Reacties voor: Nederlandse ijsbeer Hyko leert kinderen energie besparen

Hyko is een ijsbeer met verlichting, die kinderen leert om bewust met energie om te gaan. De ijsbeer is nu in Nederland te koop via crowdfunding.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 4 reacties

  1. Wel grappig. Ik ben graag kritisch en vraag me af wat het effect is in het “echte leven”. Ga je het zogenaamde gevecht aan met je kinderen om uit te leggen waarom de afzuigkap aan moet blijven tijdens het koken? Of dat de computer niet uit kan omdat je nog wat documenten aan het doornemen bent voor je werk de volgende ochtend?
    Of voorkom je dit als ouder en leg je ze het uit op een leeftijd wanneer ze het ook echt snappen.

    Ondanks dat het leuk verzonnen is, lijkt het me nu meer een vervanger voor het “opvoeden”. Je kunt je kinderen ook uitleggen dat ze de TV, tablet, etc. uit moeten zetten als ze ermee klaar zijn. Of dat ze eerst moeten beslissen wát ze willen drinken en dat ze het daarna kunnen pakken.

    Daarbij komt ook de spanningsboog van kinderen kijken. Hoe goed gaat het daar mee om? Kinderen moeten geprikkeld blijven worden willen ze iets leuk blijven vinden. Wordt het op deze manier op langer termijn niet toch een gewone energiemeter in een kinderachtig jasje? Waarbij je als volwassene steeds een berichtje krijgt van een ijsbeer.
    Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk!

  2. @Leroy: Hi Leroy!
    Bedankt voor je reactie, het is belangrijk om kritisch te blijven.
    Opvoeden blijft uiteraard een taak van de ouders, maar Hyko kan hier volgens ons goed bij helpen. Leg nu maar eens op een makkelijke manier uit waarom men minder stroom moet gebruiken 🙂
    Kinderen houden van verhalen, en door het apparaat aan te laten sluiten op de verhaallijnen in de app zullen kinderen, op hun manier, beter begrijpen waarom de noodzaak er is.
    Doordat de app in verbinding zal staan met het fysieke apparaat zijn er talloze mogelijkheden om kinderen op een slimme manier bezig te houden. Bijvoorbeeld door de energiebesparing in de familie te koppelen aan een interactief spel.
    En voor de ouders? Naast dat hun kind(eren) waardevolle lessen leren over klimaatveranderingen en hoe ze daar invloed op hebben scheelt het ook op de energierekening. Een win-win lijkt ons zo! En daarnaast, wie vind het nou niet leuk om berichtjes van een ijsbeer te krijgen? 😉

  3. Hoe weet je nu wat ‘teveel’ gebruik is? Uiteraard wisselt stroomgebruik de hele dag, veel in de ochtend en avond minder over dag. Dus hoe maak je verschil tussen apparatuur dat nog aan staat terwijl je er niks mee doet. of dat je aan het stofzuigen bent met je 2000 watt stofzuiger?

  4. @Michiel: En, is de investering van 99 euro plus alle negatieve effecten voor het milieu tijdens de fabricage van Hyko niet veel slechter voor het milieu dan af en toe een lamp teveel aan?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.