Reacties voor: IKEA Tradfri HomeKit update nu beschikbaar: lampen bedienen via Siri

De IKEA Tradfri-update voor HomeKit is eindelijk beschikbaar! Hierdoor is er veel meer mogelijk, zoals bediening via Siri en een koppeling met andere HomeKit-accessoires. Lees hier hoe je de update installeert.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 58 reacties

  1. Maar, nou blijft de vraag, zijn de lampen van Trådfri dan met die update ook zichtbaar voor HomeKit als je ze na de update koppelt aan Hue?

  2. De Tradfri-lampen zijn daarnaast ook te combineren met Philips Hue, doordat je ze rechtstreeks aan je Hue-bridge kunt koppelen.

    Geld dat rechtstreeks koppelen aan de hue bridge ook voor de overige accessoires zoals bewegingsmelder?

  3. Momenteel heb ik de lampen lopen via Homebridge (terminal scriptje op de mac) en werkt prima! Homebridge zorgt ervoor dat de TRÅDFRI lampen die aan mijn Hue Bridge gekoppeld zijn, worden opgenomen in Homekit.

    Heb de TRÅDFRI gateway zelf dus niet in gebruik om dit klaar te krijgen (zit nog in de plastic en mag retour 😅)

  4. Ben benieuwd! Heb ik dan überhaupt die gateway nog nodig, of kan ik gewoon een losse lamp kopen? Heb nog wel een paar locaties waar ik lampjes moet plaatsen.

  5. Tot een paar maanden terug was de aansturing van de Ikea lampen d.m.v. Zigbee nog anders, maar dat is in een update aangepast. Sinds die update werken Ikea lampen ook met de Hue bridge en is de gateway van Ikea overbodig lijkt mij.

    Ik ben echter wel benieuwd of de dimmer van Ikea ook gebruikt kan worden voor de bediening van Philips lampen. Die dimmers zijn veel goedkoper en simplistische dan het schakelwerk van Philips.

  6. @Serena: Heb je al een Hue systeem? Zo ja, dan lijkt me een gateway niet nodig mits de Ikea lampen de nieuwe firmware hebben die het mogelijk maakt te communiceren met de Hue bridge. Losse lampen koppelen aan HomeKit kan voor zover ik weet niet aangezien de lampen werken via de Zigbee standaard en niet via WiFi of Bluetooth. De bridge is dus nodig om signalen van iPhones (WiFi/ Bluetooth) etc. door te geven aan de lampen via Zigbee.

  7. De Tradfri-lampen zijn daarnaast ook te combineren met Philips Hue, doordat je ze rechtstreeks aan je Hue-bridge kunt koppelen.

    Origineel geplaatst door bv
    Geldt dat rechtstreeks koppelen aan de hue bridge ook voor de overige accessoires zoals bewegingsmelder?

    Ja. Je moet (direct uit de verpakking) eerst de sensor resetten. Dat doe je door 4 keer op de koppelknop binnen 5 seconden te drukken. Vervolgens open je de Hue app en herkent de app een nieuwe apparaat.

    Wat ik me wel afvraag; De bewegingssensor van de Ikea dien je in stellen via de sensor zelf. Dag/nacht, hoeveel minuten een lamp aangaat, welke actie er gebeurd. Zie pagina 21 en verder
    Is dat ook gewoon via de Hue app straks te regelen, zoals bij de Hue sensor?

  8. De meeste witte lampen hebben nog oude firmware. Je hebt dus de bridge nodig om deze te updaten voor ze met Hue bridge verbonden kunnen worden. De vraag is idd nu of deze lampen wederom een update nodig hebben voor HomeKit en of ze dan ook ondersteuning in de Hue app/bridge hebben met HomeKit…

  9. @iPhone User 1000: het beste kun je even de voorraden op de site in de gaten houden. Als ze teruglopen naar 0-20 stuks krijgen ze de week erop nieuwe lading (met nieuwe firmware). Heb zo al een paar gu10w gescoord en een e27.

  10. Het is overigens niet per definitie waar dat wanneer een product is uitverkocht in de winkel en deze opnieuw wordt aangevuld automatisch beschikt over de nieuwste firmware update. Het kan namelijk altijd zo zijn dat de ‘nieuwe’ voorraad vanuit de opslag ‘SGF’ komt, al is dit niet aannemelijk.

