Reacties voor: ‘iMessage is de doodsteek voor BlackBerry’

Het gaat slecht met BlackBerry's fabrikant RIM en Apple's net geïntroduceerde iMessage zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor RIM. Het aandeel van het Canadese bedrijf stortte 37 procent in.
Lees het complete artikel → ‘iMessage is de doodsteek voor BlackBerry’
Bart Breij -

Reacties: 52 reacties

  1. Dit snap ik totaal niet. De iPhone ondersteunt nog steeds geen BBM. Rare gedachtegang van Cult of Mac.

  2. @Marco – Waarom zou iPhone BBM ondersteunen? BBM gaat over speciale servers waar je extra voor betaald dus weet niet wat jou redenatie is voor BBM op iPhone? Zou jij 5 euro extra op je abbo betalen voor BBM?

  3. ik blijf toch mijn blackberry gebruiken
    en trouwens een bb is tussen 139 en 450 en
    een iphone 600 en een ipod kan bijna het zelfde als de iphone dus een bb en een ipod voor 300 of een iphone voor 600 ik kies de bb en ipod

  4. Wat een fanboy titel weer. Dit noemen jullie een doodsteek? Triestheid BBM doet het zo goed omdat blackberry’s nu 160 euro kosten en een fysiek toetsenbord hebben. Hoeveel kost een iphone? Oh ja, 600 of meer.

  5. Origineel geplaatst door Marco
    Dit snap ik totaal niet. De iPhone ondersteunt nog steeds geen BBM. Rare gedachtegang van Cult of Mac.

    Je snapt het niet helemaal. Een van de redenen waarom BB gebruikers voor BB kozen was omdat je gratis berichtjes naar elkaar kunt versturen via BBM, “pingen”.

    Nu binnenkort in iOS 5 iMessage komt kunnen iOS gebruikers (iPod Touch, iPad en iPhone) onderling gratis berichtjes sturen.

    Een van de Unique Selling Points van BB verdwijnt dus. Vanuit deze gedachte denkt Cult of Mac dus dat veel BB gebruikers zullen overstappen op een iPhone. In mijn visie geen geheel verkeerde gedachte.

  6. Ik, zelf een tevreden iPhone gebruiker, denk dat RIM here to stay is…

    Het is, iig hier in nederland, een compleet ander doelgroep dan de iPhone doelgroep.

    Voor jongeren tot +/-21 jaar blijft het een perfect en bovenal goedkoop communicatie middel..Bovendien is het erg goedkoop in aanschaf in tegenstelling tot een iPhone.

    iPhone doelgroep hiermee vergelijken is als appels met peren vergelijken..

  7. Dat is toch onzin? Whatapp bied juist de platform onafhankelijkheid. Dat is 100x beter. Ik kan met iedereen smsen die ook die applicatie heeft, of het nu een iPhone, black berry of android toestel is.

  8. @lars: Dus BlackBerry (=450 euro) + iPod (=300 euro) = 750 euro
    Dan loop ik toch liever met 1 device rond en dan is het nog goedkoper ook 😉

  9. De iPhone is best wel een aardig dingetje, maar je hebt er eigenlijk niets aan. De iPad trouwens ook niet. Ben een paar dagen weggeweest, naar de zon. Gewoonweg onbruikbaar in de buitenlucht. Zodra er een toestel komt met een display, dat wel afleesbaar is in de buitenlucht is ie voor mij. Misschien iets voor BB?

  10. Origineel geplaatst door BA5
    @lars:Dus BlackBerry (=450 euro) + iPod (=300 euro) = 750 euro Dan loop ik toch liever met 1 device rond en dan is het nog goedkoper ook

    Wat een onzin vergelijking…
    Bovendien zit er in een bb ook een mp3 speler… Welke kwalitatief meer dan volstaat voor de gemiddelde 17 jarige..

    Je hebt trouwens al een BlackBerry voor 160 euro (incl. mp3 speler)

  11. Wat een onzin. Ik heb een BB, maar gebruik juist BBM helemaal niet, maar WhatsApp, daarmee kan ik tenminste ook met mensen met een iPhone/ Android chatten.
    imessage heeft datzelfde probleem.

    Ik ben overgestapt van een iPhone naar een BB en dit is de allereerste keer dat ik zo lovend ben over een telefoon! iPad heb ik ook, maar vind het ook niet echt wat.

