Reacties voor: ‘iOS 9 krijgt focus op kwaliteit’

iOS 9 krijgt een grote focus op kwaliteit en veiligheid. Apple gaat oudere devices beter ondersteunen en wil apps kleiner maken. Ook is er extra aandacht voor beveiliging.
Lees het complete artikel → ‘iOS 9 krijgt focus op kwaliteit’
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. Lekker bezig Apple! Dit vinden veel mensen goed nieuws,en ook nog paar kleine nieuwe dingen erbij! Verheug me iOS 9! Hoe komt het eigelijk dat jullie nu in 2.3 dagen plots allemaal iOS 9 nieuws brengen?

  2. Rootless: Als je geen baas meer bent in eigen buik is de lol er natuurlijk snel af, ik ga echt geen machine (PC, laptop) kopen waarvan ik niet gewoon root kan worden.

    Gigantische verandering door te voeren op kernel-niveau: Dat voorspelt niet veel goeds. Over het algemeen introduceer je daarmee meer gaten dan je oplost. Als je ziet hoeveel problemen Apple bijvoorbeeld heeft bij kleinere updates (voor 8.3 hoefde ik mijn iPhone nooit uit te zetten, nu moet dat om de twee weken om WiFi te laten werken) houd ik mijn hart vast als ze in de kernel gaan peuteren. Het lijkt mij dat je aanpassingen aan de kernel beter aan de open source gemeenschap kan overlaten, en met kleine stapjes vooruit.

  3. Top nieuws! Dit is waarom ik voor Apple kies! Mooi, makkelijk te gebruiken, veilig en stabiel.

  4. Dit klinkt heerlijk. Laat maar komen!

  5. 1 van de redenen waarom ik van Apple hou!

  6. Awesome! Mooi dat Apple nu meer focust op het optimaliseren van iOS voor oudere toestellen. Gek dat ze het nooit eerder zo gedaan hebben: eerste de oudste apparaten, dan de nieuwere. Dacht dat dit al het geval was eerlijk gezegd. 😛

  7. Origineel geplaatst door devlaam
    Rootless: Als je geen baas meer bent in eigen buik is de lol er natuurlijk snel af, ik ga echt geen machine (PC, laptop) kopen waarvan ik niet gewoon root kan worden.

    “Op de Mac kan Rootless naar wens worden uitgeschakeld.”

    Denk dat dit gewoon voor gebruikers is die zo min mogelijk zich druk willen maken in de beveiliging van hun toestel. Als beide opties beschikbaar zijn (met of zonder root) zie ik het probleem niet.

  8. Dan word ik opeens benieuwd of de Watch dan ook gaat samenwerken met de 4S, dat is toch puur softwarematig?

  9. Het wordt wél een beetje richting de situatie gestuurd dat power users onder het mom van beveiliging straks nérgens meer bij kunnen en bijna geen zeggenschap meer hebben over hun eigen iDevices (dat je op de Mac rootless kunt uitschakelen verbaast me dan nog enigszins). 8.3 was al een ramp omdat ik bij het overzetten van game saves tussen devices opeens de mappen niet meer in mocht met een downgrade als gevolgd. Dat Apple verbeteringen doorvoert is prima (en broodnodig want Yosemite én iOS8 zijn één grote beta parade vol bugs en rotzooi) maar dat Apple alles zó gaat dichttimmeren dat je onder het mom van veiligheid niet meer bij je eigen bestanden kunt komen gaat me te ver. Dan wordt het tóch overstappen na al die jaren. Apple wordt me te Big Brother en ook te pushy. Het is alsof je een iDevice leent ipv bezit. Wat ermee gebeurt lijkt Apple inmiddels uit te maken, zo lang jij maar genoeg geld uitgeeft in App Stores en verder je mond houdt en van je eigen bestanden afblijft. Be-la-che-lijk.

  10. @devlaam: Lezen zou je niet misstaan. Je kan het uitzetten op een mac!

  11. Wel grappig dat hier mensen klagen over een instabiel systeem. Apps crashen bijna nooit en bij android, zelfs de s6 las ik van dat die in een week ong 6 crashes had. Dus als je klaagt kijk dan eerst of er wat beters is.

