Reacties voor: iFixit CEO: ‘De iPad zou verboden moeten worden’

Kenny Wiens, de CEO van iFixit zou een verbod willen op de iPad omdat ze zo slecht te repareren zijn. Hierdoor zijn Apple's tablet een 'immoreel wegwerpproduct' dat ook nog eens voor veel afval zorgt.
Lars Paymans -

Reacties: 51 reacties

  1. Dan koop je maar ene Android, ieder z’n ding.

  2. Volgens mij heeft iFixit zijn populariteit juist aan de iPhone en iPad te danken… Stank voor dank…

  3. Je hoeft ze ook maar zelden te laten repareren 😉

  4. Ach ja, hij spreekt voor eigen was winkel natuurlijk. Gevalletje wij van wc eend, ….

  5. Een kern van waarheid…?

    Er is toch geen speld tussen te krijgen. De meeste, zo niet alle, Apple producten zijn een ramp op te repareren. En als het al kan kost het een vermogen.

  6. Zeker een beetje pissig omdat Apple de contacten heeft verbroken nadat iFixit de NDA had geschonden met de AppleTV 4

    Mijn iPad 1 en iPhone 3g werken nog steeds en de accu is niet echt merkbaar minder. Ik ken genoeg andere merken die het na 1.5 jaar al mee ophouden.

    Overigens zijn ze al naar een derde eigenaar. De iPad is leuk voor de kleinkinderen en de iPhone 3g werkt nog prima als MP3 speler

  7. Wat een kul reacties hierboven. Apple snijdt zich hiermee in de vingers. Als ik een product van Apple koop en het gaat kapot, dan kan ik ook geen gebruik mee maken van de (betaalde) diensten van Apple. Kan ik het apparaat repareren dan maak ik er snel weer gebruik van. Geld voor een nieuw apparaat heb je niet altijd zomaar.

  8. En al die 80 euro Android tablets? Dat is geen weggooi cultuur? De iPad 2 is nog volop in gebruik, dat kan ik niet zeggen van de toenmalige Android tablets.

  9. Origineel geplaatst door Rick
    Wat een kul reacties hierboven. Apple snijdt zich hiermee in de vingers. Als ik een product van Apple koop en het gaat kapot, dan kan ik ook geen gebruik mee maken van de (betaalde) diensten van Apple. Kan ik het apparaat repareren dan maak ik er snel weer gebruik van. Geld voor een nieuw apparaat heb je niet altijd zomaar.

    Waarom het is gewoon een zure reactie vanwege dat akkefietje met de Apple tv 4

  10. @Rick: Wie zegt dat je die spullen niet kan repareren? In ons bedrijf worden veel iPads gebruikt (ook nog veel iPad 2) en als ze defect zijn worden ze gewoon gerepareerd. Er is trouwens maar heel weinig uitval, en de meeste reparaties zijn schermen wat meestal eigen schuld is. Ze worden binnenkort vervangen door Air 2’s vanwege performance

  11. Nog nooit iets van Apple hoeven repareren…

  12. Origineel geplaatst door Ronald:
    Waarom het is gewoon een zure reactie vanwege dat akkefietje met de Apple tv 4

    Maakt toch niet uit WAAROM die reactie wel of niet wordt gegeven? Dat veranderd niks aan het feit dat het bijna onmogelijk is om een iPad fatsoenlijk te repareren. En dat is natuurlijk sowieso een slechte zaak.

    En waarom het in sommige comments weer een Apple VS Android verhaal wordt? Het zou eens niet he :p

    Dat apparaten slecht te repareren zijn is altijd een slechte zaak, ongeacht het merk. Ik denk ook dat veel fabrikanten dit bewust doen, ik heb ook vaak apparaten gerepareerd die naar mijn mening bewust lastiger in elkaar zaten als daadwerkelijk zou hoeven.
    Niet alleen Apple producten natuurlijk.