  12. Lol, gratis berichten sturen kan ook al lang met:
    Twitter
    Hyves
    Facebook
    Myspace
    E-mail
    Ping
    En nog veeeel meer!

  13. Toch Koopt iedereen een ipod naast zijn blackberry, als ik om mij heen kijk.

  14. Laat BB meer lekker doodbloeden..!

  15. als iMessage platform onafhankelijkheid wordt dan is het dood steek voor iedereen RIM en google enzo.

    waarom heeft apple whatsapp nog steeds niet overgenomen??

  16. Wel mooi dat er zoveel BB eigenaren hier lopen te zeuren over iPhone’s, maar blijkbaar zijn ze toch jaloers op iPhone bezitters en willen ze graag een iPhone want wat hebben ze anders op iphoneclub.nl te zoeken;-)

    Vind trouwens niet dat iMessage de doodsteek is voor BB, whatsapp bestaat al veel langer en is beter. BB was allang dood;-)

  17. Origineel geplaatst door Matthijs
    Wel mooi dat er zoveel BB eigenaren hier lopen te zeuren over iPhone’s, maar blijkbaar zijn ze toch jaloers op iPhone bezitters en willen ze graag een iPhone want wat hebben ze anders op iphoneclub.nl te zoeken;-)

    Waar zie jij een BB eigenaar klagen over iPhones?

  18. “unique selling point” van BB is in mijn ogen toch het toetsen bord, al hebben nokia en samsung ook deze modellen. Daarnaast zijn ze praktisch, goedkoop en hebben lange batterijduur. Dus ze hebben gewoon een andere doelgroep (but I’ll stick to my iPhone)

  19. @peterfrans – ik ben een week in dominicaanse republiek geweest en me iPhone 4 altijd gebruikt, prima beeld. Vergelijk dat maar is met een Nokia of een RIM toestel. iPhone en blackberry hebben totaal een andere doelgroep. Denk dat Blackberry tot 20 jaar is en iPhone ook veel zakelijk en boven 25 jaar gebruikt word

  20. Origineel geplaatst door Jules Kozak
    Laat BB meer lekker doodbloeden..!

    Heel volwassen reactie! Als RIM ten onder gaat betekend dit voor alle tewerkgestelde mensen een ware nachtmerrie en dat zijn er geschat 17.500 werknemers. En het blijft niet alleen bij deze werknemers, ook toeleveringsbedrijven die chips, camera’s, … toeleveren delen dan ook in de klappen en moeten misschien ook gaan afslanken door de afgenomen afname van onderdelen.

    Het verwijden van RIM kan ook een impact hebben in de innovatie van andere GSM constructeurs, hoe minder concurrentie, des te minder innoverend Apple hoeft te zijn. Het is zelfs toegegeven dat men het iMessage gebaseerd heeft op BBM, maar ongetwijfeld heeft BBM ook andere app ontwikkelaars geïnspireerd om instant messengers te maken, dan denk ik aan whatsapp en consorten.

    Dat BlackBerry een zware klap gekregen heeft sinds de Keynote van Apple afgelopen week moet hen maar inspireren om keihard terug te slaan en Apple weer de loef af te steken met iets nieuws.

    Dat is wat concurrentie noemt.

  21. Ik hoef ook geen bb hoor, veel liever een iPhone… Zat laatst bij mn verlenging nog wel even te kijken naar bb maar heb toch iPhone genomen omdat iedereen tegenwoordig whatsapp gebruikt, ben heel blij met mijn keus. Een vriend van mij kan niet eens op app world met zn torch vanwege comminucatiefouten ofzo? RIM is giong to fail

  22. Eigenlijk was blackberry altijd de keus voor de zakelijke wereld inclusief de amerikaanse overheid. Maar ook daar is verandering in gebracht. De overheid daar is nu overgestapt op iPhones.

  23. Heb een aantal jaren tot volle tevredenheid een BB 8820 gehad. Werkte perfect en vooral over het toetsenbord was ik erg te spreken (over het scroll-balletje wat minder: 3x vervangen, maar heeft RIM intussen in nieuwere modellen opgelost dmv een scroll-padje).

    Mijn abo liep af en ik stond in dubio: een iPhone of een nieuwe BB.

