Reacties voor: iPad krijgt op CES veel concurrentie van andere tablets

Op de CES zullen dit jaar meerdere iPad-concurrenten te zien zijn. Motorola, Microsoft en Toshiba hebben tablets gepland.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 36 reacties

  1. Nou laten we hopen dat Apple komt met details over de iPad2. Wil graag wat bevestiging van de vele speculaties die in de rondte gaan! 🙂

  2. Apple ligt mijlenver voor op meerdere vlakken:

    – De iPad is jaren in ontwikkeling geweest, er is geschrapt, geschaafd, geveild en verfijnd tot alles precies goed was. De ‘concurrentie’ heeft halsoverkop een touchscreen op een netbook geschroefd.

    – De iPad heeft apps, en veel ook. Het aanbod apps voor Android- en WP7 mobieltjes is nog vrij bedroevend, laat staan de apps gemaakt voor een groter scherm.

    – De iPad is een ontzettend gevestigde naam geworden in die korte tijd. Het is dé tablet en de lat ligt hoog. Mensen verwachten een gebruiksgemak, een consistentie qua interface en een gestroomlijnde en veilige manier van installeren van apps, die de concurrent niet kan bieden.

    – De tablets die Android gaan draaien, zullen nooit allemaal hetzelfde zijn. Los van het feit dat de huidige build niet voor tablets is gemaakt en de volgende build hogere performance eisen heeft, zal Android altijd gefragmenteerd blijven. Daar valt niet fatsoenlijk voor de ontwikkelen. Er moet rekening gehouden worden met een keur aan hard- en software, custom skins van iedere fabrikant en aparte app stores.
    Dit komt niet ten goede aan zowel de kwaliteit van de apps, als de kwaliteit van de gehele beleving.

    – De tablets met Windows worden, tja, tablets met Windows. Een OS dat op de meest snelle i7 bakken nog kuren vertoont door de nodeloos verouderde DOS fundering, zal op een tablet helemaal achterlijk fungeren. Kunnen we ons de HP slate met Windows nog herinneren? Zit een aparte crtl-alt-delete knop op. Need I say more?

    – Geen van de tablets is speciaal. Het is een grijze massa van net-niet tablets, die allemaal misschien op een bepaald vlak ‘beter’ zijn van de iPad (opener, customizable, kleiner sscherm/groter scherm etc.), maar over het geheel genomen nog steeds verbleken. Net als de markt voor mp3 spelers: daar heerst de iPod nog altijd door duidelijk in de massa herkenbaar te zijn.

    – En als laatste: al deze tablets worden alleen nog maar aangekondigd. Ze liggen nog niet in de winkel, de enige tablets die in de winkel liggen zijn de iPad en dat ding van Samsung. Als ze al een concurrent krijgen, dan heet ‘ie iPad 2. En reken maar dat Apple de rest van de jongens in de klas in de gaten houdt. En reken maar dat ze binnenkort weer gewoon gaan overweldigen.

  3. @Henk: had het niet beter kunnen zeggen 😉
    al ben ik wel benieuwd naar die Android tablets.

  4. Origineel geplaatst door Henk
    Apple ligt mijlenver voor op meerdere vlakken:
    -knip

    Wat een arrogantie. Zeiden we dit ook niet over Android? Over 5 jaar denk ik dat Android nummer 1 is in tablets en smartphones. In Amerika is Android nu al nummer 1 qua verkopen.

  5. Android zal zeker weten de top-selling os zijn op het gebied van telefoons en tablets, maar vergeet niet dat Apple en Google twee verschillende bedrijven zijn, terwijl Google voor de wereldbeheersing gaat, is Apple een bedrijf die een kleinere doelgroep heeft.

    en daarom is Android wel als Windows te vergelijken, nummer 1 besturingssysteem voor computers.

