gsm gewoon als vod behandelen.in broekzakken steken in tassen en noem maar op wat hebben deze toestellen dan te lijden?

    dus om gelijk te zeggen van een fabrikant maakt slechte toestellen ben ik dus niet mee eens.
    Want ik ken ook mensen die van ellende gewoon hun iphone weg gedaan hebben enkel omdat ze het ene probleem na het andere tegenkwamen.
    scherm dat de eerste keer niet meer werkte dan daarna mobo van iphone kapot daarna batterij kapot en allemaal binnen een jaar,en die mens zal geen goed woord meer hebben over een iphone

  37. @ronaldoo:
    “Als mensen is wat zorvuldiger met hun gerief omspringen dan zullen er heel wat minder repairs zijn.”

    Wil je dat je vrouw nog daar werkt of hoe zit dat?

  38. Volgens mij gaat er nooit een iPhonekiller kunnen worden gemaakt:d

  39. Wat zijn de meesten negatief over een telefoon die nog in de luiers zit… De Iphone werd met veel bombarie gebracht, hij is van Apple.. Daardoor waren er al heel veel mensen bij voorbaat positief over het toestel. Nu is er een Nokia die de concurrentie aan wil gaan, en de Iphone bezitters beginnen massaal te roepen dat de Nokia minder is! Ligt er een beetje aan he, welke je als eerste in handen hebt, welke je als eerste gewend ben. Wat een boer niet kent, dat…… 😉

    En wat de apps betreft: Wie weet wordt de ovi store ook een groot succes! Toen Ajax al 67 jaar bestond, werd AZ opgericht, en is die niet iedereen voorbijgestreefd afgelopen tijd?

    Geef de nokia wat tijd, updates en ontwikkeling, en dan nog maar eens vergelijken. Wie weet blijkt de Iphone dan inderdaad beter, maar misschien valt het toch ook heel erg tegen… we zullen zien 🙂

  40. Om het ff goed af te sluiten en met de enige echte waarheid boven water te komen, wil ik graag het volgende met jullie mededelen:

    Der is maar 1 toestel, die daadwerkelijk de 3GS kan verslaan en echt in alle opzichtigen zal uitblinken.
    Spijtig genoeg komt er een moment dat de meeste van ons hun toestel opzij zullen leggen en dat is wanneer Apple met een nieuwe release komt.

  41. @Centrino:

    Euh N97 jong, ze zijn er reeds aan bezig sinds de communicator …;-) het enige dat die heeft is dat ie kleiner is …

  42. Ach, het is zo langzamerhand een beetje het aloude Mac versus PC verhaal.
    Natuurlijk is een Nokia goed, en mooi, en snel, maar uiteindelijk blijft het toch Apple/iPhone die winnen met de simpelweg betere,mooiere en stabielere software.

  43. Origineel geplaatst door 4sausWat is dat toch met niet kunnen multitasken.
    Als je muziek luisterd kan je prima internetten gamen mailen foto’s maken sms en mms doen zonder dat de muziek stopt. Als je gebeld word kun je tijdens het gesprek na het indrukken van de home knop gewoon internetten een notitie maken een adres opzoeken een foto maken en vast nog meer. De mensen doe zeggen dat de iPhone geen achtergrond processen aan kan zijn gek. Dat Apple een andere aanpak heeft voor programma’s die Ltijd online moetenzij is hun goed recht. De door Apple gekozen manier bespaart batterij En veel verschil in gebruiks vriendelijkheid zie ik niet. Bij de iPhone wissel je om en om en die Nokia heeft moeite met het in beeld brengen wat er al stond. De eindstand is dat multitasken je telefoon / computer niet veel sneller maakt. En wat wil je allemaal gelijktijdeig kunnen doen dan wat nu met push notification echt onmogelijk is?Ik denk dat dit voor bedrijven die iPhone tegenhangers maken gewoon een afgebroken handvat is om zich aan op te trekken in de hoop de iPhone er mee naar beneden te halen. Het probleem is allang opgelost. En nu het er is is er alsnog byzonder weinig waar ik het voor nodig zou kunnen hebben.