    Na veel wikken en wegen toch (maar) voor een iPhone gekozen. Ik had intussen al een iPod Touch dus de meerwaarde van een iPhone (= iPod Touch + telefoon) zag ik niet helemaal. Maar wilde gewoon weer eens wat anders. De apps van de BB had ik intussen allemaal afgestruind en zat verder niet zoveel nieuws tussen dan wat ik op dat moment al had (nog afgezien van de prijzen die sommige ontwikkelaars durfden te vragen).

    De eerste dagen moest ik echt wennen aan de iPhone: met name het gemis van het fysieke toetsenbord heeft me toch wel de nodige ‘slapeloze nachten’ bezorgd 😉 Maar toen kwamen de voordelen langzaam maar zeker naar boven. De geweldige camera van de 3GS (nog steeds trouwens!), de vele apps, de betere interface (de BB begon steeds meer op een dinosaurus te lijken), de betere navigatiesoftware en zelfs de emailafhandeling ging beter, sneller en zag er veel beter uit.

    Dus al met al een goede overstap geweest. Wat ik wel miste was de spraakweergave bij nieuwe email of sms en de betere MSN app van de BB. Maar nadat Mailenhancer voor de iPhone beschikbaar kwam (jailbreak) was dat ‘probleem’ ook weer opgelost.

    Intussen zou ik niet meer terug willen naar een BB. Heb er af en toe nog weleens eentje in mijn handen, ook de nieuwere modellen, maar moet zeggen dat het het toch niet haalt bij een iPhone.

    Dus of het ècht alleen Apple’s iMessenger is die de doodsteek zal zijn… ik geloof het niet. Het is gewoon de meerwaarde van een iPhone. Naast het feit dat het een goed zakelijk apparaat is, is het gewoon een heel leuk (hebbe)ding om op zak te hebben. En dat kan ik niet meer zeggen van een Blackberry helaas…

    En nu komt RIM ineens met een ‘innovatief’ tablet. Heb er wat demo’s van gezien. Tja als dat nu het antwoord op de iPad moet zijn? Zonder BB erbij doe je er niets mee (leunt er héél zwaar op). Klein(er) display dan een iPad en verder? Bijna geen apps, die er m.i. ook niet zullen komen. Nee RIM dit gaat het hem niet worden…

    RIM is gewoon stil blijven staan en stilstand is achteruitgang. Te laat ingespeeld op de marktontwikkelingen. En nu beginnen ze ineens te klagen? Misschien het moment om RIM te wijzigen in RIP…

  24. iMessage zal geen enkele invloed hebben op de BB verkoop denk ik. Anders hadden ze ook massaal overgestapt door Whatsapp en ook veel BB mensen kunnen switchen naar Android.

    Vooral het hardware matige keyboard is een pre voor veel gebruiker van een BB. Dus ik vrees niet dat iMessage van invloed zal zijn.

  25. Overdrijven is ook een kunst. Imessage bedreiging voor bb. Laat me nie lachen. Ieder zijn doelgroep. Willen de fanboys hun mond eens houden waarom zou er geen kritiek op apple mogen zijn. Sommige mensen kunnen ook twee toestellen hebben. Dus de redenatie dat je niks op iphoneclub te zoeken hebt als je bb gebruiker bent is krom door de bocht genomen. En waarom menen sommige mensen dat apple superieur is en iedereen kan en moet overnemen. Is er een rechtzaak oh apple geeft wel geld op koopt ze over. Apple kopieert ook van andere maar andersom mag het niet. Is belachelijk

  26. Ik loop dagelijks met zowel een Blackberry (Bold 9700) en een iPhone (3GS) rond, de BB zakelijk en de iPhone privé.

    Kan dus goed vergelijken, maar zou privé echt geen BB willen. iPhone is echt veel veelzijdiger.

    Maar BB hierdoor killen? Lijkt me sterk, want inderdaad Whats App doet hetzelfde al.

    Wat denk ik meer een probleem voor BB is, is dat de zakelijke markt steeds meer van BB afstapt en de medewerkers zelf laten kiezen welke telefoon ze willen. In ieder geval waar ik werk zie je dan toch steeds vaker de BBs verdwijnen en de iPhones verschijnen, waar voorheen BBs zakelijk bijna een 100% monopolie hadden.

