Reacties voor: ‘iPad heeft netbooks in 2015 overbodig gemaakt’

Netbooks zullen in 2015 definitief verdwijnen. Dat verwacht IHS iSupply: de iPad heeft de netbook met succes uit de markt gewerkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Scheelt dat netbooks altijd al overbodig waren 😉

  2. Ik ben het absoluut niet mee eens met zijn redenering. Een tablet in de huidige vorm zal nooit de netbook verdrijven. Er zijn cruciale functionaliteiten die worden gemist op een tablet. Belangrijkste is nog wel Microsoft Office.

    Ik denk eerlijk gezegd dat de netbooks om 2 andere redenen zullen verdwijnen. Er is niet genoeg geinnoveerd, elke netbook heeft een standaard waardeloze specs, zelfs een telefoon heeft meer ram dan die dingen. Daarnaast zijn grotere laptops en tablets als nexus 7″ stuk goedkoper, iPad is toch wel meer iets dat mensen ook afgezien van een keuze tussen de 2 ook wel kopen.

  3. Als Office nu eens met een app voor de iPad kwam dan kun je pas echt tekstverwerken. Zodra de layout wat complexer wordt, met bijvoorbeeld een logo, inhoudsopgave en voetteksten dan gaat die conversie naar Pages niet echt lekker. De enige app die dit wel goed doet is Polaris Office. Voor het consumeren van informatie is de iPad uitstekend geschikt; voor productiedoeleinden gebruik ik toch liever andere devices. De iPad bedient m.i. een ander marktsegment en dus een andere doelgroep. Ik vind het daarom vreemd dat er een vergelijking wordt gemaakt met een device die meer op productie is gericht.

  4. Als Office nu eens met een app voor de iPad kwam dan kun je pas echt tekstverwerken. Zodra de layout wat complexer wordt, met bijvoorbeeld een logo, inhoudsopgave en voetteksten dan gaat die conversie naar Pages niet echt lekker. De enige app die dit wel goed doet is Polaris Office. Voor het consumeren van informatie is de iPad uitstekend geschikt; voor productiedoeleinden gebruik ik toch liever andere devices. De iPad bedient m.i. een ander marktsegment en dus een andere doelgroep. Ik vind het daarom vreemd dat er een vergelijking wordt gemaakt met een device die meer op productie is gericht.

  5. @Digilike:
    Helemaal mee eens! Als ik onderweg ben doe ik op mijn netbook HTML-editing, Photoshoppen, mijn administratie bijhouden, belastingaangifte, etc.
    Voor de rest gebruik ik mijn iPad.
    De iPad heeft mijn netbook voor 80% overbodig gemaakt, maar die laatste 20% zie ik voorlopig niet worden overgenomen door de iPad.

  6. IPad straks overbodig, denk het niet. Er zijn toch echt een paar zaken die je op een iPad niet kan doen, je Garmin aansluiten, downloaden, je belastingformulier invullen om een paar zaken te noemen.

  7. De tablets zijn heel erg handig. De instand on en off spreekt de gebruiker gewoon aan. Maar de tablet heeft ook zo zijn beperkingen. Om eerlijk te zijn werk ik nog regelmatig op mijn netbook. Dat komt door de vrijheid die ik op dat toestel heb, maar vooral om MS office. Een echte gelijkwaardige variant heb ik nog niet kunnen vinden op welk platform dan ook. iOS heeft wel programma’s die mijn bestanden kunnen lezen, maar ze hebben veel minder functies en dat is gewoon erg jammer. Dan denk je misschien aan Numbers, maar dar is geen optie, daar de bestanden daarna weer op een PC gelezen moeten kunnen worden, bv op het werk.
    Misschien ben ik dan nog wel een van de laatste nieuw kopers van een netbook. Kijk bv ook eens naar de aansluit mogelijkheden en de grootte van de opslag en dan wint de netbook. Maar de netbook verliest het gewoon in snelheid en gewicht.

  8. Bij ons, Vanden Borre, is de netbook al verdwenen. Sinds een dikke maand ongeveer hebben we er nog net 1 en die is eigenlijk in de categorie van de laptops opgenomen, terwijl daarvoor de netbook een eigen gamma van toch een 6 tal toestellen had… Maar inderdaad, ik heb er ook nog één. Niet voor office want dat kan allemaal online tegenwoordig maar wel voor de TomTom, de Garmin, die stomme overheids sites die alleen op internet explorer willen werken, een kopie maken van een harde schijf, … Verder werkt alles prima op m’n aaaaaaaipad 🙂

  9. Ik vind het raar dat ze een iPad met een netbook gaan vergelijken, de stap naar de laptop is zo klein en daar komen ze volledig nog niet aan toe. Ee iPad is een super toestel maar heeft zijn beperkingen tegenover een netbook omdat ze gewoon niet te vergelijken zijn. Een naar mijn oordeel een onterechte uitspraak.

  10. Ook op de iPad gebruik ik geen email of Facebook omdat het een toestel is voor heel het gezin en je geen accounts kunt instellen. Ik gebruik mijn iPhone hiervoor en mijn vrouw de desktop.

  11. Netbooks zijn al tijden overbodig
    Op de Dell mini 10v een uitzondering, men weet wel waarom;)

  12. ach dat valt toch wel mee, je kunt lezen mailen twitteren enz. op je Ipad dus het invullen van een (belast) formulier lijkt me wat dit betreft geen probleem.

  13. Zolang de iPad geen geheugenkaarten, usb, cardreaders of hdmi-aansluitingen krijgt zal het NOOIT een vervanger van een notebook, netbook of laptop zijn.

