Reacties voor: In App Purchase (kopen in programma’s) nu ook in gratis iPhone-applicaties

Apple heeft voor ontwikkelaars de deur opengezet voor gratis applicaties met In App Purchases. Daarmee wordt het mogelijk om te stoppen met Lite-versies. Gebruikers downloaden een gratis app en krijgen via een In App Purchase toegang tot de volledige functionaliteit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 41 reacties

  1. ..Of gratis demo’s waar je het volledige spel per level moet kopen..:S
    de prijzen worden hier wel ondoorzichtig van en lastig vergelijken, tabje betaalt en gratis is dan ook niet meer echt van toepassing!

  2. Jammer jammer jammer.

  3. Voor ontwikkelaars is dit een goede kans om je producten mooi weg te zetten in de markt. Ik ben echter wel volkomen met Gonny eens dat de markt hierdoor overspoeld kan raken met niets zeggende applicaties waarbij de ware aard pas naar boven komt nadat je content hebt aangeschaft.

    Echter zit er ook een keer zijde aan. Nets als bij betaalde applicaties zal apple (vermoedelijk) ook hier streng gaan controleren op standaard aangeboden content. Bij het aanbieden van in-app purchases dient er immers ook content aanwezig te zijn (hoe nihiel dan ook). De stap om gratis applicaties weg te geven en daarbij doorberekenen voor content is niet veel anders. Het grote pluspunt hierin is dat de drempel tot aanschaf van de daadwerkelijke applicatie voor de gebruiker verlaagd wordt.

    Al met al is dit een terechte zet vanuit apple die een hoop ontwikkelaars en gebruikers ten goede zal komen.

  4. Goed ding. Eindelijk afgelopen met een lite en een echte versie.

    En hopelijk ook een einde aan al die punten die je kunt kopen voor dat maffia spel enzo.

  5. Gratis betekend gewoon min of meer, eigenlijk, geheel, nopppes, nada, nix, never,niet………………… Dat je er 0,= voor betaald! “betaald word hier bedoeld met gratis!”

  6. Geen mailtje van apple op mij account???

  7. Ik zie er mijn twijfels over slechte toelatingen van apple dat er een hoop troep bij komt. Maar kan er nog nie over spreken als het nog kier gebeurt is. Maarja waar hebben we dadelijk betaald en gratis nog voor als iedereen overstapt naar deze functionaliteit?

  8. Ik vindt het niet erg. Zolang het maar duidelijk in de artikel omschrijving staat na hoeveel tijd je moet betalen, hoeveel je moet betalen en, als je om de zoveel tijd moet betalen, en wanneer.
    Dit is namelijk wel wettelijk verplicht.

  9. Ben benieuwd naar het effect. Op zich een goede zet, maar ben wel een beetje bang dat er een stroom van “gratis” apps komt waar je na installatie pas achter komt dat je er pas wat aan hebt nadat je $$$ in app betaald hebt.

  10. Dit vind ik echt nergens opslaan, er werd beloofd dat gratis gratis was!

    Nu maar hopen dat je dit ook kan fixen met een jailbreak, kga echt niet voor spelletjes betalen!

  11. Zeer telleurstellend. Hier gaan ze denk ik nog welop terug komen. Want dit gaat natuurlijk misbruikt worden!!

  12. Nog een reden om je iPhone te jailbreaken!

  13. @Thomas11NL: Waarom zou je niet voor een spelletje betalen? Ontwikkelaars hebben er tijd en moeite aan besteed. Relatief vragen ze nog steeds weinig geld…

  14. Origineel geplaatst door Thomas11NL
    Dit vind ik echt nergens opslaan, er werd beloofd dat gratis gratis was!Nu maar hopen dat je dit ook kan fixen met een jailbreak, kga echt niet voor spelletjes betalen!

    Zo jong, en dan al stelen?

  15. Ik vind dit erg jammer. Door de in app purchase heb je na een betaalde app nog steeds niet de volledige app. Waar je in os 2.x wel zeker van was. Ontwikkelaars worden alleen maar gieriger hierdoor… Als het nu ook in de gratis apps komt word het al helemaal overspoeld door rommel…

    Gewoon jammer.

  16. Origineel geplaatst door Thomas11NL
    Dit vind ik echt nergens opslaan, er werd beloofd dat gratis gratis was!Nu maar hopen dat je dit ook kan fixen met een jailbreak, kga echt niet voor spelletjes betalen!

    Nee, waarom zou je dat voor spelletjes doen. Doe ik al jaren bij de bakker en de slager bij mij om de hoek ook niet. Ik ben toch gek om te betalen voor wat andere mensen maken.