  13. Origineel geplaatst door Ome Wout
    Nog nooit iets van Apple hoeven repareren…

    Heb toch zelf bijvoorbeeld wel heel veel kapotte iPhone’s moeten repareren van mensen, maar ligt niet persee aan de kwaliteit maar meer aan de gebruikers.

    De Apple doelgroep is van 8 tot 80 en van totale leek tot computer geek, dus zitten er genoeg tussen die er niet goed mee omgaan.
    De echte leken kiezen eerder voor Apple producten vanwege de gebruiksvriendelijkheid.

  14. Origineel geplaatst door v8x
    Ach ja, hij spreekt voor eigen was winkel natuurlijk. Gevalletje wij van wc eend, ….

    😂 Grappig, dacht vrijwel hetzelfde (maar net ff anders): gevalletje ‘preken voor eigen parochie’😄

    Overigens is het vooral iets dat de laatste jaren van kwaad tot erger is geworden, nog niet zo heel lang geleden blonken veel Macs juist uit in het gemak maarmee onderdelen geüpgrade of vervangen konden worden. Zelfs voor een DHZ’er met maar één rechterhand 😉, waarbij trouwens de video’s van iFixit wel heel handig konden zijn.

    Wat dat betreft is het wel goed dàt hij er aandacht voor vraagt, maar de manier waarop en de timing zijn – hoe zal ik ‘t ‘s diplomatiek zeggen – niet heel handig of subtiel 😕

  15. Wij van wc eend,

  16. Die vent is gek,of denkt hij dat enkel Apple niet te repareren is. Dat hij maar eens probeert om een Samsung LCD TV van tweejaar oud te herstellen of een LG ,of een HP printer.Dat hij zijn gezever voor hem houdt in plaats van het de wereld rond te sturen en op die manier het internet te vervuilen.

  17. Hij heeft gelijk. Neem de nieuwe magic mouse: compleet verlijmd product zodat de batterij niet te vervangen is. Waarom geen schroefjes? MBP: voorheen mooi systeem om snel ram, HD of batterij te vervangen, is nu ook niet meer te doen. Apple doet dit bewust om winst te maximaliseren. Beetje jammer, ik betaal al genoeg voor de producten

  18. Ik heb decenialang ervaring met reparabele Windows-producten en 8 jaar lang ervaring met Apple-producten… Ik heb de PC’s met Windows erop diverse malen moeten herinstalleren en ter reparatie moeten aanbieden… Bij de Appleproducten ( waaronder diverse iPads voor mij en gezinsleden) is dit (op een gerafeld oplaadkabeltje na) nog nooit voorgekomen….

  19. Helemaal eens met de WC-eend reacties. Weer zo’n BoeHoe-verhaal van een CEO die z’n billen heeft gebrand.

  20. @JJ: Ik denk niet dat ze bewust apparaten maken die slecht te repareren zijn. Ik denk meer dat het een bij-effect is van de draagbare en designtechnisch mooie producten. Is natuurlijk erg jammer, maar je kunt niet alles hebben, en de keuze voor mooie draagbare producten is naar mijn mening een goede keuze.

    Als je trouwens je MacBook heel makkelijk wil repareren is en nog steeds de MacBook pro zonder retina.

    Natuurlijk zou het mooi zijn als apparaten makkelijk te repareren zijn, maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben.

  21. Door de enorme marges in de Apple-economie kost zo’n iPad inkoop zodanig weinig dat repareren geen enkele zin heeft
    Dwz. de administratie, testen/verificatie en (re)distributie van refurbished spul is duurder dan vervanging door nieuw.
    Daar kan je boos om worden, en daar kan ik me (naast de klassieke koop-dan-Android-reflex) best wel wat bij voorstellen.
    Maar dan ben je feitelijk boos op het hele systeem van produktie in lage lonen landen van high-profile industrie (niet alleen IT) ….

  22. Ikzelf heb al enkele jaren ervaring met het repareren van iPhones, Nokia Lumia’s, en Android toestellen. En van al deze apparaten zijn de iPhones het gemakkelijkste te repareren. Bij iPads is het iets moeilijker dan bij iPhones, maar ook andere tablets zijn moeilijker dan de gemiddelde smartphone. Dus ik vind dit een onterechte beschuldiging.