  12. @willem: Daarom zeg ik “Als je geen baas meer …”. Nu kan je het nog uitzetten. Bij de volgende stap moet je daarvoor bijvoorbeeld certified developer zijn. Het gaat om de trend, zoals “Madison” ook al aangeeft.

  13. Ik heb weer vertrouwen in Apple!

  14. Ze willen de beveiliging dicht maken, niet je bestanden enz

  15. Krijgt de iPod touch dan ook nog de iOS9 update?

  16. Origineel geplaatst door Justin w
    Wel grappig dat hier mensen klagen over een instabiel systeem. Apps crashen bijna nooit en bij android, zelfs de s6 las ik van dat die in een week ong 6 crashes had. Dus als je klaagt kijk dan eerst of er wat beters is.

    Niet grappig, maar wel logisch. Tenminste voor mensen die al Apple devices hadden voordat Apple zichzelf in spreekwoordelijke haastige spoed voorbijholde om maar trendvolgend te kunnen zijn (dus toen het nog trendzettend en kwaliteitsbewust was) is èlke crash en vastloper een ongekende ervaring en er één teveel. Vooral omdat de trends waar achteraan gehold wordt zo vaak zo weinig toevoegen maar vooral oppervlakkig en grootheidswaanzinnig zijn. Zelf vóór iOS 8 en OSX 10.10 ook vele vele jaren (en OS versies) letterlijk nog nooit meegemaakt, en het afgelopen jaar èn vastlopers op Yosemite die uiteindelijk alleen met een hardware upgrade waren te verhelpen hoewel de Mac volledig aan de officiële vereisten voldeed, èn in iOS 8.3 ineens een eindeloos heropstartende iPad Air2 (de allernieuwste iDevice dus) die alleen nog met een DFU reset was te redden 🙁 Dat de concurrenten het nog slechter doen is geen reden om dan maar te accepteren dat Apple in korte tijd zo hard achteruit is gegaan, in de ervaring van velen hier en elders. Dus er ìs iets beters, de vorige versie(s) van de OSsen! ‘Oude’ HW met ‘oude’ SW draait wel volkomen stabiel 🙁 Triest maar waar.

  17. Ik lees met verbazing dat iOS9 nog voor de iPhone 4S uit gaat komen….

    Ik heb m’n iPhone 3 én 4 al weggedaan omdat er niet meer dagelijks mee te werken was met de laatst ondersteunde iOS versies erop. Bezitters van een 3Gs zaten geloof ik met hetzelfde probleem (die heb ik zelf nooit gehad)

    En dan zou dit nu verleden tijd moeten zijn….? Ik ben benieuwd. Ik geloof het allemaal niet zo 1,2,3! Ik blijf met mijn iPhone 4S zo lang mogelijk op iOS 7.1.2! 😀

  18. Origineel geplaatst door Justin w
    Wel grappig dat hier mensen klagen over een instabiel systeem. Apps crashen bijna nooit en bij android, zelfs de s6 las ik van dat die in een week ong 6 crashes had. Dus als je klaagt kijk dan eerst of er wat beters is.

    Niet grappig, maar wel logisch. Tenminste voor mensen die al Apple devices hadden voordat Apple zichzelf in spreekwoordelijke haastige spoed voorbijholde om maar trendvolgend te kunnen zijn (dus toen het nog trendzettend en kwaliteitsbewust was) is èlke crash en vastloper een ongekende ervaring en er één teveel. Vooral omdat de trends waar achteraan gehold wordt zo vaak zo weinig toevoegen maar vooral oppervlakkig en grootheidswaanzinnig zijn.Zelf vóór iOS 8 en OSX 10.10 ook vele vele jaren (en OS versies) letterlijk nog nooit meegemaakt, en het afgelopen jaar èn vastlopers op Yosemite die uiteindelijk alleen met een hardware upgrade waren te verhelpen hoewel de Mac volledig aan de officiële vereisten voldeed, èn in iOS 8.3 ineens een eindeloos heropstartende iPad Air2 (de allernieuwste iDevice dus) die alleen nog met een DFU reset was te redden :-(Dat de concurrenten het nog slechter doen is geen reden om dan maar te accepteren dat Apple in korte tijd zo hard achteruit is gegaan, in de ervaring van velen hier en eldersDus er ìs iets beters, de vorige versie(s) van de OSsen! ‘Oude’ HW met ‘oude’ SW draait wel volkomen stabiel :-(Triest maar waar.