    Gek? Hoe kan ik dan tijdens het navigeren de files checken of internet radio luisteren etc, etc. iPhone staat alleen een paar eigen apps toe op de achtergrond, maar dat is niet mijn defenitie van multitasken! Even switchen tussen een paar apps zou fijn zijn.
    Voor de duidelijkheid, ik vind de iPhone geweldig, maar mis gewoon nog een paar details. Heb diverse Nokia ‘s gehad, maar blijf toch voor de iPhone kiezen ondanks z’n beperkingen!

  44. @robert geef nokia wat tijd? Die gasten hebben al meer dan 15 jaar ervaring inmiddels.

    In theorie zou het fijn zijn als de iphone backgrounding heeft, maar eigenlijk mis ik het helemaal niet. Helemaal nu de 3gs alles zo snel opstart.

    vind het daarnaast grappig dat hij probeert een neutrale vergelijking te geven, maar dat je ziet dat de iphone handiger werkt.

    Full qwerty lijkt ook in dit filmpje helemaal niet handiger te zijn, dat heb ik inmiddels zelf ook zo ervaren toen ik een tijdje een e75 had. Ik miste de auto-correct.

  45. Ook al heb ik nog geen iphone,

    Ik vindt dat de nokia n97 een beetje rommelig is, als ik in dat filmpje het menu scherm vergelijk met de iphone, zie je bij de nokia n97 van allerlei dingen door elkaar (hoe ik het ook goed uit kan leggen).

    Ook is de nokia n97 niet zo snel als de iphone (zie ik in het filmpje) wat ik belangrijk vindt.

    Over het toetsenbordje, sommige mensen vinden het wel fijn en de andere niet. Ik zelf vindt de touchscreen het fijnste, de nokia n97 is ook dikker wegens dat uitschuifbare toetsenbord. De touchscreen ervaring heb ik van de LG Cookie, die vindt ik vergeleken met toetsen veel fijner en sneller werken.

  46. (iPhone) killers bestaan niet. De enige die de iphone kan killen is apple zelf. door een nieuw product op de markt te zetten dat beter is dan de vorige iphone. Maar aan de andere kant… Wanneer iets gekilled is houd het op te bestaan. En daarmee kan het dus bij voorbaat al niet.

    Het maakt niet uit hoe goed het product dat een (iPhone) killer claimt te zijn ook is. Of het nu van nokia is, of welk merk dan ook behalve apple zelf. Het nieuwe Product zal nooit volledig de stekker van het zojuist gekilde product er uit trekken. Tenzij het een nieuwe Apple iPhone is, en zelfs dat klopt niet helemaal omdat de 3G er nog gewoon is hand in han met de 3GS

    product killers bestaan niet. punt.

    Hier een lijstje zogenaamde killers

    DVD killed the VHS tape
    Blueray killed HDDVD & DVD

    en toch zijn ze allemaal nog gewoon te koop in de winkel. OE wat is hier afgeslacht en gekilled.

    Ik weet dat er nu tientalle voorbeelden gaan komen van producten die vervangen zijn en niet meer te koop zijn maar wat je daar ziet is eerder evolutie dan killen.

    waar het hier om gaat is een wedloop tussen twee producten die je allebij kan kopen en welke nu beter is dan de ander.

    de iPhone valt niet te killen met de producten die vandaag de dag op de markt zijn.
    Dat zou betekenen dat die nokia n97 beter moet zijn op alle vlakken. en dat is simpel weg onhaalbaar. De n97 zal best op een paar punten beter zijn als feit of als persoonlijke mening beter gevonden wordn dan de iphone maar hij zal nooit beter zijn dan de iphone op alle punten. Daarom kan de n97 of welke andere telefoon dan ook de iphone niet killen.

