Reacties voor: iOS 8 en foto’s: hoe werken camerarol en Fotostream?

De Foto-app in iOS 8 gaat anders met je foto's om. De camerarol is verdwenen en Fotostream werkt nu anders. Dit artikel legt uit wat er is veranderd en welke problemen je kunt tegenkomen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 101 reacties

  1. Nuttig artikel met goede informatie.

  2. Kan iemand me vertellen waarom op iOS 7 m’n camerarol 3gb was met 3500 foto’s en nu in iOS 8 nog steeds 3gb met 600 foto’s? Of zie ik nu iets over het hoofd?

  3. Hoe onlangs zijn de foto’s in ‘Onlangs toegevoegd’? Na de iOS 8-update zie ik alleen foto’s van pak hem beet een maand geleden, terwijl er ook oudere foto’s op m’n iPhone stonden. Verwijderd hij na een maand de oudste foto’s uit dat album? Die oudere foto’s kan ik nu alleen nog zien in het (veel te onoverzichtelijke) tabblad Foto’s, bij dat onhandige Momenten, Verzamelingen, Jaren. Kan ik die dan ook weer makkelijk terugkrijgen in het tabblad Albums?

    Wat is nou het verschil tussen ‘Mijn fotostream’ en ‘iCloud Photo Library (Beta)’. Die laatste stond bij mij aan.

    Ik vind dat Apple er maar een beetje een potje van gemaakt heeft wat betreft foto’s. De naam ‘Onlangs toegevoegd’ suggereert dat het een totaal andere functie heeft dan ‘Camerarol’.

  4. En hoe werkt het met de foto’s op je Mac? In icloud drive zie ik geen foto’s terug, had verwacht dat daar een map zou komen met alle foto’s?

  5. Wat een belachelijke onoverzichtelijke zooi. Een fototoestel waar geen foto’s op kunnen staan? Verplicht om maandelijks geld voor iCloud te betalen om bij mijn eigen foto’s te kunnen?

    En ik wil helemaal niet dat iedereen die mijn iPad pakt alle foto’s kan zien die ik met mijn telefoon gemaakt heb.

  6. @Benjamin: inderdaad ik snap het ook niet, ik heb ze alle 2 maar aangezet

  7. Camer+ kan dus niet bij de oude foto’s die lokaal op je toestel stonden, als deze niet in een album stonden.

    Wat ik jammer vindt is dat er niet een optie is om de oude lokale foto’s alsnog te uploaden naar de icloud/fotostream (als ze er nog niet in stonden.)

    Ook vond ik het wel handig om een overzicht te hebben van zelfgemaakte foto’s en foto’s die op een andere manier op de telefoon waren gezet, nu zie ik dus ook al mn wallpapers enz tussen de foto’s . Dat maakt het er niet overzichtelijker op.

    Dat overzicht op gebeurtenis/datum is leuk, maar ik mis wel de “lokale” rol.
    Ook voor wat betreft de geïmporteerde foto’s, die ik on site wel eens ff van de camera op de ipad zet, er is dus alleen nog “laatst geïmporteerd” en niet meer alle geimprteerde.

  8. Als ik op mijn iPhone kijk dan zie ik bij Gebruik dat de foto’s die op mijn iPhone staan ook gewoon geheugen in beslag nemen. Weet iemand of dit dan inhoudt dat hij de foto’s opslaat op iCloud en ook nog op het geheugen van je telefoon?

  9. En wat ik nu mis is een simpel chronologisch overzicht van de foto’s op m’n telefoon. Alles wordt onderverdeeld in ‘momenten’, terwijl die er helemaal niet zijn. In apple’s presentaties wordt de (voor hen) ideale situatie geschetst; prachtige foto’s van feestjes, verjaardagen, noem maar op. Bij mij zijn het gewoon random foto’s op straat, thuis, wat dan ook, die ik naar iemand toe wil sturen. En deze zijn nu dus echt onvindbaar geworden op m’n eigen telefoon. Ik ben absoluut niet blij dat de camera roll verdwenen is..

  10. Hoe zit het als je alleen de camera / filmrol gebruikte die er al in zat, zonder icloud?

    Ik zit nog op ios 7 en wacht nog even af, weet niet welke bugs/batterij problemen er allemaal zijn/komen.

  11. Wat ik in het artikel mis of over het hoofd zie:

    Wat als ik nu eens foto’s wil nemen die ik NIET naar mijn andere apparaten wil streamen en toch langer dan ‘onlangs toegevoegd’ wil bewaren op mijn iPhone?

    Iemand?

  12. Ik overweeg om gewoon zowel op mn mac en iphone een nieuw apple ID te maken, want het lijkt wel alsof mijn oude vol zit met meuk en daardoor ineens alles langs elkaar heenloopt.

  13. Ik vraag mij af hoe ik nu mijn oude foto’s dan weer terug kan uploaden?! Het terug zetten van mijn backup heeft die al gedaan met allemaal apps. Maar mijn foto’s ben ik nu wel kwijt 🙁

    Wie? Hoe kan ik backup terug zetten voor alleen mijn foto’s?