  6. Wat grappig dat iemand die een gefundeerde en uitgebreide reactie geeft (Henk) meteen wordt weggezet als “arrogant” in een niemandalletje van 3 regels.
    Ik denk dat Henk gelijk heeft: dit soort lanceringen duidt op paniekvoetbal bij de concurrentie. Snel even een tabletje in elkaar flansen om toch vooral wat marktaandeel over te houden.
    Volgens mij is er ook geen sprake van een precedent, want de komst van de iPhone was in een tijd dat mobiele markt al verzadigd was. En ook voor smartphones waren al veel alternatieven op de markt.
    Met de iPad heeft Apple een innovatief apparaat in een nieuwe markt gezet, in feite heeft het die markt zelf gemaakt.
    Het leuke is ook dat de prijs helemaal niet des Apple’s is: de Samsung is veel duurder en het is nog maar de vraag welke concurrent voor een vergelijkbare spec onder de Apple-prijs kan duiken. Concurrentie met Apple heeft alleen zin op de prijs, niet op design of functionaliteit.

    Ik denk overigens dat de lancering van een iPad 2 marketingtechnisch alleen maar slecht is: de verbeteringen zijn marginaal en zeker niet gericht op het meer “open” maken van het systeem. Want dat is juist een peiler onder het succes. En wat bij de consument dan blijft hangen is het gevoel dat de iPad na 1 jaar blijkbaar al weer verouderd was.

  7. @iFajar: Kleine doelgroep? Hoe kom je daar nou bij? Een bedrijf met waarde van meer dan 300 miljard. Dat al jaren de beste innovatie laat zien en de meest gebruiksvriendelijke software maakt dat voor iedereen toegankelijk is!

    Google voor wereldbeheersing? Dat heet gewoon gierige marketing. Producten maken met een eco systeem ten gunste van het bedrijf. Dat is wat Google doet.

    Apple laat zien hoe je het beste kan halen uit je product en hoe je de klant op vrijwel elk vlak bevredigd met de gebruikerservaring.

    Op mobiele platform staat de iPhone aan de top. De iPad opende een nieuwe markt. iPad na een jaar nog steeds bovenaan. Logisch tot zover. Maar Google die de markt overneemt op tablets? Met die Galaxy Shit systemen gaat dat vooral niet lukken.

    Totaal nieuw OS kan ze alleen nog redden. We zullen zien.

  8. @Henk: mooi geformuleerd.

    @Svenistheman: vind je dat raar? Android is op veel verschillende modellen telefoons en tablets te vinden, en bij Apple is dat maa beperkt tot een heel klein aantal apparaten, maar het voordeel daarvan is, is dat het wel heel goed werkt.

  9. @Henk: Gelijk op elk punt

  10. @cAskraker: Volledig mee eens! Fijn dat er mensen een mening hebben en die ook kunnen onderbouwen. Vooral het prijsargument (wat bij de smartphones sterk in Androids voordeel werkt) zal het voor de Android tablets moeilijker maken. Maar altijd goed als Apple scherp gehouden wordt, hoewel ik ze al behoorlijk scherp vind met hun huidige produkten!

  11. @Henk: En zo is het en niet anders. Voor mn iPad ha ik zo’n android tablet die veel op markplaats staan. Ik heb dat ding heel rap verkocht en snel naar de dixons gerend op een iPad te kopen. Deze zijn echt super!!!!

  12. De tablets met Windows worden, tja, tablets met Windows. Een OS dat op de meest snelle i7 bakken nog kuren vertoont door de nodeloos verouderde DOS fundering, zal op een tablet helemaal achterlijk fungeren. Kunnen we ons de HP slate met Windows nog herinneren? Zit een aparte crtl-alt-delete knop op. Need I say more?

