Reacties voor: iOS 8 uitgelicht: Wi-Fi calling, wat is het en werkt het in Nederland?

Wi-Fi Calling laat je in iOS 8 bellen via Wi-Fi, met je telefoonabonnement. Gaat dit in Nederland werken? iCulture vroeg het aan providers.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 32 reacties

  1. Erg jammer dat het nog niet echt actief is in Nederland!

  2. Handig MAAR dan gebruik ik liever Skype of Viber om te bellen, kost niks op wifi.

  3. Wi-Fi Calling heeft wel een paar voordelen, zeker voor “batterijfetischisten”. Een Wi-Fi verbinding verbruikt maximaal 100 mW. Een GSM/UMTS/HSPDA/LTE verbinding maximaal 2.000 mW. Afhankelijk van de ontvangen veldsterkte.

  4. Telenet in België heeft het een stuk slimmer aangepakt als Ziggo en UPC. Met hun Triiing app koppel je je mobiele nummer van een willekeurige aanbieder aan je vaste lijn van Telenet. Bel je mensen op zien ze dus je mobiele nummer verschijnen. Werkt perfect en met als voordeel dat je tijdens dal uren in heel de EU, VS en Canada naar vaste en mobiele nummers gratis belt.

  5. Zou dit dan ook betekenen dat je je telefoon in flightmodus kan zetten met WiFi aan en dan toch bereikbaar blijft?

  6. Origineel geplaatst door Veronica
    Handig MAAR dan gebruik ik liever Skype of Viber om te bellen, kost niks op wifi.

    Mij is het nog nooit gelukt om met Skype gratis naar een mobiel of vast telefoonnummer te telefoneren. Leg eens uit hoe jij dat doet?

  7. Ik gebruik RingCredible. Bellen via Wifi of 3G/4G. Kost een paar centen, maar slechts een fractie van het normale telefoontarief.

  8. Origineel geplaatst door Roland
    Zou dit dan ook betekenen dat je je telefoon in flightmodus kan zetten met WiFi aan en dan toch bereikbaar blijft?

    WiFi en 3G/4G werkt niet in flightmodus

  9. Tussen 2 iPhone’s kan je ook al “FaceTime” bellen zonder beeld!!

  10. Origineel geplaatst door werner
    WiFi en 3G/4G werkt niet in flightmodus

    Ik kan op mijn iPhone 5s Wi-Fi aanzetten als het ding in Flight Mode staat.

  11. @werner: Wifi wel, als je het maar handmatig aanzet.

  12. Dit is natuurlijk een uitkomst voor mensen die mobiel slecht te bereiken zijn op hun (thuis)adres en wel wifi hebben, zonder dat de providers er zelf masten voor moeten plaatsen. Dit maakt zoveel goed! Providers, ik zeg; maak er werk van!

  13. Nog wel een puntje/vraagje.. Bijvoorbeeld bij de mc donalds gaat mijn iphone automatisch connecten met de wifi (kan het netwerk ook ‘vergeten’, i know), maar om daadwerkelijk gebruik te maken van de wifi moet je in de browser elke keer dat je daar komt de voorwaarden accepteren. Kun je dan in de tussentijd niet bellen en gebeld worden? Of doet wifi-calling het dan gewoon of zal die het telefoonnetwerk dan vanzelf pakken?

  14. Zakelijk gebruik ik mijn Iphone vaak in huis, maar de T-mobile verbinding is dan matig. Dus ik hoop maar dat het hier ook actief wordt. Skype is om zakelijk te gebruiken echt een ramp!

  15. WiFi calling doe ik al met iSip en 3CXPhone: gewoon de SIP gegevens van mijn provider (xs4all) ingegeven en ik kan wereldwijd via WiFi bellen met mijn xs4all account (en dus lokaal nummer). Wel goede verbinding nodig, anders gaat de spraak al snel stotteren. Via 3G matige resultaten. 4G niet getest.

    Kortom, dat Wi-Fi calling is dus eigenlijk niet meer dan het toevoegen van SIP aan de bel-app van Apple?

  16. Origineel geplaatst door Roland
    Zou dit dan ook betekenen dat je je telefoon in flightmodus kan zetten met WiFi aan en dan toch bereikbaar blijft?

    Dat wil ik juist niet!

  17. “T-Mobile volgt deze ontwikkelingen op de voet. Momenteel hebben we echter nog niets concreets te melden over dit onderwerp. Mochen we hier nieuws over hebben zullen we jullie uiteraard informeren.”

    Vertaald: T-Mobile is aan het onderzoeken hoe ze dit in de markt kunnen zetten en hun klanten toch met enige kosten kunnen doorbelasten, ondanks dat we weten dat het eigenlijk binnen je bundel zou moeten vallen. We activeren het dus vooralsnog niet en komen volgend jaar met nieuwe bundels waar de tegen meerkosten gebruik kunt maken van Wifi-Calling

  18. Mooi artikel, maar zouden jullie er ook willen aan denken dat jullie site ook populair is in Vlaanderen? Het zou daarom bijzonder leuk zijn mochten jullie ook reacties van Belgische providers plaatsen.

