Reacties voor: Hoe weet Facebook ineens dat ik bepaalde mensen ken?

Facebook toont vriendschapssuggesties waarbij onduidelijk is hoe Facebook de sociale link legt. Gebruikt Facebook je iPhone-contacten?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 98 reacties

  1. And so it begins…

  2. Het was me inderdaad opgevallen. Bij mij zijn de voorgestelde vrienden mensen uit mijn zakelijke netwerk, waarmee ik enkel contact heb via mijn zakelijke email (Exchange) account.

    Ik heb geen van de genoemde Apps geïnstalleerd, behoudens whatsapp, welke geen toegang heeft tot mijn contactpersonen

    Als dit zou betekenen dat Facebook de informatie uit mijn Exchange account haalt dan zou dat natuurlijk zeer kwalijk zijn.

    Enige andere mogelijkheid die ik nog kan verzinnen is dat mijn collega (Facebook vriend) profielen heeft bekeken en dat Facebook via die link een vriend voorstelt..

  3. Heb inderdaad ook een aar verzoeken gekregen van mensen waarmee ik afgesproken heb maar nog nooit eerder een verzoek van ontvangen heb.

    Ik denk dat het gewoon op locatie voorziening van de normale Facebook app is.

  4. Mijn vrouw krijgt sinds een paar dagen vriendsuggesties van (oude) bekenden, waar ze al jaren geen mailcontact oid mee heeft gehad. De gegevens van die vrienden zijn ook niet bekend in eea app. Zij gebruikt alleen FB, WA en Messenger op haar iPhone. Bijna beangstigend om te zien welke oude contacten boven komen drijven. Het lijkt me geen zuivere koffie.

  5. Ik ben blij dat de Facebook-AAP nu eens uit de mouw komt. Ik heb dit een aantal jaren geleden al zien aankomen en heb mijn Facebook account toen VERNIETIGD.

    Ik roep een ieder op om met Facebook te stoppen, dan is het snel over!

    Let everyone stop Using Facebook! Then it quickly ended with Facebook!

  6. Origineel geplaatst door Gideon
    And so it begins…

    Facebook komt sinds een paar dagen ook met plaatsen waar je ooit bent geweest… Daar staan plaatsen by toen ik nog geen facebook account had maar wel whatsapp….

  7. Wat mijn opviel dat het contacten zijn waar mee ik vroeger in contact ben geweest met Windows Live Messenger en e-mail contacten. Ik heb zelf een vermoeden dat ze de integratie met Skype gebruiken en je e-mail contact personen. En dan kijkt hij niet alleen naar het e-mail adres maar ook naar voornaam en achternaam en regio van de persoon lijkt het op? Ik kwam mensen tegen die al lang een ander e-mail adres hebben.

    Ik zelf heb er geen problemen mee! Ik heb niks te verbergen.

  8. Kan het niet zo zijn dat Facebook ze uit de app vist?? Locatievoorziening > Facebook maar snel uitgezet. Waarom? Omdat mijn stagebegeleider en mensen die er werken ook tussen ‘Mensen die je misschien kent’ komen te staan. Ook zij hebben het uitgeschakeld… Kan misschien, is ook maar een gok…

  9. Ik durf te stellen dat deze gegevens wel bij Whatsapp weg komen. Dit fenomeen was mij ook opgevallen en ik heb het even bekeken.

    Er worden vrienden gelinkt die geen smartphone hebben, wel tijdelijk gehad met Whatsapp maar niet de overig genoemde apps.

    Er zijn er veel niet eens tech gerelateerd, geen interesse er voor maar er wel tussen staan.

    Tevens veel zakelijke contacten die ik wel in mijn adresboek heb staan én Whatsapp hebben maar niet de zakelijke contacten die ik in mijn adresboek heb staan en geen Whatsapp hebben.

    Maw, ik vermoed dat ze echt data hebben uitgewisseld. Ook al zullen ze dit niet toegeven.

  10. Anyhow…..ergens poeren ze in data waarvoor ik geen toestemming heb gegeven.

  11. Ander ‘spooky’ dingetje wat me ook was opgevallen bij FB, ik kreeg onlangs het verzoek een restaurant te beoordelen. Was hier inderdaad geweest voor het diner, maar niet ingecheckt/getagd/volledige voor-, hoofd en nagerecht gepost, niets. Wellicht alleen even de FB-app geopend. Maar FB houdt dus blijkbaar zonder dat je het weet wel bij waar je langer dan een bepaalde tijd hebt gezeten en vraagt dan vervolgens om een recensie. Kan nergens vinden of ik daar ooit toestemming voor heb gegeven, maar dat zal wel.