  14. Ik wil gewoon al mijn foto’s lokaal op mijn iPhone opslaan. Ook die ik een jaar geleden gemaakt heb. En niet dat Apple beslist dat ze verplaatst worden naar waar dan ook. Kan dit nog???

  15. @minosvdb: Dat vraag ik me dus ook af!
    Momenteel gebruik ik de iCloud ook niet.
    Dwingt Apple je op deze manier om tóch gebruik te maken van de iCloud stream?

    Dat zou echt belachelijk zijn. De foto’s gemaakt op mijn iPhone wil ik op mijn iPhone en niet ergens in de iCloud…

  16. Alleen jammer dat “gebeurtenissen van mijn Mac” niet meer gesorteerd is.

  17. Groot van de functie “Optimize iPhone Storage” van iCloud Photo Library.

    Hierdoor heb ik 5 GB aan foto’s/video’s in de iCloud bibliotheek staan, maar slechts 800 MB aan foto’s/video’s lokaal op mijn iPhone. Terwijl ik toch alle foto’s direct kan bekijken op mijn iPhone.

    Prima over nagedacht van Apple.

  18. Uit de bovenstaande reacties blijkt, dat het allemaal niet zo simpel is als Apple en iCulture doen voorkomen. Reacties vormen in het algemeen het topje van de ijsberg, dus ook hier. Je zou bij elke uitleg jezelf moeten afvragen: ‘snapt mijn schoonmoeder dit?’ Ik hoop nu niet dat alle schoonmoeders in NL gaan steigeren, maar bovengestelde vraag echt als een goedbedoelde metafoor zien. Overigens, niets dan complimenten voor het gesleur van iCulture om ons van al het nieuwe op de hoogte te houden, te duiden en te verklaren.

  19. En wat als je fotos verwijderd uit je onlangs toegevoegd ? Zijn ze dan op alle apparaten weg of hoe werkt dat ?

  20. Jammer dat er nog geen beta is van Photos op os x 10.10. Nu kan ik mijn iPhoto database niet uploaden in iCloud. Laat dat nou net de rede zijn waarom ik 200 gb aan storage gekocht heb.

  21. Ik dacht dat iCloud Photo Library uit iOS 8 gehaald was tijdelijk? Maar ik lees hierboven dat mensen het wel hebben…

    Ik kan het nergens vinden hoe je het aanzet en het is ook niet actief op dit moment. Iemand suggesties hoe iCloud Photo Library te activeren?

  22. De foto’s zijn niet weg maar staan allemaal onder het tabblad “Foto’s” en niet onder “Albums”. Bij “Foto’s” kan je door je “momenten” heen navigeren en zie je alles staan wat je eerst ook op je iPhone had staan voor de upgrade naar iOS 8. Ik weet niet wat er gebeurt als je een clean-install gedaan hebt en je iCloud backup teruggeplaatst hebt. In principe staan al je foto’s in je iCloud backup dus zouden ze ook onder “Foto’s” moeten staan.

  23. Wat is nou het verschil tussen;

    optimaliseer iphone-opslag; en download en bewaar originelen?

  24. @simondeGroot: ik draai de laatste osx 10.10 dev beta en heb ook 200gb voor mijn foto’s genomen. het probleem hier is dat iphoto niet meer werk op 10.10 en je dus je foto’s ook nie kunt uploaden. het is wachten geblazen tot de nieuwe foto app uitkomt voor osx 10.10 eer dat gaat lukken vrees ik. en ik dacht me te herinneren dat deze later ging uitkomen als osx 10.10 zelfs

  25. @Roel: Ik zie het ook niet hoor. Bij mij is het nog hetzelfde als in ios 7. Werkt dit soms alleen coor de mensen met icloud drive?

  26. Origineel geplaatst door Roel
    Ik dacht dat iCloud Photo Library uit iOS 8 gehaald was tijdelijk? Maar ik lees hierboven dat mensen het wel hebben…
    Ik kan het nergens vinden hoe je het aanzet en het is ook niet actief op dit moment. Iemand suggesties hoe iCloud Photo Library te activeren?

    Ik ben hier ook erg benieuwd naar. Ik zou graag oude fotocollecties in de iCloud Photo Library zetten, maar ik kan het ook nog nergens vinden.

  27. ls je iOS 8 opstart en toegang wilt tot je fotocollectie, kun je de hiernaast afgebeelde waarschuwing voor iCloud-fotobibliotheek te zien krijgen.

    Ik heb gewoon de reguliere update gedaan, maar ik heb die ‘iCloud Photo Library (Beta)’ optie niet in IOS8.

    Begrijp dat dit is teruggetrokken….

  28. Ik gebruik iCloud niet en wil het ook niet gaan gebruiken. Blijven mijn foto’s gewoon opgeslagen op mijn iPhone tot ik ze eraf haal?

    Als ik het goed begrijp is dan het enige verschil met iOS7 dat ik gedwongen wordt het buitengewoon onhandige en onoverzichtelijke tabblad foto’s moet gaan gebruiken ipv de oude camera rol?