  19. @Ferryman: goede punten en inderdaad het is wel eens beter geweest maar ik heb een 5s en een ipad air 2 en vind zelf de extra features de crashes compenseren. Ook al zijn dit er weinig. In ios9 zijn wij alleen maar tevredener.

  20. Ik voel niets voor een lockdown van het systeem. Als je niet wilt dat er schadelijke software op je Mac wordt uitgevoerd, dan zijn er al mogelijkheden om dat in te perken. Je kunt bijvoorbeeld een gewone gebruikersaccount aanmaken zonder root-toegang. Dat doet Apple niet voor je en raadt het ook niet aan. Uiteindelijk is het niet meer dan een extra barrière à la ‘gebruikersaccountbeheer’ van Windows. Zodra de gebruiker een bepaald programma wil installeren en daarvoor root-toegang nodig heeft, worden de beveiligingsmechanismen gewoon even buiten werking gesteld. OS X is geen softwarebubbel als iOS, gebruikers zullen hun software elders blijven downloaden.

    Betere veiligheid begint bij het informeren. Verder zou Apple ook eens wat lakser mogen zijn met de Mac App Store, zodat deze omvangrijker wordt. Hoe meer programma’s daar te vinden zijn en vooraf gecontroleerd worden, deste veiliger is het voor gebruikers. De Mac App Store wordt echter steeds meer de rug toegekeerd door bekende ontwikkelaars en dat is erg zonde.

    Overigens zijn de nadelen van zo’n inperking ook nu al aanwezig in Yosemite. Kernel-extensions moeten door Apple worden gesigneerd, anders start OS X niet meer. Daardoor zijn nuttige programma’s als Trim Enabler niet meer te gebruiken. Gelukkig kun je het ‘kext signing’ nog wel uitschakelen, maar als dat gepaard gaat met ‘rootless’, dan kan het zo zijn dat je ook geen controle meer hebt over alternatieve hardware als Apple deze niet ondersteunt.

  21. @Ferryman: Ik ben het hier helaas mee eens. Mijn oude macbook met Snow Leopard: r-e-t-e stabiel terwijl ik het aantal crashes (kernel panics, grey screen of death!) op mijn laatste met Maverics niet meer op twee handen kan tellen. Daartussen heb ik nog twee andere versleten met Lion en Mountain Lion, en het lijkt wel of het steeds een stapje erger wordt. Yosemite ben ik maar niet aan begonnen … Wat kunnen mij al de nieuwe features nu schelen als de basis aan het rotten is? Het motto is nu jammer genoeg: “It just worked”. De hardware is overigens wel erg goed.

  22. Rootless… Of te wel voor mij geen update naar iOS 9.
    Voor mij is een iPhone die ik niet kan jailbreaken simpelweg niet bruikbaar omdat ik dan een aantal belangrijke nerdy tools mis.

    Hopelijk vinden de geeks online ook voor iOS 9 een manier om de iPhone te jailbreaken anders ga ik na mijn iPhone6 weer gewoon terug naar een Android phone.

    Ik heb wel een beetje vrijheid nodig.

  23. Saai! “Focus op kwaliteit” is precies wat ze een jaar geleden over iOS 8 zeiden.

  24. Ik ben het helaas met veel zuurpruimen eens.
    1 punt van hoop: deze “leaks” lekt toevallig net voor de WWDC uit en lijken puur door Apple geregisseerd.
    Hieruit blijkt dat ze zichzelf toch knap rotschamen en van alles verzinnen om veiliger en stsbieler worden.
    Het HOE daarop is veel kritiek mogelijk maar je moet tegenwoordig alles met een korreltje zout nemen.
    Ik denk dat rootles in veel landen rechtzaken oplevert (EFF in de USA gaat er los op) en dat ze daar van afzien
    Geen nieuwe functies heeft naast nadelen ook het voordeel dat je minder of niet hoeft te upgraden (maar ik geef toe dat dat schrale troost is van iemand die op iOS 8.13jb best tevreden is))
    Ik hoop dat downgraden mogelijk wordt

  25. Origineel geplaatst door Justin w
    Wel grappig dat hier mensen klagen over een instabiel systeem. Apps crashen bijna nooit en bij android, zelfs de s6 las ik van dat die in een week ong 6 crashes had. Dus als je klaagt kijk dan eerst of er wat beters is.