    Windows is al lang niet meer op DOS gefundeerd… Windows 7 is een PRIMA OS, haal je kop even uit het zand 🙂

    Verder heb je wel gelijk, Android is momenteel niet geschikt voor tablets en die dingen dat de “concurrentie” tablet durft noemen ziet er maar raar uit…

    Sent from my MacBookPro, Mac user since 1994

  13. @Christian: Ja oké, ben ik met je eens! maar wat ik vergeten te zeggen ben is dat op hoe meer systemen je os draait hoe meer moeite de os heeft om goed te draaien, mede door de verschillende specs. Apple heeft weliswaar een gesloten ecosysteem, maar ze hebben hun iOS goed op orde. Android is misschien ‘open’ maar daardoor krijg je het Windows effect ( wat ik nu maar ff noem ). Mac integendeel bezit een maar een kleine deel van de markt ( wat wel meer en meer groeit ) en heeft maar een beperkt aantal apparaten die os x kan draaien. dure dingen, maar je krijgt er wel kwaliteit en een soepele os voor terug.

    zo zie ik ook de tablet markt. Android zal nummer 1 zijn, maar als je echt voor kwaliteit wil en een os dat soepel loopt dan is de iPad diegene wat je zoekt.

  14. ik zou het vet vinden als apple een ipad uit brengt met Mac OS.

  15. @iFajar: Ok ik snap je visie nu.

    Maar Windows is sinds het begin de standaard geweest als goedkope en krachtige OS met UI. Helemaal top en iedereen moest het hebben. Windows aan de top Apple bijna failliet. Nu zijn de rollen opgedraaid. Waar Windows toen de markt echt opende voor de consument en thuis computer, op PC-markt, opent Apple deze nu op Tablet markt. Het is nu Apple die de markt opent, de standaard zet en laat zien hoe het moet. Zij zijn nu marktleider. Het wordt niet makkelijk voor Google om deze plek op te eisen, gezien de achterstand.

    Just saying.

  16. Ben benieuwd op die Android tablets. De iPad mist nog veel dingen waardoor het meer op een iPhone met een groter scherm lijkt want vrijwel alles lijkt op een iPhone die je gewoon onderweg moet gebruiken.

  17. Apple gaat zeker niets zeggen over een iPad 2 tijdens de CES. Ze houden hun lippen stijf op elkaar en gaan op hun eigen tijd de aandacht naar zich toe trekken, zonder zich door anderen of evenementen uit de tent te laten lokken.

    En waarom zouden ze ook? Info over een opvolger zou alleen de verkoop van de huidige iPad maar doen instorten…

  18. @Génicus: De instructieset van de intel en amd chips hebben allemaal nog de overerving van de tijd waarin dos gebruikt werd en windows is gebaseerd op deze instructiesets. Daarnaast heeft de compatibiliteit met vroegere versies van windows, windows ook niet altijd goed gedaan. Ik kan me herinneren dat het bios jaren geleden al zou worden vervangen door een beter systeem wat volgens mij nog steeds niet is gedaan. Om compatibel te blijven.
    Ik ben jarenlang een fervent windows gebruiker geweest, heb in de ict gewerkt, maar dat is nu over.

  19. Het grappige is dat de mensen die hun mening onderbouwen een bepaalde positieve visie delen over Apple en onderbouwen waarom de concurrentie minder te bieden heeft dan Apple.

    De mensen die het hier niet mee eens zijn bazeren hun mening klakkeloos op nieuwsberichten over bijvoorbeeld verkoopcijfers.

    Android is een OS, geen device. Natuurlijk zijn er meer Android devices aangezien tich merken het gebruiken. Dit is dan precies ook weer waarom het zuigt. De hardware en software zijn niet op elkaar perfect afgestemt en de ene telefoon heeft versie X met extra telefoonmerk laagje C en de andere weer versie Z met zus en zo.

    Windows is ook veel veel en veel groter dan Mac OSX maar zuigt enorm en Mac OSX is geweldig. (bespaar me de redenering….)

    Kortom de schapen kijken alleen naar de ondeskundige nieuwsberichten door een random niet-tech, anti-apple journalist, specs, de pixels, resolutie, hoeveel USB poorten, hoeveel GB etc. Dat doet er niet toe. Het gaat om de usability. En de enige die dat tot nu toe snapt zijn Apple en haar klanten.