    Zelfs de Palm PRE is het niet gelukt. Dat is de enige andere telefoon op de markt de zelfde filosofie volgt als de iPhone. Namelijk eigen hard en software. (Zelfs het zelfde type scherm inclusief multitouch) Alles van 1 en het zelfde bedrijf met appstore en fans en nog hoor je weinig over het succes van dit apparaat.

    in een vergelijking zal de n97 misschien best ver komen. Het zal best een goede telefoon zijn met heel veel meer mogelijkheden dan de iphone en wie weet zelfs sommige die beter zijn maar zo goed dat ze de iPhone killen is en blijft onmogelijk.

  47. Heb geen ons maar als ik dat filmpje zie weet ik al genoeg! De nokia heeft blijkbaar zo zijn kuren. Echt soepel gaat het allemaal niet. En dat heb je bij de Apple dan weer wel.

  48. Bij de N97 begrijp ik regelmatig niet *wat* ie doet en ook niet *hoe* hij het doet.

    Dat heb ik met iPhone demonstraties nooit gehad!

    Ik weet dat dat ook een kwestie van communicatie is, maar volgens mij is geen enkel bedrijf er zo gedisciplineerd in als Apple om producten zo te ontwerpen dat *wat* je kan doen meteen duidelijk is, terwijl *hoe* dat dan moet, daar redelijk logisch uit volgt.

  49. 10 Jaar lang ben ik Nokia fan gebleven. 10 jaar lang heb ik het produkt verdedigd.Tot het moment dat iemand mij met een 3G liet spelen zonder commentaar te geven.
    Ik begrijp niet dat Nokia of SE of RIM dit niet hebben kunnen ontwikkelen. Persoonlijk vind ik dat een schande voor die firma’s, die zichzelf dan ook nog innovatief noemen. Echt diep treurig dat een computer c.q. OS ontwikkelaar de tot nu toe meest vooruitstrevende GSM moest uitvinden.
    Ik heb de N97 bekeken en betast. Wat een aanfluiting voor de grootste fabrikant van GSM’s sinds de jaren 90.
    Mijn 3GS is al besteld, dat lijkt me duidelijk.

  50. Beetje jammer dat hij niet in gaat op de sharing functie waarmee je filmpjes makkelijk kan uploaden naar youtube. Dat is immers wat ik als enorm verbeterpunt zie t.o.v. alle andere mobiele telefoons met film functie.
    De filmpjes blijven vaak achter op de telefoon en worden niet vaak terug gekeken.
    Met de iPhone 3GS verandert dit denk ik enorm.
    Zijn er eigenlijk al andere telefoons waarmee dat zo kan?
    P.s. als dat wel zo is hebben ze dus duidelijk niet begrepen wat marketing is, want ik heb er nog nooit van gehoord. :S

  51. De kracht van de Iphone zit hem niet in techniek of de vele mogelijkheden maar puur in het gebruikersgemak. Geef mijn moeder een N97 (of een ander smartphone) en een Iphone hierna zal je zien wat de kracht van de Iphone is. Mijn punt is dat vergelijkingen oninteressant zijn. De Iphone zal het vaak verliezen maar de gebruikers weten dat een Iphone altijd wint.

  52. Ach, laat maar schieten, zolang ze de iphone proberen af te kraken zit het wel goed. Meestal een teken van zwakte wanneer je een ander probeerd af te kraken ipv op je eigen positieve punten te focussen.

  53. En flash ??!!! Flash is de nieuwe ” copy en pas” van de iphone. Bij de iphone duurt het allemaal wat langer voor dat het er komt maar als het komt dan werkt het altijd goed en stabiel.

  54. De iphone als consumenten phone staat gewoon op eenzame hoogte en dat zal nog wel even zo blijven . Misschien dat Android wat kan doen maar betwijfel het .
    Nokia en WM zijn zakelijk gezien misschien wat beter WM in elk geval met mini office al aan boord bij Nokia moet je dan weer docsa to go aanschaffen . De Iphone laat in elk geval alles zien bij email ook word en exel files en das goed genoeg voor mij

  55. Ik was wel benieuwd naar de ovi-store, in vergelijking met de Apple store. Ben nou niet echt onder de indruk… wat spelletjes van het type dat voor de iphone meestal gratis is; en heel veel wallpapers en ringtones voor resp 1 en 3 euro per stuk (!). Drie euro voor een ringtone, terwijl je het originele nummer in iTunes voor 99 cent kunt kopen… duh.