    Voor een iPhone betaal je toch een stuk meer als Android phone met vergelijkbare specificaties.Voor dat extra geld mag je dan ook wel een bepaalde kwaliteit verwachten van hardware en software.Ook heeft apple zowel de hardware en software zelf in handen ( lekker makkelijk )terwijl Android op apparaten van veel verschillende fabrikanten moet kunnen draaien.Dus ik vind dat iOS inderdaad stabieler zou moeten zijn.En bij Android ligt het natuurlijk ook aan welk toestel het is. Mijn vroegere HTC M7 was stabieler als mijn huidige iPhone 6 .Dat die S6 instabiel is dat geloof ik best, de firmware van Samsung heb ik nooit echt super gevonden… maar dat ligt niet aan Android maar aan Samsung.

  26. Volgens mij moet de focus altijd op kwaliteit gericht zijn en idd dit riepen ze een jaar geleden ook al het klinkt allemaal eeg mooi maar ik hoor de mensen nu al brullen dat na installatie van IOS9 hun batterij snel leeg is en dat ze problemen hebben met hun WiFi

  27. Los eerst de WIFI problemen maar eens op met Yosemite. Ik ken meerdere collega’s en vrienden die met een kabel aan hun thuisnetwerk verbonden zijn omdat de WIFI continue uitvalt. Je koopt een Mac 5K van bijna € 3K en dan werkt WIFI gewoon niet.

  28. Origineel geplaatst door Danny Princen
    Rootless… Of te wel voor mij geen update naar iOS 9.
    Voor mij is een iPhone die ik niet kan jailbreaken simpelweg niet bruikbaar omdat ik dan een aantal belangrijke nerdy tools mis.
    Hopelijk vinden de geeks online ook voor iOS 9 een manier om de iPhone te jailbreaken anders ga ik na mijn iPhone6 weer gewoon terug naar een Android phone.
    Ik heb wel een beetje vrijheid nodig.

    Waarom dan? Waarom zou je dan vrijheid willen dan?

  29. @Hot12345: Sowieso al voor bepaalde jailbreak applicaties zoals bijvoorbeeld “wifi explorer” zodat ik kan zien wat iemands wifi doet en of diegene zijn router op een ander kanaal moet zenden.
    Maar ook apps zodat ik ECHT bestanden vanuit de browser kan downloaden en in specifieke mappen kan plaatsen, en voor uitgebreid bestandsbeheer moet je ook altijd bij de jailbreak file explorers zijn.

    En natuurlijk nog om mijn iPhone helemaal af te stemmen op mijn persoonlijke voorkeuren, en dat kan natuurlijk nog beter met jailbreak spullen.

  30. Origineel geplaatst door Hot12345
    Waarom dan? Waarom zou je dan vrijheid willen dan?

    echt he! Je kiest voor iOS voor het goedwerkende sofware en dan moet je ook de ( mindere) dingen kunnen hebben! Als je vrijheid wilt ga dan naar Android

  31. @jo: Je hebt het type mensen dat een telefoon koopt van 1000€ en daar alles probeert uit te halen wat er uit te halen is.
    En je hebt het type mensen…ow wat is ie mooi wit en plat…..moet je eens zien…awesome!!!
    😉

  32. Op mijn MacBook pro ssd, staat Yosemite en in bootcamp Windows 7 maar Windows 7 draait veel sneller en soepeler ik gebruik nu mijn MacBook steeds in de Windows omgeving merk ik
    Yosemite is niet stabiel

  33. Hoop dat de NFC chip word opgesteld aan banken. Maar dit zal toch niet gebeuren … Hoop gewoon zo dat ik snel Apple Pay kan gebruiken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.