    Op de verpakking kan in samenwerking met een medewerker op de afdeling worden gekeken naar de ‘STAMP’ code waarvan kan worden afgeleid of de lamp wel of niet beschikt over de nieuwste firmware update compatibel met de Phillips hue bridge. ^

  11. Origineel geplaatst door Douwe
    @Serena: Heb je al een Hue systeem? Zo ja, dan lijkt me een gateway niet nodig mits de Ikea lampen de nieuwe firmware hebben die het mogelijk maakt te communiceren met de Hue bridge. Losse lampen koppelen aan HomeKit kan voor zover ik weet niet aangezien de lampen werken via de Zigbee standaard en niet via WiFi of Bluetooth. De bridge is dus nodig om signalen van iPhones (WiFi/ Bluetooth) etc. door te geven aan de lampen via Zigbee.

    Heb ik…

    Dan gewoon nog ietsje langer wachten zodat ik zeker weet dat ze de nieuwe firmware hebben.

  12. Zouden mijn huidige Hue lampen ook werken met Tradfri bridge? Ik heb al aardig wat Hue lampen, maar nog een oude bridge. Geen HomeKit dus.

  13. Ik snap het nog steeds niet helemaal:
    Ik heb al een Hue bridge en lampen. Als ik nu een gekleurde lamp met fysieke knop koop bij de Ikea, krijg ik beide dan werkende via de Hue bridge en/of app?
    Of heb ik dan toch die bridge nodig? En is de bridge van Ikea dan alleen maar voor eenmalige koppeling en kan daarna weg? Of heb ik vanaf nu 2 bridges in huis nodig?
    Kan iemand mij helpen please. Ik ga zaterdag naar de Ikea dus ik kan wel wat advies gebruiken

  14. Origineel geplaatst door Suzanne
    Ik snap het nog steeds niet helemaal:
    Ik heb al een Hue bridge en lampen. Als ik nu een gekleurde lamp met fysieke knop koop bij de Ikea, krijg ik beide dan werkende via de Hue bridge en/of app?
    Of heb ik dan toch die bridge nodig? En is de bridge van Ikea dan alleen maar voor eenmalige koppeling en kan daarna weg? Of heb ik vanaf nu 2 bridges in huis nodig?
    Kan iemand mij helpen please. Ik ga zaterdag naar de Ikea dus ik kan wel wat advies gebruiken

    Alleen als het de meest recente firmware heeft!
    Dan vind de Hue Bridge je Ikea lampen.

  15. @Jeremy: Ik heb de bridge dus ik update ze gewoon zelf. Toch wel zo handig mochten er updates komen met nieuwe functies (zoals HomeKit).

  16. Ik heb de update wel gehad maar zie nergens binnen de app Integraties. Heeft iemand het al gevonden?

  17. En waar kan ik integraties vinden??

  18. Ik heb een philips hue met 3 lampen van philips en 1 lamp van ikea. De laatste is niet op homekit (wel via hue app). Maar gaat deze nu na een update op homekit werken via de hue app.

    Ja wie had dat nog gedacht om je lampen te updaten.

  19. Helaas is die update in mijn Appstore nog niet verkrijgbaar 🙇‍♀️

  20. Iemand de update al kunnen installeren? ik vind niets? Welke versie is de nieuwe versie met homekit ondersteuning?

  21. @Penny: Ik heb ook geen app update vooralsnog, wel is er nieuwe firmware beschikbaar. Heb die integratie optie nog niet kunnen vinden dus is mij nog onduidelijk of er nu wel of geen app update nodig is…

  22. De app is niet ge-update maar de software van je Ikea hub. Hij verschijnt dan in je home app. Kan hem alleen niet koppelen want heb nog geen goede code.

  23. Maar hue is op dit moment toch alle 3rd party zigbee devices aan het blokkeren voor homekit dus dan koppel je de lamp van ikea aan de hue bridge, je ziet hem in hue maar niet in homekit. Of mis ik iets? Kan iemand bevestigen dat de ikea hub ook andere lampen (voor ikea 3rd party) devices laat zien via de ikea bridge in homekit? Dan zou ikea namelijk het beste cross brand device zijn van dit moment.

  24. Hoe kom ik nou aan die code? In de app is geen ‘Integraties’ te vinden, alleen de door mij aangemaakte groep. In de ‘Instellingen’ ook al niet????

