Reacties voor: Alexa vs HomeKit: heb jij liever snelle uitrol en keuzevrijheid of meer gebruiksgemak en veiligheid?

Apple's HomeKit en Amazon's Alexa volgen een volstrekt andere aanpak voor huisautomatisering. Wat vind jij beter: de trage grondigheid van Apple of de keuzevrijheid en minder goede beveiliging van Amazon?
Redactie iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. Geef mij HomeKit maar..

  2. Ik ben voor veiligheid, maar het is een verkeerde aanname dat Apple’s manier veilig is… De black-box-wijze die Apple hanteert is per definitie onveilig, je weet totaal niet wat er eigenlijk met je data gebeurd en alles is gebaseerd op vertrouwen in 1 partner. Dat die partner nu (al dan niet) betrouwbaar is geeft geen garantie dat je data binnen 10 jaar nog altijd veilig is onder een nieuw bewind…

  3. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. 100 apparaten of 250 apparaten beschikbaar. Wat is de waarde van beschikbare apparaten waar je (nog) niet op zit te wachten.
    Voor mij moet het succes in domotica worden gezocht in apparaten die zowel via een een script (lees o.a. een smartphone) kunnen worden bediend alsook standaard werken in een huis voor de bewoners die niet alles via het script willen oplossen.
    Uiteraard zijn er naast Alexa en HomeKit ook andere domotica standaarden beschikbaar. Zoals o.a. Zigbee en z-wave. Ook voor die standaarden zijn al vele apparaten op de markt beschikbaar. Maar ook daar is het moeilijk om iets te vinden dat zowel via script als handmatig werkt.
    Uiteindelijk ben ik niet van plan om mijn hele huis opnieuw elektrisch op te bouwen, dus ik denk dat ik voorlopig nog wel even kan wachten om te zien naar welke standaard de eer straks zal gaan.

  4. Wat ik vooral belangrijk vind in een spraak assistent is dat deze mij goed verstaat. Dat laat bij Siri nog wel eens te wensen over. Met de telefoon in de hand al, laat staan op een afstandje met “Hey Siri”. Alexa daarentegen hoort mij prima vanuit achter in de kamer zelfs met de tv of muziek aan. Alexa werkt ook vele malen sneller dan Siri. Vraag iets en je krijgt direct antwoord. Ik gebruik dan ook altijd Alexa om mijn lampen aan of uit te zeggen maar heb hem eigenlijk vorige jaar in Amerika gekocht om Sonos aan te sturen wat dit jaar beschikbaar (zou) moet komen. Mijn mening is dat Apples’s Siri nog ver onder de maat presteert vergeleken met Alexa. Enig voordeel is dat Siri inmiddels Nederland begrijpt (soms dan…)

  5. Voor mij geen van beide geen slim huis voor mij, zelfde simpelste lampen gewoon met de knop aan de muur.

  6. Beide systemen lopen wbt functionaliteit, flexibiliteit en uitbreidbaarheid mijlen achter op bijv Domoticz. In het praten tegen een assistent schuilt maar een deel van de bediening. Scripts ivm betaalbare sensoren en actire, dat is wat er nodig is. En die bieden beide systemen maar beperkt tot niet…

  7. Laat Amazon eerst maar eens met een webshop (ik weet dat ze boeken hebben) in Nederland komen..

  8. @Pattie: amazon.de heeft tegenwoordig een Nederlandse versie! 😉

  9. Veiligheid boven gemak, de eeuwige discussie.
    Maar de eenvoud waarmee je die slimme speeltjes momenteel kunt misbruiken als buitenstaander is mij te link.

  10. Wat betreft de opmerking richting accessoires via kickstarter of Indiegogo moet ik even een correctie aanbrengen: ik back een product die zwaar vertraagd is vanwege de certificering door Apple … (dus geen prullen oid) voor de rest: juist door de langzame uitrol van HomeKit, ben ik voor homey gegaan, ja je begint in de beta fase (maar daar leer je ook weer veel van).
    Ik moet zeggen de interface van de “woning” app is echt minimalistisch en onlogisch (mijn mening) (ik gebruik bv ook nog steeds de 1e app van hue, vanwege de gebruiksvriendelijkheid).
    En zover ik na kan gaan, is mijn oplossing niet onveiliger dan de Apple oplossing …

  11. iPhone, homekit, woning app, control center integration. Werkt zo gemakkelijk om je slimme apparaten via control center te bedienen als je net als mij geen zin hebt om te praten tegen je apparaten. En via homebridge is bijna alles toe te voegen, ook niet homekit compatible apparaten en dat werkt super. Mijn inziens, ben je ios gebruiker dan staat homekit boven alles.

  12. HomeKit via Siri werkt bij mij binnen een seconde, prima dus. Ik kan mijn lampen zelf niet sneller aan krijgen tenzij ik naast de schakelaar sta. Geef mij maar HomeKit

  13. Alexa werkt als je er tegen praat, Siri werkt 9 van de 10 keer niet.
    Dat heb ik niet verstaan, lamp herken ik niet, dit ik heb dit op het web gevonden, etc etc

  14. @Lester: Met Homebridge kom je inderdaad heel ver. Zelf heb ik het ook draaien in combinatie met domoticz.

  15. HomeKit, ik heb liever niet dat m’n slot niet goed beveiligd is. HomeKit apparaten moeten encryptie sleutels van 4096 bits hebben, dat kraak je niet zomaar.

  16. Wat Siri en HomeKit ook anders maakt dan Alexa is dat Apple Siri en HomeKit in vele landen en talen uitbrengt. Dat maakt uitrol veel complexer. Regelgeving, veiligheid, lokale gewoonten en eisen. Ook de aantallen zijn veel groter: één lek of onveiligheid in Siri en honderden miljoenen iPhones zijn doelwit. Amazon richt zich alleen op de Amerikaanse markt en gebruikt het Amerikaanse volk om het product beter te maken. De aantallen zijn relatief laag (het percentage “smart home-mensen” is ook in de vs nog in de kinderschoenen).

  17. Aan de ene kant is de zorgvuldigheid en het langdurig testen bewonderingswaardig maar tegelijkertijd dreigt Apple de trein gewoon volledig te missen. Siri en HomeKit moeten echt snel en goed een inhaalslag maken anders zie ik het nog best somber in voor Apple. Dit is wel dé tijd dat je een hele dikke voet tussen de deur moet krijgen in de domitica en autosoftware business als je over 10 jaar nog een rol van betekenis wil spelen.

  18. Ik heb de amazon echo en werkt super. Verstaat mij veel beter dan siri. En engels is geen probleem.
    Heb ik siri ook opstaan want anders voor muziek niet te gebruiken. Hoop wel Apple komt ook met een slimme luidspreker.
    Geniet elke dag van mijn echo. Gebruik siri bijna niet meer.

  19. Kwantiteit wordt steeds belangrijker dan kwaliteit uit commerciële overwegingen. Kijk maar naar ontploffende Samsungs, botsende Tesla’s, etc..

    Hoe meer apparaten in mijn leven komen, hoe meer kopzorgen. Je hebt tenslotte meer points-of-failure en meer werk aan updates/installaties, etc..

    Apparaten zouden mijn leven makkelijker moeten maken, niet moeilijker. Geef mij maar kwaliteit en veiligheid (belang van veiligheid wordt door velen zeer onderschat). Ik zou voor Apple Homekit gaan als ik die stap ooit zal maken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.