iOS 15 features

Reacties voor: Is jouw iPhone geschikt voor iOS 15? En welke iPads krijgen iPadOS 15? Check het hier!

Welke toestellen krijgen dit najaar iOS 15 en iPadOS 15? Apple heeft de geschikte apparaten aangekondigd. Bekijk hier of jouw iPhone en iPad geschikt zijn voor de nieuwe software.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Jammer mocht het waar zijn, ben nog tevreden met mijn 6s. Alleen de batterij gaat soms snel leeg. De iPhone 6s krijgt vast nog beveiligingsupdates net als de 5s en 6. Ben nog wel van plan langer iPhone 6s te gebruiken, ook als die geen iOS 15 krijgt.

  2. (Red.) iPhone SE 2020 ontbrak per abuis in de lijst van mogelijk geschikte modellen.

  3. Logische stap. iOS 14 was niet meer dan een verlenging en software verbetering van iOS 13, met hier en daar wat nieuwe functies zoals winches.

    De iPhone 6s en SE zijn behoorlijk op leeftijd, en met software die meer eist van de hardware zal de A9 het nogal zwaar krijgen.

    En de toestellen zijn al bevoorrecht dat ze zo lang mee konden.

  4. @Y: Dat heeft natuurlijk verschillende redenen, de batterij kan oud zijn.
    Maar de grootste reden IOS en apps worden groter en zwaarder, waardoor de batterij meer en meer te doen heeft.

    Hierdoor zal ook een nieuwe batterij vaak niet snel helpen meer, of misschien voor korte duur.
    Als je er alleen mee belt zal allemaal mee vallen, mocht je wel wat apps gebruiken is een iets nieuwere iphone wel wat verstandiger(Ligt er aan hoe lang je deze uiteraard ook heb).

  5. @Y: zit nog op de iPhone 6! Maar dit jaar ga ik wel voor een iPhone 13 😉

  6. @Dennis: Heb vorig jaar de batterij vervangen. Maximumcapaciteit is nog 100%, al zegt dat natuurlijk niet dat de batterij nog goed is. Heb de iPhone 6s vrijwel de hele dag op energiebesparingsmodus staan, scheelt wel. Heb de 6s bijna 4 jaar.

  7. @Y: Energiebesparende modus heeft alleen nut als je hem bijna niet gebruikt, anders blijft de iphone zich zelf onder klokken dan weer sneller klokken om performance te kunnen geven.
    Nou na 4 jaar is toch best knap dan heeft die zijn centjes best opgemaakt, en zal die je het heus niet kwalijk nemen als je een iets nieuwere koopt :).

  8. @Dennis: Als ik mijn iPhone niet op energiebesparingsmodus zet, dan gaat ie veel sneller leeg en wordt de iPhone bij weinig gebruik al snel warm. Vandaar dat ik de iPhone de hele dag op energiebesparingsmodus heb staan.

  9. De bron die dat beweerd kan ik ook zijn. Je kunt de klok er redelijk gelijk op zetten, alleen nu en dan heeft een toestel een extra jaar verder is het gewoon duidelijk. Je kunt makkelijk 1-3 iOS versies achter lopen, je krijgt beveiligings updates en er zijn maar weinig apps welke perse de nieuwste iOS versie nodig hebben, gemiddeld lopen ze 2 versies achter. Verder mag je vaak een oude door gebruiken wanneer je m al gebruikte. Dus weinig problemen voor de 6s en SE de komende jaren. De 6 en 5s daarentegen werken nu wel echt naar hun eind toe.

  10. Voor de 2017 iPad is het wel wat snel. Denk trouwens dat mijn 2018 in 2022 nog wel mee gaat want zelfde a10 als de 2019 , en de 2019 al stoppen in 2022 kunnen ze niet maken , kan de ‘18 ook gewoon mee.

  11. @Y: Dan is die toch een beetje aan het opraken wellicht, als die warm wordt is Toch geen goed teken.
    Misschien zou je nog wat instellingen kunnen aanpassen, genoeg die hun mobiel zo met alle instellingen uit de box gebruiken.

    Ik kijk alles na pas aan wat ik niet wil bij elke app, dus achtergrond gebruik, notificaties etc.

    Maar goed nog netjes dat die zo lang nog doet, heb zelf nog de kleinere variant SE voor werk en doet ook nog.