    Daarnaast kan dit ook genante situaties zorgen > ‘Wilt u svp de Yab Yum beoordelen’ als je je vrouw een leuke post laat zien laten zien…

  12. Ik vind dat sommige mensen zich enorm aanstellen. Ik heb er geen problemen mee en ik vind het juist handig als Facebook mijn Whatsapp contacten weergeeft op Facebook :D. Ik heb niks te verbergen.

  13. @Peterfrans: Zucht, dit soort mensen…. Slecht voor innovatie. Is iets populair, dan is het per definitie evil en moet het stoppen. Tja… Paranoïde gezwam, dat is wat ik vind dat het is.

    Als Facebook zegt geen data van What’s App te gebruiken dan is dat ook zo. Dit heeft gewoon een hele andere logische verklaring, bijvoorbeeld via Slingshot inderdaad.

  14. Origineel geplaatst door Daniel
    Ik vind dat sommige mensen zich enorm aanstellen. Ik heb er geen problemen mee en ik vind het juist handig als Facebook mijn Whatsapp contacten weergeeft op Facebook :D. Ik heb niks te verbergen.

    Kijk! Hier sluit ik me volledig bij aan. Gezeur altijd van iedereen… Ik vraag me altijd af: waar ben je nou precies bang voor??

  15. Bij mij worden (zakelijke) connecties uit LinkedIn voorgesteld als facebook vrienden. Eigenlijk wel kwadelijke zaak. Heb geen connectie tussen FB en LinkedIn.

  16. Een paar dagen??? Bij mij toont FB dit al weken!! En het zijn mensen die ik van mn leven nog niet gezien heb en ook echt niet ken of ooit contact mee gehad heb, maar die zijn bevriend met mensen waar ik mee bevriend ben. Dit is niet nieuw voor mij…..dus vraag me af waar iedereen t over heeft.
    Verder krijg ik geen suggesties te zien.

  17. Uitermate vaag inderdaad. Zeker omdat ik nu plots telkens als eerste suggestie op Facebook een kennis zie die een jaar geleden (veels te vroeg) overleden is. Nogal morbide.

    En tegen al die mensen die vinden dat ze niets te verbergen hebben: hoe naïef kan je zijn.
    Laat het maar even bij te linken naar dit artikel en deze info pagina.

  18. Het is volgens mij nog erger! Ik krijg uitnodigingen van Facebook gebruikers (toevallig allemaal collega’s) terwijl ik helemaal geen Facebook gebruik, maar wel WhatsApp en die collega’s staan heel toevallig wel allemaal in mijn Contacten op mijn iPhone! Hoezo privacy?!

  19. Facebook ? Zooo 2007

  20. Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
    @Peterfrans: Zucht, dit soort mensen…. Slecht voor innovatie. Is iets populair, dan is het per definitie evil en moet het stoppen. Tja… Paranoïde gezwam, dat is wat ik vind dat het is.Als Facebook zegt geen data van What’s App te gebruiken dan is dat ook zo. Dit heeft gewoon een hele andere logische verklaring, bijvoorbeeld via Slingshot inderdaad.

    Jij noemt het innovatie en ik diefstal. Heb geen toestemming gegeven. BASTA!

  21. Krijg mensen te zien die op geen enkele mogelijke manier mijn nummer of mail adres kunnen hebben dus die gegevens zijn gewoon veilig naar mijn weten!! Maar goed als je invult welke school je hebt gezeten waar je vandaan komt enzovoorts is het makkelijk om een optelsom te maken kortom lekker belangrijk!!

  22. @Peterfrans: Als je Facebook gebruikt ben je akkoord gegaan met de algemene voorwaarden.

    @Xander: Natuurlijk heb ik dingen te verbergen, maar die zet ik natuurlijk niet in mijn telefoon. Mijn pincode geef ik ook niet door via sms en wachtwoorden houd ik in mijn hoofd.

  23. Bij mij zijn alle bovenstaande opties uitgesloten bij bepaalde suggesties. Ik denk dat sommige suggesties voortkomen uit de koppeling tussen Facebook en Windows 8 (Microsoft account).

  24. Origineel geplaatst door pdz
    Facebook komt sinds een paar dagen ook met plaatsen waar je ooit bent geweest… Daar staan plaatsen by toen ik nog geen facebook account had maar wel whatsapp….

    Dat komt waarschijnlijk omdat je je Tripadviser account hebt gekoopeld aan je FaceBook.

