iPhone 14 Pro concept met pil en punch-hole gaatjes.

Reacties voor: Gerucht: ‘iPhone 14 Pro punch-hole wordt rond én pilvormig’

Gelekte tekening zou echt zijn
Er zijn opnieuw aanwijzingen dat meerdere iPhone 14-modellen een punch-hole display krijgen, al dan niet mét een pilvormig gaatje voor Face ID. Deze vervangt de huidige notch, de inkeping bovenaan het scherm. Een gelekt tekening geeft nu wat meer info.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 47 reacties

  1. Wel of geen punch hole ik zal mijn 11 pro vervangen voor de 14 pro. Jammer dat ik nog zo lang moet wachten:(

  2. Hell no dat ze gaan afstappen van FaceID. Zitten er nog steeds mensen te wachten op een vinger scanner onder het scherm? Wat moet je daarmee.

  3. Hoop echt wel dat FaceID blijft, vind het veel fijner dan TouchID. Al zijn er natuurlijk situaties dat TouchID beter werkt dus beiden zou helemaal ideaal zijn.

    Vind de vingerafdrukscanner in het scherm meer een gimmick, lekker links laten liggen Apple. Naast mijn iPhone 13 Pro Max heb ik ook een Samsung Galaxy S21 en die vingerafdrukscanner in het scherm werkt echt veel minder goed dan TouchID op een iPhone. Zelden pakt herkent ie m’n vinger de eerste keer en omdat je ‘m niet voelt kan je ‘m vaak ook niet blindelings vinden. Dan werkt TouchID in de aan/uit knop beter zoals bij de iPad Air.

  4. Hoop het niet als wel zo is dan ben ik blij met de 13 pro max, een punch hole is zo verdomd lelijk.
    Je zit de hele tijd naar zo lelijk gat in je scherm te staren, waar je scherm gewoon vrolijk om heen loopt.

    Doe dan maar een vinger afdruk scanner onder het scherm, en laat de front camera maar weg(mijn ogen toch niet belangrijk maak geen selfies ofzo).

  5. Ik heb nog de X en wacht totdat de touchID terugkomt. Ik vind dat namelijk in bepaalde situaties veel sneller. Bv Waze starten in de auto zijn 2 klikken ipv pakken, gezicht ervoor houden, omhoog swipen, weer omhoog swipen, dan waze starten.
    En dan heb ik niet eens over wintersport of op met een motorhelm op.

  6. Ik hoop op beide maar Apple kennende zal het wel of het een of het ander worden.
    dan dus toch maar snel de iPhone 13 kopen want als je ouder wordt en je handen
    gaan wat rimpelen werkt TouchID niet zo goed als het koud is.

  7. Mooi man, nieuwe iphones, nieuwe macbooks, elk jaar weer, en vervangen vervangen. Ondertussen worden we doodgegooid met klimaat doeleinden waarbij we van het gas af moeten en energie efficienter moeten worden. Maar we consumeren er op los, nieuw nieuw nieuw, en we slurpen data, Facebook/Meta wil een datacenter neerzetten met het energie verbruik van Amsterdam, omdat we onze egootjes moeten delen via Facebook, Instagram en Whatsapp….. snapt nou niemand dat als we met z’n allen een keer ophouden met deze onzin dat de helft van de klimaatproblemen al opgelost zijn? Neem deze telefoon, een punchhole…. serieus? Who cares?
    Wil je een goede camera? Koop een camera, heb je de komende 10 jaar betere kwaliteit dan met je telefoontje. Hoef je ook je telefoontje de eerste 5 jaar niet meer te vervangen. Wordt eens volwassen mensen en stop met het strelen van de ego met hebbedingetjes.

  8. Origineel geplaatst door Axel
    Hell no dat ze gaan afstappen van FaceID. Zitten er nog steeds mensen te wachten op een vinger scanner onder het scherm? Wat moet je daarmee.

    In deze tijd waar je vaak een mondkapje helaas moet dragen, kan dat weleens handig zijn.

  9. Mensen die de notch verdedigen snappen het niet.
    Ben blij met m’n iPhone maar Samsung heeft met de punch hole een voorsprong!