  29. Als ik fotos neem met een timer van 10sec dan wordt automatisch de burst mode geselecteerd. Kan ik dat voorkomen of aanpassen? Vindt het vervelend om daarna 9 vd 10 bijna dezelfde fotos te moeten verwijderen!

  30. iCulture zegt: Als je iOS 8 opstart en toegang wilt tot je fotocollectie, kun je de hiernaast afgebeelde waarschuwing voor iCloud-fotobibliotheek te zien krijgen.

    Maar ik krijg die melding niet hoor 🙁 Doe ik iets verkeerd??

  31. Wanneer je de Fotostream en iCloud-fotodelen uitzet dan heb ik volgens mij gewoon een lokale ‘camerarol’, ben ook geen oude foto’s kwijtgeraakt.

  32. Origineel geplaatst door Benjamin

    Hoe onlangs zijn de foto’s in ‘Onlangs toegevoegd’? Na de iOS 8-update zie ik alleen foto’s van pak hem beet een maand geleden, terwijl er ook oudere foto’s op m’n iPhone stonden.

    Staan die niet gewoon in: ‘Onlangs toegevoegd’ -> onderin het scherm naar ‘Foto’s’ gaan en dan van ‘Momenten’ terug naar ‘Verzamelingen’ en ‘Jaren’? Bij mij staan daar ook nog foto’s uit 2012.

    Ik vind dat Apple er maar een beetje een potje van gemaakt heeft wat betreft foto’s. De naam ‘Onlangs toegevoegd’ suggereert dat het een totaal andere functie heeft dan ‘Camerarol’.

    Ja, dat vind ik nou ook. Het is er door die iCloud-fotobibliotheek en dat gedoe met Momenten en Verzamelingen niet duidelijker op geworden. Voorheen kon je die onzin met Momenten nog negeren, nu zul je er wel aan moeten wennen.

    Origineel geplaatst door marc

    Maar ik krijg die melding niet hoor :( Doe ik iets verkeerd??

    Nee, je doet niets verkeerd. Ik heb die melding ook niet gekregen op mijn dagelijkse iPhone, maar een heleboel mensen wel. Geen idee waarom jij en ik ‘m niet te zien kregen.

  33. De feature is inderdaad gedropt.. voor zolang..

    check

  34. Als je iCloud Photo Library hebt ingeschakeld, kan je volgens mij gewoon veilig My Photo Stream uitschakelen.

    Al weet ik niet wat voor invloed dat zal hebben op iPhoto op de Mac en/of Photostream op de Apple TV.

    Sinds ik de iCloud Photo Library gebruik heb ik in ieder geval alles altijd direct op zowel mijn iPhone als iPad.
    Ben er – zoals gezegd – fan van. Zeker omdat het ruimte bespaart op de iPhone.

  35. Jammer dat de cameraroll zoals die was verdwenen is. Ik gebruikte alleen dat. Lekker chronologisch er hoeft niet voor mij gedacht te worden wat een “moment” is. En al helemaal jammer dat dus nu Whatsapp e.d. niet meer bij oudere foto’s kunnen want die kijken alleen in de recente fotos.

  36. @rick: Toevallig vanmorgen uitgezocht:
    Foto’s die je verwijdert uit “Onlangs Toegevoegd” verdwijnen uiteraard. Ze verschijnen in de “Onlangs Verwijderd” van het iOS8 apparaat waar je foto mee was genomen. En dan alleen daar. Dus niet in allebei de iOS8 apparaten.

  37. Ik hoor veel dat mensen foto’s kwijt zijn.
    Dus ook niet in de besproken mappen.

    Misschien kunnen jullie hier wat meer en duidelijker over uitweiden.

    En/of een stappenplan om van 7 naar 8 te gaan en hoe je dat het beste kunt doen zodat alle foto’s goed terecht komen.

  38. Jammer dat Apple hier niet goed over heeft nagedacht. De consumentenbond sprak een paar maanden geleden nog positief over de iPhone, omdat zelfs een kleuter er mee kan werken. En met dat in mijn achterhoofd heb ik mijn moeder een iPhone aangeraden. Waar ze erg blij mee is. Gelukkig heeft ze niet geüpdateted en ik zal haar adviseren dat niet te doen. Hopelijk totdat Apple het fotobewaarsysteem weer des Apple’s en dus helder en begrijpelijk maakt.

  39. Bij mij staan er ineens een heleboel foto’s dubbel in bij momenten en chronologisch door elkaar

  40. Kunnen foto’s ook uit iCloud worden verwijderd?
    Als ze er automatisch in komen en je kunt ze niet verwijderen uit de cloud, dan vind ik dat geen verbetering.