  23. Precies dezelfde reactie nadat Gizmodo.com door Apple afgeschoten was, nadat akkefietje met de iPhone 4 🙂
    waarna Gizmodo altijd negatief is gebleven tegenover Apple.

    en iFixit doet nu hetzelfde, boehoe roepen en voor slechterik uitmaken.

  24. Origineel geplaatst door HooijmansNL
    Dan koop je maar ene Android, ieder z’n ding.

    Daar is het de moeite van het repareren uberhaupt al niet waard…

  25. @Rick: Als je niet direct geld hebt voor een nieuw apparaat koop dan geen apple maar een goedkoper alternatief je rijd toch ook ni met een Porsche als je da geld ni hebt

  26. Origineel geplaatst door Ronald:
    Waarom het is gewoon een zure reactie vanwege dat akkefietje met de Apple tv 4

    wat op zich dan ook weer een zure reactie van Apple was .. Maar ze hebben wel een punt, iPhone 3G was erg eenvoudig te repareren , maar ben nu met een iPad mini bezig, maar dat is al redelijk rampzalig … En het werkt idd weggooi cultuur versterkend (idd net als die goedkope Android tablets die binnen 2 jaar weggegooid worden)

  27. (Red.) Off-topic voor dit artikel. Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  28. Origineel geplaatst door jodoks
    “Omdat de iPad niet gemaakt zou zijn om lang mee te gaan”.
    Pardon?

    Meeste tablets en telefoon zijn er ook wel op gericht dat ze ongeveer een jaar of 2 mee gaan.
    Vooral ook omdat consumenten over het algemeen tegen die tijd toch wel iets nieuws gekocht hebben.
    Bij Apple en vooral de iPhone’s is de levensduur wel behoorlijk variabel naar wat ik om mij heen merk.
    Soms na een half jaar al half aan het falen maar ken ook mensen die al jaren dezelfde oude iPhone hebben.

  29. Origineel geplaatst door JJ
    Hij heeft gelijk. Neem de nieuwe magic mouse: compleet verlijmd product zodat de batterij niet te vervangen is. Waarom geen schroefjes? MBP: voorheen mooi systeem om snel ram, HD of batterij te vervangen, is nu ook niet meer te doen. Apple doet dit bewust om winst te maximaliseren. Beetje jammer, ik betaal al genoeg voor de producten

    Wie laat dan zijn magic mouse 2 repareren?
    Als je hem te duur vindt, koop hem niet.
    Hoe de fk maak je dan een magic mouse (per ongeluk!) kapot???

  30. Terechte opmerking. Een batterij vervangen zou op z’n minst moeten kunnen bij ieder product. Wat bij betreft zo snel mogelijk wetgeving! Kan ik ook mijn oral B tandenborstel fatsoenlijk repareren moet nu met een het halve apparaat demonteren en solderen, belachelijk. Heb overigens in mijn imac uit 2011 nog ssd geplaatst ook dit was moeilijk maar nog wel goed te doen. Nieuwe iMacs zijn niet te repareren omdat geheugen vastgesoldeert zit. Geheugen kapot moet het complete moederbord vervangen worden absurt

  31. Ik lees dit op mijn iPad2 omdat deze resoluut weigert te weigeren. Mijn iPhone 4s heeft wel kuren maar die is gewoon te repareren. En wie fixt al die refurbished apparaten dan?

