Reacties voor: iCulture peilt: welke aankondiging op WWDC 2015 maakte op jou de meeste indruk?

Wat was voor jou de belangrijkste aankondiging van WWDC 2015? Apple Music, iOS 9, de verbeterde batterijduur. Laat het weten in onze poll!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 47 reacties

  1. De batterij spaar modus. En dat moet nog zich zelf bewijzen in de praktijk. Ik vond het eigenlijk een heel saaie WWDC. Kijken of ze mij met de 6S kunnen verassen. Hoop dat Apple zijn glans behoud.

  2. Metal! Gaming industrie die naar Mac gaat komen. Denk dat dit een goede eerste stap is om game developers te triggeren om voor beide platforms te gaan ontwikkelen. Dit is een tak van sport die Apple nog volledig mist (behalve blizzard dan 🙂 en zal ook vaak in het beslissingsproces mee zal spelen of je wel of geen Mac koopt. De rest van de ontwikkelingen waren aardig verwacht en borduren vooral voort op het geen dat al bestaat. Niet dat ze niet awesome zijn, maar denk dat deze potentieel een grote inpact kan hebben.

  3. OSX el capitan! Ik heb zelf een iMac late 2009 en het maakt mijn computer 2x zo snel, ik heb zelf paar tests gedaan, vooral bij het opstarten merk je een grootverschil! En dit is pas beta 1!!! (Ik merk zelf bijna geen problemen met beta 1)

  4. Vond in deze keynote weinig vernieuwends. Het meeste is een kopie van dingen die in Windows phone of Android OS al werken en een kopie van een muziekdienst die er al is.
    Ook de Apple watch maakte al niet echt indruk op mij. In de Apple store Oberhausen vast gehad en er mee gespeeld. Gelukkig wel omdat ik daar kon vaststellen dat dit geen stijlvol hoogeaardig Apple product is voor mij. Volgens mij draait Steve zich om in z’n graf!

    Is Apple het een beetje aan het kwijtraken?

  5. Ik heb gekozen voor Iets anders (leg uit in de reacties) dus bij deze:
    Helemaal, absoluut helemaal niets. Er was niets nieuws. Ik ben een tijd geleden overgestapt naar Android, zit er over te denken terug naar een iPhone te gaan, maar er was niets, maar dan ook echt helemaal niets boeiends waardoor ik dacht, ja ik wil terug.

    Ik mis de optie “Niets” heel erg in deze poll!

  6. @miicker: Ik ook idd. Mis de optie niets

  7. Ik was dus niet de enige die dit een zeer saaie Keynote vond.
    Zat niks voor mij bij wat me boeien op een paar hele kleine os x dingetjes na

  8. Origineel geplaatst door miicker
    Ik heb gekozen voor Iets anders (leg uit in de reacties) dus bij deze:
    Helemaal, absoluut helemaal niets. Er was niets nieuws. Ik ben een tijd geleden overgestapt naar Android, zit er over te denken terug naar een iPhone te gaan, maar er was niets, maar dan ook echt helemaal niets boeiends waardoor ik dacht, ja ik wil terug. En wat is de reden dat je terug wilt naar de Iphone? Wat mis je aan de iphone dat je op android niet hebt?

    Ik mis de optie “Niets” heel erg in deze poll!

  9. Niets, niks, had gehoopt op een leuke aankondiging (iPad Pro).
    Het is weer vooral meer geld verdienen aan iets wat al bestaat.

  10. Geen verrassingen maar dat is helemaal geen ramp. De cyclus is al jaren hetzelfde. Één jaar met grote vernieuwingen en dan een jaar om alles perfect uit te rollen. Mis wel een aantal dingen. Met name dat er geen ontwikkeling is op NFC gebied. Je zou verwachten dat er nu veel meer mee kan dan alleen ApplePay. Maar de tools worden nog niet aangeboden. Ook is de uitrol behoorlijk traag van ApplePay naar de rest van de wereld. De Apple Watch gaat wel goed komen nu er native apps gemaakt kunnen worden. Dat zag je ook bij de iPhone gebeuren.