  41. @Peabz21: Mee eens!
    Vind deze nieuwe functie alleen niet bepaald handig

  42. Ik snap er werkelijk geen hout van ( hierbij 5S met inmiddels ios8.0)

    Bij Albums onder: ‘onlangs toegevoegd’ staat maar een deel van de fotos de rest staat bij foto’s -> Momenten

    Daar heeft zich redelijke willekeur voorgedaan immers die 160 foto’s die nu onder ‘ onlangs toegevoegd’ zijn, ZIJN niet onlangs toegevoegd maar dus max 1 maand oud, de eerste dateerd van 19 augustus

    Dat vage ‘Momenten’ heb ik nooit helemaal begrepen, maar een wazig iets de meeste foto’s maak ik niet in een serie maar vaak losse 1-2-3-4 foto’s overal en nergens, thuis park straat etc

    Die dus niet tot een setje foto’s van de bahama’s , die barbecue, die verjaardag etc. Horen

    Bovendien zie ik niet die icloud foto-bibliotheek ik heb IOS 8.0 Update via itunes gedaan.

    Weet iemand hoe je de icloud foto bibliotheek aan kan zetten.

    Kan iemand helderheid brengen in wat icloud fotostream is in vergelijking met icloyd fotolibrary, want ik begrijp nu dat ze naast elkaar blijven bestaan ?!

  43. Wat een k*t update na al mijn fotos ook bepaalde apps niet meer op de iphone passworde manger kwijt 🙂 en nu alle wachtwoorden kwijt bedankt apple!

  44. Ik snap serieus niks van die nieuwe indeling. Mijn ‘oude’ foto’s (de foto’s die ik heb gemaakt voor iOS8 installatie) staan onder het tabblad Foto’s en de nieuwe foto’s (die ik na het installeren van iOS8 heb gemaakt) staan bij Albums.

    Als ik bijvoorbeeld een foto wil versturen via Whatapp of een foto wil posten op FB kan ik alleen maar kiezen uit de nieuwe foto’s omdat ik niet bij de ‘oude’ kan..? Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?

  45. Wat ik niet begrijp is één ding:

    Waarom niet de photo app gelijktijdig met Yosemite uitbrengen? Dan heb je geen probleem.

    Ik nu thuis wel:
    Mac Mini regelt de photostream en alle andere foto’s vanuit iPhoto naar mijn AppleTV. Mac Mini staat altijd aan.

    rMBP is voor de bewerking van nieuwe foto’s daarna kopieer ik ze naar de Mac Mini.

    Nu heeft mijn vrouw een 5S en ik een iPhone 4. Wat altijd leuk was, was dat ik op een willekeurig moment weer ineens wat foto’s van de kids in de fotostream zag opduiken. Dat wil ik graag zo houden.

    Verder begrijp ik het uploaden nog niet zo goed?
    Mijn vrouw maakt een foto in de Efteling. Wordt die foto dan meteen via 4G geupload naar iCloud? Dat kost dan toch heel veel data?

    En video’s? gaat dat dus op dezelfde manier?

    Ik weet 100% zeker dat ik er straks erg blij mee zal zijn, want ik zie echt voordelen. Maar omdat er nu wat verschil is in de mogelijkheden bij de verschillende apparaten zorgt dit voor veel verwarring.

    Dus nogmaals, ik begrijp niet dat Apple dit niet voor alle apparaten heeft uitgebracht. Volgens mij zou je, in theorie, zelfs oudere apparaten kunnen laten updaten met een iOS 7.2 versie waarin dan iCloud drive wordt toegevoegd. ‘T is niet iets wat heel veel power vereist toch?

  46. Het is héél jammer dat de camera rol weg is. Ik zelf heb nooit echt gebruik gemaakt van de ‘Momenten’ en het is nu ook heel irritant met al die mapjes tussen me foto’s. Daarbij, als ik op WhatsApp een foto naar iemand wil sturen niet bij ‘Momenten’ kan maar alleen bij ‘Onlangs toegevoegd’ en de standaard mapjes. Bij de camerarol had ik eenvoudig alles in 1 map en kon ik via WhatsApp alle foto’s sturen. Ik hoop dat hier een oplossing voor zal komen

  47. Niemand wordt gedwongen om icloud te gebruiken voor zijn of haar foto’s. Dat kun je gewoon uitschakelen, en heb je het alleen lokaal.

  48. TIP!! Vanmorgen iOS 8 geïnstalleerd en zag tot mijn verbazing dat toen ik iCloud configureerde dat er maar 300 foto’s gesynchroniseerd werden in de onlangs toegevoegd map . Terwijl er bij mij 1000 in Fotostream stonden op iOS 7 . En aangezien ik geen Back-up had gemaakt en ik foto stream wel vertrouwde was ik dus des duivels . Nu ben ik er achter gekomen dat de foto’s nog wel degelijk in de oude forostream staan , ik heb me laptop gepakt (Windows) en jahoor in de map Fotostream werden alle 1000 foto’s netjes gesynchroniseerd , dus tip voor alle mensen met het zelfde probleem , pak je laptop en ga de map Fotostream na

  49. hoe kan ik via whatsapp of Facebook bij mijn oudere foto’s komen ???
    Dit is gruwelijk irritant dat ik niet zelf kan bepalen of ik bij mijn recente of ouwe foto’s kan om deze te plaatsen .

  50. IK WIL MIJN FOTOROL TERUG!! Ik wil vanuit elke app bij AL mijn foto’s kunnen zonder met iCloot of zoiets te hoeven prutsen.