    Zoals hierboven reeds gemeld, Telenet heeft een nuttige app die je toelaat altijd of in de daluren (afhankelijk van je opties) gratis te bellen over WiFi. Het enige probleem met die app is dat deze je batterij leeg zuigt als je deze niet volledig uitzet.

  19. Kan ik dan ook opgebeld worden? Of werkt het enkel als je zelf wil bellen.

  20. @Niels: Of via Voipbuster. Dan kan je ook via Wifi bellen met/via het nummer dat je in Voipbuster kiest om mee te bellen. En met freedays, die ik toch al heb voor vaste telefonie, kost het niets. En dan ook gratis naar USA en nog veel meer landen bellen!

  21. Origineel geplaatst door Maurice Hooijmans
    Is dit echt nodig?

    Haha ja dat is altijd de vraag. 😉
    Er zijn vast ook mensen geweest die dat vroegen toen de eerste mobieltjes beschikbaar werden.

    Maar wat ik juist bijzonder vind en wat ze in de keynote lieten zien, is de mogelijkheid om dan via je Mac of je iPad te kunnen bellen of sms’en, en dat je dus op je Mac een melding van een telefoontje te zien krijgt. Dat is best revolutionair. En niet alleen revolutionair, maar eigenlijk een heel logische ontwikkeling: het vervaagt de grens van mobiel bellen, maakt een vaste telefoon haast overbodig, en het verbreed de mogelijkheden.

  22. De telco’s (mobiel én kabel) zijn hier zéér in geïnteresseerd. Het is dé manier om gesprekken door hun eigen telefooncentrales te laten lopen. En dus op je telefoonrekening te kunnen zetten. De grote bottleneck was altijd de iPhone waar je tot nu toe geen oplossing had om de standaard telefoon app te gebruiken. Straks wordt de iPhone opeens handiger voor telco’s dan Android toestellen: met een operator settings update kan het straks ‘aan’ gezet worden. (Moeten ze natuurlijk wel eerst een via internet bereikbare VoIP server klaar zetten)

  23. @Bert: Het keek op de Keynote dat het bellen vanaf je Mac met de iPhone met Bluetooth ging. Maar ik zal het wel mis hebben.

  24. Voor de duidelijkheid : de UPC Phone App bestaat niet meer, hiermee valt 1 van de alternatieven af ;(

  25. Snap niet waarom providers hier überhaupt een keuze in mogen hebben, waarom zouden hun invloed moeten hebben of ik thuis met mijn telefoon over mijn eigen WiFi netwerk wil bellen ?
    Snap wel dat ze de Telco’s tevreden willen houden maar ja de logica is ver te zoeken.

  26. Wi-fi calling doen wij met MobileVoip. Eén van de bovengenoemde voip opties. Dat is heel goedkoop en gebruikersvriendelijk met de bijbehorende app. En goedkoper dan RingCredible!

  27. Hoe zo het zijn als het in Nederland beschikbaar komt, en ik wil het in het buitenland gebruiken?
    Betaal ik dan mijn buitenlands tarief, of gewoon binnenlands, hij kan zien aan het internet waar ik zit.

  28. Origineel geplaatst door Timosha
    Wi-Fi Calling heeft wel een paar voordelen, zeker voor “batterijfetischisten”. Een Wi-Fi verbinding verbruikt maximaal 100 mW. Een GSM/UMTS/HSPDA/LTE verbinding maximaal 2.000 mW. Afhankelijk van de ontvangen veldsterkte.

    Uiteraard is het van de omstandigheden afhankelijk, maar op alleen 4G gaat mn batterij veel mee dan op Wi-Fi.

  29. Aan de ene kant een goede ontwikkeling trouwens, maar aan de andere kant zorg je met wifi calling zelf voor een deel van de verbinding, terwijl de telco gewoon het volle pond vangt…

  30. We wonen in Nederland, zal wel weer niet gratis zijn! Die telecom bedrijven zuigen ons leeg…dat zal ook zo blijven…over een paar jaar kun je beter een abo afsluiten over de grens, dan is daarmee bellen naar en in Nederland goedkoper! Bleh

  31. Origineel geplaatst door Niels
    Telenet in België heeft het een stuk slimmer aangepakt als Ziggo en UPC. Met hun Triiing app koppel je je mobiele nummer van een willekeurige aanbieder aan je vaste lijn van Telenet. Bel je mensen op zien ze dus je mobiele nummer verschijnen. Werkt perfect en met als voordeel dat je tijdens dal uren in heel de EU, VS en Canada naar vaste en mobiele nummers gratis belt.

    Inderdaad, en ook van overal ter wereld waar je wifi hebt, gratis naar huis of familie in België bellen, mobiel of vast… Géén kosten…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.