    @Tom van Zummeren: Waar ik mij druk over maak is dat mensen zelf conclusies trekken uit data die ze over mij zien. Zo zou je in jouw geval dus kunnen denken:”Tom geeft niets om privacy, dus zijn app ‘Easy Calender’ zal wel zo lek zijn als een mandje. Weet je wat, ik geef een slechte recentie in de app store en ik kies bovendien voor een andere partij voor mijn IT solutions…” Harm done!

    Ik zeg niet dat ik dit zou doen, maar de gemiddelde Nederlander trekt nu eenmaal eenvoudig conclusies.

  25. Origineel geplaatst door Peterfrans
    Ik ben blij dat de Facebook-AAP nu eens uit de mouw komt. Ik heb dit een aantal jaren geleden al zien aankomen en heb mijn Facebook account toen VERNIETIGD.

    Sow, met het verkeerde been uit bed gestapt of zit je aluminium hoedje vast gesoldeerd aan je hoofd? Je doet nu net alsof ze de wereld willen overnemen :S

  26. Ik heb daar geen enkel probleem mee.

  27. @iPhoneclub: Dat weten ze via Collective Intelligence. Daarmee kun je verbanden leggen die een mens niet snel ziet. Ik gok dat ze dan ook uit een verzameling van geggevens tot deze conclusie komen. Krijg zelf ook vaak zat van wildvreemde mensen een vriendsuggestie te zien.

  28. Misschien stelt Facebook mensen voor die op jouw naam gezocht hebben of je profiel bekeken hebben.

  29. Ik vermoed dat ook linkedin contacten worden overgenomen. Er staan contacten bij mij tussen die ik alleen maar via linkedin heb en die niet in mijn adresboek staan.

  30. Ik heb het vermoeden dat mijn contacten komen van Linkedin…

  31. Dit is onaanvaardbaar. Je kunt wel zeggen dat je niets te verbergen hebt, maar is dat niet erg naïef?
    En sommigen hebben wel iets te verbergen. Dat is menselijk.
    Als je een fout hebt gemaakt moet je daarna weer een kans krijgen. Mensen hebben recht op geheimen!
    Facebook is een tricky medium geworden. Weg ermee.

  32. Volgens mij stelt FB contacten van contacten voor. So what.

  33. Het zou ook kunnen op basis van GPS lokatie. Als 2 facebook gebruikers een langere tijd (of meerdere keren) bij elkaar in de buurt komen, terwijl deze nog geen facebook vrienden zijn zou facebook dit kunnen constateren en die persoon als vriend voorstellen…

  34. De (mogelijke) oorzaak moet gezocht worden in de allerlaatste WA-update en niet FB of FB-app. In de zeer zeer zeer uitgebreide voorwaarden is heel subtiel het woord ‘gelieerd’ gebruikt welke slaan op (dochter)ondernemingen van WA. Nu is FB geen dochteronderning van WA maar is WA wel gelieerd aan FB vice versa. Ignorance is bliss zoals de engelse zeggen. 500+ miljoen WA- , 200+ miljoen Instagram- en -/- 1 miljard FB-gebruikers. Kruisbestuiving op die schaal is onvermijdelijk. Ennnne wie zet WA uit? Juist…niemand dus lokaties van WA-gebruikers worden continue gelogd.

  35. Ik zeg LinkedIn. Suggesties van Facebook komen m’n uit het professionele netwerk.

  36. @Tom van Zummeren: Voor alles mensen die ‘Niks te verbergen hebben’…
    Typ lekker al je gegevens in BSN, banksaldo, PIN-code, rekeningnummer. Kijken of je niks wil verbergen.
    Of lees gewoon eens dit stukje of http://www.ikhebniksteverbergen.nl

  37. 100% zeker WhatsApp…

    Kreeg vriendschapsverzoeken voor mijn tegelzetter en iemand die ik via werkspot had ingehuurd. 4 jaar terug, verder geen contact mee en niet uit de buurt…

  38. @Craig Setag: Dit was mij ook al opgevallen! Paar jaar terug ergens op vakantie geweest, en daar nu inderdaad ook een waardeer verzoek voor!

  39. Ik doe al jaren niks meer met m’n FB account. Wel is me maanden geleden al opgevallen dat door LinkedIn suggesties werden gedaan die hetzij uit m’n contacten kwamen (geen toestemming voor), hetzij uit dat FB account.
    En toen kwam een suggestie om te linken met iemand aan wie oude mailadresgegevens hingen, iemand die absoluut niet actief is op internet (vader van 83) en werd me bewezen dat ze wel degelijk in m’n contactgegevens zitten te spitten, malware dus….

