Reacties voor: Hoge Raad: ‘iPad is een computer, geen telefoon’

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de iPad een computer is en dat er loonheffing over moet worden betaald, zo blijkt uit een uitspraak van 11 september 2015.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 29 reacties

  1. Waarom mag hier niet genoemd worden dat het om RTL Nederland gaat? Dat was destijds ook al algemeen bekend.

  2. Moet er ook loonheffing betaald worden als ze de ipad bij einde dienstverband weer moeten inleveren? Doen we toch ook niet voor laptops?

  3. Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

  4. Vanaf 2015 valt dit onder de werkkostenregeling. Achterhaald nieuws dus..

  5. Origineel geplaatst door emeel
    Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

    Als jij dat denkt…

  6. Het lijkt mij dat je iPad’s niet alleen moet verstrekken aan personeel in vaste dienst, maar onderdeel dient te maken van de functie die men bekleedt, ongeacht of het een vast of tijdelijk dienstverband is.

  7. Ik mag mijn laptop(computer) en mijn mobiel van de zaak ook privé gebruiken. En wordt ook op beide apparaten geen loonheffing voor betaald. Kan iemand mij uitleggen wat dan het verschil is met een iPad ?

  8. Ik ga een iPad mini 4 met data abo nemen en dan ga ik dr “niet” handsfree mee bellen in de auto. Ik heb dan dus geen telefoon in m’n handen maar een computer!! Wedden dat ik dan toch een bekeuring krijg!!

  9. Origineel geplaatst door emeel
    Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

    Hoe kom je erbij dat een iPad niet zakelijk gebruikt wordt? En hoe kom je erbij dat iedereen die logischerwijs foutieve bewering aanhangt?

  10. Kun je dus ook niet bekeurd worden als je in je auto al rijdend met je iPad mini zit te spelen…

  11. @Phthisicus: In deze zaak heeft het bedrijf de iPad gegeven aan het personeel en is het bedrijf dus juridisch niet meer eigenaar. Indien men een telefoon of iPad van de zaak gebruikt is de eigenaar het bedrijf.

  12. @Phthisicus: Jouw bedrijf betaalt wel degelijk belasting over die apparatuur. Verschil is wel of je aannemelijk kan maken dat je de apparatuur zakelijk gebruikt.
    Als je de laptop voor minstens 90% zakelijk gebruikt is en je telefoon voor minstens 10% valt het binnen 0 euro grens van de WKR, dus hoef je er geen belasting over te betalen als werkgever (bron)

  13. @Richard: “Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.”
    Verkeersregels 1990

    Een mobiele telefoon vasthouden is strafbaar, je hoeft er niet per se mee te bellen. Vernieuwingen en technologische vooruitgangen zijn momenteel niet letterlijk opgenomen in de wet / alle wetten. Je kunt dus de strijd aangaan als je een boete krijgt wegens het vasthouden van een iPad. Het ligt er dan aan hoe breed de definitie van ‘mobiele telefoon’ is.

  14. Oplossing is simpel, geef de iPad in bruikleen voor een jaar, na dat jaar is de iPad afgeschreven en mag het personeelslid ‘m voor 1 euro overnemen.

  15. Origineel geplaatst door emeel
    Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

    Tuurlijk wel, ligt er alleen aan in welke branche.

  16. Het gaat de overheid alleen maar om geld op zoveel mogelijke manieren ergens geld uit zien te halen dat is het doel, we leven onder een hebzuchtige overheid

  17. Origineel geplaatst door Mark
    Oplossing is simpel, geef de iPad in bruikleen voor een jaar, na dat jaar is de iPad afgeschreven en mag het personeelslid ‘m voor 1 euro overnemen.

    De fiscale afschrijving van een computer (want dat schijnt het dus te zijn) staat op 3 of 4 jaar toch? In ieder geval niet op 1.

  18. Origineel geplaatst door Mark
    Oplossing is simpel, geef de iPad in bruikleen voor een jaar, na dat jaar is de iPad afgeschreven en mag het personeelslid ‘m voor 1 euro overnemen.

    Helaas. Afschrijvingstermijn voor een computer (iPad) is 5 jaar en heeft dan nog een redelijke restwaarde van minimaal €50.