    Voor de mensen die zeggen dat Steve zich omdraait in zijn graf: ook onder Steve Jobs waren er periodes zonder grote vernieuwingen en behoorlijke uitglijders. Antenne design iPhone 4, MobileMe, weigering om Appstore op te zetten bij lancering iPhone.

    Ook Steve Jobs stelde regelmatig de koers bij. En als Steve Jobs iets hoog in het vaandel was dan was het kwaliteit boven kwantiteit. Een jaar nu met niet te veel grote vernieuwingen is dus prima om alle kreukels glad te strijken.

    En ik mis echt geen grote features op de iPhone of Mac. Dat was onder Jobs vaak wel anders (had zelfs geen copy/paste functie, geen multitasking). iOS was toen gebruiksvriendelijk maar liep qua features ver achter op Android. Nu zijn beide systemen aan elkaar gewaagd en lenen ze over en weer features van elkaar.

  11. Ik kwam eigenlijk niets heel boeiends tegen, alles is een doorontwikkeling op bestaande mogelijkheden (batterijstand is ook niet ernstig vernieuwend of zo). Zelf hoopte ik op Apple Pay in NL waar ik met smart op wacht en andere wallet functies die wel welkom waren.

  12. Ik ben überhaupt niet zo onder de indruk.

  13. Mehhhh misschien in september een btr indruk.

  14. Dat er een nieuwe Swift uitkomt en ook nog open source, vond ik erg interessant om te horen. Naast de mogelijkheid van ‘splitscreen’

  15. Beetje jammer dat zoveel mensen niet zien hoeveel leuke dingen er aangekondigd zijn. Neem bijvoorbeeld het programmeren voor de Kinect, wat dat betreft genoeg leuke aankondigingen.

  16. Metal

  17. Apple Music en Split Screen op de iPad is wel interessant. Heb nu 2 dagen de beta draaien, maar het voelt niet echt alsof je een grote update erop hebt. Voelt meer als 8.5.

    Maar als het echt veel stabieler allemaal is (moet nog blijken in de final versie), dan is dat ook veel waard.

  18. Ik hoopte op een verbetering van servicesMet name Icloud mail die al zeker 2 jaar stilstaat geen enkele nieuwe functie danwel optimalisatie/betrouwbaarheid verbeteringen.Verder ook geen vergroting van lousy 5GB opslagruimte (had dat al wel gehoopt)Hooguit batterij die verbeterd is, voor de rest nauwelijks verbeteringen. Stilstand is achteruitgang. Vond dit maar een matige WWDC voor degenen die denken dat de dingen nu zijn verbeterd noem ze dan eens, het is allemaal zeer beperkt.

  19. Metal voor Mac! 😀 als grafisch vormgever ben i erg nieuwschier hoe mijn adobe programma’s gaan draaien. Voor wat ik nu al meekrijg is dat veel belovend! 😀

  20. @J@n: hoezo ‘vooral meer geld verdienen’? iOS 9 is gratis, Mac OS X El Capitan is gratis. Meer geld aan iets dat al bestaat? Apple Music dan? Nou juist iets wat bij Apple nog niet bestaat….

    Apple Music maakte op mij het meeste indruk. En de split-screen functie op de iPad.

  21. Blij dat men zich toespitst op optimalisaties! Ios is nog altijd een pak stabieler dan Android en het word nog beter!