  40. Vond het al raar ineens stelt Facebook allemaal lekker wijven voor als mijn vriend ik ken ze niet en er nog nooit mee gekletst ik dacht zullen wel vrienden van vrienden zijn geen idee

  41. Origineel geplaatst door Michiel
    Sow, met het verkeerde been uit bed gestapt of zit je aluminium hoedje vast gesoldeerd aan je hoofd? Je doet nu net alsof ze de wereld willen overnemen :S

    Laat je maar lekker besodemieteren. Trouwens… als FB het niet doet dan doet Google het wel. Dat dan weer wel!

  42. Albert Einstein — ‘I fear the day technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.’

  43. @Tom van Zummeren: Als programmeur van Easy Calendar zou je beter moeten weten. Het is een kwestie van “belanghebben bij”. Ik heb er geen enkel belang bij.

    Zo…. nu heb ik er weer een FB vriend bij.

  44. LinkedIn

  45. Nog eens verder gekeken: bij mij ook 100% zeker LinkedIn.

    Zie alleen suggesties van mensen die ik alleen via LinkedIn als contact heb.

  46. Ik zie ook opeens in mijn suggesties een oude vriend staan, van voor het iphone tijdperk, dus pre fb en pre wa.
    Toch zie ik hem iedere x voorbij komen.
    Alle banden met deze persoon zijn al jaren geleden verbroken, ook hebben we geen wederzijdse vrienden, familie of collega’s. Ik vraag me dus ook zeer af hoe ze die link leggen?
    De suggesties uit het bericht hier gaan dus voor mij niet op.

    Bijna altijd begrijp ik wel waar de verre link vandaan komt. Nu dus niet.

  47. Origineel geplaatst door Peterfrans
    Ik ben blij dat de Facebook-AAP nu eens uit de mouw komt. Ik heb dit een aantal jaren geleden al zien aankomen en heb mijn Facebook account toen VERNIETIGD.
    Ik roep een ieder op om met Facebook te stoppen, dan is het snel over!

    Waarom?
    Omdat jij paranoia bent.
    Wat boeit het dat er personen staan die je toe kunt voegen.

  48. Er staan bij mij enkel zakelijke relaties die ik contact met een ander mail adres en 06 dan FB kent. Er is maar een optie: linkedin

  49. Wat ik nog erger/enger vind, is dat Facebook opeens met Pagina voorstellen komt van discotheken en bedrijven waar ik vorig jaar maar 1 keer ben geweest… En ik weer zeker dat ik daar nooit ben ingecheckt! Explain please

  50. Origineel geplaatst door Freaky
    Waarom? Omdat jij paranoia bent. Wat boeit het dat er personen staan die je toe kunt voegen.

    Jij hebt er verstand van lees ik.

  51. Ik denk dat ik bij mij de oorzaak al gevonden heb:

    Als met de webbrowser op facebook inlogt. Dan op “Vriendschapsverzoeken” (de 2 poppetjes bovenin) klikt. Daarna onderin op “Alles weergeven” klikt. Dan rechts bij “Persoonlijke contacten toevoegen” op “beheer geïmporteerde contactpersonen” klikt. Dan zie je een hele lijst contactgegevens die Facebook al vanaf begin van je heeft verzamelt.

    Hier staat ook een zin “Alleen jij kan je contactpersonen zien, maar deze gegevens kunnen worden gebruikt worden om vriendschapsvoorstellen voor jou en anderen te maken”

    Hieruit begrijp ik als jij of anderen personen hun hele adresboek (Gmail, MSN, Geëxporteerde adresboek, etc) importeren. Dat Facebook die gegevens nu of jaren later kan gebruiken voor vriendschap suggesties.

  52. Nog even voor alle duidelijkheid!

    1. Ik bepaal zelf wie m’n vrienden zijn.
    2. Ik bepaal zelf het moment om vrienden te kiezen.
    3. Ik heb geen Facebook nodig om mij daarbij te helpen.
    4. Een vriend vandaag is m’n vijand van morgen.
    5. Vrienden maak je niet via socialmedia.
    6. Ik ben baas over m’n eigen contacten.

    WIE DENKEN ZE WEL DAT ZE ZIJN! WEG MET FACEBOOK!

  53. Facebook is verworden tot een ordinair verzamel en info app die je hele leven uitpluist, misschien wel op last van overheid en veiligheidsdiensten. Eruit met die troep en never nooit meer mijn leven in de social media.

