instagram bol plaatje

Waarom je opeens Instagram-volgers bent kwijtgeraakt

Ben je Instagram-volgers kwijtgeraakt? Het kan te maken hebben met een opruimactie, waarbij nepaccounts en spamaccounts zijn verwijderd.

instagram bol plaatjeInstagram heeft een grote schoonmaak gehouden, waarbij miljoenen spamaccounts zijn verwijderd. Gebruikers reageerden woedend: zij zagen hun aantal volgers opeens drastisch dalen.

Is het aantal volgers op je Instagram-account opeens afgenomen? Dan kan dat te maken hebben met deze opruimactie. Een week geleden beloofde Instagram dat ze spamaccounts zouden gaan opschonen. Die accounts zouden al langere tijd zijn geblokkeerd, maar werden nog wel meegeteld. Hoeveel accounts er zijn verdwenen is niet bekend, maar het moet gaan om miljoenen. Het officiële account van Instagram zelf verloor maar liefst 18,9 miljoen volgers, bijna 30 procent van het totaal. Andere grote verliezers waren Justin Bieber (3,5 miljoen minder), Kim Kardashian (1,3 miljoen) en Beyonce (800.000).

Uit reacties op Twitter blijkt dat veel gebruikers niet weten waarom ze opeens honderden tot duizenden volgers zijn kwijtgeraakt. Terwijl Instagram het nog zo duidelijk had aangekondigd, op het moment dat ze de mijlpaal van 300 miljoen gebruikers haalden. “Het aantal gebruikers groeit nog steeds”, schrijft Instagram op haar blog. “Daarom is het van belang dat we de authenticiteit bewaren. We doen er alles aan om Instagram vrij te houden van nep- en spamaccounts. Er zullen daarom veranderingen in je aantal volgers kunnen zijn.” Maar die boodschap had de klagers nog niet bereikt.

Boosheid over kwijtgeraakte Instagram-volgers

Hieronder zijn een paar typische reacties te zien: “We moeten allemaal Instagram ontvolgen, zodat ze ook weten hoe dat voelt!” en het ietwat naïeve: “Laten we allemaal elkaar gaan volgen, zodat we onze volgers terugkrijgen!”

instagram purge

Boosheid heeft echter geen zin: alle accounts die zijn weggegooid waren nep of inactief. Het waren geen mensen die daadwerkelijk interesse toonden in jouw foto’s of die zelf iets te melden hadden. De percentages die Instagram noemt zijn vergelijkbaar met nepaccounts op andere sociale netwerken.

De top 100 van grootste verliezers raakte tussen de 2 tot 8 procent van de volgers kwijt. In onderstaande interactieve infographic is te zien wie dat zijn:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2014, 10:37
Categorie Apps
Onderwerp instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.