  20. Origineel geplaatst door Christian
    Google voor wereldbeheersing? Dat heet gewoon gierige marketing. Producten maken met een eco systeem ten gunste van het bedrijf. Dat is wat Google doet.

    Apple doet exact het zelfde. (alles via itunes en apple controleert zelfs de hoesjes en accesoire markt.)

    microsoft idem. (je krijgt als PC bouwer korting/subsidie van microsoft als je hun OS voert en aanbevolen hardware inclusief schreeuwende stickers die aantonen dat het er in zit.)

    De Doelen van de bedrijven zijn allemaal het zelfde alleen de manier waarop gaat anders.

    google gaat voor openheid en in ruil voor jou gegevens kan alles nog gratis ook. Daarmee de massa proberen te pakken. Ze geven vooral een veelzeidige ervaring en enkel product is aan te wijzen als zo hoort de ervaring te zijn. Android is op geen enkel apparaat 100% het zelfde.

    microsoft wil graag overal compatible zijn door alles te willen ondersteunen op elk platform.
    Probleem is dat je alleen een goede ervaring hebt met het producten van microsoft als men de juiste onderdelen samen stelt. Pappen en nat houden voor de massa.

    en apple creeert zijn eigen platform en OSX varianten om daar een gecontroleerde uniforme ervaring te waarborgen.

    voor elke manier van werken valt wat te zeggen. Zo is er voor elk wat wils. Maar vergeet niet dat Zowel google microsoft als Apple gewoon geld beluste bedrijven zijn en dat waar proberen te maken op hun eigen manier. kwaliteit kwantiteid en schaamteloosheid. vul zelf in wie bij welke kenmerken past.

    Concurrentie is alleen maar goed uiteindelijk. Dat dwingt bedrijven weer om serieus aan de slag te gaan en met innovatie te komen. Van kopiëren alleen word je niet beter. Probeer wat je ideen steelt/leent zoals Apple (ook steelt/leent) op zijn minst te verbeteren en er een eigen draai aan te geven.

  21. Onder het mom van eeuwige liefde voor Steve wordt er weer een hoop onzin utgekraamt. Bijvoorbeeld over Samsung. Weten alle reageerders hier dat Samsung de chips levert aan Apple. En dat de Android telefoons nu marktleider zijn geworden?

    Android haalt zijn achterstand hard in. En dat is goed ! Zo wordt Apple gedwongen nog innovatiever te zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Adam van Notion Ink, ik zou willen dat Apple een aantal zaken hiervan overneemt zoals geluid, scherm en design.

  22. @Rik: Notion Ink – is ie er al ? Je bedoeld toch dat apparaat met die haperende, onoverzichtelijke interface ?

    Het is zo knap dat men zich laat inpakken door filmpjes op internet. Wat is er dan zo goed aan het geluid, scherm en het design. Laat me niet lachen.

    Voor alle android liefhebbers; waarom word android no. 1 ? omdat je ze gratis krijgt bij een pakje boter, sterker nog, je krijgt de 2e ook gratis.

    Het gros van de wereld draait ook Windows, dat is op net zo’n manier verworven (daar zijn ze zelfs voor berecht), wat niet wil zeggen dat het goed is. Google met android en MS met Windows hebben een different agenda, beide een andere manier om geld te verdienen.

    Apple doet het op zijn eigen manier en op dit moment het meest vruchtbaar (zie market cap): een goed product is zijn geld waard.

    De approach van Google en MS is: Ons product hoeft het geld niet waard te zijn, zolang iedereen het maar gebruikt en afhankelijk is.

    Kwantiteit vs kwaliteit vs de buurman gebruikt het ook.

  23. @bakman: Je snapt het nog steeds niet. Het gaat mij er niet om (en niemand denk ik uiteindelijk) wie er gelijk heeft. Het gaat niet om een winnaar of verliezer. Het is geen kwesite van welles / nietes.