  51. Weet iemand wat tijdsverloop inhoudt bij het maken van een foto?

  52. De Fotorol was toch juist een brei aan fotos?
    De manier waar het nu op werkt is een beetje als IPhoto. Das toch prima?

  53. Op het eerste gezicht ben ik het met de meerderheid eens dat het nu een warboel is en onduidelijk waar de foto’s nu zijn en blijven (vooral blijven). Het belangrijkst is denk ik dat het eerst weer een kwestie van wennen is.

    Ik vond ook de oude situatie niet handig daar ik liever zie dat ik zelf bepaal waar mijn foto’s blijven en in welke mappenstructuur en dat een ander programma dan daar gebruik van maakt. Als ik bevoorbeeld in Lightroom foto’s importeer laat ik de orginelen staan waar ze staan en Lightroom fungeert dan dus als een bewerkingsprogramma en database, welk ook nooit iets verplaatst. De structuur van een database is al jaren hetzelfde dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

    Ben in ieder geval blij dat mijn iPad en iPhone foto’s altijd direct backuppen naar Dropbox dus ik ben niets kwijt. Wat overigens wel handig is dat als je nu een foto uit bijvoorbeeld Dropbox saved naar je iPad hij daar ook gelijk een album Dropbox voor maakt.

    Ik ga maar eens verder uitzoeken hoe de logica nu in elkaar steekt bij Apple en ben echt van mening dat die ergens te vinden moet zijn. Er zitten daar echt de eerste de beste niet en ben er van overtuigd dat het allemaal gewoon weer ouderwets wennen is.

  54. In de map fotos staan veel meer fotos dan in de map albums, waar komen die dan vandaan?

  55. En video’s worden niet gesynct toch? Ik heb er een gemaakt op mijn iPhone en die zie ik niet terug op mijn iPad.

  56. Ik ga dus niet naar IOS8 wil geen icloud en zeker niet mijn foto’s op alle apparaten…
    En ik wil mijn foto’s op camerarol punt…

  57. Ik heb in me foto’s tabblad 3000 foto’s staan maar die wil ik dus maar me iCloud hebben (onlangs toegevoegd) hoe doen we dat?

  58. @Bert: dat heb ik dus ook! Beide kanten op werkt het niet. Trouwens met foto’s werkt het ook niet. Bij jou wel?

  59. @harko: via instellingen > Foto’s en Camera > Mijn Fotostream uitschakelen

  60. Irritant gehannes. Ik wilde dus een reserve kopie terug zetten maar nee ik kan alleen reserve kopie’s van 14 maart terug zetten terwijl elke keer als ik mijn iphone in mijn computer doe hij vanzelf reserve kopie’s maakt want dat heeft die net ook gedaan. Iemand enig idee waarom ik dan alleen 14 maart kan aanklikken?

  61. Ik vraag me na het lezen van het stuk nog wel steeds af, hoe kan ik de foto’s die na de update nog steeds op mijn toestel staan (zoals velen hier aangeven), foto’s die in camera-rol stonden zegmaar, alsnog op mijn device kijken? Ook de foto’s van ongeveer 2 jaar geleden?

    TIP: voor veel mensen die problemen hebben met hun foto’s: De foto’s die je had en nog steeds op je iPhone staan (zei het onzichtbaar) zijn via je Mac gewoon te vinden met het programma ‘fotolader’. Haal ze er voor de zekerheid even af, of maak er een back-up van. Is wel zo handig.

  62. @damys4: wat is er mis aan iCloud dan? Laatst in één maand tijd 2 nieuwe telefoons gekregen en via iCloud alles weer netjes op m’n tel.
    Wacht ook nog wel effe met updaten. Er zit geen logica in m’n filmrol maar kan wel alles vinden

  63. @DPLVK: je kunt het gewoon uitschakelen in je instellingen bij Foto’s

  64. Grappig: Apple moet innoveren volgens velen, maar er mag niks veranderen want anders moeten we zo wennen.
    Vaak zijn het dezelfde mensen die dit roepen.

  65. Wat een bagger … Ik wil m’n fotorol weer terug! Onoverzichtelijke brei nu …

  66. @Dave:

    Net even getest: als je een oudere foto met whatsapp wil versturen ga je eerst in de “foto’s”-app naar de bewuste foto (oudere foto’s van de filmrol staan niet meer bij “onlangs toegevoegd” maar dus wel nog onder de tab foto’s), je kopieert de foto en plakt ze gewoon in het bericht dat je wil versturen. Dat werkt.

    Als je meerdere foto’s tegelijk wil versturen (of selecteren), dan selecteer je (opnieuw vanuit de “foto’s”-app) de gewenste foto’s en tikt dan op “voeg toe”. Je kan dan die foto’s in een album zetten of even een nieuw album maken (bijv. genaamd “whatsapp”). Het is namelijk wel mogelijk om rechtstreeks vanuit whatsapp foto’s te versturen vanuit elk album op je iPhone (via “kies bestaande foto”, dan tikken op het pijltje naast “onlangs toegevoegd” en je hebt toegang tot al je albums.