    Nokia Music is helemaal ontoegankelijk als je niet braaf een Windows PC en IE hebt. Blijkbaar een markt die Nokia bij voorbaat al opgegeven heeft 🙂 Iemand een idee wat muzieknummers bij Nokia Music kosten?

  56. Aight,

    ik ben al jaren een Nokia aanhanger, maar hang nu toch meer naar de I-phone dan de N97. Vooral het signen van apps. met het Symbian platform is een drama, wil je niet weten.

    Bij alle Nokia telefoons kan je kiezen uit een profiel (stil, vergadering, normaal). Hierin kan je vastleggen of je telefoon altijd over gaat of alleen bij groepen. Ik heb dus een profiel waarbij mijn telefoon alleen overgaat als iemand van mijn familie belt (groep familie). Dit doe ik ‘s nachts aan en als ik overdag slaap als ik nachtdienst heb gehad.

    Bestaat er zoiets voor de I-phone. Ik had al wel wat gelezen over groepen aanmaken via Itunes en dit dan op de Iphone te zetten, maar dat is op zich niet zo interessant. Is de I-phone bekend met dit soort ‘profielen’?

  57. groepen bestaan nog niet op de iphone maar dat zal niet lang meer duren denk ik.

    De iphone kan nu onderhand zo veel dat ze nu eindelijk ook die details zullen gaan brengen als nieuwe feature

    de vraag is aalleen wanneer

    @DJeeson:

  58. In het filmpje zie je duidelijk hoe makkelijk het gaat bij de iphone 3G S om een applicatie op te starten,
    bij de N97 kom je eerst in een ander scherm terecht en dan pas kan je de lijst met applicaties zien,

    Ik was een nokia liefhebber maar toch kunnen ze de iphone niet verslaan, de iphone kan registreert alleen je vingers als je de iphone aan het beeldscherm aan raakt,
    ik weet niet of dat ook met de N97 is maar met de iphone 3G s kan je proberen om een pennetje of met je nagels te schuiven maar dat gaat moeizaam of niet 😉

  59. iedereen moet voor de iphone gaan is gewoon sneller en gebruiks vriendelijker. Er is 1 nadeel als ie kapot gaat moet hij helemaal naar amerika soms of soms nog verder en je bent hem meestal langer dan 6 weken kwijt en het is duur als die kapot gaat.

  60. 1 woord geweldig de n97 heb de nieuwe iphone en de nieuwe n97 maar de iphone kan niet tippen aan de n97 bij lange na niet

  61. Origineel geplaatst door iaggio
    1 woord geweldig de n97 heb de nieuwe iphone en de nieuwe n97 maar de iphone kan niet tippen aan de n97 bij lange na niet

    de iPhone kan zeker ook niet tippen aan de geweldige kwaliteit en de beschikbare hoeveelheid software uit de nuvi store, om maar te zwijgen over de super slanke pasvorm van de N97 in je broekzak.

    Nee, de iPhone kan ook niet tippen aan de geweldige multimmedia toepassingen. Als ik dan naar mijn iPhone lijk word ik even stil. Of de beelkwaliteit van de video camera, die prachtige wollige beelden dat kan de iPhone niet.

    Wat een On ding eigenlijk zo’n iPhone
    😉

  62. De Iphone is een knap hebbeding. Echt cool.
    Appstore gemakkelijk.

    N97 oogt professioneler, zoals een zakcomputer die alles kan (GPS maps 3.0 met 3D gebouwen)
    Betere camera, en 32Gb memory. Email.
    voor ge-avanceerde users, je kan echt alle applicaties vinden op internet (OVi, of gewoon via symbian websites).

    Beide zijn super maar ik ga toch voor de N97

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.