    Daarnaast idd met mondkapjes in deze tijd alles behalve efficiënt !
    Duurt langer om te ontgrendelen…

  10. @Mike: Hoe kom jij op 2 keer omhoog swipen , als je hem pakt gaat het scherm aan, hij unlocked door faceid. en je swiped 1 keer omhoog om naar home screen te gaan ?
    Tevens doet die ook vaak prima beetje schuin hoef je hem niet te pakken, Face id camera kan prima beetje om zich heen kijken(Misschien dat het verbeterd is sinds de X).
    Ik heb de 11 pro max gehad en nu de 13 pro max(Omdat meer opslag wou prive en werk 1 toestel te combineren), en beide hoef ik niet op te pakken precies voor mijn gezicht te houden om te unlocken.

  11. Doe mij ook maar beide, in de zomer soms rete irritant met een zonnebril. Doe mij dan maar TouchID
    Naast FaceID. Dan heb ik het nog niet over mondkapjes gehad. Tevens werkt TouchID echt super goed op de iPad Mini 6 dus snap niet waarom dat niet zou kunnen op een iPhone….

  12. @Niels: met een Applewatch om is een mondkapje geen enkel probleem. Laten we bovendien hopen dat het mondkapje een tijdelijk probleem is.

  13. Origineel geplaatst door Y
    In deze tijd waar je vaak een mondkapje helaas moet dragen, kan dat weleens handig zijn.

    Mocht je een Apple Watch hebben, kun je in de instellingen van je iPhone aangeven dat je iPhone mag ontgrendelen als je zowel een mondkapje als je Apple Watch draagt (instellingen-Face ID en toegangscode-Apple Watch aanzetten)

  14. @fred: Helemaal mee eens, ik blijf voorlopig lekker bezig met m’n iPhone 8.

  15. @Y: Apple Watch. Face ID werkt beter

  16. Dan nog liever een notch. Maar misschien verbaast het ontwerp wel…

  17. Face-ID is een lachertje zolang het niet in landscape modus werkt. Dat maakt het juist wanneer het het handigst zou zijn, bijvoorbeeld bij gebruik in een fiets- of autohouder, onbruikbaar. En telefoon ontgrendelen met watch werkt in de praktijk vaak onbetrouwbaar, in ieder geval als je niet continu met je Wifi volkomen onnodig aan wilt blijven rondlopen, en altijd irritant. Sowieso idioot dat je daarvoor ineens wifi aan moet zetten, terwijl verder alles tussen watch en iphone via bluetooth loopt. Met een beetje databundel heb je wifi buitenshuis nooit nodig, moet je het voor die omslachtige manier om een momenteel extra irritante beperking van face-id te omzeilen ineens juist daar toch aanzetten van Apple. De willekeur en inconsistentie waaraan Apple zich sinds het heengaan van z’n perfectionistische oprichter veel te vaak bezondigt druipt er weer vanaf.

    Triest maar waar, zelfs (middenklasse) budget-merken met dat andere OS hebben een aantal dingen domweg beter voor elkaar. Véél bescheidener Notch of punch-hole, face-id gecombineerd met touch-id zodat je de keuze hebt wat wanneer het handigst is. En snelinstellingen (“bedieningspaneel” in NL apple-speak) die normaal intuïtief werken, met logische aan/uit functionaliteit ipv die absurde asymmetrie die Apple voor mn de bluetooth- en wifi-schakelaars daarin een x-aantal OS versies terug ineens introduceerde.

  18. @fred: Een telefoon doet tegenwoordig niet meer onder voor een goed fototoestel. En je hoeft ook niet elke keer de nieuwste iPhone te kopen. Dat is aan jezelf.

  19. Sowieso nooit begrepen dat ik op m’n iPhone met ontgrendelen met face-id nog een extra swipe naar boven moet maken, terwijl je een willekeurige Androidtel. oppakt, aankijkt en aan de slag kunt.
    Die lelijke notch kwijt zou ik wel toejuichen.

  20. Origineel geplaatst door Axel
    Hell no dat ze gaan afstappen van FaceID. Zitten er nog steeds mensen te wachten op een vinger scanner onder het scherm? Wat moet je daarmee.

    Zeker, vind FaceID heel onhandig. 9 van de 10 keer werkt het niet door verkeerd licht of een mondkapje. In de praktijk werkt de oplossing met het ontgrendelen door de apple watch ook niet. Ik hoop dus zeer dat touchID terug komt. Is een van de redenen dat ik de iPhone 13 niet gekocht heb.

  21. Origineel geplaatst door Timon
    @fred: Een telefoon doet tegenwoordig niet meer onder voor een goed fototoestel. En je hoeft ook niet elke keer de nieuwste iPhone te kopen. Dat is aan jezelf.