  14. @rob koppers:
    Die dingen bestaat! alleen je moet een koppelstuk erbij kopen 😉

  15. Onlangs een netbook gekocht met Windows 8. Wat een falend OS is dat, het werkt van geen kant! Dat zal de krimp van de PC-markt alleen maar versterken.

  16. @rob koppers: Waarom? Alles in de cloud en draadloos aan te sturen? USB? Zo jaren 90…

  17. Het grote verschil is dat Apple met de iPad in feite het filesysteem af wil schaffen. Gezien de grote hoeveelheid apps die dat concept om zeep proberen te brengen (categorie Goodread enz.) denk ik dat het nog wel even duurt voordat laptopjes verdwijnen. Zie het succes van Apple’s eigen MacBook Air.

  18. klopt,maar je kunt vanuit die adapter geen films kijken of muziek luisteren. je kunt er alleen maar iets op je ipad zetten….meer niet. en hdmi????

    @Peter: ik heb een laptop met windows8……wat is daar mis mee?? alles werkt prima

  19. @Peter: ik heb een laptop met windows8……wat is daar mis mee?? alles werkt prima

  20. Ik denk dat de netbook idd wel zal verdwijnen, alsmede de laptop met een klein beeldscherm. De iPad zal echter nooit de desktopcomputer kunnen vervangen. Het aanzienlijk grotere beeldscherm, grotere en betere toetsenbord en de ergonomisch betere houding die je hebt bij een desktop, daar kan de iPad nooit aan tippen. Een groot gemis van de iPad is echter de muiscursor: rollovers werken niet op de iPad, en die zijn toch erg handig.

  21. @Gonny: het is maar net wat je behoeften zijn, citaat.

    klopt, maar maak nooit de fout dat geheugenkaarten het oude pc denken is, want zolang de Ipad zoveel beperkingen heeft in de mappenstructuur en behoorlijk ontoegankelijk is voor bv de fotografie[ ik bedoel professionele fotografie] dan zal hij nooit een macbook pro kunnen vervangen. plaatjes kijken en internetten, dat is heel mooi, maar echt het verlengstuk van mijn camera, nee, dat blijft voorlopig mijn mbp en daar is geen woord ouderwets bij.

  22. Pure onzin, een netbook heeft veel meer te bieden dan een ipad, sowieso qua performance en gemak+aansluitingen. Mijn ipad4 vind ik voor 700euro echt een trage processor en het retinascherm is de gpu te licht voor. Het is dat ik 1 nodig heb, aangezien veel audioprodukten(meer pro audio/dj gebeuren) waar je de ipad in kan schuiven en dan een leuke inertafce hebt , maar het zalnodig de echte hardware vervangen, je mist toesen en gaat om vrij simpele dingen… Het zal altijd een aanvulling blijven op een synthersizer/keyboard e.d., dus de vraag is, hoeveel bestaansrecht, buiten dat het leuke gadgets zijn, heeft een ipad te bieden…. Er zal toch echt bij de ipad 5 een flinke processor in moeten liggen . Een normale wat hoog-ohmerige koptelefoon trekt hij al niet. En apps betalen….blijft lastig en niet safe… En ik denk niet dat er in 2 jaar echt veel veranderd. Ja bij intel, welke een beter formarmaat heeft en de hardware nu al sneller is……(win8 vrneukt het, maar pas versie 1). En steeds een nieuwe uitbrengen is toch zinloos….a5x,a6x met te weinig verschil. Die micro/minibooks gaan tenminste qua model langer mee…… prettigger formaat…makkelijk/goedkoop uitbreidbaar….

  23. “‘iPad heeft netbooks in 2015 overbodig gemaakt”
    Je toont jezelf toch een betrekkelijke ezel met zo’n uitspraak. Het zijn toch andere dingen die je ermee doet en dus andere markten.
    De Porsche heeft de Jeep toch ook niet overbodig gemaakt.
    Dat de marketing en innovatie van de PC boeren vodde is geweest en Windows 8 de genadeslag is, is een ander verhaal maar zegt niks over de vraagzijde van de markt.

  24. @Berdo: Je kunt eigenlijk altijd wel een functionaliteit bedenken waar de desktop (voorlopig) beter is dan de ipad. Bijv. High Definition video editing. Maar een netbook? In mijn ervaring is de netbook op alle fronten inferieur ten opzichte van de ipad. Ook qua performance. Ik ben dan ook blij dat ik hem op tijd heb verkocht. Ik ben het volkomen eens met het verhaal, met dat verschil dat de netbook niet in 2015, maar nu al overbodig is geworden. Inderdaad, het belastingprogramma werkt er nog niet op, maar doe ik echt niet onderweg op een netbook! Overigens is zo’n specifiek programma een kwestie van tijd.

  25. @Albert: Maar daarvoor hebben mensen nog steeds een desktopcomputer staan! Je gaat toch geen belastingformulieren invullen op je netbook? Priegelwerk!

  26. @rob koppers: Geheugenkaarten en cardreaders, dat is het oude pc-denken. “Does it have an optical drive?” Helemaal niet meer nodig als je alles via iCloud en soortgelijke diensten synchroniseert. Het voelt misschien lekker veilig, dat je alles op een usb-stick hebt staan. Maar usb-stick kwijt = document kwijt.
    Los daarvan: er zijn heel wat bejaarden die hun laptop de deur uit hebben gedaan en die voldoende hebben aan een iPad. Of mensen die nooit een computer hebben gehad en zich nu wel aan een iPad durven te wagen. Het is maar net wat je behoeften zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.