    Je geraakt van daaruit echter niet bij de oudere foto’s van je filmrol maar met mijn uitleg van hierboven kán het dus wel.

    Wel jammer dat het zo omslachtig hoeft (is misschien maar tijdelijk)

  67. Origineel geplaatst door WhiteHorse: Wat een bagger … Ik wil m’n fotorol weer terug! Onoverzichtelijke brei nu …

    Echt hoor vind het ook onoverzichtelijk en irritant!

  68. Je gaat naar je “oude” foto’s bij momenten, selecteer ze om dit vervolgens aan een nieuw album toe te voegen. Heb je heel veel foto’s, wel omslachtig, alleen werkt dit wel en je kunt weet bij deze foto’s via andere apps.

  69. Wat is dit nou ? Ik zit nu bij familie in Indonesië, waar een goede internetverbinding niet zo vanzelfsprekend is. Ik heb juist lokaal opgeslagen foto’s keihard nodig om herinneringen te delen. Die foto’s kan ik straks alleen benaderen via iCloud ?

    Dat is voor mij persoonlijk wel een enorme party-pooper. Ik kan me niet voorstellen dat iOS8 alleen geschikt is voor mensen die alleen maar in goed afgedekte gebieden wonen of verblijven ?

  70. Origineel geplaatst door gabor
    Grappig: Apple moet innoveren volgens velen, maar er mag niks veranderen want anders moeten we zo wennen.
    Vaak zijn het dezelfde mensen die dit roepen.

    Haha eens!

  71. Beste,

    Ik heb een vraag. Als ik foto’s op mijn MacBook pro plaats komen die ook op mijn iphone 5s (nog geen nieuwe IOs)te staan he. Maar ik wil die niet op mijn iphone hebben staan. Als ik die nu wis op mijn iphone zijn ze dan ook op mijn MacBook verdwenen of blijven die daar gewoon opstaan ?

    Met vriendelijke groet,
    Lars Stassen

  72. Ik draag Apple over het algemeen graag een warm hart toe, maar als het over het organiseren van foto’s gaat hebben ze volgens mij de plank volledig misgeslagen.

    Fotorol, Fotostream, Albums, Evenementen etc. etc. Het is af en toe werkelijk een zootje met je foto’s. En dan heb je ook nog iPhoto op de Mac waar ik maar niet aan kan wennen, maar waar dan (gelukkig) wel alle foto’s van iDevices in terecht komen, maar soms in mappen met cryptische namen als ‘March 2014 Photo stream’.
    En mappen die je zelf aanmaakt worden dan weer niet en dan weer wel alfabetisch gerangschikt. Om gek van te worden.

    Ik hoop van harte dat die nieuwe Photo app voor OSX hier echt verandering in gaat aanbrengen, en dat dit dan ook gelijk loopt met wat je op je iDevice hebt staan (of de iCloud).

  73. Ik vind het mega irritant meest kutte update ooit , ik heb iPhone omdat hij zo lekker makkelijk in gebruik is maar nu moet het ook omslachtig of dingen kunnen niet eens meer die ik wil !
    En ik heb al een online opslag waar ik voor betaal en nu word je dus verplicht d’r nog een aan te schaffen , nou dacht het niet ! Dan word het volgende x toch maar een andere telefoon wellicht na 4 iPhones op een rij

  74. Wat een drama, foto’s uit de fotorol zijn verdwenen tussen de 5000+ andere foto’s op mijn iphone.

    Er is totaal geen overzicht meer op (oude) losse foto’s die geschoten. pff wat irritant zeg!
    Daarnaast lijkt er ook geen rekening gehouden met enige sortering, alle evenementen uit iphoto (macbook) staan volledig door elkaar op de iphone.

    Hoop dat ze hier wat aan gaan doen, dit is echt slecht geregeld.

  75. @Captain:
    Je kunt een map maken in albums en de foto’s die je wilt selecteren uit ‘foto’s’ kun je daarin plaatsen.
    Dan kun je via apps bij de gekozen foto’s.
    Origineel blijft en je toegevoegde mapjes kun je eventueel weer verwijderen.

  76. Ben ooit met Apple products begonnen omdat het zo lekker gebruikersvriendelijk was, met de nadruk op WAS.
    Het wordt allemaal steeds ingewikkelder met allemaal dingen waar ik en ik denk met mij vele mensen niet op zitten te wachten.
    Bovengenoemde uitleg gelukkig helder en duidelijk en heb nu ook de foto’s weer terug van de Camera Roll

  77. Hoe verwijder je foto’s uit de photostream? Niet al mijn foto’s hoeven in de Back-up

  78. Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal niets van dit verhaal. Kan iemand het nou eens helder samenvatten.

  79. Sinds iOS 8 lukt het niet meer om een foto of video te versturen met bv whats app je kan alleen video of foto toevoegen vanaf het kopje onlangs toegevoegd. Of zie ik iets over het hoofd.

  80. ‘t Is mij ook niet helder:
    Stel ik wil de functionaliteit van fotostream uit iOs 7 terug in iOs 8, dus in de app Foto’s (liefst in een aparte mapje, maar wel vanuit iedere app benaderbaar) de laatste 1000 gemaakte foto’s, eender of ik ze al heb gedownload of niet. Hoe doe ik dat?