    Hoe meer concurrentie hoe meer winnaars. Dat zouden alle fanboys zich eens moeten beseffen. Meer concurrentie zorgt voor betere producten.

    Je bent heel erg goed in generaliseren, maar besef dat alle bedrijven het maar om een ding is te doen: veel en het liefste nog meer winst maken. Welk pakje boter is dat trouwens? De Samsung Galaxy S(die nu evenveel verkoopt als de IPhone kost oom 550 euro).

    De Notion Ink wordt deze week op de CES gepresenteerd (waar Apple afwezig is). Verdiep je jezelf er nog eens in voordat je alles wat Steve zegt klakkeloos overneemt.

  24. @Rik: Ik snap het niet ? Hoe denk je dat de hele markt ineens het ei van columbus heeft gevonden om met halve tablets te gaan komen ? Heeft niks te maken met Apple. Ofcourze.

    de SGS bepaald niet de android markt, de vele toestellen doen dat en ga eens naar de us of a om een toestelletje te halen, daar krijg je ze per 2. Google lacht zich rot, die leeft van advertenties, ze verdienen daardoor aan android en aan apple.

    De notion ink is al helemaal je van het, terwijl het ding deze week geintroduceerd word ? (inderdaad, ik snap het niet) Wacht nou maar eerst af voordat je van de daken schreeuwt. Het grootste probleem voor android zijn apps. apps die niet voor je tablet zijn gemaakt, apps die niet goed meeschalen, dat euvel begint nu bij de Meizu M9 al, vanwege z’n (exotische android) resolutie.

    Android haalt zijn achterstand alleen in, in marktaandeel, dat is Apple zijn doel niet, dat snap je hopelijk toch wel ?

    Verdiep je eens voordat je het internet klakkeloos overneemt en je oogklepjes daarbij op houd.

  25. @bakman: Nogmaals, je denkt teveel in welles / nietes. Mij gaat het om een beter product.

    Ik typ nu vanaf de iPad, maar dat kan niet in de zon. Ik kan geen USB stick aansluiten. Ik vind het geluid van de iPad slecht.
    Dan kun jij aangeven waarom dit voor jou niet belangrijk is. Voor mij is dat wel belangrijk. Dus als de concurrent die opties wel heeft (zoals een leesbaar scherm in de zon) dan wordt Apple gedwongen om daar ook mee te komen.

    Kortom alleen maar winnaars.

    O ja, minder spelfouten zou jouw verhaal een stuk duidelijker maken. Het is maar een tip.

  26. Origineel geplaatst door Svenistheman
    Origineel geplaatst door HenkApple ligt mijlenver voor op meerdere vlakken:
    -knipWat een arrogantie. Zeiden we dit ook niet over Android? Over 5 jaar denk ik dat Android nummer 1 is in tablets en smartphones. In Amerika is Android nu al nummer 1 qua verkopen.

    ja alleen draait android op weet ik hoeveel tablets en smartphones dus lijkt me ook logisch dat het besturingsprog ook marktleider kan zijn.
    Apple houd het op 1 tel en misschien 1 tablet per jaar dat vind ik wel mooi dat ze niet verschillende soorten op de markt brenngen.
    En wat ze uitbrengen draait meteen goed.

  27. Spelvauten ? wat ben je triest met zo’n argument, get a life en get to the point.

    Geluid is slecht, waar zit jij op te wachten ? 7.1 geluid uit je tablet ? denk eens na waar je nu daadwerkelijk over miept. Doe een koptelefoon op en be happy, dit soort hersenkronkels kan ik echt niet bij inderdaad.

    Als een tablet op e-ink gaat werken, dan kan je de zon welkom heten, tot die tijd gaat dat bij geen 1 van deze en voorlopig toekomstige tablets niet gebeuren.