  54. Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
    Tja… Paranoïde gezwam, dat is wat ik vind dat het is.Als Facebook zegt geen data van What’s App te gebruiken dan is dat ook zo. Dit heeft gewoon een hele andere logische verklaring, bijvoorbeeld via Slingshot inderdaad.

    ik ben het echt niet met je eens!! Dit kan gewoon niet. Als fb dat wil tonen dan heeft ie daar ten minste toestemming voor nodig. En ik vind het ook schandalig dat fb weet met welke mensen je omgaat. Dit is het slechtste wat je maar kan gebeuren. STOP FB, LEG HET PLAT!!! DIT BEGINT GEVAARLIJK TE WORDEN!! STOPPEN STOPPEN!!

  55. Origineel geplaatst door Bernard
    Facebook is verworden tot een ordinair verzamel en info app die je hele leven uitpluist, misschien wel op last van overheid en veiligheidsdiensten. Eruit met die troep en never nooit meer mijn leven in de social media.

    Het zal je niet verbazen. Daar ben ik het helemaal mee eens!

    PIK het niet meer. Stop met die waanzin!

    Ik heb er tenminste al geen last meer van!

  56. Ik mis nog data verzamelaar Onavo. Dat bedrijf is gespecialiseerd in data gebruik en overgenomen door Facebook.

    Kan het ook niet zijn dat Facebook een beetje big brother aanbeet worden is? Overal op de digitale snelweg scheert natuurlijk onze info rond. Koop je bedrijfje hier, bedrijf je daar. En zo verzamel je natuurlijk enorm veel data. (1984)

  57. Het is heel simpel hoor, het zijn gewoon vrienden van vrienden die in de suggested friends komen te staan, óf mensen die jouw profiel hebben bekeken/opgezocht, of een combinatie van beide. Als je iemand voorgesteld ziet die je nog kent ook dan komt dat omdat die persoon jou al heeft opgezocht en je profiel heeft bekeken maar te laf was om er een friend request naar je te sturen.

  58. @Tom van Zummeren: Maar serieus mensen, ben niet naïef door te denken “ik heb niets te verbergen”. Nu is het voor de meeste personen nog een “simpel” adresboekje of contactenlijst. In werkelijkheid wil je niet weten hoe veel informatie van personen wij kunnen inzien ( ik werk voor de overheid). Overheidinstanties zijn ketenpartners en wisselen informatie uit op basis van uitvraag op BSN. Hier zijn overigens duidelijke afspraken over ivm de wet bescherming persoonsgegevens (privacy) op zich niets nieuws onder de zon en “wellicht” al bekend bij het grote publiek. Echter hier gaat het om commerciële bedrijven die ook op basis van deze ketens werken (weliswaar niet op BSN) maar toch. Als we allemaal niets te verbergen hebben, waarom wonen we dan niet in glazen huizen, sturen we de post niet zonder de enveloppe op en hebben we überhaupt wachtwoorden. Het gaat er niet om dat JIJ niets te verbergen hebt omdat je in je eigen ogen NIETS verkeerd doet, het gaat erom dat we ervan bewust van moeten worden dat ANDERE wel iets met jouw info kunnen doen. En dat begint met iets kleins als je identiteit stelen/gebruiken en op basis van ketens meer en meer informatie van jou of je vrienden vergaren. Als dit je dus nog niet heeft overtuigt doe het dan voor die vriend die er wel wat om geeft!!!

    PS. Ik zeg ook niet dat qua beveiliging etc. ht bij overheidsinstanties minder kwetsbaar is maar op hoe meer plekken jouw info rondslingerd des te gemakkelijker het is voor mensen met verkeerde bedoelingen.

  59. @Tom van Zummeren: Niet elke technologische verandering is een verbetering, niet alles wat wordt uitgevonden is een vooruitgang. Natuurlijk moet je niet vanuit angst reageren, maar je hoeft ook niet alles te accepteren wat wordt voorgeschoteld.
    Ik vind dat Facebook veel te ver gaat, en ik vind het terecht dat er kritiek op komt.

  60. Alleen de dommen zetten hun hele hebben en houwen nog op Facebook.

  61. Ik kreeg ineens het verzoek om plaatsen (restaurant/hotel) te recenseren/sterren te geven) die ik ooit bezocht heb.

  62. Tot voor enkele dagen geleden kon ik de voorgestelde contacten traceren als “vrienden van vrienden”. Sinds een dag of drie zijn het vrijwel alleen LinkedIn contacten. Ze zullen wel een robot de LinkedIn accounts in gestuurd hebben, want volgens mij zijn die contacten gewoon zichtbaar.

  63. Wat nog raarder is toen mijn vader een nieuw facebook account maakte en nog geen 1 vriend had werden er al heel veel vriendschapsvoorstellen gedaan

  64. Ik wil met geen enkele collega contact via welke social media dan ook. Alles afgeschermd. Krijg ik ineens allemaal voorstellen van collega’s. Bah. Zelfs al probeer je werk en prive te scheiden, lukt het nog niet.