    Ik vrees dat jij de bredere boodschap van Fred niet hebt begrepen. Het gaat er volgens mij niet zozeer om dat ‘t je eigen keuze is om steeds voor het nieuwste toestel te kiezen (hoewel ik vermoed dat er meer dan genoeg mensen zijn die dat wel doen). Ik lees in de boodschap van Fred vooral een kritische noot op onze niet aflatende consumptiemaatschappij, terwijl er momenteel wereldwijde problemen spelen die er met een beetje pech voor zouden kunnen zorgen dat er straks veel minder of helemaal niets meer geconsumeerd kan worden.
    En ondertussen menigeen ‘t hier heeft over het belang van een notch of een punchhole of over face of touch-id op je mobiele telefoon (lees: we maken ons druk over vrij onbelangrijke zaken terwijl we wel grotere uitdagingen hebben met z’n allen).

  22. @Regina: Ik ben pas overgestapt naar FaceID sinds de iPhone 11, en het werkt echt perfect.
    1 keer instellen goed zitten en niet half gaar liggend in bed, en het werkt altijd.
    Maakt niet uit of licht is of donker in de ruimte tevens ook.

    Unlocken via de Apple Watch werkt ook prima, je moet optie aanzetten dat dat je iPhone met watch verbonden is hij mag unlocken.
    Dit vind je bij FaceID en toegangscode, deze staat standaard niet aan.

  23. @Regina: Je hoeft geen iPhone te nemen met Face ID, een SE heeft Touch ID, en gezien je reactie is je huidige toestel nog voorzien met Toch ID. Face ID is veiliger dan Touch ID, de pakkans is 1 op een miljoen dat je toestel ontgrendeld wordt in tegenstelling met Touch ID waar de kans op 1 op 50.000 is.

    Het is wennen, iedereen kan er mee omgaan. Dat zegt ook al iets.

  24. (Red.) Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de camera-uitsnede.

  25. (Red.) Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht.

  26. Origineel geplaatst door Cihan
    Wel of geen punch hole ik zal mijn 11 pro vervangen voor de 14 pro. Jammer dat ik nog zo lang moet wachten:(

    Ik heb nog een 10. Wordt leuk 🙂

  27. Ik vindt dit toch niet zo mooi, heb ik liever een notch.

  28. Liever de notch

  29. Niet echt een verbetering. Gewoon volledig scherm niks geen onderbreking. Dan maar heel dun randje er boven

  30. …vraag me serieus af wat hiervan de praktische dan wel esthetische meerwaarde is …
    Notch ‘los gezongen’ van de bezel en verdeeld in liefst 2 notch eilanden?! Hmmm bedenkelijk 🧐

  31. @Leo: ja precies. Een smalle rand aan de bovenkant lijkt mij het mooist.

  32. Heb liever een randje bovenaan het scherm en faceid dan een lelijk gat in mijn scherm. Tenzij ze het voor elkaar krijgen om bij video dat gat toch te kunnen opvullen met beeld. Maar dat lijkt me niet.

    Ik vind het echt gek dat mensen dat mooier vinden, het valt immers veel meer op. Het lijkt op een bundel dode pixels.

    De notch is gewoon onderdeel van het geheel.

    Vergelijk het met iemand die een lelijke wrat midden in zijn wang heeft…

  33. Ik had eigenlijk wel meer van apple verwacht.
    Steve Jobs zou de ontwerpers echt een slap in hun face geven.

    Een notch of een punch is altijd een concessie en gaat ten koste van de gebruikersbeleving. Doet me denken aan vlek op een mooie shirt. Het is een mooi shirt. Alleen die vlek zit me dan dwars.

    Alleen een bovenste randje met noodzakelijke camera’s etc lijkt me nu ook de beste oplossing.

  34. De notch is al irritant bij schermvullende content zoals video’s en games, maar een gat verder naar het midden maakt het voor sommige apps onmogelijk om nog gebruikt te worden

  35. Origineel geplaatst door fred
    Mooi man, nieuwe iphones, nieuwe macbooks, elk jaar weer, en vervangen vervangen. Ondertussen worden we doodgegooid met klimaat doeleinden waarbij we van het gas af moeten en energie efficienter moeten worden. Maar we consumeren er op los, nieuw nieuw nieuw, en we slurpen data, Facebook/Meta wil een datacenter neerzetten met het energie verbruik van Amsterdam, omdat we onze egootjes moeten delen via Facebook, Instagram en Whatsapp….. snapt nou niemand dat als we met z’n allen een keer ophouden met deze onzin dat de helft van de klimaatproblemen al opgelost zijn? Neem deze telefoon, een punchhole…. serieus? Who cares?