    Of heet het dan stelen. 😉

  17. Origineel geplaatst door Thomas11NL
    Dit vind ik echt nergens opslaan, er werd beloofd dat gratis gratis was!Nu maar hopen dat je dit ook kan fixen met een jailbreak, kga echt niet voor spelletjes betalen!

    ik hoop dat jij ook gratis gaat werken dan heb ik wel een baan voor jou. Ga echt niet betalen voor jouw arbeid.

  18. Apple spreekt zichzelf nu tegen. Ik hoorde Scott Forstall nog zeggen op de keynote dat Apple Inc. dat beslist niet wou toestaan vanwege de daardoor – en in dit artikel genoemde – reden.

    Eerst maar eens zien hoe het loopt.

  19. Ik zal het eerst even aanzien wat de gevolgen hiervan zijn. Maar misschien is het inderdaad een mooi moment om dan eindelijk mijn 1,5 jarige legale iPhone te gaan jailbreaken. Als ik zie wat ik allemaal mis loop en te veel betaal.. Ik vind het niet erg om voor een game of applicatie te betalen. Ik heb er dan ook al genoeg gekocht. Maar de prijzen zijn tegenwoordig van de zotten. We worden helemaal uitgeknepen!

    Net als die TomTom standaard + app. Voor 175 euro heb je een XL TomTom navigatiesysteem met de kaarten van ruim 40 landen, die je ook nog eens aan je vriendin zou kunnen uitlenen. En dan heb je niet eens de bijkomende ellende van een fix die niet kan worden gevonden als de iPhone van de standaard afgaat etc.

    Nu Apple geld geroken heeft ontwikkeld het zich steeds slechter. De eerdere Apple eigenschappen zijn allang verdwenen. Onwijs veel bugs in de software, veel te snelle onveilige releases. Alles maar proberen op te kopen zodat het mee kan spelen met de grotere bedrijven. Daar Microsoft zich probeerd te verbeteren en de ontwikkelingen daar een enorme positieve wending hebben gekregen, lijkt Apple de vervallen rol van Microsoft te hebben overgenomen. Erg jammer..

  20. Neem nou Layar. Het had je 2,39 gekost voor alles wat nu gratis beschikbaar is, puur en alleen omdat men later ook premium-layars wil aan kunnen bieden.

    Het voorbeeld waarom ik dit een goeie verandering is.

  21. @ Philip Plotnikov (Moop.me)

    Of dit een goede ontwikkeling is voor de ontwikkelaars betwijfel ik ook heel sterk. Je zult zien dat alles gratis wordt, behalve de top applicaties van EA etc. Er is al zo onwijs veel troep in de App store, dit zal alleen maar erger worden en de applicaties zullen nog moeilijker te onderscheiden zijn. Ik wens je veel succes, maar ik zal geen in App purchases gaan doen..

    Je koopt toch ook geen game in de winkel voor 5 euro waarna je thuis je playable character en de levels moet gaan kopen?! Belachelijk.. Daar de abbonementen steeds meer aan banden gelegd wordt introduceert Apple er met de in app purchases gewoon weer een paar duizend bij. Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben met de aanschaf van een applicatie, zonder dat ik daar vervolgens iedere week weer voor moet betalen om de App te kunnen blijven gebruiken.

  22. Waarom doet iedereen zo negatief? Je ziet het duidelijk door een soort knop dat er inapp purchases zijn, en het is minder erg als je een gratis applicatie download om er achter te komen dat je nog moet betalen om iets te doen dan dat je daar achter komt bij een betaalde app!

    Daarnaast moet ttr3 dus gratis worden, want ze zeiden steeds dat ze het het liefst gratis spilden maken. Maak maar waar dan!

  23. Ik heb nog geen e-mail van Apple gehad, maar kon de optie “free” gewoon activeren na het accepteren van de nieuwe overeenkomst.

  24. Weet iemand hoe dit It met meerdere devices? Ik heb hier een iPhone en een iPod touch waarop ik tot nu toe zonder problemen gekochte applicaties kon gebruiken.

    Kan ik een in-app purchase gedaan op mijn iPhone ook weer gratis installeren op mijn touch (alsnhet niet gaat om verbruiksartikelen zoals
    munitie)?

    En hoe werkt dit met back-UPS of het verwijderen van een app en m later opnieuw installeren ?

  25. Origineel geplaatst door Larss
    Weet iemand hoe dit It met meerdere devices? Ik heb hier een iPhone en een iPod touch waarop ik tot nu toe zonder problemen gekochte applicaties kon gebruiken. Kan ik een in-app purchase gedaan op mijn iPhone ook weer gratis installeren op mijn touch (alsnhet niet gaat om verbruiksartikelen zoals
    munitie)?

    Ja!
    In tegenstelling tot muziek kun je apps en non-consumable in-app aankopen altijd opnieuw downloaden.