  65. @Philip: Waar hebben ze die info toch vandaan?

  66. Ik zie mensen waar ik ooit, jaren geleden, mee gemaild heb en mensen van het bedrijf waar mijn man jaren geleden heeft gewerkt. Ik zou sowieso deze mensen die je misschien kent graag uit willen zetten.

  67. Ik ben er van overtuigd dat het via Whatsapp is gegaan. Ik heb nooit een Facebook app gehad en heb ook nooit Facebook op mijn telefoon geactiveerd gehad. De suggesties van vrienden die ik krijg zijn overduidelijk van mijn adresboek. Ik heb namelijk een aparte vriendenkring waarbij een heel aantal mensen totaal niets met andere vrienden te maken hebben en ook geen connecties hebben met andere vrienden. Whatsapp en instagram zijn de enige apps die ik heb die iets te maken hebben met social media. Whatsapp is de enige die toegang heeft tot mijn adres boek!

  68. Ik denk dat het te maken heeft met locatie. Ik krijg ineens suggesties van mensen die op geen enkele andere manier aan mij gelinkt zijn. Bijvoorbeeld familie van een client, niet mijn client en verder nog nooit enig contact mee gehad behalve groeten in het voorbij gaan. Deze persoon woont alleen wel in de omgeving van mijn werkplek. En laat ik op mijn werk nou wel eens facebook openen op mijn mobiel.

  69. Probeer eens de MIUI rom te installeren en een telefoongesprek te voeren. Na 9/10 gesprekken krijg je een melding dat Facebook probeert je contactgegevens uit te lezen, ook al staat synchronisatie uit in de app en heeft hij geen reden om op de achtergrond te draaien. Facebook leest je gesprekken uit en dit kan iedereen met een Android device waar een miui port voor is zelf controleren.

  70. Het lijkt er op dat er iets wat een jaar of twee geleden nu ook weer het geval is.Facebook kijkt namelijk naar lokatie en ip adressen.Dit hebben we gemerkt toen we een aantal fake profielen hebben aangemaakt om een bepaalde applicatie te kunnen testen.We waren met 4 man deze profielen aan het creëeren toen we in de eigen FB accounts vriendschap voorstellen kregen van deze fake mensen.De enige overeenkomst was de plaats waar we ze hadden gecreëerd, daar zaten we zelf toen ook.

  71. Toch gewoon gemeenschappelijke vrienden van vrienden ( zoals al jaren), niet?

  72. LinkedIn gecheckt?

    Overeenkomende locatie data?

  73. @f3d4r: nee dus. Bij een groot aantal staat geen gemeenschappelijke vriend bij. Een aantal zijn collega’s of oude bekenden, waarvan sommigen nergens voorkomen op mijn iphone, contactpersonen etc

  74. Origineel geplaatst door michel
    Het lijkt er op dat er iets wat een jaar of twee geleden nu ook weer het geval is.Facebook kijkt namelijk naar lokatie en ip adressen.Dit hebben we gemerkt toen we een aantal fake profielen hebben aangemaakt om een bepaalde applicatie te kunnen testen.We waren met 4 man deze profielen aan het creëeren toen we in de eigen FB accounts vriendschap voorstellen kregen van deze fake mensen.De enige overeenkomst was de plaats waar we ze hadden gecreëerd, daar zaten we zelf toen ook.

    Dit is erg interessant en eng tegelijk. Facebook houdt dus constant je locatie bij!

  75. LinkedIn kan het ook niet zijn, want de personen die ik krijg aanbevolen staan niet in LinkedIn, niet in Whatsapp. Daarnaast staan mijn privacy settings hoog in FB.

    Lijkt wel of ze cross data verwerken via andere kanalen.

    En nu zie ik opeens geen aanbevelingen meer in FB…..

  76. Het kan ook nog aan je browse geschiedenis liggen, ze halen overal data vandaan. Ik zag ook dat ineens advertenties veranderen (andere “aankoop” voorstellen).

  77. Nou. Heb er op m’n Hyves en CU2 account geen last van hoor.

  78. @dapaool: Ik vind dit eigenlijk wel een hele logische. Het lijken veel voorstellen van mensen met wie ik vroeger mail contact heb gehad. En wellicht wanneer je ooit je contacten hebt geimporteerd blijft die ‘deur’ altijd op een kier staan… In ieder geval lijkt het een link te hebben met mijn mail…

  79. Weet wel zeker dat het whats app is .. Tijdje terug via whatsapp berichtje gestuurd naar iemand op marktplaats om wat te kopen…. Ken die persoon dus alleen van whatsapp … En ja hoor … Nu word die persoon aanbevolen op Facebook !!