  12. @Leo: Lijkt mij ook een beetje snel en ik hoop het niet, ik heb met kerst juist mijn oude 2017 iPad aan me stiefmoeder gegeven.
    Die liep nog met 1 of andere oude Samsung tablet te klooien, en ze is er nu super blij mee(1ste iOS ervaring voor haar).

    Goed betekend niet dat die direct afgeschreven is, maar het is pas een paar jaar oud.
    De 6s en SE zijn zeker afgeschreven en op nu, is leuk als je alleen nog eens belt en 1 of 2 whatsapp ofzo verstuurd per dag.

    Het is ook niet erg die toestellen zijn al vrij oud, en rijp om museum in te gaan en geen nieuwe iOS meer te krijgen(alleen eventueel eens een bug fix).

  13. @Dennis: ik heb een SE, de eerste 2 jaar na het stoppen kunnen ze nog redelijk volwaardig mee omdat beveiliging wel door gaat en je zelden de nieuwste iOS nodig hebt . Uiteindelijk wil ik een mini, 12 mini of 12s /13 mini. Prijzen moeten eerst zakken, gebruikt moet te koop zijn , daar wacht ik nog op. Ook wil ik wel weten nog wat de 12s meer kan en heeft of juist niet meer heeft ( lightning) om de keuze te maken. Onderschat niet wat de oude se nog kan , ik draai er muziek van in bijv de auto met Bluetooth, gebruik Apple Pay, de app van mijn werk bij de post ( pakjes scannen ed) bankier erop heb gekoppeld met mijn Apple Watch etc in lijnen kan hij alles wat de 12 kan op wat specifieke minder belangrijke dingen na, zoals allerlei foto mogelijkheden. Darkmode heeft hij ook nog gekregen en de Widgets en de app bibliotheek

  14. @Leo:

    Klopt ook wel ze zijn ook niet per definitie afgeschreven voor iedereen, maar als je een beetje gebruik maakt van de mobiel wel.
    Dan gaat de batterij het gewoon allemaal niet meer aan kunnen, doordat ook apps groter / zwaarder worden en de telefoon dus harder moet werken.

    Als die grootste deel van de dag de mobiel gewoon in je broek heb, en eens een whatsapp ofzo checkt verder niet is prima.
    Als je hem wel een beetje of veel gebruikt best snel leeg gaan, is dat voor jou geen punt oke ook prima.

    En met best snel leeg zeg ik misschien de dag nog niet eens halen, of aan einde van de dag wellicht aan de lader.
    Mijn 11 pro max doet 2 tot 3 dagen met de batterij, dus 1 dag of minder is gewoon in mijn ogen al snel leeg.

  15. @Dennis: ja die grote toestellen hebben betere accu’s, ik ben gewend elke dag te laden . Dat moet gewoon met de kleine , als je t gewend bent is dat ook geen probleem. Daarom zou ik ook geen probleem hebben met de 12 mini, is alleen maar beter. Als jij een 12 mini neemt valt het je tegen. Een accu wissel kan uiteraard ook, maar ik denk niet meer dat ik dat nog ga doen met de SE. En dan heb je nog geen dagen stroom in je toestel . De watch elke dag moeten opladen vind ik vervelender dan de mobiel. Ben veel thuis en dan leg ik m even aan t kabeltje.

  16. (Red.) We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.

  17. Origineel geplaatst door Leo
    Voor de 2017 iPad is het wel wat snel. Denk trouwens dat mijn 2018 in 2022 nog wel mee gaat want zelfde a10 als de 2019 , en de 2019 al stoppen in 2022 kunnen ze niet maken , kan de ‘18 ook gewoon mee.

    Het is zeker wel wat snel voor de iPad 2017. Zeker als je bedenkt dat hij tot in 2018 is verkocht. Veelal aan scholen en studenten.
    Ik denk daarom dat hij nog wel ge-update wordt.
    Hij heeft net als de iPhone 7 en 8 ook maar 2GB ram.

  18. Origineel geplaatst door Leo
    Voor de 2017 iPad is het wel wat snel. Denk trouwens dat mijn 2018 in 2022 nog wel mee gaat want zelfde a10 als de 2019 , en de 2019 al stoppen in 2022 kunnen ze niet maken , kan de ‘18 ook gewoon mee.