    Tot slot: langere batterijduur is inderdaad een voordeel van de BB. Maar dit heeft ook een keerzijde. Mijn iPhone zet ik standaard dagelijks in de lader (omdat de batterij 2 dagen niet trekt). Mijn BB batterij gaat met mijn gebruik bijna een week mee. Maar omdat ik die dus niet standaard ‘s nachts oplaad is die dus altijd net leeg op een ongelegen moment.

  27. het is nóg niet te laat voor blackberry. zodra ze BBM op iphone’s en android’s toelaten (weliswaar tegen hun tarief, maargoed dat moet je er voor over hebben) loopt BBM beter dan ooit denk ik. zoooooveel mensen hebben het al en vinden het geweldig

    mochten ze het naar andere telefoons uitbrengen krijg je het effect dat blackberry populairder wordt, mensen die een iphone hebben smeren toch iedereen whatsapp enz, aan.

    zelfde aan apple: breng imessage overal uit, dit werkt niet. hoe ziet de wereld er uit als iedeereen dezelfde smartphone zou hebben? ik zou het vreselijk vinden!

  28. @inick – mee eens.
    kan maar 1 voordeel noemen van de BB en dat is de toetsenboord. volgens mij werd BBM al minder toen iedereen whatsapp gebruikte.

    maar ik moet zeggen als whatsapp zo blijft hoe het nu is gaat imessage, whatsapp ook niet overtreffen. wel handig als je toevallig van iphone naar iphone een sms stuurt dan word het een gratis bericht als ik het goed begrepen heb. of word het een standalone app naast de sms app???

  29. heb een bb en een iphone dus voor mij totaal geen probleem wel is de bb wat fijner qua toetsenbord:-)

  30. Een Blackberry is een zakelijk apparaat (zie er veel politici mee). Het is gemakkelijker om constant te kunnen in contact staan via mail door fysiek toetsenbord. Maar het heeft namelijk geen ‘fun’ factor. Dit is ook niet nodig want de gebruikers zoeken iets zakelijk geen ‘gameboy’. Naar mijn mening wordt een BB dus meer verkocht aan personen die voor bedrijven werken.

    Een iPhone daar in tegen heeft wél een hoge fun factor. Dit dankzij een prachtig design, toegankelijk UI en de appstore. Apple mikt met de iPhone op een grotere doelgroep dan BB. (Toen de iPhone werd geintroduceerd was er zelfs amper ondersteuning voor bedrijfstoepassingen, dit kwam er naderhand wel bij. Waar ik toch sterk mijn twijfels over heb trouwens want de build-in document viewer via mail trekt op niets, ppt wordt belachelijk simpel weergegeven)

    Kortom : 2 verschillende doelgroepen
    1) BB : zakelijk
    2) iPhone : fun gebruiker die wat meer wilt betalen

    Daar komt dan nog bij dat een iPhone een statussymbool is geworden. Apple profiteert dus via dit circuit van gadget liefhebbers die zich zelf willen profileren met de allernieuwste iPhone.

    Zelf heb ik een iPhone 4 😉

  31. Ik werk zelf in de telecom en je ziet de BB verkopen echt al terug zakken. Ook omdat whatsapp op ieder toestel beschikbaar is, en BBM geen functie meer heeft. Zelfs de 160E BB verliest terein omdat daarnaast een HTC voor 150 te koop staat (met whatsapp)

    Bij abbo’s betaal je daarbij ook nog eens +/- 7 euro meer per maand om BB instant email te hebben. Waarom zou je ?

    En verder schijnt het te zijn volgens de BB vertegenwoordiger dat de BB hype vrij beperkt is tot de nederlandse markt, in de overige landen is het vooral zakelijk, maar lang niet zoveel consumenten.

    Het toetsenbord is leuk maar .. Nokia E6 of HTC Cha Cha maken de BB dan heel erg hard in.

    Gewoon nog een kwestie van tijd voor de BB.

  32. Ik heb een iPhone 3gs en een Blackberry curve om te kunnen pingen. whats app is gewoon waardeloos tegen over bbm. al mijn vrienden hebben een blackberry en somingen een iphone

  33. Ik gebruik gewoon pushmail. Komt ook direct aan en is totaal platform onafhankelijk.

  34. (Red.) Verwijderd. Eenmalige waarschuwing voor reactie die neigt naar openlijke discriminatie.