  25. (Red.) Het lijkt erop dat er alsnog een update van de Tradfri-app nodig is. IKEA is inmiddels op de hoogte en ze zijn het aan het onderzoeken. Ik heb het artikel bijgewerkt.

  26. Als je bridge de nieuwe versie nog niet ziet, haal hem dan even een minuut van de stroom af. Zodra die weer is opgestart update die vrijwel direct.

  27. Begrijp ik het goed dat je nu bij Ikea Tradfi lampen kan kopen, waarbij je ook de Tradfi hub moet kopen. Vervolgens kan je je lampen aansturen , in 1 klap allemaal uit doen of dimmen via de Tradfi app of homekit?

    waarbij je met de homekit zou kunnen instellen dat als je thuis komt de lampen automatisch aangaan?

    of tegen siri kan zeggen dat alle lichten in de woonkamer uit moeten?

  28. Ik heb nog geen (slimme) lamp op dit moment, echter ben ik er wel aan het oriënteren. Ik zou graag mijn lampen willen bedienen met HomeKit, dit kan dus vanaf nu ook de TRÅDFRI set van Ikea. Maar hoe zit dat nu met die gekleurde lampen met fysieke knop, wat bedoelen jullie daar precies mee? betekend dit dat deze gekleurde lampen nog niet kunnen worden opgenomen in HomeKit?

  29. Origineel geplaatst door Harrold
    Maar hue is op dit moment toch alle 3rd party zigbee devices aan het blokkeren voor homekit dus dan koppel je de lamp van ikea aan de hue bridge, je ziet hem in hue maar niet in homekit. Of mis ik iets? Kan iemand bevestigen dat de ikea hub ook andere lampen (voor ikea 3rd party) devices laat zien via de ikea bridge in homekit? Dan zou ikea namelijk het beste cross brand device zijn van dit moment.

    Hue is (momenteel) niet “aan het blokkeren”: 3rd party Zigbee lampen zijn simpelweg niet HomeKit gecertificeerd. Hier kan nu met de nieuwe ‘soft certificering’ wel verandering in komen, het is alleen nog even afwachten of dat ook doorwerkt via een merkvreemde bridge.

    Ik heb zelf zowel een Tradfri bridge als een Hue bridge met een aantal bijbehorende lampen en ik kan inderdaad bevestigen dat ik de Tradfri lampen wel kan koppelen aan de Hue app en dimmers, maar niet aan HomeKit.

    Ik heb niet geprobeerd een Hue lamp aan mijn Tradfri bridge te koppelen. Dit is simpelweg niet interessant omdat de Tradfri app wel érg basic is vergeleken met de Hue app of de Apple Home app. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om bijvoorbeeld 2 bewegingsmelders te koppelen aan één lamp of groep lampen.

  30. Origineel geplaatst door Max
    Ik heb nog geen (slimme) lamp op dit moment, echter ben ik er wel aan het oriënteren. Ik zou graag mijn lampen willen bedienen met HomeKit, dit kan dus vanaf nu ook de TRÅDFRI set van Ikea. Maar hoe zit dat nu met die gekleurde lampen met fysieke knop, wat bedoelen jullie daar precies mee? betekend dit dat deze gekleurde lampen nog niet kunnen worden opgenomen in HomeKit?

    Zou best teleurstellend zijn als dat zo was.
    Gisteravond nog een dimset gehaald met het gekleurde lampje.

  31. Voor de gene die wel een UPDATE van hun gateway hebben gekregen!! Welke versie staat die?

  32. @Roy: bij mijnu versie 1.2.42 maar geen code te zien. De homekit app laat de gateway wel zien

  33. @Roy: 1.2.42

    Bij mij verscheen deze na het even spanningsloos maken van de gateway.

  34. Origineel geplaatst door Bas
    @Roy: 1.2.42

    Bij mij verscheen deze na het even spanningsloos maken van de gateway.

    Thanx! Dan heb ik de zelfde versie en dan het dus wachten op een andere UPDATE of de app update! Want zie geen verschil!!

  35. @Roy: Als je de Woning app opent, en een accesoire toevoegd, kiest voor “Heb je geen code, of kun je niet scannen” kom je wel op een scherm, waar je de Tradfri gateway ziet. Je hebt echter nog wel de code nodig om deze echt toe te voegen en daarvoor heb je waarschijnlijk wel een nieuwe versie van de app nodig.

