Reacties voor: iOS 8 bewaart fotowijzigingen in speciaal AAE-bestand

iOS 8 slaat gemaakte fotobewerkingen op in een los AAE-bestand, zodat andere apps weten wat er aan een foto veranderd is.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 10 reacties

  1. Goede ontwikkeling! Eigenlijk een beetje css maar dan voor foto’s. Zo houd je altijd je orginele beeld. Ik ben voor!!!

  2. Met welke apps kan je deze bestanden openen dan? De meest gebruikte programma’s zoals Paintshop en Photoshop?

  3. @Daniel: Apple heeft op WWDC iets gezegd over dat je foto’s met behulp van iCloud Drive over kan zetten naar andere iOS apps, om ze daar verder te bewerken. Volgens mij heeft dit daarmee te maken.

  4. Dit soort XML bestanden (sidecar files) worden al vanaf het begin van Adobe Lightroom gebruikt om, inderdaad, alle wijzigingen in een foto bij te houden en indien gewenst ongedaan te maken. En zelfs Apple’s eigen Apperture maakt daar gebruik van.
    Dus nee, het is niet iets nieuws waar Apple mee komt. Wat nieuw is voor Apple is dat ze de wijzigingen nu in een apart bestand zetten en niet insluiten in de betreffende foto.
    Hopelijk komt er dan een mogelijkheid om die XML data ook in Lightroom te gaan gebruiken, maar Apple kennende zal dat niet direct ondersteund worden.
    Maar goed, het is XML, dus uit te lezen en waarschijnlijk ook te wijzigen zodat bijvoorbeeld Lightroom er ook iets mee kan.

  5. @Toon: Euhm….en dat het straks dus ook op een mobile device kan. Aperture en Lightroom zijn erg zware programma’s. Apple stopt deze techniek nu in een iPhone

  6. Origineel geplaatst door Flieps
    @Toon:Euhm….en dat het straks dus ook op een Mobile Divice kan. Aperture en Lightroom zijn erg zware programma’s. Apple stopt deze techniek nu in een iPhone

    Klopt, maar Apple gaat het ook gebruiken voor de nieuwe Photo app, die ook op OSX gaat draaien. Overigens, Lightroom draait ook al onder iOS en gebruikt de XML bestanden voor uitwisseling met de desktop versie.

  7. Ik ben benieuwd waarom ze geen gebruik maken van de XMP standaard. Die is dan wel door Adobe gemaakt maar sinds 2012 ook een ISO standaard.

  8. Origineel geplaatst door Marty
    Ik ben benieuwd waarom ze geen gebruik maken van de XMP standaard. Die is dan wel door Adobe gemaakt maar sinds 2012 ook een ISO standaard.

    Tja, dat vroeg ik me dus ook af. Typisch Apple.

  9. Bestaat inderdaad al langer, iOS 7 doet ook iets soortgelijks zodat je al je wijzigingen kan terugdraaien alleen wordt dit aan de EXIF informatie van je foto toegevoegd en niet in een apart bestandje. Dus in theorie kan je met iOS 7 ook al hetgeen doen wat in het artikel als voordeel wordt beschreven.

    Maar ik hoop dat Apple dan ook eindelijk eens Preview in OS X geschikt maakt voor dit soort data. Op dit moment (iOS 7 en OS X Mavericks) krijg je in Preview op je Mac de gemaakte wijzigingen van een foto op je iPhone nieteens te zien, dat kan alleen met iPhoto.

    Zou raar zijn als alleen Photos voor Mac dit gaat ondersteunen en niet Preview zelf.

  10. Dus als ik wat ongewenste delen van een te versturen foto verwijder door hem te croppen, kan de ontvanger deze ontbrekende delen a.d.h.v. het AAE-bestand weer reconstrueren.

    Altijd handig…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.