    Maar zoals altijd bij een forum zijn er te weinig mensen die het positieve van iets inzien en alleen maar negativiteit spuien …

  22. Ik keek vooral uit naar meer info over Home Kit. Denk amper 10s er iets over gezegd werd. Voor de rest Apple Pay, niet voor ons.Openbaar vervoer in maps, ook niet veel aan.Ik viel pas echt in slaap toen men de nieuw app aan het voorstellen was.Verbeterde multitasken enkel op iPad dus ook niets aan.Notitie app. Leuk maar net 2Do app en werkt via widget zeer goed. Was geen gemis de verbeteringen zoals het kunnen tekenen op de notitie.Verbeterde batterijgebruik. Mooi maar kom elke dag ruim toe met men batterij.Enige waar ik naar uitkijk is de verbeterde intelligentie van Siri en Spotlight. Zo ook de deep linking.En tot slot Siri in het Vlaams. Eindelijk. Daar kijk ik van iOS9 dan het meeste naar uit behalve dan naar September als door onderande Philips meer gezegd wordt over Home Kit.Stiekem hoop ik ook op een soort Home App waar je een overzicht hebt van de apparaten en scenes kunt ik bouwen zoals zet lichten uit, alarm op, luiken toe als ik ga slapen bijvoorbeeld.

  23. Iets anders aangevinkt: namelijk niets. De verbeteringen in iOS en OSX zijn wel goed, maar weinig echt verheffend. Apple Music was ook weinig indrukwekkend. Niets dat echt vernieuwend was.

  24. De Watch Face functie dat je in de achtergrond bijv. de Big Ben ziet en het met de actuele tijd mee verandert.
    El Capitan was wel teleurstellend, weinig vernieuwend.
    iOS9 ook hier en daar leuke verbeteringen maar ik mis het wow-factor die ik bij iOS7 toen wel had.

  25. En multitask alleen op de iPad Air 2 ook heel teleurstellend!

  26. Origineel geplaatst door s0kkie
    En multitask alleen op de iPad Air 2 ook heel teleurstellend!

    is ook op iPad air iPad mini 2-3 een fuchtie kan alleen iPad air 2

  27. Ik heb iets anders ge-vote. Want dr was helemaal niks wat indruk maakte.

  28. Iets anders, daarom in een reactie: de aankondiging dat Swift Open Source wordt. Overigens was die aankondiging erg summier, en werd alleen Linux (zelfs zonder enige distro aanduiding) als nieuw platform genoemd waarvoor Apple zèlf op reëele termijn libraries gaat leveren. Dat roept de vraag op hoeveel het echt voorstelt, en misschien nog gaat voorstellen…

    En verder niet zozeer indrukwekkend alswel verrassend de beschikbaarheid ook in OS X van het ‘fullscreen splitscreen’ (paradox of contradictio in terminis? 😏) “zodat elke pixel beschikbaar is voor de apps”. Alsof je die paar pixels die een klassieke vensterrand vraagt niet zou kunnen missen op een (12″ of groter) retina scherm, of dubbel en dwars terugwinnen door klassieke vensters te laten overlappen 😕.

  29. iOS 9 in z’n geheel.

    Het was inderdaad, zoals sommigen al zeggen, een vrij saaie WWDC deze keer. En qua ‘innovatie’ (al gebruik ik dat woord liever niet) is er weinig anders in iOS 9. Toch ben ik wel enorm te spreken over de komende major-update. Waarom? Door de kleinere functies. Het nieuwe Proactive Siri en Search (+ het feit dat er een API voor is) lijkt me heel interessant.

    Maar het zijn vooral de kleine toevoegingen die het tot een waardige update maken in mijn ogen. E-mailbijlagen kunnen uploaden (zowel in Mail als in Safari), een iCloud Drive-app, teruggaan naar de vorige app als je op een melding hebt getikt (‘Back to ‘), zoeken in Instellingen, je toetsenbord als trackpad gebruiken enzovoort enzovoort.

    Niet alles is even interessant, maar de hele combinatie van al deze nieuwe functionaliteit + de optimalisaties maakt iOS 9 tot een interessante update vind ik.