  32. @OS X: zoals je zelf al constateert kan er weinig stuk aan een muis, behalve de ~ingelijmde~ batterij. Waarom zou je een compleet nieuwe willen kopen terwijl alleen een nieuwe batterij zou voldoen? vervolgens jou compleet doelloze opmerking ‘als je hem te duur vind koop je hem niet?!’
    Prijs is niet de issue hier…

  33. Wie koopt er iets wel/niet alleen omdat het wel/niet te repareren moet zijn? Je koopt toch iets om het te gebruiken waarvoor het bedoeld is? Is het kapot dan ga je ermee naar de fabrikant. Is dan toch zijn probleem hoe hij het herstelt of desnoods voor een nieuw exemplaar vervangt. Boeit mij persoonlijk dus echt niet hoe zo’n ding er van binnen uitziet. Heb bijvoorbeeld mijn TV of magnetron ook nog nooit opengemaakt. Flauwekul allemaal…

  34. Jeee iedereen is het eens met Apple?? Laat je iPad air 2 maar eens vallen! Of wat dacht je van de Lightning connector…, als deze stuk is dan kun je de iPad Air 2 in de prullenbak gooien, is niet te vervangen! (poort gaat best vaak stuk) Maar het is Apple dus cool.

  35. Origineel geplaatst door Knarf
    Wie koopt er iets wel/niet alleen omdat het wel/niet te repareren moet zijn? Je koopt toch iets om het te gebruiken waarvoor het bedoeld is? Is het kapot dan ga je ermee naar de fabrikant. Is dan toch zijn probleem hoe hij het herstelt of desnoods voor een nieuw exemplaar vervangt. Boeit mij persoonlijk dus echt niet hoe zo’n ding er van binnen uitziet. Heb bijvoorbeeld mijn TV of magnetron ook nog nooit opengemaakt. Flauwekul allemaal…

    Na de garantie heb je een probleem.

  36. Origineel geplaatst door jodoks
    “Omdat de iPad niet gemaakt zou zijn om lang mee te gaan”.
    Pardon?

    Origineel geplaatst door Danny Princen
    Meeste tablets en telefoon zijn er ook wel op gericht dat ze ongeveer een jaar of 2 mee gaan.
    Vooral ook omdat consumenten over het algemeen tegen die tijd toch wel iets nieuws gekocht hebben.
    Bij Apple en vooral de iPhone’s is de levensduur wel behoorlijk variabel naar wat ik om mij heen merk.
    Soms na een half jaar al half aan het falen maar ken ook mensen die al jaren dezelfde oude iPhone hebben.

    Onzin. De huidige generatie apparatuur zal veel langer meegaan. Inmiddels zijn deze telefoons, tablets snel genoeg. Kijk naar de iPhone 5s bijvoorbeeld, dat ding is nog steeds super snel kan nog zeker jaren mee.

  37. Origineel geplaatst door peter
    @Rick:
    Als je niet direct geld hebt voor een nieuw apparaat koop dan geen apple maar een goedkoper alternatief je rijd toch ook ni met een Porsche als je da geld ni hebt

    Vind je Apple echt zo bijzonder?? er lopen miljoenen mensen mee sjiek is het al lang niet meer. Daarnaast kun je gewoon een iPhone 5s kopen voor € 250 op marktplaats. Dus ook voor de arme sloebers is Apple apparatuur bereikbaar. Apple is wel duur maar duur betekent vaak niet beter.

  38. Origineel geplaatst door Marc
    Vind je Apple echt zo bijzonder?? er lopen miljoenen mensen mee sjiek is het al lang niet meer. Daarnaast kun je gewoon een iPhone 5s kopen voor € 250 op marktplaats. Dus ook voor de arme sloebers is Apple apparatuur bereikbaar. Apple is wel duur maar duur betekent vaak niet beter.

    Ehh, het is wèl duur maar óók bereikbaar voor arme sloebers en dus niet beter en niet sjiek??

    Ik geloof dat je jezelf een beetje tegenspreekt 😧

    Mind you, porsche is ook niet zo bijzonder hoor, dankzij dieselgate weet iedereen nu dat het ook maar gewoon een veredelde volkswagen voor snobs is, zeg maar een über-audi voor über-snobs 😉

  39. Origineel geplaatst door Marc
    Onzin. De huidige generatie apparatuur zal veel langer meegaan. Inmiddels zijn deze telefoons, tablets snel genoeg. Kijk naar de iPhone 5s bijvoorbeeld, dat ding is nog steeds super snel kan nog zeker jaren mee.