    Ik heb geen zin om hier meer voor te gaan betalen, heb ook niet alle duizenden foto’s nodig, de laatste 100 zou ik ook al fijn vinden. Dus volgens mij doet iCloud ‘t niet voor mij.

  81. Persoonlijk vind ik de nieuwe situatie beter, maar je moet wel even wennen.
    Voorheen moest je door je hele camerarol zoeken naar een bepaalde foto en met meer dan duizend foto’s kostte dat wel even tijd.
    Nu weet je dat in het mapje ”Onlangs toegevoegd” je de foto’s van de afgelopen 30 dagen kan terugvinden, door rechtsboven zoeken te selecteren kan je gedetailleerd zoeken. Je kan zoeken op naam, datum of locatie. Zoek je bijvoorbeeld een foto uit juli 2013, vul je gewoon “juli 2013” in.
    V.w.b. de Mac nu even wachten voor de Yosemite update, hier zal alles duidelijker worden.

  82. Dit is je reinste waanzin !
    Ik ben nu al 2 dagen op zoek naar een foto waarvan ik zeker ben dat die op de iPhone staat.
    Ik heb in de verste verte geen idee meer wanneer die getrokken werd en nog minder waar…
    Maar ik wist em wel staan in mijn bibliotheek… Nu moet ik me door elke foto doorworstelen!

    waarom wordt ons niet de keuze gelaten hoe we met foto’s omgaan? Ik heb echt geen boodschap aan hoe ze bij Apple denken hoe het wel moet. Mij gaat het niet af !

  83. Fijn dat Apple dit zo doet…. Maar ik had verzameling foto’s op de iPad en iPhone voor een pagina, ik kan nu mijn foto’s niet meer benaderen… Is hier een oplossing voor ??

  84. @madhouseNL: Ik heb hetzelfde, en wat nu als ik de fotostream van in mijn geval iPhoto weer op mijn iPhone 5 wil kunnen zien??

  85. Kan iCulture niet gewoon Apple namens velen verzoeken de filmrol weer terug te plaatsen? Wat een toestand!

  86. Vóór ios8 was alles nog overzichtelijk…. Je had je filmrol en Fotostream. De filmrol kon je via fotolader op je iMac zetten en zelf bepalen welke je wilde bewaren en welke niet ( en misschien zelf in mapjes kon zetten). Met Fotostream kon je ook zelf bepalen op welke devies alles te zien was. Zo niet, dan verwijderde je de foto(‘s) toch….
    Nu bepaalt Apple wat er gebeurt met je foto’s. Wat momenten en gebeurtenissen ? Ik wil zélf bepalen welke zaken ik belangrijk vind.
    Op deze manier wordt het steeds meer een onvriendelijke gebruikersinterface terwijl alles zo simpel was….

    Ik denk dat er veel met mij de filmrol en “gewone” Fotostream terugwillen om zelf te kunnen bepalen wat ze willen met de foto’s in plaats van dat Apple bepaalt wat er met je (privé) opnamen moet gebeuren…..

  87. @Gonny: jij schrijft “Als je iOS 8 opstart en toegang wilt tot je fotocollectie, kun je de hiernaast afgebeelde waarschuwing voor iCloud-fotobibliotheek te zien krijgen. Het vervelende is, dat niet iedereen de optie te zien krijgt.”

    Ik krijg die optie niet te zien.
    Voor jou info: ik heb nog nooit gebruik gemaakt van fotostream en altijd mijn foto’s alleen lokaal opgeslagen op al mijn Apple apparaten. Synchroniseren deed (en doe ik nog steeds) via iTunes.

    Ik vermoed dat diegenen die fotostream ooit wel aan hebben gehad, of delen via iCloud al aan hadden staan, deze melding wel te zien krijgen.

  88. Als je iOS 8 opstart en toegang wilt tot je fotocollectie, kun je de hiernaast afgebeelde waarschuwing voor iCloud-fotobibliotheek te zien krijgen. Het vervelende is, dat niet iedereen de optie te zien krijgt.

    Is dit niet omdat je dan geen twee traps beveiliging hebt?
    Ik had dit eerst niet en kreeg die melding niet te zien. Nu heb ik wel die twee traps beveiliging en nu opeens zie ik het wel.

    Misschien dat dit er mee te maken heeft??

  89. Je bent geen foto’s kwijt wanneer je overstapt naar iOS8. Wel zie je alleen recente foto’s in de map “onlangs toegevoegd”. Alle foto’s die voorheen in je fotorol stonden zijn er nog steeds en zijn terug te vinden via de optie “foto’s” i.p.v. onder albums. Via “foto’s” kun je terug scrollen naar de datum waarop de foto is gemaakt.

  90. Hey na mijn update van ios8 heb ik al mijn fotos terug gekregen maar nu verwijderen mijn fotos vanzelf terwijl ik dat helemaal niet wil, oplossingen hiervoor?