    Wil je een goede camera? Koop een camera, heb je de komende 10 jaar betere kwaliteit dan met je telefoontje. Hoef je ook je telefoontje de eerste 5 jaar niet meer te vervangen. Wordt eens volwassen mensen en stop met het strelen van de ego met hebbedingetjes.

    🤣 mooi verwoord. Er zit een kern van waarheid in, maar de vernieuwdrang was er vroeger ook, al is het door sociale media en reclame alleen maar meer geworden.

    Wat betreft sociale media: een nutteloze toevoeging. Velen vinden het tegenwoordig belangrijker hoe hun online profiel eruit ziet en hoeveel likes men heeft in plaats van een echt gesprek/contact (in levende lijve dus). Fatsoen is verdwenen.

  36. Doe mij maar geen front camera en touch id in de vergrendeld knop in de zijkant (net als de iPad Air)

  37. Origineel geplaatst door Mike
    Ik had eigenlijk wel meer van apple verwacht.

    Steve Jobs zou de ontwerpers echt een slap in hun face geven.

    Een notch of een punch is altijd een concessie en gaat ten koste van de gebruikersbeleving. Doet me denken aan vlek op een mooie shirt. Het is een mooi shirt. Alleen die vlek zit me dan dwars.

    Alleen een bovenste randje met noodzakelijke camera’s etc lijkt me nu ook de beste oplossing.

    Hier heb je helemaal gelijk in. Jobs deed niet aan concessies. Aan de andere kant had hij het ook niet goed wat betreft de grootte van een smartphone. Ik wil nooit meer kleiner dan de 13Pro Max.

    Aan de andere kant zijn we nu wel heel dichtbij een volledig scherm gekomen met een gebruikerservaring zonder extra handelingen en perfecte beveiliging. Dat is dan weer de upside.

  38. Origineel geplaatst door Cihan
    Wel of geen punch hole ik zal mijn 11 pro vervangen voor de 14 pro. Jammer dat ik nog zo lang moet wachten:(

    Hier ook 🙂

  39. Punch hole of notch, zolang ze functioneel zijn vind ik beiden prima. Momenteel heb ik een toestel met punch hole, de Pixel 6. Dat was een beetje als straf bedoeld voor Apple vanwege plannen om scan software op de toestellen zelf te gaan plaatsen. Ik ga zeker terug als de iPhone 14 er is, want ik heb meer mezelf gestraft. Als je de gezichtsherkenning van een iPhone gewend bent dan is een vingerafdruk scanner onder het scherm geen goede ervaring. Vooral als de vingerafdruk vaak niet wordt herkend. Met betalen via ING komt het regelmatig voor bij een kassa dat je vingerafdruk niet wordt herkent. Het verplicht je dus om altijd je bankpas bij je te hebben omdat betalen via je toestel gewoon onbetrouwbaar werkt. Los daar van wordt je het snel zat als zelfs een standaard functie als gewoon bellen na 4 maanden nog niet eens fatsoenlijk werkt, je wordt regelmatig uit het netwerk gegooid tijdens het bellen. Door gebruik van een Pixel 6 heb ik in ieder geval ervaren dat kwaliteit en betrouwbaarheid ver achter blijven ten opzichte van een iPhone. Dan is die punch hole of notch toch echt wel zo vreselijk onbelangrijk.

  40. Origineel geplaatst door Jos
    > [Origineel geplaatst door Mike](#comment-885032)

    > Ik had eigenlijk wel meer van apple verwacht.

    > Steve Jobs zou de ontwerpers echt een slap in hun face geven.

    > Een notch of een punch is altijd een concessie en gaat ten koste van de gebruikersbeleving. Doet me denken aan vlek op een mooie shirt. Het is een mooi shirt. Alleen die vlek zit me dan dwars.

    > Alleen een bovenste randje met noodzakelijke camera’s etc lijkt me nu ook de beste oplossing.

    Jobs deed niet aan concessies. Aan de andere kant had hij het ook niet goed wat betreft de grootte van een smartphone. Ik wil nooit meer kleiner dan de 13Pro Max.