    Dat het nog jaren mee kan gaan qua snelheid wil niet zeggen dat mensen geen nieuwe apparaten kopen he ;)Veel mensen hebben elke 2 jaar een nieuwe telefoon bij hun abbonement ( die ze dus overprized afbetalen ).Terwijl vaak het vorige toestel en vooral tegenwoordig dan echt nog wel voldoet.Maar omdat het toestel dan “niet het nieuwste is” is het afgedaan.Beetje mode dingetje eigenlijk ook, vooral bij jonger volk.Ook is er nog het probleem van de accu’s.Bij een telefoon is na een jaar of 2 bij gewoon gebruik de accu behoorlijk slechter ( hoewel velen dat misschien niet direct merken omdat het langzaam verslechtert ).Maar het verschil is groot.Vooral omdat consumenten vaak snel van toestel wisselen hebben fabrikanten vaak wel de insteek dat zo’n toestel ongeveer 2 jaar mee moet gaan.En bij veel mensen is 2 jaar ook echt de max.Er zijn uitzonderingen, mensen die gewoon geluk hebben of echt goed met hun toestel omgaan…de meeste mensen gaan echter vrij onzuinig om met hun dure smartphone omdat het toch maar een alledaags gebruiksvoorwerp is.

  40. Tussen repareren en zomaar weggooien zit nog recyclen. En daar is apple echt king in.
    Dus dat duurzaamheidsdingetje waar deze knakker over praat is echt onzin.

  41. Origineel geplaatst door Gabor
    Tussen repareren en zomaar weggooien zit nog recyclen. En daar is apple echt king in.
    Dus dat duurzaamheidsdingetje waar deze knakker over praat is echt onzin.

    Bron? Want als je het hebt over hun recycling programma vraag ik mij af hoeveel mensen dat effectief gebruiken. In deze maatschappij gooien mensen kapotte apparaten gewoon weg en dat is jammer genoeg lang niet altijd naar een containerpark of ergens waar er aan recycling wordt gedaan. In dat opzicht volg ik de redenering wel dat het niet repareerbaar zijn echt wel een probleem is voor het milieu aangezien alles veel sneller weg gegooid wordt ipv het defecte component gewoon ff te vervangen.
    Daarnaast snap ik al de opmerkingen niet van mensen die zeggen dat ze al veel apparaten van Apple hebben en nog nooit iets stuk is gegaan. Het is niet omdat dat bij jullie zo is dat dat bij iedereen is. Waarom zouden er ander zoveel winkels zijn die reparaties aanbieden en blijven die winkels bestaan? Waarom zijn er zoveel tutorials te vinden om het Internet voor reparaties allerhande? Zelf heb ik ook al een resem Apple producten gehad en ben er zeer tevreden over, maar ik heb er ook al een paar moeten repareren. De 4s ligt momenteel zelfs volledig open gedraaid op mijn bureau om een kappote aan-/uitknop te repareren. Had ik die dan maar gewoon moeten weggooien?
    Ga ik een apparaat kopen omdat het niet repareerbaar zou zijn? Misschien is dat niet de hoofdreden nee maar ik hou het wel in het achterhoofd, zeker bij een duur product (wat bij Apple wel vaak het geval is). Gewoon al omdat je indien het defect zou zijn na de garantieperiode zwaar in de buidel zal moeten tasten om het te laten maken. Is toch iets om rekening mee te houden zou ik denken?
    Ben absoluut tevreden van mijn producten van Apple maar ik ga ze ook niet blind volgen in alles wat ze zeggen of ze voorwaardelijk verdedigen. Een beetje nuchterheid doet soms wonderen.

  42. De man heeft gewoon gelijk, en er valt geen speld tussen te krijgen!

  43. Deze beste man heeft hier gewoon gelijk in! Mijn iPad 2 heeft een gekrast scherm, maar dit is onmogelijk te vervangen ! De kras komt notabene door Apple eigen protector !!! Alle apparaten zouden gewoon makkelijk moeten kunnen worden opengemaakt. Onze natuur is te belangrijk om er zo mee om te gaan !!

