iMovie op de iPhone (workshop voor beginners)

Workshop voor iMovie op de iPhone. Met deze app kun je video's direct op de iPhone bewerken. Het is een 'Lite-versie' van iMovie zoals de meesten dat uit Apple's iLife zullen kennen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iMovie workshop.iMovie is onlangs gelanceerd als oplossing om video’s op de iPhone te bewerken. De app kost $4,99 in de Amerikaanse App Store en is een kleine variant van de desktopvariant uit het iLife-pakket. De app is niet zo intuïtief als je van Apple gewend bent: sommige opties zijn alleen te vinden als je op het juiste moment op het scherm tapt. Deze workshop voor beginners legt uit hoe het werkt.

Net als op de desktop werkt iMovie met projecten: voor elk nieuw filmpje moet je een project aanmaken. Een project kan bestaan uit meerdere videofragmenten en foto’s, die je achter elkaar hebt gezet. Er zijn thema’s om je project een wat professionelere uitstraling te geven en er is achtergrondmuziek mogelijk.

Project aanmaken

We beginnen met het aanmaken van een project. Bij het opstarten van de app druk je op het plusteken om een nieuw project aan te maken. Vervolgens ben je verplicht om een thema te kiezen. Je hebt keuze uit 5 thema’s: Modern, Helder, Reizen, Speels en Nieuws. De themamuziek is optioneel.

Daarna is het tijd om wat videofragmenten en foto’s toe te voegen. Er zijn twee mogelijkheden: met de knop linksonder voeg je reeds bestaande videofragmenten in en met de knop rechtsonder maak je een nieuw filmpje.

Het toevoegen van video’s en foto’s werkt trouwens alleen als je de locatiebepaling voor iMovie hebt ingeschakeld. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit noodzakelijk is. Het inschakelen doe je door iMovie te verlaten en naar Instellingen > Algemeen > Locatievoorzieningen > iMovie te gaan. Vervolgens kun je je eerste filmpje toevoegen.

Fragment bewerken

Na het toevoegen van een of meer videofragmenten kun je de eigenschappen ervan aanpassen. Onderin het scherm verschijnt de tijdbalk, met de verschillende fragmenten achter elkaar. Met je vinger kun je een fragment uit de tijdlijn slepen, om het fragment te verwijderen. Dubbeltap je op een fragment onderin het scherm, dan verschijnt de pop-up ‘Fragmentinstellingen’ onderin het scherm. Hier kun je de titelstijl, locatie en audio aanpassen.

Titelstijl is een tekstlaag die over het filmpje wordt geprojecteerd. Het uiterlijk is afhankelijk van het gekozen thema: bij het blauwe nieuwsthema krijg je ook een blauwe titelstijl te zien. Je hebt keuze uit Geen, Begin, Midden of Einde. De tekst voer je in via het schermtoetsenbordje.

Een andere belangrijke bewerking is het bijknippen (croppen) van de fragmenten. Dit doe je door eenmaal kort op het fragment in de tijdlijn te tikken. Er verschijnen dan twee gele bolletjes die je naar links en rechts kunt slepen (zie hieronder). Helaas is de controle daarbij niet erg nauwkeurig. Een ander minpunt is dat je een fragment niet kunt splitsen. Wil je meerdere fragmenten uit hetzelfde filmpje gebruiken, dan zul je het filmpje dus meermaals moeten toevoegen. Daarna kort je de filmpjes steeds in tot het gewenste fragment.