    Ik heb de bèta al even uitgeprobeerd op mijn iPhone 6, maar door de verschrikkelijke batterijduur ben ik maar teruggegaan naar iOS 8.3. Ik wacht nu op de tweede bèta. Anyway, ik heb al kunnen concluderen dat veel van die kleine vernieuwingen echt handig kunnen zijn. 🙂

    Sommigen klagen dat Apple nu ineens weer stilstaat (niet alleen op iCulture, ook op MacRumors, 9to5Mac, NUJIj enz.), daar ben ik het niet mee eens. Ja, iOS 9 is vergeleken met iOS 8 geen upgrade. Maar dat is juist goed. Het helpt Apple weer te focussen op software-kwaliteit, iets dat sinds iOS 7 achteruit is gegaan. Zeker bij oudere toestellen. Uiteraard hoop ik dat iOS 10 weer zo’n ‘huge major-update’ wordt, maar voor nu is het fijn dat iOS 9 vooral gericht is op die optimalisaties enzo. De features zijn vooral een bonus eigenlijk.

  30. Splitscreen voor de MacOSX!

  31. Swift Open Source!

  32. @Tom: Ik heb toch ook liever een stabiel OS dan een vernieuwend instabiel:)

  33. Inderdaad, de optie niets mis je in de lijst. Voor mij geen reden om naar iOS 9 over te stappen straks. De beta op mijn telefoon gehad maar t is gewoon niet speciaal allemaal. Terwijl ik dat normaal wel heb.

  34. @steven: Ehm, mag ik vragen waarom je niet zou overstappen naar iOS 9? Ik bedoel, dat je het geen interessante update vind respecteer ik natuurlijk en ik kan er ook wel begrip voor tonen.

    Maar updates zijn gratis en sowieso aanbevolen; je krijgt de laatste beveiligingspatches, je krijgt een betrouwbaardere gebruikservaring enzovoort. Alleen die dingen moeten eigenlijk al redenen zijn om te updaten. Of doelde je er gewoon op dat iOS 9 niet zo’n update is waarbij je echt meteen denkt “Wauw, ik ga meteen updaten zodra de update uit is!!”? Kan zijn dat ik wat gemist heb in je reactie. 😛

  35. Ik was, voor OSX dan, het meest verrast door Metal. Deze techniek kan er voor zorgen dat onder OSX zware grafische processen een stuk sneller gaan lopen.

    De eerste tests van Adobe wijzen al uit dat o.a. After Effects tot 6x sneller kan renderen! Nou, dat hoor ik graag. Op die manier worden de nieuwe grafische kaarten in de meest recente Imacs toch nog ten volle benut en hoeven we niet met scheve ogen te kijken naar Cuda (NVidia vs AMD) en zo.

    Het feit dat ook The Foundry (o.a. Nuke, maar vooral voor mij: Modo) deze techniek gaat omarmen klinkt mij als muziek in de oren.
    Dus ja, ondanks al het ‘gezeur’ hier in dit forum ben ik bij te horen dat Apple zijn software, en daarmee de leveranciers die hier wat mee gaan doen, op orde heeft.

  36. Waar ik wel benieuwd naar ben is of iOS9 inderdaad zuiniger met geheugen omspringt zoals beweerd. Eens kijken of mijn 4S/16GB weer een ‘boost’ krijgt door iOS9 en nog een jaartje extra mee kan. Maar verder weinig vernieuwends. De meeste ‘nieuwe’ opties gebruik ik al jaren via een ‘gevangenis ontsnapping’ (dit even om een ban van iCulture te voorkomen…).

  37. Origineel geplaatst door Peter:
    Ook de Apple watch maakte al niet echt indruk op mij. In de Apple store Oberhausen vast gehad en er mee gespeeld. Gelukkig wel omdat ik daar kon vaststellen dat dit geen stijlvol hoogeaardig Apple product is voor mij. Volgens mij draait Steve zich om in z’n graf!

    Is Apple het een beetje aan het kwijtraken?