  26. An sich een goede zaak, ben ook een beetje moe van de lite-versies. Maar Apple moet hier goed toezicht op houden, zorgen dat Apps niet hun functionaliteit verliezen zonder vervolgaankopen. En bovenal aangeven dat een App in-app purchases huist (heb dit tot nu toe nog niet gezien).

  27. Ik herinner me dat tijdens de OS3.0 conference werd gezegd “Free apps will stay free.”
    O rly?

  28. Waarom wordt iedereen moe van lite-versies? Niemand verplicht je iets toch? De mensen die wel eerst een lite willen proberen krijgen straks een lege huls met om de haverklap een melding. Ik geloof niet dat iemand daarop zit te wachten. Ga er maar vanuit dat dit weer tot het kleinste hoekje van de regelgeving misbruikt gaat worden. Too bad.

  29. Ik heb er geen probleem mee zolang In-App Purchases goed herkenbaar zijn en niet misbruikt worden om überhaupt enige functionaliteit te ontvangen.

  30. Ik vind het een goede ontwikkeling. Ik snap dat je als gebruiker wat sceptischer bent, en ik hoop dat het niet misbruikt gaat worden.
    Maar het biedt ontwikkelaars wel extra mogelijkheden, zo hoef je niet een lite versie uit te brengen, hoef je geen functies te bouwen die data van een lite versie naar een pro versie migreren.

    Je kunt nu een applicatie maken met basis functionaliteit, en met een abbonnement extra diensten aanbieden, zonder dat je voor de basis versie ook nog moet betalen.

  31. Het kan zeer meer duidelijkheid bieden; nu zie je vaak dat een voorheen gratis app uitgekleed wordt en lotseling “Lite” heet waarna je de betaalde apart kunt aanschaffen. Dat is ook geen fantastische klantervaring.

  32. Misschien dat tap tap 3 nu toch gratis word dan 🙂

  33. Maar betekend dit nu, dat als je een gratis versie installeert dat het mogelijk is dat je die pas kan gaan gebruiken als je in-app iets moet kopen om het te gebruiken?

  34. Gelukkig maar dat je kunt zien wat voor In-App-Purchases er worden aangeboden, voordat je de app download.

  35. Origineel geplaatst door PuddingNL
    Maar betekend dit nu, dat als je een gratis versie installeert dat het mogelijk is dat je die pas kan gaan gebruiken als je in-app iets moet kopen om het te gebruiken?

    Dat is een mogelijkheid, en voor sommige toepassingen is dat ook het meest logische.
    Maar om zo’n app aantrekkelijk te maken zal de developer daarnaast ook gratis content moeten aanbieden.

  36. Ik hoop dat ze een waarschuwing laten voorafgaan bij het installeren, iets van:

    Let op: deze applicatie bevat In App Aankopen ofzo …

  37. Voortaan zul je tweemaal moeten kijken of er bij een gratis app toch niet een (betaal)addertje onder het gras schuilt

    Wat dacht je van gratis applicaties met weining inhoud die vol zitten met reclame die wordt opgehaald via je 3G verbinding. Net als “Deze applicatie wil gebruik maken van uw positie” zou dit ook voor de internet verbinding moeten gelden of heb ik iets gemist (behalve dan je telefoon in vliegtuig modes zetten)?

  38. Slechte ontwikkeling.

    Ik kan me voorstelling dat dit een zege is voor de ontwikkelaars ivm het indienen van een app.
    En ook voor de gebruiker die dan eerst een app van proberen. Maar zoals hierboven in een aantal reactie wordt aangeven dat je overspoelt kan worden met ‘gratis’ onzin apps terwijl die er al genoeg zijn.
    Ik hoop dat het goed werkt maar mijn twijfels zijn groot.

  39. Bron Nu.nl

    Apple boort nieuwe inkomstenbron aan

    AMSTERDAM – Het wordt mogelijk om aankopen te doen binnen gratis iPhone-applicaties. Zo kunnen gebruikers van een probeerversie bijvoorbeeld upgraden naar de volledige editie, of extra levels in een spelletje kopen.

    Apple heeft ontwikkelaars van iPhone Apps donderdag een e-mail gestuurd waarin de nieuwe mogelijkheid wordt aangekondigd, zo meldt de Wall Street Journal.

    s.v.p. geen complete artikelen van andere bronnen kopiëren. A) Het is niet netjes en B) Het kan ons in problemen brengen.

  40. Nou dat wordt de gratis applicaties, die ik geinstalleerd, maar niet meer updaten.. Straks moet je opeens betalen voor shazaam, Telegraaf enzo

  41. Wel goede zaak. Kwaliteit sorteert zichzelf toch wel uit en uit de reviews zal wel blijken of er misbruik van gemaakt wordt… Lege app: lage score.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.