  91. Sinds de update kan ik dus geen foto’s uploaden naar mijn facebook pagina. Heb de keuze uit 4 foto’s , raar, terwijl ik ook na de update foto’s heb gemaakt met mijn iphone en ipad, maar die zijn dan weer via facebook niet te vinden. Dacht eerst dat het aan facebook lag, of zou het toch Apple zijn?

  92. Klopt het dat de sorteervolgorde van eigen gemaakte mappen ook weer is veranderd? Alles staat weer compleet door elkaar.

  93. hoe kan ik er voor zorgen dat de plaatjes uit whatsapp NIET direct in mijn foto’s terecht komt, ik wil alleen foto’s die ik maak met mijn iphone in mijn foto album

  94. Origineel geplaatst door Flemmy
    En wat ik nu mis is een simpel chronologisch overzicht van de foto’s op m’n telefoon. Alles wordt onderverdeeld in ‘momenten’, terwijl die er helemaal niet zijn. In apple’s presentaties wordt de (voor hen) ideale situatie geschetst; prachtige foto’s van feestjes, verjaardagen, noem maar op. Bij mij zijn het gewoon random foto’s op straat, thuis, wat dan ook, die ik naar iemand toe wil sturen. En deze zijn nu dus echt onvindbaar geworden op m’n eigen telefoon. Ik ben absoluut niet blij dat de camera roll verdwenen is..

    Helemaal mee eens, ook ik heb hetzelfde probleem, erg jammer

  95. Bij mij werkt sinds gisteren foto stream maar af en toe. Foto’s op mijn iphone(6) komen niet meer op mijn iPad. Heel irritant. Van de foto’s die ik gisteren gemaakt heb komt er maar eentje op mijn iPad! Van morgen een foto gemaskt, die kwam er wel op!

  96. @Pieter: hier ben ik ook heel benieuwd naar! Als ik een foto maak wordt de teller van het aantal fotos met 2 verhoogd namelijk. Verwijder ik er 1 foto.. Wordt die uit beide mappen verwijderd, maar zakt de teller er maar met 1. Ik snap er niks van!!

  97. Nu de fotostream weg is, wil ik eigenlijk alleen de laatste 1.000 of van mij part de laatste 500 foto’s in de iCloud. In elk geval qua capaciteit binnen de 5GB gratis.
    Ik heb inmiddels meer dan 25.000 foto’s gemaakt. Meestal zet ik ze na een tijdje op de laptop en verwijder een deel, maar ik heb altijd nog wel zo’n 8.000 foto’s op de iPhone. En het aantal groeit.
    Als dat allemaal in de iCloud moet…moet ik maandelijks een behoorlijk bedrag betalen,mterwijl ik eigenlijk alleen maar wil dat de meest recente foto’s zowel op de iPhone als de iPad beschikbaar zijn. Dat wat ik ip beide wil bewaren, kopieer ik dan zelf naar de iPad-fotorol. Dat werkte goed.
    Nu koet ik dus een dure extra aanvulling op de iCloud betalen!? Belachelijk.
    En kan ik dan nog wel foto’s uit die iCloud verwijderen? Want anders wordt dat op den duur echt een gigabestand.

  98. Na de installatie van 8.1 werkt de camera niet op mijn iPhone 5s. Als ik een foto maak en hem wil terug zien in mijn foto’s heeft ie hem niet opgeslagen! Uiterst vervelend! Waar kan dit aan liggen?

  99. Heel irritant,

    Het lijkt erop alsof mijn fotostream alleen maar groeit dus het is wel leuk als hij het optimaliseerd maar als hij de bestanden niet goed verwijderd. Ik neem aan dat het mapje onlangs verwijderd bij Albums hetzelfde werkt als een prullenmand, dus als je daar handmatig alles verwijderd het ook echt weg is en niet nog voor 30 dagen alsnog onzichtbaar blijft. anders blijkt dat ik alleen een icoontje weggegooid heb. Het zal wel weer de zoveelste bug in iOS8 zijn. Als je eens weet hoeveel Apps er nog steeds crashen omdat ze (terwijl Apple beweerd dat ze het gefixed hebben) ze fotostream niet konden benaderen dan had je denk beter bij iOS7 kunnen blijven. Deze wijziging heeft zoveel problemen met zich meegebracht en dat zal nog lang duren voordat ze het opgelost hebben. Ik betreur het zelf dat ik overgestapt ben naar iOS8. Ik wist ook eerst niet waarom die browsers altijd eruit klapten als je een bestand probeerde te openen maar nu weet ik het.
    Ik zit nu met met 20 fotobestanden die een gebruik innemen van slechts 693MB. Heel leuk.

  100. Ik heb totaal een ander probleem. De update 8.1 wil ik graag uitvoeren maar er is te weinig opslag ruimte. Als ik nu bekijk waar dan zegt die dat de filmrol 8gb bevat aan fotos op de ipad.
    Ga ik naar fotos dan heb ik er maar 12 op staan. En de rest is dus onvindbaar. Kan iemand mij helpen ?

  101. @simondeGroot: goeie vraag
    Hoe kun je je foto’s in mappen op iPhone of gedeelde foto’s op icloud krijgen ?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.