  36. Kan inmiddels uit eigen ervaring melden dat een reeds HomeKit geupdate lamp van Trådfri vooralsnog alleen met HomeKit lijkt te werken als deze via de IKEA Gateway loopt, en niet als je hem daarna weer zou koppelen aan je vierkante Philips Hue bridge.

  37. Origineel geplaatst door Bas
    @Roy: Als je de Woning app opent, en een accesoire toevoegd, kiest voor “Heb je geen code, of kun je niet scannen” kom je wel op een scherm, waar je de Tradfri gateway ziet. Je hebt echter nog wel de code nodig om deze echt toe te voegen en daarvoor heb je waarschijnlijk wel een nieuwe versie van de app nodig.

    Thanx ja zie het! Nu benieuwd hoelang die update gaat duren haha

  38. De update was blijkbaar gisteren uitgevoerd op de gateway. Echter nog wachten op de update van de app. Momenteel is de functie “integratie” niet te vinden in de app.
    Even geduld hebben dus.
    Benieuwd hoe het allemaal gaat werken.

  39. @David Wouters: Dit is heel erg, dan hoeft het voor mij niet. Dan kan ik even goed blijven doorgaan met goedkope chinese zigbee lampen te kopen en ze via homebridge aan homekit te koppelen.

    Ik keek echt uit naar een volledig compatibele lamp van Ikea op een hue bridge.

    Dit wil ook zeggen dat het verhaal van Philips gewoon een leugen is. Waar Philips zegt dat de reden dat third-party lampen niet met homekit werken een restrictie van Apple is omdat de lampen zelf zogezegd niet homekit certified zijn. Want ofwel zijn die lampen van Ikea dat, en blokkeert Philips ze voor gebruik met Homekit, ofwel zijn ze dat niet en is dat blijkbaar ook niet nodig, vermits ze met een Ikea hub wel werken in homekit.

    Ik vond dat sowieso al een vreemd verhaal, want ik denk nog steeds dat de homekit data stopt bij de bridge, die op zijn buurt gewoon iets met de lampen doet. En ik zie niet in waarom die lamp een speciaal homekit protocol moet ondersteunen terwijl homekit er eigenlijk nooit rechtstreeks interactie mee heeft.

    Begint een zielig verhaal te worden, al die afzonderlijke hubs en regeltjes.

  40. De update staat nu in de app-store

  41. Opvallend. Rond 11:00u kwam er een update van de app binnen, die gewoon hetzelfde was als de voorgaande. Nu een half uur later komt er opnieuw een update in de Applestore binnen, met wel de optie om aan Homekit te koppelen.

  42. heeft iemand al een hue lamp of sensor op de Ikea hub werkend gekregen zo ja. Doet homekit het nu ook voor deze lampen/sensoren?

  43. Mijn hub kan geen verbinding maken met het internet. Indicator knippert. Iemand een idee hoe dat zou kunnen? Want via de app is er niks in te stellen. Uiteraard is hij gewoon direct aangesloten op de modem.

  44. @Dries: Dat ben ik met je eens, maar voorzover ik mij in HomeKit heb verdiept is het toch echt de fysieke lamp zelf die ook één of meerdere protocollen van HomeKit lokaal in het peertje draaien al dan niet in samenwerking met de bridge, bij philips hue is het namelijk zo dat het gros van de commando’s vanuit Siri en Apple Home, rechtstreeks vanaf je telefoon/tablet naar de lampen wordt gestuurd en dat de bridge van philips alleen een doorgeefluik is. Oftewel, HomeKit genereert on-the-fly een ZigBee commando die door de bridge aan de lampen wordt doorgegeven. En hier zal denk ik het verschil met Trådfri wellicht in zitten. want ik heb het vermoeden dat voor Trådfri, IKEA alle HomeKit API-calls eerst op de Gateway afhandelt en dan pas naar de lichten wordt verstuurd, dit kan ook verklaren waarom bij Trådfri er soms enige vertraging is. Maar zeker weten doe ik dit niet.
    En het feit blijft dat het eigenlijk sowieso goed zou moeten samenwerken ongeacht de fabrikant. (zeker ook als Apple van HomeKit en automatisering een success wil maken)

  45. Het werkt! Vanmorgen kreeg ik ineens de update van de app en het was eenvoudig in te stellen op Homekit met de code. Ik kan nu tegen m’n horloge roepen dat de lampen aan moeten. Leuke gimmick. Ik denk alleen dat ik de gewone afstandsbediening het meeste zal gebruiken.