    USB stick kan wel, mocht je dat willen, misschien even verdiepen voordat je klakkeloos iets schrijft. Ik heb het inderdaad niet nodig, want ik stream alles wat ik nodig heb, in een draadloze wereld (zeker met dit apparaat) ga ik toch niet met hulpmiddeltjes lopen klooien.

    Apple verzint alles voor de concurrenten, die nemen het klakkeloos over maar dan in brakke vorm.

  28. @bakman: Op alle fronten gelijk !!!

  29. @bakman: Ik geef het op 🙂 Je wil niet. En dat terwijl ik nog had aangegeven: “Dan kun jij aangeven waarom dit voor jou niet belangrijk is. Voor mij is dat wel belangrijk.”

    Wat doe je vervolgens, je gaat mij proberen te overtuigen waarom ik het niet belangrijk moet vinden dat er geen rechtstreekse USB op kan worden aangesloten… Je geeft aan dat jij het niet nodig hebt, zonder erbij stil te staan dat ik het wel nodig heb, of wel in de zon wil kunnen lezen.

    De ene adviseur noemt dat een gebrek aan inlevingsvermogen de andere betitelt dit als hardleers.

    En mijn tip over spelfouten is slechts een goedbedoelde. Je bereikt veel meer in je leven als je in ieder geval werkwoorden goed kunt spellen.
    Geen welles, niets, blijf dat onthouden… Succes

  30. @cAskraker: alleen met apple concurreren op de prijs? dat slat natuurlijk nergens op. apple zn laptops zijn relatief prijziger dan windows spul. dankzij de makkelijk UI van apple trekken ze meer klanten..(voorbeeld) echt niet alleen maar omdat de prijs zo laag is.

    en ja @bakman heeft toch gelijk..rik je bent een btje de type die niet tevreden is met wat hij nu heeft. lijkt me meer dan logisch dat apple met beter spul dan de huidige generaties aankomt…geduld heet zoiets.

  31. @Joey: Natuurlijk betaal je ook voor de kwaliteit, die alleen Apple echt kan leveren.

  32. @Joey: je begrijpt me niet. Ik stel dat het geen zin heeft om met Apple te concurreren op basis van functionaliteit, gebruiksgemak of design. Alleen op prijs. Ofwel: als een concurrent een veel goedkopere tablet aanbiedt die (oppervlakkig bekeken) ongeveer hetzelfde kan als een iPad heeft hij een kans. En ik denk dat dat niet gaat lukken.

    Anders gezegd: Apple is normaliter iets duurder, met desktops en laptops als duidelijk voorbeeld. Dat is voor veel mensen een reden om géén Apple te kopen. Het is wel kortzichtig (kijk voor de grap eens wat je in de PC-wereld betaalt voor een 27″ scherm met de kwaliteit van de iMac) maar het werkt nog steeds.
    Bij de iPad werkt het niet, want 500 Euro is een scherpe prijs.

  33. @cAskraker: Inderdaad is apple een stuk duurder dan de “gewone” pc.
    Dus ik dacht dat de ipad ook een stuk duurder zou zijn dan de aanstormende tablets met android. Niets is minder waar.
    Er zijn tablets die eens tuk goedkoper zijn waaronder veel chinese, maar die kunnen ook veel minder. De tablets die qua mogelijkheden bij de ipad komen zijn of worden behoorlijk aan de prijs. Petje af voor apple.
    Dus ik ben heel benieuwd wat de markt gaat doen.
    Ik verwacht dat door de goedkopere tablets android marktleider wordt, maar apple qua hardware verkopen nog een tijdje aan de top staat.

  34. @cAskraker: oooh…ik las het blijkbaar andersom..im sorry..dan ben ik het verder helemaal met je eens!

  35. Liever echt dan namaak!!!

  36. Zoals zovaak met deze zaken kan je hier ook gewoon het volgende zeggen:

    Zorg dat je de eerste bent of zorg dat je de beste bent..

    Dan zal je product een succes worden!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.