    Origineel geplaatst door Marc
    Het is zeker wel wat snel voor de iPad 2017. Zeker als je bedenkt dat hij tot in 2018 is verkocht. Veelal aan scholen en studenten.
    Ik denk daarom dat hij nog wel ge-update wordt.
    Hij heeft net als de iPhone 7 en 8 ook maar 2GB ram.

    Het kan ook betekenen wat iPadOS meer power gaat vragen dan iOS

  19. Ze praten anders altyd van 5 jaar updates maar de 2017 iPad haalt dat niet als het klopt. Lijkt mij eigenlijk ook , in reactie op hier boven

  20. Als de iPad 2017 geen IOS 15 krijgt, is dat niet conform de toezeggingen van Apple over de termijnen waarin een apparaat voor nieuwe IOS versies in aanmerking komt. Als dat echter zo blijkt te zijn, heb je als iPad2017 gebruiker geen middelen om je daar tegen te verzetten. Als Apple-gebruiker ben je voor 100% afhankelijk van wat Apple doet………..

  21. Het “slechte nieuws voor eigenaren van de vier jaar oude iPad 2017” en ook IPad Mini 4 (heb ik) valt wel mee toch? Je krijgt gewoon nog jaren updates op de huidige iOS versie. En zoals ik het zie is iOS en iPadOS volwassen en wel zo beetje uitontwikkeld: echt baanbrekende nieuwe zaken zie ik al een paar jaar niet meer. En dat is ook goed en mooi want dan kun je lekker lang gebruik maken van je spullen, zonder “gedwongen” te worden iets nieuws te kopen 😀.

  22. @Leon: ja en nee. De mini 4 heeft idd lang genoeg updates gehad, de 2017 niet. En inderdaad dan krijg je nog jaar of drie misschien 4 beveiligings updates maar je zit wel in een spiraal 🌀 naar beneden, vooral vanaf het derde jaar dat je geen echte goede updates meer krijgt begin je er meer en meer tegen aan te lopen dat je apps niet meer kunt downloaden. Met hun nieuwe systeem van twee jaar lang dezelfde chip gebruiken is het nu ook sterk aan te raden in het jaar te kopen dat er weer een nieuwe chip in zit, om het iPad 2017 effect wat te voorkomen. Want de ‘18 en ‘19 zullen in hetzelfde jaar stoppen qua updates dat kun je tevoren voorspellen. ( iPad mini 2 en 3 ook tegelijk iPad 2 en 3 ook tegelijk, en ook dat zag ik aankomen)

  23. Ongelooflijk! Geen afvallers, dit is wel echt heel bijzonder in 2019 zat men al vd SE gaat afvallen nou ik is die al twee jaar verder. Dan weet ik 1 ding praktisch zeker de watch drie gaat ook door! Dat zou heel apart zijn dat die dan ging afvallen terwijl ze m nog verkopen en dan die oudere apparaten nog wel updates…..( ik had t toen nog niet gelezen , nu wel idd de watch 3 gaat mee logisch ook , hij wordt nog verkocht en het zou raar zijn met die oude apparaten die allemaal nog meegaan en de de watch 3 plots niet)

  24. Ipad 5th generation
    En hij downloadt het gewoon

  25. De oude SE en de 6s gaan dus nog steeds mee, aan de 1ne kant heel netjes.
    Maar aan de andere kant hadden ze ook wel eens kunnen laten vallen, sowieso vond ik de vernieuwingen heel erg karig.

    Heb idee dat er vanaf volgend jaar in 1 keer ene grote drop komt van ondersteunende devices, de 6s/6s plus, oude se, iphone 7 wellicht met de plus, ipad air 2/ ipad 2017 en een mini wellicht.
    De vernieuwingen waren eigenlijk te klein om een generatie niet meer mee te laten doen, zal wellicht oo kdoro Covid gekomen zijn niet echt grote wijzigingen gekomen zijn.

    Alleen beetje deel van alles met elkaar etc, ben daarom ook wel beetje teleur gesteld in IOS15 tot nu toe.

  26. Ik vind dit toch wel heel netjes van Apple, toestellen uit 2015 nog gewoon een update geven tot Q3-2022, ofwel 7 jaar volledige ondersteuning. Welk smartphone merk doet dit nu nog meer?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.