  35. Origineel geplaatst door MoBieler
    Ik gebruik gewoon pushmail. Komt ook direct aan en is totaal platform onafhankelijk.

    Even een vraag: welke provider gebruik je? Gmail?

    Ik heb namelijk het probleem met Gmail ingesteld als pushmail dat als ik een mailtje verstuur met een plaatje erin, dat de mail wordt verzonden maar bij de ontvanger altijd alles wat na het plaatje volgt wordt afgekapt c.q. verwijderd.

    Zijn er meer mensen die dit probleem kennen?

    Ik los het op door een extra account erbij te plaatsen (met hetzelfde emailadres) waarmee ik gewoon met fetch werk om mail op te halen. Dus ik krijg alle mail per direct gepushed op het ene account en verstuur mail met het andere account. Op zich geen probleem, alleen zie je bij ‘alle inkomende’ mail altijd het dubbele aantal mail verschijnen…

  36. Volgens mij is de insteek van iOS5 ‘het werkt gewoon’. Je hoeft zelf niets in te stellen of te activeren. De bedoeling is denk ik niet persee om WhatsApp achtige apps overbodig te maken. iMessenger is geen nieuwe app maar een vervanging van de Berichten app. Hij blijft du smsjes versturen, maar als de app ziet dat de ontvanger ook een iPhone is dan zal dat bericht over internet verstuurd worden ipv via het mobiele netwerk. Natuurlijk blijven WhatsApp achtige apps hun meerwaarde hebben omdat deze niet toestel/merk afhankelijk zijn. Je zult ze dus naast elkaar blijven gebruiken, net als nu.

    En gratis berichten versturen via BlackBerry is een fabel waardoor de BB zo populair is geworden bij de particulier, maar je betaald gewoon een extra bedrag per maand hiervoor en is dus helemaal niet gratis.

  37. Een bedrijf dat zich cult of mac noemt is moeilijk serieus te nemen. Fanboy uitspraak overduidelijk

    Bovendien is het het toetsenbord dat de bb in leven houd. Maar inkrimpen van de afzet van bb zal zeker doorgaan, rim zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden en klanten een reden geven om bb boven droids en appeltjes te kiezen helemaal nu windows 7 phone er aan zit te komen

  38. BB blijft een apparaat wat veiliger is dan de iPhone.

    Voor de iPhone als multimediaapparaat is het een aanfluiting dat de verschillende “tonen”, bijvoorbeeld nieuwe mail niet zelf in te stellen zijn, bij voorkeur mp3.
    Ook is het absurd dat de inhoud van de agenda (volgende afspraken) niet zichtbaar is op het lockscreen. Irriteert me mateloos.
    Jailbreak mag ik niet omdat ik het goede voorbeeld moet geven binnen het bedrijf.

    Vwb Playbook is het wel zo dat de browser geweldig is. Inclusief flash. Ook het beveiligingsmodel zit goed in elkaar. Er komt in de zomer nog een update met native mail ondersteuning.
    Eigenlijk is de firmware gewoon nog niet helemaal compleet voor de playbook.

    Ben een iPhone4 en playbook gebruiker.

  39. @J.C. de Jagert: Apple en RIM zijn twee verschillende orgnisaties met verschillende doelgroepen die, hoe je het went of keert, naar elkaar toe willen groeien. Apple op zakelijk gebied en RIM op consumenten gebied. RIM heeft teveel gefocust op de playbook terwijl hun core de smartphones zijn. De bold 9900 is zeker een goed alternatief voor de iphone.
    (Red.) Reactie deels aangepast i.v.m. quote op verwijderde reactie.

  40. Origineel geplaatst door Furr
    Ik, zelf een tevreden iPhone gebruiker, denk dat RIM here to stay is…Het is, iig hier in nederland, een compleet ander doelgroep dan de iPhone doelgroep.Voor jongeren tot +/-21 jaar blijft het een perfect en bovenal goedkoop communicatie middel..Bovendien is het erg goedkoop in aanschaf in tegenstelling tot een iPhone.iPhone doelgroep hiermee vergelijken is als appels met peren vergelijken..