  19. Origineel geplaatst door emeel
    Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

    Nou, bijna iedereen. Alleen Apple zelf heeft het nog niet door, vandaar dat ze de nieuwste versie toch ‘Pro’ hebben genoemd. 😉

    Verder weet iedereen dat die eigenlijk hooguit semi-pro is, een groter scherm maakt een iDevice nog niet Pro. Om die titel met recht te kunnen dragen moet het een Mac(book) of Surface zijn, dus met een ècht OS 😜

  20. @Phthisicus: Het gaat om het privegebruik. Een laptop moet voor 90% zakelijk gebruikt worden zonder loonheffing en een telefoon hoeft maar voor 10% zakelijk gebruikt te worden om zonder loonheffing verstrekt te worden.

  21. Hoe zit het dan met samsung galaxy tab 2. Er zijn versies waar je een sim-kaart in kan stoppen, dan is het dus een telefoon. Heb je de versie waar dat niet in kan, dan is het een computer ??

  22. De iPad is geen computer en geen telefoon. Voeg tablet gewoon toe aan de wet! Kortzichtigheid!

  23. Origineel geplaatst door emeel
    Iedereen weet toch dat een ipad niet zakelijk wordt gebruikt…

    Jij heb zeker nog nooit in het bedrijfsleven gekeken, er zijn genoeg mensen die iPad zakelijk gebruiken.

  24. Origineel geplaatst door Maarten
    @Phthisicus: Jouw bedrijf betaalt wel degelijk belasting over die apparatuur. Verschil is wel of je aannemelijk kan maken dat je de apparatuur zakelijk gebruikt.
    Als je de laptop voor minstens 90% zakelijk gebruikt is en je telefoon voor minstens 10% valt het binnen 0 euro grens van de WKR, dus hoef je er geen belasting over te betalen als werkgever (Bron)

    Aha, zo zit dat dus. Thnx

  25. Origineel geplaatst door Dennis:
    Jij heb zeker nog nooit in het bedrijfsleven gekeken, er zijn genoeg mensen die iPad zakelijk gebruiken.

    Dat is maar gedeeltelijk waar. Een groot deel van dàt gebruik valt in de categorie BYOD. Mensen zijn zo blij met hun (eigen) iPad dat ze zelf manieren zoeken om die ook voor het werk te kunnen gebruiken.

    Veel bedrijven zijn daar helemaal niet zo blij mee, uit angst dat bedrijfsgegevens zo uitlekken bv. En bedrijven die het wel aanmoedigen doen dat voornamelijk om hun medewerkers 24/7 bereikbaar te maken, via e-mail en eventueel (wat serieuzere) chat apps.

    Maar ‘puur’ (meer dan die fiscaal relevante 90%) zakelijk gebruik is nog altijd zeldzaam.

  26. Origineel geplaatst door rtc
    Moet er ook loonheffing betaald worden als ze de ipad bij einde dienstverband weer moeten inleveren? Doen we toch ook niet voor laptops?

    Inderdaad, dit is de enige manier voor de werkgever om belasting te ontwijken. Het verstrekken van ICT middelen zonder het eigendomsrecht over te dragen aan de werknemer en een verplichting opstellen om bij einde dienstverband de spullen weer in te leveren. Oh en de werkgever moet aannemelijk maken waarom hij vind dat je de middelen noodzakelijkerwijs nodig hebt voor de functie. Dit kan de werkgever allemaal mooi dicht timmeren via het goed opstellen van de arbeidsvoorwaarden. Ahum…

  27. @Phthisicus: Helaas is deze “belastingtip” uit 2010 ook alweer achterhaald. Vanaf 2015 geldt een “noodzakelijkheidscriterium“: als de werkgever het noodzakelijk acht dat een werknemer een telefoon of computer beschikbaar wordt gesteld, is dat vrij van belasting (de noodzakelijkheid moet overigens wel gegrond zijn). Voorwaarde daarbij is wel dat bij uitdiensttreding de restwaarde wordt vergoed, of het apparaat wordt teruggeven.

  28. Daar heeft de overheid een mooi artikel voor gemaakt. Artikel 5.
    Daar kunnen ze zowat alles onder laten vallen. En dus ook gebruik iPad. Zelfs broodje eten

    Origineel geplaatst door Thomasl: Kun je dus ook niet bekeurd worden als je in je auto al rijdend met je iPad mini zit te spelen…

  29. Computer in de Van Dale: “Elektronisch apparaat voor het opslaan en verwerken van gegevens.” Zowel smartphone als tablet dus…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.