  46. Weet iemand of de bewegingssensor en de dimmer ook met homekit werken? Deze zijn ook erg voordelig in vergelijking met hue!

  47. @Eric: bij mij werkt alles perfect. Wel zijn de dimmers en sensors niet in de woning app te zien. Ik heb deze ingesteld in de tradfri app en werken nog steeds.

  48. Clean install hielp bij mij. Toen was het tab “Integraties” wel te zien.

  49. @Stijn: dus ze zijn niet homekit compatible. Had graag gezien van wel, want dan kan ik ze koppelen aan hue lampen EN mijn verwarming 🙂 die bewegingssensor van hue is sinds kort wel compatible met homekit

  50. Gisteren IOS update gedaan en de Trädfri app geüpdate.
    Vervolgens de IKEA hub voorzien van een update en deze daarna een herstart gegeven.
    Nu werkte alles perfect en kreeg ik de homekit code.
    Alles werkt perfekt enkel neemt hij niet de schema’s van de IKEA Trädfri app over.
    Maar een schema en instelling is zo te maken in homekit. Ook homekit herkent de kleuren als je een lamp hebt die van kleur kan veranderen.

  51. Vandaag overstag gegaan, en de test aangegaan met de Ikea lamp. Krijg deze niet in hue bridge of HomeKit. Lezende het bovenstaande vermoed ik dat langer had moeten wachten.

    Ik was (ben) op zoek naar een lamp voor op de overloop. Dus een investering van €9,99 klonk interessant.

    Begrijp ik het goed dat deze lamp nog niet over de juiste firmware beschikt? Terug brengen en een paar maanden wachten lijkt nu de weg. Of weet iemand hoe ik hem toch kan aansluiten?

  52. Origineel geplaatst door Louis de Visser
    Vandaag overstag gegaan, en de test aangegaan met de Ikea lamp. Krijg deze niet in hue bridge of HomeKit. Lezende het bovenstaande vermoed ik dat langer had moeten wachten.
    Ik was (ben) op zoek naar een lamp voor op de overloop. Dus een investering van €9,99 klonk interessant.
    Begrijp ik het goed dat deze lamp nog niet over de juiste firmware beschikt? Terug brengen en een paar maanden wachten lijkt nu de weg. Of weet iemand hoe ik hem toch kan aansluiten?

    Heb van de week hetzelfde gedaan maar het is mij nog niet gelukt om de lamp in Hue of Homekit werkend te krijgen (4x aanzetten werkt ook niet). Afgaande wat hier boven wordt gemeld neem ik aan dat ik een gateway nodig heb om deze in Hue of HK werkende te krijgen. Overigens brand de lamp wel gewoon 😉

    @johnnydebelg: Hoe heb je de lamp in Hue gekregen, is mij nog niet gelukt.

  53. Origineel geplaatst door Rigte
    Gisteren IOS update gedaan en de Trädfri app geüpdate.
    Vervolgens de IKEA hub voorzien van een update en deze daarna een herstart gegeven.
    Nu werkte alles perfect en kreeg ik de homekit code.
    Alles werkt perfekt enkel neemt hij niet de schema’s van de IKEA Trädfri app over.
    Maar een schema en instelling is zo te maken in homekit. Ook homekit herkent de kleuren als je een lamp hebt die van kleur kan veranderen.

    Bij mij werken beide apps (Ikea en Woning) prima. Ik heb geen Apple TV of iPad als hub in gebruik, maar de tijdschema’s van de Tradfri-app doen het gewoon, terwijl ik scenes en lampen via de Woning-app (en Siri) bedoen

  54. @arno: Ik zal mezelf antwoorden 🙂 Het antwoord is ja. Alleen moet je per se een afstandsbediening aanschaffen, anders doet de Tradfi app helemaal niets. Dat staat helaas niet goed aangegeven bij de IKEA site.

  55. @Rfjcjanssen: heb je het scriptje ook voor anderen beschikbaar?

  56. Ik heb GU10 lampen van TRÅDFRI, iemand enig idee wat hier de laatste versie van is? Ik krijg ze met versie 2.1.214 niet gekoppeld met mijn hue bridge.
    Iemand tips?

  57. De tradfri app geeft de code 59781445 aan maar die werkt sinds een paar dagen niet meer, wat is de juiste code?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.