    Daar ben ik -en velen met mij- het helemaal niet mee eens. Ik vind de Apple Watch wel Apple waardig. Steve zou er trots op zijn!!

  38. @Tom: Omdat ik denk met de komende jailbreak meer functies behoud die ik fijn vind. Overstap naar iOS 9 zie ik dus niet zitten omdat de vernieuwingen te klein zijn 🙂 .

  39. Iets anders: zoals er al een paar ook hebben gezegd… Swift open source!

  40. Origineel geplaatst door KDApps
    Dat er een nieuwe Swift uitkomt en ook nog open source, vond ik erg interessant om te horen. Naast de mogelijkheid van ‘splitscreen’

    <!!

  41. @Jean-Paul Horn: Leuke blog, maar ik denk dat de blogger meer van juridische kwesties weet dan van software kwesties.

    Aan alleen de programmeertaal Swift heb je niet zoveel om zinvolle apps te ontwikkelen, ook de API’s ervoor van allerlei iOS en OS X functionaliteit zijn van cruciaal belang. In de introductie in de ‘Using Swift with Cocoa and Objective-C.’ gids geeft Apple die verwevenheid al aan in de beschrijving van interoperabiliteit tussen Swift en Objective C:

    ‘Swift is designed to provide seamless compatibility with Cocoa and Objective-C. You can use Objective-C APIs (ranging from system frameworks to your own custom code) in Swift, and you can use Swift APIs in Objective-C. This compatibility makes Swift an easy, convenient, and powerful tool to integrate into your Cocoa app development workflow.’

    In de keynote gaf Craig F mbt die open sourcing aan dat Apple later dit jaar ook libraries voor Swift op Linux zou opleveren. En die liggen nou juist in dezelfde sfeer als de API’s waar de blogger het over heeft. Alleen heeft de blogger dat zelf niet door 😳

    Imho heeft Apple dus wel degelijk iets meer dan gebakken lucht te bieden later dit jaar…

  42. Even serieus: we krijgen kleine letters op ons toetsenbord… MINDBLOWING

  43. Verrassend dat het niet een van de poll opties is. Het was tenslotte een WWDC: waar ik het meest van opkeek (in positieve zin) is het feit dat Swift open source wordt. En dan met name de opmerking tussen neus en lippen door dat ze open staan voor contributies.

  44. Goed dat Apple zich bij deze releases heeft gefocust op het optimaliseren van de software.

    Maar ik denk dat de ”Epic Centre of Change” nog in de kast staat (moet toch wel de apple tv zijn?).

  45. Niets, helemaal niets. Ik ben zwaar teleurgesteld over iOS 9, omdat de iPad 4 géén split-screen, géén picture-in-picture en geen slide-over krijgt, dit met evenveel RAM als de iPad Air (dus het móet gewoon kunnen).

    De Apple Watch vind ik ook niet interessant (Android telefoon kan niet gebruikt worden) en ik gebruik al Spotify premium, dus Apple music is voorlopig nog een downgrade door ontbrekende Android-ondersteuning. Een Mac heb ik (nog) niet, dus OS X maakt voor mij weinig uit.

    Wat ik wél hoop wat gaat werken is de verbeterde accuduur en de verbeterde stabiliteit en prestaties. Dat is altijd weer mooi meegenomen!

  46. Origineel geplaatst door Floris
    OS X El Capitan! Ik heb zelf een iMac late 2009 en het maakt mijn computer 2x zo snel, ik heb zelf paar tests gedaan, vooral bij het opstarten merk je een grootverschil! En dit is pas beta 1!!! (Ik merk zelf bijna geen problemen met beta 1)

    Zie het nu ‘al’. Dus ook (of juist) opstarten gaat sneller? Dat is echt meer dan welkom, voor mij echt de allergrootste ergernis aan Yosemite. Vreemd dat ze dat niet op de keynote meldden, lijkt mij dat veel meer mensen zich daar groen en geel aan ergeren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.