  44. Origineel geplaatst door johan
    Deze beste man heeft hier gewoon gelijk in! Mijn iPad 2 heeft een gekrast scherm, maar dit is onmogelijk te vervangen ! De kras komt notabene door Apple eigen protector !!! Alle apparaten zouden gewoon makkelijk moeten kunnen worden opengemaakt. Onze natuur is te belangrijk om er zo mee om te gaan !!

    Onmogelijk te vervangen? Je moet enkel een kersenpittenzak hebben die opwarmen, op het scherm leggen, en scherm los trekken, ander scherm erin, en klaar. Het is niet onmogelijk, er zijn zat mensen om je heen die dit gewoon kunnen.

  45. Origineel geplaatst door johan
    Onze natuur is te belangrijk om er zo mee om te gaan !!

    Oei, dat is wel een gevoelig puntje, natuurlijk. Weggooien is maar een deel van de life cycle van een product. Neem je dan ook (het winnen van) de grondstoffen mee bij het kiezen van een telefoon?

  46. Hoezo onmogelijk het scherm te vervangen? Je moet wel secuur te werk gaan en het kost wat tijd maar aan de hand van de online-instructiefilmpjes is het wel te doen, dus niet onmogelijk en je spaart het milieu én je budget!

  47. Wat ontzettend kinderachtig van Apple om die app te verwijderen. Kennelijk heeft iFixit een gevoelig punt geraakt. iFixit heeft gewoon gelijk en Apple zou beter het voortouw kunnen nemen en makkelijk te repareren/vervangen/recyclen producten maken.

  48. Grappig dat dit van een CEO van een bedrijf komt wiens hele bestaansrecht is dat zij apparaten repareren die te moeilijk zijn voor de gemiddelde consument…als die iPads zo makkelijk waren was er geen hond naar iFixit gegaan…

  49. Ach, dat zeiden de TV-reparateurs vroeger ook: “boehoe ik kan niks meer repareren!”
    Ze moeten accepteren dat tablets/computers de TV’s achterna gaan, het worden commodity dingen, net zoals DVD/Blueray spelers en meer; is het kapot? vervangen en recyclen van de oude, niks repareren.

  50. Ik heb met veel hoofdpijn pas geleden een iphone 3 proberen te herstellen, dat lukt me niet. Het is een iphone van de kleine jong. Nou heeft de kleine jong van zijn mam pas een iphone 5 gekregen dus bewaar ik de iphone 3 en breng ik naar de recycling. De mam heeft nu een 5S geloof ik, net als ik.
    Mijn ouders heb ik mijn oude iPad 3 met retina display geschonken van 3 jaar oud. Doet het goed al komt doordat de opslagruimte aan de max zit en ik er een geavanceerd spel op speel wat hapert. Mijn huidige air is merkbaar sneller.

    Om apple devices zolang mogelijk fit te houden is om goed voor de apple devices te zorgen: een goede hoes, uit de buurt van klunzen houden. Behandel je apple devices alsof het een duur kristal glas is en je doet er denk ik jarenlang mee.

    Nou heb ik toevallig zo’n cheap android tablet in de la liggen van een andere kleine jong. Ik heb dat tablet eens opengemaakt en kon het niet meer repareren. In dat oogpunt raad ik de budjet android devices af en koop dan beter een refurbished ipad of ipad mini. Apple mocht dan vaak onder vuur liggen, maar in mijn optiek kan het nooid van Apple winnen.

  51. De kosten voor de reparatie zijn vaak hoger dan de waarde van het product.
    Mijn MacBook ssd vervangen kwam op 1400€. Dat is niet normaal. Maar zelfs de helft is al te duur om iets ouds op te knappen. Simpele economie.
    Milieu winst is natuurlijk een ander verhaal, maar vergeet niet dat computerspul na x jaar ook perfect werkend de schoot op gaat.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.