  80. De suggesties van vrienden in mijn Facebook zijn inderdaad erg vreemd en was mij ook ineens opgevallen. Het is in ieder geval duidelijk niet dat dit whatsapp contacten zijn. Het gaat bij mij duidelijk om mensen met wie ik in mijn hotmail (gekoppeld aan mijn Facebook) ooit contact mee heb gehad. Dus schijnbaar heeft Facebook nu gebruik kunnen maken met mijn outlook/hotmail contacten. Iets waar ik niet blij mee ben.

    Het is ook wel weer handig dat je zo wel oude contacten terug kan vinden en leuke suggesties krijgt. Maar ik heb bijv ook mensen er tussen staan van wie ik iets gekocht heb op marktplaats. Die zijn op een 1 of andere manier in mijn hotmail contacten gekomen. Die hoef ik bijv dus echt niet te zien in mijn vrienden suggesties op Facebook. Ik heb nooit mijn mailcontacten geïntegreerd in mijn iPhone. Deze contacten hebben nooit op mijn iPhone gestaan of in mijn whatsapp. Daarom kan het bij niets anders zijn dan mijn mailcontacten.

  81. @Peterfrans: Ik snap niet waarom je je dan zo druk maakt en nogmaals je standpunt meldt, die heb je al duidelijk gemaakt in je eerste bericht.

    Iedereen doet wat hij/zij wil, en als je het niet wilt dan hoeft het toch ook niet? Ik snap het probleem niet zo.

    Ikzelf vind het prima, zoals vele anderen heb ik niks te verbergen, er zijn dingen waar ik FB voor gebruik, en er zijn dingen die ik er niet gepast op vind dus dat zet ik er dan ook niet op.

    Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik nooit naar mijn suggesties kijk, als ik iemand wil toevoegen doe ik dat wanneer ik dat wil, en als diegene het er mee eens is.

  82. Mogelijke kwaaddoener
    – Importtool

    Stap 1: Bezoek deze pagina: fb.com/invite_history.php
    Stap 2: Verwijder alle geïmporteerde contacten: fb.com/contact_importer/remove_uploads.php

    If you choose to remove your imported contacts, friend suggestions for you and your friends may become less relevant.

    Resultaat: Screenshot

    Van welke service heb ik contacten geüpload?
    – Email adresboek
    – Hyves (Hyves import staat zelfs nog in de lijst!)
    – iCloud
    – Skype

  83. Zlf heb ik het idee dat veel nieuwe suggesties afkomstig zijn met linkedin. Soms zelf akelig treffend voorgesteld op basis van mn locatie van de afgelopen periode

  84. Haha die Tom… Wat een naïeveling

  85. Het is echt bizar… Ik krijg suggesties voor contacten met mensen die ik al minimaal 10 jaar niet heb gesproken en die ook niet (meer) in mijn gegevens staan. Vond het in eerste instantie wel grappig, maar als ik me ga afvragen hoe FB weet dat ik deze mensen “ken”, dan wordt het toch griezelig….. Krijgt George Orwell straks toch gelijk…..

  86. Origineel geplaatst door Bubbly: Bedankt voor de tip, gelijk maar even gedaan. Dit klinkt logisch in de oren met wat ik voorbij zie komen.

  87. Het punt is ze doen iets waar wij geen toestemming voor gegeven hebben. Iets klopt hier niet!!

  88. Ik heb het idee dat het uit de mail komt. Mij werd een voor mij onbekend persoon voorgesteld. Deze komt niet in mijn contacten/linkedin voor. Naar zoeken naar die persoon op mijn iPhone bleek ik een mail gekregen te hebben waar hij in de CC stond. Het ging hier om een hotmail account.

  89. Facebook heeft als core business: mensen in contact brengen met elkaar.
    Als je lid wordt van FB wil je volgens mij dus ook contacten leggen met mensen die je mogelijk kent.

    Bij mij zie ik ook mensen die daarvoor nooit werden getoond, en na enig onderzoek zie ik dat ze gewoon een level dieper vrienden van vrienden tonen die ik mogelijk ken, volgens een bepaalde formule.
    dus niks whatsapp data, hoewel het me niet zou verbazen – ‘t is hun eigendom…

  90. Origineel geplaatst door CCN
    Facebook heeft als core business: mensen in contact brengen met elkaar.

    Ik denk eerder geld verdienen door zich aan je opdringen om zoveel mogelijk van je te weten te komen zodat ze die gegevens weer kunnen doorverkopen

  91. Gewoon vrienden van vrienden. En als meerdere vrienden diezelfde persoon als vriend hebben, dan is de kans nog groter dat die voorgesteld wordt.