    Je vergelijkt geen appels met peren 😀 je vergelijkt appels met zwarte bessen

  41. eBuddyXSM is er ook nog en dan nog eens veilig ook. Ben blij met mijn iPhone maar heb idd nog wel wensen. Een ervan is een batterij die niet zo vaak opgeladen hoeft te worden

  42. Origineel geplaatst door anon
    Wat een fanboy titel weer. Dit noemen jullie een doodsteek?

    De titel is een quote, zoals je kunt zien. Een quote is een uitspraak gedaan door iemand anders. iPhoneclub vindt dit dus niet, maar haalt een extern artikel aan.

  43. Ik heb een iPhone en BB. Internetten op de BB is een drama, alleen voor mail en messenger is dat ding handig. Ik gebruik liever de IPhone.

  44. Origineel geplaatst door Peterfrans
    De iPhone is best wel een aardig dingetje, maar je hebt er eigenlijk niets aan. De iPad trouwens ook niet.

    Ow ik gebruik ze beiden wel. Jij hebt er niks aan.

  45. Veel van mijn Blackberry vrienden zijn inmiddels al overgestapt op iPhone. Ik was 1,5 jaar terug de enige (en ja ik heb meer dan 2 vrienden) :-p De reden van de overstap was gewoon t totaalplaatje.

    Als ze denken dat iMessage nu de doodsteek kan zijn voor Blackberry dan geef ik ze dus best gelijk.

  46. Origineel geplaatst door Mike
    @peterfrans — ik ben een week in dominicaanse republiek geweest en me iPhone 4 altijd gebruikt, prima beeld. Vergelijk dat maar is met een Nokia of een RIM toestel. iPhone en blackberry hebben totaal een andere doelgroep. Denk dat Blackberry tot 20 jaar is en iPhone ook veel zakelijk en boven 25 jaar gebruikt word

    jammer voor je ik zie meer BB zakelijke gebruikers dan de iphone, dat ding is niet gemaakt voor zakelijk gebruikt (proberen ze wel maar jammer dat gaat gewoon nog niet goed) zelf heb ik een iphone 4 en een ipad, probeerde zakelijk te gebruiken maar vond het maar 3 keer niks

  47. Woow, vanwaar de discussie of BB of iPhone beter is, als je een BB gebruiker bent en je keurt de iPhone af, wat doe je dan bij de iPhone club

  48. Leuk en aardig.
    Ik hou et gewoon bij sms. Blackberry, is een flut telefoon. dat heb ik mogen zeggen na een flinke test op Iphone 3,3gs,4 en blackberry curve , tot en met torch ( alle modelen) de bestuuringssysteem van BlackBerry is flut.

  49. Bb sucks, it may be cheaper, and have a fysic qwerty keyboard. But further you got no reason to buy one. If you want quality, go for android devices or an Iphone ofc. If you find Iphone to expensive, android phones are payable. But don’t go for bb.

  50. Precies hetzelfde de meest BB en IPod.

    Want ik vind het zinloos kost bedrag 600 euro en nog natuurlijk heb je een ACCU zo speel je of muziek en raak je snel accu leeg zonder bellen.

    Neem Ipod zo kan je nog plezier muziek, spel en blackberry voor pinnen, internet, bellen etc.

  51. Oke iphone heeft mooi design enzo maar niets gaat boven mijn blackberry bold 9700.
    Ik had 3 maanden een iphone maar whatsapp vind ik echt niets vergeleken blackberry messenger/ping.
    Uiteindelijk ben ik weer overgestapt naar blackberry alleen dit keer een bold 9780.
    De doelgroep van iphone is volgens mij zakelijk en vrije tijd ( kweet niet hoe je het anders moet noemen ).
    Blackberry richtte zich eerst op zakelijk maar sinds de hype van ping is het meer vrije tijd.
    Je ziet de meeste jongeren ( zoals ik ) ook met een bb inplaats van iphone omdat het goedkoper is EN ping is beter dan whatsapp.
    Dus ik denk ook niet dat RIM ineens failliet gaat door iMessage.
    En ik heb familie in het buitenland en zij hebben allemaal een blackberry en zijn we dus 24/7 in contact met elkaar.

    Ik vind Blackberry dus beter ( dat is mijn mening ) en dat komt ook vooral de voordelen. Maar ik begrijp wel dat er wat meer vraag komt naar iPhone. Want dat blijft een mooi toestel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.