iMovie bijknippen

Het toevoegen van foto’s gaat op dezelfde manier als het toevoegen van videofragmenten. Standaard wordt een foto 2 seconden getoond. Wil je dat een foto wat langer in beeld blijft, dan kun je met de croptool (de gele bolletjes) het fragment langer rekken. Bij het invoegen van meerdere videofragmenten en foto’s zorgt iMovie automatisch dat er overgangseffecten worden toegevoegd. Standaard staat dit ingesteld op overvloeien (1 seconde). Dubbeltap je op het ‘vlindertje’ dan verschijnen de instellingen voor de overgangseffecten. Je kunt hier kiezen uit drie opties voor de overgangen: Geen, Overvloeien en Thema. Dit laatste is een overgangseffect in de stijl van het gekozen thema. De duur van het overgangseffect is 0,5, 1,0, 1,5 of 2,0 seconden. Aan het einde van de tijdlijn staat aangegeven hoe lang je filmpje in totaal duurt. Wil je je video naar YouTube exporteren, dan is een lengte van niet meer dan 10 minuten aan te raden.

Project opslaan en uploaden

Ben je klaar, dan zie je bovenin het scherm twee knoppen: een pijltje om een voorbeeld van het filmpje te bekijken. En een document met een sterretje, waarmee je terug kunt gaan naar het overzicht met projecten.

Op dit projectenscherm zie je linksonder het bekende icoontje met pijltje waarmee je content kunt delen. Tik je daarop, dan krijg je de optie om het exportformaat te kiezen: normaal (360p), groot (540p) of HD (720p). De video wordt daarna geëxporteerd. Dat kan bij een lange video aardig lang duren: een filmpje van 30 seconden duurde in HD-formaat toch zo’n 20 seconden om te exporteren. De video is daarna geëxporteerd naar de fotorol.

De volgende stap is eigenlijk de gebruikelijke methode om video’s te uploaden. Hiervoor ga je naar de fotorol, waar je de video kunt versturen per e-mail of MMS. Opsturen naar MobileMe en YouTube kan ook.

Heb je eenmaal je filmpje gemaakt, dan kun je later nog allerlei aanpassingen doen. Je kunt bijvoorbeeld de standaard meegeleverde themamuziek vervangen door je eigen muziek of de muziek bij bepaalde fragmenten uit te schakelen. iMovie zorgt automatisch voor een (niet nader instelbaar) fade-effect. Het wijzigen van de overgangseffecten, bijknippen van fragmenten of vervangen van fragmenten is ook mogelijk. Vervolgens maak je weer een nieuwe export. Het exporteren van een filmpje van 2 minuten duurt ongeveer 1 minuut.

Wat niet mogelijk is, is het invoegen van een mooie aftiteling of het toevoegen van gesproken commentaar. Het regelen van het videogeluid versus de achtergrondmuziek is ook niet te regelen. Een belangrijk ander aandachtspunt is de kwaliteit van de video’s. Want zelfs als je voor HD-kwaliteit hebt gekozen, zul je zien dat de video bij het uploaden naar MobileMe en YouTube uiteindelijk van mindere kwaliteit is. De enige manier om de volledige kwaliteit te handhaven, is het kopiëren van de iPhone naar de desktop, via iTunes of iPhoto.


Het eindresultaat op YouTube

Conclusie

iMovie exporterenHet bewerken van een video op een iPhone-scherm is natuurlijk priegelwerk. Vandaar dat Apple er waarschijnlijk voor gekozen heeft om het aantal functies relatief beperkt te houden. Met een paar stappen kun je een aardig filmpje samenstellen, al zul je wel steeds vastzitten aan de 5 thema’s die Apple meelevert. En het bijsnijden van de fragmenten vergt ook wat handigheid. Maar als je wat oefent kun je toch best aardige filmpjes maken, zoals je eerder met de vakantievideo van Parijs hebt kunnen zien. Verwacht voor $4,99 geen professioneel videopakket, maar een handig hulpje om je vrijetijdsvideo’s een nét iets fraaier uiterlijk te geven. Als je eenmaal de weg weet in de applicatie, maak je in een paar minuten een leuk filmpje.

Downloaden: iMovie ($4,99, voorlopig alleen US App Store)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juli 2010, 16:11
Categorie iDevices
Onderwerpen imovie, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.