  92. Ik heb geen geheimen? Ik wil mijn prive en zakelijke kan echt wel gescheiden houden! Het zou fijn zijn als ik daar ook een keuze in had. En daar zit juist de trigger. Je kan niet zeggen die niet…Alleen die wel! En heel gênant als er een ex of iemand tussen zit die je echt nooit meer wil zien of spreken en deze komt zo plotseling langs! Leuk trucje van Facebook maar absoluut zeer ongepast. En nee heeft niets met geheimen maken! (Ook zo’n leuke kreet die je telkens hoort langs komen)

  93. Ze halen alles uit je email, contactenlijst en alles wat er in je phone staat. Heb namelijk gezien dat bij de laatste update je hun daartoe machtigt! En dat weet bijna niemand denk ik! Vanwege autom. Update. Kijk maar bij details en bij rechten en machtigingen. Het staat daar gewoon! Eigenlijk geef je ze het recht om je hele telefoon te bedienen…

  94. Origineel geplaatst door Toon
    Het zou ook kunnen op basis van GPS lokatie. Als 2 facebook gebruikers een langere tijd (of meerdere keren) bij elkaar in de buurt komen, terwijl deze nog geen facebook vrienden zijn zou facebook dit kunnen constateren en die persoon als vriend voorstellen…

    Kijk, jij hebt het begrepen.

  95. Op het werk een FB account aangemaakt om meerdere bedrijfspagina’s te beheren. Geen vrienden in die vriendenlijst. Dus FB kan geen “vrienden van vrienden” voorstellen om te bevrienden.
    Ik krijg van FB op het werk voorstellen voor vrienden uit mijn persoonlijke vriendenlijst (en alleen maar van die lijst). Waarschijnlijk gepikt uit de cookies, omdat ik op het werk ook wel eens ingelogd ben geweest met mijn persoonlijke account.
    Andere mogelijkheid zou kunnen zijn omdat ik de berichten van mijn werk like en deel in mijn eigen tijdlijn. Maar dat doen meer collega’s en hun vrienden vind ik niet terug bij de suggesties.
    Dus niet alleen maar Whats App en e-mail, maar ook cookies.

  96. Wat mij mateloos irriteert is dat werelds grootse online bedrijf in mijn privéleven gaat zitten wroeten om één reden: kapitaal vermeerdering. De gebruikers worden er geen bal beter van en Facebook alleen maar rijker. Ik gebruik Facebook Prive en Linkedin sec zakelijk en dat wil IK ja IK graag zo houden. Dat is toch verdomme mijn keus, om die reden ook geen bonus kaart bij de Appie. Het gaat de ahold geen ene moer aan wat er in mijn koelkast ligt. Al deze systemen zijn bedacht door slimme marketeers die geen enkele andere opdracht hebben dan het bedrijf waarvoor ze werken rijker maken over de rug van de privacy van onze medelanders ! Ik sta op het punt om mijn fb account te verwijderen……

  97. Yep bij mij komen de suggesties ook uit LinkedIn.

  98. Mijn vriend ging vrijdag voor een weekend terug naar zijn geboorteplaats en tot mijn grote verbazing zag ik gisteren in fb’s vriendsuggesties allerlei mensen verschijnen die hij als vrienden heeft in zijn facebook.. Hij beweert dat fb account al maanden niet gebruikt te hebben.

    Ik beschuldigde hem er direkt van dat hij onderweg of aldaar op zijn iphone (we hebben beide enkel whatsapp en fb op onze telefoons) op dat fb account is ingelogd om contact te zoeken met weetikveelwie in zijn oude fb en dat ik daarom opeens die oude fb vrienden bij suggesties zag. Ik vind het gewoon TE toevallig dat ik opeens al die koppen zag net toen hij een weekendje daar was.

    Gevolg: grote ruzie. Hij blijft beweren dat hij dat fb account al maanden niet heeft gebruikt. Ik geloof er geen fluit van.

    We hebben beide maar een handjevol contacten in whatsapp en de enige andere fb suggesties die ik krijg zijn: m’n vader (tevens whatsapp contact) en allerlei mensen die lid zijn van een fb groep waarvan ik ook lid ben. En nu dus opeens ook zijn ‘oude vrienden’.

    Ben ik para of heb ik gewoon gelijk en heeft hij op zijn iphone op dat fb account ingelogd?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.