    Ik heb zelf ook een 12 Pro MAX en vind de grootte perfect… dus zou ook niet meer kleiner willen.
    (ook niet groter trouwens, anders past ie niet meer in mijn broekzak)
    Maar ik denk dat die grootte er alleen maar is gekomen omdat Apple tegen de verwachtingen in toch maar mee te doen met de ‘alles moet groter’ hype.

    Had Apple hier niet aan meegedaan, dan had waarschijnlijk iedereen het prima gevonden, en was de Max er nooit geweest.

  41. @Regina: Dat is raar! Bij mij werkt face-Id perfect. En met mondkapje zorgt mijn watch ervoor dat mij iPhone 13pro probleemloos ontgrendelt. Nooit problemen!

  42. Origineel geplaatst door Wout2morrow
    Face-ID is een lachertje zolang het niet in landscape modus werkt.

    Op een iPad werkt dit prima hoe om je hem ook vasthoudt. Een iPhone pak ik echt nooit landscape vast om te starten.

    Origineel geplaatst door Ruud
    Sowieso nooit begrepen dat ik op m’n iPhone met ontgrendelen met face-id nog een extra swipe naar boven moet maken, terwijl je een willekeurige Androidtel. oppakt, aankijkt en aan de slag kunt.

    Omdat je dan rustig eerst de berichten op je startscherm kan lezen. Welke wel alleen zichtbaar zijn met FaceID
    (Ooit in een jailbreak een tooltje gehad welke dit deed en merkte op hoe mega onhandig dit is) er is goed over nagedacht en die duim ff omhoog swipen is niet zoveel werk meer.

  43. Kan niet wachten. Dit wordt de beste update in jaren ben er zeker van !

  44. (Red.) We hebben dit artikel aangevuld met de nieuwste geruchten van Mark Gurman (Bloomberg): drie nieuwe modellen en de Apple Watch Series 3 zou dit jaar gaan verdwijnen.

  45. @fred: ben het met je eens! Ik heb nog steeds een iPhone XR zolang hij nog werkt.wel heb ik n nieuwe iPad mini aangeschaft.

  46. @Redactie iCulture.nl: dat de drie nu gaat verdwijnen moet eigenlijk ook wel bijna die is er zo lang geweest

  47. Origineel geplaatst door fred
    Mooi man, nieuwe iphones, nieuwe macbooks, elk jaar weer, en vervangen vervangen. Ondertussen worden we doodgegooid met klimaat doeleinden waarbij we van het gas af moeten en energie efficienter moeten worden. Maar we consumeren er op los, nieuw nieuw nieuw, en we slurpen data, Facebook/Meta wil een datacenter neerzetten met het energie verbruik van Amsterdam, omdat we onze egootjes moeten delen via Facebook, Instagram en Whatsapp….. snapt nou niemand dat als we met z’n allen een keer ophouden met deze onzin dat de helft van de klimaatproblemen al opgelost zijn? Neem deze telefoon, een punchhole…. serieus? Who cares?

    Wil je een goede camera? Koop een camera, heb je de komende 10 jaar betere kwaliteit dan met je telefoontje. Hoef je ook je telefoontje de eerste 5 jaar niet meer te vervangen. Wordt eens volwassen mensen en stop met het strelen van de ego met hebbedingetjes.

    ———————

    Je moet zaken wel in perspectief bekijken! Weet je wanneer er veel geconsumeerd werd? In de tijd van voor de iPhone!

    Toen kocht mening consument:

    De nieuwste:
    CD player
    Radio’s
    Platenspeler
    Cassettedeck
    Versterker
    Minidisc recorder
    Luidsprekers
    Stereo set’s
    Mobiele telefoon
    Desktop computer
    Foto camera
    Video camera
    DVD player
    Wekker radio
    Blu-ray Player
    Dvd’s
    CD’s
    MD’s
    Cassettebandjes
    Platen
    Blu-Ray’s
    Agenda’s
    Spellen
    Walkman
    Mobiele Minidisc Player
    Discman
    Enz enz!

    Allemaal zeer vervuilende producten om te produceren en was
    een enorme verspilling van grondstoffen! En werden door sommige mensen ook steeds jaar op jaar vervangen voor steeds het nieuwste model. Kortom vroeger, voor de iPhone was de wereld pas een vervuilde puinhoop!

    Dit is allemaal vervangen door de smartphone! Wat gezorgd heeft voor een enorme reductie in de afval berg enz!
    Dus wat dat betreft is de wereld en het milieu al enorm verbeterd dankzij de komst van de Smartphone! Daar mag ook wel eens bij stilgestaan worden!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.